Gość: torunianka IP: *.petrus.com.pl 10.11.04, 10:01 To kolejny krok w tym kierunku. Gratulacje. Ale jakoś małe zainteresowanie tematem w środowisku;) serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2384722.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maciej Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 10.11.04, 12:22 I bardzo dobrze, chyba wszyscy juz maja dosyc zamieszana wokol tego tematu.Dla zagorzalych przeciwnikow (opinia PKA) sa to argumenty nie do odparcia. Kazdy glos przeciw, aktualnie staje sie smieszny.Zwolennikom tez opadła para w uszach. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 10.11.04, 12:55 smieszne jest to wszystko taka akademia pierwszomajowa staje sie uniwerkiem ludzie wy chyba uni nie widzieliscie w zyciu... paranoja, ale w polsce nie takie przekrety przechodzily... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 10.11.04, 12:59 O juz pierwszy ekspert pojawił sie. Masz okazje powiedziec to Jamialkowskiemu, ze pracownik UMK (ex-Rektor)i do tego belwederski profesor dopuszcza sie przekretow.Ciebie natomiast na to nie stac boś tchorz i tylko szczekac potrafisz na forum!!! Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 10.11.04, 13:04 to jest decyzja polityczna jak tego nie rozumiesz to juz twoja sprawa jesli uwazasz ze akademia bydgoska jest uczelnia na miare uniwerku to gratuluje... szczekam? brak odwagi? chyba nie wiesz o czym mowisz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 10.11.04, 13:11 Skoro ustala sie pewne kryteria i one sa spelnione to dlaczego nie mozna przeksztalcic? To jak to jest kiedys pisales ze senaty sa niezalezne.A to tak tylko w przypadku laczenia UMK z AMB, a jak powstanie uniwerka w bydzi to juz polityczne. Przewrotny jestes. ps. I co powiesz to Jamiolkowskiemu?Radze poczytac torunianke, zaprawde madra to kobieta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 10.11.04, 13:05 Jejku to chyba sam rektor Kopcewicz pisze, przeciez to jego terminologia. Jak to zaklamanie nie ma granic. Półtora roku temu wszystkie byly pierwszomajowe i byly BEEEE, a jak tylko mogl dogadac sie ze sliweczka to AMB juz nie byla pierwszomajowa, tylko byla cacy. Juz nieistotny poziom tej AM, najwazniejsze zeby chapnac. ps. michutorku nie badz smieszny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 10.11.04, 13:10 Macieju nie umiesz sluchac Rektor Kopcewicz powiedzial ze akademie MOGA byc pierwszomajowe,co nie oznacza ze sa! nie jestem smiesznym,w swoim krotkim zyciu widzialem i uczestniczylem w zyciu paru uniwerkow i nie wyobrazam sobie aby uczelnia typu akademia bydgoska miala szyld uniwerku tylko ze wzgledu na ambicje paru politow i lament 360-tys miasta! pozdrawiam ps. moze ty przejrzysz na oczy? a moze zorganizowac ci wycieczke na prawdziwy uni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 10.11.04, 13:20 Kiedy jeszcze chodziles w pampersach to przez piec lat jezdzilem z grudziackiej na gagarina. widzialem rózne instytuty, poczawszy od pedagogicznego, przez matematyczny itp. W tych latach jezli nie myle sie na UMK bylo 7 wydzialow, dzisiaj jest dzieki przylaczeniu AM o 3 wiecej czyli czternascie. tak wiec sam widzisz, ze wymaga to lat pracy, nie wszystko stworzoy sie blyskawicznie.Bywalem na roznych uniwerkach w Polsce Krakow, Szczecin, Wawa.Bardzo rozne osrodki, ale nigdy tak autorytatywnie jak ty nie moglby stwierdzic, ktory z nich powinien nosic miano uni, a ktory nie.Skoro ustawa o szkolnictwie wyzszym okresla takie kryteria to dlaczego nie mozna tego zrobic. Nie wiem czy pamietasz, taki przypadek mielisy, uczelnia ktora nie spelniala kryteriow zostal uniwerkiem. Mowa oczywiscie o rzeszowie i ich dobroczyncy marianowi K.W przypadku Bydgoszczy nie ma zastrzezen!!! Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 10.11.04, 13:46 no wlasnie i jak je porownujesz do bydzi, szczegolnie jesli chodzi o fizyke? zreszta nie tylko chodzi mi o polskie... jesli chodzi o spelnianie wymogow: moim zdaniem opiania UJ jest na nie UWr jest warunkowa, nie wiem dlaczego do oceny wybrano UMK i dlaczego ta ocena nie jest warunkowa (ukladziki) jesli chodzi o PKA to ocenila ona zaledwie 6 kierunkow, z czego do kilku miala zastrzenia! a co z reszta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 10.11.04, 14:56 > ps. moze ty przejrzysz na oczy? a moze zorganizowac > ci wycieczke na prawdziwy uni? chętnie zobaczyłabym tzw. "prawdziwy uni". Czy mogę dołączyć do wycieczki? Zaznaczam jednak, że parę uni już widziałam, wszystkie były prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
genuine44 Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 10.11.04, 15:05 > am, wszystkie były prawdziwe. Eeee, tak sie tylko wydawalo. Prawdziwy jest tylko jeden, UMK (nic a nic mu nie ujmujac) :) Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 10.11.04, 15:16 Gość portalu: torunianka napisał(a): > > ps. moze ty przejrzysz na oczy? a moze zorganizowac > > ci wycieczke na prawdziwy uni? > > chętnie zobaczyłabym tzw. "prawdziwy uni". Czy mogę dołączyć do wycieczki? > Zaznaczam jednak, że parę uni już widziałam, wszystkie były prawdziwe. jasne:-) kiedy masz czas i jakie srodki na podroze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 10.11.04, 18:08 > > chętnie zobaczyłabym tzw. "prawdziwy uni". Czy mogę dołączyć do wycieczki > ? > > Zaznaczam jednak, że parę uni już widziałam, wszystkie były prawdziwe. > > jasne:-) > kiedy masz czas i jakie srodki na podroze? środki nieograniczone;) z czasem gorzej;) A jakie uni proponujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 10.11.04, 18:34 moze byc ruhr universitat bochum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 10.11.04, 18:35 > moze byc ruhr universitat bochum? a to Ty reklamujesz te niemieckie uczelnie tu na forum???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.host.ab.edu.pl 10.11.04, 18:37 Na pewno zaproponuje Tobie Yale, Princetone, Oxford, Sorbonę. Tylko co z wiza do USA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 10.11.04, 18:39 > Na pewno zaproponuje Tobie Yale, Princetone, Oxford, Sorbonę. Tylko co z wiza > do USA? no tym nie będę się martwić, o to niech się on martwi;) Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 10.11.04, 18:46 widze ze sprawy ida za daleko...;-) ktos inny reklamuje uczelnie z berlina ja tylko skromnie z zaglebia ruhry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 10.11.04, 18:50 > widze ze sprawy ida za daleko...;-) zanim się wycofasz to powiedz jeszcze czemu uważasz te skromne rury za prawdziwe? Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 10.11.04, 18:53 Gość portalu: torunianka napisał(a): > > widze ze sprawy ida za daleko...;-) > zanim się wycofasz to powiedz jeszcze > czemu uważasz te skromne rury za prawdziwe? badania naukowe, aparatura,srodki,publikacje,400 profesorow, cala gama nauk poczawszy od humanistycznych przez przyrodnicze,ekonomiczno/spoleczne,medyczne a skonczywszy na technicznych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 10.11.04, 18:58 ogólniki pasujące do wielu uczelni. a jak byś porównał ten uni z rury, którym się zachwyciłeś z umkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 10.11.04, 19:57 nie zachwycalem sie... porownania tylko przy piwie:-) lub na gg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 10.11.04, 20:23 > nie zachwycalem sie... NIE??????? to czemu podajesz to jako sztandarowy przykład prawdziwego uni? > porownania tylko przy piwie:-) No przy piwie to byś pewnie za dużo powiedział na temat prawdziwych uni;) to może tylko krótkie charakterystyki: umk - rodzinny rura - niemiecka sztampa Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 10.11.04, 21:02 wspolczesna nauka to kasa porownanie nie wyglada najgorzej ale w polsce powinno byc z 5 uni ktore by poziomem doszly uczelnie zagraniczne rozdrabnianie na drobne nie ma sensu, i jest marnotrastwem pieniedzy wiecej nie moge napisac... pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 10.11.04, 21:57 > wspolczesna nauka to kasa a co z etyką? Tylko kasa się liczy? > porownanie nie wyglada najgorzej no to ta rura nie jest gigantem. czemu wiec proponujesz mi wycieczkę do nich? > ale w polsce powinno byc z 5 uni > ktore by poziomem doszly uczelnie zagraniczne widzę, że jednak idziesz w parze z tym czubkiem co chce sie zajmować w Berlinie już także "zdrowiem psychicznym" naszych studentów. Czy nie uważasz, że już i tak zbyt wielu młodych ludzi musi studiować na płatnych zaocznych studiach lub prywatnych (o różnym poziomie), aby zdobyć wykształcenie niezbędne do życia w zjednoczonej Europie, której częścią jesteśmy? Elitarna piątka niech sobie będzie, ale niech stara się o kasę na własną rękę, a nie kosztem wszystkich, w efekcie całego społeczeństwa. Jak myślisz kto będzie miał wstęp do tego elitarnego kształcenia ZA DARMO? Niekoniecznie najzdolniejsi. > rozdrabnianie na drobne nie ma sensu, i jest marnotrastwem pieniedzy a co powiesz kiedy umk znajdzie się na 6 miejscu??? Większe wszak od nas są nie tylko: Kraków, Warszawa, Poznan, Wrocław, ale i Łódź. Ten ostatni wprawdzie w jednym z rankingów za nami, ale o niewiele. Może przeskoczyć przed podjęciem decyzji. I co wtedy powiesz? A są rankingi, w których jesteśmy na dalszych miejscach... > wiecej nie moge napisac... nie nalegam. ale nigdy nie dąż do doskonałości kosztem innym. Nigdy nie wiadomo kiedy możesz wypaść z gry. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 10.11.04, 22:21 Gość portalu: torunianka napisał(a): > > wspolczesna nauka to kasa > > a co z etyką? Tylko kasa się liczy? kasa na kupno sprzetu > > porownanie nie wyglada najgorzej > > no to ta rura nie jest gigantem. czemu wiec proponujesz mi wycieczkę do nich? to jest sredni uni, ktory powstal w okolo 1970... chodzi mi o strukture uczelni i aparature... > > ale w polsce powinno byc z 5 uni > > ktore by poziomem doszly uczelnie zagraniczne > > widzę, że jednak idziesz w parze z tym czubkiem co chce sie zajmować w Berlinie nie rozumiesz... chodzi o badania naukowe a nie o dydaktzke > już także "zdrowiem psychicznym" naszych studentów. Czy nie uważasz, że już i > tak zbyt wielu młodych ludzi musi studiować na płatnych zaocznych studiach lub > prywatnych (o różnym poziomie), aby zdobyć wykształcenie niezbędne do życia w > zjednoczonej Europie, której częścią jesteśmy? > > Elitarna piątka niech sobie będzie, ale niech stara się o kasę na własną rękę, > a nie kosztem wszystkich, w efekcie całego społeczeństwa. Jak myślisz kto > będzie miał wstęp do tego elitarnego kształcenia ZA DARMO? Niekoniecznie > najzdolniejsi. > > > rozdrabnianie na drobne nie ma sensu, i jest marnotrastwem pieniedzy > a co powiesz kiedy umk znajdzie się na 6 miejscu??? > Większe wszak od nas są nie tylko: Kraków, Warszawa, Poznan, Wrocław, ale i > Łódź. Ten ostatni wprawdzie w jednym z rankingów za nami, ale o niewiele. Może > przeskoczyć przed podjęciem decyzji. I co wtedy powiesz? > A są rankingi, w których jesteśmy na dalszych miejscach... polaczylismy sie z am nie bedzie najgorzej:-) bardziej boje sie o uklady polityczne > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 10.11.04, 22:55 Ja o etyce Ty o kasie. Nie ważne na co kasa, ważne jak zdobyta. A uniwersytety to nie same badania ALE GŁÓWNIE dydaktyka. I to jest problem naszych uniwerkow, ze zapominają komu mają służyć. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 10.11.04, 23:31 oczywiscie nie same badania,ale rowniez dydaktyka w badaniach, ale aby tak bylo to w wielu dziedzinach potrzebne sa fundusze... nowoczesny przemysl potrzebuje swietnej kadry ktora bedzie ksztalcona na niektorych uni i niektorych poli... uni maja sluzyc mieszkancom polski, najlepiej, najbardziej optymalnie a nie byc kielbasa wyborcza... pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 11.11.04, 01:22 Właśnie, Ty o etyce, a Michał o kasie, niewazne jak wazne zeby byla. Uczelnie w stanach przyciagaja prywatnych inwestorow i to oni czynia je silnymi. Ostatni afera w Gdańsku pokazuje, ze to wcale nie ci najlepsi musza byc studentami, tylko ci z układow!!Słusznie zauważyłaś, że rankingi zmiennymi są i wcale UMK nie musi byc w tej piatce. ps. Prosze jak to fuzja z pierwszomajowa AMB wzmocnila UMK. Nieprawdaz Michutorku. A ile to był, że ostatnia, że byle jaka, a te trzy wydziały to niezła gradka!!!Teraz jak w strukturach UMK to poziom swaitowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 11.11.04, 01:24 Cos mi znowu klawiatura szwankuje, koncowki łyka i jakies dziwne gratki wypisuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 11.11.04, 11:15 Macieju... z etyka na uczelniach jest jak w zwyklym zyciu od starych etosow niestety swiat sie zaczal oddalac, zjawisko to nie jest widoczne tylko na uczelniach ale w i innych dziedzinach... a co do rownosci... to nigdy jej nie bylo i nie bedzie... bo czy wyobrazasz sobie ludzi rownych? o rownej ilosci kasy,rownie pieknych rownie szczesliwych... ja nie wierze w rownosc,wiec nie wiem po co te bajki... oczywiscie jestem przeciwnikiem przekretow takich jak na UG, i marze aby teraz pojawiali sie profesorowie tacy jak dawniej... swiat sie zmienia...nic na to nie poradzimy... wspolczesna nauka wymaga drogiej apatury,tworzenia badan interdyscyplinarnych... itd. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 11.11.04, 16:34 > z etyka na uczelniach jest jak w zwyklym zyciu > od starych etosow niestety swiat sie zaczal > oddalac, zjawisko to nie jest widoczne tylko > na uczelniach ale w i innych dziedzinach... mialam dosć długi wywód i nieostrożnym ruchem skasowałam co napisałam;( Spróbuję powtorzyć, ale nie wiem czy będzie równie spontaniczne;) Nie zgadzam się na finansowanie uniwerków, gdzie jako normalne uważa się odejście od etyki. Zdumiewa mnie już nie tyle brak etyki (co widać), ale rozgrzeszenie jakiego sobie ludzie tzw. nauki udzielają w imię czego? Brak etyki w badaniach może skończyć się unicestwieniem całego świata. Dlaczego mam się do tego przyczyniać, godząc się na finansowanie takich badań? Hitlerowcy także w imię swoich "wyższych celów" i rozwoju nauki prowadzili w obozach koncentracyjnych eksperymenty medyczne. A usprawiedliwienie, że w innych dziedzinach życia także etyki brak, rozczula mnie do łez. Czy w dzisiejszych czasach wzorce zachowań należy czerpać z odwrotnej strony; od mętów społecznych, motłochu i szubrawców, którzy cel osiągają i kasę (która w dzisiejszych czasach jest dobrem najwyższym)bez czegoś tak mało użytecznego jak etyka? To oni mają Tobie, pracownikowi naukowemu dostarczać wzoru, nie Ty im??? > a co do rownosci... to nigdy jej nie bylo > i nie bedzie... bo czy wyobrazasz sobie ludzi > rownych? o rownej ilosci kasy,rownie pieknych > rownie szczesliwych... Tu się zgadzam. I wcale nie marzę o równości, bo tej nie ma i nie jest potrzebna. ALE ważne jest danie równych szans. Jedni je wykorzystają, inni zmarnują, jak to w życiu. Ale to ich sprawa.Można tylko próbować takim pomagać przeżyć życie w miarę godnie, nie pozwalając na to aby ludzie umierali z głodu i upokorzeń. > wspolczesna nauka wymaga drogiej apatury,tworzenia badan > interdyscyplinarnych... itd. no i owszem, ale skąd wynika Twoja wiara w to, że to Tobie ma przysługiwać prawo do tej drogiej aparatury i badań? Dlaczego 5 uniwerków ma dostać kasę na tak drogie badania? A może wystarczy jak jeden najlepszy dostanie? I ten jeden wybierze sobie najlepszych z najlepszych do prowadzenia badań. A ci najlepsi z najlepszych niekoniecznie muszą z Polski tylko pochodzić. I co będzie jak odpadniesz w tym castingu? Czy to będzie znaczyło, że jesteś już bezużyteczny i pietruszkę tylko sprzedawać możesz? Nie, wtedy też istnieje zapotrzebowanie na Twoją wiedzę (o ile ją oczywiście posiadasz;) ale o szczebel niżej. Czy szczebel niżej jest zbędny? Nie, normalne życie wymaga szerokiego wsparcia nauki na poziomie dostępnym dla współczesnego społeczenstwa, a nie tylko dla poświęcających się nauce czystej i ścigających się z czołowką światową, za którą w większości przypadków wleczemy się i czasami znika nam zupełnie z widnokręgu. Ale niebieski laser jednak Polacy najlepiej rozpracowali, więc intelektualnie nie jest źle. Uczelnie tu jednak powinny się porozumiewać, a nie zwalaczać. I można łączyć badania, jak choćby w prowadzonym przez S.Chwirota Krajowym Laboratorium FAMO. Dlaczego każdemu z pięciu wybranych uniwerków mielibyśmy jako społeczeństwo fundować to samo? A może lepiej postawić na rozwijanie nauki na najwyższym poziomie w jednostkach badawczych jak mamy w innych krajach. A może właśnie ośrodek NATOwski w Bydgoszczy będzie skupiał takich uczonych, którzy dodatkowo wykładać by mogli na uniwersytecie bydgoskim i toruńskim? Ale przede wszystkim uczelniom polskim potrzebny jest powrót do źródeł, czyli etyki. Bez tego będzie jak jest, czyli nieciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 12.11.04, 22:34 i jeszcze poczytaj sobie jak mści się zapominanie o etyce: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2389673.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: 195.85.209.* 13.11.04, 11:58 jest to przerażające co napisałeś Michutorku. Jeżeli masz takie spojrzenie, to wybacz, ale ja nie chcialbym, abys moje dzieci uczył albo byl ich tutorem. ps. etyka i jeszcze raz etyka!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 13.11.04, 20:33 juz przestaje lapac o co wam chodzi? co macie pod pojeciem etyka? nagle z podejscia do studenta zrobiliscie jakas sytuacje zagrozenia egzystencjalnego... zreszta srodowisku nauczycielkiemu i naukowemu najwieksza krzywde wyrzadzial komuna...najgorsze ze to przekonanie przenioslo sie na czasy wspolczesne... o swoich przezyciach jako praktykant w szkole nie bede pisal, ale generalnie to tez pprzenosi sie na srodowisko akademickie... bo co taki doktorant, ktory - jesli ma szczescie i ma stypendium - przychodzi do domu i daje niecale 900 zl na utrzymanie rodziny... podczas gdz jego koledzy po studiach zarabiaja 2000 a koledzy z podstawowki po 1.500 zl przekladaja smieci na wysypisku? co on ma powiedziec do zony? jak dlugo taki czlowiek bedzie zyl etosami wielkiego nauczyciela,jak studenci i sasiedzi zwyczajnie sie z niego smieja uwazaj go za zwyczajnego niedorajde? a Wy jesli macie dzieci i idziecie do szkoly na wywiadowke i nauczyciel cos do was mowi... Wy najczesciej odpowiadacie: Pan sie nie znam, Pan to ... prawda jest taka ze nauczycieli uwaza sie za niedorajdy zyciowe... a powiedzenie: abys czyje dzieci uczyl... mozna chyba spotkac tylko w polsce... zreszta ... czy ja gdzie napisalem ze nie kieruje sie etyka? etyka powinna byc zawsze wysoko razem z mysla ze naukowcy sa dla ludzi,i dziekich ich wynalazka i pracy zycie zwyklego obywatela staje sie latwiejsze.czy jak ja mowie o pieniadzach musi to oznaczac odejscie od etyki, nierozumiem zreszta czy jak macie znajomego w hurtowni i sprzeda wam rzeczy po tanszej cenie to tez jest dla was brak etyki? mysle ze mocno przesadacie i czepiacie sie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 13.11.04, 21:40 etyka jest jedna. a zagrożenie istnieje i to poważne. poczytaj sobie dyskusje we wskazanym watku. i czas już skończyć ze zrzucaniem wszystkiego na komunę. Ona rzeczywiście wyrządziła szkody niepowetowane, gdyż wyprała ludziom mózgi, pozbawiła zasad na tyle, że nawet nie zdają sobie sprawy z ich braku. co do wynagrodzen za prace to oddzielny temat na zupelnie inną dyskusję. Ja mówiłam o jednym, nie można dążyć do celu za wszelką cenę. Cel nie uświęca środków. I nie można wpadać w zachwyt nad sobą, swoją WAŻNĄ pracą i żądać kosztem innych wszystkiego dla siebie. Trzeba pamiętać, że inni także są obok nas i mają prawo do realizacji własnych celów. TO wszystko. Nie tak wiele w końcu. Zapamiętaj - etyka na pierwszym miejscu, cała reszta jest niewiele warta bez tego. I nie wpadaj w zachwyt nad tym co gdzie indziej tylko rób wszystko aby być najlepszym, nawet bez kasy;) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 13.11.04, 22:10 Gość portalu: torunianka napisał(a): > etyka jest jedna. > a zagrożenie istnieje i to poważne. > poczytaj sobie dyskusje we wskazanym watku. i co z tego ze istnieje...? kiedys trzeba umrzec... > > co do wynagrodzen za prace to oddzielny temat na zupelnie inną dyskusję. hehe, nie mozna ot tak porzuca waznych argumentow niestety zyjemy w swiecie gdzie pieniadz ustawiaja nas w hierarchi zycia i szacunku, zreszta tak bylo zawsze a inne - wielka szkoda - cechy jak utrzciwosc tulaly sie zawsze na samym koncu... > Ja mówiłam o jednym, nie można dążyć do celu za wszelką cenę. > Cel nie uświęca środków. jaka wszelka cene... o co chodzi??? zasugerowalem ze wole aby wieksze projekty badawcze byly na 5 uni, przyklad - zreszta podany przez Ciebie - FAMO, na ktorym wspolpracuja ludzie z calej Polski..czemu nie ma byc wiecej takich ogolnopolskich lab? I nie można wpadać w zachwyt nad sobą, > swoją WAŻNĄ pracą i żądać kosztem innych wszystkiego dla siebie. Matko Boska Czestochowska, o co Ci chodzi? kazda praca jest wazna,ale sa prace wazniejsze i mniej wazne... tak jak z ludzmi, o czym sama piszesz... ktos musi byc autorytetem... > Trzeba pamiętać, że inni także są obok nas i mają prawo do realizacji > własnych celów. TO wszystko. Nie tak wiele w końcu. a czy ja im bronie? to ze oni siedza cicho i nie maja pomyslow to jest moja wina?? > Zapamiętaj - etyka na pierwszym miejscu, cała reszta jest niewiele warta bez > tego. powiedz mi w koncu co rozumiesz pod pojeciem etyka, I nie wpadaj w zachwyt nad tym co gdzie indziej tylko rób wszystko aby > być najlepszym, nawet bez kasy;) tak oczywiscie:-)! nie wpadam w zachwyt ale jakbys miala mozliwosc doswiadczenia jak jest gdzie indziej nie wiem czy bylabys juz taka pewna swoich racji... > Pozdrowienia > rowniez pozdrawiam ps. a tak na marginesie jak bym sie tak nie zachwycal tym polskim niebieskim laserze,znam ludzi z unipressu i nasz laser wcale nie jest dobry az tak aby stal sie no.1,zreszta polska moglaby sie stac bardzo konkurencyjna w innej dziedzinie..ale czy nasze ziomki dostrzega szanse? pewnie nie i beda mowic jak Ty- jesli umiecie cos zrobic zrobcie to bez pieniedzy dla dobra ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 13.11.04, 23:22 "Etyka - ogół zasad i norm postępowania obowiązujących w danej epoce i środowisku". Brak zasad, powoduje po prostu "wywalenie na zbity pysk" z zawodu. Tak dzieje się w krajach, którymi się zachwycasz. > i co z tego ze istnieje...? > kiedys trzeba umrzec... Zanim umrzesz poczytaj sobie tę dyskusję. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2389673.html > nie wpadam w zachwyt ale jakbys miala mozliwosc doswiadczenia jak jest gdzie > indziej nie wiem czy bylabys juz taka pewna swoich racji... a Ty skarbie, o przepraszam autorytecie, skąd wiesz co ja wiem a czego nie, co widziałam, gdzie bywałam, a gdzie nie? a może znam lepsze uni od tej rury? pamietaj, bądź dobry przede wszystkim, a kasę ściągnij sobie z badawczych programów unijnych, a nie żądaj z puli krajowej tylko dla 5, bo... możesz się nie zmieścić w tej "wielkiej piątce". To wykazuj się pomysłami, nie siedź cicho, tylko bierz się do pisania projektu, a usłyszymy o Tobie:) Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 13.11.04, 23:46 a skad wiesz jak jest w krajach ktorymi sie zachwycam? skarbie...aurytecie? sam sie madrzysz i pouczasz, uzywajac wielkich slow, akurat o mnie nikt nie uslyszy, zajmuje sie dziedzina malo popularna wiec o to sie nie martwie... no i nie rozumiem czemu nie mam sie ubiegac ze srodkow krajowych? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: 195.85.209.* 14.11.04, 10:34 Po pierwsze uczciwość, po drugie i po trzecie. Z twoich wypowiedzi wynika, żeś tuz polskiej nauki. Smiesz oceniać innych i wrzucać wszystkich do tego samego wora. Według ciebie Ci są lepsi, a ci są be!!!Tym dać kasę, a tym nie. Możesz sobie tak pisać i dywagować, bo doskonale wiesz, ze nie ma to zadnego przełożenia na rzeczywistość. Boje się tylko jednego, ze jakbyś miał cos do powiedzenia to niestety dzieliłbys według swojej miarki i swojego bardzo subiektywnego spojrzenia. Radzę Tobie nie biadolić, ze jako doktornat masz stypendium w wysokości 900 zł. Opracuj jakiś projekt badawczy, złóż go w KBN i jeśli będzie rewelacyjny masz szansę nawet uzyskać 30000 zł. Kiedy już natomiast zostaniesz dr pensja nie bedzie taka zla bo widełki dla adiunktów zaczynają sie od 2700 brutto. Troche nadgodzinek na zaocznych, gdzieś jeszcze podłapiesz jakies godzinki i nie bedziesz żył tak marnie. Nastepne 6 latek tak ceniona przez ciebie sowiecka habilitacja i jestes ustawiony na całe zycie. Wtedy mozesz spocząć na laurach, bo jako samodzielny jestes praktycznie nie do ruszenia. Tak dzisiaj wygląda Polska nauka, szczebelki w karierze, a praca badawcza leży, bo ci po osiągnięciu HABA maja juz wszystko w d... ps.Życzę szybkiego doktoratu i wiele wstrzemiezliwości w okreslaniu poziomu innych. ps. a teraz troche o "nauce polskiej" www.solidarnosc.pw.edu.pl/aktualnosci/ziejka.html Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 14.11.04, 12:42 hehe widze ze jak brakuje Wam to zaczynacie atakowac moja osobe. juz nie wiem o co Wam chodzi? pytacie co mysle o reformie, wiec Wam pisze,jak nie umiecie odpowiedziec na moje argumetny zaczynacie mowic cos o etyce,uczciwosci! w kazdym srodowisku znajduja sie osoby niepasujace do srodowiska.. i tak czy kosciol ma sie rozpasc z powodu paru zboczencow?czy lekarzy nalezy wywalic bo pija i przyjmuja lapowki? czy policjantow trzeba wszystkich zwolnic bo pija? itd... niestety taki juz jest ten swiat,czym wiecej ludzi tym wiecej takich sytuacji... ja sie na nie niegodze,ale nie ukrywam ze tak jest i bedzie! zarzucanie mi ze zachwycam sie innymi krajami czy niby moja wielkosci jest chore, bo nigdzie o tym nie pisalem o tym. zreszta Macieju sam piszesz o uczciwosc... a pozniej piszesz ze moge sobie drobic..sam widzisz... pozdrawiam ps.w niemczech jest rowniez habilitacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 14.11.04, 18:34 > widze ze jak brakuje Wam to zaczynacie atakowac moja osobe. a to niby czego mi brakuje? Nie narzekam na żadne braki;) A skoro nie rozumiesz o czym mówię to trudno. Kończę tę jałową dyskusję, odpowiadając jedynie krótko na Twoje pytania >"w kazdym srodowisku znajduja sie osoby niepasujace do srodowiska.. > i tak czy kosciol ma sie rozpasc z powodu paru zboczencow? > czy lekarzy nalezy wywalic bo pija i przyjmuja lapowki? > czy policjantow trzeba wszystkich zwolnic bo pija? itd..." Właśnie po to aby: kościół się nie rozpadł z powodu paru zboczeńców, należy tych zboczeńców (może nie tylko paru) usunąć z środowiska, które ma inne cele i zasady. Lekarzy pijących - należy wywalić - bo nie można życia człowieka narażać. Tych co przyjmują łapówki - pod sąd i zgodnie z prawem. Policjantów co piją i biją - zwolnić wszystkich i na zieloną trawkę I w innych zawodach także. I to jest w interesie środowiska, a nie pobłażanie i akceptowanie ogólnej degrengolady. No i jeszcze jedną rzecz trzeba zrobić. Wprowadzić takie zasady wynagradzania, aby lekarz nie chciał brać łapówek, ryzykując wywalenie z pracy i utratę dobrze płatnego miejsca pracy. Sa już takie miejsca - w sprywatyzowanej służbie zdrowia, gdzie podobno i pielęgniarki zarabiają powyżej 2 tys. zł. I tam sytuacja jest zdrowa, a nie tam, gdzie przymyka się oko na łapówki, bo... I więcej już z Tobą na temat etyki nie rozmawiam, bo dosyć napisałam i jeżeli nie zrozumiałeś tych tekstów, to znaczy że znajdujesz się w grupie czytającej bez rozumienia Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 14.11.04, 19:07 Gość portalu: torunianka napisał(a): > akceptowanie ogólnej degrengolady. absolutnie sie z tym zgadzam... ale przeciez sama mowisz aby dawac szanse wszystkim... > No i jeszcze jedną rzecz trzeba zrobić. Wprowadzić takie zasady wynagradzania, :-) o tym pisalem juz na samym poczatku...a Ty pisalas mi tu o etyce...sama widzisz na czym opiera sie ten swiat... zeby nie bylo niejasnosci PRAGNE aby bylo taka jak Ty chcesz (cczywiscie to o czym pisalas wczesnie) > aby lekarz nie chciał brać łapówek, ryzykując wywalenie z pracy i utratę dobrze > > płatnego miejsca pracy. no wlasnie, widzisz tak samo myslimy: dobra kasa dla naukowcow to nie beda mysleli jak tu na boku dorobic... i bedzie zachowana Twoja etyka > I więcej już z Tobą na temat etyki nie rozmawiam, bo dosyć napisałam i jeżeli > nie zrozumiałeś tych tekstów, to znaczy że znajdujesz się w grupie czytającej > bez rozumienia przykro mi, tak bardzo sie staralem... ale jak to sie mowi: nie ma zlych uczniow sa tylko zli nauczyciele... > Pozdrowienia rowniez! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 14.11.04, 20:31 dzieki za pozdrowienia. To ktora marka lepsza Zywiec czy Lech? Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 14.11.04, 21:08 Zywiec!!!!!!!!! polskie piwa prawie najlepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 14.11.04, 21:20 no to można się z Tobą porozumieć szybko i bez problemu. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 14.11.04, 21:23 Gość portalu: torunianka napisał(a): > no to można się z Tobą porozumieć szybko i bez problemu. > pozdr bo to zalezy w jakich sprawach:-) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 14.11.04, 22:02 jak widać:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: 195.85.209.* 14.11.04, 22:01 Czy dorobić sobie to nieuczciwosc?Jezeli podejmujesz sie wykonania odpowiednio pracy i realizujesz ja to nieuczciwe? Owszem w niemczech tez sa habilitacje, ale nie ma ich w stanach, w anglii. Które z tych państw przoduja w nauce? Niemcy, gdyby nie srodki jakimi dysponuja tez byli by jeszcze dalej w ogonie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 14.11.04, 22:33 torunianka przesadzasz,np. ktos ciebie pyta na egzaminie o cos o czym nie masz pojecia i nie odpowiadasz, pozniej pyta sie na ktorym roku jestes, odpowiadasz, czy to oznacza ze celowo egzaminatorowi nie odpowiedzilas na jego pytanie? twoje argumenty nie przekonaly mnie,tak jak moje Ciebie,i ot trzeba z tym zyc,przezyjesz to? Macieju najpierw mowicie ze nauczyciele sa nieuczciwi ze nie kieruja sie etyka (czyli nie zajmuja sie nalezycie studentami,pracujac na 12 etatach...) a teraz nagle ze czemu to ma przeszkadzac? wiec co to wzglednosc? etyka jest wzgledna? no tak niemcy slaba stoja, hehe.procz nauki jest jeszcze technologia w tym moim zdaniem niemcy nie maja sobie rownych w europie... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 14.11.04, 22:41 > twoje argumenty nie przekonaly mnie,tak jak moje Ciebie,i ot trzeba z tym > zyc,przezyjesz to? michutor, chyba nie przeżyję, tym bardziej że nie wiem teraz czy mam żyć jako nauczycielka, czy studentka? Tak mi zawróciłeś w głowie, że tracę orientację i nie pozostaje mi nic więcej jak zejście, żegnaj Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 14.11.04, 22:48 Gość portalu: torunianka napisał(a): > > twoje argumenty nie przekonaly mnie,tak jak moje Ciebie,i ot trzeba z tym > > > zyc,przezyjesz to? > > michutor, chyba nie przeżyję, tym bardziej że nie wiem teraz czy mam żyć jako > nauczycielka, czy studentka? Tak mi zawróciłeś w głowie, że tracę orientację i > nie pozostaje mi nic więcej jak zejście, > żegnaj przezyj, prosze! kolorowych snow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: 195.85.209.* 14.11.04, 22:42 Europa to mało. Technologia jest w Stanach w Japonii.Konserwa naukowa niemiecka tez jest w totalnym odwrocie. ps. Nikt nie mowi o pracy na 12 etatach. Jezeli sumiennie wypelniasz swoje obowiazki na macierzystej uczelni, dydaktyka i praca naukowa, to dlaczego nie mozesz gdzies sobie dorobic cyklem wykladow.(umowa zlecenie). W tych 12 etatach to specjalizuja sie habilitowani. Maja 5 godzin dydaktycznych wiec moga jezdzic, a tworczosc naukowa została zapomniana!!! Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 14.11.04, 22:52 Gość portalu: maciej napisał(a): > Europa to mało. Technologia jest w Stanach w Japonii.Konserwa naukowa niemiecka > > tez jest w totalnym odwrocie. w europie zaczyna sie cos dziac... > ps. Nikt nie mowi o pracy na 12 etatach. Jezeli sumiennie wypelniasz swoje > obowiazki na macierzystej uczelni, dydaktyka i praca naukowa, to dlaczego nie > mozesz gdzies sobie dorobic cyklem wykladow.(umowa zlecenie). W tych 12 etatach > > to specjalizuja sie habilitowani. Maja 5 godzin dydaktycznych wiec moga > jezdzic, a tworczosc naukowa została zapomniana!!! a skad to ma byc wiadome? np.ktos zrobil 150 pomiarow i ma czas dorobic.. to czy nie oznacza to ze moze zrobic jeszcze 100 zamiast sobie dorobic? gdzie jest granica? ja nie potrafil, i nie potrafie tak tego rozgraniczac... robota akademicka to nie praca w fabryce... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? 10.11.04, 13:11 Może miała miejsce transakcja wiązana? Wy nam oddacie AM, a my zgodzimy się na uniwersytet... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: 82.146.225.* 10.11.04, 12:48 Przyznaję,że nie doceniałem możliwości Stowarzyszenia "Uniwersytet". Pobłądziłem.Cieszę się,że cieszy się torunianka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 10.11.04, 12:50 To stowarzyszenie to moze wypic sobie kawe i pobiadolic. Zadna ich zasluga!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci .liczy się efekt... IP: 82.146.225.* 10.11.04, 14:26 Stowarzyszenie "Uniwersytet"działa transcendentalnie... Pewnie nawet kawy razem nie wypili i nie pobiadolili,gdyż nic nie robili. Towarzystwo było jednak wyborneliczy się efekt i pewnie swoją charyzmą pogonili kogo trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Re: .liczy się efekt... IP: 82.146.225.* 10.11.04, 14:39 popr.wersja Stowarzyszenie "Uniwersytet" działa transcendentalnie... Pewnie nawet kawy razem nie wypili i nie pobiadolili,gdyż nic nie robili. Towarzystwo było jednak wyborne i pwenie swoją charyzmą pogonili kogo trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 10.11.04, 14:43 nikłe bo nikłe, ale jednak jakieś zainteresowanie jest. Dobre i to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 15:43 Jeszcze nie ma Uniewrsytetu Bydgoskiego - a już jakie wrzaski toruńskich oszołomów. Warto pamiętać że jeszcze na początku lat 90-tych "wielki" UMK liczył tylko 10 tys studentów. Pozycja UMK wynika wyłącznie z tego że nie ma konkurencji. Chociaż za 5 do 10 lat UMK i tak zostanie w tyle np za UG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz !!! IP: *.host.ab.edu.pl 10.11.04, 16:03 Watpie w to, sczegolnie po ostatnich przewalach na UG. nawet takich nie bylo na AB i UMK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz !!! IP: *.petrus.com.pl 10.11.04, 18:10 nieśmiało zapytam czy te krzyki to pod moim adresem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalnym radze pr Normalnym radze przejrzeć ten temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 18:54 Gość portalu: Leszek napisał(a): > Jeszcze nie ma Uniewrsytetu Bydgoskiego - a już jakie wrzaski toruńskich > oszołomów. smieszy mnie że najbardziej chamski w zachowaniu człowiek tego forum, najbardziej złośliwy, podszywajacy sie pod nicki innych, zakladający wulgarne tematy osmieszjace Torun - Leszek - potrafi zarzucac innym "wrzaski" i "oszołomstwo". Normalnym radze przejrzeć ten temat i zastanowic sie, czy rzeczywiscie sa w nim "wrzaski" i "oszołomstwo". Wnioski oznaczają jednoznaczna ocenę wojowniczego i jątrzacego leszka Tu jest o nim więcej: www.torun-bydgoszcz.pl/forumtb/viewtopic.php?t=403 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Normalnym radze przejrzeć ten temat IP: *.host.ab.edu.pl 10.11.04, 19:43 Dzięki za link do strony o niby to przyszlej aglomeracji. Faktycznie w tym wątku to raczej brak takowych. Na stronie o podanym adresie natomiast to jakby wycie z bólu. Myślalem, ze czasy dawnej propagandy perelowskiej odeszły w zapomnienie, a tu taki kwiatek.Widać właśnie te "wrzaski" i "oszołomstwo". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszubek Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: 195.143.166.* 10.11.04, 18:52 Zaraz ,zaraz czy ja krzywo slyszalem ?? Bydgoszcz chce oddac medycyne do torunia a chce stworzyc uni . Toz to jeden z wazniejszych wydzialow uniwersyteckich . Zyska bardzo duzo torunski uniwerek ale bydgoski bardzo, bardzo duzo straci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 10.11.04, 19:08 kaszubek, za późno na rady. Już po kompocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.host.ab.edu.pl 10.11.04, 19:49 W te szachy kaszubku grały dwie osoby. Rektor Kopcewicz i Rektor Śliwka- Mścicka. Wynik był juz znany przed rozpoczeciem partii!!!! ps. Niestety tak sie stało z ogromna strata dla miasta Bydgoszczy, oby na pożytek regionu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty-Prusak/nie-Zy Serdecznie witamy w Studentenwerk w Berlinie! IP: *.cvx.algx.net 10.11.04, 21:40 - Stołówki i kafeterie Niskie ceny dla 45.000 studentów codziennie. W internecie znajdziesz aktualne menu. - Mieszkanie Ponad 40 domow akademickich z 10.500 miejscami. Poinformuj się o swoim zakwaterowaniu. Przez internet oczywiście. - Prace dla studentów Pośredniczymy w ponad 35.000 pracach. - Poradnictwo Jesteśmy pomocni takze w trudnościach, po ludzku, nie biurokratycznie i profesjonalnie. Dla problemów psychicznych i socjalnych studentów/studentek zagranicznych, czy niepełnosprawnych. Naszym dziecińcom powierza się ponad 200 dzieci. Czy mamy zająć się i Twoim? - Prawo popierania wykształcenia (BAföG) W Berlinie popieramy studiowanie według prawa BAföG. Poinformujesz się tu szybko i sprawnie. ----------------------------------------- • Mensen & Cafeterien: In unseren Mensen und Cafeterien bieten wir Ihnen eine vollwertige Versorgung zu niedrigen Preisen - für mehr als 45.000 Studierende täglich. Die aktuellen Speisepläne finden Sie hier. • Wohnen: Mehr als 40 Wohnheime mit über 10.500 Plätzen stehen für Sie bereit. Informieren und sichern Sie sich Ihren Wohnheimplatz gleich heute - online natürlich. • Jobs: Suchen (oder bieten) Sie einen Aushilfsjob oder eine Tätigkeit als Facharbeiter? Wir vermitteln jedes Jahr über 35.000 Jobs. • Beratung & Betreuung: Wir stehen Ihnen auch zur Seite, wenn es schwierig wird! Menschlich, unbürokratisch und qualifiziert. Für psychische oder soziale Probleme, für Probleme als Ausländer(in) oder Behinderte(r). In unseren Kindergärten betreuen wir zudem über 200 Kinder. Demnächst auch Ihres? • BAföG: In Berlin sind wir zuständig für die Studienförderung nach dem Bundesausbildungsförderungsgesetz. Informieren Sie sich hier schnell und umfassend. ---------------------------------------- www.studentenwerk-berlin.de/ Freie Universität Berlin (Humboldt Universität): www.fu-berlin.de/ Technische Universitat (Politechnika) www.tu-berlin.de/ Medizinische Akademie www.medizinische-akademie.de/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pro Polaco bono Kiedy bedzie bezposrednia linia pociagiemdo Berlin IP: *.cvx.algx.net 10.11.04, 21:54 Poznan ma bezposrednia linie kolejowa. Dlaczego nie przedluzono jej do Bydgoszczy? Taka jest polityka! Ty masz byc pograzony w glebokiej prowincji, chociaz istnieja srodki techniczne za dostepnymi cenami biletow. Obecnie podroz do Berlina trwa 11 godzin! Polityka "warzsawki" poprzez czerwonego dinozaura Gwincinska! GWINCINSKĄ NA TACZKE I ZA ROGATKI ! Zydom marzy sie Judeopolonia. Ty bedziesz im palestynczykowac. Juz w 2006 roku mandat ONZ przyzna setkom tysiacom mlodych Zydkow prawo "powrotu" do Judeopolonii. Zdradziecki agent Danuta Hübner utworzyla "szybki trakt" wydawania paszportow Zydkom w swiecie. Z zadrade panstwa, ktorego ona jest obywatelka i zdrade powinnosci jej urzedu ona winna byc zasadzona na kare smierci, kare dla zdrajcow w kazdym narodzie i panstwie. Czerwony dinozaur Gwincinska nalezy wsadzic na taczke i wywiezc za rogatki miasta i pilnowac, zeby wiecej nie wrocila. Jezeli jestes rodzicem kochajacym swoje dziecko, zadbaj o nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Kiedy bedzie bezposrednia linia pociagiemdo B IP: *.petrus.com.pl 10.11.04, 22:25 lini pociagiem raczej nie pociagniem do B bo ciagniem do A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktor inżynier Uniwerki IP: 212.122.214.* 11.11.04, 02:38 ranking uniwerków: 1UJ w Krakowie 2UW w warszawie 3UAM w poznaniu- 4Uni we wroclawiu 5uni w lodzi 6uni w gdansku 7uni w szczecinie 8uni slaski w katowicach 9kul w lublinie 10 UMK w toruniu i UWM w olsztynie tak torun dopiero na 10 miejscu w kraju- to jest prawda a nie to co oni wypisuja Bydgoszcz miato z ponad 40tys mieszkancow zasluguje na uniwerek, juz teraz wszystkie uczelnie w bdg maja wiecej studentow niz w te ( ta) w toruniu w bdg bedzie solidny uniwerek, a takze silna politechnika na bazie ATR torun straci troche studentow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Usias i plakac czy Freblowka AB IP: *.cvx.algx.net 11.11.04, 04:19 doktor inżynier napisał(a): > Bydgoszcz zasluguje > uczelnie w bdg maja wiecej studentow niz torun > > w bdg bedzie solidny uniwerek, a takze silna politechnika na bazie ATR Zaslugi nie stworza uniwersytetu przez noc. Kropka. Jak Ty zostales doktorem, jezeli takze nie wiesz, ze uniwerku nie tworza studenci, a kwalifikowani profesorowie. Studentow jest w brod w Bdg, ale profesorow? Nie ma. Jedzta do Berlina i skonczcie z freblowkami dla nszych dzieci. Zydy rzadowe wyslaly swoje mioty do Zurychu. Dlaczego chcesz, zeby Polacy byli zacofani? Juz Hitler powiadal: Polacy powinni umiec czytac znaki drogi drogowe, by usuwali sie, kiedy bedziemi jechac naszymi Volkswagenami. ("Rozmowy Adolfa Hitlera przy stole spisane na rozkaz Martina Bermana". Zamow sobie w internecie za $20, jezeli mi nie wierzysz.) To co odchodzi w Bdg. jest uwstecznianiem narodu, zeby palestynczykowali przyszlym osadnikom zydowskim. Pewna Niemka w Dreznie mowila: "Zyby tu przyszli Rosjanie? Taka mysl nawet w 44 roku mi przez glowe nie przeleciala." No wiec ty pomysl, ze w 2006 roku sapdnie szarancza zydowska na nasza ziemie i utworzy Judeopolonie, a nasze dzieci beda im uslugiwac jak Palestynczycy w Palestynie, bo nie bedzie polskiej inteligencji, ktora by potrafila sformulowac jakis osad polityczny w ich obronie. Spojrz na tut. Forum. Ilu tu znajdziesz, ktorzy potrafia sklecic mysl "na wynos"? Np. taki "doktor inzynier" nie wie, ze uczelnie nie tworza studenci, a profesorzy i to nieprzecietni. I nie biurokraci podpisami w kartotekach ministerstwa, ale p r o f e s o r o w i e. (NB: Bdg ich nie ma.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Uniwerki IP: *.petrus.com.pl 11.11.04, 15:31 > tak torun dopiero na 10 miejscu w kraju- to jest prawda a nie to co oni wypisuj > a są różne rankingi. Uznawany za najbardziej miarodajny ranking Wprost-u daje UMK 5 miejsce. Ale to nie jest ważne, bo raz można być na tym, a później na innym miejscu. Ważne jest, aby "samemu żyć i dać żyć innym" konkurując owszem, bo to podwyższa poziom, ale nie zwalczając się, tylko współpracując Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktor inzynier Re: Uniwerki IP: 212.122.214.* 11.11.04, 15:48 Owszem chcialbym liczyc na wspolprace bydgoszcz z toruniem to prawie 700 tys mieszkancow, przy takiej liczbie to poznan moze sie schowac. Nie zmarnujmy tego potencjalu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pro publico bono Podleje koleje! IP: *.cvx.algx.net 11.11.04, 05:56 Wiadomosc z 2001 roku: nic nie dostaniecie BYDGOSZCZ- TORUŃ: KOLEJ PRZEKUJEMY NA AUTOBUSY Nie austostrada ale szosa kreta i wila. Nie autobusy szosą, ale na szynach. (Ty slyszal? Na szynach.) Nie kolej, ale autobusy. Kto wymieni szyny?! Nie da sie. Budujemy Wilanow dla opresyjnych gryzipiorkow z Jewropy. Ty chcesz budowac Wilanow. A gdzie zyjesz? ----------------------------------------------------------------------- WYWIAD ze SZPECAMI: Dopiero w przyszlym (2002) roku PKP p l a n u j e zakup szynowych autobusów. Takie kursuja w Metro paryskim, zabytkowe, bo od stu lat. Kursujac na trasie Bydgoszcz - Torun, skracalyby one czas podrózy. No, o ile to? A no, moze o polowe? Stan techniczny --------------------------------------------------------------------- torów na tej trasie nie pozwala na rozpedzanie sie zwyklych pociagów, --------------------------------------------------------------------- autobusy sa jednak lekkie i moze moglyby na tych samych torach, na pewnych odcinkach, rozwijac zawrotna predkosc 100 kilometrów na godzine!!! Autobusy, nie pociagi osobowe! W jednym wagonie autobusu podrózowac moze 160 - 180 osób. W zaleznosci od liczby pasazerów o danej porze beda jezdzily autobusy wielowagonowe. Skonczyc z koleja! Sprawa przystanków i rozkladów jazdy ma byc uzgodniona z lokalnymi samorzadami. FINANSE: Polaczenia pasazerskie sa dofinansowane przez samorzad wojewódzki, z czego czesc funduszy jest ustawowo przeznaczona na inwestycje w n o w y tabor [czyli mniej autobusow niz potrzeba]. - R o z m o w y w sprawie szynowych autobusów sa przez nas prowadzone, na pewno jednak nie zakupimy ich do konca roku [2001]- informuje Mieczyslaw Cichosz, dyrektor zakladów przewozów pasazerskich PKP w Bydgoszczy. Przewozy pasazerów autobusami kolejowymi z Bydgoszczy do Torunia maja w planach takze inni przewoznicy. Musza oni jednak otrzymac odpowiednia koncesje, miec wykwalifikowana kadre i odpowiedni tabor. - R o z m o w y(!) takie prowadza przede wszystkim przewoznicy zagraniczni, na razie jednak nie obawiamy sie ich konkurencji - przyznaje Cichosz. [PKP ich nie dopusci! Tak, tak, zdlawic ich administracyjnie, koncesji nie dac, odmowic, odmowic!] Ludzi mamy w d! -------------------------------------- To ma by komunikacja Dwojmiasta? No nieee, ludzieee, trzymajcie mnieee, bo pekneee ze smiechu ! Bo nie wytrzymam, popuszcze i podleje wasze koleje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oskar Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.238.115.104.adsl.inetia.pl 12.11.04, 10:12 Gratulacje i pozdrowienia z Torunia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 14:43 UMK został wybrany przez Radę Główną Szkolnictwa Wyższego jako jedna z trzech uczelni opiniująca wniosek Akademii Bydgoskiej do przekształcenia się w uniwersytet. Mimo tworzenia kolejnej uczelni o tym samym charakterze w regionie, Senat toruńskiej uczelni poparł wniosek Bydgoszczan. Opinia UMK była znacznie lepsza i bardziej pozytywna niż np. krakowskiego UJ, wytykającego AB wiele licznych braków i uchybień naukowych. Decyzja pomaga w budowie porozumienia. Daje słabszej Akademii Bydgoskiej możliwość rozwoju. Zupełnie odbiega od przykrych zabiegów Bydgoszczan (m.in. St. Szwalbego) w 1945 i 1953 roku, blokujących otwarcie, a następnie dążących do zamknięcia UMK. Mam nadzieje, ze Bydgoszczanie to docenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 12.11.04, 18:51 tak zupełnie to może nie odbiega, tylko w inny sposób przebiega. UMK wyrwał z Bydgoszczy AM, która mogła być częścią składową przyszłego bydgoskiego uniwerka. To się w historii nie zdarzyło. Sprytne posunięcie. Popierając ambicje bydgoskie piecze dwie pieczenie przy jednym ogniu a) poprawia swój wizerunek b) tworzy układ, w którym ma gwarantowanych studentów po licencjacie w Bydgoszczy. Machiawelizm doskonały;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SLD-kow na szafot! Gwincinska za rogatki! IP: *.cvx.algx.net 13.11.04, 21:00 agnes UMK został wybrany przez Radę Główną Szkolnictwa Wyższego jako jedna z trzech uczelni opiniująca wniosek Akademii Bydgoskiej do przekształcenia się w uniwersytet. Agnes nie potrafi mówić, a wypowiada się o uniwersytetach! To jest ilustracja sytuacji. Freblówkarze porównują freblówkę z freblówką i mydla ludziom oczy zargonem kancelaryjnym, mową trawą zydokomuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyżak Re: A Buraków się nażarliście łapsy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 13:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: A Buraków się nażarliście łapsy? IP: *.petrus.com.pl 13.11.04, 17:29 Wielki Mistrzu, a cóż to się stało, żeś zamienił miesze na lemiesze i na dodatek jeszcze umiesz z tych ostatnich zrobić użytek? Skosztujemy Twoich buraków na jutrzejszym niedzielnym obiedzie. Dziękujemy za poczęstunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kpiarz Uniwersytet w Hanowerze IP: *.cvx.algx.net 14.11.04, 08:20 Naukowcy Uniwersytetu w Hanowerze gorączkowo współzawodniczą z naukowcami świata. Uniwersytet to przede wszystkim badania naukowe. Nauczanie studentów jest niejako “obok”. Badania określają stopień k o m p e t e n c j i uniwersytetu do nauczania studentów. [Z pustego w próżne nie nalejesz.] Badania w Hanowerze: (1) Udowodnienie fal grawitacyjnych jest jednym z najambitniejszych przedsięwzięć. Naukowcy Uniwersytetu w Instytucie Fizyki Atomowej i Molekularnej, oraz Centrum Laserowym i Instytucie Plancka dla Fizyki Grawitacji testują już detektor grawitacji GEO 600, który będzie wykrywał najbardziej znikome zmiany w kosmosie spowodowane falami grawitacji. (2) 6 instytutów wydziału Budowy Maszyn i wybitni partnerzy w przemyśle współpracują w Centrum Techniczno-Produkcyjnym (PZH). Tam, na 17.000 m kw., oni badają zaawansowane techniki produkcji i obracają je na zastosowanie np. w przemyśle samochodowym i awiacyjnym. (3) Niemieckie Centrum Automatyzacji Elektronicznego Projektowania (Edacentrum) zajmuje się automatyzacją wynalazczości w zakresie mikrochipów. Jest ono utrzymywane przez Federalne Ministerstwo Edukacji I Badań Naukowych, oraz przemysł i Uniwersytet Hanowerski. (4) Laboratorium Technologii Informacji oferuje pierwszej klasy warunki badań techniki informacji i komunikacji. (5) Technikum Podwodne Hanower prowadzi badania nad zabezpieczeniem instalacji techniki jądrowej. (6) W stadium projektowym jest laboratorium dla nanoinżynierii i inżynierii kwantowej, w którym fizycy, chemicy elektrotechnicy i konstruktorzy maszyn zajmują się podstawami zastosowania najbardziej miniaturowych struktur wykonalnych współcześnie. Itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kpiarz & & #35; 8220;Miejsce dla kpiarza& & #35; 8221; IP: *.cvx.algx.net 14.11.04, 08:23 SPRAWOZDANIE (Forschungsbericht) z badań w Uniwersytecie Hanowerskim: www.tt.uni-hannover.de/uniforkat/viewGebiete.cfm?katalog_bericht=bericht Porównaj tę listę publikacji naukowych z listą prac naukowców AB: P r o g r a m y badawcze P r o j e k t y badawcze [11 lipca 2003] Realizowane p r o j e k t y badawcze KBN w 2002 roku. Polszczyzna wydawnictw kowieńskich w dwudziestoleciu międzywojennym (prof. dr hab. Jolanta Mędelska, Instytut Neofilologii i Lingwistyki Stosowanej) 1. „Miejsce dla kpiarza”. Satyra w latach 1948-1955 (prof. dr hab. Wojciech Tomasik, Instytut Filologii Polskiej) 2. Użycie biologicznych systemów indykatorów do oceny stopnia skażenia pomieszczeń przez patogenne pleśnie i mikotoksyny (stachybotrys chartarum – satratoxin) (dr inż. Jan Grajewski, Instytut Biologii i Ochrony Środowiska) 3. Porównanie zmienności przepływu genów poprzez pyłek i nasiona w kolejnych latach w drzewostanie nasiennym sosny zwyczajnej (pinus sylvestris L.) (dr hab. Jarosław Burczyk, prof. AB Instytut Biologii i Ochrony Środowiska) 4. Propagacja fal w płynie wypełniającym anizotropową przestrzeń porów materiałów przepuszczalnych. Badanie parametrów struktury metodą konduktometryczną i akustyczną (dr inż. Mieczysław Cieszko, Instytut Mechaniki Środowiska i Informatyki Stosowanej) 5. Porozymetria ultradźwiękowa. Identyfikacja mikro- i makro- parametrów struktury materiałów porowatych w oparciu o analizę sygnałów i metody optymalizacyjne (prof. dr hab. inż. Józef Kubik, Instytut Mechaniki Środowiska i Informatyki Stosowanej) 6. Identyfikacja parametrów struktury kości gąbczastych metodą ultradźwiękową. Model komórkowy dla fal krótkich (prof. dr hab. inż. Józef Kubik, Instytut Mechaniki Środowiska i Informatyki Stosowanej) 7. Wspomaganie rozwoju psychospołecznego dzieci z rodzin z problemem alkoholowym w świetlicach terapeutycznych (dr hab. Maria Deptuła, prof. AB, Instytut Studiów Edukacyjnych) 8. Psychologiczne uwarunkowania choroby nowotworowej piersi (dr Paweł Izdebski, Instytut Psychologii) 9. Nauczanie domowe dzieci polskich w XIX i początkach XX wieku – do 1918 roku. Zapatrywania teoretyczne i praktyka (dr hab. Krzysztof Jakubiak, prof. AB, Instytut Pedagogiki) 10. Prymowanie w warunkach stłoczenia bodźców (dr hab. Piotr Jaśkowski, prof. AB, Instytut Psychologii) Kościelska, Instytut Psychologii) 11. Diagnoza dysleksji rozwojowej – badanie świadomości fonologicznej (prof. dr hab. Barbara Kaja, Instytut Psychologii) Wydziały: 1. Humanistyczny 2. Matematyki, Techniki i Nauk Przyodniczych 3. Pedagogiki i Psychologii www.ab-byd.edu.pl/nauka/info.php?id=2&tbl=502 Anekdota wzięta z Forum GWna: Profesor biologi z AB siedział na balkonie i robak wpadł mu do szklanki z wrzątkiem na herbatkę. Zdumiał się, bo o takim robaku nigdy nie słyszał. Natychmiast napisał sprawozdanie naukowe: “Chrząszcz w kipieli – rarytas cuisine bydgostensis”. Ale zwrócono mu je z wydawnictwa ze wskazaniem muzeów z gablotami, gdzie Fabre zatknąl te robaki na szpilkach sto lat temu. www-museum.unl.edu/research/entomology/workers/JFabre.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kpiarz Polacy studiują w Hanoverze IP: *.cvx.algx.net 14.11.04, 08:32 Polacy studiują w Hannover na roznych wydzialach. Oto wykaz kierunkow studiów na Hannover Universität: Anglistyka/Amerykanistyka Wiedza o pracy Architektura Inżynieria budowlana Inżynieria budowlana – wydział konstruktorski Inżynieria budowlana – woda i ekologia Technika budowlana Pedagogika zawodowa Biologia Biochemia Technika biomedyczna Chemia Nauki inżynierskie wsparte komputerami Elektrotechnika Elektrotechnika i technika informacji Szkolnictwa dla dorosłych / Ksztalcenie pozaszkolne młodziezy Integracja europejska / Studia europejskie Europejska praktyka prawnicza Promocja przy Fb nauki wychowacze Bachelor obejmujący ponadzawody Technika kolorow i kształtowanie wnętrz Wiedza o uprawie ogrodów Geodezia i geoinformatyka Geografia (Wiedza o ziemi) Geotechnika i infrastruktura w inżynierii budowlanej i pomiarowej Geo-nauki Germanistyka (niemiecki) Historia Technika drewna Uprawa zielarstwa (Hortikultur) Informatyka Informatyka / Matematyka Techniczna informatyka Integrująca terapia nauczania (Integrative Lerntherapie) Międzynarodowe zielarstwo (Int. Hortikultur) Zob. wykaz oferowanych stopni naukowych i zakresow studiów: www.uni-hannover.de/studium/studienfuehrer.htm Tlumaczenie ojaśnienia skrótów w wykazie: BSc - Bachelor of Science (Bachelor Nauk) BA – Bachelor of Arts (Bachelor Sztuk) Dipl – dyplom LBs – Urząd Edukacyjny przy szkołach zawodowych LG – Urząd Edukacyjny przy gimnazjach Lso – Urząd Edukacyjny dla pedagogiki specjalnej MA – Magister Sztuk MLE – Magistra legume Europae LLM – Magister Prawa MSc – Magister Nauk St – Egzamin państwowy Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak A co kogo to obchodzi??? 14.11.04, 13:32 Wątek jest o utworzeniu uniwersytetu w Bydgoszczy - mało mnie obchodzi uniwerek w Hanowerze bo jeśli ktoś już może sobie pozwolić na studia za granicą to wybierze uniwersytet znaczniejszy , lepszy , położony w jakimś pięknym mieście a nie Hanowerze.Bydgoszcz będzie miała uniwersytet i należy go wesprzeć - z czasem na pewno wzrośnie w nim poziom nauczania i zyska on renomę - potrzeba tylko czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Polacy nie gęsi... IP: *.petrus.com.pl 14.11.04, 17:27 w pełni się z TObą zgadzam. Kto chce ten pojedzie gdzie chce. Ale są znacznie lepsze uniwerki, jeżeli mają już być zagraniczne. A my tu wspieramy nowy polski uniwerek w Bydgoszczy:)) Polski oxFORDON;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty-Kazar Ty Kazarze zamknij paszcze bo ci na. . . IP: *.cvx.algx.net 15.11.04, 01:35 Gwincińska okupuje stołek zamiast znaleźć fundusze na studia bydgoskich talentów w uczelniach Berlina, czy Hanoweru, Zurychu, Oxfordu, Princeton, zamiast pomoc nam poratowac nasze dzieci Ona “piastuje” honory na konkursie pianistycznym, żeby przysporzyć sobie więcej głosów wyborczych. Za cos takiego w USA wiele politykow komunalnych jest na odsiadce, czego i jej życzę, ponieważ za “piastowanie” ona musi dostarczyć środki miasta, które nie są jej prywatną własnością. W USA to się nazywa po imieniu: ---------------------------------------------------------- sfinansowaniem własnej kariery politycznej użyciem “soft money”. ---------------------------------------------------------- Te pieniądze, ktore konsumuje czerwona Gwincinska należą się młodym talentom w Bydgoszczy, Panie Prokuratorze Powiatowy dla Miasta Bydgoszczy! Nie ma rzeczy w tym mieście, której by nie trzeba odbudować po czerwonej pożodze żydokomunizmu Gwincinskich. Ale wpierw trzeba ratować nasze dzieci. Jeżeli Żydzi utworzą Judeopolonię w 2006 roku mandatem ONZ-u, jak chca, i tu się zjadą masami, to nasze dzieci będą im palestyńczykować. Dobry zawód, wykształcenie będzie wtedy (i nie tylko wtedy) jak znalazł. Zydkom w Polsce marzy sie Judeopolonia od 2006 roku. Dlatego oni chca jak Hitler miec Polaczkow uwstecznionych, zeby im palestyńczykowali w Judeopolonii. Polak wyksztalcony stawi opor wiekszy niz niedouczony. Jassir Arafat mowil w latach 70-ych, ze poklada nadzieje w ksztalceniu mlodziezy palestynskiej. Dlatego zadbal o ich studia, glownie w Paryzu. No i prosze popatrzec, wielu wyroslo na zdolnych do utworzenia i poprowadzenia palestynskiego rzadu w Palestynie. Oni wywieraja ogromny nacisk na Zydkow palestynskich, bo co Zyd to filister, nie tyle inteligentny co szczwany. Zyd potrafi wyrzadzic szkode tylko wtedy, gdy atakuje jako mafia, ale i z takimi Polacy wyksztalceni sobie poradza. Dlatego widzisz tu na Forum paniczny strach we wpisach zydkow przeciwstawiajacych sie studiom Polakow na najlepszych uniwersytetach. Polacy, chca zydki, maja sczeznąć we freblowkach, bo inaczej, boja sie, moze ich nie pokonaja. Probowali juz od 1016 roku, ale wciaz sa w resmisowej rozgrywce. Tymczasem Zydy rzadowe, jak Haika Silberstein (ps. Hanna Suchocka), z "warszawki" poslaly swoje mioty na studia do Zurychu, zeby gorowaly nad Polaczkami, kiedy Judeopolonia uczyni ich Herrenvolkiem jak w Palestynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Doria Eutanazja dla bydgoszczan.Disneyland d/gryzipiork IP: *.cvx.algx.net 15.11.04, 07:01 W Wilanowie Sejmokneset stawia "Swiatynie Opatrznosci" za 100 mln euro. Nie jest to kościół tylko tempel żydomasonów. 80% arcybiskupów i biskupów to Żydzi, którzy wstąpili do seminariów katolickich w latach 60-tych, głównie do warszawskiego. Glemp jest żydomasonem. Oni stawiają sobie bóżnicę w stylu synagogi, ponieważ wywodzą się od żydomasona Weishaupta, a w 2006 roku ONZ da mandat Żydom do “powrotu” i utworzenia Judeopolonii. Watykan jest opanowany przez masonów. Papież mógłby ustąpić na emeryturę, ale nie czyni tego, by odwlec protestantyzowanie Kościoła przez satanizm kardynałów. Żydomasoneria buduje w Wilanowie za miliardy dolarow kryształowy Disneyland dla opresyjnych gryzipiórków brukselkich, żeby wyalienować ich luksusem i judaszowymi srebrnikami. Co trzeci Polak żyje zagranicą. Który coś potrafił, miał inicjatywę, wykształcenie i rwal sie do zycia, ten emigrował. W kraju są indolentne masy, takie jakie są w każdym kraju, z tym że emigracja zdrenowała najwartościowsze dla nacjonalizmu jednostki i nie ma kpmu zadbac o polskosc przywodztwa politycznego. Jeżeli nowe pokolenie Polaków nie “ożyje”, Polacy zmarnieja jak Etruskowie. Dlatego tak wazne jest wyksztalcenie mlodziezy. Freblowka AB jest powolna eutanazja dla mlodych bydgoszczan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ostatni Polak Eutanazja d/bydgoszczan..Disneyland d/gryzipiorkow IP: *.cvx.algx.net 15.11.04, 08:25 Sejmokneset wystawia w Wilanowie synagoge pn. "Swiatynia Opatrznosci" za 100 mln euro. ------------------------------------------------- W czternastym Protokóle Starcow Syjonu: RELIGIA PRZYSZŁOŚCI ”Kiedy już zaczniemy królować, istnienie innej religii bedzie dla nas niepożądane, poza naszym kultem jedynego bóstwa, z którym losy nas łącza wskutek tego, że jesteśmy narodem wybranym i przez które losy nasze związane są z losami świata. Dlatego tez powinniśmy zburzyc wszelkie wierzenia. Jeśli z tego powodu powstaną ateiści współcześni, to jako stopień przejściowy, nie przeszkodzą naszym zamiarom, będą zaś przykładem dla tych pokoleń, które będą słuchały naszych kazań o religii mojżeszowej. Religia ta, będąca systemem trwałym i ściśle obmyślanym, doprowadziła do podboju przez nas wszystkich narodów." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Parla Bovi Wolni najmici, niedouczeni bezrobotni,freblowkarze IP: *.cvx.algx.net 15.11.04, 09:04 W pierwszym Protokóle Starcow Syjonu: ŚLEPY TŁUM GOJÓW ”By opracować plan działań celowych, należy z jednej strony wziąć pod uwagę podłość, niestałość i chwiejność tłumu, jego niezdolność pojmowania, z drugiej zaś strony, szanować warunki życia własnego i pomyślności własnej. Należy zrozumieć, że potęga tłumu jest ślepa, nierozumna, niezdolna do rozważenia. Ślepy nie może prowadzić ślepych i nie zawieść ich do przepaści. A więc jednostki z pośród tłumu, parweniusze z ludu, nawet genialnie mądrzy, lecz nie znający się na polityce, nie mogą występować w charakterze kierowników tłumu bez doprowadzenia do zguby całego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carla Giotti Wolni najmici, niedouczeni bezrobotni,freblowkarze IP: *.cvx.algx.net 15.11.04, 10:27 Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg www.uni-heidelberg.de/index.html Fakultety The Faculty of Theology The Faculty of Law The Faculty of Philosophy The Medical Faculty of Heidelberg The Medical Faculty of Mannheim The Faculty of Modern Languages The Faculty of Economics and Social Studies The Faculty of Mathematics and Computer Science The Faculty of Chemistry and Earth Sciences The Faculty of Physics and Astronomy The Faculty of Bio Sciences The Faculty of Behavioural and Cultural Studies Fakultety mają kierunki, np. Fakultet Filozoficzny: 1. Philosophie, 2. Geschichte/Historia, 3. Fränkisch-Pfälzische Geschichte und Landeskunde, 4. Osteuropäische Geschichte, 5. Kunstgeschichte/Historia sztuki, 6. Musikwissenschaften/Muzykologia, 7. Sprachen und Kulturen des vorderen Orients/Języki i kultury Bliskiego Wschodu, 8. Indologie, Sinologie, 9. Japanologie, Klassische Philologie, 10. Religionswissenschaft/Religioznawstwo 11.Altertumswissenschaften (Ägyptologie, Alte Geschichte und Epigraphik, Christliche Archäologie, Klassische Archäologie, Papyrologie, Ur- und Frühgeschichte, Vorderasiatische Archäologie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka problem z osobowościa? IP: *.petrus.com.pl 15.11.04, 17:01 jakieś nieczystości się tu porozlewały z jednego źródła, przybierajac rózne nicki. Rozdwojenie jaźni - choroba nieuleczalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pimek Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 16.11.04, 18:38 nowe uniwersyteckie miasto Pcim, hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bydgoszczanin Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: 212.122.214.* 16.11.04, 22:42 Primek resqiescat in pace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 17.11.04, 10:59 Pimek z Pcimia nie zrozumie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: 62.244.137.* 17.11.04, 11:06 Tylko, ze on nie z Pcimia! ps. wlasnie to mialem min. na mysli zakladajac watek o frontalnym ataku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 17.11.04, 22:37 no cóż, przysłowiowym Pcimem może być raz Toruń raz Bydgoszcz;) zależy jak gra się toczy. ps. przepraszam z góry wszystkich prawdziwych Pcimian, którzy lubią swój Pcim odwiedzany przez turystów, notowany przez przewodniki turystyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: 82.146.225.* 17.11.04, 23:33 chciałem być nr 100 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Nowe uniwersyteckie miasto Bydgoszcz? IP: *.petrus.com.pl 17.11.04, 23:36 chcieć to móc! gratuluje osiągnięcia celu:))) Ja nie chciałam a jeste 101! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci da capo al fine IP: 82.146.225.* 19.11.04, 18:42 Już był w ogródku,już witał się z gąską... ps.pytajnik uratował aktualność wątku, powinszowania dla torunianki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: da capo al fine IP: *.petrus.com.pl 19.11.04, 18:56 luci, przegrana bitwa to jeszcze nie koniec świata. Walka trwa... i może skończy się sukcesem, o ile bohaterowie nie są zmęczeni;) Czyli wątek z ? jest ciągle aktualny? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: A JEDNAK!!!! IP: *.petrus.com.pl 21.04.05, 20:17 bieg powtórzony, bieg ukończony.... no jeszcze zatwierdzenie wyniku, sprawdzenie filmu i dopingu;) a potem medal:) Odpowiedz Link Zgłoś