Gość: aaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 19:31 Wszystkie religie są równe pod warunkiem,że jest to przaśny katolicyzm.!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: HA winny DOMBROWICZ IP: 82.146.247.* 15.09.05, 20:19 TO OBRAZA MOICH UCZUĆ I TO WSZYSTKO W RATUSZU ośmieszają tylko policję, nauczycieli i straż miejską PRECZ Z DOMBROWICZEM !! I JEGO ZADUPNIKAMI KOMENDANTAMI I JEGO PLATFORMĄ OBYWATELSKĄ ponoć - PEŁNA ODPOWIEDZIALNOŚĆ ?? Na koniec zaprasza maluchy do "religijnego aerobiku" i każe im skrzyżować ręce, pochylić głowy oraz powtarzać: "Panie Boże w Niebie, pomóż nam, żebyśmy byli zawsze posłuszni Tobie, rodzicom, nauczycielom, policjantom, strażnikom miejskim i wszystkim innym, którzy mają nad nami władzę. Prosimy Panie Boże, żebyś odpowiedział na tę modlitwę". HA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolar Re: Alfred wraca do domu IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 15.09.05, 21:37 moze i kontrowersyjne dzialania zaproponowane przez straz miejska i policje, ale cos proponuja, zeby nauczyc najmlodszych bezpiecznych zachowan , szkoda ze ludzie z gazety wyborczej po raz kolejny szukaja skandalu ( ciekaw jestem czy to zamieszcza ), nikt nie skupil sie na tym jakie zachowania sa "promowane" w filmach ALFREDA, a moze to co znalazlo sie miedzy wierszami w artykule : " nie bierz cukierkow od obcych, strzez sie ognia. itp..." Jesli nie ma pieniedzy na polska prewencje ( ile wydala GW na dzialania prewencyjne w tym roku???!!!!) mysle ze warto kozystac z tego co nam inni udostepniaja za darmo! Panowie z Strazy Miejsikej i z Policji BRAWO ZA ODWAGE!!!!! Takiej samej zycze redakcji GW, no i udanych dzialan prewencyjnych, ktorych przed rozpoczeciem nikt nie skrytykuje ze sa promowaniem GAZETY - tak najprosciej...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ert DOLAR WEŹ ENCYKLOPEDIE I POSZUKAJ "DEMOKRACJA" IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.05, 08:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit Re: Alfred wraca do domu IP: 212.122.214.* 15.09.05, 21:38 alfred to lipa i powrót do ciemnogrodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Re: Alfred wraca do domu IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 15.09.05, 21:46 Komendancie Kaszubowski, Policjanci nie przejmujcie sie tym brukowcem - zawsze cos negatywnego napisza, bo krytykowac kogos nie wiedzac o intencjach i nakladzie sil jaki sie ponioslo jest latwo! Ciekawe co sami zrobili aby w miescie zylo sie bezpieczniej? Swieto ulicy Gadanskiej???? KON BY SIE USMIAL!!!! ..... Mysle ze czas w miescie na publiczna bebate na temat realizacji programow profilaktycznych, zagospodarowania czasu wolnego mlodziezy..... a moze w tej kwestji ma tez cos do powiedzenia Gazeta Wyborcza poza krytyka?????? Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Alfred wraca do domu 15.09.05, 21:48 Niech zyje Polska rzeczpospolita Katolicka!Jesli ktos ma odwage mowic inaczej niz proboszcz to wrog i nalezy go wyganac a najlepiej spalic na stosie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iv Re: Alfred wraca do domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 21:53 typowy przyklad gatki lewicowca-anarchisty. A co zlego jest w wierze ?? Czy zabronisz mi jej okazywac ??? Czy dobry przyklad idacy od kaznodzieji nie moze byc pokazywany tylko dlatego ze jest to zdanie wypowiedziane wlasnie przez kaznodzieje?? Apropos ten kaznodzieje jest ewngelikiem a nie katolikiem. Ale dla ciebie to nie ma roznicy. Poporstu kolejny raz mozna przywalic katolikom. Widac bardzo sie ich boisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profilaktyk Re: Alfred wraca do domu IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.05, 22:14 szukacie tanich sensacji!!! hm to je macie !!! Gdzie nasza-Wasza narodowa tolerancja???? Jakby ktokolwiek z GW obejrzał te kasety i choć przez jeden dzień pobył w szkole choćby w Zespole Szkół w Centrum Miasta, gdzie nauczyciele boją się własnych uczniów, to może zmieniłby zdanie!!! Jestem zbulwersowany postawą władz miasta, gdzie jedni zaprzeczają drugim, ludzie tu chodzi o wychowanie młodego pokolenia na normalnych obywateli tego Państwa, którzy będą mieli szacunek do osób dorosłych, przecież (mam nadzieję że tak jest)uczą tego rodzice swoich dzieci. Nikt nie ma zamiaru promować jakiejś religi. Totalne bzdury. GW robi się szmatławcem. Morał tylko jeden - zbiżają się wybory!!!! Drogi Panie redaktorze życzę Panu, aby Pana dzieci np. za 15 lat (kiedy wyrośnie kolejne pokolenie), mogły bezpiecznie poruszać się po centrum miasta oraz aby ich dzieci mogły bezpiecznie, bezstresowo uczyć się w szkole. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iv Re: Alfred wraca do domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 21:50 niestety trzeba przyznac iz Wybiórcza nie popisala sie. To ze by moc chronic, nauczyc bezpieczenstwa dzieci, uzywa sie rowniez modlitwy to nie ejst nic zdroznego!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Alfred wraca do domu IP: *.telsten.com / *.telsten.com 16.09.05, 10:47 Drogi IV ! Czytajac Twoje wypowiedzi trudno zorientowac sie o co Ci chodzi.Najpierw stosujesz totalna krytyke w stylu znanym z lat 50-tych,nazywasz mnie lewicowym anrchista,bo osmielam sie stwierdzic,ze ten kaznodzieja byl wygnany tylko dlatego,ze nie reprezentowal milosciwie nam panujacej religii.Wnastepnej wypowiedzi zgadzasz sie ze mna i nieomal powtarzasz moje slowa piszac,ze kaznodzieja byl tylko pastorem a nie ksiedzem i dlatego musial odejsc.Zdecyduj sie,co chcesz powiedziec,po ktorej stronie stanac.Mysle,ze drogi sa dwie;wojujacy katolicyzm albo chrzescijanskie podejscie do zycia.Zwroc uwage na fakt,ze katolicyzm przestal byc juz w naszym kraju religia milosci.Jest juz tylko religia panujaca.Jestem chrzescijaninem i nie potrzebuje takiego posrednika do kontaktu z Bogiem.W religii katolickiej to hierarchia decyduje o formie tego kontaktu,wierni nie maja nic do powiedzenia.Kaznodzieja,pastor byl skuteczny i dlatego musial przestac.To zbyt duza konkurencja i dlatego stanowil zagrozenie dla watpliwego "autorytetu" kleru katolickiego.Drogi IV! swiat jest inny,bardziej tolerancyjny.Ortodoksyjni katolicy musza sie z tym pogodzic,mlodzi juz to rozumieja i dlatego odchodza od kosciola w formie obecnej do kosciola przyjaznego,tolerancyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gigi Re: Alfred wraca do domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 23:27 jakoś wszyscy szybko czmychnęli, nagle nikt nie broni filmu, nagle Kaszubowski zmienił zdanie z "rozwiazaliśmy problem do dotarciem do najmłodszych" na "obejdzie się bez Alfreda" hi hi hi widocznie jak zawieje tak sie chwieje poddał sie, bez jednej bitwy, walkower...straz - prawie jak wojsko...prawie jak zywiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: Alfred wraca do domu IP: *.tvgawex.pl 15.09.05, 23:29 Jestem przerażona wczorajszym artykułem tzn.sposobem jego napisania.Kto was uczył sztuki dziennikarskiej??? Zero informacji, tekst pisany na szybko, bez sprawdzenia faktów?Czy ktos z GW był w ogóle na tych zajeciach? A widział, ze Facet robi coś dobrego?A jaki kontakt miał z dziećmi? Czy ktoś próbował zrozumiec sens tych zajęc i sens programu czy tez nikt z GW nie zna angielskiego??? Ktos chce zrobić coś dobrego i chyba tylko w tym kraju nie moze. A czy ktoś z GW w ogóle z nim rozmawial i spytal jak wyglada realizacja jego programu w Anglii. Bo tam w tych niby te prostackie filmy ogladaja tez starsi uczniowie? Czy w Polsce ktos odwazylby sie zaproponowac to gimnazjalistom? A tam proponują.I ogladaja. Jak to mozliwe? Trzeba bylo zapytac, teraz juz nie bedzie szansy. Niedouczone dziennikarzyny rozpętaly burzę. Zenada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.j. Re: Alfred wraca do domu IP: *.chello.pl 16.09.05, 11:03 no niestety. znow ktos chcial w naszym kraju cos dobrego zrobic, to sie mu nosa utarlo - moim skromnym zdaniem wcale nie za to wszystko, o co piekla sie przytaczani w artykule (zgadzam sie, ze jest to wyjatkowo fatalna robota dziennikarska) rodzice i oficjele, ale za to, ze jest OBCY. Nie-Polak i na dodatek Nie-Katolik. Znaczy sie - sekciarz. A swoja droga - na zdjeciu mamy sympatycznego starszego goscia, jakos nie wygladajacego na oszoloma, moze by tak GW z nim porozmawiala i pokazala dobre strony tego projektu? Aha, i moze wreszcie ktos by zauwazyl, ze jakos ukochany kosciol katolicki nie kwapi sie do prowadzenia tego typu edukacji na lekcjach religii, mimo ze nauka przestrzegania przepisow jak najbardziej podpada pod nauke dekalogu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totek Re: Alfred wraca do domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 11:18 masz problem. bo to nie jest akcja katolicka. co teraz zrobisz? czy będziesz krytykował protestantów?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myyy Re: Alfred wraca do domu IP: *.polkomtel.com.pl 16.09.05, 11:39 Ale, moim zdaniem, nie chodzi tutaj o modlitwę "per se" - ale o fakt modlenia się o posłuszeństwo "wszystkim, którzy mają nad nami władzę" - to przecież czysty Orwell. To mnie tutaj najbardziej poruszyło. Akcję może prowadzić pastor, może nawet podsumować ją modlitwą - ale w duchu wolnego wyboru dobr-zło, ale nie bezwzględnego posłuszeństwa każdemu, kto ma nade mną władzę. Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 Re: Alfred wraca do domu 16.09.05, 12:17 I to są tolerancyjni katolicy ??? Osobiście wolę religię protestancką niż katolicką! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: Alfred wraca do domu IP: *.tvgawex.pl 16.09.05, 12:23 religia to jest najwyzej chrześcijanska, a nie protestancka czy katolicka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MKA Bezpieczeństwo ruchu drogowego w polskich szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 12:38 Pragnę zabrać głos bo sądzę, że w przeciwieństwie do "wielu " mam trochę więcej wiedzy i kompetencji w tej sprawie. Jestem nauczycielem-metodykiem przedmiotów; techniki i informatyki. 1) Po pierwsze -jeśli chodzi o kształtowanie u uczniów , także tych najmłodszych kl. 1-3, wiedzy, umiejętności i postaw związanych z bezpieczeństwem w ruchu drogowym to w polskich szkołach od 1995 roku obowiązkowo w ramach przedmiotu technika ( szkoła podstawowa i gimnazjum) realizowane są odpowiednie treści dotyczące tych zagadnień. Zainteresowanych odsyłam do programów nauczania. 2) Po drugie -W klasie 4 lub najpóźniej 5-tej w ramach zajęć z brd (bezpieczeństwo ruchu drogowego) nauczyciele techniki maja obowiązek przygotowania uczniów do egzaminu na kartę rowerową. Osobanmi odpowiedzialnymi za przeprowadzenie tych egzaminów uczyniono dyrektorów szkoły. 3) po trzecie - Co do pomocy dydaktycznych w postaci często interaktywnych multimedialnych programów komputerowych, to na dzień dzisiejszy mamy kilka polskich do wyboru całkiem niezłych. Są one z powodzeniem wykorzystywane w szkołach właśnie w trakcie realizacji zajęć z brd. Jednakże problem wielu szkół polega na tym iż nie maja środków na zakup tychże środków i na tej kwesti należałoby skupić uwagę kuratoriów oświaty i innych osób, które maja odpowiadać za profilaktykę dotyczącą brd. Wielu nauczycieli w własnym zakresie lub z uczniami organizuje na terenie szkoły tzw. "miasteczka ruchu drogowego" w których uczniowie w praktyce nabywaja różnego rodzaju umiejętności związane z brd, także z udzielaniem pierwszej pomocy itp., bo takie są wymagania programów szkolnych. 4) Po czwarte - w końcu latach 90-tych powstał program GAMBIT, którego założenie polegało na współpracy szkół, policji i administracji. Czy jego realizacja umarłaśmiercią naturalną?? ... 4) Proszę mi wierzyć - w wieloletniego doświadczenia pedagogicznego z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, iż jeden film ( tym bardziej nieco obcy niekturym kulturowo- wcale nie dziwię się rodzicom iż się obużają, bo maja do tewgo prawo) nie jest w stanie zagwarantować sukcesu. Każdy nauczyciel wie iż proces pształtowania pożądanych postaw z zakresu brd jest procesem wieloletnim wymagającym różnych środków i oddziaływń pedagogicznych i przede wszystkim konsekwencji w działaniu oraz sprzężonego z tym procesem systemu kontroli i oceny. Sama wiedza przekazana w postaci filmu ( chociażby był on najlepszy to za mało). Naiwni sądzą iż jak uczeń wie to automatyzcnie stosuje w praktyce- to błędne myślenie!!! To tak jak z przepisami ruchu drogowego. Wielu kierowców zna przepisy, bo przecież zdali na prawo jazdy, ale w życiu codziennym nie zawsze się do nich stosują. I tu właśnie mamy do czyniennia a postawą, której kształtowanie to bardzo skąplikowany proces. Na koniec: " Cudze chwalicie - swego nie znacie , sami nie wiecie co posiadacie!" A przecież posiadamy w naszym województwie naprawdę dużo wspaniałych nauczycieli, którzy często po godzinach swojej pracy podejmują dodatkowe wysiłki ( przyugotowania do organizowanych co roku konkursów z zakresu brd) aby sprostać wymaganiom programu brd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Pomodlmy sie do Busza i Kwasniewskiego IP: *.firma.bmg.mercedes / 195.136.254.* 16.09.05, 13:32 Coz za idiota z tego pana... Odpowiedz Link Zgłoś
walbrzych W POLSCE WSZYSTKIE RELIGIE MAJĄ RÓWNE PRAWA 16.09.05, 14:19 jeżeli tylko uznają zwierzchność Watykanu i.. ojca Rydzyka Odpowiedz Link Zgłoś
shtalman A Wyszynska chyba sie modlila... 16.09.05, 14:50 o posluszenstwo do wladz itp bo szybko ulegla gdy wladza sie rozdarla wielkim rykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macie nas za durni Re: Alfred wraca do domu IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.09.05, 15:29 Tytuł artykułu: "Modlitwa DO strażnika miejskiego" Jest rzeczą niemożliwą, aby pastor Green, protestant zalecał modlitwę do kogokolwiek oprócz Boga. Modlitwa, stanowiąca zresztą tylko jeden z elementów prezentacji dotyczyła posłuszeństwa wszystkim przełożonym. Czy lewackie uprzedzenia wobec wiary chrześcijańskiej muszą prowadzić do kłamania w żywe oczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Alfred wraca do domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 17:02 Przede wszystkim nie Małgorzata Wyszyńska a Wiesława, (brawo dziennikarze Gazety!!), poza tym bardzo dobra akcja - widziałam bo byłam na spotkaniu i prezentacji programu. Działa program w Szczecinie ale nie może w naszej zapyziałej Bydgoszczy. Może gdyby autorem był ksiądz katolicki to byłby chwalony. Jestem nauczycielką i nalezy zrobić wszystko aby nasze dzieci były bardziej posłuszne i bezpieczne. Brawo ciemnogród i niedoinformowani jak zwykle mierni dziennikarze, którzy często zrobią więcej złego niż dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: Alfred wraca do domu 16.09.05, 19:14 Odpowiadasz na : Gość portalu: gosia napisał(a): > Przede wszystkim nie Małgorzata Wyszyńska a Wiesława, (brawo dziennikarze > Gazety!!), poza tym bardzo dobra akcja - widziałam bo byłam na spotkaniu i > prezentacji programu. Działa program w Szczecinie ale nie może w naszej > zapyziałej Bydgoszczy. Może gdyby autorem był ksiądz katolicki to byłby > chwalony. Jestem nauczycielką i nalezy zrobić wszystko aby nasze dzieci były > bardziej posłuszne i bezpieczne. Brawo ciemnogród i niedoinformowani jak zwykle > > mierni dziennikarze, którzy często zrobią więcej złego niż dobrego też uważam,że wszystko co służy bezpieczeństwu dzieci jest słuszne.nie znam programu Pastora Greena ani jego prezentacji,a artykułu w gazecie ani wypowiedzi w wątku nie mogę uznać za fakty.sytuacja wydaje się niezręczna.z jednej strony bezpieczeństwo dzieci i święte intencje z drugiej na koniec zajęć na temat bezpieczeństwa:modlitwa.może to się nie konotuje rodzicom.modlitwa przynależy wszak lekcjom religii.i obojętne czy to będzie lekcja religii dla dzieci katolickich,protestanckich czy islamu i czy poprowadzi ją imam,rabin czy katecheta.jednym słowem Alfred na jezdnię,modlitwa do salki katechetycznej.tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SFAJROS Re: Alfred wraca do domu IP: *.tvgawex.pl 16.09.05, 19:28 NO! GRATULACJE GW! CHCIELIŚCIE SENSACJI I JĄ MACIE. A TERAZ PRZECZYTAJ TO SZANOWNY REDAKTORZE I JEGO BEZPOŚREDNI PRZEŁOŻONY. DZIAŁANIA PROFILAKTYCZNE SKIEROWANE DO MŁODZIEŻY I DZIECI - A PRZEDE WSZYSTKIM DZIECI - WYMAGAJĄ ODDZIAŁYWAŃ RÓWNOCZESNYCH, WIELOPŁASZCZYZNOWYCH - RODZICÓW, NAUCZYCIELI, SŁUŻB ODPOWIEDZIALNYCH ZA BEZPIECZEŃSTWO WEWNĘTRZNE KRAJU I KAŻDEGO KTO CHOĆ W MAŁYM STOPNIU CZUJE SIĘ WSPÓŁODPOWIEDZIALNYM ZA BEZPIECZEŃSTWO WŁASNE I SWOICH NAJBLIŻSZYCH. PROGRAM "ALFRED RADZI" POWSTAŁ JAKO ODPOWIEDŹ NA TRAGICZNE WYDZARZENIA JAKIE WSTRZĄSNĘŁY WIELKĄ BRYTANIĄ PONAD 10 LAT TEMU, GDY DWÓCH CHŁOPCÓW W WIEKU 10-12 LAT POZBAWIŁO ZYCIA SZEŚCIOLATKA. ZSZOKOWANA WÓWCZAS ANGIELSKA OPINIA PUBLICZNA SWOJE OBURZENIE KIEROWAŁA NA WLADZE, KTÓRE BEZRADNIE ROZKŁADAŁY RĘCE. GDY W NASZYM PIĘKNYM KRAJU POJAWI SIĘ TAKA SYTUACJA (A POJAWI SIĘ - DAJ BÓG - NIE!)TO W MEDIACH ZOBACZYMY WRONĘ I "POD NAPIĘCIEM" I ZNOWU WSZYSCY BĘDĄ GADAĆ, ROBIĆ CZARNE MARSZE, TRANSPARENTY, KRZYCZEĆ I BĘDZIE DALEJ JAK JEST! SZANOWNY REDAKTORZE! OTO PRZYJEŻDŻA Z DALEKIEJ BRYTANII PASTOR I DAJE W RĘCE BYDGOSZCZAN NARZĘDZIE PROFILAKTYKI - ZA ZUPEŁNĄ DARMOCHĘ (BO O TYM JUŻ NIE NAPISAŁEŚ)- A JEDEN TWÓJ JAKŻE PŁYTKI ARTYKUŁ NIWECZY SZANSE DZIECI I MŁODZIEŻY NA WŁASNE BEZPIECZEŃSTO, A MOŻE I NAWET ZACHOWANIE ŻYCIA. JAK CZYTAM, PROBLEM TWÓJ TO MODLITWA, KTÓRA BYŁA UNIWERSALNA I JAK DOBRZE SŁUCHAŁEŚ EKUMENICZNA. SZANOWNY REDAKTORZE! CIEKAWE CO POWIESZ ZA PARE LAT MATCE MŁODEGO BANDYTY, KTÓRY WRAZ Z KOLEGAMI ZAKOPAŁ NA ŚMIERĆ RÓWIEŚNIKA, CO POWIESZ MATCE OFIARY, KTÓRZY NIE MIELI SZANSY NA ZDOBYCIE WIDZY O BEZPIECZNYCH ZACHOWANIACH, KTÓRE PRZEKAZYWAŁ TEN "STRASZNY PASTOR", CI "WŁADCZY STRAŻNICY MIEJSCY I POLICJANCI", KTÓRZY "PRAGNĄ ABY DZIECI SIĘ DO NICH MODLIŁY" - CO POWIESZ? JA WIEM! POWIESZ, ŻE BYŁY WYBORY W POLSCE I TRZEBA BYŁO KOMUŚ ZASZKODZIĆ, ŻEBY ZYSKAĆ MÓGŁ KTOŚ, POWIESZ,ŻE CHCIAŁEŚ ZAISTNIEĆ W GAZECIE, ŻE DOSTAŁEŚ PROFIT BO LUDZIE SIĘ WZBURZYLI I KUPILI GAZETĘ, POWIESZ, ŻE BYŁEŚ WTEDY OGRANICZONYM PISMAKIEM, POWIESZ, ŻE... JAK MYŚLISZ CZY WTEDY TO COŚ ZMIENI??? POZWÓL LUDZIOM, KTÓRZY WIEDZĄ JAK ZMIENIAĆ ŚWIAT NA LEPSZE PRACOWAĆ! DAJ DZIECIOM SZANSE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Alfred wraca do domu IP: 83.238.146.* 17.09.05, 22:47 co tu się dzieje ??? kto to jest Lubrant ??? co to za autorytet (wątpliwy) aby wypowiadać sie na temat programów realizowanych przez policję i straż miejską? hańba. Dajmy się wypowiedzeć fachowcom z tej dziedziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: husyta Władze zabraniają modlitwy o posłuszeństwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 20:11 Władze Bydgoszczy zabraniają modlitwy o posłuszeństwo dzieci i młodzieży wobec władz! Brawo Bydgoszcz! Potem nie płaczcie, kiedy wam poprawnie katolicka młodzież burdy na stadionach robi. Skoro program został przygotowany przez jakichś tam ewangelicznych chrześcijan, to należy go skasować bez oglądania. To na pewno sekciarstwo! Proponuję zastąpić ten program lekcjami religii, gdzie uczy się dzieci klepania różańca i ślepego posłuszeństwa wobec kleru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Piękny to on nie jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 23:33 Kto widział tego Alfreda? Zapraszam do obejrzenia twarzyczki: ww2.tvp.pl/389,20050913245295.strona z całym szacunkiem dla pomysłu pastora jako ogółu ale był taki horror "Puppet Master" (Władca lalek) i taka podobna z twarzy kukiełka była zabójcza, brrrrrr może sie czepiam ale pankracy był przyjemniejszy z pyska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kathy Re: Alfred wraca do domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 23:43 Skandal? Skandalem jest jest to, że na łamach GW publikuje się coś takiego. O co właściwie chodziło panu redaktorowi? Że co? Że pastor pomagał dzieciom modlic się o siłę do bycia posłusznym zwierzchnikom? Pan redaktor zachował się jak rasowy Polak - dokopac komu trzeba, bo jeszcze zrobi coś dobrego. Pokazał brak kompetencji i niedoinformowanie. Zastanowiłabym się na Pana miejscu, czy mam jeszcze kwalifikacje do wykonywania zawodu dziennikarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zecmen modły o posłuszeństwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 07:36 akcja uswiadamiająca zagrożenia czatujące / nie czekajace/na dzieci tak ! wspieranie tej akcji przez kazdego - SM,Policję ,pastora, księdza,popa itd tak! modlenie się o posłuszeństwo wobec kogokolwiek z wymienionych - NIE!!!! wszelkie oznaki przynależności religijnej wyprowdzić ze szkół,przedszkoli,instytucji państwowych ,... wiara to twoja,moja osobista sprawa - ci którzy ją narzucają należą do sekty i należy ich potępiać! Odpowiedz Link Zgłoś
trond nic straconego:podoba mi sie pomysł 17.09.05, 10:40 pacynkowego przemawiania do wyobraźni maluchów.trochę jeszcze sobie tę kwestię w moim ptasim móżdżku przemyślałem i dobrze się stało,że ukazał się artykuł na ten temat-warto mieć informację skoro rzecz dotyczy dzieci.piszę posta a z prawej górnej flanki macha do mnie prawa łapka,uśmiecha się spod drewnianego nochalka sympatyczna gęba z dobrymi kulkami oczek.ten to się dobrze konotuje.nic nie mam do inicjatywy Pastora Greena.ani do jego wyznania.ale w Polsce się przyjął Pajacyk.może sklecić polską wersję tegoż programu,zapłacić pastorowi tantiemy za pomysł,skonstruować polskiego Pajacyka bo dzieci znają jego misję i poczekać z modlitwami,które trochę w duszach dzieci mogą mącić-skoro nie są najważniejszym celem lekcji-bo mamy w kraju wolność wyznaniową i jedne dzieci w domu się modlą,inne mniej,inne wcale i mogłyby poprzez czwarty wymiar "modlitwy szkolnej" doznać rozdwojenia pojęć, a wówczas praca dydaktyczna nad meritum poszłaby na marne.jako katolik nalotu na pastoryzm tu nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: nic straconego:podoba mi sie pomysł 17.09.05, 12:48 p.s.żeby nie było,że nie ma dla m.in. dzieci katolickiej modlitwy na temat bezpieczeństwa to zacytuję tę,którą znam: Aniele Boży,stróżu mój Ty zawsze przy mnie stój rano,wieczór,we dnie, w nocy bądź mi zawsze ku pomocy, broń mnie od wszystkiego złego i doprowadź ,mnie do życia wiecznego amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: defetysta nikt nie będzie kazał mojemu dziecku modlić się IP: *.centertel.pl 17.09.05, 13:23 nikt też nie będzie mu wmawiał, że straż miejska to przedstawiciele władzy. policja jest oragnem, który ma dbać o bezpieczeństwo i zdrowie obywateli swojego państwa. nie mógł sobie ten ewnagelik darować modlitwy? gdyby nie ona reszta jest jak najbardziej słuszna. Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: nikt nie będzie kazał mojemu dziecku modlić s 17.09.05, 13:45 Odpowiadasz na : Gość portalu: defetysta napisał(a): > nikt też nie będzie mu wmawiał, że straż miejska to przedstawiciele władzy. > policja jest oragnem, który ma dbać o bezpieczeństwo i zdrowie obywateli > swojego państwa. > > nie mógł sobie ten ewnagelik darować modlitwy? gdyby nie ona reszta jest jak > najbardziej słuszna. mi tam modlitwa nie przeszkadza,jeśli w programie szkoły polskiej na lekcjach bezpieczeństwa dzieci jest przewidziana w programie.sęk w tym,żeby nie miała postaci niezdarnej treści wywołującej u dzieci odwrotny skutek:policjant,strażnik,strażak etc. to władza,której winne są posłuszeństwo,a nie przyjaciel,który pomoże w potrzebie.dziecko nie ma wyboru:musi prosić w modlitwie o to żeby być posłusznym.jakby samo nie miało tyle woli i dobroci w sercu i mądrości w głowie,że bez modlitwy nie wydoli szanować tych,którzy nie śpią,aby ich nikt nie budził ze snu. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodek31 Re:wyrażna pomyłka 17.09.05, 18:58 Coś się komuś delikatnie mówiąc pomyliło. To dzieci i młodzież szkolna powinna modlić się o ZDROWIE za obecnych w szkole przedstawicieli "władzy", urzędników , policjantów oraz straż miejską, gdyż modlić się o ROZUM dla nich jest już za póżno. Najlepiej by dla nich było nic nie robić, a tylko brać pieniądze. Panowie zapomnieli o swojej służebności w stosunku do społeczeństwa, a szczególnie do dzieci i młodziezy. Dziwie mnie, że w ślady urzędasów chcą iść niektórzy nauczyciele. To nie problem w dzieciach i młodzieży szkolnej. Cały problem tkwi w zachowaniu zdecydowanej większości społeczeństwa dorosłego. Szczególności pseudo polityków. Uważają oni. że czym więcej u nich chamstwa, tym lepiej. Wszelkie zakazy oraz modlitwy niewiele tu pomogą, jeżeli dorośli sami nie będą próbowali się zmienić. Bo jakie młodzież ma mieć przykłady do naśladowanie. 50 procent przekazywanych wiadomości telewizyjnych codziennie poświęconych jest przestępczości dorosłych, nie dzieci szkolnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uosiu Jak zwykle manipulacja - tym razem podwójna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 20:10 1. Nikt nie modlił się "do strażników miejskich" ani do tego nie zachęcał. Modlono się, aby młodzież szanowała służby porządkowe. Czy byłoby źle, gdyby szanowała? A jeśli byłoby dobrze, może się o to pomodlić? Chyba że odrzucimy w ogóle koncepcję modlitwy w szkole, ale to już zupełnie inna historia. 2. Poparcie kuratorium wycofano nie dlatego, że kuratorium nie popiera, bo mu się nie podoba, ale dlatego że nie ma uprawnień do wystawiania takich opinii ("kurator przekroczył uprawnienia"). Faktycznie, tylko ministerstwo opiniuje podręczniki i pomoce dydaktyczne (do których może należeć film edukacyjny). Co nie oznacza, że niezatwierdzonego nie można w szkole pokazywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zet Re: Jak zwykle manipulacja - tym razem podwójna IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 18.09.05, 23:10 Jestem zawiedziony postawą niektórych dziennikarzy lokalnych wydań GW. Od kilku lat tropią inicjatywy, które mogłyby pomóc w rozwiązaniu problemów społecznych i wychowawczych. Doprowadzają do odrzucenia ich, nie proponując niczego w zamian. I jeszcze jakby czerpią z tego satysfakcję. Postępują zupełnie tak jakby byli opłacani przez stronę, która ma wyłączny monopol na rację w tym kraju. Podobnie jak teraz w Bydgoszczy było szereg lat temu w Krakowie. Dziennikarze GW przyczynili się wtedy do zniweczenia wysiłku kilku nauczycieli j. angielskiego, którzy chcieli przyjść z pomocą niezamożnej młodzieży. Czujni dziennikarze wykryli działanie "sekty" baptystycznej, zaalarmowali kogo trzeba i tak przedstawili sprawę, że zamiar upadł. Czy nie wypadałoby postępować konsekwentnie i zawiadomić np. prezydenta Bush'a, że jest "sekciarzem", zaprzestać wyjazdów do USA i innych krajów, gdzie wiekszość to protestanci i odmawiać pomocy z takich krajów, ze względu na niebezpieczeństwo podstępnego działania? Czy rzeczywiście chwilowy poklask zdobyty przez wywołanie sensacji jest wart tego, by rezygnować z bezstronnej, obiektywnej postawy jakiej oczekuje się od dzioennikarza? Czy nie warto wzorować się na merytorycznych i moralnych standardach BBC? Apeluję: CZWARTA WŁADZO, OBUDŹ SIĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gnago Historia nauczycielką życia, rozum przewodnikiem IP: *.compline.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.05, 21:06 Dzieci obowiązane są do posłuszeństwa dorosłym , dorośli do opieki nad dziećmi . To prawda uniwersalna dla każdego gatunku na Ziemi a i w całej galaktyce. (Pomijam oczywiście gatunki gdzie potomstwo rodzi się ukształtowane.)W cywilizacji zachodniej poziom bezpieczeństwa jest tak wysoki ,że granica tolerancji wobec zachowań potomstwa jest za szeroka. Społeczeństwo to rodzaj stada i jak inne wymusza pewne normy zachowań aby mogło pozostać tym społeczeństwem. Inaczej co powstrzymałoby mnie przed zrobieniem tzw. wyciągu szanownym panom redaktorom ( poza ich wątpliwą siłą fizyczną)jak nie wychowanie, czyli pozytywny rodzaj prania mózgu. HIstoria uczy nas jak to osiagnąć: stawianie dobrego przykładu; przedstawianie winowajcy i jego nagannego czynu klasie , szkole , osiedlu; pręgierz , "ścieżka zdrowia", odosobnienie, banicja, śmierć. Metodę przedstawioną w artykule mozna uznać za właściwą i o niskich kosztach społecznych. Porównajcie sobie koszty takiej akcji z ceną miesiąca odosobnienia w dowolnym "mamrze" . A najbardziej mnie ciekawi ujrzenie pokazu nieposłuszeństwa takich malkontentów wobec polecenia funkcjonariusza -stój bo strzelam. NIestety społeczeństwo takich chroni , i dlatego stać ich na artykułowanie takich bredni . To co tu napisałem uwazam za dogmat, a dyskusji podlegać mogą tylko detale. QD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zecmen bezpieczeństwo naszych dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 09:11 nawiążę dalej ,by dysputę podtrzymać - czuwanie nad bezpieczeństwem naszych dzieci jest naszym rodziców obowiązkiem ! wszelkie działanią uświadamiajace o czatujących na nie niebezpiczeństw są celowe! - lecz bez wykorzystywania tego do celów ?/ sekciarskich metod , metod KGB modlenia się " o posłuszeństwo wobec SM(czy kogokolwiek) ,{{{{{oprócz rodziców własnych}}}. działania "baptysty",pastora( nieważne(p.p) wyznanie ),kk, ,... tylko treść która poszła w świat? - też można akceptować oprócz jw. chronić nasze dziatki przed zbrodniczymi zapędami mafii!!!! - kazdej///1kk Odpowiedz Link Zgłoś