Dodaj do ulubionych

fajne książki

08.04.06, 22:03
Tak jakoś wyszło na spotkaniu, że dość dużo z nas lubi czytać. więc może
polecajmy sobie dobre, fajne, wartościowe i po prostu dobrze czytające się
książki. Ja z ostatnio przeczytanych polecam "Pachnidło" Petera Suskinda
(powieść-czytadło, ciekawy język i wytwarza klimat napięcia, kiedy się ją
czyta) i książkę na podstawie, której nakręcono film "Monachium" (książka
lepsza, bardziej realistyczna niż film, sensacyjna ale bardzo mocno oparta na
faktach, teraz nie pamiętam dokładnych namiarów ale moge odnaleźć jakby ktoś
chciał. Jest to tez książka bardziej "męska" więc dobry pomysł na prezent dla
męża)
Obserwuj wątek
    • andzina Re: fajne książki 08.04.06, 22:51
      Ja czytam wszystko co mi w ręce wpadnie - ostatnio Krystyne Jandę "Moja Droga
      B," - niezla, Nepomucką "Motyl z perłą" (dobra jeśli ktoś lubi romansidla) a
      zanadrzu czeka Frida - zostawiłam sobie na deser - zobaczymy czy slusznie.

ostatnio odkrylam w pracy skarb - koleżanka ma calutką bibliografię
      Chmielewskiej (uwielbiam jej książki), a do tego Whartona, Musierowczową ...
      podobała mi się "Polka" Gretkowskiej, czytam całą Agatę jaką tylko dorwę, ale
      tytuły mi się mylą.
      zawsze boję się takich wątków, bo odkrywam ile jeszcze dobrych książek jest do
      przeczytania, nie licząc do których zawsze chiałam się zabrac (Prousta, Kafkę)
      ale boję się, że nie przebrnę i wyjdę na kretynkę, albo takich do których się
      zabrałam i nie przebrnęłam (np. Dziennik Annais Nin)
      moje wymarzone wakacje to ciepła plaża i góóóóóóóóóóóóóóóry... książek :)
      czekam na inne propozycje, piszcie dziewczyny!
      pozdrawiam
    • jusiadyk Re: fajne książki 10.04.06, 22:00
      A teraz czytam "Dzienniki motocyklowe" Ernesto Che Gevary. A co do Agatki
      Christie to myślę, że przeczytałam juz wszystkie, mam kilka w domu jakby ktoś
      się nudził (ale teraz wypaliłam!) a za najlepszą Agatke uważam "Dom morderców"
    • mama_idalki Re: fajne książki 11.04.06, 07:05
      A ja przy Idzie się uwsteczniam.. I ostatnio sięgam tylko po czytadła dla
      kucharek dodawane do gazet.. :/
    • luca28 Re: fajne książki 11.04.06, 08:20
      ja polecam "Wyspa skazańców" Davida Lehana - moga pozyczyć jak ktoś lubi mocne
      thilery
      ostatnio czytałam "Ojca chrzestnego" Mario Puzo - o wiele lepsze niż film
      • jusiadyk Re: fajne książki 11.04.06, 08:44
        Pewnie bardzo długi ten "Ojciec chrzestny"?
        • luca28 Re: fajne książki 11.04.06, 11:50
          tak z 600 srt :))
    • luca28 Re: fajne książki 02.05.06, 11:18
      chciałam Wam polecić "Dziewczynę z perłą" spodoba sie tym co oglądały film.
      To jest pierwsza ksiażka, która nie wygrywa przyłaczająco z filmem. Zazwyczaj
      jest tak, że po przeczytniu książki i obejrzeniu jej ekranizacji twierdzi się,
      że film nie dorównuje książce ale w tym przypadku wykorzystana jest zupełnie
      inna poetyka .

gorąco polecam i książkę i film
    • jusiadyk Re: fajne książki 02.05.06, 11:56
      A ja się od lutego zabierałam za bardzo ambitną pozycję "Historia życia
      prywatnego" 3 tomy po 700stron każdy. Uff...i wreszcie się wzięłam wczoraj
      i...na szczęście bardzo to strawnie napisane. Nawet ciekawych rzeczy o porodzie
      i antykoncepcji w starożytnym Rzymie się dowiedziałam. W wolnej chwili mogę
      napisać. W każym raie w ramach akcji "Rodzić po ludzku" Rzymianki rodziły na
      siedząco na specjalnych krzesłach z takim dziurawym siedzeniem. Żadne tam
      piłki, drabinki ale i łóżka w grę nie wchodziły.
      • luca28 Re: fajne książki 03.08.06, 09:46
        w poniedziałek kupiłam małżowi książkę

"Świat wg. Clarksona" - poczytałam fragmenty i gorąco polecam, spodoba sie i
        waszym facetom i wam o ile lubicie angielski humor
        • koka04 Re: fajne książki 03.08.06, 17:02
          A do mnie właśnie wczoraj dotarł długo wyczekiwany "Kwinkunks". Stron bagatela
          tylko 1200, ale takie właśnie lubię. Mniam, już się nie mogę doczekać, aż się
          za niego zabiorę :)
          • jusiadyk Re: fajne książki 04.08.06, 10:42
            Buuu...no to ja z moimi 700stron "Historii życia prywatnego" wymiękam przy
            Tobie.
            • koka04 Re: fajne książki 04.08.06, 17:34
              Ale ty masz 3 tomy. A tak w ogóle to chyba mnie mąż z chaty wywali na zbity
              pysk bo tym miesiącu ciągle gdzieś są jakieś promocje, albo książki, których
              długo szukałam i tym sposobem kupiłam już 7 książek. A czaję się na jeszcze
              jedną dwutomową za 80zł. A on siedzi w domu bo ma urlop i tylko paczki odbiera
              (wszystko z netu) Jeszcze nic nie powiedział, ale też nie wszystkie jeszcze
              doszły. Uuuuuu boję się :(
              • jusiadyk Re: fajne książki 04.08.06, 21:43
                Może mu powiedz, że to nie dla Ciebie tylko jako zapobiegliwa żona kupujesz już
                prezenty dla rodziny na Gwiazdkę. Nie uwierzy? No i tak nie powinno sie kłamać.
    • mapi75 Re: fajne książki 03.08.06, 19:26
      a ja polecam zeszłoroczny hit "Cień Wiatru" Zafona, wspaniały przewodnik po Barcelonie z detektywistycznym zacięciem. Na każdej karcie czuć niesamowity klimat tego miasta. Dwie noce zabrał spacer jego uliczkami, no ale to było ponad rok temu, kiedy Maja brykała jeszcze w brzuszku, a ostatnio łyknełam imieniowy prezent opowieści Ivy, momentami śmiałam sie do rozpuku, bardzo fajna książka na poprawę humoru, ogolnie jednak ostatnio czytam niestety znacznie mniej :(
    • wieloszka Re: fajne książki 06.08.06, 12:28
      z rodzaju "poradnik psychologia" polecam "być kobietą" autorkę dodam jak się
      dziecko obudzi-super książka, jakże inne spojrzenie na istotę kobiecości, na
      sens jej życia. wreszcie niefeministyczna książka mówiąca o tym że w nas też
      jest siła i wartość ale inna niż w facetach i wszelkie walki są bez sensu. od
      typowych zagadnień psychologii emocji i motywacji do fajnego poradnika jak żyć
      w zgodzie ze sobą. lektura pozwalająca się zatrzymać, pomyśleć.

czaję się na "udrękę i ekstazę" ale trochę kosztuje (to o życiu Michała Anioła)
      ponoś świetna
    • luca28 Re: fajne książki 07.08.06, 10:28
      zaczełam czytać "Białą Masajkę" i mam mieszane uczucia, książkę sie świetnie
      czyta, bardzo wciąga, można ją przeczytać jednym tchem, ale.... no właśnie
      jednak jest ale ponieważ, nie rozumiem sposobu myślenia autorki. Jestem ciekawa
      czy pod koniec książki ją zrozumiem.
      • kliklik Re: fajne książki 07.08.06, 21:21
        Luca23, ja nie zrozumiałam sposobu myślenia autorki, ale książkę czytało mi się
        super.
    • kliklik Re: fajne książki 07.08.06, 21:12
      Pachnidło też mi się podobało...
      Z moich ulubionych: "Zapach cedru" www.biblionetka.pl/ks.asp?id=9317
      "Buszujący w zbożu" Salingera, "Biała Masajka" (chyba od niedawna w kinach jest
      film na podstawie tej książki)...
    • luca28 Re: fajne książki 19.09.06, 13:12
      ostatnio przeczytałam jednym tchem prawie tak mnie pochłonęła "Wyznania gejszy"
      r.e.w.e.l.a.c.j.a ---gorąco polecam

a teraz czytam "Dom Augusty" - zapowiada sie ciekawie, po 10 str. przeczytanych
      już jestem "wchłonięta" :)))
      • wieloszka Re: fajne książki 19.09.06, 16:20
        wyznania gejszy i masajkę też czytała, teraz przerabiam "jak mówić do dzieci
        żeby nas słuchały, jak słuchać zeby do nas mówiły" eh a tak w ogóle to doła
        łapię , może polecicie cosik na poprawę nastroju?
        • andzina Re: fajne książki 21.11.06, 12:04
          Wieloszka, chciałam zapytać Cię o tę książkę "jak mówić do dzieci..." -
          słyszałam pozytywne opinie, i zastanawiam się, czy szukać, czy może nie warto?
          napiszesz parę słów? kupowałaś ją gdzieś w Bydg. czy przez net? a może miałaś
          pożyczoną?
    • andzina Re: fajne książki 19.09.06, 20:58
      już polecam coś na poprawę humoru - Małgorzata Musierowicz - cała "Jezycjada"
      czyli cykl o fantystycznej rodzince Borejków. Właśnie został mi do przeczytania
      osttni tom - Żaba, a wiem, że już, już wchodzi nowy. Rewelacja - podobno dla
      młodzieży, ale mnie to nie przeszkadza :)
      • kaya77 Re: fajne książki 20.09.06, 09:36
        ja też jestem milośniczką Jeżycjady. Ciągle wracam do tych książek, od wielu
        juz lat. Nawet udało mi sie kiedys rozmawiać z MM! fantastyczna kobieta,
        dokładnie taka, jak jej opowieści.
        • jusiadyk Re: fajne książki 25.09.06, 21:50
          A ja z koleżanką w liceum aprosiłyśmy Musierowiczkę do naszej szkoły i
          przyjechała ale to było już tak dawno, że ledwo pamiętam jak było. Przeczytałam
          ostatnio fajną ksiązkę wydaną przez Świat Książki "Marta F" o żonie Freuda.
          niestesty nie pamietam teraz nazwiska autorki.
    • kliklik Re: fajne książki 21.09.06, 14:31
      Teraz czytam "Siarkę" Prestona Douglasa & Childa Lincolna. Polecam :-) Oto
      link: www.biblionetka.pl/ks.asp?id=41669
    • andzina Re: fajne książki 21.11.06, 10:56
      Właśnie połknęłam "Imię Twoje..." Marii Nurowskiej i jestem zachwycona. Może to
      z powodów osobistych sympatii - akcja toczy się na Ukrainie sprzed zaledwie
      kilku lat, a ja mam ogromny sentyment do tego kraju. Bardzo fajna, wzruszająca
      (momentami miałam łezy w oczach) i jest wącik romantyczny, co lubię w każdej
      książce - taka jakaś romantyczna jestem :)
      polecam
      aha, książkę mam z biblioteki, więc mimo najszczerszych chęci nie mogę
      pożyczyć.
    • andzina Re: fajne książki 26.01.07, 19:14
      Już wczesniej Luca pisała o tej książce, ale powtórzę za nią, bo jestem pod
      duuużym jej wrażeniem, chodzi o Dziewczynę z perłą. Filmu nie widziałam, i może
      dobrze, bo nie wiem czy by mnie zachwycił, poza tym nie nasuwały mi się obrazy
      aktorów podczas czytania. Książka zaskoczyła mnie prostotą języka, jakim jest
      napisana i przetłumaczona, a fragment kiedy Griet rozpuszcza włosy jest (według
      mnie) bardziej zmysłowy, niż niejedna śmielsza scena.
      Przeczytałam dwoma tchami (po pierwszym zwyciężył zdrowy rozsądek - czytanie do
      3 i wstawanie o 7 było i tak przegięciem :)
      polecam
    • luca28 Re: fajne książki 28.03.07, 18:39
      ostanio pisałam, że przeczytałam pewną książke (w własciwie to wchonełam ją;)
      dosłownie w dnie noce. Ta ksiażka to " Trzy połówki jabłka".
      Jej autorka też jest forumowiczką na pewnym forum o dzieciach więc tematy
      poruszne tam powinny być bliskie każdej z nas (małżeństwo, zmaganie sie rytuną,
      pokusy itd więcej nie napisze przeczytajcie same)

jak ktoś chce to moge pożyczyć.

teraz zabieram sie za "Lalę" pożyczoną od Jusi.
      Andzinka przez twoją ksiażkę nie przebrnełam, zresztą wiesz o tym i oddam ci ją
      przy najbliższej okazji.
      • luca28 Re: fajne książki 28.03.07, 18:49
        przeczytałam też dwie kolejne cześci "białej masajki", cześśc druga - żenada -
        ciagnie sie jak flaki z olejem, cześć trzecia - lepsza ale też nie porywająca -
        ogólnie nie polecam nic z tej trylogii
      • andzina Re: fajne książki 28.03.07, 19:14
        Nie ma sprawy, a jakbyś oddając mi książkę pożyczyła mi tę o tych połówkach...?
        byłabym wdzięczna, bo temat wydaje mi się bliski... :)

Zapraszam na kawkę :)
        • luca28 Re: fajne książki 28.03.07, 19:24
          chyba skorzystam zwłaszcza, że z pracy mam do ciebie blisko :)
          • loola74 Re: fajne książki 28.03.07, 20:06
            chcę byc druga w kolejce do "połówek", czy mogę?
            odebrałabym od Andziny, gdy juz przeczyta.
            • jusiadyk Re: fajne książki 28.03.07, 21:14
              No to ja się umawiam trzecia w kolejce po te super książkę od Lucy. A "Lalę
              właśnie kończę (dziś lub jutro). Słyszałam o niej (a raczej jej autorze) sporo
              niepochlebnych opinii ale mi sie jako czytadło podobała. Może dlatego, że mam
              sentyment do sag rodzinnych.
              Wiecie co? Bardzo lubię ten moment gdy kończę jedną książkę i wiem że czeka
              mnie słodycz wyboru "co tu teraz czytać". Takie chwile dodaja smaczku mojemu
              życiu.
              • luca28 Re: fajne książki 28.03.07, 22:10
                oki zapisałam i oficjalnie ogłaszam, że lista kolejkowa została otwarta ;)
                • mama_idalki Re: fajne książki 29.03.07, 20:46
                  Też mam "połówki"- w końcu to książka Antoniny z KMW :)Mogę użyczyć, jeśli
                  któraś chętna :)
                  • luca28 Re: fajne książki 30.03.07, 20:26
                    wiedziałam, że będziesz sie orientowac co to za książka i kto ją napisał. Jak
                    ci sie podobała?
                    Mi bardzo sie podobała polecam ją wszystkim komu moge :)
    • jusiadyk pytanie o kryminały 11.04.07, 19:05
      Czy ktoś może mi polecić fajne kryminały najlepiej cos klasycznego w stylu
      Agaty Christie? Agatkę przeczytałam juz całą. Nie mam ochoty na coś nierealnego
      jak Marek Krajeński ani śmiesznego jak Chmielewska tylko taką klasykę w stylu
      Agaty - każdy mógł to zrobić, jest wielu podejrzanych ale kto to zrobił?
      • koka04 Re: pytanie o kryminały 11.04.07, 20:37
        Joe Alex czyli Maciej Słomczyński pisał właśnie w tym stylu. Np. "Cichym
        ścigałam go lotem". Polecam i zazdroszczę czasu na czytanie :)
    • jusiadyk Re: fajne książki 07.05.07, 21:29
      Przeczytałam "Trzy połówki jabłka" od Lucy. Fajne. Luca kiedy i jak Ci oddać? A
      swoją drogą nasuwa mi się takie pytanie: nie korciło Was nigdy, żeby napisać
      powieść? Ja miałam 2 podejścia ale żadne nie wyszło tak jak chciałam.
      • luca28 Re: fajne książki 15.05.07, 19:18
        jusia przepraszam ale dopiero teraz to przeczytałam, najlepiej ksiazke przynies
        w sobotę, do torebki mi sie zmieści :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka