Gość: Madzia IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.02, 19:18 Jak donoszą dobrze poinformowane źródła Ilustrowany Kurier Polski będzie ukazywał się jako tygodnik. To już chyba pożegnanie po długiej agonii najstarszego dziennika w regionie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radca Ja nie zegnam i nie mam zamiaru sie rozstawac 09.12.02, 19:23 Gość portalu: Madzia napisał(a): > Jak donoszą dobrze poinformowane źródła Ilustrowany Kurier Polski będzie > ukazywał się jako tygodnik. To już chyba pożegnanie po długiej agonii > najstarszego dziennika w regionie... Nie !!! tylko nie to- to nie moze byc PRAWDA !!! ILUSTROWANY KURIER POLSKI pamietam od dziecka.Towarzyszyl mi od najmlodszych lat.To pierwszy DZIENNIK,ktory poznalem juz " od kolyski ". radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ispan Re: Ja nie zegnam i nie mam zamiaru sie rozstawac IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.12.02, 19:57 Cóz ja jestem ciut młodszy, ale mi zawsze się ta gazeta jawiła w barwach propagandowych. Tak jak Trybuna tyle, że z przeciwnej strony. Nie miałbym nic przeciwko zamknięciu obu tych gazet:)) nie lubię miediów upiększających tylko niektóre aspekty... Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Ja nie zegnam i nie mam zamiaru sie rozstawac 09.12.02, 22:03 ILUSTROWANY KURIER POLSKI. Mozna bylo przeczytac wiele ciekawostek z zycia naszego miasta i okolic. Byla to typowa codzienna "gazeta".Czytalo sie Go "lekko , latwo i przyjemnie ". Pisane bylo w stylu prostym i bardzo przejrzystym.Nie bylo tutaj wyszukanych slowek i popisow intelektualnych.Nie odczuwalo sie rowniez tego,ze jest sie "niedouczonym ". Pisane bylo jednak zawsze inteligentnie z bardzo dostepnym stylem pisarskim- ktory docieral nawet do tych najbardziej prostych czytelnikow. Prostych - mam na mysli, takich - ktorym nie dane bylo " pokonczyc szkol ". Jak wiemy, wiele dzieci w okresie okupacji hitlerowskiej uczylo sie w szkolach niemieckich.Po wojnie oczywiscie znowu dalej w szkolach polskich.Lecz jak pamietam,bylo wiele osob - ktorzy robili juz bledy gramatyczne i stylistyczne. Do takich wlasnie osob nalezalo pisac " jezykiem przejrzystym i czytelnym". Latwym do zrozumienia i dajacym wiele wyjasnien.Takie wlasnie kryteria spelnial wtedy - ILUSTROWANY KURIER POLSKI.W wielu domach w latach "piecdziesiatych" i "szescdziesiatych" - pojawial sie codziennie IKP.Malo tego,ze byl sprzedawany w koskach "RUCH" - to jeszcze dostarczali go bezposrednio LISTONOSZE - tzw."LISTOWI". radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HUNT Re: Ja nie zegnam i nie mam zamiaru sie rozstawac IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 13:42 ISPANIE, "dla poprawności politycznej" nie ma gazet nie obciążonych określoną linią polityczną. Taką Gazetą nie jest także GW, Express Bydgoski (szczególny przypadek manipulacji) i oczywiście Gazeta Pomorska więc nie lubie bo ..... W przypadku IKP -jego fronty działania i wspierania poszczególnych idei przy dogłębnej analizie były różne . Warto porównać artykuły z przeróżnych kampanii politycznych. Ja sam spotkałem tam pozytywne teksty np o działalności Rady Miasta pod kierownictwem SLD. Więc różnie to jednak bywało... A co do upadku IKP-a -zamiany na tygodnik to czegoś rzezcywiście będzie brak? - np właśnie możliwości kupienia tekstów sponsorowanych! pozdr. HUNT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ispan Re: Ja nie zegnam i nie mam zamiaru sie rozstawac IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 18.12.02, 23:25 Gość portalu: HUNT napisał(a): > ISPANIE, "dla poprawności politycznej" nie ma gazet nie obciążonych określoną > linią polityczną. Masz rację. > Taką Gazetą nie jest także GW, Express Bydgoski (szczególny > przypadek manipulacji) i oczywiście Gazeta Pomorska więc nie lubie bo ..... > > W przypadku IKP -jego fronty działania i wspierania poszczególnych idei przy > dogłębnej analizie były różne . Warto porównać artykuły z przeróżnych kampanii > politycznych. Ja sam spotkałem tam pozytywne teksty np o działalności Rady > Miasta pod kierownictwem SLD. Więc różnie to jednak bywało... Niektórych rzeczy nie da się krytykować. Trybuna też parę razy pochwaliła rząd Buzka, a Nasz Dziennik parę razy posunięcia lewicy. Starałem się kiedyś go czytać (IKP) ale jednak coś mnie zraziło. Jestem zwolennikiem prasy umiarkowanej nawet z określoną linią polityczną. Nie ma medium bez takiej linii. > > A co do upadku IKP-a -zamiany na tygodnik to czegoś rzezcywiście będzie brak? > - > np właśnie możliwości kupienia tekstów sponsorowanych! > > pozdr. HUNT pozdr ispan Odpowiedz Link Zgłoś
tytt Re: Ja nie zegnam i nie mam zamiaru sie rozstawac 18.12.02, 20:50 Gość portalu: Ispan napisał(a): > Cóz ja jestem ciut młodszy, ale mi zawsze się ta gazeta jawiła w barwach propag > andowych. Tak jak > Trybuna tyle, że z przeciwnej strony. Nie miałbym nic przeciwko zamknięciu obu > tych gazet:)) nie lubię > miediów upiększających tylko niektóre aspekty... Oj ispan-zgadzam się z tobą po raz kolejny.. Chociaż nie-nie posunąłbym się do ich zamykania! To przeczy podstawowemu prawu wolności słowa i przekonań.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Żegnamy IKP IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.02, 20:37 Jak donoszą te same źródła, są poważne szanse na to, że i jako tygodnik się nie ukaże, bo nie ma jak na razie żadnej drukarni, która chciałaby wydrukować. Odpowiedz Link Zgłoś
radca czy juz nic sie nie da zrobic ? 12.12.02, 21:25 Gość portalu: Madzia napisał(a): > Jak donoszą te same źródła, są poważne szanse na to, że i jako tygodnik się nie > > ukaże, bo nie ma jak na razie żadnej drukarni, która chciałaby wydrukować. - JESTEM ZDRUZGOTANY :(((( Przyzwyczailem sie do ILUSTROWANEGO KURIERA POLSKIEGO.W mojej rodzinie czyta IKP - juz czwarte pokolenie.Czytala IKP codziennie moja babcia.Otrzmywala codzienna dostawe zawsze krotko przed poludniem.Dzien - w dzien , o tej samej porze.Wieczorami natomiast oddawal sie lekturze IKP- a moj dziadek. Czytala ILUSTROWANY KURIER POLSKI - rowniez i moja mama.Ja nauczylem sie czytac pierwsze slowa - wlasnie na ILUSTROWANYM KURIERZE POLSKIM. Mialem wtedy okolo 5 lat.Pamietam jaka byla radosc- gdy umialem juz przeczytac w IKPie tytuly. Wtedy otrzymalem pierwsza nagrode od dziadka.ILUSTROWANY KURIER POLSKI czytaly moje dzieci, a wiec juz jest to : CZWARTE POKOLENIE wiernych i oddanych czytelnikow - tego "NAJSTARSZEGO DZIENNIKA W REGIONIE". Jako ciekawostke ukaze tutaj np. fakt,ze ; kiedy zajezdzam do Bydgoszczy - to moze byc nie wiem jak pozno w nocy,moge byc nie wiem ,jak mocno zmeczony - lecz jade najpierw na STACJE BENZYNOWA , aby kupic jeszcze z tego dnia IKP-a.Nastepnego dnia bede juz mogl kupic nastepne wydanie.Czytam IKP z ogromnym zainteresowaniem. Dzieki ILUSTROWANEMU KURIEROWI POLSKIEMU - wiedzialem zawsze co sie dzieje DOOKOLA NAS.Zawartych bylo wiele informacji dotyczacych rowniez zycia zwyklych, przecietnych mieszkancow z NASZEGO REGIONU.Uwazam,ze ILUSTROWANY KURIER POLSKI powinien byc nadal takim DZIENNIKIEM LOKALNYM.Powinien byc takim ; "PISMEM LUDZKIM " zajmujacym sie glownie SPRAWAMI SPOLECZNYMI. az...nie moge uwierzyc,ze moze byc tak,ze juz nie znajde nigdzie IKP-a :((( TAK BARDZO BEDZIE MI GO BRAKOWALO . Chyba,ze jeszcze cos RUSZY ? :))) Moze znajdzie sie jeszcze jakies wyjscie ? Moze bedzie moglo poczytac jeszcze piate i nastepne pokolenie ??? RATUJMY ILUSTROWANY KURIER POLSKI !!! tylko pytanie - jak ?... :)))) radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: czy juz nic sie nie da zrobic ? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.02, 21:34 Trzeba bylo kupowac po trzy egzemplarze A tak powaznie: gazeta nie potrzebuje ratunku. Gazeta potrzebuje czytelnikow. Jak ich nie ma - ginie bez mozliwosci odwolania. A IKP przeputal od 1990 roku wszystko co mial: najpierw ogloszenia, potem nekrologi (to tez byla lokomotywa), potem jeszcze swoj sympatyczny lokalny charakter na rzecz domorsolej polityczki ludzi podajacych sie za prezesow i redaktorow. Zarznal sie wlasnymi rekoma, nie wylaczajac ostatniego naczelnego i jego slawetnej relacji z Tormiesu "obiektywnej inaczej". Ale coz, jemu zawsze fakty przeszkadzaly w pisaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: czy juz nic sie nie da zrobic ? IP: *.tpnet.pl / *.multipc.com.pl 15.12.02, 09:31 Gość portalu: czytelnik napisał(a): > Trzeba bylo kupowac po trzy egzemplarze > A tak powaznie: gazeta nie potrzebuje ratunku. Gazeta potrzebuje czytelnikow. > Jak ich nie ma - ginie bez mozliwosci odwolania. > > A IKP przeputal od 1990 roku wszystko co mial: najpierw ogloszenia, potem > nekrologi (to tez byla lokomotywa), potem jeszcze swoj sympatyczny lokalny > charakter na rzecz domorsolej polityczki ludzi podajacych sie za prezesow i > redaktorow. > > Zarznal sie wlasnymi rekoma, nie wylaczajac ostatniego naczelnego i jego > slawetnej relacji z Tormiesu "obiektywnej inaczej". Ale coz, jemu zawsze fakty > przeszkadzaly w pisaniu... Popieram w 100 % !!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: czy juz nic sie nie da zrobic ? IP: *.tpnet.pl / *.multipc.com.pl 15.12.02, 12:36 żal KURIERKA faktycznie. Był on naprawdę dobrą i ciekawą gazetą, ale do momentu zmian własnościowych po upadku komuny. Później było coraz gorzej, żeby niepowiedzieć fatalnie. Pamtacie, że w I połowie lat 90-tych część dziennikarzy założyła ILUSTROWANY KURIER POMORSKI???, który był efemerydą. Częste zmiany naczelnego, właścicieli, sprawa Radia Maryja wpłynęły na obecną sytuację tego zasłużonego dla Bydgoszczy pisma. Szkoda, bo nie wierzę, aby mógł się od nowa narodzić i być tą gazetą z lat 80-tych i wcześniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: czy juz nic sie nie da zrobic ? 18.12.02, 17:19 Pamietam jak slyszac w kiosku ruchu,ze "IKP juz sprzedany " - chodzilem do nastepnych kioskow,aby kupic i poczytac co nowego sie dzieje wokol nas. Nie wyobrazalem sobie dnia - bez "kurierka". smutno sie robi.....ale moze jednak nadejda czasy,gdy znowu stanie sie "dziennikiem " ? Pozdrawiam z nadzieja radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: czy juz nic sie nie da zrobic ? IP: 213.77.78.* 19.12.02, 15:42 No jeśli sie odrodzi to będzie dziennikiem. Naszym Dziennikiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: czy juz nic sie nie da zrobic ? 19.12.02, 16:37 Gość portalu: Lolek napisał(a): > No jeśli sie odrodzi to będzie dziennikiem. Naszym Dziennikiem:) Oby Twe slowa byly prorocze :) Jesli nadejdzie ten dzien... to obiecuje i deklaruje,ze w pierwszy dzien stane na ulicy i bede caly dzien sprzedawal ten nowy i odrodzony; ILUSTROWANY KURIER POLSKI. Stane od godziny 5 - rana ,az do samej polnocy. Slowa dotrzymam ,a wiec ...czekam na ten dzien :) radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca IKp - ie ... - RATUJ SIE i nie daj sie 09.01.03, 18:47 www.info.bydgoszcz.pl/wydarz.asp?i=23396 radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Re: IKp - ie ... - RATUJ SIE i nie daj sie IP: *.bydg.pdi.net 10.01.03, 12:13 Najwyższy czas! Do piachu!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MONK Re: IKp - ie ... - RATUJ SIE i nie daj sie IP: *.tvtorun.u.com.pl 10.01.03, 19:30 A ktory IKP tak namietnie czytales? ten z konca lat 80tych czy ten obecny? Bo to przeciez dwie zuepelnie rozne gazety Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: IKp - ie ... - RATUJ SIE i nie daj sie 10.01.03, 22:28 Tak bardzo sie przyzwyczaiöem do IKP-a,ze nie wyobrazam sobie tego. Tyle juz nieraz pisalem i wspominalem moje pierwsze poczatki czytania IKP-u. Mysle,ze jezszce nieraz mi sie zdarzy z przyzwyczajenia prosic o Niego w kiokach RUCHU. ciagle mam jeszcze nadzieje,ze moze jednak nie odejdzie na zawsze,ze bedzie nadal istnial ? radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MONK Re: IKp - ie ... - RATUJ SIE i nie daj sie IP: *.tvtorun.u.com.pl 11.01.03, 12:56 albo nie widzisz roznicy albo Ci wszystko jedno co czytasz byle pod naglowkiem ikpa. Tez czytalem ta gazete ale tylko do czasu - kiedy z gazety o profilu lokalnym przeszla na polityke.Pod wzgledem obiektywizmu bywalo tam roznie ale nie w tym rzecz. Klopot w tym,ze sprowadzanie polityki na szczeble regionow nie sprawdza sie (tak w samorzadach jak i w mediach) i chyba tu tkwi przyczyna niepowodzen IKPa. Odpowiedz Link Zgłoś
radca nie mowie "zegnaj" , lecz - do widzenia 03.02.03, 17:24 bydgoszcz.naszemiasto.pl/wydarzenia/245064.html Nie mowie ; "zegnaj " - lecz do widzenia. Tyle lat IKP ( "kurierek" ) byl z nami.Zawsze " w samo poludnie " :) radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Re: nie mowie 'zegnaj' , lecz - do widzenia IP: *.bydg.pdi.net 05.02.03, 09:56 Chyba na tym lepszym ze światów :) Odpowiedz Link Zgłoś
radca bedzie,bedzie,bedzie :) 07.02.03, 20:33 Gość portalu: Gucio napisał(a): > Chyba na tym lepszym ze światów :) - a jednak bedzie i to juz niedlugo :) pozdrowienia serdeczne radca Odpowiedz Link Zgłoś