Dodaj do ulubionych

O uniwerku RGSW

IP: 62.244.137.* 21.03.05, 13:19
Prof. W. Mitkowski - przewodniczący Zespołu RG powołanego uchwałą nr 111/2004
PRG z dn. 22.07.04 r. do przygotowania projektu opinii o poselskim projekcie
ustawy w sprawie utworzenia Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy -
poinformował, że dn. 17.11.04 r. członkowie Zespołu zapoznali się z całością
nadesłanej dokumentacji, opiniami Senatów: Uniwersytetu Jagiellońskiego w
Krakowie, Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Uniwersytetu
Wrocławskiego, a także z dodatkowymi informacjami przekazanymi na prośbę
przewodniczącego RG przez: Państwową Komisję Akredytacyjną, Centralną Komisję
do Spraw Stopni i Tytułów oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu.

Zespół, w jednomyślnie podjętej opinii, stwierdził, że w chwili obecnej nie
można pozytywnie zaopiniować przedłożonego wniosku.
Akademia Bydgoska im. Kazimierza Wielkiego (która w roku 2000 została
przekształcona z Wyższej Szkoły Pedagogicznej) jest bliska spełnienia wymogów
formalnych, wynikających z kryteriów powoływania nowej państwowej uczelni
typu uniwersyteckiego uchwalonych na posiedzeniu plenarnym Rady Głównej dnia
16.06.1992 r. (potwierdzonej uchwałą nr 73/2004 z dnia 12.02.2004). W chwili
obecnej uczelni brakuje jednak jeszcze jednego uprawnienia do nadawania
stopnia doktora, by spełnić te minimalne wymagania.
Obecna struktura Akademii Bydgoskiej, która miałaby być przekształcona w
uniwersytet jest daleka od wzorców adekwatnych dla uniwersytetu, który winien
kształcić wielokierunkowo. Brak jest kierunków kształcenia takich, jak
filozofia, prawo, socjologia, chemia czy też ekonomia. Uznano, że tworzenie
nowych uniwersytetów powinno integrować środowiska naukowe i akademickie.
Uniwersytet powinien być tworzony na bazie istniejących uczelni w Bydgoszczy,
np. poprzez połączenie Akademii Bydgoskiej z Akademią Techniczno-Rolniczą.
Ustawą z dnia 8.10.2004 r. włączono Akademię Medyczną im. L. Rydygiera w
Bydgoszczy do UMK w Toruniu.
Zespół zaproponował, aby opinie Senatów trzech uniwersytetów były integralną
częścią uchwały RG.

Prof. J. Błażejowski zapytał, czy należałoby także do uchwały RG dołączyć
informacje uzyskane z PRA, CK i MENiS. Prof. W. Mitkowski - potwierdził, że
tak.

W dyskusji udział wzięli: prof. J. Błażejowski, prof. R. Będziński, prof. S.
Dzięgielewski, prof. B. Ginter, prof. H. Grabowski, prof. W. Iwańczak, prof.
H. Kuźniak, prof. P. Lampe, prof. W. Mitkowski. Prof. S. Dzięgielewski
stwierdził, że jest zaskoczony propozycją negatywnej opinii. Dodał, że
wcześniej RG wyraziła zgodę na utworzenie Uniwersytetu w Bydgoszczy. Zadał
pytanie dlaczego w ogóle wysyłane były przez RG pisma z prośbą o opinię do
Senatów 3 uniwersytetów - uznał to za niekonsekwencję. Wyraził zdumienie, że
po pozytywnej opinii RG w sprawie brakującego uprawnienia do nadawania
stopnia doktora - CK nie podjęła dotychczas ostatecznej decyzji w tej
sprawie. Profesor omówił w dalszej części wystąpienia różne aspekty
funkcjonowania oraz warunki techniczno-materialne jakimi dysponuje obecnie
Akademia Bydgoska, potwierdzające trafność - jego zdaniem - inicjatywy
poselskiej dotyczącej utworzenia Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w
Bydgoszczy.

Prof. P. Lampe zwrócił się z prośbą o bliższe scharakteryzowanie sylwetki
patrona uczelni oraz jego związków z Bydgoszczą. Odpowiedzi udzielił prof. W.
Iwańczak. Prof. B. Ginter, nawiązując do wypowiedzi prof. S. Dzięgielewskiego
przypomniał, że RG wcześniej nie podejmowała żadnej opinii odnośnie tej
sprawy. Dwie podjęte wcześniej uchwały dotyczyły powołania zespołu, którego
zadaniem było przygotowane projektu opinii dla RG oraz wytypowania uczelni
(uniwersytetów), do których RG zwróci się z prośbą o przedstawienie opinii.
Profesor podkreślił, że jest to tradycyjny sposób procedowania w podobnych
sprawach przyjęty przez RG.

Prof. J. Błażejowski przypomniał, że w projekcie ustawy Prawo o szkolnictwie
wyższym - jaki jest aktualnie omawiany w Sejmie RP - jest przewidywana
możliwość tworzenia uniwersytetów o określonym profilu. Po uchwaleniu tej
ustawy można będzie rozważyć przekształcenie Akademii Bydgoskiej w
uniwersytet humanistyczno-przyrodniczy. Zapis taki znajdzie się również w
uchwale RG.

PRG w głosowaniu jawnym opowiedziało się większością głosów za przyjęciem
przedstawionej przez Zespół RG opinii (4 osoby głosowały za opinią, 1 osoba
była przeciwko tej propozycji).

Zwrócono się do prof. W. Mitkowskiego o przedstawienie projektu odpowiedniej
uchwały na posiedzeniu plenarnym RG dn. 18.11.04 r.

Obserwuj wątek
    • Gość: lis Re: O uniwerku RGSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 14:29
      No dobra maciej, ale przetłumacz "z polskiego na nasze" - będzie któryś z tych
      Uniwerków (jak zwał tak zwał) i ewentualnie kiedy się to rozstrzygnie i w jaki
      sposób ma to nastąpić?
      • Gość: maciej Re: O uniwerku RGSW IP: 62.244.137.* 21.03.05, 15:28
        Ustawa (prezydencka)zastygła w komisjach ponieważ rektorzy szkół wyższych
        wycofali swoje poparcie. Tak więc zapewne tak szybko jej nie uchwalą. Zrobi to
        chyba nowy sejm, ale tarcia o zapisy, szczególnie dotyczy habilitacji, nadal
        trwają. Dzisiaj CKdsTiSN wyda pozytywna opinie dotyczaca przyznania praw
        doktoryzowania na 6 kierunku (politologia). Jest to ostatnie kryterium jakie
        jest niezbedne do przekształcenia AB w UKW. Decyzja bedzie juz teraz nalezec do
        posłów.Tak wiec przed wejsciem nowej ustawy jest szansa na UKW pełnoprofilowe.
        ps. w 2005 zaczynaja dzialac nowe kierunki takie jak filozofia i socjologia.
        Moze uda sie z ekonomia?
        • Gość: louis Re: O uniwerku RGSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 15:38
          Z tego więc wynika, że RG ma oręż wytrącony z ręki i nie mogą ot "tak sobie -
          nie bo nie!" blokować starań AB do przekształcenia w UKW? Jeśli rozumuję
          poprawnie to bardzo proszę, maciej, potwierdź to. Chcę się, po prostu, upewnić
          bo wg mnie sprawa jest jasna - jeśli to zależy już tylko od głosowania w Sejmie
          to, która z partii przed wyborami zechce się narazić elektoratowi z Bydgoszczy?
          Zwłaszcza, że przecież nikt nic nie traci. Jeśli jednak ustawa będzie
          "obrabiana" przez nowy Sejm może być różnie... Zatem, wypada tylko "popchnąć"
          naszych posłów z Bydzi do działania (Wybory i tak będą jesienią - zdążą więc)...
          • Gość: maciej Re: O uniwerku RGSW IP: 62.244.137.* 21.03.05, 15:49
            Wybory beda w???? Tego nie wiem, ale wydaje mi sie, ze w czerwcu. Jak czytałeś
            protokol z posiedzenia RGSW to widac bardzo wyraznie, ze sa pewne zastrzezenia,
            ale nigdzie w ustawie o SW nie jest powiedziane, ze musza byc wymieniane
            kierunki przez RGSW. Wazna sa inne kryteria, które beda spełnione. Jezeli
            wejdzie nowa ustawa, a AB juz bedzie Uniwerkiem to bedzie miala 7 lat na to aby
            uzyskac kolejne prawa doktoryzowania na nastepnych 6 kierunkach i znacznie
            wzmocnic kadre profesorska. Jest to mało czasu, ale w tym wypadku powinno pomoc
            znaczaco miasto!!!
            • Gość: louis Re: O uniwerku RGSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 15:54
              Czyli nadal jest aktualne to o czym napisałem; "Bydgoscy parlamentarzyści - do
              roboty, czas nagli!" Przecież wciąż nie jest za późno, prawda?
              • Gość: maciej Re: O uniwerku RGSW IP: 62.244.137.* 21.03.05, 16:04
                Łapę trzymają na pulsie, co ciekawe razem Piotrowska, Hyla-Makowska,
                Ciemniakowa.
                • Gość: louis Re: O uniwerku RGSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 16:30
                  No to miło słyszeć! Żeby tylko czegoś nie zawalili, chyba są w końcu ludźmi
                  odpowiedzialnymi!?!?
                  A tak na marginesie - Panie macieju, spotykamy się na tym forum w różnych
                  wątkach o ile się nie mylę..? Miło mi.
          • mozilla.org Re: O uniwerku RGSW 21.03.05, 16:29
            Gość portalu: louis napisał(a):

> Z tego więc wynika, że RG ma oręż wytrącony z ręki i nie mogą ot "tak sobie -
            > nie bo nie!" blokować starań AB do przekształcenia w UKW? Jeśli rozumuję
            > poprawnie to bardzo proszę, maciej, potwierdź to. Chcę się, po prostu, upewnić
            > bo wg mnie sprawa jest jasna - jeśli to zależy już tylko od głosowania w Sejmi
            > e
            > to, która z partii przed wyborami zechce się narazić elektoratowi z Bydgoszczy?

zapomniałeś o szczególe - na drodze do uchwalenia ustawy jest jeszcze "etap
            rządowy". rząd wyraża swoją opinie na temat projektu uchwały. jak wiemy, obecny
            rząd już to zrobił - jest przeciwny przekształceniu AB w UKW. na marginesie
            dodam, że mamy (Polska) dziesiątki innych WAZNIEJSZYCH spraw do załatwienia
            przed wyborami... powiedzmy jasno: w tej kadencji nie ma najmniejszych szans
            • Gość: maciej Re: O uniwerku RGSW IP: 62.244.137.* 21.03.05, 16:34
              Jest już jasno określone, ze tylko teraz zalezy od posłów. A czas na głosowanie
              będzie!!!Nie wiem czy pamietasz jak powołano URZ. Wszyscy byli przeciw od RGSW
              przez Men i rząd, nawet nie spelniali minimum i tak zostali uniwerkiem.To
              zasługa Krzaczka!
              • mozilla.org Re: O uniwerku RGSW 21.03.05, 16:36
                Gość portalu: maciej napisał(a):

> Jest już jasno określone, ze tylko teraz zalezy od posłów. A czas na głosowanie
                >
                > będzie!!!Nie wiem czy pamietasz jak powołano URZ. Wszyscy byli przeciw od RGSW
                > przez Men i rząd, nawet nie spelniali minimum i tak zostali uniwerkiem.To
                > zasługa Krzaczka!

chciałbym, żebys miał racje
                • Gość: louis Re: O uniwerku RGSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 16:44
                  Przydałby się więc dzisiaj nam taki nasz, miejscowy "Krzaczek".
                  Ale na kogo tu liczyć?
            • Gość: louis Re: O uniwerku RGSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 16:37
              No, cóż - nie od razu Kraków zbudowano. Poczekamy więc...
              Jednak co do decyzji Rządu, złośliwości z jego strony przecież nie było, jak
              sądzę, gdy nie poparł tego projektu. Właśnie z tego powodu, o którym piszesz,
              mozilla, że "Polska ma dziesiątki innych ważniejszych spraw" oraz, po prostu -
              wówczas kryteria przez AB nie były spełnione i tyle! Nie rozdzielali więc włosa
              na czworo. Ale jestem pełen nadziei.
              • Gość: maciej Re: O uniwerku RGSW IP: 62.244.137.* 21.03.05, 16:38
                Troche info!!!
                www.kujawsko-pomorskie.pl/aktualnosci/20041207_inf.html
                • Gość: sceptyk Re: O uniwerku RGSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 09:23
                  Przykro jest mi to mówić, ale nie wierzę, że AB zmieni się w UKW. Co tu mówić o
                  nowych kierunkach, jak nie mamy nawet biblioteki z prawdziwego zdarzenia. A do
                  tego uczelnia wprowadza oszczędności, co prowadzi do zmniejszenia etatów i
                  zwiększenia ilości studentów w poszczególnych grupach. Przyznacie, że ćwiczenia
                  w 30 osobowej grupie w sali na 20 miejsc nie zapewnia komfortu nauki. Albo
                  redukcja grup w połowie semestru. Paranoja.
                  • Gość: maciej Re: O uniwerku RGSW IP: 62.244.137.* 22.03.05, 09:35
                    To nie jest problem wyłącznie AB, tak dzieje sie w calym kraju!!!!Powiekszanie
                    grup cwiczeniowych, laczenie wykladów dla kilku kierunkow. Niestety taka jest
                    ta nasza biedna rzeczywistosc!!!
    • Gość: Tomek Bydgoszcz sama jest sobie winna. IP: 212.122.214.* 21.03.05, 19:19
      Od początku lat 90 trwały rozmowy, obrady itp. I nic. Kolejni rektorzy
      bydgoskich uczelni woleli być rektorami niż dziekanami. Więc dajmy sobie spokój
      z uniwersytetem a może pójdźmy w stronę Politechniki a AB niech idzie w
      kierunku uczelni pedagogicznej. Chociaż tu miałbym warunek aby UMK zrezygnowała
      z takiego kierunku u siebie.
      • anilek_swiety Re: Bydgoszcz sama jest sobie winna. 21.03.05, 20:31
        walka o uniwerek w bydgoszczy trwa rowno 100 lat, niestety widac ze musi byc
        jeszcze na kilka odlozona, tak sobie zyczy czesc mieszkancow bydgoszczy!!!Moze
        nalezaloby zrobic referendum ono doloby okreslony glejt wladzay miasta. Dzisiaj
        udaja ze dzialaja bo same nie wiedza co chca.
      • Gość: z torunia Re: Bydgoszcz sama jest sobie winna. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 00:38
        ja tez bym sie cieszyl, gdyby umk odczepilo od siebie te pedagogike. w zasadzie
        jest to szkolka dla nauczycielek a wiekszosc studentek z tego kierunku
        prezentuje zenujacy poziom np. na 3 roku zdarzaja sie kompromitujace bledy
        ortograficzne - o merytorycznej zawartosci odpowiedzi nie wspomne, czesc sie
        nadaje na forum humorum. np : " mitoza jest procesem zachodzacym u kobiet
        dojrzalych plciowo ", albo " w kazdej komorce jest 21 genow " - to na zajeciach
        z ....xxxxx nie napisze bo sie dam zidentyfikowac, ale mam to na pismie.
        zalamka totalna. jedynym sensem utrzymywania tego wydzialu na umk jest kasa ,
        ktora idzie za tymi studentkami - ale mimo wszystko marze o tym aby ktos
        skanalizowal to towarzystwo w jakiejs uczelni pedagogicznej i wyprowadzil z
        umk. jezeli padnie na akademie bydgoska podniesiona do rangi uniwerytetu
        pedagogicznego - to trudno drodzy bydgoszczanie, ale te zabe trzeba bedzie
        zjesc..
        • Gość: maciej Re: Bydgoszcz sama jest sobie winna. IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 22.03.05, 00:39
          Nie masz pojecia o czym piszesz totalny dyletancie!!!
          • Gość: z torunia Re: Bydgoszcz sama jest sobie winna. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 01:08
            owszem , mam pojecie prostaku.
            nie zalezy mi na dyskusji z toba, ale jezeli masz mi cos do zarzucenia to
            postaraj sie to uargumentowac troche lepiej niz rozbudowana onomatopeja ..i bez
            trzech wykrzyknikow prosze - to nie dodaje wagi twoim slowom, nie wiem czy
            zdajesz sobie sprawe..
            • Gość: maciej Re: Bydgoszcz sama jest sobie winna. IP: 62.244.137.* 22.03.05, 07:21
              Pytanie kto kogo zaczał obrażać. Pedagogikę na UMK, zamknąć lub wyrzucić. Takie
              słowa może pisyć wyłącznie kompletny dyletant. Dobry instytut budowany od lat
              dzięki takim ludziom jak min. Prof. Nalaskowski.
              ps. błedy niektórym zdarzają się, Tobie nie?Chyba, że jestś mistrzem
              ortografii.Nie masz pojęcia jakie to byki walili studenci fizyki na UMK,
              niektórzy niestety byli dyslektykami.I co z tego powodu może cały Instytut
              Fizyki może oddać AB?
              • Gość: z torunia Re: Bydgoszcz sama jest sobie winna. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 12:34
                w kwestii formalnej : ja ciebie w żaden sposób nie obrażałem, natomiast ty
                nazwałeś mnie dyletantem bez dania racji, co uznałem za prostactwo z twojej
                strony.
                a co do pedagogiki i Nalaskowskiego : studentki pedagogiki reprezentują taki
                poziom wykształcenia ogólnego jaki reprezentują - i nie ma to nic wspólnego z
                dysleksją. dla mnie jest to zaniżanie poziomu uczelni jako takiej.
                a prof. Nalaskowski jest oczywiście inteligentym, medialnie dobrze się
                prezentującym wykładowcą, co jednak nie powinno wpływać na ocenę poziomu
                prezentowanego przez studentki wydziału pedagogiki - być może jest tu winny
                bardzo liberalny, tak to nazwę , system rekrutacji .. nie wiem.
                ale rzeczywistość jest smutna.
                a na koniec : w przypadku fizyków, chemików czy astronomów nie przyczepiałbym
                się tak do błędnej ortografii, ponieważ nie jest to wyznacznikiem ich
                kompetencji zawodowych i ma dosyć luźny związek z tym, co będą robić w życiu.
                pedagożki to zupełnie inna historia, gdy widzę słowo " również " napisane przez
                studentkę 2 roku tego wydziału jako " równierz ", no to sorry.. jakoś nie czuję
                się jak na uniwersytecie
                • Gość: maciej Re: Bydgoszcz sama jest sobie winna. IP: 193.26.211.* 22.03.05, 13:15
                  Obrażasz instytut, obrażasz "jakimis" chromosomami, które nie maja właściwej
                  wartości. Czy ty zawsze wszystkich jedna miarka mierzysz? Powiem może tak,
                  każdy kto zdał mature, ortografie powinien mieć opanowana na odpowiednim
                  poziomie. Jeżeli dla ciebie jest jakaś różnica między fizykiem, a chemikiem,
                  czy tez "pedagogiem" w poprawnej pisowni to wybacz. Fizycy, chemicy pracują
                  równiez w szkole podstawowej, średniej, na studiach. Można wiec stwierdzić, ze
                  sa "pedagogami" i ich tez obowiązuje poprawna ortografia.
                  ps. moze jakies badania zrobisz na grupie reprezentatywnej w instytutach
                  pedagogiki, fizyki, matematyki, prawa, dotyczace ortografii. Wierz mi wyniki
                  Ciebie zadziwią.
                  ps. oceniając instytut przez pryzmat jednej studentki to mozna stwierdzić
                  jednoznacznie, ze jestes dyletantem badawczym!!!
                • Gość: maciej Re: Bydgoszcz sama jest sobie winna. IP: 193.26.211.* 22.03.05, 13:17
                  zapewne jestes młoda osoba i stąd u ciebie takie pochopne osądy.
                  • Gość: z torunia Re: Bydgoszcz sama jest sobie winna. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 14:10
                    nie tak znowu młodą, pracuję ze studentkami pedagogiki od kilku lat, nie
                    wypowiadam się na temat jednej konkretnej studentki, ale na temat kilkunastu
                    co najmniej grup ćwiczeniowych. dokumentację na poparcie tego co piszę mam
                    bogatą - móglbym puszczać anonimowe scany tych prac np. na joe.monster, aby się
                    wszyscy posmiali, ale to trochę śmiech przez łzy.. tak a propos, to daj sobie
                    proszę spokój z tym dyletantem, bo to nie jest żaden argument .. mnie to nie
                    wzrusza, potwierdza najwyżej, ze prezentujesz bardzo usymplifikowany sposób
                    jeżeli nie myślenia to dyskusji na pewno ,o czym już napisałem..
                    a wracając do tematu : nie mam nic przeciwko pedagogice, ale stwierdzam
                    fakty ..dla mnie obojetne jest czy te studentki są z bydgoszczy, z torunia, czy
                    z pcimia i obojętne jest czy są z umk, z ab czy z akademii tajemnej wiedzy -
                    nie napisałem o tym wszystkim aby kogos pognębić, nie używam nazwisk - po
                    prostu opisuję zjawisko, które potrafię udokumentować ..możesz sobie komentować
                    jak chcesz. w kazdym razie poziom tego wydzialu jest jaki jest i nie zdziw się
                    proszę , kiedy np. umk zacznie aktywniej niż dotychczas popierać powstanie
                    uniwersytetu pedagogicznego w bydgoszczy, bo ja np. potrafię sobie wyobrazić
                    przejecie, fuzję , jak wolisz, wydzialu pedagogiki umk z przyszłym bydgoskim
                    uniwersytetem pedagogicznym. i jeżeli taka koncepcja Ci się podoba to super -
                    wszyscy będą zadowoleni, Nalaskowski również - kiedy zostanie np. prorektorem
                    albo kims takim
                    • Gość: maciej Re: Bydgoszcz sama jest sobie winna. IP: 193.26.211.* 23.03.05, 09:03
                      Skoro pracujesz ze studentami to podejrzewam żeś albo nauczycil prowadzący
                      praktyki ze studentami albo pracownik naukowo dydaktyczny UMK. Skoro jestes tym
                      drugim to przykre, ze nie znasz nowej ustawy o SW. AB nie bedzie uniwersytetem
                      pedagogicznym, jezeli to humanistyczno-przyrodniczym. Aktualnie posiada
                      uprawnienia do doktoryzowania na 6 kierunkach, a to powoduje, ze przymiotnik
                      bedzie taki jak wyżej.
                      ps. dla mnie błedy ortograficzne nie sa jedynym miernikiem poziomu studentów.
                      Zastanowiłbym sie nad ich predyspozycjami do pełnienia przyszłego zawodu.
                      Zbadałbym na ile tacy studenci sa twórczy. W jednym masz rację, selekcja do
                      zawodu nauczyciela jest na wszystkich uczelniach do bani!!!
                      I jeszcze jedno, przeciez macie zebrania "zakładu", dlaczego tam tych problemów
                      nie poruszasz?
    • szlachcic Re: O uniwerku RGSW 21.03.05, 21:25
      A jakie właściwie są zwiazki Bydgoszczy z Kazimierzem Wielkim?
    • geograf102 Re: O uniwerku RGSW 22.03.05, 14:05
      Jestem ciekawy, który poseł zaryzykuje w glosowaniu przeciw powołaniu uniwerka
      w bydgoszczy?
      • Gość: geografka103 Re: O uniwerku RGSW IP: *.3.pl 22.03.05, 19:20
        Każdy myślący. Jest paru takich
      • Gość: aaa Re: O uniwerku RGSW IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 22.03.05, 19:43
        No wlasnie.
        Glosowac nie bedziemy na madrych tylko na tych co chca uniwersytetu w bydgoszczy
        Znowu dzieki Bydgoszczy kilku kretynow dostanie sie do Sejmu.
        Spytajcie posla Florka. On jest za tworzeniem uniwersytetow w KAZDYM miescie w
        Polsce. Nawet tem gdzie nie ma szkoly podstawowej.
        No jak na takiego nie glosowac.
    • Gość: semeon Re: O uniwerku RGSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 21:12
      Te wszystkie uczone wywody, te nadęte argumentacje i cały ten szum to jedna
      wielka fikcja. Kolejny raz zapytuję: jakim cudem utworzono Uniwersytet
      Zielonogórski, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Rzeszowski, Koszaliński,
      Opolski i inne. Gdyby użyć argumentów, które przedstawia się, na różnych
      szczeblach, przeciwko powołania Uniwersytetu w Bydgoszczy to we wymienionych
      miastach nigdy nie powsałyby Uniwersytety, a są. Pytanie podstawowe: dlaczego
      tak jest? Odpowiem cytatem z Machiavellego: "ludzie w sprawach publicznych
      kierują się tymi samymi pobudkami co w sprawach małych, codziennych,
      zwyczajnych."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka