Dodaj do ulubionych

Dombrowicz grozi sąsiadom

IP: *.eu.org 21.09.05, 21:52
Tak trzymać panie Prezydencie Dombrowicz.Jeśli te małe gminy,które i tak żyją
z Bydgoszczy a podatki płacą u siebie niech dbają o swoich
mieszkańców.Wszystkim okolicznym kacykom,którzy przyspawali się do foteli
wójtów radzę zorganizować wycieczkę gegraficzną do Berlina w celu policzenia
ile gmin i miast wchłonęło to miasto.Dla dobra wszystkich.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jan Tak trzymać Prezydencie IP: *.eu.org 21.09.05, 21:53
      Tak trzymać panie Prezydencie Dombrowicz.Jeśli te małe gminy,które i tak żyją
      z Bydgoszczy a podatki płacą u siebie niech dbają o swoich
      mieszkańców.Wszystkim okolicznym kacykom,którzy przyspawali się do foteli
      wójtów radzę zorganizować wycieczkę gegraficzną do Berlina w celu policzenia
      ile gmin i miast wchłonęło to miasto.Dla dobra wszystkich.Pozdrawiam.
      • Gość: abc Re: Tak trzymać Prezydencie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 22:03
        Poznan szacuje ze za 5 lat nie bedzie go stac na egzystenceje z racji braku
        wplywow z podatkow! Gdyz wiekszosc ludzi wyprowadza sie do okolicznych gmin i
        tam wplywaja ich podatki!
        Wracajac do tematu:Mysle ze to kwestia czasu az te okoliczne gminy zostana
        wchloniete przez Bydzie i stana sie li tylko osiedlami tak jak kiedys chociazby
        fordon!
        pzdr
        • Gość: p Szantaz nie jest metoda przekonania do wiekszych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 08:43
          Szantaz nie jest metoda przekonania do 2x wiekszych podatkow w Bydgoszczy ani
          zadnym argumentem dla Osielska
          • Gość: z Osielska Re: Szantaz nie jest metoda przekonania do wieksz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 08:43
            Afer bydgoskich tez nie cchemy!!!!!
            • Gość: pp Re: Szantaz nie jest metoda przekonania do wieksz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 09:40
              Co bydgoszcz moze dac poza aferami? Nic.
              Drogi mamy lepsze, szkół nie zamykamy, a podatki niższe.
    • Gość: Iron Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.chello.pl 21.09.05, 22:16
      No w końcu panie Prezydencie jakieś konkrety. I wg mnie tytuł artykułu jest
      mocno przesadzony bo to żadne groźby tylko sensowne decyzje z jakiej racjii
      misto ma inwetować w ościennych gminach??? Niech Siecienko im zbuduje....za
      jakieś 100 lat hehehe
    • Gość: oburzony Chcemy silnej Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 22:17
      Wydaje mi się zę dobrze by było Bydgoszcz nawet o całe gminy powiększyć,Rzeszów
      ostatnio pokazał jaką należy iść drogą.A zachowania wójtów są wg mnie
      oburzające.
    • Gość: locales Re: po mnie choćby potop - mowi wojt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 22:18
      mam nadzieje ze wojtom i sołtysom okolicznych przysiołkow nie chodzi o pensje,
      tylko o dobro mieszkancow. patrzac na rozwoj aglomeracji miejskich w europie to
      naturalny proces wchlaniania obszarow sasiednich. trzymamy kciuki za rozwojem
      bydgoszczy - jesli sicienko chce dalej trzymac prym wsrod wlasnej kategorii
      gmin - NA Zdrowie - proponujemy Fordon i okoliczne wsie - > Strzelce itd. -
      przydadza sie nowe drogi, lepsze szkoly dla dzieci itd.
      • Gość: gosc Re: po mnie choćby potop - mowi wojt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 22:24
        locales-to belkot.
    • Gość: JaCeK ! Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 22:21
      Tak jak za zaborow Bydgoszczanie byli Polakami pod opieka krola Pruskiego tak
      teraz mieszkancy Dolnej Waleniowej sa Bydgoszczanami pod opieka wojta Sicienka.
      Nonsens

Brawa dla prezydenta - lubię taką twardą zdecydowaną politykę. Sawka jedna
      palnął głupstwo, z jednej skrajnosci popadl w drugą- moze najlepiej wlaczyc caly
      powiat do granic miasta zeby potem nie bylo trzeba sie meczyc ? Jeszcze niech
      Sawaka poda ze Bydgoszcz zostanie dzieki temu najwiekszym miastem w Polsce to
      juz w ogole moze poslem nawet kiedys go wybiorą.... zalosne
    • Gość: gosc Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 22:22
      hmmm....majac wybor,wybieram...Berlin.
    • Gość: japi Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 22:27
      chyba was pogieło wszystkich nie po to ludzie sie wynoszą na wieś zeby jakis
      oszołom robił młyn
      • Gość: Iron Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.chello.pl 21.09.05, 22:40
        trzeba się było wyprowadzić na wieś dalej od miasta to miałbys spokój. A co to
        nas obchodzi że tacy ja Ty chcą robić wszystko w mieście (praca, edukacja,
        zakupy) a podatki odprowadzał komus innemu????Kożystasz z naszych dróg to na
        nie też dawaj kasę!!!!!!i jeszcze pewnie jak jeździsz to narzekasz na
        dziury!!!!!hahahahahah będziesz płacił to dziur nie będzie!!!!
        • Gość: Rex Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 23:31
          Straza Miejska najechac ich - a co!!!!Niech wiedza!!!!!A radny Sawka Markety to
          w Bydgoszczy niech buduje!!!Widac wycieczki z Prezydentem /Manheim/na niego zle
          wplynely
    • Gość: maciej Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 22.09.05, 00:31
      W tym wypadku w pełni popieram prezydenta. Najlepiej nic nie dawac, a miec same
      korzysi, oto polityka wójtów!
      • Gość: Sisi Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: 212.122.220.* 28.09.05, 14:34
        Zastanow sie co mowisz - na wprost wynika z tego, gminy lepiej gospodaruja
        funduszami niz miasto. Zobacz co jest z Wodociągami? Bydgoskie maja sie nijak.
        Tez siegaja po infrastrukture zbudowana za pieniadze gminy. Podobno zeby bylo
        taniej... Tylko taryfikator sie nie zgadza hehehe Bo koszt wody i sciekow jest
        znacznie nizszy w gminie BB niz w Bydgoszczy. I tyle.
    • Gość: Gosc Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.acn.waw.pl 22.09.05, 00:39
      Tylko problem lezy gdzie indziej drogi Panie - te tereny do dodatkowe wplywy z
      podatkow dla okolicznych gmin. O nic innego nie chodzi.
      • Gość: Cep Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 00:45
        Radni z Osielska pokazali panu Prezydentowi , ze kto mieczem wojuje...A nie
        trzeba bylo najpierw z sasiadami porozmawiac.Przeciez oni/wojtowie/to nie
        Jasiakiewicz...
        • coolek Re: Dombrowicz grozi sąsiadom 22.09.05, 00:54
          Tak jak ogolnie jestem przeciwnikiem sztucznego powiekszania Bydgoszczy, ktore i
          tak powinna byc rozpatrywana jako miasto plus przyleglosci, tak w tym wypadku
          wydaje mi sie, ze Dombrowicz ma racje. Co do zajmowania calych gmin, to pomysl
          jest poroniony. Nic na sile - to i tak sa bydgoszczanie, chociaz niekotrzy
          przejawiaja nieco separatystyczne zapedy:-) Ale to jest calosc i musi byc
          wspolpraca. Mam nadzieje, ze zostanie wypracowany consensus - trzezwo myslacy
          ludzie nie powinni miec z podjeciem decyzji wiekszych problemow, aczkolwiek
          trzeba im dac wysluchac racji obu stron.

I bardzo podoba mi sie, ze wokol mojeo miasta coraz prezniej rozwijaja sie te
          wszystkie "satelity". Spor jest glupi i mam nadzieje, ze da sie go rozwiazac w
          cywilizowany sposob.

Coolek
    • Gość: Dark Warrior Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 00:52
      POPIERAM PREZYDENTA DOMBROWICZA!!!! Ci idioci z Białych Błot,Sicienka i
      Osielska zawsze znajdą wymówkę! Mamy głąby XXI wiek,miasta się rozrastają,a
      argumenty sprzeciwu doprowadzają mnie do pustego śmiechu!! Zastanówcie się
      imbecyle ile wam da włączenie do Bydgoszczy.Sami nic nie możecie bo nie macie
      pieniędzy. Ale cóż,to głównie wy stracicie a nie miasto. Panie
      prezydencie....Tak trzymać i nie bać się tych dziwolongów.
      • Gość: Kolti Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 01:02
        Gosciu -ty chyba danych sttystycznych nie cytasz.To te gminy sie rozrastaja -a
        liczba ludnosci Bydgoszczy ciagle maleje /w zastraszajacy sposob/Do rozmowy
        najpierw stao , a nie uchwaly i wojna.Zgadzam sie , ze wojtowie tych gmin to
        nie Jasiakiewicz i prezdent powszechnie znanej arogancji wobec nich pokazywac
        nie musi
        • Gość: Bec Re: Osielsko grozi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 01:07
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=29147410
          • Gość: ddel Re: Osielsko grozi IP: *.server.ntli.net 22.09.05, 03:08
            mistao naturalnie i tak predzej czy pozniej wchlonie te gminy, wiec lepiej
            proces ten zaczc wczesniej i czerpac z tego korzysci a nie wojowac i kurczowo
            trzymac sie stolkow....
            brawo za decyzje dabrowicza
            • Gość: AAalek Re: Osielsko grozi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 12:19
              Wójt gminy Osielsko chce odebrać Bydgoszczy ziemie, bo chce postawic tam nowe
              bloki - takie jak jego poprzednik w Niemczu.W Bydgoszczy by coś takiego nie
              przeszło - patrz Opławiec. Niestety Panie Wójcie mieszkańcy Niemcza Pana nie
              poprą. W Bydgoszczy taki przekręt z blokami by nie przeszedł.
              • Gość: Samek Niemcz chce do Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 19:39
                Niemcz nie chce bloków, Niemcz chce do Bydgoszczy.
              • Gość: gosc Re: Osielsko grozi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 22:18
                Kolejny chory...Jakie bloki?
                • Gość: AAalek Re: Osielsko grozi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 07:47
                  Jedz do Niemcza to zobaczysz przy ulicy Bydgoskiej bloki, które buduje były
                  wójt gminy Osielsko. Bloki te stoją wśród jednorodzinnych domków. Nikt w nich
                  nie chce mieszkać, ale skorupa stoi już kolejny rok i psuje krajobraz. Z
                  grzeczności nie odpowiem na twoje zaczepki o chorobie. Jeżeli jednak nie
                  zobaczysz tych czteropiętrowych domów to na początek idz do okulisty.
                • Gość: sehuk Niemcz do Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 12:22
                  W sprawie tych bloków gmina nie ma czystego sumienia. Ludzie to pamiętają.Wójt
                  może się teraz spodziewać, że Niemcz będzie chciał połączyć się z Bydgoszczą.
                  • Gość: Atek Re: Niemcz do Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 07:31
                    Jeżeli Osielsko zapyta się mieszkańców Niemcza o zdanie to może się zdziwić.
              • Gość: Kiwi Re: Osielsko grozi IP: 62.29.161.* 29.09.05, 10:35
                Mieszkam na jednej z ostatnich ulic Bydgoszczy, około 50 metrów przed
                Osielskiem. Gdyby było referendum to ponad 70% osób z naszej ulicy i
                okolicznych głosowałoby za przyłączeniem do Osielska. Bydgoszcz ma nas gdzieś.
                Drogi porządnej to się podejrzewam nie doczekamy przez najbliższe 50 lat.
        • Gość: Wojtekh Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.zse.bydgoszcz.pl 22.09.05, 13:00
          No tak i jeszcze napisz że do tych gmin ciągną ludzie z całej Polski hehehehe.
          Kurcze przecież to Bydgoszczanie. No ale może niektórzy tego nie rozumieją.
      • Gość: gosc Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: 82.146.247.* 22.09.05, 09:38
        Dark Warrior-co za jeezyk-wstyd!
    • Gość: tomek soc kwitnie w najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 08:15
      mieszkańcy Sicienka płacą o połowe niższe podatki... Będąc bydgoszczanami
      zapłacą dwa razy więcej... Moim zdaniem oni powinni zażądać przyłączenia do
      Bydgoszczy, bo każdy powinien być bardziej dumny, gdy płaci więcej na SWOJĄ władzę
      • Gość: Antoś Re: soc kwitnie w najlepsze IP: *.zse.bydgoszcz.pl 22.09.05, 13:05
        facet za 80 m mieszkanie w centrum płacę około 90 zł na rok w sicienku 45 czy
        to jest różnica rzutująca na takie zachowanie gmin?
    • Gość: nn Dombrowicz to dno. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 08:20
      Dombrowicz na pewno to spieprzy, zaczął pyskówkę i pewnie na tym się skończy.
      Intrygantem i do kłótni to jest pierwszym, ale do budowania i rozwoju to już
      głowy nie ma.
    • Gość: z Osielska Nie chce B-czy, 2x wiekszych podatkow i afer!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 08:25
      Nie chce B-czy, 2x wiekszych podatkow i afer!!!!
      • Gość: p Re: Nie chce B-czy, 2x wiekszych podatkow i afer! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 08:37
        Nie mozna robiuc czegos w granicach prawa, poslugujac sie szantazem.
        • Gość: abc Re: Nie chce B-czy, 2x wiekszych podatkow i afer! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 09:23
          wojtowie bronia tylko swoich zlodziejskich posadek bo za chwile nie bedzie
          gminy tylko osiedle i beda mogli spolecznie w radzie osiedla zasiadac ha ha ha
          • Gość: pp Re: Nie chce B-czy, 2x wiekszych podatkow i afer! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 09:41
            Bydgoszczy nie ma w akcji CZYSTA GMINA
            Jak myslisz dlaczego?
            A w Osielsku podatki nizsze, inwestycje wieksze, a afer nie ma.
            • Gość: Bydgoszczanin Re: Nie chce B-czy, 2x wiekszych podatkow i afer! IP: 212.122.214.* 22.09.05, 10:06
              Wszyscy oburzaja się tutaj na Dombrowicza żę nie wyremontuje skrzyżowania
              Kolbego i Grunwaldzkiej. Skoro jest taka postawa wójta - to pytam się dlaczego
              Bydzia ma z własnej kieszeni inwestować w coś na czym zyskaja mieszkacy
              podmiejskiej gminy? Nie chcą w porzadku ich prawo! Akceptujemy je ale na litość
              boska Bydzia nie będzie prowadziłą działalności rozdawniczej na rzecz
              osćiennych gmin tylko dlatego że one na to oczekują!
              Zreszta jeżeli chodzi o to skrzyżowanie to akurat był już tam tarcia. Urząd
              MIasta Bydgoszczy miał zastrzeżenia co do postawienia akurat w tym miejscu
              marketu i stacji benzynowej. Władze Sicienka przeforosowały swoją koncepcję a
              teraz oczekują od Bydzi żę zmodernizuje skrzyżowanie bo naciskaja na nich
              właściciele marketu i stacji benzynowej! Niestety ale nie tylko Bydgoszczu
              można zarzucić błędy polityki wobec ościennych gmin. Dokładnei to samo mozna
              zarzucić tym gminom!
              Chociażz drugiej strony tak czy siak bęzie trzeba jakiś konsensus zawrzeć! Ale
              na to potrzeba spokoju a nie kogucich wystepó przedstawicieli władzy lokalnej!
            • Gość: Iron Re: Nie chce B-czy, 2x wiekszych podatkow i afer! IP: *.chello.pl 22.09.05, 15:09
              pp napisał(a)"Bydgoszczy nie ma w akcji CZYSTA GMINA
              Jak myslisz dlaczego?
              A w Osielsku podatki nizsze, inwestycje wieksze, a afer nie ma."
              NAPRAWDĘ W OSIELSKU SĄ WIEKSZE INWESTYCJE?????buahahahahahahahahahaha co te
              domki???czy osiedle dla oficerów NATO które będzie dzięki Bydgoszczy????
              • Gość: gosc Re: Nie chce B-czy, 2x wiekszych podatkow i afer! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 22:17
                Iron,pleciesz trzy po trzy-myslalem,ze jestes chory,a tobie brakuje piatej
                klepki.W Osielsku nie ma zadnego osiedla NATO!Domy buduje sie w ramach TBS (mam
                nadzieje ,ze wiesz co to jest).Gdzie tutaj rola BYdgoszczy?Wojsko kupilo teren
                kiedy Polska nie byla czlonkiem NATO.
                • Gość: Iron Re: Nie chce B-czy, 2x wiekszych podatkow i afer! IP: *.chello.pl 23.09.05, 17:43
                  Nie przesadzaj koleś bo nie do mnie z takimi tekstami ..... co to TBS to chyba
                  wiem :b a osiedle dla oficerów NATO (ma być 450 mieszkań) to napewno nie TBS.
                  UWIERZ MI. I jeszcze raz mówię uwarzaj na słowa.
                  • Gość: Iron Re: Nie chce B-czy, 2x wiekszych podatkow i afer! IP: *.chello.pl 23.09.05, 17:45
                    I tak wogóle to łepku napisałem "które będzie" a nie że jest! Jak się wczytasz
                    to może zrozumierz znaczenie niektórych słów z kontekstu a jak będziesz miał
                    problemy to polecam słownik języka polskiego.
                    • Gość: gosc Re: Nie chce B-czy, 2x wiekszych podatkow i afer! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 09:03
                      Pdtrzymuje moja opinie o Tobie-nie masz pojecia o czym piszesz-w Osielsku nie
                      ma i nie bedzie osiedla dla obcokrajowcow.Biore do reki slownik-kto to jest
                      lepek?
                      • Gość: Iron Re: Nie chce B-czy, 2x wiekszych podatkow i afer! IP: *.chello.pl 24.09.05, 11:50
                        łepek spójrz lepiej :)
                        A wg władz wojewódzkich i wojska takie osiedle będzie.
                        • Gość: gosc Re: Nie chce B-czy, 2x wiekszych podatkow i afer! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 17:37
                          Maam racje - nie masz zielonego pojecia-wladza wojewodzka nie ma nic do s a m o
                          r z a d u g m i n n e g o.W Polsce jest ponad 2000 gmin,wszystkie sa
                          niezalezne.
                          • Gość: Iron Re: Nie chce B-czy, 2x wiekszych podatkow i afer! IP: 87.207.214.* 24.09.05, 22:00
                            Może i nie mają ale się wypowiadali ...ja tylko powtarzam co wiem. Jestem pewny
                            że takie osiedle w Osielsku powstanie.
    • Gość: p.z.k. Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 10:05
      Chociaż jestem za włączeniem okolicznych gmin,obraża mnie mieszkańca BB,że nie
      budowaliśmy lotniska.Zdecydowana większośc mieszkańców BB to Bydgoszczanie,tam
      sie urodzili tam pracowali i pracują przynosząc dochód miastu,coś tam
      zostawili,również pieniądze na lotnisko.Klikający w klawiaturę gó..arz mówiący
      że budował lotnisko jest....
      • Gość: kYs_osowa Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 11:49
        mam kumpla ktory mieszkal na dolnej waleniowej jako jeden z pierwszych okolo 7
        lat temu jak nie dalej. dlaczego wtedy madre wladze bydgoszczy nie pomyslaly o
        tym aby przylaczyc ta ulice do bydzi?? wszyscy sie powprowadzali na dolna
        waleniowa i w papierach (dowod osobisty, prawko, dowod rejestracyjny,
        zameldowanie, zarejestrowane dzialalnosci gospodarcze etc.) maja wszedzie wbite
        ze mieszkaja w Siecienku a nie w bydzi. i kto pokryje koszta wymiany tego
        wszystkiego??
        mysle ze jakby taki pomysl pojawil sie jak jeszcze d.waleniowa nie byla
        zamieszkana to napewno by przeszedl a tak nikomu sie niechce teraz wszystkiego
        odwaracac do gory nogami zeby pozmieniac wszystkie papiery i powiadomic
        wszystkich o zmianie zameldowania!!
        sytuacja ta swiadczy o refleksie naszych wladz!! nic tylko sie z tad wyprowadzic ;p
    • Gość: corn Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: 193.26.211.* 22.09.05, 10:06
      Trzeba działać nie gadać!!!!!! i poszerzać każde miasto rozwijające się musi
      rozwijać się przez granice
    • coooler1 Re: Dombrowicz grozi sąsiadom 22.09.05, 12:39
      Tu trzeba być jednak stanowczym w działaniu panie Dombrowicz...
      • Gość: Wiślak Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 13:36
        Na zapas o poszerzeniu swoich terytoriów myślał taki jeden w 1939r;z takim
        drugim..ale dość ironi.Przecież to życie wymusza takie rozwiązania;aby dla
        wspólnej korzyści mieszkańców gmin-głównie byłych bydgoszczan- i Bydgoszczy
        znaleźć rozwiązanie dobre dla obu stron.Popieram stanowisko Prezydenta
        Dombrowicza;przecież on(Jasiakiewicz również) od dłuższego czasu starał sie
        tłumaczyć i łagodnie wyperswadować wójtom;ale bez skutku.Wojt Osielska"
        wprowadził nawet poważne retorsje grożąc zaanektowaniem Myślęcinka".P.S Wydaje
        się;że ostatnia argumentacja Prezydenta Dombrowicza w dalszym ciągu jest
        łagodna i jedynie rzuca trochę światła na sprawę odrzucając teorię lansowaną
        przez wójtów o zaborczości Bydgoszcy.
    • Gość: [B]B idioci, smiecie, wiesniaki, prostaki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 13:42
      ethanaku, macieju, JaCa, Dark Costam... jak jeszcze nazywaliscie mieszkancow
      Osielska?
      Umknelo mi.A wiem, ze bylo tam wiecej wyszukanych okreslen.
    • Gość: [B]B Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 13:59
      Zaczynam nabierac przekonania, iz nie chodzi tutaj o rozwoj insfrastruktury
      Bydgoszczy, nowych drog, ulatwien itd, tylko najzwyklej chodzi o pieniadze,
      skok na kase, ktore Osielsko otrzymuje z PIT i CIT.

Gmina ma teraz zostac ukarana, za to, iz potrafila stworzyc warunki na
      przyciagniecie najbogatszych mieszkancow Bydgoszczy /proces ten rozpoczal sie
      okolo 15 lat temu/. A przeciez wowczas, zaczynano od zera, nie bylo takich
      wplywow, byla jedynie idea, ktora zrealizowano z niezwyklym skutkiem.

Co zrobily wladze Bydgoszczy, aby zainteresowac Bydgoszczan, pozostaniem w
      miescie?
      Czytam w Pomorskiej, iz dopiero teraz ma zostac przygotowany specjalny program:

"Tańsze działki dla budujących się w Bydgoszczy. Tak Konstanty Dombrowicz chce
      powstrzymać emigrację byd- goszczan z miasta.
      Od kilku lat liczba bydgoszczan systematycznie spada. Wiele osób buduje się
      bowiem w sąsiednich gminach. Bydgoskie władze nie są z tego faktu zadowolone. -
      Podatki płacą w Osielsku czy Białych Błotach, ale jednocześnie korzystają z
      bydgoskiej infrastruktury - argumentuje prezydent Konstanty Dombrowicz.
      I dlatego prezydent Dombrowicz chce powstrzymać emigrację bydgoszczan. -
      Przygotowujemy pewne propozycje dla tych, którzy chcą wybudować dom właśnie w
      Bydgoszczy. Wiadomo, że władze chcą im zaoferować między innymi tańsze działki
      budowlane.
      Jak dodaje Konstanty Dombrowicz, szczegóły mają być znane jeszcze w tym roku. "

Lokalny samorzad Osielska pomyslal o tym 15 lat temu. Teraz zbiera tego owoce.
      A myslenie jest jak to w Polsce: odniosles sukces, to napewno albo nieuczciwie,
      albo kosztem innych.
      • ojro1 Re: Dombrowicz grozi sąsiadom 22.09.05, 14:17
        Gość portalu: [B]B napisał:

> A myslenie jest jak to w Polsce: odniosles sukces, to napewno albo
        nieuczciwie, albo kosztem innych. <

dodalabym jeszcze: masz wiecej, jest ci lepiej,
        to trzeba sprobowac tobie to zabrac.

• Gość: Iron Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.chello.pl 22.09.05, 15:18
          Myśle że prawo do protestu ma ewentualnie tylko Siecienko ale BB czy Osielsko
          kłócą się albo o lasy albo o pieniądze z nie swoich inwestycjii więc
          przestańcie gadać głupoty o domkach bogatych bydgoszczan bo one i tak pozostaną
          w Osielsku!!!!Tylko na terenach Siecienka (które chce przyłączyć Bydgoszcz)
          mieszkają mieszkańcy ok.500 tak więc te argumenty że lepiej i wogóle to niech
          Osielsko i BB zachowają dla siebie bo że tak powiem pieprz... nie na temat albo
          co najmniej jakby nie wiedzieli wogóle o jakie tereny chodzi.
    • Gość: Seba Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 18:58
      Oby sie udalo to przedsiewziecie zmiany granic. Najwyzszy czas, zeby uregulowac.
    • Gość: jasiu Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.zebyd.com.pl 23.09.05, 09:03
      Tak trzymać Panie Prezydencie - jest tak jak by powiedział Pawlak z "SAMI SWOI"-
      pańskie żądania są zgodne po prawie i po zdrowej logice. Prędzej czy później i
      tak Bydgoszcz wchłonie okoliczne wsie gminne, tylko pytanie po co później ? Ja
      i tak zBłonia do siedziby gminy Białe Błota mam bliżej niż do śródmieścia.
      • Gość: Sisi Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: 212.122.220.* 28.09.05, 14:38
        A pozniej - tak na logike pana prezydenta - to Poznan wchlonie Bydgoszcz.
        Oj Konstanty, Konstanty - a taki fajny sasiad z ciebie był Wyżyniaku, eh.
    • cron Re: Dombrowicz grozi sąsiadom 23.09.05, 15:33
      Jestem mieszkancem Osowej i wierzcie wspołczuje moim sasiada z dolu osowej.
      Jedno osiedle a rozne urzedy dziwne i straszne
      • Gość: PIT Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 15:57
        Oprócz Osowej są jeszcze inne problemy.

GDDPiA zbuduje w 2006 r. węzeł bezkolizyjny "Lotnisko". Teraz w tym miejscu nie
        ma żadnej sensownej drogi, tylko droga do lotniska, którą przejeżdża 1 samochód
        na godzinę. Węzeł jest po to, aby dołączyć do niego trasę Nowochemiczną
        kierującą ciężarówki prosto do Zachemu i Parku Przemysłowego z ominięciem
        Wzgórza Wolności, Wyżyn i kapuścisk. Trasa musi prowadzić częściowo przez
        tereny gminy Białe Błota, dlatego Dombrowicz usuiłuje wcielić te tereny.

Przez głupi upór wójta Białych Błót trasa może nie powstać (nikt poza
        Bydgoszczą jej nie sfinansuje), przez co stracą wszyscy - poczynając od
        mieszkańców gminy Białe Błota.
        Podobnie inne tereny postulowane do przyłączenia umożliwą Bydgoszczy zbudowanie
        dróg usprawniających komunikację także dla mieszkańców gmin, którzy pzrecież w
        większości w Bydgoszczy pracują.
        Np druga nitka Grunwaldziej, obwodnica Miedzynia, skrót z Piasków do centrum
        miasta.

Teraz otwierają się niespotykane wcześniej perspetywy przyznania środków
        unijnych. drogi mogą powstać szybciej, niż się powszechnie uważa.
        • revere Re: Dombrowicz grozi sąsiadom 23.09.05, 17:29
          Skoro Unia finansuje drogi w Polsce, niech Bydgoszcz sfinansuje je w sasiednich
          gminach. Nie ma rzeczy niemożliwych, trzeba tylko chcieć. Skoro drogi te są
          potrzebne do rozwoju miasta, należy działać w porozumieniu a nie wszczynać
          wojny. Kto mieczem wojuje, ten ...
          • Gość: Iron Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: *.chello.pl 23.09.05, 17:49
            dobra niech tak będzie ale co gminy dadzą w zamian z Bydgoszczy ??? Wszak to
            nie po katolicku jak to mówił jakiś wójt ;) wykozystywać bliźniego swego.
          • Gość: bydgoszczanin Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: 212.122.214.* 29.09.05, 10:38
            revere napisał:

> Skoro Unia finansuje drogi w Polsce, niech Bydgoszcz sfinansuje je w
            sasiednich
            >
            > gminach. Nie ma rzeczy niemożliwych, trzeba tylko chcieć. Skoro drogi te są
            > potrzebne do rozwoju miasta, należy działać w porozumieniu a nie wszczynać
            > wojny. Kto mieczem wojuje, ten ...
            no kolego jest mał problem. Miasto Bydgoszcz nie może finansować inwestycji
            poza terenwm miasta i niue może występować o dofinansowanie w tej kwestii do
            Unii Europejskiej poprzez stsowne agendy krajowe. W tej materii musi wystapić i
            chyba wystapiła twoja własna gmina!
    • Gość: Sisi Re: Dombrowicz grozi sąsiadom IP: 212.122.220.* 28.09.05, 14:29
      Co to znaczy żyją z Bydgoszczy? To żaden argument. Bydgoszcz siąga po tereny
      gmin by z nich żyć. Tu wprost chodzi o pieniądze z podatków za przeszło 700ha
      ziemi, w tym m.in. lotnisko i jednostka wojskowa z terenów Białych Błot.
      Przeszło 600tyś. PLN to nie jest mało jak dla gminy, ale dla Bydgoszczy to
      zaledwie kropla z którą ktoś "ukręci wałka" i pieniądze znikną. W gminach
      bowiem o niebo lepiej są wykorzystywane środki z podatków.
      A dlaczego Bydgoszcz chce przyłączenia terenów Białych Błot? Otórz wszyscy
      patrzą jak wielkie połacie terenów mogą zostać przyłączone z garstką
      parudziesięciu mieszkańców Sicienka, ale tylko nielicznie wiedzą, że chodzi o
      prywatny interes kilku "ludzi z miasta" i niewielki skrawek ziemi od strony
      lotniska.
      Reszta jest milczeniem - ktos tak kiedys powiedzial.
      Proponuje przemyslec swoje wypowiedzi, zanim zabiera sie głos.
      • Gość: marta NIECH DABRAWICZ DA SOBIE SPOKOJ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 18:44
        PO TO LUDZIE MIESZKAJA WE WSIACH BY W NICH POZOSTAC. PO CO IM MIASTO? JAKBY
        CHCIELI MIESZKAC W MIESCIE TO JUZ BY TO ZROBILI. A TE "GLUPIE" GMINY JAK B.
        BLOTA OSIELKSO ITP TO SA PZREDE WSZYSTKIM LUDZIE! TO ICH SIE RZECZ TYCZY
        NAJBARDZIEJ! ALE DOMBROWICZOWI ZALEZY NA KASIE I TYLE. WIADOMO, ZE W GMINACH
        TYCH MIESZKAJA ROWNIEZ BARDZO MAJETNI LUDZIE,A OSIELSKO SAMO W SOBIE JEST
        NAJBOGATSZE W OKOLICY. KTO POWIEDZIAL ZE WIEKSZY ZAWSZE MUSI ZJADAC MNIEJSZEGO?
        PRZECIEZ TEN MNIEJSZY JEST NA DOBRA SPRAWE SILNIEJSZY! MIASTU NIBY ZALEZY AN
        ROZWOJU: MARKETY, DZIALKI BUDOWLANE, INWESTYCJE, OSIEDLA MIESZKANIOWE, ALE
        ZYSKI SZLY BY NIE DO TYCH GMIN! PRZECIEZ TO OCZYWISTE. ROZWIAZANIE TO BY BYLO
        SWIETNE-ALE T Y L K O DLA BYDGOSZCZY, A BYDGOSZCZ SAMA W SOBIE ORAZ NASZ
        NIEUDOLNY PREZYDENT NIE SA PANAMI I WLADCAMI TEGO SWIATA.
        ABY BYLO JASNE: NIE MIESZKAM W "TYCH GLUPICH GMINACH" TYLKOW BYDZI.I LUBIE
        SWOJE MIASTO. ALE JEGO LEPSZE JUTRO NIE MOZE ODBIJAC SIE NA INNYCH.
        • Gość: marta przepraszam za blad w nazwisku ;) post wyzej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 18:46
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka