Dodaj do ulubionych

Kotlina torunsko-bydgoska czy torunska???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 15:58
Nurtuje mnie pewna sprawa.Mianowicie czy istnieje kotlina torunsko-bydgoska
czy kotlina torunska?Bo raz widzę że piszą tak ,raz tak.Szczególnie na
stronach torunskich samorządowców pisane jest kotlina toruńska.
Także na
www.bydgoszcz.twoje-miasto.pl/
pisze ze Bydgoszcz połozona jest w kotlinie torunskiej.
Zaś w wielu podręcznikach i przewodnikach znajduje torunsko-bydgoską np.w
przewodniku Janusza Umińskiego.
Obserwuj wątek
    • Gość: Yaraz Re: Kotlina torunsko-bydgoska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 16:03
      A może wysyłać maile niczym (serwis T-B)do tych co nie znają sie na geografii?
      • Gość: nitka Re: Kotlina torunsko-bydgoska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 16:23
        muszę cię zmartwić. Kotlina Toruńska.
        ale jeśli poprawi ci to humor, to w tej kotlinie jest Puszcza Bydgoska.
        • Gość: Yaraz Re: Kotlina torunsko-bydgoska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 16:32
          Kotlina Toruńsko-Bydgoska, region naturalny w środkowej Polsce, część Pradoliny
          Toruńsko-Eberswaldzkiej pomiędzy Włocławkiem na wschodzie i Nakłem na
          zachodzie, o długości ok. 75 km, szerokość do 20 km i powierzchni 1844 km2.

Kotlina oddziela Pojezierze Południowopomorskie i Chełmińsko-Dobrzyńskie od
          Wielkopolskiego. Szerokie dno Toruńskiej Kotliny jest silnie sterasowane.
          Najniższe części wykorzystuje Wisła i jej dopływ Brda oraz Noteć. Pomiędzy Brdą
          a Notecią przebiega Kanał Bydgoski łączący dorzecza Wisły i Odry. Wyższe terasy
          zajmują pola wydmowe zbudowane z piasków glacifluwialnych, porośnięte borami
          sosnowymi (m.in. Puszcza Bydgoska).

W zachodniej części regionu leży Bydgoszcz, we wschodniej Toruń i uzdrowisko
          Ciechocinek.

• Gość: paco Re: Kotlina torunsko-bydgoska IP: *.torun.mm.pl 08.02.05, 16:47
            Trzeba to zmienic.To skandal, ze jeszcze nie nazywa sie Kotlina Bydgoska. Jak
            moglismy to przeoczyc.
          • Gość: nitka Re: Kotlina torunsko-bydgoska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 17:37
            Yaraz, a co to ma być? jak coś cytujesz to podajesz źródło (uczą tego w szkole
            podstawowej). poza tym sformułowanie "Także na www.bydgoszcz.twoje-miasto.pl/
            pisze ze Bydgoszcz połozona jest..." nie przynosi ci chwały jako naukowcowi
            zgłębiającemu tajniki geografii Polski. jak już to "JEST NAPISANE" (tego też
            uczą w szkole podstawowej). po trzecie i ostatnie - zajrzyj do atlasu i spójrz
            na mapę fizyczną Polski (to taka kolorowa mapa, gdzie zielonym kolorem
            zaznaczone są niziny, żółtym wyżyny, a czerwonym góry). posługiwania się mapami
            również uczą w szkole podstawowej. tam znajdziesz odpowiedź na nurtujący cię
            problem.
            • Gość: creep Re: Kotlina torunsko-bydgoska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 18:03
              > jak coś cytujesz to podajesz źródło

Jego błąd, ale ja się domyśliłem, że to z encyklopedii, ale to wymaga chęci,
              mądrości lub umiejętności używania wyszukiwarki.
              portalwiedzy.onet.pl/encyklopedia.html

> jak już to "JEST NAPISANE"

"Pisze" jest również poprawne. No, ale to wymaga wiedzy lub sprawenia w słowniku
              ortograficznym, użycia tej nieszczęsnej wyszukiwarki, albo chociaż odrobiny
              dobrej woli i spytania się kogoś, kto wie.

> (tego też uczą w szkole podstawowej).

Chyba tak źle nie jest, żeby kłamali.

> tam znajdziesz odpowiedź na nurtujący cię problem.

Widać nauczył się posługiwać wyszukiwarką i wygodniej mu było sprawdzić w
              encyklopedii. Na mapie raczej nie będzie informacji, jeśli kilka nazw jest
              poprawnych.

To wszystko wymaga jednak odrobiny dobrej woli...

• Gość: nitka Re: Kotlina torunsko-bydgoska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 18:58
                creep, zasadą jest podawanie źródła przy cytatach. takie są zasady i tyle.
                domyślać się to ja mogę pogody jaka będzie następnego dnia patrząc na zachód
                słońca. napisałeś ">Pisze< jest również poprawne" - nie załamuj mnie
                człowieku!!! napisz gdzie tak uczą - ubawię się :)
                na koniec - jeśli chodzi o nazwy geograficzne, to jedynym wiarygodnym źródłem
                jest mapa (tam są nazwy, uwierz mi) albo literatura fachowa (w tym wypadku
                geografia fizyczna Polski) a nie wyszukiwarka. zresztą co to za źródło -
                onetowska wyszukiwarka. aby dokopać się do wielu informacji i dokonać selekcji
                należy korzystać z kilku wyszukiwarek. ale jak sam pisałeś "to wymaga chęci,
                mądrości lub umiejętności używania wyszukiwarki". net jest wspaniałym magazynem
                informacji ale pełnym błędów niestety.
                wracając do tematu: na kilku mapach fizycznych jakie posiadam jest Kotlina
                Toruńska. może coś się zmieniło w ostatnich latach. myślę jednak, że PWN nie
                jest dyletantem.
                jeśli Yarazowi tak bardzo zależy na tym aby w nazwie było "bydgoska", to niech
                ma i się cieszy. mogę nawet dla poprawy jego humoru zaproponować zmianę nazwy z
                Morza Bałtyckiego na Bydgoskie (też na B, więc nie ma większego problemu, a ile
                powodów do dumy dla Yaraza).
                • Gość: creep Re: Kotlina torunsko-bydgoska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 19:30
                  > creep, zasadą jest podawanie źródła przy cytatach. takie są zasady i tyle.

Oczywiście, jednak jak ktoś jest zainteresowany, to może sobie sprawdzić.

> napisałeś ">Pisze< jest również poprawne" - nie załamuj mnie
                  > człowieku!!! napisz gdzie tak uczą - ubawię się :)

Profesor Jan Miodek, jeśli się nie mylę, wykłada na Uniwersytecie Wrocławskim.
                  Mówił o tym w swoim programie, więc można też przyjąć, że tak uczą w telewizji.

> a nie wyszukiwarka

Chodzi o serwis opracowany na podstawie Popularnej Encyklopedii Powszechnej
                  Wydawnictwa Fogra? Nie wiem, na ile to jest wiarygodne, ale wydaje mi się, że
                  ludzie ją robiący nie wymyślają faktów.

> wracając do tematu: na kilku mapach fizycznych jakie posiadam jest Kotlina
                  > Toruńska. może coś się zmieniło w ostatnich latach. myślę jednak, że PWN nie
                  > jest dyletantem.

Ostatnio ludzie z Torunia słali do PWN maile, że się nie znają :).
                  Mi tam nie zależy i dla mnie jednak będzie toruńska, jednak nazwa
                  toruńsko-bydgoska też czasem jest używana, na przykład tu
                  bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/synaba/74000/sn74437.htm (wierzę, że to też
                  nie są jacyś dyletanci).

Pozdrawiam
                  • Gość: nitka Miodek? nie może być!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 20:01
                    Miodek tak mówił?
                    nie wierzę. coś ci się pomyliło. jeśli tak, to język polski schodzi na psy.
                    skoro Miodek dopuszcza coś takiego jako poprawne, to przestaje mnie dziwić
                    tragiczna znajomość ortografii, którą widzę w czytanych postach w necie. proszę
                    nie tłumaczyć tego dysleksją, bo to musiałaby być jakaś kosmiczna epidemia.
                    podpieranie się dysleksją przy ortach jest w dzisiejszych czasach modną wymówką.
                    ... ale że Miodek takie rzeczy... koniec świata!

p.s.
                    o co chodziło z tymi mailami do PWN z Torunia?
                    • Gość: creep Re: Miodek? nie może być!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 20:42
                      No niestety, mnie wołacz bardziej martwi - tego to już zupełnie nikt nie używa
                      (a mianownik też ponoć stał się poprawny).
                      Z mailami do PWN chodziło, że w ich encyklopedii (przynajmniej na stronie) przy
                      naszym województwie było napisane, że stolicą jest Bydgoszcz (i tylko ona).
    • Gość: darek zawsze bylo KOTLINA TORUNSKA, a PUSZCZA BYDGOSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 18:55
      zawsze bylo KOTLINA TORUNSKA, a PUSZCZA BYDGOSKA - uczyli mnie tak od dziecka.
      Ale moga byc obie bydgposko-torunskie i torunsko-bydgoskie, nie ma to znaczenia.
    • Gość: studentka geografi Re: Kotlina torunsko-bydgoska czy torunska??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 20:17
      Zapytaj się geografów z AB. Oni się znają na wszystkim. Może z wyjątkiem
      geografii
      • Gość: student Re: Kotlina torunsko-bydgoska czy torunska??? IP: *.3.pl 17.02.05, 19:13
        a jedna z tamtejszych ma kotlinę że ho-ho
        • Gość: wredny_krzyzak Re: a mi najbardziej podoba sie .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 23:15
          KANAL bydgoski. I nic tej nazwy nie zmieni - po wsze czasy. Amen.
          • Gość: Bydgoszczanin Re: a mi najbardziej podoba sie .. IP: 212.122.214.* 18.02.05, 00:15
            Kanał Bydgoski dumna rzecz no chyba że ktos ma skojarzenie z ściekiem ale to
            jego rzecz. Swoja droga jacy ci Prusacy umiejni bodajże w XVIII wieku potrafili
            zbudować od podstaw kanał o długości kilkudziesięciu kilometrów bez
            wykorzystania koparek czy innych wywrotek. Praca ręczna i tylko 2 lata. Do tego
            system kanałów. Szkoda że obecnie nie jest to należycie używane.
            A co do doliny jest to Dolina Toruńska stanowiąca poczatek pradoliny Toruńsko -
            Eberswaldzkiej / dla nie wtajemniczonych to jest miasto na terenie Niemiec/
            Dyskuja jest śmieszna przyjęte jest że jest to Dolina Toruńska jako początek
            pradoliny ciągnącej sie dalej na zachód daleko poza Bydgoszcz, jak jest też
            Puszcza Bydgoska. Bez przesady niech niektórzy odpuszczą sobie odwracanie biegu
            rzek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka