Dodaj do ulubionych

Historia UMK.

IP: *.tvgawex.pl 21.11.04, 16:32
Czy jest prawdą, że to komuna zafundowała Toruniowi Uniwersytet, przenosząc
Go z Wilna po aneksji tych ziem przez sowietów?
Obserwuj wątek
    • michutor Re: Historia UMK. 21.11.04, 16:40
      Torun mial szczescie ze los podarowal mu uni
      jednak miejsce nie moglo byc inne
      magia osoby mikolaja kopernika dziala

warte podkreslenia jest fakt proby powolania
      wydzialu medycznego na umk
      kadra wyladowala ostatecznie w gdansku
      a pozniej byla filia w bydzi am gdansk
      a teraz wydzial jest czescia umk...

w skrocie mozna napisac ze umk mial caly
      czas problemy z bydzi,nie tylko ideologiczne
      (komuna) ale rowniez duzej niecheci (szwalbe i spolka)

naszczescie nikt i nic nie jest wieczne i umk
      moze odetchac troszke od "przyjazne bydgoszczy"
      wiec panie Fin trza wkoncu powiedziec przez jest
      ta niechec umk do bydgoszyczy

ponizej historia
      przez bydzie nie mielismy lub nie mamy
      medycyny,psychologi...

oto link:
      www.uni.torun.pl/uczelnia/historia/
      • ka_zet Re: Historia UMK. 21.11.04, 16:53
        "Następny okres, obejmujący lata 1966-1976, należy do szczególnie owocnych w całej historii UMK,
        przyniósł bowiem poważny rozwój w sferze materialnej, naukowej i dydaktycznej."

No patrzcie. Lata straszliwej bydgoskiej okupacju, a tu szczególnie owocny okres.
        • michutor Re: Historia UMK. 21.11.04, 17:11
          ka_zet napisał:

> No patrzcie. Lata straszliwej bydgoskiej okupacju, a tu szczególnie owocny
          okres.

naszczescie byla 500.rocznica urodzin mikolaja kopernika i program rzadowy,wiec
          bydzia naszczescie nie miala nic do powiedzenia...wiec zadna w tym zasluga
          bydgoszczy...
          • ka_zet Re: Historia UMK. 21.11.04, 18:00
            michutor napisał:

> ka_zet napisał:
            >
            >
            > > No patrzcie. Lata straszliwej bydgoskiej okupacju, a tu szczególnie owocn
            > y
            > okres.
            >
            > naszczescie byla 500.rocznica urodzin mikolaja kopernika i program rzadowy,wiec
            >
            > bydzia naszczescie nie miala nic do powiedzenia...wiec zadna w tym zasluga
            > bydgoszczy...

No. Jak decyzja rządowa jest niekorzystna, to "Bydgoszcz zaszkodziła". Jak decyzja rządowa jest
            korzystna, to "Bydgoszcz nie miała nic do powiedzenia". Przecież wszystko jest czarno-białe i przez
            trzydzieści lat starego województwa bydgoskiego nie było takiej możliwości, żeby władze wojewódzkie
            zainteresowały się pozytywnie jedynym uniwersytetem w regionie. No nie było i już.
            • michutor Re: Historia UMK. 21.11.04, 18:14
              pisalem ze taki stan rzeczy byl zwiazany z 2 powodami:
              -ogolnokrajowymi (komuna i jej idea)
              oraz
              -dzialaniami antyuniwersyteckimi szwalbego i innych
              jesli rzeczywiscie bydzia by starala sie o wspolny uniwerek to
              by niedopuscila m.in. do likwidacji 12 kierunkow a jej to bylo na
              reke...
              a naklady na rok kopernikanski nie w calosci poszly do torunia, czesc
              zostala odeslana do warszawy (70%!!!)wlasnie dzieki bydgoszczy,proponuje
              zapoznac sie z faktami...widac przyjazna reke bydgoszczy,hehe
              popytaj wiec tatusia dokladniej...moze to on maczal w tym swoje
              czerwone paluszki...

• ka_zet Re: Historia UMK. 21.11.04, 18:58
                michutor napisał:

> a naklady na rok kopernikanski nie w calosci poszly do torunia, czesc
                > zostala odeslana do warszawy (70%!!!)wlasnie dzieki bydgoszczy,proponuje
                > zapoznac sie z faktami...

No, jakieś fakty istotnie byłoby nieźle przytoczyć.

> widac przyjazna reke bydgoszczy,hehe
                > popytaj wiec tatusia dokladniej...moze to on maczal w tym swoje
                > czerwone paluszki...

Dyskutanci ci się mylą.
          • Gość: bleee Re: Historia UMK. IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 21.11.04, 18:01
            Większosć tego co UMK posiadło za czasów komunistycznych dostało od BYDGOSZCZY!
            A wiąże się to z tym, ze w czasach kiedy było jedno województwo, a Bydgoszcz
            była jego stolica wojewoda słał pieniądze na Toruń, dlaczego???. Otóż istniały
            pewne daty a takze wielkie okazje, na które to fundowano np. nowe budynki UMK,
            czy też wydziały. Wszystko to wiąząło się np. z rokiem kopernikańskim, lub też
            ze zwykłą datą urodzin Kopernika, wiem, to bo mój ojciec w tym czasie pracował
            w urzędzie wojewódzkim i mówił że ogromne pieniądze idą na rozwój Torunia,
            szczególnie wilekie sżły we wspomnianym roku kopernikańskim. W tym samym czasie
            inne miasta województwa, w tym i Bydgoszcz nie otrzymywłąy takich subwencji, a
            wręcz wielokrotnie niższe niż Toruń. Zatem de facto Torun bardzo dużo
            zawdziecza Bydgoszczy i województwu w kórym Bydgoszcz była stolicą. Dlatego
            hamstweem są wypowiedzi niektórych młodych toruniaków, szczyli nie snajacych
            dobrze historii, badź też znajacych ją ze stadionów apatora i polonii.
      • Gość: bleee Re: Historia UMK. IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 21.11.04, 18:05
        Ale co ty wypisujesz, przecież tam nie ma słowa o Bydgoszczy!!!
        • Gość: maciej Re: Historia UMK. IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 21.11.04, 18:14
          O Bydgoszczy na stronie www.torun-bydgoszcz.pl
          • ka_zet Re: Historia UMK. 21.11.04, 18:21
            Gość portalu: maciej napisał(a):

> O Bydgoszczy na stronie www.torun-bydgoszcz.pl

Aha, znaczy poza stroną która składa się z wybitnie jednostronnego komentarza, bezwartościowych
            tzw. źródeł oraz przemilczania niewygodnych faktów i przekłamywania tych co się przemilczeń nie da
            nie masz żadnych argumentów? OK, przyjąłem.
            • Gość: maciej Re: Historia UMK. IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 21.11.04, 18:34
              Ironizuje gościu.Dla niektórych forumowiczów z Torunia to źródło nieskalanej
              prawdy!!!
              • ka_zet Re: Historia UMK. 21.11.04, 18:56
                Gość portalu: maciej napisał(a):

> Ironizuje gościu.Dla niektórych forumowiczów z Torunia to źródło nieskalanej
                > prawdy!!!

Fakt, pochrzaniło mi się, myślałem że to michutor napisał. Przepraszam :)
                • michutor Re: Historia UMK. 21.11.04, 18:58
                  skoro prawda jest inna to czemu nikt nie napisze jak bylo...
                  • ka_zet Re: Historia UMK. 21.11.04, 19:08
                    michutor napisał:

> skoro prawda jest inna to czemu nikt nie napisze jak bylo...

I co, za każdym razem jak ktoś trzepnie bzdurę wszyscy mają prostować?
                    Jak ktoś chce się upierać że ziemia jest płaska a Bydgoszcz rozwijała się wyłącznie za zaborów i za PRL
                    to nie będzie się mu za każdym razem podsuwać książek o astronomii i historii tylko się zmilczy.

To samo dotyczy bydgoszcz-torun.pl, jak ktoś chce trzymać taką anonimową antybydgoską
                    gadzinówkę to niech se trzyma. W końcu jest wolność słowa i można głosić dowolne bzdury.
                    Można ewentualnie oświecić kogoś niezorientowanego jaką jakość toto sobą reprezentuje i tyle...
                    • michutor Re: Historia UMK. 21.11.04, 19:19
                      no tak zaraz bede musial przeprosic Ciebie i cala bydgoszcz
                      chcialem tylko abyscie wyjasnili czemu urzad wojewodzki w bydgosczzcy
                      cofnal dotacje dla torunia w wysokosci 70% w roku kopernikanskim
                      chce po prostu poznac prawde, prosze o odpowiedz.
                      • michutor Re: Historia UMK. 21.11.04, 19:39
                        z nielubianej przez was strony torun-bydgoszcz.pl pozwole
                        SOBIE PRZYTOCZYC FRAGMENT Z GAZETY (ciekawe z jakiej,brak zrodel
                        wiec jej tworcy powinni pokusic sie o podanie) o
                        wielkiej pomocy bydgosczy w tworzeniu wspolnego uniwerka
                        i poprosze o komentarz:
                        www.torun-bydgoszcz.pl/duze/150.htm
                        pozdrawiam
                        • ka_zet Re: Historia UMK. 21.11.04, 19:47
                          michutor napisał:

> z nielubianej przez was strony torun-bydgoszcz.pl pozwole
                          > SOBIE PRZYTOCZYC FRAGMENT Z GAZETY (ciekawe z jakiej,brak zrodel
                          > wiec jej tworcy powinni pokusic sie o podanie)

No więc właśnie mogliby. Przy ani jednym z tych tzw. dowodów (mapy, wycinki) nie ma źródeł.

> o
                          > wielkiej pomocy bydgosczy w tworzeniu wspolnego uniwerka
                          > i poprosze o komentarz:
                          > www.torun-bydgoszcz.pl/duze/150.htm
                          > pozdrawiam

No, obciach. Niewykluczone, że zwyczajna złośliwość. (zakładam roboczo, że wycinek opisuje
                          autentyczne wypowiedzi). Ale ja nie o tym mówiłem, tylko o twierdzeniu jakoby władze wojewódzkie
                          przez trzydzieści lat zajmowały się _wyłącznie_ rzucaniem kłód pod nogi UMK.
                          • michutor Re: Historia UMK. 21.11.04, 19:56
                            ka_zet napisał:

>
                            > No, obciach. Niewykluczone, że zwyczajna złośliwość. (zakładam roboczo, że
                            wycinek opisuje autentyczne wypowiedzi).

dokladnie... ale jest to niewykluczone i zalezy mi na wyprostowaniu...;-)

Ale ja nie o tym mówiłem, tylko o twierdzeniu jakoby w
                            > ładze wojewódzkie
                            > przez trzydzieści lat zajmowały się _wyłącznie_ rzucaniem kłód pod nogi UMK.

jakby tak byloby to umk bylby pewnie w bydzi...ale bylo pare decyzje badzo
                            szkodzacych umk... za ktore odpowiada bydzia

no jestem ciekawe jak bylo z tym szwalbe...
                            • ka_zet Re: Historia UMK. 22.11.04, 22:45
                              michutor napisał:

> ka_zet napisał:
                              >
                              > >
                              > > No, obciach. Niewykluczone, że zwyczajna złośliwość. (zakładam roboczo, ż
                              > e
                              > wycinek opisuje autentyczne wypowiedzi).
                              >
                              > dokladnie... ale jest to niewykluczone i zalezy mi na wyprostowaniu...;-)

No więc wyprostowali i okazało się że jest to typowa "prawda" a la bydgoszcz-torun.pl, jak widać.
                              (BTW, w tej jednej wypowiedzi Leszka na forum jest wiecej informacji źródłowej niż w całym b-t)

> Ale ja nie o tym mówiłem, tylko o twierdzeniu jakoby w
                              > > ładze wojewódzkie
                              > > przez trzydzieści lat zajmowały się _wyłącznie_ rzucaniem kłód pod nogi U
                              > MK.
                              >
                              > jakby tak byloby to umk bylby pewnie w bydzi...ale bylo pare decyzje badzo
                              > szkodzacych umk... za ktore odpowiada bydzia

Zapewne nie za wszystkie, acz różowo nie było. Ale i tak okropnie jak b-t twierdzi też nie.
                        • Gość: maciej Re: Historia UMK. IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 21.11.04, 23:07
                          Michutorku zobacz jak to historia kołem sie toczy. Przeciez ty aktualnie jestes
                          zwolennikiem silnych uniwerkow. Tak jak w tym fragmencie, piszesz rowniez, ze
                          nie stac nas na slabe uniwerki, ze w nowej europie musimy skierowac strumien
                          pieniedzy tylko w strone 5 wybranych. Podejrzewam, ze szwalbemu o to samo
                          chodzilo, a nie o to zeby w Toruniu z przyczyn typowych ulomnosci ludzkich nie
                          powstal uniwerek. Zobacz jak teraz reagujecie na przeksztalcenie AB w uniwerek.
                          Twierdzicie po co, nie stac nas na to. Ta sama retoryka, tylko podejrzewam, ze
                          Szwalbe nie byl osoba zawistna!!!
                      • ka_zet Re: Historia UMK. 21.11.04, 19:40
                        michutor napisał:

> no tak zaraz bede musial przeprosic Ciebie i cala bydgoszcz

Nie, po co? To część torunian ma manię wymagania przeprosin, mi nie zależy.
                        Fajnie by było jakby odkłamać bydgoszcz-torun.pl i wnieść tam trochę obiektywności, ale nie sądzę
                        żeby to się udało.

> chcialem tylko abyscie wyjasnili czemu urzad wojewodzki w bydgosczzcy
                        > cofnal dotacje dla torunia w wysokosci 70% w roku kopernikanskim
                        > chce po prostu poznac prawde, prosze o odpowiedz.

Aż zacytuję z b-t: "W efekcie Toruń z racji braku ?mocy przerobowych? oddał w 1974 do Warszawy
                        prawie 70% przydzielonych i niewykorzystanych funduszy."

• michutor Re: Historia UMK. 21.11.04, 20:02
                          Ka_zet
                          urodzilem sie w bydzi,mam tam wiekszosc swojej
                          rodziny,wybralem jednak torun...
                          pisze to w celu aby pokazac ze jestem bardziej
                          protorunski niz anty-bydgoski
                          zalezy mi na poznaniu prawdy
                          m.in.pisze czesciej na tym forum
                          niz na torunskim...

pozdro
                          • ka_zet Re: Historia UMK. 22.11.04, 22:54
                            michutor napisał:

> Ka_zet
                            > urodzilem sie w bydzi,mam tam wiekszosc swojej
                            > rodziny,wybralem jednak torun...

No i fajnie.

> pisze to w celu aby pokazac ze jestem bardziej
                            > protorunski niz anty-bydgoski

Ja nie jestem antytoruński. Ja osobiście jestem antyoszołomski,
                            a ponadto jestem przeciw powielaniu mitów.

• Gość: Ciekawy WYWOŁAŁEM DYSKUSJĘ - I DOBRZE, ALE... IP: *.tvgawex.pl 21.11.04, 21:20
      ...chodziło mi głównie o to, że komuna z siedzibą w W-wie po konsultacjach z
      wielkim bratem /bo inaczej decyzje nie były podejmowane/,zafundowała Toruniowi
      uniwersytet. Jak to więc możliwe byłoby, żeby "władze" w Bydgoszczy wbrew W-wie
      nie dbały o tę uczelnię? Pan Szwalbe mógł tylko potakiwać na podesłane wytyczne
      odnośnie podziału finansów, a nie blokować itd. Ale te wątki wywołali
      dyskutanci. Ja mam satysfakcję, że na forum rozszerzono niektórym wiedzę o to,
      kto i kiedy powołał tę WSPANIAŁĄ UCZELNIĘ. Nadal ubolewam nad waśniami toruńsko-
      bydgoskimi i w dalszym ciągu twierdzę, że stolica województwa powinna być w
      Solcu Kujawskim. Miasto rozrastałoby się i w przyszłości powstałoby drugie w
      Polsce trójmiasto. Wszak Sopot też jest ludnościowo najmniejsze z trzech.
      Pozdrawiam jako bydgoszczanin szczególnie serdecznie TORUNIAN !!!
      • Gość: Leszek Prawdziwa historia powstania UMK !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 22:55
        Odnośnie historii UMK wyjaśniam co następuję:

- w 1945 Wojewódzka Rada Narodowa (WRN) wystąpiła do Warszawy w jednym piśmie o
        powołanie Uniwersytetu w Toruniu i Politechniki w Bydgoszczy. Toruń dostał
        uniwerek a Bydgoszcz Politechniki nie dostała. Sam widziałem to pismo w zbiorze
        dokumentów dot. tworzenia UMK wydanym przez tę uczelnię.

- STANISŁAW Szwalbe to nie ANDRZEJ Szwalbe (dyr. Filharmonii)

- Stanisław Szwalbe NIE BYŁ BYDGOSZCZANINEM, nigdy nie pełnił w Bydgoszczy
        żadnej funkcji !!! To była wysoka szycha partyjna w Warszawie, współpracownik
        Bieruta i Gomułki, jeździł do Moskwy, są jego zdjęcia ze Stalinem – możecie to
        sprawdzić, jest w encyklopedii. Autorzy torun-bydgoszcz.pl dokonują tu
        manipulacji – przeciętny czytelnik myśli że to jedna i ta sama osoba!!!

- www.torun-bydgoszcz.pl/duze/150.htm proszę przeczytać UWAŻNIE ten
        artykuł. Wynika z niego że przedstawiciel Krajowej Rady Narodowej (KRN) z
        Warszawy (to był wtedy taki quasi sejm) Stanisław Szwalbe chce likwidacji UMK.
        Natomiast bydgoska Wojewódzka Rada Narodowa z płk Andrzejem Alsterem jest temu
        przeciwna! Wniosek jest prosty: ówczesne bydgoskie władze wojewódzkie broniły
        UMK przed likwidacją!!!

P.S. Bydgoszcz w PRL nie potrzebowała toruńskiej orkiestry symfonicznej do
        stworzenia Filharmonii Pomorskiej, bo już od 1937 posiadała własną orkiestrę
        symfoniczną
        • michutor Re: Prawdziwa historia powstania UMK !!! 21.11.04, 23:05
          dzieki Leszku
          jesli rzeczywiscie tak jest to trza cos z tym zrobic
          jestes w stanie zdobyc ten dokument i go przeskanowac?
          mysle ze ludzie ze strony www.torun-bydgoszcz.pl powinni to
          sprostowac

Szwalbe
          czy sa jakies powiazania miedzy Panami (pokrewienstwo?)

odnosnie umk
          mysle ze uniwerek mial wieksze szanse na powstanie, dzieki
          profesorom z wilna, szkoda ze nie udalo sie powolac wydzialow
          medycznych i rolniczych.. z kadra na ewentulana politechnike
          bylo znacznie gorzej, w wilnie nie bylo politechniki a profesorowei
          z lwowa przeniesli sie do wroclawia lub do gliwic.

ps.dzieki za info, i wlasnie po to dyskutuje aby sie dowiadywac
          lub prostowac posiadane informacje...

pozdrawiam
          • Gość: maciej Re: Prawdziwa historia powstania UMK !!! IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 21.11.04, 23:11
            Przeciez kadra medyczna obsadziła Gdańsk. W tamtych czasach nie dziwota!!!
          • Gość: Leszek Prawdziwa historia powstania UMK !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 23:34
            1)
            Tekst tego pisma jest w zbiorze dokumentów dot. powołania UMK. Książka ta jest
            dostępna w czytelni regionalnej Biblioteki Miejskiej na Starym Rynku.
            Powinna być dostępna w Bibliotece Głównej UMK (czytelnia pomorzoznawcza), oraz
            Ksiąznicy (czytelnia regionalne)
            Oryginał może być w Archiwum Państwowym w Bydgoszczy (ul. Dworcowa), lub
            Archiwum UMK - jeśli takowe istnieje.
            A co do autorów torun-bydgoszcz.pl to wielokrotnie próbowałem przekonać ich do
            usunięcia ewidentnych błędów, jednak nie są to osoby z którym można normalnie
            dyskutować.

2.
            Słyszałem że Andrzej Szwalbe jest synem Stanisława -jest to wiadomość nie
            sprawdzona i wg mnie mało wiarygodna - ponieważ podał ją jeden z etatowych
            polemizatorów torun-bydgoszcz.pl A nawet jeśli - to co z tego?

3.
            Bydgoszcz miała dużo większe tradycje w dziedzinie szkolnictwa technicznego. W
            1920 już działały w Bydgoszczy jeszcze z czasów pruskich dwie wyższe uczelnie:
            Akademia Przemysłu Artystycznego oraz Akademia Rolnicza. Niestety pierwsza
            została wkrótce zdegradowana do szkoły średniej, natomiast drugą przeniesiono
            na Śląsk. A pierwsze pismo w sprawie powołania Uniwersytetu Bydgoskiego
            wystosował pruski burmistrz Bydgoszczy już w 1901 roku do ówczesnego kanclerza
            Rzeszy.
            • Gość: Leszek Prawdziwa historia powstania UMK !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 23:40
              Profesorowie UMK tworzący UMK pochodzili przede wszystkim w Wilna, a także ze
              Lwowa.

Część obecnego księgozbioru Bibloteki Głównej została wtedy
              przywieziona/wywieziona z Wilna, oraz Królewca(Kalinigrad). Miałem w rekach
              niemieckie książki z Bibliteki UMK jeszcze z pieczątkami pruskiej biblioteki w
              Królewcu!
            • michutor Re: Prawdziwa historia powstania UMK !!! 21.11.04, 23:50
              ad1.obecnie mi bedzie ciezko to zrobic bo nie mieszkam w polsce.

ad2.dla mnie to dosc istotne,bo jesli tak jest to co stoi na przeszkodzie
              aby ojciec spelnil synowska prosbe.

ad3.nie chodzi o tradycje.po wojnie chodzilo o kadre naukowa, ktorej w
              dziedzinach technicznych nie bylo.torun mial to szczescie ze urodzil sie tu
              kopernik (a decydujace zdanie mieli astronomowie) i jest ladnym miastem.szkoda
              ze w bydzi nie ma politechniki.a jesli chodzi o torun to z tradycjami
              akademickimi nie bylo zle...
              • Gość: ad Re: Prawdziwa historia powstania UMK !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:49
                KW PZPR z Bydgoszczy probowalo dwukrotnie zamknac UMK w Toruniu - w 1949 i 1953
                roku. Probowano tez nie doprowadzic do jego powstania.
                www.torun-bydgoszcz.pl pisze bardzo duzo prawdy, ale jest ona niewygodna
                dla tej czesci Bydgoszczan, ktorzy swa historie z PRL uwazaja za nieskalana,
                stad mozna zarzucic stronie WSZYSTKO!

decyzja o powolaniu uniwersytetu jako filii UAM z Poznania od 1940 roku zapadla
                juz w 1938, jedynie wojna ja przerwala. USB z Wilna nie bylo jedynym ani
                pierwszym inicjatorem powolania uniwersytetu w Toruniu. Zabiegi trwaly 20 lat!
                • ka_zet Re: Prawdziwa historia powstania UMK !!! 23.11.04, 10:57
                  Gość portalu: ad napisał(a):

> KW PZPR z Bydgoszczy probowalo dwukrotnie zamknac UMK w Toruniu - w 1949 i 1953
                  >
                  > roku. Probowano tez nie doprowadzic do jego powstania.

Ale masz jakieś wsparcie w dokumentach, szczególnie wskazujące na to że to ta wredna Bydgoszcz, a
                  nie ogólnie PRL jako taki?

> www.torun-bydgoszcz.pl pisze
                  bardzo duzo prawdy, ale jest ona niewygodna
                  > dla tej czesci Bydgoszczan, ktorzy swa historie z PRL uwazaja za nieskalana,
                  > stad mozna zarzucic stronie WSZYSTKO!

Sorry. Jeżeli strona przemilcza bądź przekłamuje fakty, komentarz na niej jest wybitnie jednostronny,
                  tzw. źródła w postaci wycinków czy zdjęć są czystej wody manipulacją, nie ma podanych źródeł a na
                  dodatek nikt się pod tym paszkwilem nie podpisał, to jej wartość jest przyzerowa.

Ale nie, oczywiście b-t jest święte, to przecież bydgoszczanie jątrzą.

> decyzja o powolaniu uniwersytetu jako filii UAM z Poznania od 1940 roku zapadla
                  >
                  > juz w 1938, jedynie wojna ja przerwala. USB z Wilna nie bylo jedynym ani
                  > pierwszym inicjatorem powolania uniwersytetu w Toruniu. Zabiegi trwaly 20 lat!

No i fajnie. Zabiegi o powołanie wyższych uczelni w Bydgoszczy też się datują na dość dawno, nie?
                  I to ma się trochę jakby nijak do rzeczywistości powojennej.
                • Gość: maciej Re: Prawdziwa historia powstania UMK !!! IP: 62.244.137.* 23.11.04, 11:22
                  Ty ad czy doll, a moze navy. wszystkich was toczy ta sama choroba!!!
                  • brathless Torun ma znaną uczelnie, my-nie. I to nas boli? 23.11.04, 11:29
                    nie przesadzaj macieju - z tymi chorobami!
                    temat o UMK zalozyl Bydgoszczanin.

Torun ma znaną uczelnie, my - nie. I moze to nas boli?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka