Dodaj do ulubionych

Wygląd Bydgoszczy

IP: *.zachem.com.pl 28.06.01, 13:41
Ostatnio podrózowałem troszke po wiekszych miastach naszego kraju. Jak
przyrównałem sobie stan naszych dróg z dowolnym innym miastem (często nieco
mniejszym) to wyszło, że jasiakiewicze i inni potrafia sie spopierać tylko o
kształt rynku i apanaze a nie potrafia ruszyć d**y by nam kierowcą jeździło się
po ludzku a nie jak po poligonie wojskowym
Obserwuj wątek
    • Gość: dux Re: Wygląd Bydgoszczy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.01, 22:06
      Bardzo jednostronna opinia. Nie przepadam za obecnymi lokatorami ratusza ale
      nie sposób nie zauwazyc, ze Bydgoszcz zmienia sie w bardzo szybkim tempie
      (budowy hipermarketow, Kamienna, wezel zachodni, budowa hali sportowej, most
      Krolowej Jadwigi, sporo wyremontowanych drog, np. jeden pas Jagiellonskiej
      itd.). Tak wiec nie jest tak chyba az tak zle. A swoja droga miasta sa nie
      tylko dla kierowcow i nie tylko ich zyczenia powinny byc spelniane. Zycze
      jeszcze wiecej optymizmu :-)
      • Gość: Jasio Re: Wygląd Bydgoszczy IP: *.sympatico.ca 29.06.01, 13:53
        Zgadzam sie. Opinia jest zdecydowanie jednostronna. Jestem bydgoszczaninem ale
        mieszkajacym chwilowo poza Bydgoszcza. Odwiwedzam Bydgoszcz co 2-3 miesiace co
        pozwala mi zachowac pewien dystans i na pewno miasto zmienia sie zdecydowanie
        na korzysc. Oczywiscie, ze kazdy z nas chcialby duzo duzo wiecej ale coz,
        cieszmy sie z tego co jest. Poza tym to chyba nie tylko sprawa politykow a
        takze mieszkancow. Nie za bardzo rozumiem racje tych co groza przykuwaniem sie
        do pomnika na Starym Rynku gdyby miasto postanowilo wybudowac parking podziemny
        (osobiscie uwazam pomysl za dobry) czy tez go przesunac. Argumenty o "ziemi
        zbroczonej krwia patriotow" sa niepowazne bo akurat w Polsce trudno byloby
        znalezc ziemie niezbroczona. Tak dlugo jak zachowane bylyby pewne reguly co
        zlego jest w np. przesunieciu pomnika?
        • Gość: zion Re: Wygląd Bydgoszczy IP: *.gazeta.pl 29.06.01, 23:55
          no, nie przeginajmy w druga strone
          OK - w miescie dzieje sie sporo.
          Ale autor pierwszego posta tez ma racje - drogi (a raczej ich zly stan) tez nas w Polsce wyrozniaja
          Co do inwestycji - zwrocice uwage w jak duzym stopniu sa one przejadaniem zyskow z chwilowej koniunktury
          sowodowanej wyprzedaza gruntow dla marketow. Ale stawianie sobie ponikow w postcia hali sportowej (nawet
          bardzo potrzebnej) to jednak nie to samo co inwestowanie w przewidywane dopiero potrzeby miasta - za lat 20,
          30 i wiecej.
          Takim wizjonerskim projektem jest w tej grupie tylko Kamienna, o ile zapal i pieniadze na nia nie skoncza sie w
          polowie
          • Gość: PIT Re: Wygląd Bydgoszczy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.01, 00:52
            W Bydgoszczy buduje się nowe drogi jakby zapominając o stanie istniejących
            dróg. Czasami dochodzę do wniosku, że korzystne byłoby nieco wstrzymać się np z
            budową kolejnego odcinka Kamiennej (zaczekajmy aż jej projekt będzie
            dofinansowany z UE), aby pieniądze na nią przeznaczone wydać jednorazowo na
            nowe dywaniki asfaltowe na najbardziej zniszczonych trasach np. Wojska Pol.,
            Glinki, Wały Jagiellońskie i in. Co z tego, że mamy kilka nowych równych ulic,
            skoro po pozostałych najlepiej jeździć samochodem terenowym ? Bywam często w
            Inowrocławiu, zauważyłem, że tam stan dróg jest lepszy niż w Bydgoszczy.
            Koleiny, wyżłobienia przed skrzyżowaniami są szybko likwidowane. U nas trzeba
            na to czekać do wiosny, bo taki stan uznaje się za normalny.
            • Gość: jajco Re: Wygląd Bydgoszczy IP: *.gazeta.pl 01.07.01, 16:41
              Eeee, troche sie remontuje jednak nie tylko wiosna.
              Ja na przyklad bylem bardzo zbudowany patrzac jak po nocach pracowali faceci od malowania pasow
              na jezdniach. Poza tym zdarza mi sie obserwowac jak przy najpilniejszych naprawach drogowcy tyraja
              w Bydgoszczy na trzy zmiany. A to nie byla regula jeszcze pare lat temu. I nadal nie jest to regula w
              paru duzych miastach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka