Dodaj do ulubionych

Czy Bydgoszcz jest metropolią?

IP: *.dostep.pl 15.08.02, 20:55
nasze miasto-Bydgoszcz robi wrażenie.ostatnio leciałem helikopterem nad
miastem///wrażenia są nisamowite///ja uważam że to miasto jest już na tyle
duże i urozmaicone ,że spokojnie można by je nazwać metropolią.co wy o tym
myslicie?????
Obserwuj wątek
    • Gość: JotZet Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? IP: 213.77.40.* 15.08.02, 21:10
      Jest metropolią ,to przecież 8. ośrodek w Polsce.Leżąc w Rumuni lub na Węgrzech
      byłaby nawet na drugim miejscu.
      • Gość: P.B Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 15.08.02, 22:20
        Gość portalu: JotZet napisał(a):

> Jest metropolią ,to przecież 8. ośrodek w Polsce.Leżąc w Rumuni lub na
        Węgrzech
        >
        > byłaby nawet na drugim miejscu.

...... a leżąc w USA czy Chinach byłby może na 100 miejscu
        • Gość: cOlo Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? IP: 217.8.178.* 15.08.02, 22:42

> ...... a leżąc w USA czy Chinach byłby może na 100 miejscu

Biorac pod uwage liczbe miejscowosci (kilkaset tysiecy?? a moze wiecej) 100 to
          i tak niezly wynik. :)
    • Gość: Pontus Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? IP: *.swipnet.se 16.08.02, 09:57
      Dobre pytanie, trochę obsesyjnie powracające na różnych forach. Moim zdaniem
      Bydgoszcz spełnia niektóre funkcje metropolitalne. Potencjalnie Bydgoszcz,
      razem z Toruniem, może stac się metropolią dla regionu kujawsko-pomorskiego,
      ale wymaga to jeszcze duzo pracy. Czy w Polsce, oprócz Warszawy, mamy do
      czynienia z metropoliami? Moim zdaniem nie. Warszawa jest jedyną metropolią
      europejską, wszystkie pozostałe miasta są metropoliami na miarę polska. No, ale
      i to wystarczy.
      Najwazniejsze, że Bydgoszczy udało się obronić region i w tym sensie miasto
      jest metropolia, bo region jest jej okręgiem metropolitalnym. Wszystko wskazuje
      na to, że Bydgoszczy uda się razem z Toruniem stworzyć Dwumiasto - Duopolis, na
      poziomie pierwszorzednych ośrodków regionalnych. Aby to osiągnąć potrzeba
      jednak trochę pracy.
    • Gość: fin Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 16.08.02, 14:05
      Gość portalu: Mateo napisał(a):

> uważam że to miasto jest już na tyle duże i urozmaicone ,że spokojnie można by je nazwać
      > metropolią.co wy o tym myslicie?????

To zależy od tego, o metropolii na jakim poziomie mówimy.
      Bo jesli mówimy o metropoliach na skalę Europejską - to takiego miasta w Polsce wogóle nie ma (w przeciwieństwie
      do Pontusa uważam, że Warszawa taką "europejską metropolią" nie jest).
      Jesli mówimy o metropoliach na skalę Polski, to ja bym widział cztery: Warszawa, Kraków, Poznań, Wrocław.

Bydgoszczy bardzo duzo brakuje, by stać się metropolią. Ponadto od połowy lat 90-tych sytuacja Bydgoszczy w
      Polsce osłabiła się. To, co miało ciągnąć miasto do przodu: banki i uslugi finansowe, upadło (gdzie są BBK, BBB, gdzie
      Gryf, został jedynie Bank Pocztowy i także od czasu do czasu przebąkuje się o jego przeprowadzce do Warszawy).

Żadne powoływanie do życia sztucznych tworów (dwumiasto B-T) nic tu nie zmieni. To tylko łatwy chwyt
      przedwyborczy panów prezydentów B i T.

Bo z połączenia dwóch słabeuszy nie powastanie mistrz olimpijski.
      A ani Bydgoszcz nie jest taka silna tam, gdzie uważa się za silną (gospodarka: bydgoskie firmy w większosci są w
      bardzo złej sytuacji) ani Toruń nie jest taki silny, tam gdzie ma się za silnego (szkolnictwo wyższe).

Jesli Bydgoszcz ma się rozwijać (nie mówmy na razie o metropolii) konieczne są działanie władz w dwóch
      kierunkach:
      1. Sciągnięcie inwestorów (ale nie hipermarkety, tylko przemysl i usługi "wyższego rzędu")
      2. Poprawa szkolnictwa wyższego w miescie.

Niestety, póki co, władze miasta praktycznie nic w tych kierunkach nie robią.

Pozdr
      • Gość: Pontus Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? IP: *.swipnet.se 16.08.02, 15:09
        Musielibyśmy zacząć od definicji metropolii. Oto ona
        metropolia (gr. metrópolis ‘miasto macierzyste; stolica’ od méter ‘matka’ +
        pólis ‘miasto’) 1. duże miasto, które stanowi centrum gospodarcze i kulturalne
        większego obszaru, stolica państwa. 2. w antycznej Grecji – miasto-państwo,
        którego obywatele zakładali miasta-kolonie połączone z nim gospodarczo i
        kulturowo. 3. państwo imperialistyczne w stosunku do kolonii. 4. religiozn.
        prowincja kościelna złożona z kilku diecezji, podległa metropolicie.

Myślę, że w naszym przypadku chodzi o pierwszą definicję. Otóż smiem twierdzić,
        że Warszawa, jako 2 mln stolica jednego z większych państw europejskich jest
        metropolią o zasięgu europejskim, może nie światowym , ale w tym przypadku np.
        Berlin tez nie jest metropolia światową, w stylu Paryża, Londynu, Nowego Jorku,
        Singapuru etc.
        Natomiast w polskiej skali Bydgoszcz spełnia kryteria stolicy wiekszego
        obszaru, regionu o 2 mln mieszkańców, jako ośrodek zarządzania, massmediów,
        radia TV, sportowy, przemysłowy i usługowy. Natomiast rzeczywiście Bydgoszcz ma
        słaby profil metropolitalny słabo sie sprzedaje. W mojej ocenie w ostatnich
        latach jest lepiej niż gorzej. Np. ośrodek TV w Bydgoszczy jest świeżej daty.
        Walka o region pomogła urealnić i zwreyfikować polityczne wpływy Bydgoszczy.
        Członkostwo w UE i jej fundusze strukturalne przyspieszą powstawanie obszarów
        metropolitalnych. Zadaniem władz Bydgoszczy i Torunia jest wykorzystnanie
        koniuktury. Nie sądze, ze władze są jedynie cyniczne i koniunturalne.

• Gość: fin Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 19.08.02, 11:43
          Gość portalu: Pontus napisał(a):

> Musielibyśmy zacząć od definicji metropolii. Oto ona: metropolia
          > 1. duże miasto, które stanowi centrum gospodarcze i kulturalne
          > większego obszaru, stolica państwa.

"Metropolia" jest okresleniem bardzo niejednoznacznym, i trudno tu o spójną definicję. Bo co to znaczy "centrum
          większego obszaru"? Co to jest "większy obszar"?
          Weźmy np. Kijów. Miasto większe od Warszawy, stolica kraju większego od Polski, i czy jest Kijów metropolią na
          skalę Europejską? Z pewnoscią nie.
          A sprawa stołecznosci. Nowy Jork nie jest nawet stolicą stanu w którym leży, to samo Los Angeles czy Chicago. Ale
          są to metropolie na skalę swiatową, a taką metropolią nie jest Waszyngton, stolica USA.

Rolę Warszawy widzę następująco: obecnie toczy się rywalizacja pomiędzy Warszawą i Pragą, które z miast
          zostastanie metropolią w tej częsci Europy. Wydaje mi się, że już kilka lat temu na prowadzenie wyszła Praga.
          Ponadto w "zjednoczonej Europie" pozycja Warszawy może ulec osłabieniu. Zachodnie tereny Polski (z pewnoscią
          Szczecin a chyba także Poznań) przejdą zdecydowanie w strefę wpływów gospodarczych Berlina.

> Natomiast w polskiej skali Bydgoszcz spełnia kryteria stolicy
          > wiekszego obszaru, regionu o 2 mln mieszkańców, jako ośrodek
          > zarządzania, massmediów, radia TV, sportowy, przemysłowy i usługowy.

Jak widziałes, ja jako "polskie metopolie" wymieniłem tylko 4 miasta (Warszawa, Kraków, Poznań, Wrocław). Nie
          wymieniłem nawet Gdańska, który jest bez wątpienia w tej kategorii znacznie wyżej niż Bydgoszcz.
          Czy Bydgoszcz spełnia kryteria bycia metropolią? Kryteria te są oczywiscie w znacznej mierze umowne, ale
          spróbujmy je zanalizować.

1. Kryterium administracyjne.
          Spełnia tylko częsciowo, bo w Bydgoszczy jest wojewoda, ale nie ma władz samorządowych województwa. Póki
          co słabo jest także z sądownictwem: NSA ciągle w Gdańsku, mówi się, że od stycznia ma być w Bydgoszczy, ale
          nic nie słyszałem o tym, żeby prezydent Kwasniewski podpisał już odpowiednie dokumenty, pomimo że leżą już u
          niego od czerwca. Może informacja o podpisie prezydenta mi gdzies umknęła, ale wątpię.

2. Kryterium gospodarcze.
          Sprawa wygląda źle. O upadku bydgoskich instytusji finansowych już pisałem. Prawie upadły także bydgoskie
          imprezy targowe.
          W Bydgoszczy od 1990 roku żaden zachodni poważny inwestor nie zbudował ani jednego nowego zakładu. Za to
          lista bydgoskich upadłych firm, oraz firm, w których produkcja została bardzo poważnie ograniczona jest długa.
          W Bydgoszczy bezrobocie wynosi ok. 13%. To katastrofa. I to ma być metropolia? W Wawie i Poznaniu bezrobocia
          prawie nie ma, a w Krakowie i Wrocławiu wynosi ok. 5% (tutaj mogę się troszeczkę mylić (ale tylko troszeczkę), bo to
          się dynamicznie zmienia)

3. Kryterium kulturalne.
          Tu chyba nie jest źle i moim zdaniem nie mamy się czego wstydzić.

4. Kryterium naukowo-oswiatowe.
          W Bydgoszczy nie ma szans wykształcić się na przyzwoitym poziomie z prawa, ekonomii, zarządzania, czy
          informatyki. Bardzo słabo jest z kierunkami "nowoczesnymi". Może jedynie nowootwierana farmacja na AM oraz
          telekomunikacja i biochemia na ATR.
          Nie ma co mówić o funkcji metropolitalnej Bydgoszczy w dziedinie naukowej, skoro nawet bydgoska młodzież w
          bardzo znacznej częsci wyjeżdża na studia do Poznania, Torunia czy Gdańska.
          Jako osrodek naukowy Bydgoszcz znajduje się dopiero gdzies na początku drugiej dziesiątki miast w Polsca.

5. Kryterium polityczne.
          Chyba jedynie Zemke jest politykiem z Bydgoszczy (ale już w Bydgoszczy od lat nie mieszka), który ma cos do
          powiedzenia w Polskim swiecie politycznym. Duże ambicje mają też Gruszka i Kłopotek, ale moim zdaniem się nie mają
          szans.
          Na prawicy niestety pustka kompletna. Jedynym człowiekiem, z Bydgoszczy, który mógł się stać kims w polityce był
          moim zdaniem J.Rulewski. Facet z zasadami i z charakterem. Niestety, nie mógł znaleźć dla siebie miejsca. Przeskoki
          pomiędzy Solidarnoscią a UW nie wpłynęły dobrze na jego wizerunek.
          Czy po ostatniej klęsce wyborczej jescze się podniesie i spróbuje wrócić do polityki? Nie wiem.
          Politycznie Bydgoszcz niestety jest bardzo słaba, na co dowodów mógłbym przytoczyć całą masę.

6. Kryterium "swiadomosci społecznej"
          Gdybys zapytał "statystycznego Polaka", czy Bydgoszcz jest metropolią, zrobilny wielie oczy. Jak już zauważyłes,
          "Bydgoszcz slabo się sprzedaje" (to bardzo delikatne okreslenie) i mało kto w Polsce ma swiadomosć, że Bydgoszcz
          ma prawie 390 tys mieszkańców, jest większa od Katowic czy Lublina, zdecydowanie większe od np. Białegostoku.
          Większa niż Rzeszów i Olsztyn razem wzięte.
          Bydgoszcz bardzo słabo się promuje. Jedynie trochę przez sport ale i tu możliwosci są ograniczone (jedymie Polonia
          na żużlu i co nieco Pałac w siatkówce w sportach indywidualnych nic).

Te nieliczne rzeczy, które wywalczyła Bydgoszcz w ostatnich kilkunastu latach (wymieniony przez Ciebie osrodek
          TVP, siedziba wojewody czy NSA) nie czynią z Bydgoszczy metropolii.
          Jak już pisałem, moim zdaniem w ciągu ostatnich kilku lat Bydgoszcz pogorszyła swoją pozycję w kraju.

Jesli władze miejskie nie wykażą wreszczie aktywnosci w sciąganiu inwestorów, w zapewnieniu miastu dobrych
          połączeń komunikacyjnych (niestety wiadomo już od lat, że ominą nas autostrady) i we wzmocnieniu szkolnictwa
          wyższego w miescie, to szanse Bydgoszczy na pomyslny rozwój uważam za mrzonki.
          Pozdr

• radca Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? 16.08.02, 18:23
      musiales bardzo wysoko leciec :)

radca
      • Gość: polonus twierdzenie o metropoliach IP: 198.138.227.* 16.08.02, 19:56
        radca napisał:

> musiales bardzo wysoko leciec :)
        >
        > radca

znam osoby z miastecznka 60k ktore uwazaja ze jest ono metropolia, wiec wysune
        teze:

Teza: ilosc postrzeganych metropolii jest odwrotnie proporcjonalna do
        odwiedzonych.
        Koniec Tezy.

PS. Kiedys myslalem ze Torun to duze miasto ale jak mialem 7 lat mama wziela
        mnie do Trojmiasta, potem juz bylem ostrozniejszy w postrzeganiu :) .
        • Gość: cOlo Re: twierdzenie o metropoliach IP: 217.8.178.* 16.08.02, 20:30
          > PS. Kiedys myslalem ze Torun to duze miasto ale jak mialem 7 lat mama wziela
          > mnie do Trojmiasta, potem juz bylem ostrozniejszy w postrzeganiu :) .

Wlasnie 3miasta. Jakby kazde miasto lezalo osobno to jedynie Gdansk by sie
          jakos prezentowal.
          • Gość: polonus Re: twierdzenie o metropoliach IP: 198.138.227.* 16.08.02, 23:14
            Gość portalu: cOlo napisał(a):

> > PS. Kiedys myslalem ze Torun to duze miasto ale jak mialem 7 lat mama wzie
            > la
            > > mnie do Trojmiasta, potem juz bylem ostrozniejszy w postrzeganiu :) .
            >
            > Wlasnie 3miasta. Jakby kazde miasto lezalo osobno to jedynie Gdansk by sie
            > jakos prezentowal.
            Gdynia prezentuje sie rowniez niezle, a Sopot mimo ze maly tez jest piekny...
            kazde z tych miast prezentuje sie lepiej (lepiej nie znaczy wiecej) niz Bydzia
            i nie jest to zlosliwa uwaga ze strony ex-torunczyka tylko zauwazalny fakt
            • Gość: michu Re: twierdzenie o metropoliach IP: 5.2.1R1D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 17.08.02, 01:24
              widze ze ten temat, tj. metropolii byd-tor, nieustannie powraca

ja uwazam ze bydgoszcz jest metropolia regionalna, bez torunia, jednak w skali
              kraju jest bardzo slaba,
              do fina, z calym szacunkiem ale torun jest silny w kraju uniwesytetem, czy sie
              tobie podoba czy nie; nalezy do 5 najlepszych uniwersytetow w polsce
              wyprzedzajac nawet te uniwersytety w wiekszych miastach takie jak uniw.
              lodzki, gdanski, szczecinski, a to cos znaczy;
              nie jest to uczelnia doskonala i o tym w toruniu wiedza;\
              dobrze byloby aby bydgoszcz podobnie sie prezentowala, ale nie chce byc
              zlosliwy;
              metropolii, takiej jak 3miasto nie bedzie, poniewaz kazde miasto "ciula"
              swoje, np.
              1. niezatapialny temat uniwerek bydgoski,
              2. station dla lekkoatletow w toruniu,
              przyklady mozna mnozyc
              tak nie buduje sie wspolnoty ...

przykladem dla mnie sa w sporcie hokeisci, w toruniu jest ekstraklasa i jest 6
              czy 7 zawodnikow z bydgoszczy, czy nie moze byc tak we wszystkim, w czym
              jestesmy sredni lub slabi - czyli prawie we wszystkim; smutne lecz prawdziwe;

nalezy jedynie zalowac ze nasz region nie stal sie polska dolina krzemowa, o
              czym niektorzy marzyli, a mial ku temu szanse; zbudowanie fabryki rozwazala u
              nas (w regionie) motorola, o malo co w toruniu zakladow tomi nie przejela
              amerykanska frima - National Semiconductors, wtedy region nasz z pewnoscia
              wygladal by innaczej,

uwazam ze szansa (chociaz niewiele znaczaca dla gospodarki regionu) - o czym
              pisalem - jest powstanie w toruniu centrum transferu technologii oraz
              laboratorium fizyki atomowej, molekularnej i optycznej; czy to sa
              wykorzystamy, raczej nie;

pozdrawiam

• lechita21 Re: Bydgoszcz to wiocha 18.08.02, 19:55
                Poznań to prawdziwa metropolia
                • prsl Re: Bydgoszcz to wiocha 20.08.02, 16:39
                  lechita21 napisał(a):

> Poznań to prawdziwa metropolia

Krzyzak, czy cie pogielo? Miales trudny wieczor w niedziele? Pusto w domu? Kablowke ci odlaczyli?
                  Jeden dzien, dwie godziny, a zdazyles takimi tekstami poszczuc na poznaniakow ludzi w swoim Toruniu, w swojej
                  Warszawie, na Slasku, w Lodzi (i to hubarowi to robisz, paskudo) no i tu w Bydgoszczy.
                  Cos ci Poznan zawinil? Czy tak po prostu lubisz namieszac?

Lechita21 zaistnial tylko przez 3 godziny 18 sierpnia. Ani przedtem ani potem. Ciekawe czy teraz zaczniesz
                  produkowac nowe posty, zeby udawac, ze to trwale wcielenie?
            • Gość: cOlo Re: twierdzenie o metropoliach IP: 217.8.178.* 17.08.02, 10:56
              > Gdynia prezentuje sie rowniez niezle, a Sopot mimo ze maly tez jest piekny...
              > kazde z tych miast prezentuje sie lepiej (lepiej nie znaczy wiecej) niz
              Bydzia

Pisząc "prezentuje" nie mialem na mysli wzgledow wizualnych, estetycznych itp.
              tylko wzgledy ekonomiczne i gospodarcze.
              • Gość: polonus Re: twierdzenie o metropoliach IP: 198.138.227.* 19.08.02, 16:26

> > Gdynia prezentuje sie rowniez niezle, a Sopot mimo ze maly tez jest piekny
                > ...
                > > kazde z tych miast prezentuje sie lepiej (lepiej nie znaczy wiecej) niz
                > Bydzia
                >
                > Pisząc "prezentuje" nie mialem na mysli wzgledow wizualnych, estetycznych
                itp.
                > tylko wzgledy ekonomiczne i gospodarcze.
                przy takim spojrzeniu masz racje...
              • elfikt Re: twierdzenie o metropoliach 20.08.02, 23:50
                A specjalne wydzielone strefy ekonomiczne prezentują się jeszcze lepiej niż
                Bydgoszcz pod wzgl. ekonomicznym i gospodarczym a metropoliami nie są!

PS. Proponuję wycieczkę do innego, dowolnego miasta wojewódzkiego, a nie
                będziemy Ci musieli tłumaczyć czy Bydgoszcz różni się od metropolii.
      • veronik Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? 18.08.02, 23:51
        Gość portalu: Mateo napisał(a):

> nasze miasto-Bydgoszcz robi wrażenie....uważam że to miasto jest już na tyle
        > duże i urozmaicone ,że spokojnie można by je nazwać metropolią.co wy o tym
        > myslicie?????

Myślę jak nazwać w takim razie prawdziwe metropolie: Warszawę, Gdańsk, Wrocław,
        Szczecin, Łódz, Kraków, Katowice, Poznań itd. Nie wspominając o tych
        najprawdziwszych.
        Masz pomysł? Przeleć się może helikopterem w inne strony, poza zaścianek, to
        może coś mądrzejszego przyjdzie Ci do głowy.

PS. Albo pojedz na wycieczkę do jednego z ww miast.
        • Gość: cOlo Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? IP: 217.8.178.* 19.08.02, 14:25
          > Myślę jak nazwać w takim razie prawdziwe metropolie: Warszawę, Gdańsk,
          Wrocław,
          >
          > Szczecin, Łódz, Kraków, Katowice, Poznań itd. Nie wspominając o tych
          > najprawdziwszych.

A czym takim wyróżnia się Szczecin, Łódź czy Katowice że nazywasz je prawdziwą
          metropolią???
          • Gość: kk Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? IP: *.acn.pl / 62.121.96.* 20.08.02, 22:01
            Byłem w Bydgoszczy i-niestety-nawet w porównaniu z Wwą jest
            prowincjonalna.Znajomi zabrali mnie na Starówke(całkiem ładną),ale cóż z
            tego,jeśli praktycznie śpiącą.Macie śliczne tereny nadwiślańskie,mieszkają w
            Bydgoszczy fantastyczni ludzie(przynajmniej Ci których znam),ale miasto
            pogrążone jest w letargu!
            Przyznaję się bez bicia-jestem warszawiakiem-,ale to co mogłoby mnie skłonić do
            zamieszkania w Bydgoszczy to nie jej "metropolitalność",ale możliwość
            mieszkania w mieście,w którym ludzie zauważają się na ulicy,a rodziny widują
            się częściej niż odbywają się rodzinne pogrzeby i wesela.
            • Gość: kkk Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią, czy?? IP: *.dip.t-dialin.net 23.08.02, 21:35
              >>
              Posluchaj,,
              nie kazdy z nas moze i chce mieszkac w wa-wie,
              chyba juz dosyc macie tam brudu i syfu. No nie??
              pzdr.
              kuli, koli, kack..
          • elfikt Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? 20.08.02, 23:44

> > Myślę jak nazwać w takim razie prawdziwe metropolie: Warszawę, Gdańsk,
            > Wrocław,
            > >
            > > Szczecin, Łódz, Kraków, Katowice, Poznań itd. Nie wspominając o tych
            > > najprawdziwszych.
            >
            > A czym takim wyróżnia się Szczecin, Łódź czy Katowice że nazywasz je
            prawdziwą
            > metropolią???

WIELKOŚCIA !
          • elfikt Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? 20.08.02, 23:54
            >
            > A czym takim wyróżnia się Szczecin, Łódź czy Katowice że nazywasz je
            prawdziwą
            > metropolią???

Proponuję wycieczkę do innego, dowolnego miasta wojewódzkiego, a nie
            będziemy Ci musieli tłumaczyć czym Bydgoszcz różni się od metropolii.

• Gość: atomski Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.02, 00:25
              Masz na mysli również Kielce ,Olsztyn ,Zieloną Górę itp itd ?
              Bo rozumiem ,ze sugerujesz iż każde inne miasto wojewódzkie-oprócz Bydgoszczy -
              jest metropolią ?

Osobiście myslę że jet jedna metropolia .Stolicznaja . Koniec .Więcej nie ma .
              Obojętnie czy w skali krajowej ,czy europejskiej.
              Warszawiacy mają rację mówiąc ,ze jest Warszawa i reszta kraju : )))

• elfikt Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? 21.08.02, 15:03
                Gość portalu: atomski napisał(a):

> Masz na mysli również Kielce ,Olsztyn ,Zieloną Górę itp itd ?
                > Bo rozumiem ,ze sugerujesz iż każde inne miasto wojewódzkie-oprócz
                Bydgoszczy -
                > jest metropolią ?
                >

Zle rozumujesz! Bo czytasz tekst mało uważnie.
                Miasta, uważane za metropolie (w stos. do Bydgoszczy) wymienione są w jednym z
                poprzednich postów.
                Zamiast zatem naiwnie pytać ("rozumować" ;) )- czytaj może uważniej.
                • Gość: fin Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 21.08.02, 15:21
                  elfikt napisała:

> Miasta, uważane za metropolie (w stos. do Bydgoszczy)

Uważane chyba tylko przez Ciebie.

> wymienione są w jednym z poprzednich postów.
                  > Zamiast zatem naiwnie pytać ("rozumować" ;) )- czytaj może uważniej.

Wypisujesz tutaj w postach takie głupoty, ze radzil bym Ci zajrzec najpierw do rocznika statystycznego.
                  Pozdr
                  • elfikt Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? 23.08.02, 02:32
                    Gość portalu: fin napisał(a):

> elfikt napisała:
                    >
                    >
                    > > Miasta, uważane za metropolie (w stos. do Bydgoszczy)
                    >
                    > Uważane chyba tylko przez Ciebie.

- Nie tylko przeze mnie i nie chyba.
                    >
                    > > wymienione są w jednym z poprzednich postów.
                    > > Zamiast zatem naiwnie pytać ("rozumować" ;) )- czytaj może uważniej.
                    >
                    > Wypisujesz tutaj w postach takie głupoty, ze radzil bym Ci zajrzec najpierw
                    do rocznika statystycznego.
                    > Pozdr

Rozumujesz tak głupowato, że to Twoje nawet ciągłe ślęczenie nad voluminami
                    roczników statystycznych nie na wiele chyba się zda.
                    Ty o populacji mówisz?, o hektarach ?, o potencjale gosp. miasta ???
                    Ty z Warszawą, Krakowem, Gdańskiem, Katowicami, Szczecinem, Wrocławiem,
                    Poznaniem, Łodzią chcesz Bydgoszcz porównywać ?
                    Poza lekturą roczników statystycznych proponuję wycieczki krajoznawcze po
                    Polsce.
                    (wez może ze sobą te roczniki statystyczne).
                    • Gość: fin Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 23.08.02, 10:27
                      elfikt napisała:

> Ty z Warszawą, Krakowem, Gdańskiem, Katowicami, Szczecinem, Wrocławiem,
                      > Poznaniem, Łodzią chcesz Bydgoszcz porównywać ?

Gdybys czytal nie tylko te posty, które sam napisales, ale także to, co piszą inni to może bys takich głupot nie klepal?
                      W wyraźnie napisalem, co na temat metropolitalnosci Bydgoszczy sądzę:

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=54&w=2708086&a=2727954

Natomiast przypisywanie przez ciebie np. Szczecinowi funkcji metropolitalnych, i porównywanie go z Poznaniem czy
                      Wroclawiem jest smieszne. Piszesz, że metropoliami są miasta o potencjale i wielkosci podobnym do Bydgoszczy (a
                      nawet mniejsze od Bydgoszczy) tylko biedna sierota Bydgoszcz nie.
                      Pozdr

• elfikt Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? 23.08.02, 16:16
                        Gość portalu: fin napisał(a):

>
                        > Gdybys czytal nie tylko te posty, które sam napisales, ale także to, co piszą
                        i
                        > nni to może bys takich głupot nie klepal?
                        > W wyraźnie napisalem, co na temat metropolitalnosci Bydgoszczy sądzę:
                        >
                        > <a href="www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?
                        f=54&w=2708086&a=
                        > 2727954"target="_blank">www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?
                        f=54&w=27
                        > 08086&a=2727954</a>
                        >
                        > Natomiast przypisywanie przez ciebie np. Szczecinowi funkcji
                        metropolitalnych,
                        > i porównywanie go z Poznaniem czy
                        > Wroclawiem jest smieszne. Piszesz, że metropoliami są miasta o potencjale i
                        wie
                        > lkosci podobnym do Bydgoszczy (a
                        > nawet mniejsze od Bydgoszczy) tylko biedna sierota Bydgoszcz nie.
                        > Pozdr
                        >

Staraj się być skupiony podczas lektury i postaraj się uważnie rozumować tekst
                        który czytasz, to może w owych głupotach, z którymi masz problem, nie zagubisz
                        się.
                        Wymieniłem jedynie listę miast i publicznie zastanawiam się co do roli i
                        znaczenia Bydgoszczy w tym "towarzystwie".
                        Nikomu zaś, jak twierdzisz, nie przypisuję "funkcji metropolitalnych", nie
                        porównuję też Szczecina ani innych miast z cytowanej listy ze sobą (Bydgoszcz z
                        nimi porównuję !!!!), nie piszę też iż Bydgoszcz to sierota itd.
                        Gdzie Ty to wyczytałeś ?
                        Ty jażń masz pojedynczą ?

• nodorf Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? 23.08.02, 11:11
                      elfikt napisała:

> Ty z Warszawą, Krakowem, Gdańskiem, Katowicami, Szczecinem, Wrocławiem,
                      > Poznaniem, Łodzią chcesz Bydgoszcz porównywać ?

Dobrze, że na tej liście nie umieściłaś(eś) Torunia, bo dopiero by się na forum
                      zagotowało! Wpadnij kiedyś do Bydgoszczy, może zyskasz szerszą perspektywę. Z
                      tego co tu piszesz wynika, że to raczej Ty czytujesz jakieś szemrane roczniki
                      statystyczne i bezwolnie poddajesz się ich suchym werdyktom. Co z tego, że Łódź
                      zaludnia więcej obywateli rozrzuconych na większej ilości hektarów, skoro
                      miasto stało się satelitą, sypialnią i dostarczycielem taniej siły roboczej dla
                      Warszawy?
                      • elfikt Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? 23.08.02, 16:20
                        nodorf napisał:

> Dobrze, że na tej liście nie umieściłaś(eś) Torunia, bo dopiero by się na
                        forum
                        > zagotowało! Wpadnij kiedyś do Bydgoszczy, może zyskasz szerszą perspektywę. Z
                        > tego co tu piszesz wynika, że to raczej Ty czytujesz jakieś szemrane roczniki
                        > statystyczne i bezwolnie poddajesz się ich suchym werdyktom. Co z tego, że
                        Łódź
                        > zaludnia więcej obywateli rozrzuconych na większej ilości hektarów, skoro
                        > miasto stało się satelitą, sypialnią i dostarczycielem taniej siły roboczej
                        dla
                        >
                        > Warszawy?

Ty poważnie tak myślisz ? Ty za Łódz się zabierasz ???
                        Człowieku ty instynktu samozachowawczego nie masz !
                        Ty do Bydgoszczy mnie zapraszasz? Ty jak piszę zrób sobie wycieczkę poza
                        zaścianek - nawet Boniek zrezygnował z Bydgoszczy dla Łodzi !

• nodorf Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? 24.08.02, 13:05
                          elfikt napisała:

> Ty poważnie tak myślisz ? Ty za Łódz się zabierasz ???

Wcale się nie zabieram, tylko dawno już zostawiłem za sobą (i Bydgoszczą).

> Człowieku ty instynktu samozachowawczego nie masz !
                          > Ty do Bydgoszczy mnie zapraszasz?

Chcesz powiedzieć , że brakiem instynktu samozachowawczego jest zapraszanie
                          właśnie Ciebie?

>Ty jak piszę zrób sobie wycieczkę poza
                          > zaścianek

Chyba Ci się pomyliły strony świata - Zachód z Wschodem.

>nawet Boniek zrezygnował z Bydgoszczy dla Łodzi !

A z Łodzi dla Turynu, Rzymu, a teraz Warszawy.
                          Boniek z Bydgoszczy nigdy nie zrezygnował - jest przykładem jednego z
                          najgorętszych lokalnych patriotów, o jakich słyszałem. Zawsze podkreśla z dumą,
                          że jest bydgoszczaninem, a nie chociażby łodzianinem.
                          Analogicznie, możesz rozgłaszać, że papież "zrezygnował" z Wadowic i Krakowa.

• Gość: JotZet Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? IP: 213.77.40.* 22.08.02, 09:41
                No właśnie, taka Zielona Góra nie jest nawet 1/3 Bydgoszczy, a przed wojną była
                nawet mniejsza niż Żary. Zgadzam się że w kraju jest tylko jedna prawdziwa
                metropolia.Mam często okazję się o tym przekonać bo co rok tam jeżdżę.Nie
                należy jednak zapominać o konurbacji górnośląskiej która jest przecież
                największą aglomeracją w kraju.
            • Gość: cOlo Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? IP: 217.8.178.* 21.08.02, 21:38
              elfikt napisała:

> Gość portalu: cOlo napisał(a):
              > >
              > > A czym takim wyróżnia się Szczecin, Łódź czy Katowice że nazywasz je
              > prawdziwą
              > > metropolią???
              >
              >
              > Proponuję wycieczkę do innego, dowolnego miasta wojewódzkiego, a nie
              > będziemy Ci musieli tłumaczyć czym Bydgoszcz różni się od metropolii.
              >

A czym takim jesli mozna wiedziec? W miastach tych bylem ale tylko przejazdem
              dlatego sie nie wypowiadam o nich.
              Chce tylko wiedziec dlaczego mozna je nazwac metropoliami -dokladnie te
              wymienione wyzej.
    • Gość: michu Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.08.02, 03:33
      ulubiona czynnosc wiekszosci forumowiczow, czyli nadawanie nazw rzecza w celu
      polepszenia ich wizerunku,
      tak jak w przypadku uniwerku bydgoskiego nazwaniem metropolia (w znaczeniu
      krajowym lub europejskim) bydgoszczy jest zwyklym nieporozumieniem;
      bydgoszcz jest najwazniejszym miastem regionu pomorsko-kujawskiego, czy sie
      komus podoba czy nie,jest taka metropolia lokalna, ale na Boga nie jest taka
      jak wawa, czy poznan;
      przejezdzalem ostatnio przez metropolie - toronto, ona dopiero robi wrazenie;

a odnosnie widoku z samolotu kolego przelec sie nad innymi metropoliami, ja
      mialem mozliwosc porownania toronto i wawy; warszawa wydal sie parokrotnie
      mniejsza, a co dopiero bydgoszcz, (o toruniu juz nie wspomne),

pozdrawiam

• Gość: atomski Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 00:10
        elfikt szukasz dymu na siłę ?
        • elfikt Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? 23.08.02, 02:41

> elfikt szukasz dymu na siłę ?

Ależ broń Panie Boże!
          Jeżeli to grożba, to Bydgoszcz jest super-metropolią !

A jeżeli nawet nie jest - to znajdziemy taką pozycję w roczniku statystycznym,
          że udowodnimy, iż jest!
          Udowodnimy tym zaściankom z Warszawy, Krakowa, Gdańska, Łodzi, Szczecina,
          Poznania, Wrocławia, Katowic, Krakowa że prawdziwa metropolia to ... Bydgoszcz
          (ze starym Fordonem, Solcem i Złotnikami Kujawskimi)!

PS. Swoją drogą fajne rozumowanie - adwersarz, który uważa Bydgoszcz za 2-gą
          ligę największych miast Polskich oceniany jest jako ten który "szuka dymu na
          siłę" :)))
          • Gość: mysza Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.08.02, 03:21
            mieszkacie w pieknym miescie a jak wiadomo nigdy nie doceniamy tego co
            najblizej,nie ma znaczenia czy Bydgoszcz jest metropolia czy nie,jest miastem
            przyjaznym ludziom (tak mysle obserwujac miasto podczas pobytow)a to jest
            najwazniejsze.z wyrazami sympatii :))
            • Gość: atomski Re: Czy Bydgoszcz jest metropolią? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 21:51
              elfikt nie cuduj .Uczepiłeś się jak rzep psiego ogona- mnie . Zarówno tu jak
              na forum toruńskim.
              Trzeszczysz ,coś o moim braku merytoryczności ,o mojej swoistej logice ,czy o
              krzyżówkach z mułem .
              Tak się składa ,ze jakoś nie powalasz mnie merytorycznoscią . Bełkoczesz jak
              mały Kazio z duzym fąflem w nosie ,a jak dostajesz za ten bełkot bęcki ,to się
              oburzasz i obrażasz mnie. Tak za darmo ?

Tak się składa ,ze akurat sobie wojuję z pewną postacią ,która siedzi
              podejrzanie cicho . Musieliby mu łapki odciąć ,bożadne granice ni esą w stani
              ego powstrzymać .
              W dodatku wywodzisz się z forum seksuologia ,dokładnie jak jeden z ancymonów -
              rodziny artihów ,którzy rozpętali tu niezły młyn na początku roku.
              Nie chce mi się sprawdzać ,czy ten ancymon z forum seksuologia ,był z Torunia.
              Może sam mi to wyjaśnisz ? Wytłumacz dlaczego ktoś ,kogo zupełnie nie
              znam ,postanowił mi podokuczać ?
              Wyraźnie Twoja pierwsza wypowiedz brała w obronę Krzyzaka.
              Dlaczego -jak na nowicjusza (elfikt ma na swoim koncie wszystkiego coś koło 25
              postów ) masz taką łatwośc w przeskakiwaniu między Bydgoszczą i Toruniem ?

Chyba jednak się znamy ? Raczej nie jesteś nowicjuszem ,a to po prostu tylko
              kolejne radosne wcielenie ?
              Hmmm . Co za odwaga.

• Gość: atomski errata ,zeby było łatwiej czytac ,trudniej... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 22:59
                znaleźć dziurę w całym :

elfikt nie cuduj .Uczepiłeś się mnie ostatnio (skąd taka aktywnośc ? potrzeba
                powrotu do zapomnianych nicków ?)jak rzep psiego ogona . Zarówno tu jak
                na forum toruńskim.
                Trzeszczysz ,coś o moim braku merytoryczności ,o mojej "swoistej logice" ,czy o
                krzyżówkach z mułem .
                Tak się składa ,ze jakoś nie powalasz mnie merytorycznoscią . Bełkoczesz jak
                mały Kazio z duzym fąflem w nosie (na siłę) ,a jak dostajesz za ten bełkot
                bęcki (m.in. ode mnie),to się oburzasz (tylko na mnie ) i obrażasz tylko mnie.
                Tak za darmo cała ta szopka?

Tak się składa ,ze akurat sobie wojuję z pewną postacią ,która siedzi teraz
                podejrzanie cicho . Musieliby mu łapki odciąć ,bo żadne granice nie są w stanie
                go powstrzymać .
                W dodatku przybywasz z forum seksuologia ,dokładnie jak jeden z ancymonów -
                rodziny artihów ,którzy rozpętali tu niezły młyn na początku roku.
                Nie chce mi się sprawdzać ,czy ten ancymon z forum seksuologia ,był z Torunia.
                Może sam mi to wyjaśnisz ?

Juz nie musisz . Sprawdziłem .Jesteś z Torunia :

elfikt 02-02-2002 16:06

"Krzyżak ty chyba mylisz zakaz skrętu w lewo z zakazem zawracania.
                Przy ubezpieczalni w lewo skręcić możesz - nie ma więc takiego zakazu wbrew
                temu co piszesz.Ale skręcić tam w lewo i jeszcze raz w lewo = zawracanie już
                nie można!"

,ale idźmy dalej :

Jesli sie mylę:
                Wytłumacz dlaczego ktoś ,kogo zupełnie nie znam ,postanowił mi podokuczać ?
                Taki zbieg okolicznosci ? To możliwe,ale :

W wątku "Sposób na radcę" dałeś głos po pół roku , Twoja wypowiedz brała w
                obronę Krzyzaka. Wypowiedz była podejrzanie tendencyjna jak na nowego
                forumowicza i bardziej strategiczna niż merytoryczna.

Jeśli się mylę :
                Dlaczego -jak na nowicjusza (elfikt ma na swoim koncie wszystkiego coś koło 35
                postów ) masz taką łatwośc w przeskakiwaniu między Bydgoszczą i Toruniem ?
                Panoszysz sie jakbyś był tu od początku i w dodatku piszesz za kogoś ,używajac
                zwrotów typu "nudzisz nas " ?

Chyba jednak się znamy ? Pewnie nie osobiście (choć zobaczymy ,wyjdzie w
                praniu).Jesteś po prostu jednym ze sławetnych komputerów pana K .
                Nie jesteś nowicjuszem ,a to po prostu tylko
                kolejne (albo zapomniane ,a jeszcze nie napiętnowane )radosne wcielenie ?
                Hmmm . Co za odwaga.

• Gość: atomski mogę jeszcze ? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 23:57
                  No tak .
                  Zastanawiałem skąd nagle ci się urodziło tyle postów ( najpierw napisałem 25 ,a
                  dziś już ponad 30 ,ho ,ho ).
                  Nie zauważyłem tej całej aktywności powyżej .Gratuluję ,co za
                  merytoryczność ,ho ,ho .

Wykazujesz złą wolę w interpretowaniu czyichś wypowiedzi . Złośliwie i na
                  pograniczu wulgarności . Dajesz tym samym powód i usprawiedliwiasz wszelkie
                  tego samego rodzaju riposty .Potem się dziwisz ,że bęcki. Jedyne co pozostaje
                  to poubliżać ?

I tak Twoja wypowiedź:
                  „Proponuję wycieczkę do innego, dowolnego miasta wojewódzkiego, a nie
                  będziemy Ci musieli tłumaczyć czym Bydgoszcz różni się od metropolii.”

-mówi obiektywnie o innym ,dowolnym miescie wojewódzkim .
                  Wcale nie musiałeś mieć na myśli jakichś konkretnych miast wojewódzkich ,choć
                  faktycznie mogłeś .Czyli merytorycznie kicha ,za dużo w pamięci i nikt nie
                  zrozumiał intencji. Mało tego ,nikt nie chciał zrozumieć ,a Ty nie możesz mieć
                  o to pretensji .Trzeba było napisać jak byk (tego sam wymagasz ) o co biega...
                  Jak ni ewiesz nadal jak powinno brzmieć zdanie,które nie budziłoby
                  watpliwości ,to pomogę. Za darmo.

Dalsze tłumaczenia o Twojej racji i czepianie się fina są śmieszne . wmawiasz
                  mu niestworzone rzeczy.Nie fiksuj i nie poniżaj się ,bo za chwilę nikt poza mną
                  nie będzie chciał z Tobą pisywać (ja tam czubków się nie boję ).

I muszę skromnie powiedzieć ,ze również jesteś jak skrzyzowanie k... z mułem –
                  odporny na wiedzę i nie do zaj... : ))))))))))

Kurde ,merytoryczny gość się znalazł : )))))))))))))))

• elfikt Re: mogę jeszcze ? 24.08.02, 01:23
                    Tematem dyskusji jest "czy Bydgoszcz jest metropolią?" !!!!!!!!!

Ja twierdzę, że niespecjalnie, a ty mi atomski o Krzyżaku, skrętach przy
                    ubezpieczalni piszesz i o statystyce forumowych postów.

Skup się. Staraj się więcej rozumieć! Utożsam się z tematem !
                  • elfikt Re: mogę jeszcze ? - WAL ! 24.08.02, 01:24

> No tak .
                    > Zastanawiałem skąd nagle ci się urodziło tyle postów ( najpierw napisałem >
                    25 ,a
                    > dziś już ponad 30 ,ho ,ho ).

- tematem wątku jest Bydgoszcz jako metropolia, a nie Twoje przemyślenia
                    atomski.
                    Poza tym dałeś dowody, że myślenie nie jest Twoją mocną stroną więc się z tym
                    nie obnoś.

>
                    > Wykazujesz złą wolę w interpretowaniu czyichś wypowiedzi . Złośliwie i na
                    > pograniczu wulgarności . Dajesz tym samym powód i usprawiedliwiasz wszelkie
                    > tego samego rodzaju riposty .

- pierdoły piszesz jak zawsze. Nic nie interpretuję tylko przedstawiam swój
                    pogląd. Ty nie zgadzając się z nim piszesz, iż "szukam dymu" , a fin "że
                    głupoty wypisuję". A ja jedynie pytam jak Bydgoszcz (jako "metropolia") wypada
                    na tle największych, wymienionych miast polskich ?

>Potem się dziwisz ,że bęcki. Jedyne co pozostaje
                    > to poubliżać ?

- Bęcki ???? ;))))))))) A mi już żal Ciebie było !

> I tak Twoja wypowiedź:
                    > „Proponuję wycieczkę do innego, dowolnego miasta wojewódzkiego, a nie
                    > będziemy Ci musieli tłumaczyć czym Bydgoszcz różni się od metropolii.”
                    > -mówi obiektywnie o innym ,dowolnym miescie wojewódzkim .
                    > Wcale nie musiałeś mieć na myśli jakichś konkretnych miast wojewódzkich ,choć
                    > faktycznie mogłeś .Czyli merytorycznie kicha ,za dużo w pamięci i nikt nie
                    > zrozumiał intencji.

- O d... potłuc tą Twoją logikę.
                    To co miałem na myśli jest napisane dwa posty wyżej.
                    Jest tam lista owych miast wojewódzkich, których nazw nie będę przepisywał 3
                    raz.
                    Raz jeszcze powtarzam - czytaj uważniej !
                    I widzisz - nie jest to merytoryczna kicha tylko znowu efekt Twojego mało
                    uważnego kojarzenia, który daje ,jak zauważyłeś, obraz kichy.

>Trzeba było napisać jak byk (tego sam wymagasz ) o co biega...

- Człowieku biega o to co napisane kilka postów wyżej !
                    Do czego ci te byki ?!
                    Na Boga Ty tak oporny jesteś ?

> Jak ni ewiesz nadal jak powinno brzmieć zdanie,które nie budziłoby
                    > watpliwości ,to pomogę. Za darmo.

- Proszę, nie katuj! Pomóż sobie.

> Dalsze tłumaczenia o Twojej racji i czepianie się fina są śmieszne . wmawiasz
                    > mu niestworzone rzeczy.

- ???????? Jakie wmawiam ?
                    Przykłady podaj jakobym cokolwiek WMAWIAŁ .

>Nie fiksuj i nie poniżaj się

- Dobrze, lecz problem w tym, iż Ty sam się poniżasz w dyskusji.
                    Problem w tym dodatkowy, iż nie czujesz tego, co wskazywać może na upośledzenie
                    instytnktu samozachowawczego.

>I muszę skromnie powiedzieć ,ze również jesteś jak skrzyzowanie k... z mułem &#
                    > 8211;
                    > odporny na wiedzę i nie do zaj... : ))))))))))

- RÓWNIEŻ ?????????, HaHa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    TO JEDNAK MIAŁEM RACJĘ CO DO CIEBIE ????? :)))))))))))))))) Boski jesteś !

> Kurde ,merytoryczny gość się znalazł : )))))))))))))))

- dzięki, że doceniasz wagę merytoryczną moich postów. Lecz proponuję byś w
                    przyszłości kurtuazyjnie gratulując komuś - nie zaczynał zdania od "kurde".
                    Nie wypada zwłaszcza, iż reprezentujesz przecież metropolię, a sam jesteś
                    mądrym i inteligentnym chłopcem.
                    • nodorf Re: mogę jeszcze ? - WAL ! 24.08.02, 09:42
                      elfikt napisała:

> A ja jedynie pytam jak Bydgoszcz (jako "metropolia") wypada
                      > na tle największych, wymienionych miast polskich ?

Bydgoszcz sama należy do grona największych miast w Polsce. I na ich tle wypada
                      nadzwyczaj korzystnie oraz obiecująco.
                      • Gość: Mirjam Re: mogę jeszcze ? - WAL ! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.02, 10:16
                        nodorf napisał:

> elfikt napisała:
                        >
                        > > A ja jedynie pytam jak Bydgoszcz (jako "metropolia") wypada
                        > > na tle największych, wymienionych miast polskich ?
                        >
                        > Bydgoszcz sama należy do grona największych miast w Polsce. I na ich tle
                        wypada
                        > nadzwyczaj korzystnie oraz obiecująco.

To super !!!
                        Ale na tle, których z tych największych, wypada tak nadzwyczaj korzystnie ?
                        • nodorf Re: mogę jeszcze ? - WAL ! 24.08.02, 12:00
                          Gość portalu: Mirjam napisał(a):

> To super !!!
                          > Ale na tle, których z tych największych, wypada tak nadzwyczaj korzystnie ?

Pewnie, że super! Np. na tle Łodzi, Szczecina, Katowic, Gdańska i ... długo by
                          tak można jeszcze ciągnąć. W przeciwieństwie do części przedstawionych
                          wcześniej opinii nie utożsamiam metropolitarności z wielkością. Zurych czy
                          Frankfurt n/Menem są mniejsze od wielu polskich i ukraińskich miast, a które z
                          nich może tej dwójce dorównać znaczeniem? Tak pojęta metropolitarność jest
                          także w zasięgu Torunia, z którego, jak widzę, piszesz w myśl zasady: uderz w
                          stół (pochwal Bydgoszcz), a nożyce się odezwą (Toruń prężący się do ataku).
                          • Gość: Mirjam Re: mogę jeszcze ? - WAL ! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.02, 15:48
                            nodorf napisał:

> Pewnie, że super! Np. na tle Łodzi, Szczecina, Katowic, Gdańska i ... długo
                            by
                            > tak można jeszcze ciągnąć. W przeciwieństwie do części przedstawionych
                            > wcześniej opinii nie utożsamiam metropolitarności z wielkością. Zurych czy
                            > Frankfurt n/Menem są mniejsze od wielu polskich i ukraińskich miast, a które
                            z
                            > nich może tej dwójce dorównać znaczeniem? Tak pojęta metropolitarność jest
                            > także w zasięgu Torunia, z którego, jak widzę, piszesz w myśl zasady: uderz w
                            > stół (pochwal Bydgoszcz), a nożyce się odezwą (Toruń prężący się do ataku).

Kolego szanowny:
                            1. Wbrew temu co piszesz nie piszę w myśl zasad. Opieram się nie na zasadach
                            lecz własnym zdaniu.
                            2. Domyslam się, że z Gdańskiem, Frankfurtem i Bydgoszczą w jednym szeregu to
                            żartowałeś.
                            3. Co do Łodzi sądzę, że także.
                            Tak się składa,że mieszkałem w Łodzi ok. 7 lat, a następnie 5 w Bydgoszczy.
                            Porównanie mam.
                            Z ciekawości zapytam:jak Ty widzisz pozycję metropolitalną Bydgoszczy w
                            stosunku do ŁODZI ?

PS. Nie pisz tylko proszę o Tomku Gollobie i siedzibie dowództwa Pomorskiego
                            Okręgu Wojskowego, których to "walorów" Łodzi "brakuje".
                            • Gość: michu bydgoszcz jest za slaba IP: 5.2.1R1D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 24.08.02, 17:20
                              bydgoszcz jest za slaba, aby byla metropolia,
                              zastanawialem sie nad tym troche i doszedlem do okreslenia bydgoszczy - jako
                              waznego miasta wojewodzkiego, natomiast torunia (w ktorym mieszkam, aby
                              zoszczedzic wszystkim szukania i skupiania sie na watku) jako miasta
                              wojewodzkiego;
                              dlaczego tak uwazam, pobawmy sie w maly konkurs,
                              !!!uwaga jest on roboczy nie znam wszystkich z tych miast, wiec prosze o
                              ewentualna pomoc,
                              w konkursie biora udzial: warszawa, wroclaw, poznan, krakow, lodz, szczecin,
                              katowice(w zasadzie caly slask), gdansk(czytaj tromiasto),lublin,bydgoszcz

gospodarka (1-10 pkt)

1.wawa 10
                              2.poznan 9
                              3.wroclaw 8
                              4.krakow 7
                              5.gdansk 6
                              6.lodz 5
                              7.katowice 4
                              8.szczecin 3
                              9.bydgoszcz 2
                              10.lublin 1

nauka
                              1.warszawa 10
                              2.krakow 9
                              3.wroclaw 8
                              4.poznan 7
                              5.gdansk 6
                              6. lodz 5
                              7. lublin 4
                              8.katowice 3
                              9.szczecin 2
                              10.bydgoszcz 1

sport
                              1.wawa 10
                              2.wroclaw 9
                              3.krakow 8
                              4.gdansk 7
                              5.katowice 6
                              6.poznan 5
                              7.bydgoszcz 4
                              8.lodz 3
                              9.szczecin 2
                              10.lublin 1

wyniki koncowe
                              1 warszawa 30
                              2.wroclaw 25
                              3.krakow 24
                              4.poznan 24
                              5.gdansk 19
                              6.lodz 13
                              7.katowice 13
                              8.szczecin 7
                              9.bydgoszcz 7
                              10.lublin 6

wyniku konkursku pokazuja,ze polskie duze miasta mozna podzielic na:
                              krajowe metropolie
                              wazne miasta wojewodzkie

pozdrowiam
                              • Gość: kk Re: bydgoszcz jest za slaba IP: *.acn.pl / 62.121.96.* 24.08.02, 17:37
                                sport
                                1.wawa 10
                                2.wroclaw 9
                                3.krakow 8
                                4.gdansk 7
                                5.katowice 6
                                6.poznan 5
                                7.bydgoszcz 4
                                8.lodz 3
                                9.szczecin 2
                                10.lublin 1

Pytanie.
                                Co spowodowało tak wysoką pozycję Gdańska w rankingu Sport
                              • Gość: LilSnæke Re: bydgoszcz jest za slaba IP: *.plan.auc.dk / *.i4.auc.dk 24.08.02, 18:16
                                Gość portalu: michu napisał(a):

> bydgoszcz jest za slaba, aby byla metropolia,
                                > zastanawialem sie nad tym troche i doszedlem do okreslenia bydgoszczy - jako
                                > waznego miasta wojewodzkiego, natomiast torunia (w ktorym mieszkam, aby
                                > zoszczedzic wszystkim szukania i skupiania sie na watku) jako miasta
                                > wojewodzkiego;

Fakt, Bydgoszcz jest za slaba, zeby oddzialywac jako metropolia o znaczeniu
                                krajowym, ale na poziomie wojewodzkim, lub troche szerszym- regionalnym, jak
                                najbardziej. Juz widac, ze zdecydowana wiekszosc inwestycji naszego regionu
                                skupia sie wlasnie w Bydgoszczy, a poniewaz Bydgoszcz w stosunku do
                                porownywalnych wielkoscia miast byla do tylu jesli chodzi o rozwoj i
                                zaangazowanie kapitalu zagranicznego, wiec teraz widac, jak nadrabia zaleglosci
                                (np. w Gdansku, Szczecinie, czy Lublinie panuje w tej chwili inwestycyjny
                                marazm, a w Bydgoszczy trwa boom, choc w duzej czesci za pieniadze z obligacji).

> dlaczego tak uwazam, pobawmy sie w maly konkurs,
                                > !!!uwaga jest on roboczy nie znam wszystkich z tych miast, wiec prosze o
                                > ewentualna pomoc,
                                > w konkursie biora udzial: warszawa, wroclaw, poznan, krakow, lodz, szczecin,
                                > katowice(w zasadzie caly slask), gdansk(czytaj tromiasto),lublin,bydgoszcz
                                >
                                > gospodarka (1-10 pkt)
                                >
                                > 1.wawa 10
                                > 2.poznan 9
                                > 3.wroclaw 8
                                > 4.krakow 7
                                > 5.gdansk 6
                                > 6.lodz 5
                                > 7.katowice 4
                                > 8.szczecin 3
                                > 9.bydgoszcz 2
                                > 10.lublin 1
                                >

z tym Szczecinem to duza przesada. Szczecin rozwijal sie bardzo preznie w
                                jeszcze do niedawna, ale obecnie doskwiera mu polozenie na peryferiach kraju,
                                upadajacy przemysl (Espebepe, Stocznia- w koncu to 15,000 ludzi) i zwiazany z
                                tym wzrost bezrobocia. A Lublin to w ogole duzo nizej- proponuje nie przyznac
                                punktu w tym towarzystwie.

> nauka
                                > 1.warszawa 10
                                > 2.krakow 9
                                > 3.wroclaw 8
                                > 4.poznan 7
                                > 5.gdansk 6
                                > 6. lodz 5
                                > 7. lublin 4
                                > 8.katowice 3
                                > 9.szczecin 2
                                > 10.bydgoszcz 1
                                >

tu sie zgadzam, Bydgoszcz jest beznadziejna jesli chodzi o ksztalcenie
                                akademickie i najwyzszy czas sie za to porzadnie wziac.

> sport
                                > 1.wawa 10
                                > 2.wroclaw 9
                                > 3.krakow 8
                                > 4.gdansk 7
                                > 5.katowice 6
                                > 6.poznan 5
                                > 7.bydgoszcz 4
                                > 8.lodz 3
                                > 9.szczecin 2
                                > 10.lublin 1
                                >

nie orientuje sie w sporcie, ale wyglada na to, ze chyba masz racje- Gdanskowi
                                duzo punktow dodaja Sopot i Gdynia, bo sam Gdansk to raczej cienizna.

> wyniki koncowe
                                > 1 warszawa 30
                                > 2.wroclaw 25
                                > 3.krakow 24
                                > 4.poznan 24
                                > 5.gdansk 19
                                > 6.lodz 13
                                > 7.katowice 13
                                > 8.szczecin 7
                                > 9.bydgoszcz 7
                                > 10.lublin 6

Szczecin zamienilbym miejscami z Bydgoszcza, przed ktora teraz duza szansa na
                                rozwoj z rozmachem. Coraz blizej jednak moim zdaniem Katowic (ktore maja
                                wsparcie w postaci ogromnego GOP-u, wiec trudno je z Bydgoszcza porownywac).

>
                                > wyniku konkursku pokazuja,ze polskie duze miasta mozna podzielic na:
                                > krajowe metropolie
                                > wazne miasta wojewodzkie
                                >
                                > pozdrowiam

powiedzialbym, ze tylko Wa-wa, Krakow, Wroclaw i Poznan to polskie metropolie,
                                reszta to tak jak piszesz wazne miasta o znaczeniu wojewodzkim, czy tez
                                regionalnym. A pozostale to juz mniej lub wiecej znaczace miasta prowincjonalne.
                                • Gość: michu konkurs IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.08.02, 18:34
                                  Gość portalu: LilSnæke napisał(a):

> z tym Szczecinem to duza przesada. Szczecin rozwijal sie bardzo preznie w
                                  > jeszcze do niedawna, ale obecnie doskwiera mu polozenie na peryferiach
                                  kraju,
                                  > upadajacy przemysl (Espebepe, Stocznia- w koncu to 15,000 ludzi) i zwiazany
                                  z
                                  > tym wzrost bezrobocia. A Lublin to w ogole duzo nizej- proponuje nie
                                  przyznac
                                  > punktu w tym towarzystwie.

ok, mozna poprawic (to byla zreszta robocz wersja)

> > nauka
                                  > > 1.warszawa 10
                                  > > 2.krakow 9
                                  > > 3.wroclaw 8
                                  > > 4.poznan 7
                                  > > 5.gdansk 6
                                  > > 6. lodz 5
                                  > > 7. lublin 4
                                  > > 8.katowice 3
                                  > > 9.szczecin 2
                                  > > 10.bydgoszcz 1
                                  > >
                                  >
                                  tu mozna sie przyczepic do lublin-katowice (GOP), ale ja wskazuje minimalna
                                  przewage lublinowi

>
                                  > > wyniki koncowe
                                  > > 1 warszawa 30
                                  > > 2.wroclaw 25
                                  > > 3.krakow 24
                                  > > 4.poznan 24
                                  > > 5.gdansk 19
                                  > > 6.lodz 13
                                  > > 7.katowice 13
                                  > > 8.szczecin 7
                                  > > 9.bydgoszcz 7
                                  > > 10.lublin 6
                                  >
                                  > Szczecin zamienilbym miejscami z Bydgoszcza, przed ktora teraz duza szansa
                                  na
                                  > rozwoj z rozmachem. Coraz blizej jednak moim zdaniem Katowic (ktore maja
                                  > wsparcie w postaci ogromnego GOP-u, wiec trudno je z Bydgoszcza porownywac).

poczekajmy z ocena na innych netowcow

> > wyniku konkursku pokazuja,ze polskie duze miasta mozna podzielic na:
                                  > > krajowe metropolie
                                  > > wazne miasta wojewodzkie
                                  > >
                                  > > pozdrowiam

> powiedzialbym, ze tylko Wa-wa, Krakow, Wroclaw i Poznan to polskie
                                  metropolie,

do metropolii dodalbym jednak gdansk (trojmiasto) oraz katowice (GOP)

reszta to tak jak piszesz wazne miasta o znaczeniu wojewodzkim, czy tez
                                  > regionalnym. A pozostale to juz mniej lub wiecej znaczace miasta
                                  prowincjonalne

chyba po tym podziale administracyjnym wojewodzki oznacza regionalny
                                  a pozostale miasta (w tym torun ) nazywalbym jednak miastami wojewodzkimi,
                                  tak ... jest ladniej i mniej konfliktowo:))).

pozdrawiam
                                  • Gość: michu Re: konkurs IP: 5.2.1R1D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 24.08.02, 20:25
                                    przypomnialo mi sie ze do komkursu mozna jeszcze wlaczyc "kulture"
                                    ale nie podejmuje sie tego, bo nie bardzo orientuje sie w zyciu kulturalnym
                                    niektorych miast, moze ktos to uczyni/?
                                    pozdro
                                    • Gość: atomsku Re: konkurs IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.02, 22:13

” tematem wątku jest Bydgoszcz jako metropolia, a nie Twoje przemyślenia
                                      atomski.
                                      Poza tym dałeś dowody, że myślenie nie jest Twoją mocną stroną więc się z tym
                                      nie obnoś.”

-Tematem wątku jest faktycznie metropolia bydgoska, ale jak to bywa na każdym
                                      forum wątki często zbaczają i wtedy jest albo ręcz ciekawiej ,albo nie .to
                                      zupełnie normalne i zupełnie popularne.
                                      Więc o co pretensje mój ty purysto tematyczny ?
                                      Napisz skargę do redakcji : )))))))))))))

-Co do myslenia Twego ,to działa tylko w jedną stronę . Tylko wychodzi .Nic
                                      nie przyjmuje.
                                      Więc tez się za bardzo nie wytrząsaj : )))))))))))) Bo grozi
                                      pustką : ))))))))))))

„pierdoły piszesz jak zawsze. Nic nie interpretuję tylko przedstawiam swój
                                      pogląd. Ty nie zgadzając się z nim piszesz, iż "szukam dymu" , a fin "że
                                      głupoty wypisuję". A ja jedynie pytam jak Bydgoszcz (jako "metropolia")
                                      wypada na tle największych, wymienionych miast polskich ?”

-Ja na to proponuję nieco dokładniej skupić się na tym co inni piszą .Nie
                                      czytac tylko swoje wypowiedzi ,bo głupkowato kombinujesz . Skup się .
                                      Po prostu pierdoły piszesz jak zawsze : ))))))))

„O d... potłuc tą Twoją logikę.
                                      To co miałem na myśli jest napisane dwa posty wyżej.
                                      Jest tam lista owych miast wojewódzkich, których nazw nie będę przepisywał 3
                                      raz.Raz jeszcze powtarzam - czytaj uważniej !
                                      I widzisz - nie jest to merytoryczna kicha tylko znowu efekt Twojego mało
                                      uważnego kojarzenia, który daje ,jak zauważyłeś, obraz kichy.”

-O kant d.... chyba powinno być ?
                                      Bo właśnie o kant dupy potłuc Twoją logikę . Przeczytaj uważnie swoje
                                      zdanie .Zwróć uwagę na słowo” innego” i „dowolnego”.
                                      Zastanów się jak bardzo to umniejsza znaczeniu poprzedniej wyliczanki . Skup
                                      się ,bo piszesz jak jakiś hampel.
                                      Tak więc może daruję sobie większe komentowanie Twojego durnowatego rozumowania
                                      na temat byków. I tak nie zrozumiesz.
                                      Tylko tyle:
                                      Chcesz by inni się domyslali ,a Ty wymagasz bezbłędnych ,konkretnych postów w
                                      których nie ma miejsca na wątpliwości interpretacyjne . Możne warto najpierw
                                      posprzątać na swom podwórku ???
                                      A może od razu do psychiatry ?? Kto wie ?

„Przykłady podaj jakobym cokolwiek WMAWIAŁ .”

-Pokaż to komus .
                                      Co ja Ci będę tłumaczył ? I tak nie uwierzysz. Poczytaj . Czytanie rozwija.

„Dobrze, lecz problem w tym, iż Ty sam się poniżasz w dyskusji.
                                      Problem w tym dodatkowy, iż nie czujesz tego, co wskazywać może na
                                      upośledzenie instytnktu samozachowawczego.”

-Zaczynasz się powtarzać .To by nie było na tyle złe gdyby chodziło o tego
                                      samego osobnika. Fuj ,co za ograniczony „lekarz” rozdaje te same diagnozy na
                                      lewo i prawo : )))))))))))))))))
                                      Swoją drogą jest pewna różnica jakbyś tak głupkowato nie kombinował ,a skupił
                                      się na wypowiedziach ,to byś doszedł .
                                      Chocby i po miesiącu : )))))))))
                                      Daj sobie szansę.

„I muszę skromnie powiedzieć ,ze również jesteś jak skrzyzowanie k... z mułem &#
                                      > 8211;
                                      > odporny na wiedzę i nie do zaj... : ))))))))))
                                      - RÓWNIEŻ ?????????, HaHa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                      TO JEDNAK MIAŁEM RACJĘ CO DO CIEBIE ????? :)))))))))))))))) Boski jesteś !”

-Nie wiem skąd „ 8211” ,ale w takim ynteligentnym towarzystwie to nie
                                      grzech : )))))))))))))

„- dzięki, że doceniasz wagę merytoryczną moich postów. Lecz proponuję byś w
                                      przyszłości kurtuazyjnie gratulując komuś - nie zaczynał zdania od "kurde".
                                      Nie wypada zwłaszcza, iż reprezentujesz przecież metropolię, a sam jesteś
                                      mądrym i inteligentnym chłopcem.”

-Wszystko było tak jak trzeba . Nic nie nadintepretowuj ,a w końcu zrozumiesz .
                                      Tu nie ma żadnej pomyłki .
                                      Zyczę miłej lektury : ))))))))))

p.s. Wspólczuję nudnego dyżuru : )))))))))))))
                                      Pocieszające choc to,ze w razie pogorszenia do specjalisty masz
                                      blisko : ))))))))

• Gość: Mirjam Re: konkurs IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.02, 23:37
                                        ?????????
                                        Miało być o rankingu kultury.

PS.Patrząc na "twórczość" atomskiego Bydgoszcz może stracić w tej dyscyplinie
                                        kilka punktów.
                                        :)
                                        • Gość: atomski Re: konkurs IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.02, 09:44
                                          to zalezy jak bardzo torunianie znowu przyłożą do tego ręki : ))))))))
                                          • elfikt Re: re: konkurs 25.08.02, 10:20

> to zalezy jak bardzo torunianie znowu przyłożą do tego ręki : ))))))))

Nogi to nogi, a ręce to chyba ręce.
                                            Chyba, że atomski ma imaczej panazywane czy ponumerowane swoje członki.
                                            Obwiniać za to jeszcze Torunian ?
                                            ;)
                                            • Gość: Ted® Re: re: konkurs IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.08.02, 12:07
                                              elfikt napisała:

> Gość portalu: atomski napisał(a):
                                              >
                                              > > to zalezy jak bardzo torunianie znowu przyłożą do tego ręki : ))))))))
                                              > Gość portalu: atomski napisał(a):
                                              >
                                              >
                                              >
                                              > Nogi to nogi, a ręce to chyba ręce.
                                              > Chyba, że atomski ma imaczej panazywane czy ponumerowane swoje członki.
                                              > Obwiniać za to jeszcze Torunian ?
                                              > ;)

Przykładać rękę do czegoś «brać w czymś udział; przyczyniać się do czegoś;
                                              wpływać na bieg jakichś spraw (zwykle o charakterze negatywnym)»
                                              PWN Słownik języka polskiego.2002r.
                                              • elfikt Re: miał być konkurs 25.08.02, 12:35
                                                Gość portalu: Ted® napisał(a):

>> Gość portalu: atomski napisał(a):
                                                > > > to zalezy jak bardzo torunianie znowu przyłożą do tego ręki : )))))))
                                                > >
                                                Gość portalu: elfikt napisała(a):
                                                > > Nogi to nogi, a ręce to chyba ręce.
                                                > > Chyba, że atomski ma inaczej panazywane czy ponumerowane swoje członki.
                                                > > Obwiniać za to jeszcze Torunian ?
                                                > > ;)

> Przykładać rękę do czegoś «brać w czymś udział; przyczyniać się do czegoś;
                                                > wpływać na bieg jakichś spraw (zwykle o charakterze negatywnym)»
                                                > PWN Słownik języka polskiego.2002r.

O ! Wyjaśniłeś wiele ! ;)
                                                I w tym słowniku wyczytałeś, że ONI (3 os l.mnogiej; tu:torunianie) przykładają
                                                nie rękę/ręce lecz RĘKI ?
                                                Dlatego pisałem, że nogi to nogi, ale (moje, Twoje czy ich) - RĘKI ?!

Swoją drogą jak ONI (torunianie) przykładają RĘKI do działalności atomskiego na
                                                forum to stawiam tezę, że atomski jest sterowany ich RĘKIMA !
                                                ;)

PS. Wiem, że nie mam racji, piszę tak sobie.
                                                Atomski zaraz to wyjaśni (oby tylko znowu nie o Krzyżaku, skrętach przy
                                                ubezpieczalni, ilości postów z ostatniego kwartału, czy wątkach zdrowotnych z
                                                granic upośledzenia umysłowego).
                                                Pozdrawiam
                                                • Gość: Ted® Re: miał być konkurs IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.08.02, 12:52
                                                  elfikt napisała:

> O ! Wyjaśniłeś wiele ! ;)
                                                  > I w tym słowniku wyczytałeś, że ONI (3 os l.mnogiej; tu:torunianie)
                                                  przykładają
                                                  >
                                                  > nie rękę/ręce lecz RĘKI ?

ja do tego ręki nie przyłoże, oni tez nie przyloza do tego ręki (jedna
                                                  wystarczy nie musza przykladac wszystkich rąk jakie mają;)
                                                  ręka, kogo czego - ręki

> PS. Wiem, że nie mam racji, piszę tak sobie.
                                • Gość: mike102 jakie inwestycje w Bydgoszczy? IP: *.bauboden.com, 24.09.02, 15:54

> (np. w Gdansku, Szczecinie, czy Lublinie panuje w tej chwili inwestycyjny
                                  > marazm, a w Bydgoszczy trwa boom, choc w duzej czesci za pieniadze z
                                  obligacji)

Zainteresowal mnie ten watek. Czy moglibyscie powiedziec jakie inwestycje
                                  zrealizowano ostatnio badz trwaja obecnie w Bydgoszczy? Drogi, mosty wiadukty,
                                  obiekty sportowe, centra rozrywkowe? Czy powstaly jakies duze firmy?
                                  Dzieki za odpowiedz.
                  • elfikt Re: Miał być konkurs ? 25.08.02, 14:21
                    > ja do tego ręki nie przyłoże, oni tez nie przyloza do tego ręki (jedna
                    > wystarczy nie musza przykladac wszystkich rąk jakie mają;)
                    > ręka, kogo czego - ręki

Ojojoj !
                    Trzymajmy się może ściślej tematu, nie mylmy pojęć ani sensu zdań.
                    Skąd to uproszczenie z "nie" przykładaniem ??? (w oryg. szło o przykładanie)! =
                    Odmiana !
                    Przykładam co? - rękę.
                    Nie przykładam czego? - ręki.
                    Czyli: oni NIE przyłożą: rąk/ręki lecz PRZYŁOŻĄ: ręce/rękę.
                    Uwierz mi, że oni przyłożą RĘCE ew. RĘKĘ (a nie jak twierdzisz - RĘKI, nawet w
                    przypadku gdy "jedna wystarczy i nie musza przykladac wszystkich rąk jakie
                    mają;)" ;)

> > > oryg.atomski: to zalezy jak bardzo torunianie znowu przyłożą do tego
                    ręki : )))))))

PS. Co do racji .... ;)))
                    Nie zamierzam obalać przyzwyczajeń językowych tak mocno zakorzenionych.
                    Jedynie zapytałem atomskiego "nogi to nogi ale czy przykladać ... ręki" ?
                    Ty się włączyłeś do dyskusji, cytujesz poważne pozycje naukowe i zapewne wiele
                    jeszcze ze szkoły pamiętasz. Jeżeli zatem uważasz, iż stwierdzenie:
                    "zalezy jak bardzo torunianie znowu przyłożą do tego RĘKI" - jest poprawne, to
                    proponuję byśmy zakończyli dyskusję pozostając przy swoich racjach.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Ted® Re: Miał być konkurs ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.08.02, 14:45
                      oczywiscie masz racje, choc to nie mial byc spor jezykowy;)
                      chcialem ci zwrocic uwage, ze milosc do atomskiego cie zaslepia i troszku sie
                      zapetlilem
                      • elfikt Re: Miał być konkurs ? 25.08.02, 14:56

> oczywiscie masz racje, choc to nie mial byc spor jezykowy;)
                        > chcialem ci zwrocic uwage, ze milosc do atomskiego cie zaslepia i troszku sie
                        > zapetlilem

Miłość przez duże "M", chociaż muszę Ci powiedzieć, że wbrew temu co się zwykle
                        sądzi, w ty przypadku nie jest ona ślepa. ;)
                        Pozdrawiam
                        • Gość: Ted® Re: Miał być konkurs ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.08.02, 15:26
                          oj chyba jednak wzrok ci szwankuje

Nie zamierzam obalać przyzwyczajeń językowych tak mocno zakorzenionych.
                          powiedzenie:
                          "zalezy jak bardzo torunianie znowu przyłożą do tego RĘKI" - jest poprawne,
                          tylko milosc cie zaslepia, wiec mozemy zakończyc dyskusję pozostając przy
                          swoich racjach.
                          Pozdrawiam

• Gość: michu Zenada IP: 5.2.1R1D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 25.08.02, 17:11
                            przyznam sie ze jestem zawiedziony,
                            znalazlem - wydaje mi sie najlepszy sposob - i przy waszym udziale chcialem
                            okreskic bydgoszcz wsrod tych najwiekszych miast; przez co dlugie,
                            niejednokrotnie nie na temat prowadzone rozmowy mialem nadzieje ze przejda do
                            historii, a tu ...;

pytam sie was czy naprawde zalezy wam na rozwiazaniu tego problemu czy zalezy
                            wam bardziej na prowadzeniu tego rodzaju utarczek slownych...
                            nie chcialbym byc zle zrozumiany, tj. ze zabraniem wam tego - nawet nie ma
                            takiego prawa - ale czy nie lepiej dla wszystkich a szczegolnie dla was byloby
                            powstanie swoistych .... potyczek slownych ale GDZIE INDZIEJ(mam na mysli
                            forum, oczywiscie); wtedy taki temat na forum przyciagal by ludzi o podobnych
                            potrzebach jak Wy, a mi (chyba jeszcze paru osobom) bardzo by lzej i
                            moglibysmy skupic sie bardziej na problemie

pozdrawiam
                            • Gość: Ted® Re: Zenada IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.08.02, 17:44
                              bez obrazy michu ale duzy, inteligentny facet a naiwny
                              chyba, ze to kolejna proba wywaolania zadymy przez torunczyka

1.ten watek, ze swoim tytulem juz z zalozenia byl zadymiarski wiec powinienes
                              piac z zachwytu, ze tyle w nim kultury i oglady
                              2.nie ma i nie bedzie watku o powaznym i kontrowersyjnym temacie w ktorym nie
                              znalazloby sie przynajmniej 2 ktorzy sie nie lubia i nie zaczna wycieczek
                              osobistych (taki urok forum)
                              3.to wlasnie wolanie co chwile o takt i umiar jest zenujace bo swiadczy o
                              naiwnosci wolajacego
                              4.a wracajac do tematu, wybacz ale gdzie ty widzisz problem? bo chyba nie w
                              metropolitalnosci;) bydgoszczy?

i prosze bez obrazy, nic osobistego
                            • Gość: atomski Re: Zenada IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.02, 18:33
                              1. Powiedzenie z "ręcyma" o które mój purysta tematyczny i wojownik o czystośc
                              tematu ,brzęczy to : mowa potoczna .

2. Jak chcesz być brany poważnie to staraj się trzymać idei o które walczysz,bo
                              slepota o której pisze Ted jest aż nadto widoczna : ))))))))
                              (było coś o zaczynaniu od swojego podwórka ?)
                              Nie żebym miał coś przeciw .To niezła zabawa ,ale może faktycznie pójdziemy
                              sobie gdzieś na stronę?

3.Trudno mi zabierać głos w tym wątku ,bo musiałbym tu powklejać wszystkie
                              swoje posty n/t rankingów . Ten temat był wałkowany wiele razy i już ni emam
                              sił.
                              Natomiast tak śmiesznego bezkrytycznie zaczepnego klienta to widziałem ostatnio
                              juz spory czas temu i był to hampel -glista (glizda - w mowie potocznej )
                              podszywająca się pod różne nicki.
                              Swoją drogą to był kiedyś taki toruński znak rozpoznawczy.Krzyzakowi zostało do
                              tej pory...
                              Wybacz ,ze Cię w pierwszym momencie skojarzyłem z Krzyzakiem .Teraz widzę ,ze
                              to zupełnie inna liga (choć druga )

No dobra ,to gdzie sie zabawimy ????
                          • elfikt Re: Miał być konkurs ? 25.08.02, 18:36

> oj chyba jednak wzrok ci szwankuje

> Nie zamierzam obalać przyzwyczajeń językowych tak mocno zakorzenionych.
                            > powiedzenie:
                            > "zalezy jak bardzo torunianie znowu przyłożą do tego RĘKI" - jest poprawne,
                            > tylko milosc cie zaslepia, ...>

Zgoda ! "oni mogą przyłożyć RĘKI" jest tak samo poprawne jak Bydgoszcz jest
                            metropolią !
                            I tym sposobem wróciliśmy do tematu wyjściowego - metropolitalności Bydgoszczy,
                            dając nadzieję zawiedzionym i jednocześnie bliżej określając jakość owej
                            metropolitalności.

PS. A już jakiś czas temu pisałem, iż miał być konkurs nt. aspektów
                            kulturalnych i rankingu dot.największych polskich miast. Mile prowadzoną
                            dyskusję na ten temat przerwał post "atomsku,24.08.02,09.44" dając pożywkę do
                            rozważan nt.poprawności językowej.
                            • Gość: at5omski Re: Miał być konkurs ? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.02, 21:28
                              Specjalnie dla gościa portalu :elfikt - zakładam nowy wątek ,gdzie bedziemy się
                              uczyli języka polskiego i uświadamiali sobie jak żle jego niegramotnosc wpływa
                              na miejskość Torunia.
                              Tym samym nie będę tu pisał ,bo nie mam nic w.w. temacie do napisania.
                              Zapraszam do wątku " Wątek językoznawczy".
                              (pewnie się nie przyjmie ,mało chwytliwy tytuł i w ogóle ...
                              ... ale próbowałem : )))))))))

• Gość: LilSnæke Kochani, wypad! IP: *.plan.auc.dk / *.i4.auc.dk 25.08.02, 21:53
                                Atomski i elfikt, zejdzcie moze z tego watku. Czlowiek tu wchodzi chce sobie
                                poczytac cos ciekawego, zdanie innych o tym, czy Bydgoszcz to dziura, czy
                                metropolia, a wy tu sie tu publicznie okladacie brudzac watek. Przeniescie sie
                                prosze gdzie indziej- mowie to w imieniu tych, ktorzy sa zainteresowani tytulem
                                watku, a nie tym, co miedzy wami sie tu rozgrywa.
                                • elfikt Re: Kochani, wypad! 26.08.02, 00:53
                                  Znam to uczucie, o którym piszesz.
                                  Sam starałem się osiągnąć to o co wnosisz.
                                  cyt:
                                  "Zgoda ! "oni mogą przyłożyć RĘKI" jest tak samo poprawne jak Bydgoszcz jest
                                  metropolią !
                                  I tym sposobem wróciliśmy do tematu wyjściowego - metropolitalności
                                  Bydgoszczy,
                                  dając nadzieję zawiedzionym i jednocześnie bliżej określając jakość owej
                                  metropolitalności.

Czyż zatem nie o to Ci szło?
                                  Gdyby niejaki atomski to rozumiał.
                                  Boże !!!!
      • nodorf Re: Konkurs, czyli wracamy do naszych baranów 26.08.02, 11:44
        Kultura:

1. Kraków
        2. Warszawa
        3. Poznań
        4. Wrocław
        5. Łódź
        6. Gdańsk
        7. Bydgoszcz
        8. Szczecin
        9. Lublin
        10. Katowice

Proponuję także kategorie "Infrastruktura" i "Jakość życia - środowisko,
        rekreacja itp."
        • Gość: michu Re: Konkurs, czyli wracamy do naszych baranów IP: 5.2.1R1D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 26.08.02, 13:02
          nodorf napisał:

> Kultura:
          >
          > 1. Kraków
          > 2. Warszawa
          > 3. Poznań
          > 4. Wrocław
          > 5. Łódź
          > 6. Gdańsk
          > 7. Bydgoszcz
          > 8. Szczecin
          > 9. Lublin
          > 10. Katowice

tutaj sie nie zgodze, mysle ze katowice powinny byc na 7., to jednak centrum
          calego GOP; przyznam sie szczerze ze mam watpliwosci co do wyzszosci
          bydgoszczy nad lublinem; lublin to miasto studenckie jest tam wiele festiwali
          i itp., natomiast z drugiej strony bydgoszcz znana jest w calej polsce z
          muzyki;
          chyba trzeba bedzie troche poszperac w internecie...
          >
          > Proponuję także kategorie "Infrastruktura" i "Jakość życia - środowisko,
          > rekreacja itp."

ok, ale o tym nie ma juz zielonego pojecia;
          o ile orientuje sie troche w sprawach bydgoszcz, to juz wogole nie mam pojecia
          co do innych miast;

pozdrowiam
    • Gość: mike102 jakie inwestycje w Bydgoszczy? IP: *.bauboden.com, 24.09.02, 15:55
      > (np. w Gdansku, Szczecinie, czy Lublinie panuje w tej chwili inwestycyjny
      > marazm, a w Bydgoszczy trwa boom, choc w duzej czesci za pieniadze z
      obligacji)

Zainteresowal mnie ten watek. Czy moglibyscie powiedziec jakie inwestycje
      zrealizowano ostatnio badz trwaja obecnie w Bydgoszczy? Drogi, mosty wiadukty,
      obiekty sportowe, centra rozrywkowe? Czy powstaly jakies duze firmy?
      Dzieki za odpowiedz.

• jasio4 Re: jakie inwestycje w Bydgoszczy? 24.09.02, 16:24
        > Zainteresowal mnie ten watek. Czy moglibyscie powiedziec jakie inwestycje
        > zrealizowano ostatnio badz trwaja obecnie w Bydgoszczy? Drogi, mosty
        wiadukty,
        > obiekty sportowe, centra rozrywkowe? Czy powstaly jakies duze firmy?
        > Dzieki za odpowiedz.

Mysle, ze slowo boom to spora przesada ale troche zbudowanao:

inwestycje drogowe: ul. Kamienna + wezel zachodni na jaki skladaja sie 2 mosty,
        wiadukt, 2 pasmowa ul. Nad Torem, most przez Brde, przebudowa kilku wezlow z
        reguly zwiazane z budowa centrow handlowych.

sportowe: chyba tylko hala widowiskowa na Babiej Wsi

inne: Multikino, Auchan, Ikea, Tesco troche dawniej Geant i Castorama, w
        trakcie budowy galeria. Wolna ale jednak, kontynuacja budowy Opery Nova nie za
        bardzo wiem co z kompleksem hotelowym na Wyspie Mlynskiej.

I to by bylo na tyle.

pozdrawiam
        • jasio4 Re: jakie inwestycje w Bydgoszczy? 24.09.02, 16:27
          I chyba jeszcze Port Lotniczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka