Dodaj do ulubionych

Józef Wybicki a Bydgoszcz

25.05.06, 17:43
Józef Wybicki, generał i autor naszego hymnu, odbywał w Bydgoszczy praktykę
adwokacką. Dał się poznać jako świetny mówca i znawca prawa. Wiedzieliście o
tym?
Obserwuj wątek
    • campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 17:45
      Ależ oczywiscie, że wiedziałem :)
      • bart_lex Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 17:46
        campenile napisał:

> Ależ oczywiscie, że wiedziałem :)

A skąd?
        • campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 17:48
          No jak to? Był moim sąsiadem...
          • bart_lex Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 17:50
            campenile napisał:

> No jak to? Był moim sąsiadem...

A, to przepraszam ;-)
            • leszek21 Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 18:16
              Tak tak, to prawda.
              Józef Wybicki odbywał aplikację w bydgoskim sądzie. A sąd ten mieścił się w
              obecnym budynku biblioteki przy Starym Rynku.

Warto też wiedzieć że krótko przed I rozbiorem w Bydgoszczy (na przemian w
              Poznaniem) urzędował przez pewien czas Trybunał Koronny dla Wielkopolski.
              Była to wtedy najwyższa instancja sądowa. Toruń może nam tego tylko zazdrościć!
              • campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 18:29
                Bardzo ciekawe... Za to założe się Leszku, że nie wiesz kim jest "kukułka", a
                ja wiem. Prowadzisz jeszcze to twoje sledztwo?
                • leszek21 Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:16
                  Przyznaję że nie wiem kim jest "kukułka". Czy można prosić o wyjaśnienie?
                  • campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:18
                    Napiszę Ci na gazetową pocztę :) Bo jeszcze ten niedopieszczony babbik mnie do
                    sądu pozwie :)
                • mozilla.org Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:35
                  campenile napisał:

> Bardzo ciekawe... Za to założe się Leszku, że nie wiesz kim jest "kukułka", a
                  > ja wiem.

eee, to nie bylo trudne
                  • campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:37
                    Dla nas geniuszy nie. Nawet wiemy kim jest Arkadiusz S. z forum SCC, co nie? :)
                    Znany jako arek1
                    • mozilla.org Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:39
                      campenile napisał:

> Dla nas geniuszy nie. Nawet wiemy kim jest Arkadiusz S. z forum SCC, co nie? :)
                      > Znany jako arek1

chcesz numer do a. s....go? ;)
                      • campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:41
                        Służbowy znam, chyba że prywatny :)
                        • mozilla.org Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:41
                          campenile napisał:

> Służbowy znam, chyba że prywatny :)

prywatny. google ;)
                          • campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:43
                            Znajdę :)
                            • mozilla.org Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:44
                              campenile napisał:

> Znajdę :)

a jak tam mavellis? ;)
                              • campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:46
                                pan doktor? jeszcze nie rozpracowałem forumowego ginekologa...
                                • mozilla.org Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:48
                                  campenile napisał:

> pan doktor? jeszcze nie rozpracowałem forumowego ginekologa...

polecam pierwsze posty (kilkadziesiat...). polacz z googlem i bedziesz mial
                                  wszystko ;)
                                  • campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:49
                                    Spox
                                    • campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:54
                                      A babbik to kto?
                                      • mozilla.org Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:57
                                        campenile napisał:

> A babbik to kto?

hint: porownaj date rejestracji uzytkownikow na forum torun-bydgoszcz
                                        dalej sam ;)
                                        • campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:59
                                          daty są własciwie te same nawet na gw rejestrowali się na początku pazdziernika
                                          2004.
                                          • mozilla.org Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 26.05.06, 00:00
                                            campenile napisał:

> daty są własciwie te same nawet na gw rejestrowali się na początku pazdziernika
                                            >
                                            > 2004.

a kto sie rejestruje w przeciagu 48 godzin? co ich wszystkich laczy? ;)
                                            • campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 26.05.06, 00:02
                                              Łączy ich wiele :)
                                              • campenile Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 26.05.06, 00:13
                                                Czy doktor ma na imię Marian? A nazwisko podobne do drożdza?
                                            • a_creep Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 26.05.06, 00:13
                                              > co ich wszystkich laczy? ;)

Łączy ich między innymi www.google.com ;)
    • mozilla.org Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 25.05.06, 23:58
      ciekawe kiedy chlopaki z gdanska (tfu, z bydgoszczy ;) ;) ;) skasuja ten watek ;)
    • a_creep Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 26.05.06, 00:23
      > Wiedzieliście o tym?

Ciekawostką jest też, gdzie on ten hymn stworzył i jakie to miejsce ma związki z Bydgoszczą. :P
      • mozilla.org Re: Józef Wybicki a Bydgoszcz 26.05.06, 00:26
        a_creep napisał:

> > Wiedzieliście o tym?
        >
        > Ciekawostką jest też, gdzie on ten hymn stworzył i jakie to miejsce ma związki
        > z Bydgoszczą. :P

czy lacznikiem sa parasole, ktore nie spelniaja norm estetycznych wytyczonych w
        naszym ratuszu? ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka