Dodaj do ulubionych

Lubie Bydgoszcz

IP: *.swipnet.se 26.06.01, 00:00
Co wy na to, ze ostatnia swiateczna wyborcza cytuje Slonimskiego, ktory zapytal
Konwickiego, o czym pisalby gdyby pochodzil z Bydgoszczy? Lubie Bydgoszcz, a z
chatu na tych stronach wnioskuje, ze nie jest zle, a raczej jest lepiej. Ludzie
sa zwiazani ze swoim miastem. A jezeli ktos nie czuje Bydgoszczy niech posiedzi
sobie w restauracji Wenecja i popatrzy na Wyspe Mlynska i Fare. Wbrew
Slonimskiemu uwazam, ze miasto B. wlasnie potrzebuje swojego Konwickiego. Byl
nim, w pewnym stopniu Zbigniew Raszewski, ktory napisal strasznie fajna ksiazke
o naszym miescie. Wprawdzie czcza teraz innego naszego krajana Rejewskiego, ale
Raszewskiemu tez sie cos nalezy. Raszewski pokazal, ze mozna ladnie pisac o B.
i niekoniecznie trzeba "bluzgac" jak w niektorych czatach na tych stronach.
Pozdrowienia dla bydgoszczan z urodzenia i z wyboru.
Pontus
Obserwuj wątek
    • Gość: Mariusz Re: Lubie Bydgoszcz IP: 195.116.218.* 27.06.01, 00:00
      Cieszę się z Twojego tekstu. Podobnie jak i Ty jestem Bydgoszczaninem z
      urodzenia i z wyboru. To piękne kochać swoje miasto. Podzielam opinię na temat
      bydgoskiej Wenecji. Należy ją doinwestować, bo warto. Przed wojną mówiło się o
      Bydgoszczy jako Wenecji Północy, czas turystom o tym przypomnieć. Piękna jest
      również Bazylika i Konkatedra. Natomiast parku w Myślęcinku mogą nam
      pozastrościć największe miasta Europy. Piękny jest stadion "Zawiszy". Gdy się
      porówna Stary Rynek dziś i dziesięć lat wstecz to aż duma rozpiera. Zachęcam do
      pozytywnych tekstów o naszym mieście.
      • Gość: olo Re: Lubie Bydgoszcz IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 27.06.01, 00:00
        Święte słowa o Raszewskim. jego ksiązka o B. powinna być lekturą obowiązkową,
        dla kaźdego kto chce coś wiedzieć o mieście B. Chwała Warczakowi, ze za jego
        kadencji miasto dołożyło do jej publikacji. Czemu jednak nie ma dodruku? Chętni
        chyba by się znaleźli (patrz ogłoszenia w antykwariacie na Jezuickiej). Papieru
        i pieniędzy w ratuszu nie brakuje - wystarczy zemleć te bzdurne samochwalstwa
        urzędników, które bez pamięci co raz się wydaje na nasz koszt. Swoją drogą,
        dziwne że do takiej postaci jak Raszewski nie przyznaje się żadna ze szkół.
        Wharton nie musiał dobrze pisać, żeby doczekać się sławy w B. :-)
        • Gość: sceptyk Re: Lubie Bydgoszcz IP: *.gazeta.pl 01.07.01, 18:10
          Olo - juz Cie lubie za te uszczypliwosc pod adresem Whartona :))
          Bez napasci, za to celnie.
          Zgadzam sie tez w pelni, ze na wieksze uznanie, rozglos i popularyzacje zasluguje Raszewski.
          Obawiam sie, ze jesli gdzies w szkolach lansuje sie mlodziezy bydgostiana, to mowa glownie o
          Sulimie-Kaminskim i o jego ?Moscie Krolowej Jadwigi?. To ksiazka przez ktora nielatwo przebrnac o
          ile sie tego bardzo nie chce. Cenna, ale kogos nieprzygotowanego moze zrazic zupelnie do tematyki
          nadbrdzianskiej.
          A Bydgoszcz tez bardzo lubie - zeby nie bylo, ze ja nie na temat :-))
      • Gość: Bielawik Re: Lubie Bydgoszcz IP: *.telia.com 14.07.01, 00:46
        Na przyklad jak rozwijaja infrastrukture miejska, siec tramwajowa,jak blyskawicznie buduja obwodnice
        autostradowe, maja swietne radio, senatorow, madrych, ladnych i lubianych przez cala Polske. W Toruniu tez
        swietnie chronia to co polskie, wiec nie pozwalaja budowac, z paroma wyjatkam, supermarketow.
        Starowka torunska jest taka piekna, ze juz niczego w miescie budowac nie trzeba.
        Najbardziej tez lubie sposob w jaki Torun walczy z bezrobociem i z natretnymi inwestorami, ktorzy chca
        "oszpecic" miasto. No i to co Torun robi najlepiej to przyciaga masy turystow tak, aby czasem zaden w tym
        pieknym miescie nie zanocowal, bo jeszcze zostawilby w grodzie kilka srebrnikow. Tak swietnie to robia w
        Toruniu, ale ja juz chyba wole aby Bydgoszcz jak dawniej byla "kleines Berlin" i zeby stala sie przedmiesciem tego
        troche bardziej odleglego miasta. Nie ma nic gorszego niz prowincjonalne nadecie i kompleksy tych, ktory
        wszystko robia najlepiej, a tak naprawde nic nie robia.
        Jednak dla wszystkich pozostalych, zdrowych ludzi z Torunia pozdrowienia

• Gość: Pontus Re: Lubie Bydgoszcz IP: *.swipnet.se 02.07.01, 08:48
      No to rozwinelo nam sie probydgoskie lobby. Obawiam sie, ze proza Sulimy
      Kaminskiego niestety nie dorasta do Raszewskiego, ktory ma wspanialy styl,
      bogaty jezyk i swoetne rozeznanie w sprawach bydgoskich. To byl facet, ktory
      rozumial miasto B. jak nikt przed nim i jak na razie po nim. I mial jeszcze
      jedna wazna ceche. Nie byl prowincjuszem, co to w co drugim zdaniu pisze, mamy
      jedna z najlepszych ......., prawie taka jak....... On pisze o miescie B. jako
      takim, o planecie miasta B. ktora jest ciekawa rzeczywistoscia sama w sobie. Bo
      siedzac na Wyspie Mlynskiej mozna zapomniec o calym swiecie.
      Pozdrawiam
      • Gość: Szymon Re: Lubie Bydgoszcz IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.01, 22:10
        Nie czytałem Raszewskiego, a Sulimy nie mogłem strawic, ale Bydgoszcz bardzo
        kocham. Ma naprawde autentyczny i miejski charakter. Studiowałem 4 lata w
        Gdańsku i nigdy nie polubiłem tego miasta, ani nigdy mi sie ono nie podobało.
        Trochę odbudowanych zabytków, reszta miasta porozrzucana bezładnie, a
        ludzie...oni najbardziej sie różnią od bydgoszczan. Ciągle żyja wydarzeniami z
        1980 i maja wąski, prawicowy horyzont. Cieszę się, że pochodzę z Bydgoszczy.
        Myślę, że to miasto będzie miało i swoje wielkie chwile, gdy zostanie docenione
        przez ludzi spoza Bydgoszczy. Pozdrawiam wszystkich prawdziwych bydgoszczan.
    • Gość: czytacz Re: Lubie Bydgoszcz IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.01, 14:19
      Szanujmy tez Tadeusza Nowakowskiego. "Oboz Wszystkich Swietych" to wspaniale
      czytadlo (w pozytywnym sensie jak najbardziej), blyskotliwy styl, wspaniala
      narracja, zywi, plastyczni bohaterowie. Wspanialy "klimat": Grunwaldzka
      pachnaca kapusta. Moze to nawet najbardziej "bydgoska" powiesc?
    • Gość: Pontus Re: Lubie Bydgoszcz IP: *.swipnet.se 03.07.01, 15:01
      Racja. Wazne nazwisko. Jest tez "Urzeczenie", ale jest troche prowincjonalne.
      Chociaz na pierwszym miejscu stawiam na Raszewskiego. Raszewski do bydgoskich
      szkol!!!
      • Gość: olo Re: Lubie Bydgoszcz IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 03.07.01, 19:08
        Chyba pora zmienić przystanek na "Lubię Raszewskiego" :-))) Ale tak poważnie:
        jeszcze raz pytam, dlaczego zaledwie kilka lat temu władzy ratuszowej starczyło
        kasy na dopłacenie do wydania jego wspaniałej książki, a teraz nie tylko nikt o
        tym nie myśli, ale za to sypie się forsę na pomnik gościa, który niczego o B.
        nie napisał (sam podpis pod lokacją to mało nawet na literata, a co dopiero na
        pisarza). Czy to taki wielki koszt? Tym bardziej że była już raz wydana więc
        wznowienie będzie tańsze. Jasne, że nie sprzeda się na pniu (wystarczy
        sprawdzić ile zostało w księgarniach ostatniego wznowienia Sulimy, nawet po
        przecenie), ale to przecież powinno być w ciągłej sprzedaży (chociażby w
        ratuszowej portierni). Szkoda tylko, że nie ma komu ciagnąć dalej "Pamiętnika".
    • Gość: maestro Re: Lubie Bydgoszcz IP: 10.10.65.* 05.07.01, 20:58
      Lubie moje miasto, bo jest MOJE.Jest piekne .ALE...Miasto to nie tylko parki ,architektura
      ,....To takze i przede wszystkim LUDZIE !!!! I nie chodzi mi o to ,jacy sa ,bo sa rozni ,jak to ludzie
      .Chodzi o to ,jak im sie w Bydgoszczy zyje. A jest to miasto KONTRASTOW :miasto bankow i
      hipermarketow ,ale i miasto starych ,odrapanych kamienic ...
      • Gość: bob Re: Lubie Bydgoszcz IP: 216.104.228.* 11.07.01, 08:51
        Miło się Was czyta. Ja też lubię Bydgoszcz, lubię Raszewskiego i nawet lubię Sulimę-Kaminskiego. Ja się tu nie
        urodziłem, przyjechałem tu z Gdańska tylko na chwilę i jestem już kilkanaście lat. Gdańsk dalej kocham, ale już nie
        chcę w nim mieszkać.
    • Gość: MIM Re: Lubie Bydgoszcz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 13.07.01, 18:57
      Lubie Bydgoszcz , ale uważam ,że w przyszłości powinna być dzielnicą Torunia.
      Podoba mi sie to w jaki sposób robią wszystko w Toruniu
      • Gość: fin Re: Lubie Bydgoszcz IP: *.atr.bydgoszcz.pl 14.07.01, 07:03
        Gość portalu: MIM napisał(a):
        &#62 Lubie Bydgoszcz , ale uważam ,że w przyszłości powinna być dzielnicą Torunia.
        &#62 Podoba mi sie to w jaki sposób robią wszystko w Toruniu

A konkretnie kto ci się tak bardzo w tym waszym Rydzykowie podoba?
        Ojciec Rydzyk czy może przenajswiętsza Alicja G.? A własnie, wasza ulubienica ogłosiła, że
        wycofuje się z polityki, na kogo wy teraz będziecie biedacy głosować?
        • Gość: oldstar Re: Lubie Bydgoszcz IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.07.01, 08:56
          Gość portalu: fin napisał(a):

&#62 Gość portalu: MIM napisał(a):
          &#62 &#62 Lubie Bydgoszcz , ale uważam ,że w przyszłości powinna być dzielnicą Torun
          &#62 ia.
          &#62 &#62 Podoba mi sie to w jaki sposób robią wszystko w Toruniu
          &#62
          &#62 A konkretnie kto ci się tak bardzo w tym waszym Rydzykowie podoba?
          &#62 Ojciec Rydzyk czy może przenajswiętsza Alicja G.? A własnie, wasza ulubienica o
          &#62 głosiła, że
          &#62 wycofuje się z polityki, na kogo wy teraz będziecie biedacy głosować?

W Toruniu maja na kogo głosować .Zostaje ekipa RydzykRadio np. żona oficera LWP
          Sobecka.Do wyborów kogoś znajdą równie "zdolnego i wybitnego" jak Ojdyr lub
          Sobecka(taka posłanka i nie tylko ona, to żenada dla naszego Sejmu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka