Dodaj do ulubionych

Testament Jana Pawła II

IP: *.petrus.com.pl 07.04.05, 14:42
Pełen tekst:
serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34280,2642961.html
Jedno zdanie do dyskusji:
O miejscu pochówku niech zdecyduje Kolegium Kardynalskie i Rodacy

(w poźniejszym tekście, wyjaśnienie, że Kolegium Kardynalskie nie ma
obowiązku konsultacji z rodakami, ale może wziąć pod uwagę ich sugestie.
Rodacy, których wolę wyrazić może metropolita krakowski - arcb. Macharski lub
Rada Główna Episkopatu.

Ciekawa jestem jakie jest Wasze stanowisko w tej sprawie.
Wg mnie Watykan jest najodpowiedniejszym na miejsce wiecznego spoczynku
papieża, choć wiele osób nalegało na pochówek na Wawelu.

Uważam, że mimo iż był on "nasz", to jednak jako biskup Rzymu, a tym samym
całego świata, powinien być tam, gdzie trwał w wykonywaniu swej misji do
końca.
Obserwuj wątek
    • Gość: student Re: Testament Jana Pawła II IP: *.host.ab.edu.pl 07.04.05, 14:53
      "Serce" podpowiada cos innego, a "logika" zupełnie coś innego!
    • unsatisfied6 powinien być pochowany , tam gdzie jego serce 07.04.05, 14:58
      Gość portalu: torunianka napisał(a):

> Pełen tekst:
      > serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34280,2642961.html
      > Jedno zdanie do dyskusji:
      > O miejscu pochówku niech zdecyduje Kolegium Kardynalskie i Rodacy
      >
      > (w poźniejszym tekście, wyjaśnienie, że Kolegium Kardynalskie nie ma
      > obowiązku konsultacji z rodakami, ale może wziąć pod uwagę ich sugestie.
      > Rodacy, których wolę wyrazić może metropolita krakowski - arcb. Macharski lub
      > Rada Główna Episkopatu.
      >
      > Ciekawa jestem jakie jest Wasze stanowisko w tej sprawie.
      > Wg mnie Watykan jest najodpowiedniejszym na miejsce wiecznego spoczynku
      > papieża, choć wiele osób nalegało na pochówek na Wawelu.
      >
      > Uważam, że mimo iż był on "nasz", to jednak jako biskup Rzymu, a tym samym
      > całego świata, powinien być tam, gdzie trwał w wykonywaniu swej misji do
      > końca.

i wśród tych , co kochał i co go kochali .
    • unsatisfied6 nikt nie pytał Rodaków Karola Wojtyły 07.04.05, 15:34
      Gość portalu: torunianka napisał(a):

> Pełen tekst:
      > serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34280,2642961.html
      > Jedno zdanie do dyskusji:
      > O miejscu pochówku niech zdecyduje Kolegium Kardynalskie i Rodacy
      >
      > (w poźniejszym tekście, wyjaśnienie, że Kolegium Kardynalskie nie ma
      > obowiązku konsultacji z rodakami, ale może wziąć pod uwagę ich sugestie.
      > Rodacy, których wolę wyrazić może metropolita krakowski - arcb. Macharski lub
      > Rada Główna Episkopatu.
      >
      > Ciekawa jestem jakie jest Wasze stanowisko w tej sprawie.
      > Wg mnie Watykan jest najodpowiedniejszym na miejsce wiecznego spoczynku
      > papieża, choć wiele osób nalegało na pochówek na Wawelu.
      >
      > Uważam, że mimo iż był on "nasz", to jednak jako biskup Rzymu, a tym samym
      > całego świata, powinien być tam, gdzie trwał w wykonywaniu swej misji do
      > końca.

zdecydowano za nich mimo... . nie pierwszy i ostatni raz .

powinien być wśród tych co kochał i tych co go kochali .
      • Gość: byzydura Re: nikt nie pytał Rodaków Karola Wojtyły IP: *.tvgawex.pl 07.04.05, 16:59
        nie jest glupim pomyslem przewiezienie serca Papieża na Wawel.
        • Gość: PIT Re: święty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.05, 18:22
          Jezus Chrystus powierzył Ojcu Św. misję dla całego świata. Jako następca św.
          Piotra niech spoczywa w Watykanie u grobu apostołów.
          Aby zaspokoić nasze pragnienia co do pochówku w Polsce można uzyskać relikwie i
          przywieźć do Krakowa.
          Może tak się stanie, gdy papież zostanie beatyfikowany, co jak wierzę stanie
          się w niedalekiej przyszłości (zależy od tego, kto zostanie następcą).

Wpatrując się w postać Ojca św. nie zapominajmy, że całe życie usiłował zbliżać
          nas do Boga. Skoro Ojciec Św. stał się tak doskonałą postacią, to jaki cudowny
          musi być Bóg... Karol patrzy teraz na nas z nieba i cieszy się - nie dlatego,
          że cześć mu oddajemy, ale dlatego, że Bóg uzyskuje większą chwałę. W święto
          Miłosierdzia rzeczywiście rozlało się Miłosierdzie Boga. Skutki obserwujemy na
          całym świecie, a zwłaszcza w Polsce. Przekraczamy próg nadziei, o którym tak
          wiele pisał. Mimo, że emocje opadną, to ziarno jest zasiane i będzie kiełkować
          niezależnie od przeszkód. Może to skutek także ofiary Ojca Św. ze swego
          cierpienia. To on jest tą proroczą "iskrą z Polski" wg dziennika św. Faustyny,
          która przygotuje świat na czasy Chrystusa. Sądzę, że teraz - doskonale
          szczęśliwy patrzy na swoje dzieło, wpatruje się w Jezusa i dziękuje mu,
          dziękuje ...

My także tak czyńmy.
          • Gość: luci testament IP: 82.146.225.* 07.04.05, 20:48
            Dla mnie nie ulega watpliwości:Jan Paweł II powinien być pochowany w Watykanie.
            Natomiast zaskoczył mnie zapis dotyczący miejsca pogrzebu,żeby o tym
            zdecydowali m.in.Rodacy i wyjaśnił,że ma na myśli Metropolitę Krakowskiego
            i Radę Główną Episkopatu Polski.
            Otóż Jan Paweł II w kontekście "Rodacy" wymienił Metropilitę Krakowskiego, a
            nie wymienił Prymasa,czyli inerreksa.
    • Gość: człowiek Re: Testament Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 21:24
      podzielam tą opinię. Ważne jest nie to gdzie spoczywa jego ciało lecz jak są
      wdrażane w życie jego słowa!!!! Postarajmy się udowodnić sobie samym, że jest to
      możliwe! Przecież świat może być lepszy.!?!
    • Gość: Ja Re: Testament Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 23:35
      To wspaniale, ze odejscie naszego wielkiego Rodaka poruszylo Niebo i Ziemie,
      skruszylo zatwardzialych, pojednalo zwasnionych. Godnym docenienia jest fakt,
      ze stacje telewizyjne, radiostacje, portale internetowe itp. postanowily uczcic
      pamiec Jana Pawla II poprzez zmiane szat graficznych oraz przekazywanie
      informacji wylacznie dotyczacych Ojca Swietego. Przez to Nasz Papiez wciaz
      zyje... zyje w nas!

Ja rowniez postanowilem cos zmienic w tym duchu...
      www.intermovies.prv.pl
      Pozdrawiam wszystkich internautow.
      • Gość: torunianka Testament JPII - styl "wojtyłowy" IP: *.petrus.com.pl 08.04.05, 00:16
        Jak mówi Jego przyjaciel ks. Maliński na pytanie dlaczego w testamencie nie ma
        wymagań, nakazów.

Styl wojtyłowy, dlatego iż w taki sposób zawsze działał Ojciec Św. - niczego
        nie nakazując, niczego nie żądając, a pociągając wyłącznie przykładem.

Widać, że ten styl działa, skoro tyle osób chce coś zmienić w swoim życiu.
        Życzę powodzenia w zmaganiach. Nie będzie nam teraz łatwo:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka