31.08.01, 19:41
Kto pamieta ?
Jak to dzisiaj rocznica ?

radca
Obserwuj wątek
    • rhemek Re: 21 lat 31.08.01, 21:12
      Porozumienia sierpniowe. bez nich nie siedzielibyscie teraz przy komputerze i
      na pewno nie w internecie... a kto dzis pamieta tych bezimiennych bohaterow...
      • radca Re: 21 lat 31.08.01, 21:29
        Tak,drodzy Przyjaciele-to prawda.Dobrze napisales Rhemku.Zycie leci naprzöd,
        napewno wielu uczestniköw Forum jest mnie wiecej w takim wieku;okolo 21 lat.
        Wiele sie przez ten okres wydarzylo,az nie chce mi sie wierzyc,ze to juz tyle
        lat minelo-nowe pokolenie.Mnie jakos tak to wszystko ominelo,z pewnych wzgledöw
        nie moglem brac czynnego udzialu w tych PRZEMIANACH.Bylem przez pewien okres
        niby z boku,a obecny.Nie bylem "dzialaczem " w tym okresie -lecz ciägle jakies
        klopoty.Moze dlatego,ze nie balem sie möwic glosno,umialem sie przeciwstawic
        STRUKTUROM.Nie interesowalo mnie "kto to jest i kto za nim stoi".
        Umialem sie pytac WPROST -bez wzgledu na to jaki UBEK sie stawial.
        Nie bylem dzialaczem,a bylem zwijany nawet z ulicy i zawozony do KOMENDY
        WOJEWÖDZKIEJ MILICJI OBYWATELSKIEJ -z boku na ul.Poniatowskiego.

Widzialem w pözniejszym okresie tych samym ESBEKÖW w Bydgoszczy - to DNO !

Möglbym tutaj doslownie ksiäzke napisac - dziwie sie,ze niektörzy
        jeszcze "ciägnä w stare strony komunistycznego socjalizmu.

radca
        • Gość: xyz Re: 21 lat IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 31.08.01, 21:49
          radca napisał(a):
          >
          > Möglbym tutaj doslownie ksiäzke napisac - dziwie sie,ze niektörzy
          > jeszcze "ciägnä w stare strony komunistycznego socjalizmu.

A może to tęsknota ludzi za "normalnością"(?!?).Rządziła prawica - obiecująca dużo
          (nie złote góry). Im nie "wyszło"(bo nie mogło; żeby wyszło trzeba cos umieć).
          Ludzie myślą(nie wiem czy mają rację) - dajmy rządzić tym INNYM (tak sie dzieje w
          krajach demokratycznych). Jest to typowa "zasada wahadla" - wychylenie w drugą
          stronę. Człowiek jak dziecko lubi wierzyć w cuda i cudowne recepty.
          Dla mnie najgorsze jest to - że wiara w to ,iż będzie LEPIEJ jest wiarą bez
          podstaw.
          Smutne refleksje nachodzą człowieka w dniu, który 21 lat temu był dniem
          wielkiej,ogólnokrajowej nadzieji i euforii.
          pozdrawiam

• Gość: Sin Re: 21 lat IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.01, 10:26
            Wczoraj była 21 rocznica. Pamiętam drugą . W 1982 skończyło się na gonitwie po
            bydgoskich ulicach. ZOMO goniło oczywiściwe. Po tej rocznicy było
            rozpowszechnione, że co roku będziemy się spotykać na Starym Rynku i w ten
            sposób dawać dowód swojej pamięci o tym co takie ważne i tak nieszczęśnie
            zakończone się wydawało. W 1983 roku poszedłem na rynek i spotkałem jednego
            brodatego faceta co wyglądał na underground , stał jak ja i dziwił się pewnie
            równie mocno krótkości pamięci. Cóż dopiero po 21 latach!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka