Gość: Ciekawy IP: *.tvgawex.pl 21.11.04, 16:32 Czy jest prawdą, że to komuna zafundowała Toruniowi Uniwersytet, przenosząc Go z Wilna po aneksji tych ziem przez sowietów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michutor Re: Historia UMK. 21.11.04, 16:40 Torun mial szczescie ze los podarowal mu uni jednak miejsce nie moglo byc inne magia osoby mikolaja kopernika dziala warte podkreslenia jest fakt proby powolania wydzialu medycznego na umk kadra wyladowala ostatecznie w gdansku a pozniej byla filia w bydzi am gdansk a teraz wydzial jest czescia umk... w skrocie mozna napisac ze umk mial caly czas problemy z bydzi,nie tylko ideologiczne (komuna) ale rowniez duzej niecheci (szwalbe i spolka) naszczescie nikt i nic nie jest wieczne i umk moze odetchac troszke od "przyjazne bydgoszczy" wiec panie Fin trza wkoncu powiedziec przez jest ta niechec umk do bydgoszyczy ponizej historia przez bydzie nie mielismy lub nie mamy medycyny,psychologi... oto link: www.uni.torun.pl/uczelnia/historia/ Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Historia UMK. 21.11.04, 16:53 "Następny okres, obejmujący lata 1966-1976, należy do szczególnie owocnych w całej historii UMK, przyniósł bowiem poważny rozwój w sferze materialnej, naukowej i dydaktycznej." No patrzcie. Lata straszliwej bydgoskiej okupacju, a tu szczególnie owocny okres. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Historia UMK. 21.11.04, 17:11 ka_zet napisał: > No patrzcie. Lata straszliwej bydgoskiej okupacju, a tu szczególnie owocny okres. naszczescie byla 500.rocznica urodzin mikolaja kopernika i program rzadowy,wiec bydzia naszczescie nie miala nic do powiedzenia...wiec zadna w tym zasluga bydgoszczy... Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Historia UMK. 21.11.04, 18:00 michutor napisał: > ka_zet napisał: > > > > No patrzcie. Lata straszliwej bydgoskiej okupacju, a tu szczególnie owocn > y > okres. > > naszczescie byla 500.rocznica urodzin mikolaja kopernika i program rzadowy,wiec > > bydzia naszczescie nie miala nic do powiedzenia...wiec zadna w tym zasluga > bydgoszczy... No. Jak decyzja rządowa jest niekorzystna, to "Bydgoszcz zaszkodziła". Jak decyzja rządowa jest korzystna, to "Bydgoszcz nie miała nic do powiedzenia". Przecież wszystko jest czarno-białe i przez trzydzieści lat starego województwa bydgoskiego nie było takiej możliwości, żeby władze wojewódzkie zainteresowały się pozytywnie jedynym uniwersytetem w regionie. No nie było i już. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Historia UMK. 21.11.04, 18:14 pisalem ze taki stan rzeczy byl zwiazany z 2 powodami: -ogolnokrajowymi (komuna i jej idea) oraz -dzialaniami antyuniwersyteckimi szwalbego i innych jesli rzeczywiscie bydzia by starala sie o wspolny uniwerek to by niedopuscila m.in. do likwidacji 12 kierunkow a jej to bylo na reke... a naklady na rok kopernikanski nie w calosci poszly do torunia, czesc zostala odeslana do warszawy (70%!!!)wlasnie dzieki bydgoszczy,proponuje zapoznac sie z faktami...widac przyjazna reke bydgoszczy,hehe popytaj wiec tatusia dokladniej...moze to on maczal w tym swoje czerwone paluszki... Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Historia UMK. 21.11.04, 18:58 michutor napisał: > a naklady na rok kopernikanski nie w calosci poszly do torunia, czesc > zostala odeslana do warszawy (70%!!!)wlasnie dzieki bydgoszczy,proponuje > zapoznac sie z faktami... No, jakieś fakty istotnie byłoby nieźle przytoczyć. > widac przyjazna reke bydgoszczy,hehe > popytaj wiec tatusia dokladniej...moze to on maczal w tym swoje > czerwone paluszki... Dyskutanci ci się mylą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee Re: Historia UMK. IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 21.11.04, 18:01 Większosć tego co UMK posiadło za czasów komunistycznych dostało od BYDGOSZCZY! A wiąże się to z tym, ze w czasach kiedy było jedno województwo, a Bydgoszcz była jego stolica wojewoda słał pieniądze na Toruń, dlaczego???. Otóż istniały pewne daty a takze wielkie okazje, na które to fundowano np. nowe budynki UMK, czy też wydziały. Wszystko to wiąząło się np. z rokiem kopernikańskim, lub też ze zwykłą datą urodzin Kopernika, wiem, to bo mój ojciec w tym czasie pracował w urzędzie wojewódzkim i mówił że ogromne pieniądze idą na rozwój Torunia, szczególnie wilekie sżły we wspomnianym roku kopernikańskim. W tym samym czasie inne miasta województwa, w tym i Bydgoszcz nie otrzymywłąy takich subwencji, a wręcz wielokrotnie niższe niż Toruń. Zatem de facto Torun bardzo dużo zawdziecza Bydgoszczy i województwu w kórym Bydgoszcz była stolicą. Dlatego hamstweem są wypowiedzi niektórych młodych toruniaków, szczyli nie snajacych dobrze historii, badź też znajacych ją ze stadionów apatora i polonii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee Re: Historia UMK. IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 21.11.04, 18:05 Ale co ty wypisujesz, przecież tam nie ma słowa o Bydgoszczy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Historia UMK. IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 21.11.04, 18:14 O Bydgoszczy na stronie www.torun-bydgoszcz.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Historia UMK. 21.11.04, 18:21 Gość portalu: maciej napisał(a): > O Bydgoszczy na stronie www.torun-bydgoszcz.pl Aha, znaczy poza stroną która składa się z wybitnie jednostronnego komentarza, bezwartościowych tzw. źródeł oraz przemilczania niewygodnych faktów i przekłamywania tych co się przemilczeń nie da nie masz żadnych argumentów? OK, przyjąłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Historia UMK. IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 21.11.04, 18:34 Ironizuje gościu.Dla niektórych forumowiczów z Torunia to źródło nieskalanej prawdy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Historia UMK. 21.11.04, 18:56 Gość portalu: maciej napisał(a): > Ironizuje gościu.Dla niektórych forumowiczów z Torunia to źródło nieskalanej > prawdy!!! Fakt, pochrzaniło mi się, myślałem że to michutor napisał. Przepraszam :) Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Historia UMK. 21.11.04, 18:58 skoro prawda jest inna to czemu nikt nie napisze jak bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Historia UMK. 21.11.04, 19:08 michutor napisał: > skoro prawda jest inna to czemu nikt nie napisze jak bylo... I co, za każdym razem jak ktoś trzepnie bzdurę wszyscy mają prostować? Jak ktoś chce się upierać że ziemia jest płaska a Bydgoszcz rozwijała się wyłącznie za zaborów i za PRL to nie będzie się mu za każdym razem podsuwać książek o astronomii i historii tylko się zmilczy. To samo dotyczy bydgoszcz-torun.pl, jak ktoś chce trzymać taką anonimową antybydgoską gadzinówkę to niech se trzyma. W końcu jest wolność słowa i można głosić dowolne bzdury. Można ewentualnie oświecić kogoś niezorientowanego jaką jakość toto sobą reprezentuje i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Historia UMK. 21.11.04, 19:19 no tak zaraz bede musial przeprosic Ciebie i cala bydgoszcz chcialem tylko abyscie wyjasnili czemu urzad wojewodzki w bydgosczzcy cofnal dotacje dla torunia w wysokosci 70% w roku kopernikanskim chce po prostu poznac prawde, prosze o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Historia UMK. 21.11.04, 19:39 z nielubianej przez was strony torun-bydgoszcz.pl pozwole SOBIE PRZYTOCZYC FRAGMENT Z GAZETY (ciekawe z jakiej,brak zrodel wiec jej tworcy powinni pokusic sie o podanie) o wielkiej pomocy bydgosczy w tworzeniu wspolnego uniwerka i poprosze o komentarz: www.torun-bydgoszcz.pl/duze/150.htm pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Historia UMK. 21.11.04, 19:47 michutor napisał: > z nielubianej przez was strony torun-bydgoszcz.pl pozwole > SOBIE PRZYTOCZYC FRAGMENT Z GAZETY (ciekawe z jakiej,brak zrodel > wiec jej tworcy powinni pokusic sie o podanie) No więc właśnie mogliby. Przy ani jednym z tych tzw. dowodów (mapy, wycinki) nie ma źródeł. > o > wielkiej pomocy bydgosczy w tworzeniu wspolnego uniwerka > i poprosze o komentarz: > www.torun-bydgoszcz.pl/duze/150.htm > pozdrawiam No, obciach. Niewykluczone, że zwyczajna złośliwość. (zakładam roboczo, że wycinek opisuje autentyczne wypowiedzi). Ale ja nie o tym mówiłem, tylko o twierdzeniu jakoby władze wojewódzkie przez trzydzieści lat zajmowały się _wyłącznie_ rzucaniem kłód pod nogi UMK. Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Historia UMK. 21.11.04, 19:56 ka_zet napisał: > > No, obciach. Niewykluczone, że zwyczajna złośliwość. (zakładam roboczo, że wycinek opisuje autentyczne wypowiedzi). dokladnie... ale jest to niewykluczone i zalezy mi na wyprostowaniu...;-) Ale ja nie o tym mówiłem, tylko o twierdzeniu jakoby w > ładze wojewódzkie > przez trzydzieści lat zajmowały się _wyłącznie_ rzucaniem kłód pod nogi UMK. jakby tak byloby to umk bylby pewnie w bydzi...ale bylo pare decyzje badzo szkodzacych umk... za ktore odpowiada bydzia no jestem ciekawe jak bylo z tym szwalbe... Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Historia UMK. 22.11.04, 22:45 michutor napisał: > ka_zet napisał: > > > > > No, obciach. Niewykluczone, że zwyczajna złośliwość. (zakładam roboczo, ż > e > wycinek opisuje autentyczne wypowiedzi). > > dokladnie... ale jest to niewykluczone i zalezy mi na wyprostowaniu...;-) No więc wyprostowali i okazało się że jest to typowa "prawda" a la bydgoszcz-torun.pl, jak widać. (BTW, w tej jednej wypowiedzi Leszka na forum jest wiecej informacji źródłowej niż w całym b-t) > Ale ja nie o tym mówiłem, tylko o twierdzeniu jakoby w > > ładze wojewódzkie > > przez trzydzieści lat zajmowały się _wyłącznie_ rzucaniem kłód pod nogi U > MK. > > jakby tak byloby to umk bylby pewnie w bydzi...ale bylo pare decyzje badzo > szkodzacych umk... za ktore odpowiada bydzia Zapewne nie za wszystkie, acz różowo nie było. Ale i tak okropnie jak b-t twierdzi też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Historia UMK. IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 21.11.04, 23:07 Michutorku zobacz jak to historia kołem sie toczy. Przeciez ty aktualnie jestes zwolennikiem silnych uniwerkow. Tak jak w tym fragmencie, piszesz rowniez, ze nie stac nas na slabe uniwerki, ze w nowej europie musimy skierowac strumien pieniedzy tylko w strone 5 wybranych. Podejrzewam, ze szwalbemu o to samo chodzilo, a nie o to zeby w Toruniu z przyczyn typowych ulomnosci ludzkich nie powstal uniwerek. Zobacz jak teraz reagujecie na przeksztalcenie AB w uniwerek. Twierdzicie po co, nie stac nas na to. Ta sama retoryka, tylko podejrzewam, ze Szwalbe nie byl osoba zawistna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Historia UMK. 21.11.04, 19:40 michutor napisał: > no tak zaraz bede musial przeprosic Ciebie i cala bydgoszcz Nie, po co? To część torunian ma manię wymagania przeprosin, mi nie zależy. Fajnie by było jakby odkłamać bydgoszcz-torun.pl i wnieść tam trochę obiektywności, ale nie sądzę żeby to się udało. > chcialem tylko abyscie wyjasnili czemu urzad wojewodzki w bydgosczzcy > cofnal dotacje dla torunia w wysokosci 70% w roku kopernikanskim > chce po prostu poznac prawde, prosze o odpowiedz. Aż zacytuję z b-t: "W efekcie Toruń z racji braku ?mocy przerobowych? oddał w 1974 do Warszawy prawie 70% przydzielonych i niewykorzystanych funduszy." Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Historia UMK. 21.11.04, 20:02 Ka_zet urodzilem sie w bydzi,mam tam wiekszosc swojej rodziny,wybralem jednak torun... pisze to w celu aby pokazac ze jestem bardziej protorunski niz anty-bydgoski zalezy mi na poznaniu prawdy m.in.pisze czesciej na tym forum niz na torunskim... pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Historia UMK. 22.11.04, 22:54 michutor napisał: > Ka_zet > urodzilem sie w bydzi,mam tam wiekszosc swojej > rodziny,wybralem jednak torun... No i fajnie. > pisze to w celu aby pokazac ze jestem bardziej > protorunski niz anty-bydgoski Ja nie jestem antytoruński. Ja osobiście jestem antyoszołomski, a ponadto jestem przeciw powielaniu mitów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy WYWOŁAŁEM DYSKUSJĘ - I DOBRZE, ALE... IP: *.tvgawex.pl 21.11.04, 21:20 ...chodziło mi głównie o to, że komuna z siedzibą w W-wie po konsultacjach z wielkim bratem /bo inaczej decyzje nie były podejmowane/,zafundowała Toruniowi uniwersytet. Jak to więc możliwe byłoby, żeby "władze" w Bydgoszczy wbrew W-wie nie dbały o tę uczelnię? Pan Szwalbe mógł tylko potakiwać na podesłane wytyczne odnośnie podziału finansów, a nie blokować itd. Ale te wątki wywołali dyskutanci. Ja mam satysfakcję, że na forum rozszerzono niektórym wiedzę o to, kto i kiedy powołał tę WSPANIAŁĄ UCZELNIĘ. Nadal ubolewam nad waśniami toruńsko- bydgoskimi i w dalszym ciągu twierdzę, że stolica województwa powinna być w Solcu Kujawskim. Miasto rozrastałoby się i w przyszłości powstałoby drugie w Polsce trójmiasto. Wszak Sopot też jest ludnościowo najmniejsze z trzech. Pozdrawiam jako bydgoszczanin szczególnie serdecznie TORUNIAN !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Prawdziwa historia powstania UMK !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 22:55 Odnośnie historii UMK wyjaśniam co następuję: - w 1945 Wojewódzka Rada Narodowa (WRN) wystąpiła do Warszawy w jednym piśmie o powołanie Uniwersytetu w Toruniu i Politechniki w Bydgoszczy. Toruń dostał uniwerek a Bydgoszcz Politechniki nie dostała. Sam widziałem to pismo w zbiorze dokumentów dot. tworzenia UMK wydanym przez tę uczelnię. - STANISŁAW Szwalbe to nie ANDRZEJ Szwalbe (dyr. Filharmonii) - Stanisław Szwalbe NIE BYŁ BYDGOSZCZANINEM, nigdy nie pełnił w Bydgoszczy żadnej funkcji !!! To była wysoka szycha partyjna w Warszawie, współpracownik Bieruta i Gomułki, jeździł do Moskwy, są jego zdjęcia ze Stalinem – możecie to sprawdzić, jest w encyklopedii. Autorzy torun-bydgoszcz.pl dokonują tu manipulacji – przeciętny czytelnik myśli że to jedna i ta sama osoba!!! - www.torun-bydgoszcz.pl/duze/150.htm proszę przeczytać UWAŻNIE ten artykuł. Wynika z niego że przedstawiciel Krajowej Rady Narodowej (KRN) z Warszawy (to był wtedy taki quasi sejm) Stanisław Szwalbe chce likwidacji UMK. Natomiast bydgoska Wojewódzka Rada Narodowa z płk Andrzejem Alsterem jest temu przeciwna! Wniosek jest prosty: ówczesne bydgoskie władze wojewódzkie broniły UMK przed likwidacją!!! P.S. Bydgoszcz w PRL nie potrzebowała toruńskiej orkiestry symfonicznej do stworzenia Filharmonii Pomorskiej, bo już od 1937 posiadała własną orkiestrę symfoniczną Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Prawdziwa historia powstania UMK !!! 21.11.04, 23:05 dzieki Leszku jesli rzeczywiscie tak jest to trza cos z tym zrobic jestes w stanie zdobyc ten dokument i go przeskanowac? mysle ze ludzie ze strony www.torun-bydgoszcz.pl powinni to sprostowac Szwalbe czy sa jakies powiazania miedzy Panami (pokrewienstwo?) odnosnie umk mysle ze uniwerek mial wieksze szanse na powstanie, dzieki profesorom z wilna, szkoda ze nie udalo sie powolac wydzialow medycznych i rolniczych.. z kadra na ewentulana politechnike bylo znacznie gorzej, w wilnie nie bylo politechniki a profesorowei z lwowa przeniesli sie do wroclawia lub do gliwic. ps.dzieki za info, i wlasnie po to dyskutuje aby sie dowiadywac lub prostowac posiadane informacje... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Prawdziwa historia powstania UMK !!! IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 21.11.04, 23:11 Przeciez kadra medyczna obsadziła Gdańsk. W tamtych czasach nie dziwota!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Prawdziwa historia powstania UMK !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 23:34 1) Tekst tego pisma jest w zbiorze dokumentów dot. powołania UMK. Książka ta jest dostępna w czytelni regionalnej Biblioteki Miejskiej na Starym Rynku. Powinna być dostępna w Bibliotece Głównej UMK (czytelnia pomorzoznawcza), oraz Ksiąznicy (czytelnia regionalne) Oryginał może być w Archiwum Państwowym w Bydgoszczy (ul. Dworcowa), lub Archiwum UMK - jeśli takowe istnieje. A co do autorów torun-bydgoszcz.pl to wielokrotnie próbowałem przekonać ich do usunięcia ewidentnych błędów, jednak nie są to osoby z którym można normalnie dyskutować. 2. Słyszałem że Andrzej Szwalbe jest synem Stanisława -jest to wiadomość nie sprawdzona i wg mnie mało wiarygodna - ponieważ podał ją jeden z etatowych polemizatorów torun-bydgoszcz.pl A nawet jeśli - to co z tego? 3. Bydgoszcz miała dużo większe tradycje w dziedzinie szkolnictwa technicznego. W 1920 już działały w Bydgoszczy jeszcze z czasów pruskich dwie wyższe uczelnie: Akademia Przemysłu Artystycznego oraz Akademia Rolnicza. Niestety pierwsza została wkrótce zdegradowana do szkoły średniej, natomiast drugą przeniesiono na Śląsk. A pierwsze pismo w sprawie powołania Uniwersytetu Bydgoskiego wystosował pruski burmistrz Bydgoszczy już w 1901 roku do ówczesnego kanclerza Rzeszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Prawdziwa historia powstania UMK !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 23:40 Profesorowie UMK tworzący UMK pochodzili przede wszystkim w Wilna, a także ze Lwowa. Część obecnego księgozbioru Bibloteki Głównej została wtedy przywieziona/wywieziona z Wilna, oraz Królewca(Kalinigrad). Miałem w rekach niemieckie książki z Bibliteki UMK jeszcze z pieczątkami pruskiej biblioteki w Królewcu! Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Prawdziwa historia powstania UMK !!! 21.11.04, 23:50 ad1.obecnie mi bedzie ciezko to zrobic bo nie mieszkam w polsce. ad2.dla mnie to dosc istotne,bo jesli tak jest to co stoi na przeszkodzie aby ojciec spelnil synowska prosbe. ad3.nie chodzi o tradycje.po wojnie chodzilo o kadre naukowa, ktorej w dziedzinach technicznych nie bylo.torun mial to szczescie ze urodzil sie tu kopernik (a decydujace zdanie mieli astronomowie) i jest ladnym miastem.szkoda ze w bydzi nie ma politechniki.a jesli chodzi o torun to z tradycjami akademickimi nie bylo zle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Prawdziwa historia powstania UMK !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:49 KW PZPR z Bydgoszczy probowalo dwukrotnie zamknac UMK w Toruniu - w 1949 i 1953 roku. Probowano tez nie doprowadzic do jego powstania. www.torun-bydgoszcz.pl pisze bardzo duzo prawdy, ale jest ona niewygodna dla tej czesci Bydgoszczan, ktorzy swa historie z PRL uwazaja za nieskalana, stad mozna zarzucic stronie WSZYSTKO! decyzja o powolaniu uniwersytetu jako filii UAM z Poznania od 1940 roku zapadla juz w 1938, jedynie wojna ja przerwala. USB z Wilna nie bylo jedynym ani pierwszym inicjatorem powolania uniwersytetu w Toruniu. Zabiegi trwaly 20 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Prawdziwa historia powstania UMK !!! 23.11.04, 10:57 Gość portalu: ad napisał(a): > KW PZPR z Bydgoszczy probowalo dwukrotnie zamknac UMK w Toruniu - w 1949 i 1953 > > roku. Probowano tez nie doprowadzic do jego powstania. Ale masz jakieś wsparcie w dokumentach, szczególnie wskazujące na to że to ta wredna Bydgoszcz, a nie ogólnie PRL jako taki? > www.torun-bydgoszcz.pl pisze bardzo duzo prawdy, ale jest ona niewygodna > dla tej czesci Bydgoszczan, ktorzy swa historie z PRL uwazaja za nieskalana, > stad mozna zarzucic stronie WSZYSTKO! Sorry. Jeżeli strona przemilcza bądź przekłamuje fakty, komentarz na niej jest wybitnie jednostronny, tzw. źródła w postaci wycinków czy zdjęć są czystej wody manipulacją, nie ma podanych źródeł a na dodatek nikt się pod tym paszkwilem nie podpisał, to jej wartość jest przyzerowa. Ale nie, oczywiście b-t jest święte, to przecież bydgoszczanie jątrzą. > decyzja o powolaniu uniwersytetu jako filii UAM z Poznania od 1940 roku zapadla > > juz w 1938, jedynie wojna ja przerwala. USB z Wilna nie bylo jedynym ani > pierwszym inicjatorem powolania uniwersytetu w Toruniu. Zabiegi trwaly 20 lat! No i fajnie. Zabiegi o powołanie wyższych uczelni w Bydgoszczy też się datują na dość dawno, nie? I to ma się trochę jakby nijak do rzeczywistości powojennej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Prawdziwa historia powstania UMK !!! IP: 62.244.137.* 23.11.04, 11:22 Ty ad czy doll, a moze navy. wszystkich was toczy ta sama choroba!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brathless Torun ma znaną uczelnie, my-nie. I to nas boli? 23.11.04, 11:29 nie przesadzaj macieju - z tymi chorobami! temat o UMK zalozyl Bydgoszczanin. Torun ma znaną uczelnie, my - nie. I moze to nas boli? Odpowiedz Link Zgłoś