Dodaj do ulubionych

Żegnamy IKP

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.02, 19:18
Jak donoszą dobrze poinformowane źródła Ilustrowany Kurier Polski będzie
ukazywał się jako tygodnik. To już chyba pożegnanie po długiej agonii
najstarszego dziennika w regionie...
Obserwuj wątek
    • radca Ja nie zegnam i nie mam zamiaru sie rozstawac 09.12.02, 19:23
      Gość portalu: Madzia napisał(a):

> Jak donoszą dobrze poinformowane źródła Ilustrowany Kurier Polski będzie
      > ukazywał się jako tygodnik. To już chyba pożegnanie po długiej agonii
      > najstarszego dziennika w regionie...

Nie !!!
      tylko nie to- to nie moze byc PRAWDA !!!

ILUSTROWANY KURIER POLSKI pamietam od dziecka.Towarzyszyl mi od najmlodszych
      lat.To pierwszy DZIENNIK,ktory poznalem juz " od kolyski ".

radca
      • Gość: Ispan Re: Ja nie zegnam i nie mam zamiaru sie rozstawac IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.12.02, 19:57
        Cóz ja jestem ciut młodszy, ale mi zawsze się ta gazeta jawiła w barwach propagandowych. Tak jak
        Trybuna tyle, że z przeciwnej strony. Nie miałbym nic przeciwko zamknięciu obu tych gazet:)) nie lubię
        miediów upiększających tylko niektóre aspekty...
        • radca Re: Ja nie zegnam i nie mam zamiaru sie rozstawac 09.12.02, 22:03
          ILUSTROWANY KURIER POLSKI.

Mozna bylo przeczytac wiele ciekawostek z zycia naszego miasta i okolic.
          Byla to typowa codzienna "gazeta".Czytalo sie Go "lekko , latwo i przyjemnie ".
          Pisane bylo w stylu prostym i bardzo przejrzystym.Nie bylo tutaj wyszukanych
          slowek i popisow intelektualnych.Nie odczuwalo sie rowniez tego,ze jest
          sie "niedouczonym ". Pisane bylo jednak zawsze inteligentnie z bardzo dostepnym
          stylem pisarskim- ktory docieral nawet do tych najbardziej prostych czytelnikow.
          Prostych - mam na mysli, takich - ktorym nie dane bylo " pokonczyc szkol ".
          Jak wiemy, wiele dzieci w okresie okupacji hitlerowskiej uczylo sie w szkolach
          niemieckich.Po wojnie oczywiscie znowu dalej w szkolach polskich.Lecz jak
          pamietam,bylo wiele osob - ktorzy robili juz bledy gramatyczne i stylistyczne.
          Do takich wlasnie osob nalezalo pisac " jezykiem przejrzystym i czytelnym".
          Latwym do zrozumienia i dajacym wiele wyjasnien.Takie wlasnie kryteria spelnial
          wtedy - ILUSTROWANY KURIER POLSKI.W wielu domach w latach "piecdziesiatych"
          i "szescdziesiatych" - pojawial sie codziennie IKP.Malo tego,ze byl sprzedawany
          w koskach "RUCH" - to jeszcze dostarczali go bezposrednio LISTONOSZE -
          tzw."LISTOWI".

radca
        • Gość: HUNT Re: Ja nie zegnam i nie mam zamiaru sie rozstawac IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 13:42
          ISPANIE, "dla poprawności politycznej" nie ma gazet nie obciążonych określoną
          linią polityczną. Taką Gazetą nie jest także GW, Express Bydgoski (szczególny
          przypadek manipulacji) i oczywiście Gazeta Pomorska więc nie lubie bo .....

W przypadku IKP -jego fronty działania i wspierania poszczególnych idei przy
          dogłębnej analizie były różne . Warto porównać artykuły z przeróżnych kampanii
          politycznych. Ja sam spotkałem tam pozytywne teksty np o działalności Rady
          Miasta pod kierownictwem SLD. Więc różnie to jednak bywało...

A co do upadku IKP-a -zamiany na tygodnik to czegoś rzezcywiście będzie brak? -
          np właśnie możliwości kupienia tekstów sponsorowanych!

pozdr. HUNT
          • Gość: ispan Re: Ja nie zegnam i nie mam zamiaru sie rozstawac IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 18.12.02, 23:25
            Gość portalu: HUNT napisał(a):

> ISPANIE, "dla poprawności politycznej" nie ma gazet nie obciążonych określoną
            > linią polityczną.
            Masz rację.
            > Taką Gazetą nie jest także GW, Express Bydgoski (szczególny
            > przypadek manipulacji) i oczywiście Gazeta Pomorska więc nie lubie bo .....
            >
            > W przypadku IKP -jego fronty działania i wspierania poszczególnych idei przy
            > dogłębnej analizie były różne . Warto porównać artykuły z przeróżnych kampanii
            > politycznych. Ja sam spotkałem tam pozytywne teksty np o działalności Rady
            > Miasta pod kierownictwem SLD. Więc różnie to jednak bywało...
            Niektórych rzeczy nie da się krytykować. Trybuna też parę razy pochwaliła rząd Buzka, a Nasz Dziennik
            parę razy posunięcia lewicy. Starałem się kiedyś go czytać (IKP) ale jednak coś mnie zraziło.
            Jestem zwolennikiem prasy umiarkowanej nawet z określoną linią polityczną. Nie ma medium bez takiej
            linii.
            >
            > A co do upadku IKP-a -zamiany na tygodnik to czegoś rzezcywiście będzie brak?
            > -
            > np właśnie możliwości kupienia tekstów sponsorowanych!
            >
            > pozdr. HUNT
            pozdr ispan
        • tytt Re: Ja nie zegnam i nie mam zamiaru sie rozstawac 18.12.02, 20:50
          Gość portalu: Ispan napisał(a):

> Cóz ja jestem ciut młodszy, ale mi zawsze się ta gazeta jawiła w barwach
          propag
          > andowych. Tak jak
          > Trybuna tyle, że z przeciwnej strony. Nie miałbym nic przeciwko zamknięciu
          obu
          > tych gazet:)) nie lubię
          > miediów upiększających tylko niektóre aspekty...

Oj ispan-zgadzam się z tobą po raz kolejny.. Chociaż nie-nie posunąłbym się do
          ich zamykania! To przeczy podstawowemu prawu wolności słowa i przekonań..
    • Gość: Madzia Re: Żegnamy IKP IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.02, 20:37
      Jak donoszą te same źródła, są poważne szanse na to, że i jako tygodnik się nie
      ukaże, bo nie ma jak na razie żadnej drukarni, która chciałaby wydrukować.
      • radca czy juz nic sie nie da zrobic ? 12.12.02, 21:25
        Gość portalu: Madzia napisał(a):

> Jak donoszą te same źródła, są poważne szanse na to, że i jako tygodnik się
        nie
        >
        > ukaże, bo nie ma jak na razie żadnej drukarni, która chciałaby wydrukować.

- JESTEM ZDRUZGOTANY :((((

Przyzwyczailem sie do ILUSTROWANEGO KURIERA POLSKIEGO.W mojej rodzinie czyta
        IKP - juz czwarte pokolenie.Czytala IKP codziennie moja babcia.Otrzmywala
        codzienna dostawe zawsze krotko przed poludniem.Dzien - w dzien , o tej samej
        porze.Wieczorami natomiast oddawal sie lekturze IKP- a moj dziadek.
        Czytala ILUSTROWANY KURIER POLSKI - rowniez i moja mama.Ja nauczylem sie czytac
        pierwsze slowa - wlasnie na ILUSTROWANYM KURIERZE POLSKIM. Mialem wtedy okolo
        5 lat.Pamietam jaka byla radosc- gdy umialem juz przeczytac w IKPie tytuly.
        Wtedy otrzymalem pierwsza nagrode od dziadka.ILUSTROWANY KURIER POLSKI czytaly
        moje dzieci, a wiec juz jest to : CZWARTE POKOLENIE wiernych i oddanych
        czytelnikow - tego "NAJSTARSZEGO DZIENNIKA W REGIONIE".

Jako ciekawostke ukaze tutaj np. fakt,ze ;
        kiedy zajezdzam do Bydgoszczy - to moze byc nie wiem jak pozno w nocy,moge byc
        nie wiem ,jak mocno zmeczony - lecz jade najpierw na STACJE BENZYNOWA , aby
        kupic jeszcze z tego dnia IKP-a.Nastepnego dnia bede juz mogl kupic nastepne
        wydanie.Czytam IKP z ogromnym zainteresowaniem.

Dzieki ILUSTROWANEMU KURIEROWI POLSKIEMU - wiedzialem zawsze co sie dzieje
        DOOKOLA NAS.Zawartych bylo wiele informacji dotyczacych rowniez zycia zwyklych,
        przecietnych mieszkancow z NASZEGO REGIONU.Uwazam,ze ILUSTROWANY KURIER POLSKI
        powinien byc nadal takim DZIENNIKIEM LOKALNYM.Powinien byc takim ;
        "PISMEM LUDZKIM " zajmujacym sie glownie SPRAWAMI SPOLECZNYMI.

az...nie moge uwierzyc,ze moze byc tak,ze juz nie znajde nigdzie IKP-a :(((

TAK BARDZO BEDZIE MI GO BRAKOWALO .

Chyba,ze jeszcze cos RUSZY ? :))) Moze znajdzie sie jeszcze jakies wyjscie ?
        Moze bedzie moglo poczytac jeszcze piate i nastepne pokolenie ???

RATUJMY ILUSTROWANY KURIER POLSKI !!!

tylko pytanie - jak ?...

:)))) radca
        • Gość: czytelnik Re: czy juz nic sie nie da zrobic ? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.02, 21:34
          Trzeba bylo kupowac po trzy egzemplarze
          A tak powaznie: gazeta nie potrzebuje ratunku. Gazeta potrzebuje czytelnikow.
          Jak ich nie ma - ginie bez mozliwosci odwolania.

A IKP przeputal od 1990 roku wszystko co mial: najpierw ogloszenia, potem
          nekrologi (to tez byla lokomotywa), potem jeszcze swoj sympatyczny lokalny
          charakter na rzecz domorsolej polityczki ludzi podajacych sie za prezesow i
          redaktorow.

Zarznal sie wlasnymi rekoma, nie wylaczajac ostatniego naczelnego i jego
          slawetnej relacji z Tormiesu "obiektywnej inaczej". Ale coz, jemu zawsze fakty
          przeszkadzaly w pisaniu...
          • Gość: xyz Re: czy juz nic sie nie da zrobic ? IP: *.tpnet.pl / *.multipc.com.pl 15.12.02, 09:31
            Gość portalu: czytelnik napisał(a):

> Trzeba bylo kupowac po trzy egzemplarze
            > A tak powaznie: gazeta nie potrzebuje ratunku. Gazeta potrzebuje
            czytelnikow.
            > Jak ich nie ma - ginie bez mozliwosci odwolania.
            >
            > A IKP przeputal od 1990 roku wszystko co mial: najpierw ogloszenia, potem
            > nekrologi (to tez byla lokomotywa), potem jeszcze swoj sympatyczny lokalny
            > charakter na rzecz domorsolej polityczki ludzi podajacych sie za prezesow i
            > redaktorow.
            >
            > Zarznal sie wlasnymi rekoma, nie wylaczajac ostatniego naczelnego i jego
            > slawetnej relacji z Tormiesu "obiektywnej inaczej". Ale coz, jemu zawsze
            fakty
            > przeszkadzaly w pisaniu...

Popieram w 100 % !!!!
            pozdrawiam
            • Gość: Maciej Re: czy juz nic sie nie da zrobic ? IP: *.tpnet.pl / *.multipc.com.pl 15.12.02, 12:36
              żal KURIERKA faktycznie. Był on naprawdę dobrą i ciekawą gazetą, ale do momentu
              zmian własnościowych po upadku komuny. Później było coraz gorzej, żeby
              niepowiedzieć fatalnie. Pamtacie, że w I połowie lat 90-tych część dziennikarzy
              założyła ILUSTROWANY KURIER POMORSKI???, który był efemerydą. Częste zmiany
              naczelnego, właścicieli, sprawa Radia Maryja wpłynęły na obecną sytuację tego
              zasłużonego dla Bydgoszczy pisma. Szkoda, bo nie wierzę, aby mógł się od nowa
              narodzić i być tą gazetą z lat 80-tych i wcześniejszych.
              • radca Re: czy juz nic sie nie da zrobic ? 18.12.02, 17:19
                Pamietam jak slyszac w kiosku ruchu,ze "IKP juz sprzedany " - chodzilem do
                nastepnych kioskow,aby kupic i poczytac co nowego sie dzieje wokol nas.
                Nie wyobrazalem sobie dnia - bez "kurierka".

smutno sie robi.....ale moze jednak nadejda czasy,gdy znowu stanie
                sie "dziennikiem " ?

Pozdrawiam z nadzieja
                radca
                • Gość: Lolek Re: czy juz nic sie nie da zrobic ? IP: 213.77.78.* 19.12.02, 15:42
                  No jeśli sie odrodzi to będzie dziennikiem. Naszym Dziennikiem:)
                  • radca Re: czy juz nic sie nie da zrobic ? 19.12.02, 16:37
                    Gość portalu: Lolek napisał(a):

> No jeśli sie odrodzi to będzie dziennikiem. Naszym Dziennikiem:)

Oby Twe slowa byly prorocze :)

Jesli nadejdzie ten dzien... to obiecuje i deklaruje,ze w pierwszy dzien stane
                    na ulicy i bede caly dzien sprzedawal ten nowy i odrodzony; ILUSTROWANY KURIER
                    POLSKI.
                    Stane od godziny 5 - rana ,az do samej polnocy.

Slowa dotrzymam ,a wiec ...czekam na ten dzien :)

radca
                    • radca IKp - ie ... - RATUJ SIE i nie daj sie 09.01.03, 18:47
                      www.info.bydgoszcz.pl/wydarz.asp?i=23396
                      radca
                      • Gość: Gucio Re: IKp - ie ... - RATUJ SIE i nie daj sie IP: *.bydg.pdi.net 10.01.03, 12:13
                        Najwyższy czas! Do piachu!!!!!
                      • Gość: MONK Re: IKp - ie ... - RATUJ SIE i nie daj sie IP: *.tvtorun.u.com.pl 10.01.03, 19:30
                        A ktory IKP tak namietnie czytales? ten z konca lat 80tych czy ten obecny? Bo
                        to przeciez dwie zuepelnie rozne gazety
                        • radca Re: IKp - ie ... - RATUJ SIE i nie daj sie 10.01.03, 22:28
                          Tak bardzo sie przyzwyczaiöem do IKP-a,ze nie wyobrazam sobie tego.
                          Tyle juz nieraz pisalem i wspominalem moje pierwsze poczatki czytania IKP-u.
                          Mysle,ze jezszce nieraz mi sie zdarzy z przyzwyczajenia prosic o Niego w
                          kiokach RUCHU.

ciagle mam jeszcze nadzieje,ze moze jednak nie odejdzie na zawsze,ze bedzie
                          nadal istnial ?

radca
                          • Gość: MONK Re: IKp - ie ... - RATUJ SIE i nie daj sie IP: *.tvtorun.u.com.pl 11.01.03, 12:56
                            albo nie widzisz roznicy albo Ci wszystko jedno co czytasz byle pod naglowkiem
                            ikpa. Tez czytalem ta gazete ale tylko do czasu - kiedy z gazety o profilu
                            lokalnym przeszla na polityke.Pod wzgledem obiektywizmu bywalo tam roznie ale
                            nie w tym rzecz. Klopot w tym,ze sprowadzanie polityki na szczeble regionow
                            nie sprawdza sie (tak w samorzadach jak i w mediach) i chyba tu tkwi przyczyna
                            niepowodzen IKPa.
                            • radca nie mowie "zegnaj" , lecz - do widzenia 03.02.03, 17:24
                              bydgoszcz.naszemiasto.pl/wydarzenia/245064.html
                              Nie mowie ; "zegnaj " - lecz do widzenia.
                              Tyle lat IKP ( "kurierek" ) byl z nami.Zawsze " w samo poludnie " :)

radca
                              • Gość: Gucio Re: nie mowie 'zegnaj' , lecz - do widzenia IP: *.bydg.pdi.net 05.02.03, 09:56
                                Chyba na tym lepszym ze światów :)
                                • radca bedzie,bedzie,bedzie :) 07.02.03, 20:33
                                  Gość portalu: Gucio napisał(a):

> Chyba na tym lepszym ze światów :)

- a jednak bedzie i to juz niedlugo :)

pozdrowienia serdeczne
                                  radca
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka