Dodaj do ulubionych

Kontrolerzy sterroryzowali pasażerów autobusu l...

• Gość: thorgil A jak poradzic sobie z gapowiczami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 15:39
      Ja wszystko rozumiem, ze nieuprzejme kanary, ze chamskie, ze to czesto "karki"
      tak dorabiaja, ale... jak w naszym kraju wytepic jezdzenie na gape? Czesto jak
      kanary zlapia kogos bez biletu, to gapowicz uwaza, za zostal nieslusznie
      skrzywdzony, bo przeciez "on ma malo pieniedzy, nie stac go na bilet, a
      tramwaje czy autobusy i tak jezdza", bo przeciez "mu sie nalezy". I co gorsza
      polowa tramwaju sie za nim wstawia i pomstuje na to, ze ktos osmiela sie
      sprawdzac bilety. Juz nie mowiac o agresji tych gapowiczow. Jesli jako kanary
      jezdzili by kulturalni dzentelmeni z dobrymi manierami, to juz widze, jaki
      bylby tego skutek. Nasz narod jest w wiekszosci chamski, prosty, nastawiony
      roszczeniowo, nie rozmiejacy prostych zasad rynkowych, chocby tego, ze tramwaje
      i autobusy za darmo nie jezdza... Wiec kanary musza byc "dopasowani" to
      przecietnego pasazera i umiec z nim rozmawiac tak, zeby dotarlo - proste.
    • Gość: Przemo Szukalibyśmy ich dalej, gdybyśmy mieli informacje IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.12.05, 15:40
      Wątkiem komicznym w tej całej historii jest wypowiedź pana
      policjanta: "Szukalibyśmy ich dalej, gdybyśmy mieli informacje, gdzie są".
      Miejmy nadzieję,że to był jedynie żart,bo w ten sposób policja niedługo
      może zaprzestać ściagania każdego przestępcy. Prowadzący dochodzenie
      stwierdzi np.że owszem, on by chętnie złapał bandziora, tylko że
      tak się składa,że nie ma informacji, gdzie przestępca się znajduje.

A może to są po prostu najnowsze metody pracy policji, a my się
      niesłusznie naśmiewamy ?
      • frotka2 Re: Szukalibyśmy ich dalej, gdybyśmy mieli inform 16.12.05, 17:04
        no ja tez widzialam jedna akcje jade sobie tramwajkiem i wsiada kilku kolesi dra sie na caly tramwaj przeklinaja kopia drzwi i wala w szyby myslalam ze to zwykle lumpy okazalo sie ze to kanary no oczywiscie ich kultura osobista ponizej krytyki stado baranow
        • Gość: Gość Re: Szukalibyśmy ich dalej, gdybyśmy mieli inform IP: *.man.bydgoszcz.pl 19.12.05, 20:44
          Ktoś Ci pomagał czy sama na to wpadłaś? Bo takie bzdury to chyba trudno samemu
          wymyśleć?
    • Gość: detektyw "Szukalibyśmy ich dalej, gdyby..."` IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 16.12.05, 15:47
      "Szukalibyśmy ich dalej, gdybyśmy mieli informacje, gdzie są."

cytat miesiąca! ahahahahaahahah............... :D
      to jest boskie!

• Gość: Frodo Baaaaardzo śmieszne IP: 80.68.236.* 16.12.05, 15:51
      A mnie się bardzo podoba wypowiedź Policji - "szukalibyśmy ich dalej, gdybyśmy
      mieli informację gdzie są"
    • fastviper Muszą pokazać legitymację? 16.12.05, 16:04
      Czy kontroler nie ma czasem obowiązku okazać legitymacji? Pytam nie w kontekście
      tej sprawy ale dlatego, że każdy może sobie kupić karteczkę i powiesić na szyi.
      Z legitymacją jest trudniej.

Ostatnio na moje rządanie okazania legitymacji od pracownika Renomy usłyszałem,
      że on jej nie musi mieć. Nie miałem ochoty rozmawiać z policją (jeszcze gorsza
      chołota), więc po dłuższej kłótni pokazałem mu bilet. Ale pytanie pozostaje w
      mocy. Czy muszę pokazać bilet jeśli kontroler nie ma legitymacji służbowej?
      Kiedyś na 100% musieli mieć.

Wiem, że nie muszę pokazywać dowodu osobistego (ten może kontrolować tylko
      umundurowany policjant albo służby specjalne).
      • ka_zet Re: Muszą pokazać legitymację? 16.12.05, 16:13
        fastviper napisał:

> Czy kontroler nie ma czasem obowiązku okazać legitymacji? Pytam nie w kontekści
        > e
        > tej sprawy ale dlatego, że każdy może sobie kupić karteczkę i powiesić na szyi.
        > Z legitymacją jest trudniej.
        >
        > Ostatnio na moje rządanie okazania legitymacji od pracownika Renomy usłyszałem,
        > że on jej nie musi mieć. Nie miałem ochoty rozmawiać z policją (jeszcze gorsza
        > chołota), więc po dłuższej kłótni pokazałem mu bilet. Ale pytanie pozostaje w
        > mocy. Czy muszę pokazać bilet jeśli kontroler nie ma legitymacji służbowej?
        > Kiedyś na 100% musieli mieć.

1. Przewoźnik lub osoba przez niego upoważniona, legitymując się
        identyfikatorem umieszczonym w widocznym miejscu, może dokonywać. kontroli
        dokumentów przewozu osób lub bagażu.
        2. Identyfikator, o którym mowa w ust. 1, powinien zawierać co najmniej
        następujące informacje:

1. nazwę przewoźnika,
        2. numer identyfikacyjny osoby dokonującej kontroli dokumentów przewozu
        osób lub bagażu,
        3. zdjęcie kontrolującego,
        4. zakres upoważnienia,
        5. okres ważności,
        6. pieczęć i podpis wystawcy (przewoźnika).

Tyle.

>
        > Wiem, że nie muszę pokazywać dowodu osobistego (ten może kontrolować tylko
        > umundurowany policjant albo służby specjalne).

Istotnie, musieć nie musisz. Możesz poczekać na policję która sprawdzi i
        przekaże dane kontrolerowi. (tylko po co?)

>
    • Gość: xxx [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 16:18
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: mmm Re: Kontrolerzy sterroryzowali pasażerów autobusu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 16:19
      ok
    • Gość: Zbych Re: Kontrolerzy sterroryzowali pasażerów autobusu IP: 82.146.246.* 16.12.05, 17:30
      Moja 9-cio letnia córka nie miała przy sobie legitymacji szkolnej (ulgowy bilet
      miesięczny miała przy sobie), więc te barany z tzw. "Renomy" zabrali ją kilka
      przystanków dalej od szkoły i będącą w szoku wypuścili kilka przystanków dalej
      od szkoły, w związku z tym spóźniła na lekcje. Ja się pytam, jakie prawo do
      ograniczenia wolności osobistej dziecka miały te żule???? Po telefonie ze
      szkoły (nauczycielka poinformowała mnie o sytuacji, bo nie mogła uspokoić mojej
      córki) pojechałem po małą i z nią odwiedziłem siedzibę "renomy" przy PKS-ie i
      chciałem rozmówić się z tymi gostkami. Niestety,kierownik (podobno) nie chciał
      umożliwić konfrontacji. Jakiś czas jeździłem z córką kilkoma liniami MZK w
      nadziei, że spotkam delikwenta, ale bez skutku. Mam nadzieję, że mała go kiedyś
      jeszcze rozpozna, a wtedy na forum GW pojawi się nowy wątek, jak to pasazer
      wpier.... biednemu kanarowi - bo ja nie odpuszczę. Generalnie to firma ,
      wktórej pracują chamscy prostacy, którzy mysla, ze jeżdżąć po 3-4 w autobusie
      mogą terroryzować ludzi. Ja nie jestem zwolennikiem jeżdżenia na gapę, ale
      zatrudnianie takich obszczymurów i dawanie im władzy jest kompromitujące dla
      miasta.
      • Gość: ES Re: Kontrolerzy sterroryzowali pasażerów autobusu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 19:30
        Wpier.....,ale aby corka dobrze rozpoznała.Obys nie pomyli sie i nie stłukł
        niewinnego i uczciwego kanara.Bo o ile wiem nie kazdy człowiek jest taki sam i
        taki ham.
        • Gość: Zbych Re: Kontrolerzy sterroryzowali pasażerów autobusu IP: 82.146.246.* 16.12.05, 20:08
          Moja mała ma świetną pamięć wzrokową :-) Jestem pewien że wskaże właściwego
          delikwenta.
      • Gość: zzzz Re: Kontrolerzy sterroryzowali pasażerów autobusu IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.12.05, 17:14
        "Ja się pytam, jakie prawo do
        ograniczenia wolności osobistej dziecka miały te żule????"

Ja się pytam, jakie prawo do ulgi ma Twoja corka bez legitymacji szklnej? Tozto
        zwyklę kradziejstwo...
    • Gość: kultura Jak w kancelarii prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 18:43
      Nic dziwnego. Z chamstwem można spotkać się nawet w kancelarii Dombrowicza.
      • Gość: fatso Slawa! Slawa! Slawa! IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 17.12.05, 13:59
        Epizod powyzszy zostal zapodany Swiatu wlasnie
        poprzez emigracyjna tzw Sciepe, sped literatow
        a i degeneratow takze, znany jako grupa: soc.culture.polish.
        Odpowiedzialem owym luminarzom piora, ze rzecz miala miejsce
        w Bydgoszczy co wyjasnia wszystko.
        • Gość: tramwajarz Re: Slawa! Slawa! Slawa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 19:23
          Podpici kontrolerzy niestety się zdarzają :/ Ale naszczęście na ogół jeżdże z
          kolegami :P
    • elfikt1 Re: Kontrolerzy sterroryzowali pasażerów autobusu 18.12.05, 01:44
      niedobrze
      • Gość: pasażer:) Re: Kontrolerzy sterroryzowali pasażerów autobusu IP: *.who.vectranet.pl 18.12.05, 14:51
        Po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi stwierdziłem, że warto wypowiedzieć się w tej sprawie.
        1) Konduktor w kazdym autobusie? - a kto za to płaci??
        2) W Trójmiescie nie natknąłem się na chamskich kontrolerów
        3) Kanar ma prawo do wylegitymowania ". Przewoźnik lub osoba przez niego upoważniona ma prawo w razie odmowy zapłacenia należności - żądać okazania dokumentu umożliwiającego stwierdzenie tożsamości podróżnego" Prawo przewozowe art. 33a ust. 4
        4) Ma prawo zwrócić się do Policji o ustalenie tożsamości podróżnego " 2) w razie odmowy zapłacenia należności i niemożności ustalenia tożsamości podróżnego - zwrócić się do funkcjonariusza Policji i innych organów porządkowych, które mają, zgodnie z przepisami prawa, uprawnienia do ustalania tożsamości osób, o podjęcie czynności zmierzających do ustalenia tożsamości podróżnego" ten sam artykuł co wyżej.
        5) Jednak to prawda nie ma prawa używać siły aby zatrzymać podróżnego jednak może doprowadzić podróżnego do jednostki policji, a może to zrobić np zmieniając trasę przejazdu autobusu (co będzie kosztowało gapowicza koło 300 zł)
        6) Do RENOMY przyjmowane są osoby z conajmniej średnim wykształceniem i proszę nie obrażać pracowników firmy. Muszą też przedstawić zaświadczenie o niekaralności oraz przejść testy psychologiczne (Tak jest na pewno w trójmieście)
        Myślę że wystarczy tych punkcików:) Pozdrawiam!
    • Gość: Słuchaj uważnie Czytam i czytam... IP: *.man.bydgoszcz.pl 19.12.05, 15:17
      Czytam te wszystkie wypowiedzi i doprawdy w 99% spośród nich można zobaczyć jak
      to jest tym narodem, nikt nic nie wie, a wszyscy wypowiadają się w temacie.

Po pierwsze artykuł ten został napisany przez dziennikarza który zapytał o
      opinię tylko jednej strony, sytuacja wyglądała zupełnie inaczej. Nauczyciel nie
      mógł czuć na przystanku alkoholu od kontrolerów ponieważ stali oni za daleko, i
      naprawdę jest to jeden z najgłupszych zarzutów w tej sprawie, po drugie
      kontrolerzy zostali zbadani na ATESTOWANYM alkomacie który NIE WYKAZAŁ
      obecności alkoholu, po trzecie kontrolerzy MIELI PRAWO oraz PODSTAWY aby
      wyprosić pasażera z pojazdu PONIEWAŻ zakłócał on spokój innych pasażerów
      KRZYCZĄC NA CAŁY POJAZD słowa niecenzuralne oraz obraźliwe dla kontrolerów
      (wyzwał ich m.in. od złodziei co znawcy mogą zakwalifikować jako publiczne
      znieważenie).

Z moich obserwacji wynika że WSZYSCY kontrolerzy zachwują się kulturalnie w
      czasie kontroli W STOSUNKU DO OSÓB POSIADAJĄCYCH WAŻNE BILETY, zachowują się
      tak również w stosunku do osób które tych biletów nie posiadają, ALE SAME
      ZACHOWUJĄ SIĘ KULTURALNIE, nawet jeśli gapowicz zachowuje się nieodpowiednio
      (czyli 75% takich przypadków - wiem z własnych obserwacji) kontrolerzy starają
      się złagodzić sytuację, prawie codzienie jestem świadkiem sytuacji kiedy
      kontrolerzy atakowani są przez osoby nie posiadając biletów oraz dokumentów
      potwierdzających tożsamość, niech przykładem będzie sytuacja z zeszłego
      tygodnia, kiedy kilkunastoletni chłopak do którego został wezwany patrol
      Policji WULGARNE WYZWAŁ (bez powodu - był traktowany grzecznie) kontrolerów, a
      na dworcu PKP zwymyślał patrol Policji który przyjechał potwierdzić jego
      tożsamość.

A teraz tak zupełnie szczerze, ile osób wypowiada się niepochlebnie o
      kontrolerach i ich pracy tylko dlatego że mają na swoim koncie niezapłacone
      mandaty? Dlaczego poddajecie wątpliwości ich inteligencję a sami nie
      skosztujecie tej pracy? Nie jesteście w stanie dostarczyć zaświadczenia o
      niekaralności? A może boicie się że nie przeszlibyście szkolenia lub nie
      zdalibyście egzaminu?

Zastanówcie się ludzie, chcielibyście jeździć pięknymi, lśniącymi, nowiutkimi i
      ślicznie pachnącymi autobusami typu MAN, Mercedes i Volvo, ale ile z Was kasuje
      bilety lub kupuje bilety okresowe/miesięczne? Sądzicie że wszystko Wam się
      należy, ale Wy nie musicie nic w tym kierunku zrobić? Myślicie że ZDMiKP
      dostaje pojazdy za darmo? Że tramwaje jeżdżą na korbkę a do baków autobusów
      wlewa się paliwo? Zanim nastęnym razem zwymyślacie pracę kontrolera lub
      zdecydujecie się na jazdę bez biletu rozważcie powyższe aspekty.

P.S. Dziękuję wszystkim osobom myślącym perspektywicznie za ich rozsądne
      wypowiedzi.
      • Gość: Zibi Re: Czytam i czytam... IP: 82.146.246.* 19.12.05, 16:27
        Nigdy nie zdarzyło mi się nie mieć biletu podczas jazdy komunikacją miejską. Od
        dawna mam wykupiony bilet sieciowy i jestem przeciwny gapowiczom. Nie mogę
        wyjść ze zdziwienia, z jaką żarliwością bronisz kontrolerów, chyba masz do
        czynienia z ta profesją. A teraz do rzeczy: Nie czepiam się kulturalnie
        zachowujących się "kanarów", tylko piętnuje ich bezmózgie i chamskie
        zachowania - tak też większość piszących tu czyni. Naprawdę często jeżdżę naszą
        komunikacją miejską i wiem, że są normalni kontrolerzy i też tacy, których
        zachowanie szarga opinię tym porządnym. Sam opisałem pewne wydarzenie, które
        znam z autopsji, kilka innych moge przytoczyć w następnych postach.... tylko po
        co? Jak świat światem zawsze w każdej grupie zawodowej będą ludzi porządni i
        ludzie typu cham, gbur i bezmózg, nie widze powodu,żeby kontrolerzy biletów
        byli inną grupą zawodową. Opinię jaką mają "kanary" zarobili właśnie przez
        chamskie zachowania tych hehe, niedobrych :-). Niestety, kontrolerzy z
        tzw. "Renomy" nijak nie przystają do nazwy firmy. Myślę, że MZK samo lepiej
        zadbałoby o swój interes bez pośrednictwa "Renomy". Piszesz, że chcielibyśmy
        jeździć czystymi, lśniącymi autobusami i tramwajami? Odpowiadam TAK! Bo mamy do
        tego prawo, PŁACĄC PODATKI. Te śliczne pojazdy napewno nie zostaną kupione z
        kasy za niezapłacone bilety, bo to równiez "Renoma" żeruje na MZK. I tyle.
        Jesli kontrolerzy z "Renomy" byliby tak kryształowi, to nie pojawiłoby się tu
        tyle postów w sprawie ich zachowania, a przynajmniej było więcej w ich obronie.
        Acha, ja napewno nie stanę do egzaminu na "kanara". Szanuję ich pracę,jak każdą
        inną również, ale jest wiele fajniejszych zajęć dla człowieka niekaranego.
        PEACE!
        • ka_zet Re: Czytam i czytam... 19.12.05, 18:16
          Gość portalu: Zibi napisał(a):

> Myślę, że MZK samo lepiej
          > zadbałoby o swój interes bez pośrednictwa "Renomy".

Jest to pewne wyjście. Ale to <fanfary>kosztuje</fanfary>.
          (ZDMiKP, nie MZK, ale to szczegół)

> Piszesz, że chcielibyśmy
          > jeździć czystymi, lśniącymi autobusami i tramwajami? Odpowiadam TAK! Bo mamy do
          > tego prawo, PŁACĄC PODATKI.

Sam fakt płacenia podatków uprawnia Cię do korzystania z komunikacji miejskiej mniej więcej
          w tym samym stopniu co do zamieszkania w pałacu prezydenckim (na który również płacisz podatki).
          Dodatkowo w Polsce wpływy z biletów to znaczący procent przychodów komunikacji miejskiej (w
          Bydgoszczy ponad 65%).

> Te śliczne pojazdy napewno nie zostaną kupione z
          > kasy za niezapłacone bilety, bo to równiez "Renoma" żeruje na MZK. I tyle.

Żeruje jak żeruje. W ten sposób miasto nie dokłada dodatkowo do kontroli, co w przypadku
          zatrudnienia na etat kontrolerów przez ZDMiKP może mieć miejsce.
          A w razie rezygnacji z kontroli to nie oszukujmy się, sprzedaż spadnie drastycznie.

• Gość: Gość Re: Czytam i czytam... IP: *.man.bydgoszcz.pl 19.12.05, 20:45
            Sprzedaż spadnie drastycznie a ceny biletów drastycznie wzrosną, ale czy ci
            ludzie potrafią myśleć?
    • forum26 Re: Kontrolerzy sterroryzowali pasażerów autobusu 21.12.05, 10:46
      Takie zajscia sa na co dzien,dziwie sie ze jeszcze nie rozwiazano z firma
      umowy.Chyba,ze osoba wladna czeka na swoja taczke i w ten sposob chce zakonczyc
      prace? Zarty sie skonczyly mily czlowieku.
    • Gość: J Zachowanie kanarów - mniej niż zero! IP: 193.111.236.* 23.12.05, 10:11
      Wizerunek "kanara"- człowiek nie potrafiący się solidnie wysłowić a o kulturze
      osobistej nawet nie ma co mówić. Czasami mam wrażenie, ze taki prosty kanar, to
      jakiś niespełniony człowiek, chcący pokazać, ze jest nie wiadomo kim wielkim.
      Jakąż on ma władzę- sprawdza bilety siejąc dookoła zamęt. Prawda jest taka, że
      kilka razy byłam świadkiem tego, jak wsiadający dopiero co kanary do autobusu
      czy tramwaju, nie pozwalają oni wysiąść pasazerowi z , kiedy ten już skończył
      swoją podróż...Proponuję Renomie prowadzić dokładniejszą rekrutację, kanar ma
      sprawdzać konsekwentnie bilety, a nie straszyć. Kanary!!! więcej Kultury!!!!!<
      przypuszczam,że ten apel do kanarów, to i tak ..jak grochem o ścianę!>
    • Gość: Marzena S. Re: Kontrolerzy sterroryzowali pasażerów autobusu IP: 212.122.214.* 23.12.05, 18:03
      Do łysych z szerokimi karkami tak by nie podskakiwali. Niejeden raz byłam
      świadkiem jak takich kolesi omijają w autobusach a dla starszych i słabszych są
      bezwzględni.
    • Gość: pawel Re: Kontrolerzy sterroryzowali pasażerów autobusu IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.05, 21:07
      Widziałem ich kilka dni temu w autobusie. Wsiadło czterech i zaczęła się
      obława!!! Wyglądali jak zatwardziali redydywiści kryminaliści. Po prostu
      straszne mordy!!! I chamowaci do tego!!! Gdzie szefowie tej Renomy ich
      rekrutują??? W aresztach miejskich??? Straszliwe zakapiory!!! I firma też sobie
      nazwę wybrała!!! Renoma!!! Zarządzie Dróg Miejskich!!! Czy nie można tego
      towarzystwa wymienic na bardziej kulturalne, przyzwoiciej wyglądające, milsze???
    • Gość: Rozi Re: Kontrolerzy sterroryzowali pasażerów autobusu IP: 83.238.144.* 29.12.05, 22:18
      Mam dwoje niepełnosprawnych wnuków.Wożę ich codaiennie do szkoły posiadam ważną
      legitymację na darmowe przejazdy.Zdarzyła mi się kontrola w autobusie nr 65 i
      wszechwładny pan kontroler zakwestionował ważną podstemplowaną legitymację.Mało
      tego zabrał dowód osobisty.który do dnia dzisiejszego nie odzyskałam.Zachowanie
      tych panów w stosunku do chorych dzieci i do mnie było wulgarne i
      chamskie.Interweniowałam w sopockiej dyrekcji Renomy ale bez żadnego skutku.
    • Gość: ulice warszawy Re: Kontrolerzy sterroryzowali pasażerów autobusu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.12.05, 00:10
      Was w bydgoszczy to nawet kanarki teroryzują, biedacy
      • Gość: alex Re: Kontrolerzy sterroryzowali pasażerów autobusu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 00:28
        Ja za kazdym razem jak mam kontrole w autobusie tudziez tramwaju mam z
        pseudointeligentnych kanarow zwale okrutna;)...
        Otoz dlaczego..jestem upowazniona do bezplatnzch przejazdow na podstawie
        uprawnienia, nieistotne jakiego;) Kiedy podtykam im przed nos legitymacje
        dzieki ktorej nie musze placic, 99,9 renomy czy innych cudakow robi wytrzeszcz
        oczu, lapie karpia wpatruje sie w ta legitymacje przez 5 minut zastanawiajac
        sie o co wogole chodzi i czy na to faktycznie jest bezplatny przejad..kilka
        (nascie) razy lecieli do tej wywieszki w pojezdzie tudziez wzywali lleko
        bardzije inteligentnego kolege :/ No comment.
        A co do zachowania...nie mialam specjalnie zadnych scysji, kiedys taki wielki
        tluscioch (strasznie charakterystyczny, jak wchodzi to wszyscy juz wyciagaja
        bilety;) chcial zebym go chipsami poczestowala;) czuby maxymalne, gdzie tacy
        ludzie sie chowaja?:/
    • Gość: vvv Kto stoi za ta firma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 11:07
      Kto stoi za ta firma?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka