bart_lex 25.05.06, 17:43 Józef Wybicki, generał i autor naszego hymnu, odbywał w Bydgoszczy praktykę adwokacką. Dał się poznać jako świetny mówca i znawca prawa. Wiedzieliście o tym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 17:45 Ależ oczywiscie, że wiedziałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
bart_lex Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 17:46 campenile napisał: > Ależ oczywiscie, że wiedziałem :) A skąd? Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 17:48 No jak to? Był moim sąsiadem... Odpowiedz Link Zgłoś
bart_lex Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 17:50 campenile napisał: > No jak to? Był moim sąsiadem... A, to przepraszam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
leszek21 Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 18:16 Tak tak, to prawda. Józef Wybicki odbywał aplikację w bydgoskim sądzie. A sąd ten mieścił się w obecnym budynku biblioteki przy Starym Rynku. Warto też wiedzieć że krótko przed I rozbiorem w Bydgoszczy (na przemian w Poznaniem) urzędował przez pewien czas Trybunał Koronny dla Wielkopolski. Była to wtedy najwyższa instancja sądowa. Toruń może nam tego tylko zazdrościć! Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 18:29 Bardzo ciekawe... Za to założe się Leszku, że nie wiesz kim jest "kukułka", a ja wiem. Prowadzisz jeszcze to twoje sledztwo? Odpowiedz Link Zgłoś
leszek21 Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:16 Przyznaję że nie wiem kim jest "kukułka". Czy można prosić o wyjaśnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:18 Napiszę Ci na gazetową pocztę :) Bo jeszcze ten niedopieszczony babbik mnie do sądu pozwie :) Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:35 campenile napisał: > Bardzo ciekawe... Za to założe się Leszku, że nie wiesz kim jest "kukułka", a > ja wiem. eee, to nie bylo trudne Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:37 Dla nas geniuszy nie. Nawet wiemy kim jest Arkadiusz S. z forum SCC, co nie? :) Znany jako arek1 Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:39 campenile napisał: > Dla nas geniuszy nie. Nawet wiemy kim jest Arkadiusz S. z forum SCC, co nie? :) > Znany jako arek1 chcesz numer do a. s....go? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:41 Służbowy znam, chyba że prywatny :) Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:41 campenile napisał: > Służbowy znam, chyba że prywatny :) prywatny. google ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:44 campenile napisał: > Znajdę :) a jak tam mavellis? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:46 pan doktor? jeszcze nie rozpracowałem forumowego ginekologa... Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:48 campenile napisał: > pan doktor? jeszcze nie rozpracowałem forumowego ginekologa... polecam pierwsze posty (kilkadziesiat...). polacz z googlem i bedziesz mial wszystko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:57 campenile napisał: > A babbik to kto? hint: porownaj date rejestracji uzytkownikow na forum torun-bydgoszcz dalej sam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:59 daty są własciwie te same nawet na gw rejestrowali się na początku pazdziernika 2004. Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 26.05.06, 00:00 campenile napisał: > daty są własciwie te same nawet na gw rejestrowali się na początku pazdziernika > > 2004. a kto sie rejestruje w przeciagu 48 godzin? co ich wszystkich laczy? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 26.05.06, 00:13 Czy doktor ma na imię Marian? A nazwisko podobne do drożdza? Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 26.05.06, 00:13 > co ich wszystkich laczy? ;) Łączy ich między innymi www.google.com ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:58 ciekawe kiedy chlopaki z gdanska (tfu, z bydgoszczy ;) ;) ;) skasuja ten watek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 26.05.06, 00:23 > Wiedzieliście o tym? Ciekawostką jest też, gdzie on ten hymn stworzył i jakie to miejsce ma związki z Bydgoszczą. :P Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 26.05.06, 00:26 a_creep napisał: > > Wiedzieliście o tym? > > Ciekawostką jest też, gdzie on ten hymn stworzył i jakie to miejsce ma związki > z Bydgoszczą. :P czy lacznikiem sa parasole, ktore nie spelniaja norm estetycznych wytyczonych w naszym ratuszu? ;) Odpowiedz Link Zgłoś