Dodaj do ulubionych

Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki?

06.10.01, 08:31
Jesli tak, to jakie powiesci i opowiadania i filmyuwazacie za Najlepsze?
Mi najbardziej podoba sie "Diuna" Herberta, Caly cykl "Fundcja" Asimowa (teraz
wydaje go Rebis, Bardzo Polecam), Nowe powiesci polskich autorow, Niektore
Lema, I opowiadania ktore zamieszcza " Nowa Fantastyka",ktora podoba sie
wszystkim moim znajomym, nawet jesli nie przepadaja za fantastyka. Z filmow
Ostatnio " Final Fantazy"( choc bylem do niego negatywnie nastawiony, ale po
obejrzeniu zmienilem zdanie, Ta animacja jest boska!!!), "Zolnierzy Kosmosu"(
za Efekty, i Lekkie podejscie do tematu), i wchodzacych " Wladcow Pierscienia"
(bo widzialem sciagniete przez kumpla z sieci 40- minutowe razem fragmenty. To
na razie.
Obserwuj wątek
    • Gość: fin Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 06.10.01, 09:08
      rhemek napisał(a):
      > Jesli tak, to jakie powiesci i opowiadania i filmy uwazacie za Najlepsze?

Piszę z pozycji starego ramola, który za młodych lat nie mógł oderwać się od "Fantastyki", póki
      nie przeczytał do ostatniej strony. Niestety, "Nowa Fantastyka" nie dorasta "Fantastyce" do pięt.
      Nie jest to wina redakcji, po prostu "Fantastyka" miala możliwosć drukowania tego wszystkiego,
      co w swiatowej SF pojawiło się od lat 40-tych do połowy 80-tych, a "Nowa Fantastyka" może
      drukować tylko nowinki (a te są na słabym poziomie) lub odgrzewać to, co już było w
      "Fantastyce".
      Za najlepsze uważam opowiadanie "Piaseczniki" oraz pełne humoru "Bill, bohater galaktyki".
      Zresztą w starych numerach "Fanatastyki" mozna znaleźć wiele naprawdę dobrych rzeczy. Z
      autorów: Clark, Asimow i bracia Strugaccy. Bardzo dobre są opowiadania Kutnera (te o
      Gallagerze)
      Z filmów, cóż, niezapomniane wrażenie wywarły na mnie "Gwiezdne Wojny". Jako chłopiec
      byłem na nim w kinie (kto pamięta te tłumy przed kasami w "Pomorzaninie"?). Pierwsza scena,
      gdy wylatuje niszczyciel, a za nim zaczyna wysuwać się krążownik galaktyczny. I wysuwa się,
      wysuwa zdaje się bez końca. Cała sala wstrzymała oddech, a ja w tym momencie zakochałem się
      w SF.
      Pozdr
    • rhemek Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 06.10.01, 13:03
      Mam wszyskie numery Fantastyki Od Slynnego numeru 1 zaczynajac. I zgadzam sie,
      ze drukowane tam opowiadania sa swietne, ale przeciez to tylko skroty dajace
      przedsmak tego co mamy dzisiaj.
      • tygrysiczka Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 06.10.01, 22:40
        a ja kocham dwóch panów!pierwszy to LEM ,drugi to DICK
        musze jednak przyznac ze dick jest lepszy ,byc moze dlatego ze nigdy nie jest
        nudny
        kocham gwiezdne wojny(znam na pamięć)[obi one kanobi help me]{nie wiem jak to
        sie pisze :)))}
        lucka uwazam za ideala ,ale han solo mnie zaczarował
        na wiw.pl sa fajne opowiadania(rozkaz kochać)
        • tygrysiczka Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 08.10.01, 20:27
          są na pewno...tylko się nie ujawniają......
    • rhemek Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 08.10.01, 20:25
      No co jest Z wami milosnicy fantastyki, Naprawde was nie ma na Forum?!
      • Gość: Freeride Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? IP: *.bydgoski.pl 08.10.01, 21:32
        No jak nie ma jak są:)
        Dla mnie (aha mówimy o tylko o fantastyce czy o fantasy też?)
        Jesli tak to dla mnie numery 1 to:
        Orson Scott Card
        Philip K. Dick
        Lema mimo wielu prób nie mogę zdzierżyć...
        z fantasy:
        to oczywiste - Tolkien, Sapkoś, Pratchet, i wielu innych
        Filmy:
        Trylogia GW bez epizodu I
        z fantasy:
        na razie nic nie jest w stanie dla mnie pobić "Willow'a"

Aha, nie wiem dlaczego ale Fanatstykę najbardziej lubię czytać w nocy w pociągu
        na długiej trasie:) Może ma to cos wspólnego za niezgłebioną przestrzenią za
        oknem...:)?
        pozdr
        • krotoss Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 08.10.01, 21:38
          No czekalem na to wlasnie bo ja bardziej fantasy ale GW nie trawie a moj
          ulubiony pisarz to Michael Moorcock naprawde polecam bo chyba malo znany...

KroTosS

Ps.A i Tolkien of corbs tez na jednym z 1 miejsc i Rhemek ma racje tez
          widzialem zapowiedzi nawet pisze o tym w "czerwonej" kulturze w watku "Na co
          czekacie"
    • Gość: Kastor Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? IP: 192.168.20.* / *.radiopik.bydgoszcz.pl 09.10.01, 13:35
      Zgadzam się z osobami, które lubią Dicka i Lema. Fantasy to trochę bajdurzenie
      smoki elfy itd. Szanuję fanów takiego pisania, wiem, że są wśdód pisarzy
      mistrzowie (Ursula Le Guin) ale, to jakby historyjki dla zagubionych w
      rzeczywistości, takie odskocznie i azyle. Dick natomiast jest wielki. To twórca
      na miarę Kafki, bo ten gość pyta o istotę wyższą, ludzką tożsamość, a te
      wszystkie rakiety i jasnowidzowie to tylko przystawka. Polecam wszystkim: Ubik,
      Trzy stygmaty Palmera Eldricha i Marsjański poślizg w czasie. Czy znacie inne
      równie fascynujące powieści tego autora? Walnijcie swoje typy!!!
      • Gość: Freeride Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? IP: *.bydgoski.pl 09.10.01, 19:04
        A zbiór opowiadań: "Ostatni pan i władca" czytałeś? Klasyka gatunku z czasów
        początków komputeryzacji społeczeństwa - te wszystkie obwody sterujące
        wszystkim...:)
        Druga sprawa.
        Nie podejmując zbyt rozwlekłej polemiki, nie zgodziłbym się jednak że fantasy
        to takie bajdurzenie i odskocznia...
        Tak jak sam powiedziałeś ze "te
        wszystkie rakiety i jasnowidzowie to tylko przystawka" myśle że do niektórych
        pozycji fantasy można to takze odnieść, chociażby posługując się wyświechtanym
        na wszystkie strony Tolkienem. (jednak ten kto zna proces powstawania trylogii
        może się słusznie z tym nie zgodzić).
        Ja osobiście tak samo odskakuję przy lekkich pozycjach fantasy i fantastyki a
        tak samo dumam sobie przy czymś ambitniejszym:)
        pozdr
        • Gość: tygrysia Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.01, 20:36
          dick ponad wszystko!
          teraz czytam akurat "słoneczną loterię" ....narazie moze byc....
          stygmaty tez extra....zastanawiam sie dlaczego dick nie napisal ksiazki (na wzor
          opowiadania z ostatniego pana......)o mutantach(zloty czlowiek).....byla by
          extra .chociaz moze lepirj gdy mozemy sami wymyslec ciag dalszy!pozdrowienia
          dla fanow fantastyki(i fantazy)
          tygrysiczka
          • Gość: Freeride Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? IP: *.bydgoski.pl 09.10.01, 21:47
            wydaje mi sie, że praktycznie każde opowiadanie z Ostatniego możnaby rozwinąc w
            niezła książeczkę, ale Dickowi by chyba zycia nie starczylo:)
            pozdr. dla żeńskiej części fanów SF&F:) już powoli wątpiłem w jej istnienie:)
            • tygrysiczka Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 10.10.01, 19:29

> pozdr. dla żeńskiej części fanów SF&F:) już powoli wątpiłem w jej istnienie:)

fakt ze mezczyzn jest tu wiecej......nie rozumiem dlaczego...
    • rhemek Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 10.10.01, 07:43
      Racja, ale to dobrze ze te opowiadania pozostaly tylko opowiadaniami, Dzieki
      temu mozna rozwijac swoja wyobraznie, a boje sie, ze rozwiniete nie byly by juz
      tak Urocze. Lubie je czytac wielokrotnie. ozdrawiam wszyskich fanow Dicka,
      chociaz mam nadzieje , ze czytaliscie ciekawy artykul w Sobotniej wyborczej o
      Nim. Dzieki niemu troche lepiej go poznalem... Niezle byl Jeb...Ty.
      Ale "normalny" nie napisalby tak wspanialych Rzeczy...
      • Gość: Kastor Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? IP: 192.168.20.* / *.radiopik.bydgoszcz.pl 10.10.01, 09:00
        Był artykuł o Dicku? napisz szczegóły? W wydaniu ogólnopolskim?
      • Gość: Kastor Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? IP: 192.168.20.* / *.radiopik.bydgoszcz.pl 10.10.01, 15:16
        Okiej już znalazłem.
        • Gość: da killa Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? IP: 10.10.70.* 11.10.01, 15:42
          z przykroscia stwierdzam, ze artykulik w ”gw” zawiodl mnie straszliwie. zwykle
          plotkarstwo, bez nakreslenia chocby cienia kontekstu opisywanych wydarzen.

fan dicka znajacy jego biografie bedzie wiedzial o co chodzi, ale ktos, kto z
          tym pisarzem styka sie po raz pierwszy dowie sie tylko ze cpal, miel wizje,
          pisal pop...rzone ksiazki, kablowal na kumpli i bal sie lema...

poza tym tlumacz tez spieprzyl pare miejsc - chocby tlumaczenie tytulu ”dr
          bloodmoney”. wiem ze ”krwawakasa” brzmi extra, ale w Polsce powiesc wyszla
          jako ”dr bluthgeld” i tego wypadaloby sie trzymac.

troche ratuje sytuacje tekst orlinskiego, ale po co w takim razie dali tego
          jeta heera? orlinski mogl przerobic note na tekst, a amerykanca za drzwi - bo
          cieniak.

da killa
    • Gość: da killa Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? IP: 10.10.70.* 11.10.01, 15:28
      Witam wszystkich SF-fanow!
      Też uwielbiam science fiction i ciesze sie, ze znalazlo sie na bydgoskim forum
      az tylu milosnikow tej literatury.
      Jako ze wszyscy wypisują swoje toplisty, wiec ja wypisze swoje:

A. SF - zagranica

1. Philip K. Dick
      2. Arkady i Borys Strugaccy
      3. Frank Herbert
      4. Douglas Adams
      5. Terry Pratchet

B. SF - Polska

1. Janusz Zajdel
      2. Jacek Inglot
      3. Jacek Dukaj
      4. Konrad T. Lewandowski
      5. Rafal Ziemkiewicz

C. Fantasy - zagranica

1. John Tolkien
      2. Ursula Le Guin
      3. Karl Wagner & Michael Moorcock (ex equo)

D. Fantasy - Polska

1. Ewa Białołęcka
      2. A. Sapkowski
      3. Felix W. Kres

E. Krytycy

1. Stanislaw Lem
      2. Lech Jeczmyk
      3. Maciej Parowski

Jesli chodzi o powiesci Dicka to lista wyglada mniej wiecej tak:

1. Valis
      2. Ubik
      3. Boza inwazja
      4. Trzy stygmaty Palmera Eldritcha
      5. Czlowiek z Wysokiego Zamku
      6. Czy androidy marza o elektrycznych owcach
      7. Doktor Bluthgeld
      8. Transmigracja Timothy'ego Archera
      9. Przez ciemne zwierciadlo
      10. Plyncie lzy moje, rzekl policjant

Pozdrawiam!

da killla
      • tygrysiczka Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 11.10.01, 19:42
        dla mnie 5 i 6 z twojej listy sa najlepsze (film:łowca andoidów tez mi sie
        podobał)
        • Gość: da killa Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? IP: 10.10.70.* 11.10.01, 19:44
          dobry wybor - o tych wlasnie dwoch powiesciach pisalem magisterke ;-)

a lowce androidow uwielbiam - w wersji rezyserskiej oczywiscie!

pozdrawiam!

da killa
          • tygrysiczka Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 11.10.01, 19:49
            a która scena podoba ci się naj bardziej (wiem ze wszystkie),bo ja zawsze
            dozaje takiego dziwnego uczucia na końcu,gdy pada deszcz , a android-lundgren
            ocala zycie hanowi solo:)
            jest pikna:)
    • Gość: Kastor Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? IP: 192.168.20.* / *.radiopik.bydgoszcz.pl 12.10.01, 13:41
      Ja myślałem, że forumowicze gapią się w monitor i nic poza tym nie robią, a tu
      proszę czytają że aż furczy.
    • rhemek Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 12.10.01, 20:51
      Przepadam za tymi powiesciami Dicka. Czytalem je kilka razy. Teraz staram Sie
      przeczytac Caly cykl Fundacji Asimowa. Co sadzicie o tym dziele, bo choc to
      klasyka, to Chyba nie bardzo mi sie podoba. Czytaliscie to? Teraz wydaje to
      REBIS?
    • Gość: Gekon Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.01, 23:21
      No jasne!!!
      Moim zdaniem scisla czolowka to Tolkien - swiat stworzony przez niego nie ma
      sobie rownych w literaturze - to bogactwo szczegolow i niesamowity, magiczny
      klimat. "Fundacja" Asimowa to kolejna pozycja godna uwagi. MOim zdaniem do
      klasyki nalezy Lem i jego "Solaris", "Niezwyciezony" i "POwrot z gwiazd".
      Pozdrawiam.
      • tygrysiczka Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 12.10.01, 23:31
        ja tez lubie lema.....i za tworczosc i za osobowosc....
        ....podobało mi się również jego "śledztwo"..i to bardzo (za kazdym razem
        inaczej wszystko odbieralam)a szczegolnie to pomysl z mgłą;) i truposz
        obgryzający zasłonkę(jak goły trup może wyjść na ulicę???)
    • Gość: Kastor Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? IP: 192.168.20.* / *.radiopik.bydgoszcz.pl 13.10.01, 14:02
      A czy lubicie taką brudną fantastykę pokazywaną w filmach Szulkina. On otrzymał
      kilka nagród na festiwalu filmów fantastycznych w Portugalii. Obi-Oba: Koniec
      cywilizacji, Golem, Wojna światów i oczywiście: Ga-Ga: Chwała bohaterom. Co
      sądziecie o Szulkinie i jego twórczości? Wydał też podczas komuny jeszcze w
      Pomorskim Wydawnictwie Prasowym Pomorze książeczkę "Szpital" - też pyszne.
    • kwiatass Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 13.10.01, 14:04
      ja osobiście nie jestem miłośnikiem tejże dziedziny... :)

Pozdrawiam, Kwiatass
    • rhemek Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 14.10.01, 11:02
      cZYTALEM TEZ KIEDYS fajna powies sf. Pierscien, ale autora nie pamietam. Rzecz
      dziala sie na ogromnym pierscieniu krozocym wokol gwiazdy, zbudowanym przez
      zagadkowa cywilizacje.
      • kachna_17 Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 14.10.01, 14:12
        lubie fantastyke... ale wole czytac ksiazki fantastyczno- magiczen... durna
        nazwa, ale zawiera multum fantazy... jak narazie czytam Andre
        Nortona "Opowieści ze świata czarownic" .. co prawda z przerywnikami na Śluby
        panieńskie.. ale czytam...
    • rhemek Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 14.10.01, 18:41
      Wiecie gdzie w bydgoszczy jest najlepiej zaopatrzona w fantastyke ksiegarnia?
      • Gość: Freeride Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? IP: *.bydgoski.pl 14.10.01, 19:06
        Wydaje mi się że na Starym Rynku.
        pozdr
    • rhemek Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 15.10.01, 22:56
      najlepsza ksiegarnia fantastyczna jest w olsztylnie. maja tam prawie wszystko.
      Prowadzi sprzedaz wysylkowa.
      • rhemek Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 06.09.02, 23:56
        Niedlugo wchodzi na ekrany pierwsza ekranizacja Lema. Ciekawe jak sie udala?
        • zamek Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 07.09.02, 00:37
          Po pierwsze - nie pierwsza, bo "Solaris" wpierw
          ekranizował Andriej Tarkowski. Lem był przerażony
          efektem. Była jeszcze ekranizacja "Rozprawy" z "Opowieści
          o pilocie Pirxie" - Marek Piestrak reżyserował. Zupełnie
          do zapomnienia.
    • rhemek Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 17.10.01, 19:14
      Wchodzi wlasnie do kin owspolczesniona wersja Planety Malp. Ciekawe, czy jest
      warta tyle, co jej porzedniczki?
      • Gość: da killa Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? IP: 10.10.65.* 18.10.01, 16:56
        to zalezy od tego co sadzisz o poprzedniczkach - nie udalo mi sie wywnioskowac,
        czy lubisz te filmy, czy nie...

film burtona nie jest remake'iem planety malp z hestonem (btw: stary charlton
        gra tu rowniez!!!), ale ponowna ekranizacja powiesci pierre'a boulle'a, w stylu
        burtonowskim. widzialem sporo zdjec oraz zwiastun, w polaczeniu z tym jak
        prezentuja sie dotychczasowe filmy tima mozna sie spodziewac czegos naprawde
        niezlego...

a cala seria z lat 68-75 jest swietna. niezly klimat i spora przyjemnosc z
        ogladania. polecam!

pozdr.

darth da killa, lord sith
    • rhemek Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 23.10.01, 18:23
      Czy sa na forum milosnicy ksiazek Terriego Pratcheta? Wiem , ze to nie jest
      fantastyka gornych lotow, ale mozna sie przy niej wspaniale rozerwac. Kocham te
      jego poczucie humoru. I kto by uwierzyl, ze zakocham sie w opowiesciach o
      swiecie plaskim polozonym na wielkim A'Tuinie...
      • da.killa Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 23.10.01, 18:41
        jasne, ze tak!!!! uwielbiam jego poczucie humoru (chociaz wole s.p. douglasa
        adamsa)!!!

niestety czytalem tylko pierwsze pare czesci cyklu...
        (do ”czarodzicielstwa”)... ale kiedys nadrobie braki (jak tylko mi kasy
        przybedzie ;-))

a czytales ”warstwy wszechswiata” bodajze (nie jestem pewien polskiego tytulu,
        ang. to ”strata”)? to jego wczesna powiesc - z niej wywodzi sie pomysl
        plaskiego swiata!!! (a jest to sf, a nie fantasy!!!)

pozdrawiam

darth da killa, lord sith
        da killa
    • yavorius Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 07.09.02, 00:29
      Forgotten Realms
    • Gość: osobnik fantastyka IP: 10.10.70.* 07.09.02, 10:28
      witam, ze jest was wielu milosnikow fantastyki
      a ja troche z innej beczki
      moze ktos bylby zainteresowany kupnem numerow "Nowej Fantastyki" mam tego
      sporo, dwa cale roczniki (chyba 1998 i 1999 ale glowy nie daje - sprawdze to
      jak ktos bedzie zainteresowany) i jeszcze kilka niepelnych rocznikow z innych
      lat (w sumie okolo 50 egzemplarzy). Cena do ustalenia. :)
      Pozdrawiam
      • rhemek Ja mam prawie wszytkie numery od pierwzego liczac 07.09.02, 12:44
        Fantastyki.I tez moge udostepnic zainteresowanym.
        Rhemek
    • polynomial Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 12.10.02, 14:52
      Lem ponad wszystko!

Polynomial-C

• da.killa Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 13.10.02, 23:38
        lem to, za przeproszeniem, stary pierdziel i nudziarz :)
        • polynomial Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 14.10.02, 18:32
          "Niezwyciężonego", "Dzienniki Gwiazdowe", "Opowieści o pilocie Pirxie" napisał
          jak jeszcze starym pierdzielem i nudziażem nie był! :P

Polynomial-C
          • da.killa Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 14.10.02, 23:45
            rzeczy przedpierdzielskie sie bronia, i za to go szanuje,
            ale to co odstawia pozniej... wrrrrr...
            • polynomial Re: Czy sa na forum Milosnicy Fantastyki? 15.10.02, 18:53
              :[

Polynomial-C
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka