radca 31.08.01, 19:41 Kto pamieta ? Jak to dzisiaj rocznica ? radca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rhemek Re: 21 lat 31.08.01, 21:12 Porozumienia sierpniowe. bez nich nie siedzielibyscie teraz przy komputerze i na pewno nie w internecie... a kto dzis pamieta tych bezimiennych bohaterow... Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: 21 lat 31.08.01, 21:29 Tak,drodzy Przyjaciele-to prawda.Dobrze napisales Rhemku.Zycie leci naprzöd, napewno wielu uczestniköw Forum jest mnie wiecej w takim wieku;okolo 21 lat. Wiele sie przez ten okres wydarzylo,az nie chce mi sie wierzyc,ze to juz tyle lat minelo-nowe pokolenie.Mnie jakos tak to wszystko ominelo,z pewnych wzgledöw nie moglem brac czynnego udzialu w tych PRZEMIANACH.Bylem przez pewien okres niby z boku,a obecny.Nie bylem "dzialaczem " w tym okresie -lecz ciägle jakies klopoty.Moze dlatego,ze nie balem sie möwic glosno,umialem sie przeciwstawic STRUKTUROM.Nie interesowalo mnie "kto to jest i kto za nim stoi". Umialem sie pytac WPROST -bez wzgledu na to jaki UBEK sie stawial. Nie bylem dzialaczem,a bylem zwijany nawet z ulicy i zawozony do KOMENDY WOJEWÖDZKIEJ MILICJI OBYWATELSKIEJ -z boku na ul.Poniatowskiego. Widzialem w pözniejszym okresie tych samym ESBEKÖW w Bydgoszczy - to DNO ! Möglbym tutaj doslownie ksiäzke napisac - dziwie sie,ze niektörzy jeszcze "ciägnä w stare strony komunistycznego socjalizmu. radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: 21 lat IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 31.08.01, 21:49 radca napisał(a): > > Möglbym tutaj doslownie ksiäzke napisac - dziwie sie,ze niektörzy > jeszcze "ciägnä w stare strony komunistycznego socjalizmu. A może to tęsknota ludzi za "normalnością"(?!?).Rządziła prawica - obiecująca dużo (nie złote góry). Im nie "wyszło"(bo nie mogło; żeby wyszło trzeba cos umieć). Ludzie myślą(nie wiem czy mają rację) - dajmy rządzić tym INNYM (tak sie dzieje w krajach demokratycznych). Jest to typowa "zasada wahadla" - wychylenie w drugą stronę. Człowiek jak dziecko lubi wierzyć w cuda i cudowne recepty. Dla mnie najgorsze jest to - że wiara w to ,iż będzie LEPIEJ jest wiarą bez podstaw. Smutne refleksje nachodzą człowieka w dniu, który 21 lat temu był dniem wielkiej,ogólnokrajowej nadzieji i euforii. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sin Re: 21 lat IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.01, 10:26 Wczoraj była 21 rocznica. Pamiętam drugą . W 1982 skończyło się na gonitwie po bydgoskich ulicach. ZOMO goniło oczywiściwe. Po tej rocznicy było rozpowszechnione, że co roku będziemy się spotykać na Starym Rynku i w ten sposób dawać dowód swojej pamięci o tym co takie ważne i tak nieszczęśnie zakończone się wydawało. W 1983 roku poszedłem na rynek i spotkałem jednego brodatego faceta co wyglądał na underground , stał jak ja i dziwił się pewnie równie mocno krótkości pamięci. Cóż dopiero po 21 latach! Odpowiedz Link Zgłoś