lukaszl 27.06.01, 16:27 znacie jakies ciekawe szlaki rowerowe w okolicy bydgoszczy, takie zeby sobie na caly dzien wyjechac? pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Freeride Re: dokad na rowerze IP: *.bydgoski.pl 27.06.01, 17:03 heja. nie wiem jak twoja kondycja ale polecam przejażdżkę trasa ostatniego maratonu rowerowego Bydgoszcz - Chełmno - Bydgoszcz (ok. 120 km). Spokojnym tempem 8 godzin czystej przyjemności:) Trasa wiedzie przez park krajobrazowy wisły po obu jej stronach , wrażenia estetyczne i krajoznawcze murowane. Jeśli interesują Cię szczegóły to napisz. maciejligus@wp.pl poza tym przyjemnie jedzie się do Nakła, (70 - 100 km. zależy jak pojedziesz) wystarczy że weźmiesz sobie mapę turystyczną regionu i z grubsza określisz kierunek. Praktycznie cały czas można jechac lasem. Miło również zwiedzić Zamek Bierzgłowski (kier. Toruń) trasa: las + wiejskie asfaltówki (ok. 80 km) Osobiście lubię z krótszych wypadów "górki fordońskie" - fajne parowiki, ścieżynki itp. Jeśli mam ochotę na interwał (góra - dół - góra dół) to walę na Glinki w lasy w kierunku Inowrocławia (Piecki) , można dać sobie strasznie w kość:) Na spacer rowerowy z dziewczyną polecam wypad do parku pałacowego w Ostromecku. Z grubsza to tyle. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszl Re: dokad na rowerze 28.06.01, 09:54 dzieki za propozycje, na pewno cos sobie wybiore Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktor Re: dokad na rowerze IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 03:10 Polecam trase Bydgoszcz - Ostromecko - Unisław - Chełmża - Wąbrzeźno. Okolo 100 km. Pare atrakcji po drodze (np. Nawra). Z Wąbrzeźna mozna wrocic pociagiem. Fajnie sie jedzie tez do Wagrowca, z Szubina na Kcynie 15 km przez las - latwo, ale nudnawo, bo plasko i kukurydza wokol. Jakies 80 km. Z Wagrowca pociagiem lub 55 km do Poznania. Mozna tez do Czerska przez Tuchole i Bory (okolo 100 km) albo do Ciechocinka (70 km). Nie ma jednak jak jezdzenie po lesie lub po malo uczeszczanych drogach. Z tego zakresu polecam wyprawe na Paluki (przed Zninem w prawo) i dalej na Brzyskorzystew. Fajnie tez pojechac na polnoc; z Fordonu na Strzelce, potem Wloki, Koscielec. Mozna poejechac potem w kierunku Pruszcza i wrocic przez Kotomierz, Pyszczyn, Niemcz do Bydgoszczy. Razem okolo 80-90 km. Milo sie tez jezdzi przez Labiszyn, Barcin, Szczepanowo, Annowo w kierunku Znina i Mogilna (piekne jeziora, np. w Pniewach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Freeride Re: dokad na rowerze IP: *.bydgoski.pl 04.07.01, 15:22 Doktor = Santi? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktor Re: dokad na rowerze IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 16:49 Niestety nie, nigdy nie uzywalem nicka Santi. Pozdro :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inSynier Re: dokad na rowerze IP: *.lestel.com.pl 05.07.01, 09:18 Polecam publikacje Wlodzimierza Bykowskiego. Z tego co wiem ukazaly sie : okolice Bydgoszczy, Bory Tucholskie i Szlak Piastowski (dokladnych tytulow niestety nie pamietam). Dwie pierwsze posiadam i uwazam, ze sa calkiem interesujace. Mozna je kupic w bydgoskich sklepach rowerowych (widzialem tez na wystawie biura turystycznego), kosztowaly ok. 15zl (w zeszlym roku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: dokad na rowerze IP: 216.104.228.* 08.07.01, 13:00 Nie jestem wyczynowcem, a mój stary Wagant, też pewnie dużo nie wytrzyma. Korci mnie jednak trasa z Bydgoszczy w górę Brdy jakimiś bocznymi dróżkami. Czy ktoś robił ostatnio taką trasę? Którym brzegiem lepiej jechać? Ja za to polecam króciutki wypad na kolano Brdy. Szukajcie między Oplawcem a Janowem. Nie ma lepszej skarpy z piaszczystym zejściem do wody niż tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: dokad na rowerze IP: *.bydg.gazeta.pl 09.07.01, 17:22 Przyłączam się do rekomendacji tych książek. Starannie wydane, dobrze napisane. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPP Re: dokad na rowerze IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.01, 17:58 Polecam podróż przez Puszczę Bydgoską. Droga wiedzie z Wypalenisk do okolic Chrośnej, trasę można dowolnie zmienić w głebi puszczy. Zalety - nikogo w okolicy 10 km, pagórkowate wydmy, las. W okolicach Chrośnej stary poligon wojskowy, wokół poligonu piaszczysty pas terenu przypominający pustynię błędowską. Polecam też wejście na najwyższą wydmę puszczy - Górę Szwedzką, skąd roztaczają się piękne widoki. Mnie najbardziej tam odpowiada cisza, spokój i zapach żywicznego lasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dąbek Rower IP: 213.77.40.* 09.07.01, 14:18 NA rowerze nigdzie nie można pojechać. RAz próbowałem pojechać za bydgosz i prawie praepłaciłem to życiem Pozdrawiam Uzara, KĘDRE ,NOBLA ,MATIEGO......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miro Re: dokad na rowerze IP: 64.124.150.* 09.07.01, 20:44 Lubie jezdzic po lasach poludniowej strony Bydgoszczy. Jest tam kilka szlakow turystyki pieszej, ktorymi mozna rowniez kierowac sie jadac na rowerze. Gdyby nie to, ze niedaleko obwodnicy mozna natknac sie na meneli-opiekunow tirowek, ktorzy lapczywie patrza na lepsze rowery, to byloby calkiem milo. Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczow-rowerzystow Mirek Odpowiedz Link Zgłoś