Dodaj do ulubionych

Toruń przegina pałe.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 23:28
Denerwuje a zarazem dziwi mnie to, że 2x mniejszy Toruń ma szczelnośc ubiegać
sie o najważniejsze wojewódzkie urzędy / sądy itp. Przecież gdyby sąd i
prokuratura powstała w Toruniu to byłby ewenemtn na skale swiatową by w 200
ts miasteczku znajdowały się najważniejsze urzędy w województwie!
PRzypomina mi się okres w ktorym walczyli o to by byc w okręgu
gdanskim...mogli iśc w pis..przeciez gdyby tak bylo to nie mieliby ŻADNEGO
waznego urzędu i wtedy by załowali tak jak teraz Chojnice !
Obserwuj wątek
    • wchodzi Re: Toruń przegina pałe. 24.03.05, 23:55
      A wszystko zaczęto od pani Alicji.
    • Gość: Ciekawy Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 07:51
      Zawsze śmieszą mnie argumenty o mniejszym Toruniu, należałoby przypomnieć o byłej stolicy Niemiec - Bonn, która była małym uniwersyteckim miastem Niemiec Zach.
      • Gość: balum Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 08:28
        Bonn było stolicą bo połowa niemiec była w rosyjskiej strefie wpływów, a nie
        dlatego że niemcy tak zapragneli
        • Gość: TZGBTŚ Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 08:42
          balum ale z ciebie kretyn
        • Gość: nemo Re: masz racje balum, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 09:53
          nie zapominaj, ze w RFN sa takie miasta jak Monachium czy Hamburg, ktorych
          jedna dzielnica jest wieksza niz Bonn. nie wspominajac o dziesiatkach innych
          miast wiekszych od Bonn typu np. Frankfurt,Duesseldorf itd - ktore sa z kolei
          polozone centralnie w odniesieniu do terytorium bylej RFN. sprawa nie jest taka
          prosta, jak napisales..
        • szlachcic [...] 26.03.05, 17:16
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: maciej Re: Toruń przegina pałe. IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 25.03.05, 11:30
        I tzreba wlasnie teraz zrobic tak jak po zjednoczeniu niemiec wszystko do
        berlina. wszystkie urzedy przeniesc do bydgoszczy
        • Gość: nemo Re: zartujesz..;-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 12:31
          to wymagaloby zmiany sejmowej ustawy o podziale administracyjnym polski. jezeli
          mialoby do tego dojsc to twor zwany woj. kuj-pom po prostu zniknie i bedziemy z
          soba dyskutowac - ja z wojewodztwa pomorskiego, a ty z wielkopolskiego, tak jak
          to mialo byc w pierwotnej wersji 12 wojewodztw..a te zmiane bydgoszcz odczulaby
          bolesniej niz torun ..
    • Gość: do mastersa Re: Toruń przegina pałe. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 08:51
      Mówi i pisze się <czelność>!.Jako bydgoszczninowi nie wypada pisać z błędami.To
      może uchodzi niedouczonym i małomiasteczkowym torunianinom,ale nie nam.Ta
      mała ,zabytkowa mieścina obok Bydgoszczy z wąskimi ulicami i brzydką zabudową
      ma wielkomiejskie zapędy.Pomaga w tym niejaki Achramowicz pompując w toruń
      nasze i unijne pieniądze.To wyrzucanie ich w błoto.Bo z gówna bata nie ukręcisz
      a ze staruszki nie zrobisz młodej,pięknej dziewczyny.Na szczęście niedługo
      wybory i tą komunistyczno-kolesiową śitwę się przegoni.Bydgoszczanin
      • Gość: Nslaw Re: Toruń przegina pałe. IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 04.04.05, 15:48
        I będzie tym ojcem opatrznościowym dla cełego województwa a potem może i dla
        całej Polski "prezydent" Dombrowicz. A tak poza tym to gratuluje Waszym
        dzieciom obowiązkowych pochodów i uroczystości z tymże Dombrowiczem
    • Gość: lolek Re: do bydgoszczanina IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 25.03.05, 10:22
      towarzyszu z bydgoszczy ,jakie miasto jest stolicą USA
    • Gość: stef Re: do bydgoszczanina IP: *.tvgawex.pl 25.03.05, 10:28
      Faktycznie Toruń może jest i piękny bo nie będe podważał wyjątkowego charakteru
      starówki, ALE jest to nie za duże miasto które przecież nie ma wielkiego
      potencjału , A stara sie na siłe zrobić wielką metropolią!! LUDZIE spójzcie
      prawdzie w oczy!! toruń to średniej wielkości miasto i tego się nie zmienii !! a
      dokuczanie swojemu prawie dwukrotnie większemu bratu NIE MA SENSU bo wywołuję
      tylko niepotrzebne spory!! BO GDYBY toruniacy wiedzieli gdzie ich miejsce to
      WSPÓŁpraca układała by sie ZUPEŁNIE inaczej!!
      • Gość: TYLKO TORUŃ!!! [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 10:56
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: dervish Re: do stef-a IP: *.telsten.com / *.telsten.com 25.03.05, 11:25
          > Starszym sie ustepuje z grzeczności, a wiekszym niekoniecznie chyba ze sie odczowa strach ale my sie bydg. nieboimy.

Ale przed słownikiem ortograficznym to ty chyba odczuwasz paniczny strach..
          • Gość: paco Re: do stef-a IP: *.torun.mm.pl 25.03.05, 11:51
            Drodzy Bydgoszczanie odpieprzcie sie od Torunia. W Polsce Bydgoszczy nikt z
            niczym nie kojarzy.Torun jest stolica samorzadowa ,a Marszalek juz ma wiecej
            kompetencji od wojewody. Tu wam nie wyszlo.Samorzadu i marszalka nie uda wam
            sie przeniesc. Wpadliscie we wlasne sidla i bardzo dobrze........wreszcie.
            • Gość: balum Re: do stef-a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 12:49
              Toruń kojarzy się oczywiście ale z krzykaczami. Jeżeli będziesz potrezbował
              argumentów na poparcie tej tezy to chętnie je podam.
              • Gość: nemo Re: do baluma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 12:54
                porownujac liczbe watkow dotyczacych lokalizacji PA i SA na forum bydgoskim i
                torunskim, to jednak bydgoszcz kojarzy sie z krzykaczami - przynajmniej w tej
                sprawie..udowodnij przeciwna teze, jezeli potrafisz..
                • Gość: pol Re: do baluma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 12:58
                  Liczba wątków o Brodowskim i studiu na forum torunskim ukazuje kto tu jest
                  krzykaczem! Ja bym to porównał nawet do paniki.
                • Gość: balum Re: do baluma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 13:02
                  Jesteś załośny paco, nemo, ad jak ci tam dalej - to pierwszy argument nie
                  wystarcza ci spamowac to forum pod jednym nickiem robisz to pod kilkoma. O
                  wątkach które podbijasz nie będe wspominał.
                  Drugi argument można radio maryja lubić lub nie ale dla części polski kojarzy
                  się ono wiesz w jaki sposób
                  Trzeci argument za liczba watków dotycząca telewizji i waszego krzykactwa na
                  tych formach (w tym twojego pod różnmi nickami). Mają was już dośc w Warszawie
                  dlatego jak sądzę między innymi zaczynają redukować obsady TV3 w całym kraju.
                  Czwarty argument "krzykactwo to nie my winne tylko inne" patrz dzielenie
                  środków samorządych oraz kontrole. Trochę polski o tym czytało.
                  Piąty argument "zalewa toruń" znowu krzykactow na całą polskę "dajta nam most"
                  • Gość: nemo Re: do baluma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 13:22
                    ja pisze pod jednym nickiem - nie wiem, kto to jest paco. masz jakas fobie
                    chlopcze - i to jest naprawde zalosne. rozumiem, ze twoja fobia
                    ma byc argumentem - owszem, jest , godnym ciebie.
                    nie wiem co ma do dyskusji na temat PA i SA radio maryja - chrzanisz bez sensu,
                    bo nie masz nic do powiedzenia
                    trzeci argument tez sie nie odnosi do PA i SA, a czy do krzykactwa ? moze
                    troche.. mniej wiecej tak samo jak z waszym krzykactwem na temat uniwersytetu
                    twoj czwarty argument to bzdura - najbardziej rozwesela mnie stwierdzenie,
                    ze "troche polski " czytalo twoje wypociny. gratuluje samooceny.
                    piaty argument w twoim wykonaniu - to idiotyzm. budowa drugiego mostu w toruniu
                    byla od dawna zaplanowana
                    cos jeszcze geniuszu ?
                    • Gość: balum Re: do baluma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 13:30
                      O pierwszym argumencie nie będę dyskutował bo to pewnik zwolenniku pojednania z
                      bydgoszcz-torun.pl
                      Po drugie chłopcem być może jesteś czego dowodzi treśc twoich żałosnych postów
                      na tym forum. Intelektualnie jestrś bardzo słaby.
                      Określenia "chlopcze", "wypociny", "pajace" bo i takich używasz świadczą tylko
                      o tobie tj. o braku argumentów.
                      A teraz odezwij się jako wilman lub paco.
                      • Gość: nemo Re: do baluma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 14:51
                        no niestety - wilman i paco to ktos inny.
                        natomiast w sprawie tzw pewnika - tzn. tego, ze jestem paco albo wilmanem, to
                        skontaktuj sie psychiatra, moze ci pomoze .. ewentualnie mozesz sprawdzic
                        adresy IP, rowniez te zmienne na nesostradzie, ale to zapewne za trudne dla
                        ciebie - wolisz po prostu wypisywac bzdury
                        okreslenie "chlopcze " dopasowane jest do twojego poziomu argumentacji np.
                        upierania sie, ze ja, to nie jestem ja - dojrzali ludzie tak nie postepuja,
                        chlopcy , niektorzy, tacy jak ty na przyklad, owszem - nawet czynia ze swoich
                        bzdurek koronny argument dyskusji, jak widac
                        "wypociny " - takie jest wlasnie kolokwialne okreslenie pisaniny nie majacej
                        wiekszego sensu, czyli, niestety, w sam raz odnoszace sie do tworczosci twojej
                        i niektorych twoich kolegow a polegajacej na opisywaniu jak to bydgoszcz jest
                        dyskryminowana przez torun w podziale srodkow finansowych. bardzo mi przykro -
                        ale to nie ja wypisuje te glupoty, tylko m.in ty
                        " pajace " - w zwiazku z powyzszym, to o tobie i podobnych tobie w nawiazaniu
                        do wybranych fragmentow waszej tworczosci
                        to w kwestii wyjasnienia
            • Gość: mały ach ten TORUŃ IP: *.local / *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.05, 14:09
              Na początek pozdrowienia z Inowrocławia, a Toruń, to miasto budzi tylko mój żal,
              uczyłem się kiedyś w Toruniu (szkoła średnia), miasta tak zakompleksionego
              jeszcze nie spotkałem, dopiero "koledzy" w szkole uświadomili mi co to jest
              konflikt bydgosko-toruński, oczywiście byłem dla nich tyfusem jako mieszkaniec
              województwa bydgoskiego, tak na marginesie nigdy będąc w Bydgoszczy nie
              spotkałem się z taką postawą Bydgoszczy wobec Torunia, dlatego też wieśniaki z
              Torunia SPIEPRZAJCIE DO JASNEJ CHOLERY !
            • Gość: wambrez Re: do stef-a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 15:53
              Toruń to takie zabrudzone prez swory psow miasteczko, leżące koło Wąbrzeźna.
              Toruńskie sierpy chciały do Gdanska i mogły tam być te młoty.
              wiktor z Wąbrzeźna
      • szlachcic Re: do bydgoszczanina 26.03.05, 17:23
        Bydgodszcz 370tys
        Torun 210 tys
        Wielka orkiestra swiatecznej pomocy - Torun zbiera 2 razy wiecej pieniedzy
        Gdzie Wasza potega, bogactwo gospodarcza o ktorej rzekomo mowicie?
        Nie ma czegos takiego!!!
        Porownywalna ilosc mieszkancow ze Szczecinem - dlaczego to Szczecin jest duzo
        bardziej ciekawszym miastem, znanym miastem, ladniejszym miastem???
        Miastem pod kazdym wzgledem LEPSZYM????
        Dlaczego?
        Prosze o rzeczowa odpowiedz
        • Gość: pol Re: do bydgoszczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 18:21
          Szlachcicu gdyby nie Świeta zdegradowal bym cię do roli stajennego lub psiarka
          ale tego nie bedę robił. Mieszkam w Bydgoszczy i nie dam wmówić sobie że moje
          miasto jest brzydkie czy brudne. Uważam, że Bydgoszcz ma piękną starówkę - jest
          tylko zaniedbywana. Kiedyś wybierzemy odpowiednich ludzi którzy zrobią coś
          dobrego i poprawią wizerunek starówki a wtedy bedzie to spora konkurencja dla
          Torunia. Wesołego Jajka
          • Gość: wredny_krzyzak Re: do bydgoszczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 18:40
            mhm, to zestawienie ze szczecinem .. mnie np. szczecin podoba sie bardzo i to
            wcale nie w porownaniu bydgoszcza, tylko w ogole..zycze poza tym bydgoszczy
            upiekszenia starowki, a czy bedzie on spora konkurencja dla torunskiej ?:-)) no
            coz, zawsze warto powalczyc .. milego kroliczka ci zycze!
          • szlachcic Re: do bydgoszczanina 26.03.05, 19:50
            Ja pisze rzeczowo. Ty lejesz wodę. Zadałem Ci grzecznie pytania.
            Piejecie z zachwytu nad waszym bogactwem
            Dlaczego zbieracie znacznie mniej pieniedzy na Orkiestrze od miasta znacznie
            mniejszego?
            Dlaczego miasto podobnej wielkości czyli Szczecin jest bardziej rozpoznawalne,
            wiecej się o nim mówi, jest bogatsze, ładniejsze itp
            • arte1 Re: do bydgoszczanina 26.03.05, 22:10
              Panie Szlachcic,

Tak ciągle powtarzana jest ta informacja o mniejszej ilości zebranych funduszy
              na ostatnim finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, że postanowiłem zabrać
              głos. Proszę Pana, myli się Pan, że świadczy to o zamożności miasta. Otóż,
              najczęściej, ludzie zamożni mniej się kwapią do dzielenia od ludzi
              biedniejszych. Jak Pan tak porównuje, to proszę sprawdzić, np. ile zebrał
              dwukrotnie większy od Bydgoszczy Kraków. Dla ułatwienia podam adresy sztabów w
              Krakowie, według informacji na stronie Orkiestry ( www.wosp.org.pl ),
              mieściły się tam dwa sztaby, oto one:

www.wospkrakow.webpark.pl/
              www.krakowpodgorze.zhp.org.pl/wosp/
              Jak łatwo podliczyć, zebrały one razem 235472,78 PLN

Aby porównać, zajrzyjmy teraz na stronę Bydgoskiego sztabu:

www.wosp.bydgoszcz.com/2005/php/index.php?st=1&d=info&sid=1
              Jak widać, widnieje tam kwota: 208346,04 PLN

Idąc zatem tokiem Pańskiego rozumowania, ponieważ dwukrotnie większy Kraków
              zebrał niewiele więcej niż Bydgoszcz, to według Pana znaczyłoby, że Bydgoszcz
              jest zamożniejsza, lepsza, ma więcej młodzieży, jest prężniejsza i co tam
              jeszcze by Panu przyszło do głowy. Obaj wiemy, że takie wnioski byłyby błędne.

Na koniec postanowiłem sprawdzić jeszcze jaką to sumę zebrał Toruń, bo skoro
              większą, to znaczy, że według Pana, Toruń jest lepszym i zamożniejszym miastem
              również być może od Krakowa. No i wchodzę na stronę sztabu Toruńskiego i co widzę?

www.wosp.torun.com.pl/
              Otóż widzę sumę jednak mniejszą i od Krakowskiej i o zgrozo, jednak mniejszą od
              Bydgoskiej: 148774,12 PLN, nawet doliczywszy kwotę za złoty medal orkiestrowy
              (nie orientuję się co to za kwota i czemu wykazano ją osobno, nie chciało mi się
              już w tej chwili tego sprawdzać, bo niczego to nie zmienia), to kwota jest i tak
              niższa : 161774,12 PLN

Proszę Pana, może ma Pan jakieś inne informację, ale mi się wydaje, że te ze
              sztabów, to powinny jednak być najdokładniejsze. Poza tym, jak wykazałem
              powyżej, ilość zebranych pieniędzy, wcale nie musi świadczyć o zamożności
              mieszkańców.

Jeśli by zaś Pan chciał przeliczać ilość zebranych pieniędzy na jednego
              mieszkańca miasta, no to już muszę się poddać i stwierdzić, że zarówno Bydgoszcz
              jak i Kraków są dużo mniej prężne i zamożne niż Toruń. Jak nie zauważa Pan
              absurdu takiego myślenia i przeliczania, to ja już nie wiem...

Pozdrawiam, miasto Toruń i proszę, cieszcie się z tego co macie, ciągłe
              przyrównywanie do sąsiada i za wszelką cenę wykazywanie, że on gorszy, jest
              śmieszne. Takim myśleniem nic się nie zbuduje, również nic się nie zmieni, bo
              procesy demograficzne, to często nawet stulecia.

Jeszcze w kwestii uroku miasta, ja wiem, że Panu Bydgoszcz zupełnie się nie
              podoba, Pana prawo, ale znam też wiele osób, które odwiedziwszy pierwszy raz
              moje miasto, było zaskoczone jego urokliwością. Były to osoby również ze
              Szczecina, ale także Poznania czy Wrocławia.

O rozpoznawalności miasta zaś, decyduje często wiele aspektów, które
              niekoniecznie muszą mieć związek z potencjałem danego miejsca.

Krzysztof Wirszyłło
              • Gość: TZGBTŚ Re: do arte 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 22:33
                drogi panie w kwotę którą pan podaje z bydzi wchodzi:

-zbiórka do puszek na terenie miasta ok 80-70 tyś
                -zbiórka w telewizji regionalnej (całe województwo brało udział w licytacjach
                ale najlepiej zaliczyć to na konto bydg.)
                -Pociąg orkiestry Światecznej pomocy8.25 Gniewkowo
                9.15 Mogilno
                10.10 Janikowo
                10.35 Inowrocław
                11.00 Złotniki Kujawskie
                11.55 Bydgoszcz
                12.20 Serock
                12.50 Cekcyn
                13.10 Tuchola
                14.15 Łążek
                15.00 Osie
                15.40 Laskowice Pomorskie
                16.45 Grupa
                17.10 Grudziądz
                17.45 Mełno
                18.10 Jabłonowo Pomorskie
                18.50 Brodnica
                19.40 Książki
                20.05 Wąbrzeźno
                20.40 Kowalewo Pomorskie
                22.00 Cierpice
                22.30 Solec Kujawski

Pan zaliczył całość na konto bydgoszczy. Oj kłamczuszek

a toruń zebrał ok 160 tyś. Pozdrawiam
                • arte1 Re: do arte 1 26.03.05, 23:07
                  Proszę Pana,

Zarzuca mi Pan kłamstwo, ja zaś tylko przedstawiłem oficjalne dane ze sztabów
                  Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Jeśli ma Pan jakieś pretensje, to proszę
                  się zgłaszać do Tych sztabów, nie do mnie. Po drugie, nie odniósł się Pan w
                  ogóle do porównania z Krakowem. Rozumiem, że według Pana, Toruń jest
                  prężniejszym i bogatszym miastem od Krakowa? Tak?

Krzysztof Wirszyłło
                  • szlachcic Re 26.03.05, 23:24
                    Czarno na bialym wykazane zostalo ze Bydgoszcz dolicza do siebie pieniadze
                    uzyskane z calego wojewodztwa. FAKT
                    Co do tego prężnego, bogatego, zorganizowanego miasta to jest tylko i wyłącznie
                    opinia bydgoszczan. Dodając do tego ilość mieszkańców powinna być to kwota
                    znacznie przewyższająca sumę Torunia. Żeby było jasne nawet jak siła nabywcza
                    mieszkancow byla taka sama kwota powinna byc wieksza w metropolitalnej
                    Bydgoszczy.
                    W związku z tym że w Toruniu jest znacznie lepiej, dlaczego TV Regionalna
                    O/Bydgoszcz nie robi studia WOSP w Toruniu?
                    Tu z kolei wychodzi obiektywizm bydgoszczan a raczej jego brak.
                    I znowu tu wychodzi malomiasteczkowosc Bydgoszczy.
                    Jak pierwszy Mc Donalds powstawal w Toruniu wasza dziennikarka pisala "Po co w
                    200tys miescie mcdonalds" Wychodzi wsrod waszych "elit", dziennikarzy zawiść że
                    miasto 370tys postrzegane jest w Polsce bardzo miernie
                    To sa fakty z ktorymi polemizujecie - za wszelka cenę chcecie byc postrzegani
                    jako elitę wśród miast. Zejdzcie na ziemię. Bydgoszcz jest miastem co najwyzej
                    przeciętnym. Biorąc pod uwagę jego wielkość z całą stanowczością powiem że
                    Bydgoszcz to miasto bardzo mierne
                    • Gość: pol Re: Re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 23:47
                      Uwazasz Bydgoszcz za miasto bardzo mierne, ja uważam że jest w czołówce
                      (pierwsza 10-siątka) - i nie biore tu pod uwage liczy mieszkańców (niewiele
                      brakuje miastu do twojego szczecina - sprawa poważania miasta w kraju hmm - to
                      można w ciągu jednego dwoch lat radykalnie zmienić. Bydgoszcz owszem ma pewne
                      braki np: uniwersytet czy sąd apelacyjny ale co bedziesz pisał jak te
                      instytucje zostaną tu stworzone?? Nie będe więcej argumętował mojego zdania bo
                      mi się nie chce (pracowałem 12 godzin od 4 rano). Stwierdzam szlachcicu, że
                      jesteś człowiekiem zepsutym do szpiku kości, jest w tobie ogromna nienawiść do
                      nas Bydgoszczan. Mimo zła jakie w tobie drzemie do mojego miasta zycze tobie
                      Wesołych Świąt
                    • arte1 Re: Re 27.03.05, 00:29
                      Panie Szlachcic,

Nie wiem, czy Pan w ogóle czyta to co napisałem, czy tylko w zaparte broni
                      swojej tezy bez zwracania uwagi na podane w moim liście dane?

> Czarno na bialym wykazane zostalo ze Bydgoszcz dolicza do siebie pieniadze
                      > uzyskane z calego wojewodztwa. FAKT

Informacja o pociągu nie podaje ile zostało w ten sposób zebrane i na jakich
                      zasadach. Zna Pan te kwoty? Ja nie, więc nie mogę określić, czy tenże pociąg,
                      dołożył do ogólnej sumy 5%, 20% czy 30%. Jednak na podstawie danych na stronie
                      sztabu, mogę coś podliczyć, otóż z samych licytacji serduszek, medalu i
                      śmigłowca, uzbierano 102600 PLN, do tego należy doliczyć zebrane pieniążki w
                      puszkach, których ilość, według Pana TZGBTŚ (bo ja nie szukałem), oscyluje około
                      70000-80000 PLN (weźmy więc średnią 75000), w sumie daje to 177600 PLN. Nie
                      doliczając już nic więcej (a przecież nie tylko pociąg się jeszcze dołożył), to
                      już jest kwota większa od kwoty zebranej w Toruniu.

> Co do tego prężnego, bogatego, zorganizowanego miasta to jest tylko i wyłącznie
                      > opinia bydgoszczan. Dodając do tego ilość mieszkańców powinna być to kwota
                      > znacznie przewyższająca sumę Torunia. Żeby było jasne nawet jak siła nabywcza
                      > mieszkancow byla taka sama kwota powinna byc wieksza w metropolitalnej
                      > Bydgoszczy.

To rozumiem, że według tego rozumowania, uważa Pan, że Kraków to już w ogóle
                      odstaje od Torunia? Bo przecież według tej analogii, to w Krakowie, aby dorównać
                      Toruniowi, to trzeba by było zebrać około 600000 PLN! (zebrano 235472,78 PLN a
                      mieszkańców jest 3,6 razy więcej).
                      Czyli co? Kraków jest gorszy od Torunia aż o 2,5 raza?

Nie zauważa nadal Pan absurdu takiego rozumowania?

Bydgoszcz zaś proszę Pana, nie jest postrzegana tak miernie jak się Panu wydaje,
                      nich mi Pan wierzy, że w wielu aspektach zauważa się aktywność Bydgoszczan.
                      Zapewniam także Pana, ze nikt z Bydgoszczan nie wskazuje swego miasta jako
                      metropolii, to się Panu tylko wydaje. Bydgoszczanie znają swoją wartość ale i
                      ułomności i wiedzą, że jeszcze daleka droga do stanu zadowalającego. Niestety
                      nie można tego powiedzieć o co poniektórych mieszkańcach Torunia, takich jak Pan
                      przykładowo, którzy widzą ciągle Toruń jako jedyne miasto przodujące w regionie.

Krzysztof Wirszyłło
                  • Gość: TZGBTŚ Re: do arte 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 08:59
                    Panie arte 1 proszę odwiedzić poniższą stronę:

www.wosp.bydgoszcz.com/2005/php/index.php?st=1&d=licytacja&sid=1
                    świadczy o tym iż pieniądze są z regionu a nie z bydg.(między innymi z bydzi
                    ale nie tylko)również z Torunia

a może jeszcze jedna strona
                    www.wosp.bydgoszcz.com/2004/php/index.php?st=1&d=info&sid=1
                    na ww sronie jest 137 tyś. ile wy macie stron?????????

Proszę również zważyć iż macie państwo TVP3 co jest ogromnym atutem w waszych
                    rękach (transmisje przez cały dzień z bydg z innych miejcowości migawki)
                    Pociąg orkiestry Światecznej pomocy jeździł po całym województwie... Jak Pan
                    myśli gdzie poszła kasa? Napewno nie do Torunia!
                    Jeśli chodzi o Kraków, faktycznie zebrali mało ale rozmawiamy o Toruniu i
                    Bydgoszczy i niech tak zostanie.
                    Reasumując niekoniecznie biedniejsi dają więcej-napewno nie w przypadku takiej
                    akcji jak WOŚP. Wręcz przeciwnie do tej akcji włączają się tuzy polskiego
                    biznesu i zamożne osoby fizyczne. Licytacja śmigłowsca w bydgoskim ośrodku TV
                    była nagłaśniana przez dwa tygodnie przed jej rozpoczęciem (również Pociąg
                    orkiestry Światecznej pomocy). Inne miasta woj. nie miały takich narzędzi
                    propagandy (marketingu).
                    Jeśli Toruń miałby niezależny ośrodek TV to proszę sobie wyobrazić jaką kwotę
                    by zebrał... Na antenie zabłysnąć chce każdy a więc...

Pozdrawiam
                    • arte1 Re: do arte 1 27.03.05, 11:05
                      Witam,

> Panie arte 1 proszę odwiedzić poniższą stronę:
                      >
                      > www.wosp.bydgoszcz.com/2005/php/index.php?st=1&d=licytacja&sid=1
                      > świadczy o tym iż pieniądze są z regionu a nie z bydg.(między innymi z bydzi
                      > ale nie tylko)również z Torunia

Proszę Pana, pieniądze są z licytacji, licytacji odbywającej się w Bydgoszczy! A
                      że ktoś z Torunia postanowił brać udział w licytacji bydgoskiej, to przecież
                      jego sprawa. Zagwarantuje Pan, że w licytacjach Toruńskich, czy też w zbiórkach
                      na ulicy w Toruniu, nie brali udziału ludzie przyjezdni? np. z Bydgoszczy? Nie
                      może Pan zagwarantować, bo na stronie sztabu Toruńskiego, nie podano informacji,
                      kto wylicytował gadżety.

> a może jeszcze jedna strona
                      > www.wosp.bydgoszcz.com/2004/php/index.php?st=1&d=info&sid=1

Jejuś, Pan z Panem Szlachcic, możecie sobie chyba ręce podać. Proszę o dokładne
                      czytanie! Strona o której Pan pisze, dotyczy roku poprzedniego! Styczeń 2004 dla
                      jasności.

> Proszę również zważyć iż macie państwo TVP3 co jest ogromnym atutem w waszych
                      > rękach (transmisje przez cały dzień z bydg z innych miejcowości migawki)
                      > Pociąg orkiestry Światecznej pomocy jeździł po całym województwie... Jak Pan
                      > myśli gdzie poszła kasa? Napewno nie do Torunia!

A jak Pan myśli, czy inne miasta, w których są ośrodki TVP, nie wykorzystywały
                      tego medium? I co? I w przypadku Krakowa, jednak nie spowodowało to lawinowego
                      wzrostu datków. Acha, zapomniałem, oczywiście według Pana tezy, Toruń jest
                      przecież bogatszy, prężniejszy i co tam jeszcze od Krakowa, i w przypadku
                      Torunia, zbiórka by się potroiła. Ja jednak śmiem twierdzić, że istnienie
                      toruńskiego ośrodka TVP, nie zmieniłoby bardzo zebranej kwoty. Czemu tak
                      twierdzę? Bo ludzie o Finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, wiedzieli
                      już od dawna ze wszystkich środków przekazu, od prasy, poprzez radio, na różnych
                      stacjach telewizyjnych kończąc. Tak więc, kto chciał, ten dał do puszki, kto
                      chciał pozbyć się większej ilości pieniędzy, ten szedł na rynek w tym czy inny
                      mieście. Zresztą, TVP Bydgoszcz, z pewnością też poinformowała gdzie odbędą się
                      licytacje w Toruniu.

> Jeśli chodzi o Kraków, faktycznie zebrali mało ale rozmawiamy o Toruniu i
                      > Bydgoszczy i niech tak zostanie.

A niby czemu ma tak zostać, bo co, nie pasuje to do Pana tezy? Bo inaczej
                      musiałby Pan twierdzić, że Kraków jest dużo gorszy od Torunia? Oczywiście zdaje
                      Pan sobie sprawę, że takim twierdzeniem narazi się Pan na śmieszność i tu według
                      mnie leży problem niechęci w nawiązywaniu do Krakowa.

> Reasumując niekoniecznie biedniejsi dają więcej-napewno nie w przypadku takiej
                      > akcji jak WOŚP. Wręcz przeciwnie do tej akcji włączają się tuzy polskiego
                      > biznesu i zamożne osoby fizyczne.

Proszę mi wskazać zatem te tuzy, które się włączyły - najwyżej są to wyjątki,
                      które albo z pobudek altruistycznych (rzadkość), albo z powodu ucieczki przed
                      fiskusem, tudzież dla prestiżu, postanowiły wziąć udział w tej imprezie. Ale
                      zapewniam Pana, że gdyby zamożni rzucili się szturmem na takie zbieranie, to
                      pieniędzy byłoby więcej. Ale zamożni zazwyczaj dlatego są zamożni, że dokładnie
                      liczą kasę i bez korzyści tak łatwo się jej nie pozbywają (chodzi mi o większe
                      pieniądze a nie o takie, które daje przeciętny Kowalski).

> Licytacja śmigłowsca w bydgoskim ośrodku TV
                      > była nagłaśniana przez dwa tygodnie przed jej rozpoczęciem (również Pociąg
                      > orkiestry Światecznej pomocy). Inne miasta woj. nie miały takich narzędzi
                      > propagandy (marketingu).

W porządku, ale znów przypomnę, że Kraków też ma ośrodek TVP i też zapewne
                      podawano wszelkie informacje o trwających imprezach. I co to dało? Nic.

> Jeśli Toruń miałby niezależny ośrodek TV to proszę sobie wyobrazić jaką kwotę
                      > by zebrał... Na antenie zabłysnąć chce każdy a więc...

Proszę Pana, zabłysnąć, owszem, ale najlepiej za darmo. Co do tej teoretycznie
                      wielkiej zebranej sumy w Toruniu, to jeszcze raz przypomnę Kraków. Tam istnienie
                      ośrodka TVP, nie pomogło.

W ogóle ta dyskusja, to tylko tak zwane bicie piany. Pan stara się udowodnić
                      wyższość swojego miasta nad Bydgoszczą, wyższość gospodarczą i mentalną. Ja zaś
                      twierdzę, że to pomyłka, gdyż na przykładzie innych miast, można zauważyć, że im
                      mniejsze, tym proporcjonalnie zebrało większą kwotę. Pan od razu wysnuwa tezę o
                      wyższości takiego miasta, choć właściwie zawęża Pan sprawę do Bydgoszczy i
                      Torunia, nie zdając sobie chyba sprawy, że miasta te nie leżą na pustyni, tylko
                      w dosyć sporym kraju i jakiekolwiek porównania, od razu muszą przekładać się i
                      na inne miasta. Gdy zaś to takiego zestawienia dojdzie, to od razu wychodzi
                      bezsens Pańskiej argumentacji.

Jeszcze jedna uwaga. Nie widzi pan bezsensu wykłócanie się akurat o tą sprawę?
                      Przecież Toruń ma swoje atuty i czy trzeba akurat podnosić w takich dyskusjach
                      akcje dobroczynne? Niech Pan wskazuje rzeczywiste zalety swego miasta a nie te
                      wydumane.

Krzysztof Wirszyłło
                      • Gość: TZGBTŚ Re: Szanowny panie arte 1!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 12:25
                        Pan ma swoją teorię ja swoją i niech tak zostanie.
                        Nie jest moją intencją udowodnić iż Toruń dominuje nad Bydgoszczą lub odwrotnie
                        (nie ja poruszyłem ten temat-włączyłem się tylko do dyskusji)...
                        Dziękuję za miłą i kulturalną choć uszczypliwą pogawędkę.
                        Pozdrawiam
                        • szlachcic Re 27.03.05, 19:23
                          Co do Krakowa.
                          Krakowianie w duzej czesci uwazaja swoje miasto za prowincje.
                          Cale zycie mieszkam w naszym regionie i nie uslyszalem nigdy tego o bydgoszczan
                          w stosunku do swojego miasta.
                          Przeciez to jest Wasze jedyne argumenty w waszych oczach oczywiście
                          - wielkość miasta (argument na wszystko)
                          - bogactwo, przedsiebiorczosc, ilosc firm itp (argument na to zeby u Was bylo
                          wszystko: Sądy, Izby celne, Konserwator zabytkow, Straz pozarna, aby nie
                          wymieniac powiem WSZYSTKO
                          I tu moje pytanie: wszystko macie lepsze i wieksze i wiecej niz w Toruniu wiec
                          normalny czlowiek zastanawia sie jak to jest ze pieniedzy z WOSP my zbieramy 2
                          razy wiecej?
                          Prosze Cie o rzeczowa odpowiedz, na razie od niej sie uchylasz.
                          Proporcjonalnie Krakow zebral tez mniej ale oni uwazaja sie za prowincje i dla
                          nich wazniejsza jest kultura od biznesu - to jest wytlumaczenie
                          Jakie wytlumaczenie ma Bydgoszcz?
    • rumun86 Re: Toruń przegina pałe. 25.03.05, 13:51
      Kiedy wy bydgoszczanie zrozumiecie w końcu, że wasze miasto nie jest metropolią
      (i nie jest tez tak super wielkie)?! Nie jest nią też Toruń. I oba te miasta są
      bardzo przeciętne na tle metropolii polskich i europejskich z gospodarką i
      przemysłem też najlepiej nie jest. Prawda jest taka ze Bydgoszcz gó.. by
      zrobila bez Torunia a Toruń bez Bydgoszczy. Więc skończcie głupie gadanie,
      które do niczego nie prowadzi. Miasta te leża w zbyt małej odległości zeby
      miało tu znaczenie rozmieszczenie urzędów wojewódzkich. Zastanówcie sie lepiej
      jak stworzyć współprace, dzieki której Toruń i Bydgoszcz będą sie liczyły na
      polskiej i europejskiej arenie, same nic nie zdziałają ale razem... zastanówcie
      sie czy warto sie sprzeczać dalej??
      • Gość: rowerzysta Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 13:59
        To torun potrzebuje bydgoszczy a nie na odwrót. Bydgoszcz Was nie potrzebuje
        wiec nie mow takich bzdet ze bydgoszcz bez torunia gowno zrobi.
        • rumun86 Re: Toruń przegina pałe. 25.03.05, 14:15
          To życzę szczęścia w samotnej walce waszej metropoli :) i kto tu jest
          małomiasteczkowy?? proponuje Bydgoszczy utworzyć coś na zasadzie Bremen lub
          Hamburga. Zobaczymy jak długo pożyjecie :) powodzenia, nie jestem jednym z tych
          co wieszają psy na Bydgoszczy, życze dobrze waszemu miastu. szkoda tylko, że
          tak mało jest osób które myślą podobnie :(
          • Gość: paco Re: Toruń przegina pałe. IP: *.torun.mm.pl 25.03.05, 17:42
            do rowerzysty -masz chyba skleroze.To B-szcz wciagnela na sile Torun do kuj-
            pom,bo bez Piernikow wojewodztwo by nie powstalo.
            • rumun86 Re: Toruń przegina pałe. 25.03.05, 17:49
              To swoją drogą :)
              • rumun86 Re: Toruń przegina pałe. 25.03.05, 17:50
                ale to nie ma znaczenia, nasze losy są połączone, czy tego chcemy czy nie,
                budujmy a nie palmy za sobą wszystkie mosty!!!!
            • Gość: paco Re: Toruń przegina pałe. IP: 217.96.80.* 27.03.05, 08:45
              masz uwiąd pamięci? to nie bydzia wciągnęła toruń - wszak torun chciał do
              pomorskiego z opcją siedziba sejmiku w toruniu o czym toruń mógłby pomarzyć bo
              by trójmiasto się na to nie zgodziło!
              a dlaczego toruń znalazł się w kujawsko - pomorskim? zwykły przypadek! juz
              koncepcja kujawsko - pomorskiego czyli tzw. obwarzanka była zaakceptowana - z
              dawnym toruńskim w pomorskim, kiedy na mównice sejmowa przed ostatecznym
              głosowaniem wszedł niejaki "kobra" goryszewski z zchn. on powiedział że
              kujawsko - pomorskie składające się z bydgoskiego i włocławskiego nie podoba
              sie mu że jest to tzw "obwarzanek". posłowie uśmiali się i klepnęli kujawsko -
              pomorskie razem z toruńskim. pan wyrowinski nie mówiąc o matce boskiej
              senackiej rodem z torunia ubolewali nad tym faktem. jest to nieliczny przykład
              kiedy się zgadzam ztymi osobami.lepiej by było patrząc z perspektywy obecnej
              aby toruńskie poszło do pomorskiego byłby spokój! i zapewne by sie tak stało bo
              wczesniejsze negocjacje z "elitami torunskim" skonczyły fiaskiem! żądania były
              duże i posłowie z bydgoskiego i włocławskiego godzili się na to że torunskie
              pojdzie do gdańska.
              na chwile obecna albo to województwo pójdzie do piachu - ewentualnie jedno z
              miast razem z powaitem ziemkskim wzłączyc z struktur województwa i jhako
              niezalezna strukturą podporządkować berzpośrednio wawie! wtedz byłby spokój. to
              jest jakies rozwiązanie. dwumiasto to jest fikcja!
    • Gość: paco Re: Toruń przegina pałe. IP: *.torun.mm.pl 26.03.05, 09:47
      Gazda jestes wielki.Pozdrowienia dla Twojego miasta.
      • Gość: stef Re: Toruń przegina pałe. IP: *.tvgawex.pl 26.03.05, 17:48
        Paco brawo idz sie przejdz na starówkę i odetchnij świeżym powietrzem bo jak to
        w niewielkichmiastach w centrum da sie takim oddychać A A przedewszystkim
        WYLOOOZOOOOJJJJ!!!! "chłopie"
        • Gość: Krokodyl_Wania Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 23:56
          Mili Państwo (z Torunia czy tez Bydgoszczy)!

Gdy czytam te Wasze wypociny (na różnych wątkach) dotyczące ustaleń które miasto lepsze, piękniejsze, gdzie ludzie mądrzejsi, czy też kto komu "robi pod włos" mam wrażenie, że to rozmowy przedszkolaków w rodzaju " A mój tata to jest silniejszy od twojego".

Ludzie zajmijcie sie czymś...

Choćby tym, by Wasze miasta naprawdę stały sie ciekawsze...

z pozdrowieniami

Krokodyl Wania
    • Gość: jerzy Re: Toruń. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 14:42
      Toruniowi jestescie potrzebni jak zeszłoroczny snieg.
      • Gość: bydgoszczanin Re: Toruń. IP: 212.122.214.* 27.03.05, 18:05
        dokładnie w druga strone HERR JERZY. A pozorowane działania typu wspolne
        wystapienia prezydentów wiadomych miast które sprowadza sie tylko do tego żeby
        wyciągnać kase od państwa jako tzw "pseudometropolia" to jest fikcja! juz widze
        te tarcia gdyby się udało przekonac Belke lub jego nastepcę o wpisaniu
        metropolii do Narodowego Programu Rozwoju. Juz widze te podkładanie sobie nóg
        przy podziale "łupu" i wyszarpywnaie sobie każdej złotówki z tej puli.
        A "czystym rasowo" w stosunku do "czerwonej bydłoszczy" majacym abonament na
        prawdę mieszkańcom Torunia życze powodzenia w rozpieprzeniu tego województwa w
        atomy! Mam nadzieje że wykrzesacie z siebie chociaż część energii dla
        realizacji tego planu w stosunku do tego co zrobili mieszkańcy mojego miasta
        dla powstania tego województwa. Trzymam za was kciuki! Naprawde zyskacie mojej
        uznanie jeżeli ruszycie dupy od komputerów i coś zrobicie aby uwolnic się
        z "niewoli". czekam na konkretne działania. pokażcie że potraficie nie tylko
        tworzyć ideę ale także ją urzeczywistnic!
    • Gość: Zbyszek Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 19:41
      Ludzie w Toruniu są zakompleksieni na punkcie Bydgoszczy ze szkoda gadac,ale
      coz wies zawsze pozostanie wsią.
      • Gość: Panna Janina Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 20:39
        Buraki wkrótce bedziecie sie bujac pod Poznaniem czego bardzo wam zyczę>
        Poznań da wam w doopę,gnoje.
        • Gość: Www Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 10:46
          jeny miasteczko które ma jeden kod pocztowy i 3 linie tramwajowe a do tego
          kupiło już 4 przegubowe autobusy chce być miastem wojewódzkim? No tak
          metropolii sie należy
          • Gość: obserwator Bydgoszcz trepiarsko sld-owskie miasteczko IP: *.sm-rozstaje.pl 28.03.05, 12:02
            Gdyby nie sztucznie doczepiony przez komunistów Fordon to by było większą
            wiochą niż Włocławek.
            Do tego zwyczajnie szare, brzydkie i nijakie.
            • Gość: lis Re: Bydgoszcz trepiarsko sld-owskie miasteczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 14:32
              Panie "obserwator" - kiepski z Pana obserwator.
            • Gość: Www Re: Bydgoszcz trepiarsko sld-owskie miasteczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 10:21
              Czy mamy rozumieć że doczepiono 100 tysięczny Fordon do Bydgoszczy? Ale z
              Ciebie jełop to było kilkutysięczne miasteczko wchłonięte przez rozbudowującą
              się Bydgoszcz.
          • Gość: aaa Re: Toruń przegina pałe. IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 28.03.05, 18:00
            Toruń ma kilkanasie kodow. Faktem jest ze rzadko osoby prywatne go uzywaja.
            Wiec piszesz tu bzdury.
            Co do lini tramwajowych tez sie kompromitujesz stawiajac to jako argument.
            Prawda dla Was jest okrutna. Przegrywacie z nami - to wszystko
            • Gość: mama Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 20:52
              Torón stara osada założona przez krzyżaków ludzi bojowych, nadal jest bojowy.
              Powinien zostać stolicą Polski. To nic, że mniejsze od wielu innych miast ale
              ma bojowych ludzi: hipokrytkę Grześkowiak, Ojca Rydzyka, marszałka
              Achramowicza, posła napuszonego Lewandowskiego, prezydenta wysokiego i członka
              wielu partii, pomnik Fafika no i urodził się tu Kopernik (chociaż prawie całe
              życie spędził gdzie indziej). Gdyby Toruń był stolicą Polski a może i Europy
              Bydgoszcz będąc w bliskim sąsiedztwie również by zyskała.
            • Gość: nietata Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 21:43
              87-100
            • Gość: Www Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 10:33
              fakty ze strony Poczty Polskiej
              632 strony na których mieszczą się wszystkie numerty kodowe w Bydgoszczy,
              9 (dziewięć) takichsamych stron ze spisem kodów wielkiego Torunia. Mmmmm ale
              metropolia jaciekręce. Toż to normalnie metropolis. A co do komunikacji to
              musisz przyznac że sami Torunianie maja już dość tych malutkich zatłoczonych
              autobusików. Nie mówiąc o podróżnych którzy przyjeżdżają pociągiem i chcą się
              dostać do miasta. Tragedia.
              • Gość: trio Re: Toruń przegina pałe. IP: *.petrus.com.pl 29.03.05, 13:04
                Gość portalu: Www napisał(a):

> fakty ze strony Poczty Polskiej
                > 632 strony na których mieszczą się wszystkie numerty kodowe w Bydgoszczy,

632 STRONY?JASNE...

A co do komunikacji to
                > musisz przyznac że sami Torunianie maja już dość tych malutkich zatłoczonych
                > autobusików.

Nie żadne małe,tylko zwykle typowe wozy (kilkunastometrowe).
                Z przeguubami jest tak,że MZK może kupić takie autobusy,ale w takim przypadku częstotliwość kursów drastycznie zmaleje.
                Ja chyba wolę zwykle autobusy o wysokiej częstotliwości kursowania.

Nie mówiąc o podróżnych którzy przyjeżdżają pociągiem i chcą się
                > dostać do miasta. Tragedia.

Jaka tragedia?.Z dworca Głównego odjeżdża 8 linii w kierunku śródmieścia.
                Ze Wschodniego - 7,W tym 2 tramwajowe
                Z Dworca Toruń Miasto - również 2 albo 3.

Chyba troszkę przesadzasz.
                • Gość: balum Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 17:37
                  Z tą ilością kodów to prawda w Bydgoszczy. W Bydgoszczy mieście każda ulica ma
                  swój kod. Z drugiej strony czy to ważne.
                • Gość: Wojtekh Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 19:18
                  Wejdź i popatrz www.poczta-polska.pl/kody.htm?
                  action=search&miejscowosc=bydgoszcz&wojewodztwo=KUJAWSKO-POMORSKIE&page=631

to jest właśnie adres ostatniej z tych stronek.

No i nie wciskaj że to nie świadczy o wielkości miasta. Nie o tym czy lepsze
                  czy gorsze ale o wielkośći.

Nie gadaj głupot o autobusach. Niedługo napiszesz że jeżdżą małe bo ładniejsze.
                  Po prostu mało pasażerów to i małe autobusy. W dużych miastach małe jeżdża na
                  liniach nocnych i na krętych drogach.

A próbowałeś w szczycie przejechać z Głównego autobusem? No to spróbuj.
                  Przyjeżdżasz do metropolii i czeka na Ciebie Jelczyk zapchany do bólu w którym
                  przez most jedziesz 10 minut. To jest właśnie tragedia.
              • Gość: aaa Re: Toruń przegina pałe. IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 29.03.05, 17:29
                Czlowieku, nie kompromituj sie.
                Znajdz jakis choc 1 normalny argument na to ze Bydgoszcz jest lepsza od Torunia
                niedlugo bedziesz pisac ze kanalizacja bydgoska plynie wiecej gowna niz
                torunska i bedziesz z tego dumny.
                • Gość: Balum Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 18:53
                  Juz jestem z tego dumny.
              • Gość: rumi Re: Toruń przegina pałe. IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 04.04.05, 13:58
                to zobacz sobie Olsztyn np. mniejsze miasto od Torunia a tez ma wiecej kodow,
                wiec nie przesadzajcie ze ilosc kodow swiadczy o wielkosci miasta bo jestescie
                smieszni, zal mi was
    • Gość: Www Re: do bydgoszczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 09:32
      nal listę unesco jest wpisana bo stara a nie że ładna. Przemyśl sobie.
      • Gość: H Re: do bydgoszczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 22:13
        Na liste UNESCO wpisuje sie obiekty/zespoły, które są: a) dobrze zachowane, b)
        TYPOWE dla jakiegoś regionu, c) odpowiednio dostępne i przygotopwane do
        zwiedzania. Tak naprawdę WYJĄTKOWYCH zespołów/obiektów mało jest na liscie - bo
        nie o wyjątkowość tu chodzi. Kryterium wieku nie ma aż takiego znaczenia -
        wpisana jest np. warszawska starówka, która ma trochę ponad 50 lat - w dużej
        mierze jako przykład powojennej rekonstrukcji zburzonego miasta. Tak więc nie
        chwalcie się tak tym UNESCO, bo wbrew pozorom wpis na tą listę wcale nie
        oznacza nie wiadomo jak wielkiej rangi zabytkowej. To wcale nie jest prawdą, ze
        na listę UNESCO wpisywane sa najcenniejsze obiekty/zespoły. Kryteria sa nieco
        inne. A największe wasze szczęście, ze wpis bardzo was promuje, Torunianie. I
        dodam jeszcze, że potraficie to wykorzystać - tego można wam pogratulować. Ale
        niestety nie bardzo tak naprawdę wiecie dlaczego na tej liscie jesteście i co
        to naprawdę oznacza.
        A tak w ogóle to wesoło na tym waszym forum - jakoś tak żywo...
        A co zabawniejsze - Gorzów i Zielona Góra też się tak kłócą - popatrzcie sobie
        na ich forum, przemyślcie jak bardzo śmiesznie to wygląda, drodzy bydrunianie
        (albo toruńszczanie) i przestańcie się żreć.
        Pozdrawiam!
        • Gość: paco Re: do bydgoszczanina IP: *.torun.mm.pl 29.03.05, 18:56
          Juz niedlugo cala B-szcz bedzie na liscie Unesco.Zwlaszcza lotnisko.Trzeba byc
          bezczelnym, zeby wymyslec taki post.
          • Gość: H Re: do bydgoszczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 19:51
            Gość portalu: paco napisał(a):

> Juz niedlugo cala B-szcz bedzie na liscie Unesco.Zwlaszcza lotnisko.Trzeba
            byc
            > bezczelnym, zeby wymyslec taki post.
            A ja wcale nie jestem z Bydgoszczy. Ani z Torunia. Ani z najbliższych okolic. I
            nie bardzo wiem, co niby nezczelnego było w moim poście. Prawda? Jak ktoś
            kiedys napisał, mówienie ludziom prawdy to wyjątkowo ekstremalny sport - jak
            widac mial rację. Jak masz do mnie pretensje - to proszę o rzeczowe uwagi.
            Gó.. mnie obchodzą wasze kłotnie, ale bawi mnie to wasze forum! Naprawdę! Są
            jeszcze w Polsce żywi ludzie, politycznie niepoprawni:-)
            Pozdrawiam!
    • Gość: Giedymin Re: do bydgoszczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 19:16
      To że marzysz tylko o tym żeby ktoś cię wy....... nie oznacza że cała męska
      cześc bydgoszczy marzy o tym samym.
      Weź na wstrzymanie.
    • Gość: kloss Re: Toruń - totalny brak siedziby IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 30.03.05, 17:26
      Totalny brak siedziby dla urzędów centralnych, wyższych sądów i prokuratury,
      itniejący Urząd Celny jest na takim zadupiu, że wstyd.
      Toruń jest małym miastem o znaczeniu historycznym. Perłą historii w małym
      wydaniu i niczym więcej. Na nic więcej nie ma tam miejsca. Reszta budynków to
      administracja i obsługa Uniwersytetu.
      Nie można pozwolić,aby naprawdę chore ambicje zaważyły po raz kolejny na
      siedzibie sądu apelacyjnego i prokuratury apelacyjnej. Te chore ambicje
      spowodowałyby prawie wykolejenie reformy administracyjnej Państwa. Kumoterstwo
      Pani ówczesnej Marszałek Grześkowiak.
      I kto tu układami wszystko załatwia.
      kloss
      • Gość: Yaraz Re: Toruń - totalny brak siedziby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 17:31
        Zobaczcie co Lewandowski (SdPl wczesniej SLD i PZPR) mowi

www.torun.com.pl/aktualnosci/dodaj_wypowiedz.php?temat=5227
        • Gość: wania2 Re: Toruń - totalny brak siedziby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 18:07
          na fordonskiej same samochody torunskich pieskow.
          zabieraja wakaty tutaj i chwala sie pozniej ze maja podobny poziom bezrobocia.
    • Gość: ja! Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 02:15
      Od 2 lat mieszkam w Bydgoszczy, przedtem mieszkałem we Wrocławiu ale to co tu
      widze to jest jakaś paranoja! Bydgoszcz, jedno z największych miast polski
      urzera sie z jakimś wsiuńskich Toruniem! Apel do ludzi z bydzi! Przestancie
      brac się na jakies głupie prowokacje ze strony torunia i olejcie to co tam
      mowia i co tam robia! kto jets stolica województwa? kto jest najwiekszym
      miastem w wojewodztwie? BYDGOSZCZ - Komentarz zbyteczny , i mam nadzieje ze
      cała władza zostanie przeniesiona do Bydg a Torun przeniesiony do Pomorskiego
      wtedy będą wioską w Pomorskiem a nie żadna "wspołstolicą". Wyobrazcie sobie

sytuace w k,orej bydgoszcz jest razm w wjewodztwie np z Krakowem i B walczy o
      najwazniejsze urzedy .... Zwała co ?
      • Gość: ds Re: Toruń przegina pałe. IP: *.petrus.com.pl 01.04.05, 07:28
        Bez Torunia nie będzie żadnego województwa.Bydgoszcz jest za mała.W dodatku leży za blisko Poznania.Wasza przyszłość to powiat.
        Tylko jak to przeżyjecie...?
        • Gość: PIT Re: Toruń przegina pałe. IP: 83.238.70.* 03.04.05, 22:32
          Bydgoszcz jest miastem wielkości Lublina i Szczecina.
          Potencjał Bydgoszczy (maisto+powiat) w województwie sięga 30% - tyle samo co
          Poznań w Wielkopolskim, Wrocław w Dolnośląskim, Szczecin w Zachodniopomorskim,
          Lublin w Lubelskim. Jednym z przykładów jest liczba podmiotów gospodarczych.
          Warto zdać sobie z tego sprawę.
          Bydgoszcz bez Torunia poradzi sobie.
          Toruń bez obecności Bydgoszczy nie ma szans na jakieś znaczenie administracyjne
          w kraju.
          To Toruniowi powinno bardziej zależeć na dobrym ułożeniu stosunków z
          Bydgoszczą, a nie umniejszaniem jej.

• Gość: fret Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 23:09
            Puknij sie w ten twoj pusty ,głupi łeb!
            • Gość: louis Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 01:34
              Fret, chciałbym ci napisać, żebyś sam się puknął - ale niestety nie masz w co.
              W ogóle brak ci łba!
              • Gość: fret Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 18:25
                louis tobie nie tylko brak łba,tobie brak równiez pozostałośc i do tego
                przebierasz się w damskie łaszki.....
                Ty to jestes dopiero palant!
      • Gość: TZGBTŚ Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 08:08
        przecież Toruń to Kraków polski północnej-więc zamilczeć bydgoszczaki, władza
        do Torunia
        • Gość: maciej Re: Toruń przegina pałe. IP: 193.26.211.* 01.04.05, 08:22
          Ty byłes kiedyś w Krakowie?
          ps. znasz taka piosenke, nie przenoscie nam stolicy do krakowa. Tak wiec nie
          przenoscie nam stolicy do torunia!
          • Gość: TZGBTŚ Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 08:31
            synku tyle razy co ja byłem w krakowie, to ty nie masz latek. A i tak Toruń
            będzie ważniejszy i lepszy nisz ta bydzia
    • Gość: cytat z Gazety Bydgoszcz większa - i co z tego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 08:35
      Bydgoszcz większa - i co z tego?
      Obserwuję batalię o Sad Apelacyjny i koronny argument Bydgoszczan za ich
      miastem - bo są więksi! Torun ma nie lobbować i w ogóle robi "wielkie
      świństwo", że zabiera głos w tej sprawie.
      Według mnie jednak argument o wielkości miasta i związaną z tym koniecznościa
      przenoszenia wszystkich instytucji z Torunia do Bydgoszczy czy pozyskiwania
      nowych jest DRUGOPLANOWY, a czasem wręcz BEZ SENSU. Postaram sie to udowodnić.

ARGUMENT PIERWSZY
      To, że Bydgoszcz jest większa, NIE OZNACZA OD RAZU, że wszystkie instytucje
      nalezy przenosic i umieszczac tylko w niej! A inne miasta nie dopuszczac lub
      ogałacać z instytucji. Tak rozumując należałoby z Torunia do Bydgoszczy
      wywieźć UMK, planetarium, obserwatorium astronomiczne, Teatr Dzieciecy,
      Regionalną Dyrekcje Lasów Panstwowych, Sejmik Wojewodzki, Izbę Celną, ARIMR,
      wszystkie muzea, hotele... Należałoby usunąc Regionalna Stację
      Meteorologiczna, bo Torun jest mniejszy...
      To samo należałoby zrobic z Radiem Maryja, TV Trwam, Wyższą Szkoła Medialną,
      Wyższą Szkoła Bankową, Centrum Szkolenia Artylerii, może poligonem?
      Z innych miast należałoby wywieźć WSH-E (z Włocławka), tężnie (z
      Ciechocinka), turnieje rycerskie przenieść z Golubia, Osrodek Rolniczy (z
      Minikowa i Przysieka)...
      Wszystko do Bydgoszczy! A dlaczego? Bo jest większa! Czyli wniosek
      niektórych: większe miasto może jeszcze bardziej sie rozwijac, żerując na
      mniejszym i ogołacając je z jego dóbr, instytucji itp.
      Czy mniejsze miasto w/g niektórych nie ma prawa do rozwoju, do przyciągania
      instytucji, uczelni, sądów, inwestorów itp.?

ARGUMENT DRUGI
      Jest wiele przykładów, że większe miasta rezygnują ze swej roli jedynego
      dominanta w regionie na rzecz innych:
      1) Wojewódzka Komenda Policji w Radomiu zamiast w Warszawie,
      2) lotnisko Szczecina w Goleniowie - 55 km (dalej niz odległość od T-nia do B-
      czy)
      3) Uniwersytet Gdanski ma swe Wydziały w Sopocie i Gdyni
      4) Londyn ma część Ministerstw przeniesionych do innych miast oddalonych o
      100-200 km od stolicy!
      5) Warszawa budując nowe lotnisko umieszcza je w połowie drogi do Łodzi
      (Sochaczew), a straci własne (Okęcie)
      6) Gdańsk nie przenosi Teatru Muzycznego z Gdyni (nawet go nie dubluje)
      7) Gdańsk nie przenosi Wyższej Szoły Morskiej z Gdyni, a tez jest nad morzem
      (i większy!)

Te decyzje służa równomiernemu rozwojowi całych regionów, a nie tylko jednego
      miasta.

ARGUMENT TRZECI
      Bydgoszcz, mimo że wieksza od Torunia, nie ma przewagi tak znaczącej, by
      zawsze jednoznacznie być postrzegana jako ośrodek wiodący WE WSZYSTKIM.
      Często zdarza się, że w róznych decyzjach koncernów, instytucji - decyzja
      pada na Toruń.
      Nie będe tu wyliczał, zeby nie byc posadzonym o wychwalanie Torunia, ale
      zainteresowani dobrze znaja podmioty, mające swe siedziby wyłacznie w
      Toruniu, a nie w Bydgoszczy (media, uczelnie, instytucje, koncerny). Jesli
      byłaby chocby jedna (a jest ich wiecej) - to przewaga nie jest jednoznaczna i
      oczywista. Pierwszy z brzegu - Bank Millenium (O/Regionalny Torun).

ARGUMENT CZWARTY
      Oba miasta, mimo róznicy wielkosci, bardzo czesto przez czynniki odgórne są
      postrzegane podobnie i niestety bardzo słabo. Dopiero sumowanie B+T daje
      możliwosc róznych sukcesów:
      1) UE w projekcie wzmiacniania 8 aglomeracji NIE UJĘŁA Bydgoszczy (Torunia
      zreszta tez). Dopiero zsumowanie potencjału i koncepcja dwumiasta umożliwiła
      wywalczenie 1 mld euro dla regionu.
      2) przy podziale województw w 1998 Warszawa NIE PRZEWIDZIAŁA naszego regionu
      w 12-tce, mimo, ze Bydgoszcz jest podobno 8 miastem. Dopiero współstołecznosc
      i podzial instytucji umożliwił, zreszta z wielką niechęcia, powstanie kuj-
      pomu.

Czyli w wielu waznych sytuacjach wielkość samej Bydgoszczy oznacza NEGATYWNĄ
      DECYZJĘ dla niej i dla całego regionu.

ARGUMENT PIĄTY
      Dwustołecznosc. Ona nakazuje brac pod uwagę OBA MIASTA stołeczne regionu przy
      podziale funkcji i instytucji. Branie tylko jednego jest dla drugiego
      niesprawiedliwe. Z kolei dołaczanie do rozważan jeszcze Włocławka,
      Inowrocławia, Chełmna czy Brodnicy - jest rozmywaniem problemu. Inne miasta w
      regionie nie pełnią ponadregionalnych funkcji administracyjnych.

ARGUMENT SZÓSTY
      Odległości w regionie. Połowa spraw (prawie!) pochodzi z powiatu bydgoskiego -
      to prawda. Ale powiat bydgoski to również Dąbrowa Chełminska, Solec
      Kujawski, Przyłubie. Dla mieszkancow mniej wiecej równo oddalonych od obu
      miast nie ma znaczacych róznic odległosci. Tak wiec nieprawdziwe jest
      twierdzenie, ze połowa (prawie!) klientow na tym ucierpi. W rzeczywistosci
      znacznie mniej, tzn. zachodnia część powiatu bydgoskiego, wschodnia - bez
      róznicy.

Poza tym region to 2 mln mieszkancow, znacznie wiecej niz B-cz (362) czy
      Toruń (209). To w przewazajacej części (75%!) NIE SĄ mieszkancy T-nia czy B-
      czy, lecz Grudziadza, Brodnicy, Golubia-Dobrzynia, Wloclawka, Inowroclawia,
      Świecia, Chełmna, Rypina, Lipna...
      Rzut oka na mapę - które miasto jest w środku regionu i równo oddalone od
      tych w/w miast?

ARGUMENT SIÓDMY
      Nie tylko wielkość miasta ma znaczenie. A pozyskiwanie kadr? JEDYNA UCZELNIA
      kształcąca prawnikow to UMK. To oznacza lepsze zaopatrzenie kadrowe, łatwosc
      praktyk, opiniowania, odbywania stażu czy aplikacji itp. własnie w Toruniu.
      A gorsze w Bydgoszczy.

Zreszta podmioty mają swe oddziały i przedstawicielstwa i przy dobrej
      organizacji i dobrej woli mozna zminimaliwać wyjazdy Bydgoszczan do Torunia -
      np. pobieranie wnioskow, wysyłanie, wezwania, dostarczanie dowodów - robic w
      Bydgoszczy. Czy obecność Oddzialu Regionalnego BBG Millennium osłabia obsługe
      Bydgoszczan? Czy siedziba Strazy Pozarnej zwieksza zagrozenie pożarem
      Bydgoszczy? Czy Izba Celna w Toruniu uniemozliwia odprawe celną w Bydgoszczy?

WNIOSKI:
      Nie twierdze, ze Sąd Apelacyjny musi byc w Toruniu, moze w Bydgoszczy? Ale
      nie powinno to wynikać z załatwiania za plecami, po cichu dogadywania z
      premierem - lecz z jasnej deklaracji, np. wszystkie instytucje prawne regionu
      lokujemy w B, a naukowe w T (albo pół na pół, albo jakkolwiek inaczej).

Jesli nie zostanie zawarte jednoznaczne, szczegółowe porozumienie, ze
      wskazaniem siedzib wszystkich przyszłych instytucji, uczelni, mediów itp. -
      co chwila będą takie przepychanki. Jesli natomiast powstanie szczegółowa,
      równorzędna, partnerska umowa - jest szansa, by tak nigdy nie było. Co wiecej
      Torun mógłby wręcz wspierac B-cz w sprawie Sądu, a Bydgoszcz wspierac T-n w
      sprawie politechniki czy drogi czy czegoś innego.

Dopóki takiej umowy nie ma - oba miasta mają TAKIE SAMO PRAWO zabiegać o
      instytucje dla siebie. Z NSA wygrała B-cz i nie można mieć pretensji.
      Być może z Apelacją wygra Torun - i też NIE MOŻNA MIEĆ PRETENSJI.
      • Gość: balum Re: Bydgoszcz większa - i co z tego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 08:59
        Wnioski są takie że kolejny raz swoim krzykactwem chcecie złamać umowę która
        legła u powstania kujawsko pomorskiego. Umowa polegała na tym że wszystko co
        samorządowe idzie do torunia a co rządowe do bydgoszczy. Jak widać macie krótką
        pamięc. Po za ttym jak widać po wczorajszych wiadomosciach całemu wojweództwu
        wychodzi bokiem samorząd w toruniu (informacja o odrzuceniu projektu
        informatyzacji włocławskich urzędów przy jednoczesnej infromatyzacji umk w
        toruniu - darmowy dostęp do netu). Oczywiście AM w Bydgoszczy może zapomnieć o
        takim dobrodziejstwie.
      • Gość: Www Re: Bydgoszcz większa - i co z tego? IP: 195.117.253.* 01.04.05, 11:51
        japierdziu facet ma to chyba zawsze w schowku i wkleja gdzie popadnie. Ja
        właściwie jestem za tym , żeby apelację dać do Nowej Wsi Wielkiej bo ma w
        nazwie Wielka. Jak matoły wyobrażacie sobie zmagazynowanie akt i innych
        papierów w małym komisariaciku w Toruniu? A gdzie sale rozpraw, gabinety
        sekretariaty itp? No ludzie pomyślcie logicznie
        • Gość: p Re: Bydgoszcz większa - i co z tego? IP: *.petrus.com.pl 01.04.05, 12:03
          Kalwas nie wykluczył tego budynku.
          Czyli się nadaje.
          • Gość: budynek Re: Bydgoszcz większa - i co z tego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 12:07
            Budynek w toruniu nadaje się świetnie na "zespół toalet publicznych".Brakuje
            tych miejsc w tym zabytkowym ,z krzywą wieżą miasteczku!!!
            • Gość: p Re: Bydgoszcz większa - i co z tego? IP: *.petrus.com.pl 01.04.05, 12:08
              Ta wasza zazdrość.
              • Gość: Www Re: Bydgoszcz większa - i co z tego? IP: 195.117.253.* 01.04.05, 15:47
                noooo :)
                • Gość: jerzy Re: Bydgoszcz większa - i co z tego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 15:49
                  Bydziaki dajcie juz na poskój.możecie się nawet skichac,pamietajcie tylko o
                  jednym.

My mozemy was olac ciepłym.Wy musicie byc grzeczni bo bez nas mozecie jygladac
                  jak kozia dupa.chyba jasne ,Nie?
                  • Gość: Www Re: Bydgoszcz większa - i co z tego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 19:25
                    noooo :). Jasne że jasne :)
    • Gość: qum. Przeginacie pałę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 18:30
      O kurcze, niesamowita rozrywka.:))) No dawno czegoś takiego nie czytałem. Tylko
      Bydgoszcz z Toruniem może coś takiego odstawić na jednym forum hehehehe.

Warszawa "nie lubi" się z Krakowem, wiadomo to nie oed dziś. Ale jest to raczej
      przycinanie sobie w rodzaju "nie przenoście nam stolicy..." - a ty? Wiadro
      pomyji na głowę, albo jeszcze lepiej gnojówki.

Sorry, bez siebie nawzajem nie wystartujecie, ani Bydgoszcz ani Toruń. Myślcie
      co robić wspólnie, bo razem B+T (OK, T+B, bo mnie zlinczujecie) ma jakiś
      potencjał. I (bez urazy) bez pierdół o uczelniach (bo UMK jest na dobrym
      poziomie w kilku kierunkach a nie "całościowo" i przy uczelniach gdańskich,
      warszawskich czy poznańskich to raczej średni poziom, choć nie "niski") albo o
      wielkości która nijak się ma do "bogactwa" (przytoczyć przykład Łodzi?)
      Spójrzcie na Katowice, w tym roku średni poziom wynagrodzeń dorównał
      warszawskiemu, do tej pory niedoścignionemu. No i co? Mamy się teraz wyżywać?

Zabytki też mają mało do rzeczy: toruńska starówka jest urokliwa (i nie
      chrzańcie że to, że jest wpisana na listę UNESCO nie ma znaczenia dla rozwoju
      turystyki, przytoczyć raport UNESCO na ten temat? Mozna w siecie znalezc, gdyby
      tak nie było wycieczki z niemcami czy brytolami nie przyjezdzalyby do Torunia) i
      sam lubie sobia nią pospacerować. Z niecierpliwością czekam też na rozwój Wyspy
      Młyńskiej w Bydgoszczy, bo ma szanse stać się unikatem na skalę ogólnopolską. Co
      jednak nie znaczy że do Bydgoszczy nagle zwalą się tabuny NIemców.

A prześciganie się gdzie jaki market wybudowali albo multipleks jest...
      smieszne... w Warszawie jest ich (z racji wielkości i potencjału) kilkadziesiąt
      hipermarketów i na pewno koło 15-20 multipleksów. No i co?

Samą turystyką jednak moi drodzy nic nie zwojujecie.... weźcie się (razem) do
      roboty.

Qum z Warszawy.
      PS. Obejrzałem stronkę bydgoszcz-torun.pl. Sorry, śmiech na sali. Zeby wyliczać
      sobie gdzie kto co napisał na tabliczce informującej.... brawo!
      • selec Re: Przeginacie pałę. 02.04.05, 19:34
        Popelniasz 2 zasadnicze bledy
        UMK jest lepszym znacznie uniwersytetem od gdanskiego
        UNESCO na 100% daje korzysci
        Co do reszty zgadzam sie, ale to Bydgoszcz powinna zrobic 1 krok ku pojednaniu,
        poniewaz przede wszystkim to Bydgoszcz jest "łapczywa" na wszystko.
        No i zycze dziennikarzom bydgoski chociaz miernego obiektywizmu
        • Gość: Www ty już nigdy nie zmądrzejesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 00:48
          nooo :)) "masz rację" hehehehe. Napisałes coś z czego znowu będą się śmiać.
          hihihi. Fajnie.
        • Gość: qum Re: Przeginacie pałę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 00:07
          "i nie chrzańcie że to, że jest wpisana na listę UNESCO nie ma znaczenia dla
          rozwoju turystyki" - przepraszam, zauwazasz tam "NIE"? To właśnie napisałem,
          przykro że nie zadajesz sobie trudu by przeczytać dokładnie tekst, który
          komentujesz.

A co do UMK: OK, mów co chcesz, tym razem to Toruń ma wybujałe wyobrażenie UMK,
          cała Polska jakoś troszkę inaczej twierdzi. Co nie umniejsza faktu że kilka
          wydziałów jest na przyzwoitym poziomie... Dla równowagi... o poziomie AM
          Bydgoskiej nie za bardzo jest co mówić a inne uczelnie.... hmmmm no comments.

Pozdrawiam z Warszawy.
          • Gość: BR594 Re: Przeginacie pałę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 00:25
            qum. Miałbym ochotę Ci odpisać, lecz z uwagi na czas i pamięc dla Ojca św
            odpuszcę sobię. Żałosny człowieku tylko proszę pamiętaj warszawka nigdy nie
            dorówna Królewskimu Krakowowi.A wasz UW i załosny UMK nic nie znaczą przy
            Jagiellońskim.
    • Gość: irena Re: Toruń przegina pałe. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 09:03
      Mam propozycję. Weźmy przykład z kibiców piłkarskich Krakowa i w obliczu
      przejmujących wydarzeń ostatnich dni zakończmy od zaraz jałową rywalizację
      Torunia i Bydgoszczy. Zmobilizujmy ludzi, których wybraliśmy do zarzadzania
      naszymi miastami, do wspólnego budowania regionu, do przejrzystych działań, do
      współpracy. Wykorzystajmy piękne położenie, potencjał kulturalny, naukowy,
      infrastrukturę, a przede wszystkim ludzi z otwartymi głowami. Zainteresujmy
      wspólnym budowaniem pozostałe miasta i miasteczka, bo póki co wszyscy się nam
      tylko przyglądają z politowaniem. Nie traćmy czasu, bo za chwilę okaże się, że
      nikt do nas nie zechce przyjeżdżać, bo drogi nieprzejezdne, lotnisko nieczynne,
      rzeki niespławne, a inne regiony wyprzedzily nas o wiele długości.
      • Gość: roro Re: Toruń przegina pałe. IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.05, 21:30
        zobacz " Zgoda Narodowa (Bydgoszcz-Torun 2005)"
    • Gość: Bydgoszczanin Re: Toruń przegina pałe. IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 05.04.05, 22:11
      Mój jamnik jest mądrzejszy od ciebie.
    • Gość: wojtas Re: Toruń przegina pałe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 19:24
      torun to wies niech spadaja z naszego wojewodztwa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka