Dodaj do ulubionych

prawybory samorządowe na forum

22.05.06, 08:38
Pani Plotka8 podała liste kandydatów na urzędy. Mam propozycje abyśmy
zabawili sie w takie prawybory i ustalili poparcie dla wymienionych
kandydatów co wy na to?

Oto lista Pani Plotki8 uzupełniona przeze mnie o kandydatów o których mówi
się także:

plotka8 napisała:

Jedna Pani druiej Pani po cichu przekazała kto jest pewniakiem a kto ma
ochotę
oraz kto może być a nie chce
starosta:
Dąbrowska Danuta
Estkowski Krzysztof
Gapiński Henryk
Grudewicz Zofia
Pietrzak Grzegorz
Śpibida Stefan
Trawiński Marek
Walczak Lucjan
Juszczyński Waldemar
Pieściński Krzysztof
Wójt:
Dąbrowska Danuta
Jasiński Roman
Staszyńska Kazimiera
Kotarski Wojciech
Kowalski Benedykt
Marczewski Bronisław
Niewęgłowska Anna
Szmagalski Karol
Szuszman Marek
Zmierczak Jerzy
burmistrz:
Bykowski Sławomir
Gorzycki Włodek
Kotarski Wojciech
Kowalski Benedykt
Kowalski Ryszard
Marczewski Bronisław
Sikorski Andrzej
Surdyk Marian
Szada Waldemar
Szmagalski Karol
Szuszman Marek
Wekwejt Arkadiusz
Juszczyński Waldemar
Pieściński Krzysztof

Ja bym widział na tych stanowiskach takie osoby:

Starosta:
Lucjan Walczak albo Gapiński Henryk

Wójt
Bronisław Marczewski, Danuta Dąbrowska albo Zmierczak Jerzy albo Staszyńska
Kazimiera

Burmistrz
Tu by był dobry ten Pan Szada Waldemar, Marczewski Bronisław albo też Wekwejt
Arkadiusz
Obserwuj wątek
    • big-cock-tajl Re: prawybory samorządowe na forum 22.05.06, 09:43
      Pomysł dobry. Można sprawdzić poparcie.
      Ja bym widział we władzach: Bron Mara (Bronisław Marczewski), panią Dąbrowską
      Dankę, Pana Waldka Szadę, Jerzego Zmierczaka, Lucjana Walczaka i jeszcze
      moze "Bekwe" czyli Arka W.
      To są dobrzy kandydaci.
      Ci którzy byli albo są chyba się średnio sprawdzili albo nie sprawdzili. Nie m
      potrzeby aby powracali na urząd. Czas dać władzę innym ludziom.
      Poa tym to w szkole nawet na historii uczyli, że zbyt długie sprawowanie władzy
      degeneruje rządzącego.
      • big-cock-tajl Re: prawybory samorządowe na forum 22.05.06, 09:45
        Pan Zmierczak i Pan Walczak są wyjątkami od reguły. Sprawują urzędy ale myśle
        że dobrze wiec neich zostaną.
        • gwinter Re: prawybory samorządowe na forum 22.05.06, 11:49
          Ja głosuję na Pana Szadę, Pana Marczewskiego i Panią Staszyńską.
          • v50ll Re: prawybory samorządowe na forum 22.05.06, 16:04
            Najlepszy kandytat to Pan Marek Szuszman .Przynajmniej za jego rządów coś w tym
            miescie inwestowano ,a to czy jest on z czerwonych to mnie gówn.. obchodzi.
            Głosowałem na bułe i co z tego wyszło? katastrofa inwestycyjna i finansowa
            • ziutas_ole Re: prawybory samorządowe na forum 22.05.06, 16:18
              No niby się zgadza. Ja tez na Pana B. głosowałem i zadowolenia własnego nie
              widzę z tego faktu. Ale czy Pan Sz. to tak udanie inwestował. Myśli Pan o
              Radzimexie? Czy jeszcze o czymś?

Poprę Pana Szadę - jeśli ten wystartuje. Co do reszty to nie mam nic do
              powiedzenia.
              PS Bardzo szanuję Panią Kazię Stszyńską. Ale ona powinna co najwyżej znowu
              radną zostać. W tym jest bardzo dobra.
            • lewus12 Re: prawybory samorządowe na forum 22.05.06, 16:19
              zdecydowanie popieram cie v50II rowniez bede glosowal na Pana Marka Szuszmana za jego kadencji przynajmniej sport czyli start , kultura czyli RDK ,porzadek w miescie , straz pozarna , biblioteka miejska inwestycje np. oczyszczalnia sciekow... i tak mozna by wymieniac ....wszystko to stalo na dobrym rozsadnym porzadku a teraz szczegolnie jest przygotowany w sprawach pozyskiwania pieniedzy ze srokow unijnych.
              to moj i nasz faworyt glosujmy na Pana Marka Szuszmana
              • big-cock-tajl Re: prawybory samorządowe na forum 22.05.06, 16:53
                Ja tam do Pana Szuszmana nic nie mam. Bo zdolny jest - o jego naukowych
                osiągnięciach głośno jest. Przystojny jest - wiadomo. Mówisz, że było tak
                pięknie. Z oczyszczalnią ścieków to wiadoma chyba wszystkim sprawa. Z RDKiem to
                tak było, że ś.p. dyrektor już nie żyje z tego frasunku nad problemami kultury
                a jego zastępca też cieniutko przędzie. Obaj z nadmiaru pracy i myślenia nad
                tym jak tu ukulturalnić miasto lubili coś kropnąć na frasunek i na zdrowiu
                podupadli. Chociaż ja tam ich dobrze wspominam bo grzeczni byli dla
                przechodzących kole domu kultury i tam wstępujących i mili z twarzy tak jeden
                jak i drugi. Ale działo się dużo bez wątpienia dużo-zespół Kujawy intensywnie
                wystepował i Klub Seniora organizował często wieczorki. Panowie pod domem
                kultury jak stoją tak wtedy też stali. No i co tam jeszcze Radzimex. Wiadomo
                nie wyszło mimo dobrych intencji. Powiedziałbym jeszcze coś ale się wstydzę. To
                najlepszy chyba dowód, że już wystarczy.
                Poza tym to chyba jest paru innych mądrych ludzi, wykształconych, dobrych
                organizatorów co zrobili by więcej. Trzeba dać szansę młodym prężnym albo tym
                starszym, którzy są w cieniu i jeszcze nie dali się poznać.
                Pan Marek nie odejmując mu zasług już sie narządził. Był naczelnikiem,
                burmistrzem nie raz.
                Nawet najwięksi wodzowie narodów po pewnym czasie przekazywali definitywnie
                pałeczkę i ustępowali. Wyjątkiem były wiadomo: ZSRR a teraz powtórka zapowiada
                się na bratniej Białorusi. Czas chyba na innych.
                Porządek na ulicach był za Pana Marka chyba lepszy. Więcej zamiatających ulice.
                Kostką też non stop wykładano przez obie kadencje i wyłożono. A co takiego
                działo się z Biblioteką Publiczną to przykro mi ale nie wiem. Była jak jest
                teraz. Odnowiono ją juz chyba w innych czasach.
                Straż Pożarna Zawodowa z racji powstania Powiatu miała powstać i powstała. Tak
                miało po prostu być.
                Oto bilans zasług.
                • soltysradziejowa Re: prawybory samorządowe na forum 22.05.06, 22:22
                  Mam mieszane uczucia jesli chodzi o niektórych kandydatów.
                  Prawdą jest jednak to, iż każdemu wolno kandydować- nikt mu nie może tego zabronic!
                  To wyborcy Zweryfikują kogo obdarzą "kredytem zaufanie".
                  Pragne jednak pokreślić, aby niektórzy potencjalni kandydaci (złaszcza ci,
                  którzy nie popisali sie zbytnio) powaznie się zastanowili czy ubiegac się o
                  jakieś stanowisko.
                  Taką mam koncepcję!

• gwinter Re: prawybory samorządowe na forum 23.05.06, 10:03
                    To jest trochę tak, że świadomość społeczeństwa kształtuje się na bieżąco a nie
                    przez analizę historyczną sytuacji.

Przyjrzyjmy się pokrótce instytucji Burmistrza Miasta Radziejów.

Kończy się era Naczelników. Naczelnikiem był ś.p. Pan Dziubich Waldek z tego co
                    pomnę człowiek lubiany i dobry gospodarz miasta. Był Pan Marek Szuszman.

Zaczęły się lata dziewięćdziesiąte i nastąpiła zmiana. Rządzili Pan Gorzycki
                    Włodek z Panem Remkiem Wypijem. Początkowo dobrze im szło ale potem chyba nie
                    najlepiej i spotkali się z krytyką. Ogólnie rzecz biorąc to oceniono tę
                    kadencję raczej źle.

Powrócił Pan Marek tym razem jako Burmistrz. Asystował mu Pan Marian Surdyk.
                    Osiągnięcia Pana Marka to:
                    "słynna" oczyszczalnia ścieków, o której słyszeli chyba wszyscy mieszkańcy
                    miasta i gminy a także powiatu, zjazd burmistrzów bodajże w Koninie albo gdzieś
                    w tamtych stronach (była relacja telewizyjna),
                    wyłożenie większej części chodników radziejowskich kostką typu "polbruk", o
                    czym szumnie informowano przez obie kadencje,
                    nieudane przedsięwzięcie pod szyldem Radzimex,
                    i to chyba na tyle.
                    W każdym razie społeczeństwo nie było zadowolone zbytnio szczególnie z tej
                    drugiej kadencji czemu dało wyraz głosując na Pana Burmistrza Bykowskiego. W
                    starciu z Panem Bykowskim Pan Marek Szuszman poniósł sromotną klęskę. Klęska ta
                    spowodowała gwałtowny rozstrój zdrowia byłego Burmistrza, pana Mariana Surdyka
                    i reszty świty. Znaleźli się niebawem na zwolnieniach lekarskich.
                    Zaczęły się rządy Pana Burmistrza Sławomira Bykowskiego. Początkowo mówiono o
                    cięciach budżetowych, próbach spłaty sporych długów ciążących na mieście a
                    powstałych za czasów Pana Szuszmana a może i jeszcze wcześniej.
                    Potem zaczęto mówić o tym, że Pan Bykowski i jego ekipa spoczęli na laurach.
                    Zaczęto oceniać ich źle. Obecnie z tego co się mówi i pisze opinie o aktualnym
                    Burmistrzu są złe i szanse na ponowną kadencję są raczej nikłe.

Było więc tak:
                    1)Gorzycki (z Wypijem) ocena dokonana przez społeczeństwo zła;
                    2)Szuszman - przeszedł dwie kadencje. Ta druga zakończyła się kompletną klapą
                    (vide wyniki wyborów). Sromotna porażka w starciu z nowym Burmistrzem Bykowskim,
                    3)Bykowski. Zewsząd słyszalne kiepskie oceny tej kadencji. Raczej marna szansa
                    na kolejną.

Konkluzja: Każda kadencja oceniana była źle albo nienajlepiej.Każdy burmistrz
                    oceniony został źle. W Radziejowie nie działo się nic szczególnego dla dobra
                    miasta i jego mieszkańców. Zwyczajne rutynowe gospodarskie ruchy typu remont
                    ulic, parku, schodów itp. nie są niczym niezwykłym. To robi każdy w swoim domu.
                    Są to zwyczajne czynności w domu i zagrodzie.

Chciałem pokazać Forumowiczom tylko pewną regułę, z którą mamy do czynienia w
                    Radziejowie.

Pada zewsząd wieść o tym, że może będzie kandydować Pan Szada. Może ten
                    człowiek jest tym właściwym kandydatem o ile jego kandydatura stanie się realna.
                    • edziu55 Re: prawybory samorządowe na forum 23.05.06, 22:26
                      co Wy z tym P. Szadą? On sobie dyrektoruje w Grudziądzu czy gdzieś tam, i
                      napewno w bagno się nie będzie pakował. Co mu tam żle ? Nie taką kasę tam
                      dostaje, żeby tutaj wrócić.
                      • big-cock-tajl Re: prawybory samorządowe na forum 24.05.06, 08:20
                        E no pewno jak jest poza naszym miastem i zarabia kasiorę to po co mu się
                        zajmować głupotami. Ale szkoda w sumie.
    • rocky20 Re: prawybory samorządowe na forum 24.05.06, 21:53
      Radziejów jest na tyle biednym mistem że nawet jakby burmistrzem został Bill
      Gates to też wątpię czy coś by zaradził - nie ma koleji, nie ma rzeki, nie ma
      przemysłu, nie ma nic!!! smutne ale prawdziwe
      • bekon6 Re: prawybory samorządowe na forum 24.05.06, 22:25
        Nie moge rece opadaja jak takie rzeczy sie czyta :((( W Radziejowie przeciez
        tez nie ma wyrzutni promow kosmicznych - Bajkonur, nie ma rowniez
        Dysleylendu, gor - Alp, Costa del Sol i dlatego jest zapasc.

PS Proponuje przeczytac lekture A. Smitha " Bogactwo narodow" albo jeszcze
        lepiej dziela Adama Doboszynskiego
        • gwinter Re: prawybory samorządowe na forum 25.05.06, 08:31
          Właśnie nie ma przemysłu... I zadaniem dla nowego gospodarza miasta jest
          dołożenie wszelkich starań aby coś tu w końcu powstało. Zakład przemysłowy
          (fabryka) czegokolwiek, która zatrudniłaby kilkaset osób i wizerunek naszego
          podupadającego miasteczka zmieniłby się nie do poznania. Narzekać na
          lokalizację nie można. Nie jest najgorsza. To ścisłe centrum kraju. Blisko do
          Bydgoszczy, Torunia, Włocławka, Konina i Poznania. Tutaj krzyżuje się parę
          ważnych szlaków komunikcyjnych. O ile miasto wyzbyło się gruntów to są jeszcze
          grunty prywatne położone np. przy obwodnicy, które myślę, że właściciele
          chętnie by sprzedali albo wydzierżawili. To są zwykle obszary parohektarowe, na
          których można spokojnie coś zbudować jeżeli inwestor byłby chętny. To jest do
          zrobienia.
          Co do kolei to też jest nie daleko. Pociąg towarowy może do Chełmc z łatwością
          dojechać. Tę odległość można przebyć marszem w 1/2 godz.
          Ale nie wydaje mi się aby któryś z gospodarzy miasta rzecywiście czynił
          intensywne kroki w kierunku pozyskania takich inwestorów.
          A więc tak: grunty są, chętni do pracy są, lokalizacja też nie najgorsza.
          Władze samorządowe są władne aby zastosować pewne ulgi tak "na zachętę". Chyba
          czas coś zrobić w tym kierunku.
    • jyr Re: prawybory samorządowe na forum 25.05.06, 10:35
      Nie wiem czy Pan Waldemar Szada będzie kandydował, ale dziękuje wszystkim
      którzy pozytywnie się wypowiedzieli o jego osobie. Osobiście w pełni podzielam
      takie zdanie i tylko to być może skłoniło by mnie do zagłosowania.
      • staszek-boryna Re: prawybory samorządowe na forum 25.05.06, 10:40
        Mister Szada jest w porządku. Sie wie!
    • feldmarszalek Re: prawybory samorządowe na forum 26.05.06, 20:23
      Podobno jakaś partia prawicowa - nie wiem czy PIS czy Liga Rodzin Polskich -
      zaproponowali kandydowanie Pawłowi Czachorowi, nauczycielowi z mechanika. Ponoć
      gość ma ten plus, że jest przedstawicielem Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka,
      robi doktorat i szefuje jakiejś organizacji jako szef wojewódzki - harcerze czy
      coś takiego. Ponoć jest młody - koło 30 lat - ale w radziejowie mieszka od
      niedawna. Tak - kumpel podpowiada, że to Giertychowcy mu zaproponowali, ale
      ponoć sie zastanawia. Pozdrawiam - radziejowianin - teraz juz z Włocławka
      • bekon6 Re: prawybory samorządowe na forum 26.05.06, 20:57
        No to czlowieku jeste suuupeer poinformowany. Jak LPR da czlowiekowi z
        Helsinskiej Fundacji swoj glos to mi kaktus ooo tu urosnie.
        • feldmarszalek Re: prawybory samorządowe na forum 29.05.06, 22:25
          Z tego co wiem, a chyba wiem na ten temat cokolwiek, Czachor reprezentuje w
          Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka kręgi kościelne, a zatem nie widzę powodu,
          żeby nie mógł kandydować na burmistrza, skoro tu mieszka i ma poukładane w
          głowie. Uczył mojego młodszego brata i ponoć gość jest konkretny i ma zdrowe
          zasady. Niestety - nie chce wyrazic zgody na kandydowanie. i jest faktem - tu
          racja - nie jest członkiem LPR-u!!! należy do PiS - Liga ponoć nalega, bo gość
          miałby nasłać NIK na urząd i rozliczyć dotychczasowy układ
      • bekon6 Re: prawybory samorządowe na forum 26.05.06, 20:59
        I jeszcze jedna rzecz - a od kiedy to PiS to prawica? Przecierz to socjalisci
        tyle ze propanstwowi cos w rodzaju przedwojennego PPS.
    • radziejowiak1 Re: prawybory samorządowe na forum 28.05.06, 11:18
      Wszyscy mocno się starają i wśród swoich wybierają aby
      interesy ich nie ucierpiały i wybory dla nich sens miały takie listy ustalili :

• radziejowiak1 Re: prawybory samorządowe na forum 28.05.06, 11:19

Forum
      samorządowe

Starosta

Estkowski
      Krzysztof

Vice
      starosta

Gorzycki
      Włodzimierz

Burmistrz

Szada

Wojt

Kowalski
      Benedykt

• tabula-rasa1 Re: prawybory samorządowe na forum 30.05.06, 16:55
        z tym estkiem to trzeba poczekać i mały wstrzym -zrobić czy aby nie kserował
        milicjantom i zoomowcą matur dla Rejmana to więcej niż pewne, o innych nara
        nie będę wpominał
        • soltysradziejowa Re: prawybory samorządowe na forum 31.05.06, 00:23
          tabula-rasa1 napisał:

> z tym estkiem to trzeba poczekać i mały wstrzym -zrobić czy aby nie kserował
          > milicjantom i zoomowcą matur dla Rejmana to więcej niż pewne, o innych nara
          > nie będę wpominał

czyżby kolejny skaldal?
          • gwinter Re: prawybory samorządowe na forum 31.05.06, 07:59
            Hę? Co to znowu za historia?
            • lewus12 Re: prawybory samorządowe na forum 08.06.06, 20:21
              feldmarszalek
              co ty chcesz sklerykowac Radziejow
              tu mieszkaja madrzy ludzie i wybiora tak jak beda chcieli i wlasciwie
              • feldmarszalek Re: prawybory samorządowe na forum 08.06.06, 23:15
                Liga Polskich Rodzin

Starosta:
                Mieczysław Czaplewski

Burmistrz Radziejowa:
                Paweł Czachor

Wójt Topólki:
                Zbigniew Matykiewicz
    • radziejowiak1 Re: prawybory samorządowe na forum 28.05.06, 11:19
      Lewica

Walczak
      Lucjan

Spibida
      Stefan

Surdyk
      Marian

Szuszman
      Marek
      • lewus12 Re: prawybory samorządowe na forum 29.05.06, 15:50
        Radziejowiak1 chyba cie popiepszylo surdyk na burmistrza ?
    • radziejowiak1 Re: prawybory samorządowe na forum 28.05.06, 11:20
      PSL

Gapiński
      Henryk

Dąbrowska
      Danuta

Marczewski
      Bronisław

Małkowski
      Roman
      Samoobrona
      I inni

Pietrzak
      Grzegorz

Pieściński
      Krzysztof

Sikorski
      Andrzej

Jasiński
      Roman
      Komitety
      Obywatelskie

Grudewicz
      Zofia

Malinowski
      Jacek

Sobczak
      Grzegorz

Juszczyński
      Waldemar

• soltysradziejowa Re: prawybory samorządowe na forum 28.05.06, 12:50
        Kilka z tych nazwisk jest już "poza zasięgiem"
        Dlatego radze bardziej wnikliwą analize owych nazwisk

Taka mam koncepcję!
        • edziu55 Re: prawybory samorządowe na forum 28.05.06, 13:21
          Szada można powiedzieć że nie jest mieszkańcem naszego miasteczka, więc
          podarujmy sobie jego
          • big-cock-tajl Re: prawybory samorządowe na forum 29.05.06, 11:14
            No dobra Szada nie kandyduje ale co z Bekwa
    • szmagalski Re: prawybory samorządowe na forum 09.06.06, 05:56
      Pragniemy poinformować, że w dniu 15 maja 2006 r. w Radziejowie powstał
      Obywatelski Komitet Wyborczy „Kujawy”. Zamiarem Komitetu jest wypromowanie
      kandydatów na radnych do struktur samorządowych w zbliżających się wyborach.
      Celem Komitetu jest w oparciu o Państwa propozycje i sugestie wypromowanie i
      pomoc w kampanii wyborczej najlepszym kandydatom na radnych. Pragniemy również
      nakreślić wyrazisty i realny program niezbędny w przyszłej działalności
      samorządowej-czekamy na Wasz udział i Wasze pomysły a takze na kandydatury

Wstąp w nasze szeregi – zapraszamy szczególnie ludzi młodych i tych, którzy
      mają pomysł i chcą cos zrobi

Szczegóły na stronie : republika.pl/kujawy/
      • zdzichu333 Re: prawybory samorządowe na forum 09.06.06, 06:48
        Brawo! Popieram tę inicjatywę!
        • radziejowiak Re: prawybory samorządowe na forum 14.06.06, 19:23
          juz kampania sie skonczyla ?
          • lewus12 Re: prawybory samorządowe na forum 15.08.06, 19:00
            czas wrocic do kampanii wybory tuz tuz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka