Dodaj do ulubionych

Gdzie ladnie zamieszkac?

23.12.04, 21:10
Zaniedlugo przenosze soe do Bydgoszczy. Mam pytanie do mieszkancow tego
zacnego miasta.
Gdzie mozna ladnie zamieszkac?
Od razu mowie, ze mam psa, ktory wymaga duzo ruchu i male dziecko (ale ono
jeszcze nie ma glosu w tej sprawie). Najlepiej jakby obok byl jaki las....
Doradzcie cos dobrzy ludzie, bo sie gubie.
W zamian za to chetnie udziele porady z podobnego zakresu pytan odnosnie
Warszawy.
Obserwuj wątek
    • tyciarek Re: Gdzie ladnie zamieszkac? 23.12.04, 21:23
      bydgoszcz jest wycieta w lesie wiec gdziekolwiek na obrzezach to bedzie las.
      • patee1 Re: Gdzie ladnie zamieszkac? 23.12.04, 21:36
        Tyle to wiem, mam mape :p
        Ale chcialam was wziac na spytki. Gdzie warto zamieszkac, zeby bylo fajnie
        mieszkac:)
        Mam jeszcze konia, ktorego musze wstawic do jakiegos pensjonatu, ale o to juz
        zapytam na konskim forum.
        • tyciarek Re: Gdzie ladnie zamieszkac? 23.12.04, 21:38
          konik sporo tlumaczy.
          proponuje niemcz.
          • patee1 Re: Gdzie ladnie zamieszkac? 23.12.04, 23:31
            A co tlumaczy konik?
            I czemu Niemcz. Jak tam jest? Drogo?
            • Gość: #kasia Re: Gdzie ladnie zamieszkac? IP: *.wavelan.pl / *.man.bydgoszcz.pl 24.12.04, 08:50
              Niemcz-praktycznie w Bydgoszczy, miejscowosc gdzie budowane sa osiedla willowe,
              spore dzialki, duze domy raczej z serii plaskich rozleglych, w niemczu sa dwie
              czy trzy stajnie i pola i lasy, po za tym z Niemcza do Myslecinka jest rzut
              kamieniem, nie ma problemu zebyc wybierala sie am na konne przejazdzki no i w
              Myslecinku jest tez osrodek rekreacji konnej z kryta ujezdzalnia [aczkolwiek
              osrodek stanowczo odradzam]

Osielsko to samo co Niemcz identycznie polozone

Biale Blota-tuz przed wjzdem do Bydgoszczy od strony Poznania, gmina w
              zabudowie jednorodzinnej, moze byc ladnie ale moze byc tez calkiem brzydko..

Miedzyn -dzielnica domkow jednorodzinnych wzdloz ulicy Nakielskiej, cicha
              spokojna wbrew pozorom do centrum stosunkowo blisko [jakies 10 minut autobusem,
              samochodem jeszcze szybciej], nowe i stare domy ale tak jak mowie same domki
              jednorodzinne, polozony na dwoch tarasach dolnym i gornym, na gornym tarasie
              las ciagnacy sie az do Bialych Blot i Lisiego Ogonu. Trzeba zwrocic uwage czy
              na danej ulicy jest kabalizacja bo nie na calum osiedlu sa, przy nakielskiej
              malenki osrodek jezdziecki, niezbyt szczesliwie usytuowany i roznie bywa z
              opinia.

Jesli chcesz mieszkac w srodmiesciu, to polecam fyrtel ulicy Gdanskiej,
              Dworcowej idzie znalezc nowe i stare mieszkania w kamienicy, w wiekszosci
              spore, z mozliwosciami-nie wiem czy lubisz takie klimaty. z ulicy Gdankiej bez
              problemu dojezdzisz do Myslecinka
              www.lpkiw.bydgoszcz.com/index.php?pg=list_pages&id_subsec=2
              Swoje uroki ma tez osiedle Pisaki polozone na zakrecie Brdy, oddalone od miasta
              z wiejskimi klimatami [jak najbardziej pozytywna opinia], znajdziesz tez tam
              stajnie [mala prywatna stajenka u Magdy] i piekne tereny na kilkugodzinne rajdy
              konne, w poblizu Oplawiec, Smukala.

Osowa Gora-tez podobno ma swoje uroki aczkolwiek niezauwazalne dla mnie.

Wilczak- w szczegolnosci nowe bloki nad samym kanalem, praktycznie mieszka sie
              w centrum miasta, w parku ejra.w.interia.pl/. Fontanny, miejsce do
              pojezdzenia rowerem, miejsce na spacery, przyroda, bardzo fajnie, cicho,
              pokojnie. do geant spacerkiem 10 minut, do scislego centrum i starego miasta
              spacerkiem 20 minut, multikino, wezel komuniakcyjny-wszystko pod reka. Bloki
              strzezone,mieszkania sensownie zaprojektowane.

Jesli masz pytania pytaj.
              W wyborze stajni w okolicach Bydgoszczy moge podeslac kilka sugestii.

pozdrawiam

• patee1 Re: Gdzie ladnie zamieszkac? 24.12.04, 10:22
                #Kasiu,
                dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz. Juz sobie to wszystko wydrukowalam i
                zaraz po Swietach ruszamy na rekonesans ;)

Napisz mi prosze cos o osrodkach jezdzieckich. Dla czego odradzasz Myslecinek?
                Ja przed chwila dowiedzialam sie, ze maja malo padokow, a ja chce zeby moj kon
                mial gdzie lazic caly dzien.
                • Gość: Arte Re: Gdzie ladnie zamieszkac? IP: 217.97.147.* 24.12.04, 11:19
                  Ja się dopiszę w temacie: czemu nie Myślęcinek.

Wydawałoby się, że ośrodek dobrze położony, z krytą ujeżdżalnią, powinien być
                  atrakcyjnym miejscem, jednak na przeszkodzie temu stoją kolejni fatalni
                  zarządcy. Cały ośrodek podlega pod miasto (nie jest prywatny), a konkretnie pod
                  kierownictwo LPKiW (Leśny Park Kultury i Wypoczynku), ono zaś jest z nadania,
                  gdzie ważniejsze czasem są walki o stołki niźli konkretna praca. Pensjonat nie
                  dość, że drogi, to jeszcze ciągle ma się uczucie, że jest się tam niechcianym
                  gościem. Moja siostra trzyma swojego konia jednak tam, przede wszystkim ze
                  względu na krytą ujeżdżalnię. W każdym razie, wystarczy powiedzieć, że opłacało
                  jej się robić sobie problem i przenieść (razem jeszcze z koleżankami) swoje
                  konie na lato w inne miejsce. Zaleta Myślęcinka, to właśnie ta kryta i chyba nic
                  więcej, w większości słyszę tylko narzekanie.
                • Gość: Arte Re: Gdzie ladnie zamieszkac? IP: 217.97.147.* 24.12.04, 11:35
                  Acha, zapomniałbym. Tym razem w kwestii, gdzie zamieszkać. Ja mieszkam właśnie
                  na polecanym Okolu w nowych budynkach. Okolica od strony kanału faktycznie
                  wspaniała, latem jak zasypiam, to przez otwarte okna słychać kumkanie żab, ma
                  się wrażenie, jakby było się za miastem! Wielki park położony wzdłuż Starego
                  Kanału Bydgoskiego, jest wyśmienitym miejscem na długie spacery z psem. Gorzej
                  wygląda od strony ul. Grunwaldzkiej, ale można przeżyć, a najlepiej maksymalnie
                  jej unikać! Ja raczej do domu dochodzę od strony Nakielskiej i Kanału. No ale
                  samochodem, to tylko da się wjechać od ul. Grunwaldzkiej. Nie wiem jednak, jak
                  jest w tej chwili z mieszkaniami na sprzedaż w tej okolicy. Dwa nowe budynki w
                  lepszym standardzie, chyba są w tej chwili całe już zajęte. Pozostaje jeszcze
                  tańsza SM "Nad Brdą", która aktualnie kończy budować budynek na Kanałowej. No
                  ale musisz się zorientować.

Pozdrawiam,
                  Krzysiek
                  • patee1 Re: Gdzie ladnie zamieszkac? 24.12.04, 12:07
                    Jestescie nieocenieni!
                    Juz mi sie opcja zamieszkania nad kanalkiem zaczyna podobac. (mojemu psu tez;) )
                    A co do stajni to chyba nie warto tam nawet zagladac, z tego co piszecie.

Ja poki co wstawie konia do znajomych na Mazury (chce zeby byl caly czas w
                    treningu), a sama popatrze sobie na spokojnie gdzie co jest. Na razie
                    najwazniejsze to jest znalezc dobre lokum dla nas, koniem zajme sie potem.
                    Zalezy mi zeby stajnia, do ktorej trafi Orkan byla naprawde dobra. Ma byc
                    czysto, schludnie i przede wszystkim bezpiecznie. Przy tym konie nie moga stac
                    cale dnie pozamykane w boksach.
                    Patrycja i Paulina
                    • Gość: #kasia Re: Gdzie ladnie zamieszkac? IP: *.wavelan.pl / *.man.bydgoszcz.pl 24.12.04, 12:25
                      osobiscie nie przepadam z atym Panem ale ma on opinie dobrego hodowcy i znawcy,
                      mowie o Ojczenaszu, jego corka Angelika jest utytuowana zawodniczka. Obydwoje
                      zajmuja sie tez trenowaniem tak koni jak i zawodnikow. Do mojej znajomej
                      przyjezdza tez trenerka ujezdzenia z Sopotu, z tego co sie orientuje zajecia
                      rowniez maja u Ojczenasza.
                      Ojczenasz ma swoja stajnie i klub sportowy w Solcu Kujawskim, nidaleko
                      Bydgoszczy. Kolezanka mowi, ze w koncu [a przenosila si eczest] trafila do
                      profesjonalisty i widac, ze czlowiek wie co dobre dla konia.

Uprzezdam, ze jest chlodny w obejsciu i rozne opinie o nim kraza z powodu tego
                      chlodu :)
                      • patee1 Re: Gdzie ladnie zamieszkac? 24.12.04, 12:28
                        Nazwisko jest mi znane.
                        A daleko jest Solec Kuj. od Bydgoszczy?
                        Moze maja jakas stronke?
                        • Gość: #kasia Re: Gdzie ladnie zamieszkac? IP: *.wavelan.pl / *.man.bydgoszcz.pl 24.12.04, 12:56
                          jest tylko amatorska stonka jakiegos czlonka klubu:
                          www.konie.agro.pl/katalog/strony/kujawsko-pomorskie/pod_debami.php
                          wykonanie zniechecajace, mysle, ze nie ma sie co sugerowac..

z bydgoszczy mysle, ze okolo 20 km od rogatek Bydgoszczy, z tym, ze jesli uda
                          Wam sie zamieszkac nad kanalem to bedziecie musieli przejechac caaaaale
                          miasto :)
                          Nie wiem czy sie orientujesz ale Bydzia jest baaaaardzo dluga :)
                          w kazdym razie dojazd namiejsce w normalny dzien zajmuje okolo 40 minut, to
                          chyba nie jest bardzo zle :)
                          Takze w sumie pewn
                          • Gość: Patee1 Re: Gdzie ladnie zamieszkac? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.12.04, 13:02
                            Jeszcze raz wielkie dzieki za informacje.
                            Zycze wam wesolych Swiat i do uslyszenia po swietach.
                            Moze sie zobaczymy w Bydzi ;)
                            PATI
                • Gość: #kasia Re: Gdzie ladnie zamieszkac? IP: *.wavelan.pl / *.man.bydgoszcz.pl 24.12.04, 11:36
                  patee1 w Myslecinku spedzilam kilka lat, rowniez jako wlascicielka konia.
                  Obsluga fatalna, nie mozna liczyc, ze pod twoja nieobecnosc ktos konia
                  wyprowadzi [mimo zawartego takigo aneksu w umowie] sa klopoty z dogadaniem sie
                  z kierownictwem, wlasciciel prywatny traktowany jest jak zlo konieczne, z
                  ujezdzalni korzystac mozna bylo [za moich czasow] albo bardzo wczesnie rano
                  [mowimy tu o 5-6 rano] albo tylko z kawalka ujezdzalni w trakcie szkolki
                  [ujezdzalnia w Myslecinku jest bardzo niewymiarowa: dluga i waska, po za tym w
                  srodku sa slupy konstrukcyjne odzielone od jezdzcow tylko sloma, i czesto
                  spada] ujezdzalnia ma przeszklony dach zima konie sie ploszyly w trakcie opadow
                  sniegow [snieg zjezdzal z dachu robiac sporo halasu]. Generalnie obsluga stajni
                  fatalna, sciolka moze byc tygodniami niewywozona, spozniaja sie z karmieniem,
                  nie podaja lekarstw i najgorsze: rok temu w Myslecinku zostal otruty wlasnie
                  prywatny kon, w wyniku otrucia zdechl.
                  Padowkow malo, ludzi w parku sporo, padoki nie sa w najlepszym stanie, za moich
                  czasow konie wracaly poranione bo z ogrodzenia gwozdzie wystawaly, trawa
                  kiepska bo podloze kiepskie.
                  Myslecinek ma ta zalete, ze sa tam piekne tereny kilka tysiecy hektarow lasu,
                  ogrod botaniczny, zroznicowany teren, polany, stawy i to jest piekne. Ale
                  wydaje mi sie, ze dobro konia jest wazniejsze. Do Myslecinka sa organizowane
                  rajdy min. z od Magdy z Piaskow.

patee1 jesli sobie zyczysz moge sie dowiedziec gdzie powstaly nowe stajnie co
                  i jak jest. Sluze tez pomoca jesli chcialabys objechac i obejrzec stajnie, bez
                  problemu mozemy sie umowic i pokaze Ci co gdzie jest ;)

Wracajac do mieszkan: ja osobiscie zamieszkalabym z checia nad kanalem :)
                  idealna okolica dla dzieci, dla psa, wszedzie blisko, kiedys bylo tam troche
                  niebezpiecznie ale w tej chwili zaszla bardzo wielka zmiana, na lepsze
                  oczywiscie ;)

Zycze milych swiat.
                  pytaj o wszytsko ;)
                  • Gość: Arte Re: Gdzie ladnie zamieszkac? IP: 217.97.147.* 24.12.04, 11:49
                    Fajnie to wszystko Kasiu ująłaś (chodzi o Myślęcinek), ja takich szczegółów
                    podać nie byłem w stanie, w końcu znam tylko relacje mojej siostry. Ale chyba
                    niewiele, na lepsze się od opisanego przez Ciebie stanu rzeczy zmieniło. Jeśli o
                    to otrucie chodzi, to jeden plus, że od tego roku zmienił się zarządca (nie ma
                    już tamtego głupka), ale radość nie trwała jednak długo, bo ten nowy, mimo iż
                    lepszy od poprzedniego, to i tak pozostawia wiele do życzenia.

W kwestii zamieszkania, jak pisałem, mieszkam właśnie nad Kanałem, jednak nie w
                    tych fajniejszych budynkach - nie starczyło mi niestety kasy na tamte. Ale i tak
                    nawet te budynki od SM "Nad Brdą" są całkiem przyzwoite i mimo iż położone
                    trochę w głębi (nie nad samym kanałem), mieszka się tam całkiem przyjemnie. Raz,
                    że park nad kanałem pod nosem, świeże powietrze (czuć to wyraźnie), kumkanie
                    żab, to jednocześnie do centrum bliziutko.

Pozdrawiam
                    Krzysztof
          • radca Re: Gdzie ladnie zamieszkac? 23.12.04, 23:40
            tyciarek napisała:

> konik sporo tlumaczy.
            > proponuje niemcz.

- widac,ze konie to twoja specjalnosc :)
            kiedys bylo duzo o tobie, koniach i stajni :)

radca
    • Gość: balum Re: Gdzie ladnie zamieszkac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 23:41
      Lesne, kapuściska
      • Gość: stef Re: Gdzie ladnie zamieszkac? IP: *.tvgawex.pl 24.12.04, 13:37
        Fordon- Osiedle nad wislą blisko ośrodki rekreacji konnej AAA również Osowa góra
        DZIelnica snobów i nowobogackich choć NIE w wiekszości!!!!!!
    • coooler1 Osowa Góra 24.12.04, 16:04
      to jest piękna dzielnica,,,,albo Piaski...:)
      Miłego zamieszkania ....:):)
      pozdrawiam
      • marina2 Re: Osowa Góra 26.12.04, 11:50
        Osowa Góra ,bo : pies ma las,konia wstawiasz do Gliszcza lub do Deresza
        www.deresz.pl ,a dziecko ma przedszkola dwa i wkrótce szkołe z basenem i
        dwiema salami gimnastycznymi,szkoła językowa na
        osiedlu.Sklepy ,poczta,przychodnie pod ręką,kilka aptek,pediatrę też znajdziesz
        nawet w sobotę wieczorem.Po lesie możesz i rowerem i konikiem.M
        • Gość: #kasia Re: Osowa Góra IP: *.wavelan.pl / *.man.bydgoszcz.pl 27.12.04, 11:40
          co do Gliszcza:

stajnie ladne, padok do jazdy tez ok, kryta ujezdzalnia jest

nie pa pastwisk, dojazd zima gdy napada snieg prawie niemozliwy, autobusem tez
          kiszka, wiele sie tam nie nauczysz szczerze mowiac..

Deresza osobiscie nie znam wiec sie nie wypowiadam.
    • Gość: wojak Sielanka, ewentualnie Bielawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 17:21
      Ja bym wiele dał, żeby zamieszkać na Sielance lub Bielawkach. Dużo parków,
      zieleni, bardzo blisko Centrum i planowanego Focus Parku, rzut beretem od
      teatru, filharmonii i najlepszych szkół średnich...!
      Polecam!!!
    • Gość: michelle Re: Gdzie ladnie zamieszkac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 17:57
      TYLKO NIWY W GMINIE OSIELSKO, ŁADNIEJSZEGO MIEJSCA NIE ZNAJDZIESZ W CAŁYM
      KUJAWSKO - POMORSKIEM. ZAJRZYJ, A SIĘ PRZEKONASZ!!!
    • Gość: Semeon Re: Gdzie ladnie zamieszkac? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.04, 22:43
      Oczywiście w Niemczu gmina Osielsko.
      • Gość: PIT Re: Gdzie ladnie zamieszkac? IP: 195.85.209.* 27.12.04, 00:43
        Dopiszę jesczcze Fordon - a w szczególności os. Tatrzańskie
        Zalety
        - leży praktycznie na terenie Parku Krajobrazowego Doliny Dolnej Wisły
        - bardzo blisko do wzgórz fordońskich i Wisły
        - na granicy osiedla rozległy las jarużyński z parowami, strumieniami, podobny
        do myślęcińskiego, a nawet ciekawszy, bo bardziej dziki
        - przy ul. Pogórze prywatna stadnina koni
        - niezła infrastruktura handlowa i komunikacyjna

Wady
        - daleko do centrum miasta (13 km)
    • Gość: patee1 Re: Gdzie ladnie zamieszkac? IP: *.itpp.pl 30.12.04, 21:43
      podnosze:)
      • patee1 Re: Gdzie ladnie zamieszkac? 06.02.05, 12:32
        Wyciagam na gore, bo JA NADAL NIE MAM GDZIE MIESZKAC!!!
        Kurcze myslalam, ze to nie bedzie az taki duzy problem.
        Ogladalam kilka mieszkan na Fordonie, ale nie podobalo mie sie otoczenie. To
        znaczy nie widzialam siebie tam spacerujacej z psem i dzieckiem. Za duze
        centrum jednym slowem.
        Dalej szukamy mieszkania do wynajecia.
        • a_weirdo Re: Gdzie ladnie zamieszkac? 06.02.05, 12:45

> Dalej szukamy mieszkania do wynajecia.

Może Osiedle Leśne?

• Gość: locaj85 Re: Gdzie ladnie zamieszkac? IP: *.telco.ras.pl 06.02.05, 19:57
          zajzyj na glinki, na ul.zajeczej sa bloki( nie jedne na drugim z betonowej
          plyty ;) ) sa tez domki las widac przez okno ( zaczyna sie puszcza
          bydgoska) szkola z nowym basenem, i spokój .... :] , ja osobiscie juz trzy
          razy sie przeprowadzalem tlyko w obrebie 200 m :] polecam!!!!!!!!!!!
    • Gość: wredota "ZANIEDŁUGO"??? Co to za NOWOTWÓR???????? IP: 217.153.62.* 06.02.05, 12:39
      • Gość: magda Re: "ZANIEDŁUGO"??? Co to za NOWOTWÓR???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 20:01
        nie przeprowadzaj sie do Bydzi. Zginiesz i zmarniejesz.
        A jesli wybierzesz Fordon - smierc.
    • patee1 Re: Gdzie ladnie zamieszkac? 06.02.05, 21:08
      Spokojnie, nie przeprowadzam sie tam na stale. Mam zamiar wrocic do STOLICY za
      3 lata najdalej!

Wredota,
      otoz: "zaniedlugo" to taki zarcik slowny, jak "zajefajnie",
      czy "jush", "goowno" itp. itd. Masz jeszcze jakies pytania to wal smialo (wal
      to znaczy pytaj - tak gwoli wyjasnienia)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka