Dodaj do ulubionych

CZY WIDZICIE W TYM SENS???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 20:52
GP:
"Przetarg na "piątkę"
Ogłoszono już przetarg na remont odcinka drogi krajowej numer 5. Oferty można
składać do 4 stycznia przyszłego roku.
Przypomnijmy, że na remont 12 kilometrów alei Wyszyńskiego oraz ulicy Armii
Krajowej Bydgoszcz otrzymała dofinansowanie z Unii Europejskiej w wysokości
19,3 miliona złotych. Wniosek o pieniądze zarząd dróg miejski złożył w lutym
tego roku. Całkowity koszt inwestycji wynosi 25,7 mln zł. Miasto wyłoży na
ten cel z budżetu miasta sumę 6,4 miliona złotych.
Ogłoszono już przetarg na inwestycję. Termin składania ofert upływa dokładnie
4 stycznia 2006 roku o godzinie 9.55. Można je składać w siedzibie Zarządu
Dróg Miejskich przy ulicy Fordońskiej 120, pokój 02 (kancelaria). Szczegółowe
informacje o przetargu można znaleźć na stronie internetowej
www.zdmikp.bydgoszcz.pl.
Drogowcy zmodernizują 120 metrów kwadratowych nawierzchni. Prace będą
polegały przede wszystkim na wzmocnieniu nawierzchni odcinka
krajowej "piątki". Jej grubość wzrośnie z 50 do 90 centymetrów. Wyremontowane
zostaną chodniki i krawężniki oraz zatoki autobusowe.
Remont ma ruszyć wczesną wiosną przyszłego roku, a zakończyć się w
listopadzie."
Nie rozumiem: jest projekt przebudowy bydgoskiego odcinka drogi nr 5 w celu
dostosowania jej do wymogow drogi ekspresowej (tj. m.in. budowa
wielopoziomowych skrzyzowan), a wszystko ma sie zaczac w ciagu najblizszych 3
lat. Po co zatem remontowac w 2006 droge (narazac tysiace kierowcow na
drgawki i ogromne korki) skoro pieniadze te moznaby przeznaczyc na pilniejsze
potrzeby transportowe???
No chyba, ze dzieki PIS nawet i ten odcinek drogi nie bedzie budowany wcale!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Seksistki Re: CZY WIDZICIE W TYM SEKS??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 21:10
      Rzeczywiście nie widzimy!?!
      • Gość: Janas Re: CZY WIDZICIE W TYM SENS??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 21:45
        o sens chodzilo?
    • unsatisfied6 publiczne pieniądze 03.12.05, 08:43
      Gość portalu: Janas napisał(a):

> GP:
      > "Przetarg na "piątkę"
      > Ogłoszono już przetarg na remont odcinka drogi krajowej numer 5. Oferty można
      > składać do 4 stycznia przyszłego roku.
      > Przypomnijmy, że na remont 12 kilometrów alei Wyszyńskiego oraz ulicy Armii
      > Krajowej Bydgoszcz otrzymała dofinansowanie z Unii Europejskiej w wysokości
      > 19,3 miliona złotych. Wniosek o pieniądze zarząd dróg miejski złożył w lutym
      > tego roku. Całkowity koszt inwestycji wynosi 25,7 mln zł. Miasto wyłoży na
      > ten cel z budżetu miasta sumę 6,4 miliona złotych.
      > Ogłoszono już przetarg na inwestycję. Termin składania ofert upływa dokładnie
      > 4 stycznia 2006 roku o godzinie 9.55. Można je składać w siedzibie Zarządu
      > Dróg Miejskich przy ulicy Fordońskiej 120, pokój 02 (kancelaria). Szczegółowe
      > informacje o przetargu można znaleźć na stronie internetowej
      > www.zdmikp.bydgoszcz.pl.
      > Drogowcy zmodernizują 120 metrów kwadratowych nawierzchni. Prace będą
      > polegały przede wszystkim na wzmocnieniu nawierzchni odcinka
      > krajowej "piątki". Jej grubość wzrośnie z 50 do 90 centymetrów. Wyremontowane
      > zostaną chodniki i krawężniki oraz zatoki autobusowe.
      > Remont ma ruszyć wczesną wiosną przyszłego roku, a zakończyć się w
      > listopadzie."
      > Nie rozumiem: jest projekt przebudowy bydgoskiego odcinka drogi nr 5 w celu
      > dostosowania jej do wymogow drogi ekspresowej (tj. m.in. budowa
      > wielopoziomowych skrzyzowan), a wszystko ma sie zaczac w ciagu najblizszych 3
      > lat. Po co zatem remontowac w 2006 droge (narazac tysiace kierowcow na
      > drgawki i ogromne korki) skoro pieniadze te moznaby przeznaczyc na pilniejsze
      > potrzeby transportowe???
      > No chyba, ze dzieki PIS nawet i ten odcinek drogi nie bedzie budowany wcale!!!

publiczne pieniądze traktowane są jak niczyje - jak darowizna i traktowane
      dokładnie jakby to była manna z nieba .

propaganda ustaliła kryterium skuteczności władzy inwestycjami .
      nie widziałem nigdy dykusji na temat rentowności tych inwestycji ,
      ani nie widziałem opinii na temat kosztów alternatywnych , lub
      strat względme alternatywnych działań a te w w przypadku znanych
      mi niektórych "inwestycji" są niczym innym a olbrzymią stratą i marnotrastwem
      piniądza publicznego .

ja mam wrażenie , że w Bdygoszczy nie chodzi o wykonczenie jakiejś inwestycji
      a o samo niekończace się inwestowanie w dłubaniu dróg .

przejeżdżając przez niektóre miasta można gołym okiem dostrzec ukoncznie
      budowy dróg - w Bydogszczy , co zauważają to przejzdni kierowcy , te
      roboty drogowe wydają się nie mieć końca .
      • Gość: listek Re: publiczne pieniądze IP: 62.244.137.* 03.12.05, 09:47
        U6 ty chyba jezdzisz rowerem po chodnikach, albo pieszo chodzisz. Janas palant
        oczywiście z wiadomego miasta nie rozumie, że praktycznie wewnętrzna trasa
        miasta zostala totalnie zniszczona i teraz trzeba z nią zrobić porządek. Jeżeli
        ktoś uważnie czytał projekty przyszłej S5 to wie, że będzie to wydzielona trasa
        i nie będzie przebiegać Kardynała Wyszyńskiego. Tak więc dajcie sobie spokoj z
        tymi czczymi gaduszkami!
        • Gość: Janas Re: publiczne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 14:58
          Posluchaj mnie uwaznie lisku-moherze!
          Nie znasz ani troche planow budowy S5 wiec sie nie wypowiadaj, dobrze?
          Przyloz ucho do glosnika i niech ci 88,5 fika!
        • Gość: Janas Re: publiczne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 15:02
          Listek:
          "Bydgoskie Stowarzyszenie Medar musi zamknąć hostel dla katowanych kobiet.
          Musi, bo nie stać go na jego prowadzenie."
          Jaka szkoda...
          Nie bedziesz mial gdzie pojsc sie wyzalic...
          Buuu...
        • unsatisfied6 to niebezpieczne 03.12.05, 18:41
          Gość portalu: listek napisał(a):

> U6 ty chyba jezdzisz rowerem po chodnikach, albo pieszo chodzisz. Janas
          palant
          > oczywiście z wiadomego miasta nie rozumie, że praktycznie wewnętrzna trasa
          > miasta zostala totalnie zniszczona i teraz trzeba z nią zrobić porządek.
          Jeżeli
          >
          > ktoś uważnie czytał projekty przyszłej S5 to wie, że będzie to wydzielona
          trasa
          >
          > i nie będzie przebiegać Kardynała Wyszyńskiego. Tak więc dajcie sobie spokoj
          z
          > tymi czczymi gaduszkami!

rowerem nie jeżdżę - i szkoda . w Bydgoszczy to bardzo niebezpieczne .

nie znam planów zagospodarowanie miasta . wiem , że woda jest do dupy ,
          a ciągle się niby to w te wodociągi inwestuje . wiem , że budowa i remonty
          dróg trwają w nieskończonoś i takie wrażenie mają ci , co tutaj przyjeżdżają .

powiedziałem , że znam kila ( a niewiele wszystkich znam "inwestycji" )
          tych niby "inwestycji" których realizacja to faktycznie duże straty
          gdy wziąć pod uwagę alterntywne zagospodarowanie tego pieniądza .
          niegdyś za komuny dawno tym co wykazywali więcej zapotrzebowania i
          takie przedsiębiorstwa tworzyły takie "inicjatyw" które te zapotrzebowania
          generowały - Bydgoszcz zapewne przodowała w takich inicjatywach
          i podejrzewam , że nic do tej pory się nie zmieniło .
          • Gość: aaa Re: to niebezpieczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 23:09
            Przecież remont nawierzchni w niczym nie koliduje z podniesieniem w przyszłości
            klasy drogi do ekspresowej. Można to traktować jako wstęp. Ale widać, że
            poprzednicy lubią wypowiadać się na wszystkie tematy, autorytatywnie i
            oczywiście krytycznie nie mając o tym zielonego pojęcia co na tym przykładzie
            doskonale widać.
            • Gość: maciej Re: to niebezpieczne IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 03.12.05, 23:21
              Jakby jeszcze doczytali, ze zamierza sie zwiekszyc grubosc podłoza to może by
              coś zrozumieli!
              ps. może Janasku słyszałeś o jakims tunelu i estakadach?
            • Gość: Janas Re: to niebezpieczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 23:33
              Skoro ja, wg ciebie, nic nie wiem i sie ogolnie nie znam to powiedz mi aaa jak
              bedzie wygladala modernizacja bydgoskiego odcinka DK nr 5 (w celu
              przemianowania jej na S5)???
              Jak dawniej pisano maja powstac dwupoziomowe skrzyzowania, ekrany
              dzwiekochlonne, a trasa ma byc "puszczona" glebokim wykopem... Zatem wytlumacz
              mi jak to zostanie przeprowadzone to sprytne "opuszczanie drogi" do wykopu bez
              naruszania struktury nawierzchni (bo chyba dzis trasa nie jest w zadnym
              wykopie...)??? Odpowiedz mi "autorytatywnie i oczywiście krytycznie mając o tym
              zielone pojęcie"
              • Gość: maciej Re: to niebezpieczne IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 03.12.05, 23:37
                Gdybyś był z Bydgoszczy to byś wiedział, ze między jedną a drugą scieżka
                Wyszyńskiego jest olbrzymia połać terenu!I własnie w niej będą kopac ten tunel!!
                • Gość: Janas Re: to niebezpieczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 00:35
                  a ty widziales te plany???
                  nie badz takim madrala, maciej bo ja jestem z Bydgoszczy (mieszkam pewnie
                  dluzej niz ty...) i doskonale wiem, ze szeroki pas zieleni jest tylko i
                  wylacznie mniej wiecej do wysokosci Biedronki na Wyszynskiego. Dalej
                  ten "szeroki pas zieleni" nie zmiescilby nawet drogi osiedlowej.
                  A jesli chodzi o scislosc to z pewnoscia siedze bardziej w branzy niz ty,
                  frustrato!
                  • Gość: aaa Re: to niebezpieczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 13:11
                    Ty siedzisz w branży!!! Chyba kostkę betonową układasz sądząc po poglądach.
              • Gość: maciej Re: to niebezpieczne IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 03.12.05, 23:38
                Przyjedz do GDDiA w Bydgoszczy to pokażą tobie plany!
                • Gość: aaa Re: to niebezpieczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 00:04
                  Masz rację, niech sobie obejrza koncepcję na Fordońskiej 6 (GDDKiA) to im się
                  rozjaśni w łepetynach i nie będa pisać napastliwych postów w stylu wojującego
                  dziennikarza.
                  • Gość: Janas Re: to niebezpieczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 00:44
                    aaa, szkoda slow - bujaj sie!
                • Gość: Janas Re: to niebezpieczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 00:44
                  A zeby bylo jeszcze jasniej to jestem calym sercem za inwestycjami drogowymi w
                  miescie, ale nie za bezsensownymi inwestycjami drogowymi i wyrzucaniem
                  pieniedzy w bloto.

100x wolalbym by rond w Bydgoszczy nie bylo tylko same skrzyzowania
                  wielopoziomowe. By nie bylo ani jednej dziury w nawierzchni drog.

Bardzo chcialbym by inwestycje miejskie wspolgraly w inwestycjami GDDKiA ale
                  czesto nie sa one skorelowane i w miescie powstaje wrazenie wiecznie
                  trwajacego "grzebania" w drogach!

Poza tym nie unos sie tak (chyba, ze tak naprawde to jestes decydentem i ja cie
                  krytykuje bezposrednio, no to wybacz, ale musze...)

Innym przykladem bezsensownej inwestycji bedzie przebudowa Ronda
                  Bernardynskiego w obecnym ksztalcie projektu. To mowie wam dzis, a
                  rzeczywistosc to zweryfikuje!
            • unsatisfied6 ja nie mam pojęcia ? 05.12.05, 19:47
              Gość portalu: aaa napisał(a):

> Przecież remont nawierzchni w niczym nie koliduje z podniesieniem w
              przyszłości
              >
              > klasy drogi do ekspresowej. Można to traktować jako wstęp. Ale widać, że
              > poprzednicy lubią wypowiadać się na wszystkie tematy, autorytatywnie i
              > oczywiście krytycznie nie mając o tym zielonego pojęcia co na tym przykładzie
              > doskonale widać.

ja nie mam pojęcia ?????????????
              każdy zdaje sobie sprawę z rabunkowej gospodarki środków publicznych ,
              a ty mówisz mi , że ja wyjątkowo nie mam o tym pojęcia ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka