Dodaj do ulubionych

Defibrylatory do wzięcia

30.05.06, 20:06
a to sie porobilo... Jerzy Owsiak chce podarowac , a zainteresowania nie ma ?
Byc moze za malo sie o tym informowalo ? Ja rowniez pierwszy raz o tym
slysze...a czytam codziennie prse lokalna i krajowa.....
i nic o tym nie wiedzialem

radca
Obserwuj wątek
    • radca Re: Defibrylatory do wzięcia 30.05.06, 20:09
      szkoda,ze mnie tam nie ma :}
      juz bym cos na to poradzil .Przeciez tutaj chodzi o ratowanie zycia w chwili
      zagrozenia... i nie wierze,ze to moze kogos tak malo obchodzic ?

radca

ps. a moze chodzi i nadanie temu pewnego rozglosu :} ?
      • sauber1 Re: Defibrylatory do wzięcia 30.05.06, 20:16
        radca napisał:

> szkoda,ze mnie tam nie ma :}
        > juz bym cos na to poradzil .Przeciez tutaj chodzi o ratowanie zycia w chwili
        > zagrozenia... i nie wierze,ze to moze kogos tak malo obchodzic ?
        >
        > radca
        >
        > ps. a moze chodzi i nadanie temu pewnego rozglosu :} ?
        Chyba nie ma potrzeby nadawania rozgłosu słusznym działanim Jurka zrobił tak
        wiele dla społeczeństwa, a wiem coś o tym, sam dzięki jego pomocy nie jednemu
        człowiekowi uratowałem życie. Każdy sprzęt jest przydatny tylko może
        defibrylatorów nikt nie chce, bo nie mozna na tym zarobić na boku? ale to tylko
        mój domysł oparty na oserwacjach w życiu i może być bardzo odległy od prawdy i
        nikogo nie mam zamiaru posadzac ani oskarzac, ale jestem za tym by jak
        najbardziej zrobić rozgłos w tej słusznej sprawie o ile jest prawdziwa.
        • radca Re: Defibrylatory do wzięcia 30.05.06, 20:21
          naglosnic ta sprawe trzeba - jak najbardziej :}
          Oj... gdyby dzieki temu udalo sie uratowac choc jednego czlowieka.... byloby to
          najwieksze szczescie i wielkie osiagniecie

" uratowac jednego czlowieka - to tak jakby uratowac caly swiat "

radca
          • sauber1 Re: Defibrylatory do wzięcia 31.05.06, 10:40
            radca napisał:

> naglosnic ta sprawe trzeba - jak najbardziej :}
            > Oj... gdyby dzieki temu udalo sie uratowac choc jednego czlowieka.... byloby to
            > najwieksze szczescie i wielkie osiagniecie
            >
            > " uratowac jednego czlowieka - to tak jakby uratowac caly swiat "
            >
            > radca
            Tak Radco to prawie jak orzeł i niejednego a wielu ale za to miałem płacone,
            nie mniej jednak cieszy że była taka mozliwość dzięki pomocy Jurka i oczywiście
            całego dobrego naszgo społeczeństwa
        • qwertas WAZNE zanim zaczniecie dyskutowac dalej 31.05.06, 08:30
          WAZNE zanim zaczniecie dyskutowac dalej
          Czy Wy naprawde uwazacie - ze media pisza prawde, cala prawde i tylko prawde?
          Jurek Owsiak nie daje nikomu defibrylatorow - jezeli nie dostanie informacji,
          gdzie one trafia i dodatkowo zawsze zatwierdza te wybrane miejsca.
          A jezeli Bydgoszcz otrzyma 5 defibrylatorow, to zapewniam Was, ze
          miejsca, gdzie zostana umieszczone, sa juz dawno okreslone.
        • pasmar1 Dać innym instytucją 31.05.06, 14:53
          Ja osobiście sądze ze powinno się je prezkazać np Polskiemu Czerwonemu Krzyżowi (chodzi mi o grupu ratownicze), Maltańskim Służbą Medycznym lub Harcerskiemu Ochotniczemu Pogotowiu ratowniczemu. Takie użadzenia na pewno się im przydadzą a jak nie to przynajmniej przeszkoić ratowników i harcerz w ich obsłudze
          • qwertas Re: Dać innym instytucją 31.05.06, 15:44
            "Malta" z Bydgoszczy otrzymala juz od Fundacji WOSP defibrylator (AED).
          • karolbatory Re: Dać innym instytucją 31.05.06, 15:49
            po pierwsze w gazecie pracują kretyni:
            nie chodzi o zwykłe defibrylatory ale o AED czyli zautomatyzowany zewnętrzny
            defibrylator a to duża różnica
            po drugie dzięki temu że w gazecie pracują kretyni wy na forum idziecie w złym
            kierunku bo AED nie jest potrzebne Maltanom na przykład bo im wystarczy zwykły
            defibrylator dużo tańszy, bo oni ich umieją używać np lifepack,
            Więc wyjaśniam te urządzenia są po to aby je umieszczać tam gdzie jest dużo
            laików bo aparat mówi co ma się zrobić po kolei, a nie w jakiś pogotowiach
            nawet ochotniczych bo tamci charcerze to to wszystko wiedzą i umieją obsługiwać
            więc można im kupić tańsze defibrylatory
      • ethanak Re: Defibrylatory do wzięcia 30.05.06, 20:20
        Myślę że odpowiedź jest prosta - o ile już prosty masaż serca i wdechy wywołują
        u ludzi popłoch (Boże a jak coś zrobię źle) to wcale się nie dziwię że ludzie
        obawiają się potraktowania kogoś prądem.Ludzie poniekąd zdroworozsądkowo boją
        się brać na siebie taką odpowiedzialność.I tu zapewne za mało podkreślono fakt
        że tym urządzeniem nie można wyrządzić człowiekowi krzywdy - jeżeli ktoś nie
        wymaga użycia defibrylacji urządzenie po prostu nie zadziała (ma
        zaimplementowane EKG z prostą analizą która nie pozwoli użyć defibrylatora
        kiedy nie ma ku temu wskazań).Tak więc myślę , że należy po prostu rozwiać
        obawy ewentualnych darobiorców...Na 100% automatyczny defibrylator jest
        potrzebny w Łuczniczce - działają tam przynajmniej dwa lokale ,w tym Olimpic
        Bowling Center przez które przetaczają się tygodniowo tysiące ludzi.Gdyby oni
        to wzięli byłoby też od razu urządzenie na miejscu w trakcie imprez masowych...
        • radca Re: Defibrylatory do wzięcia 30.05.06, 20:22
          Ethanak w pelni sie z Toba zgadzam

radca
          • radca propozycje miejsc - teoretycznie 30.05.06, 21:17
            Karczma Młyńska
            Luczniczka

mysle,ze nasze Media bydgoskie cos madrego wymysla i zaproponuja gdzie taki
            sprzet moglby byc ulokowany.... ale nic nie stoi na przeszkodzie, abysmy sie
            i my nad tym pozastanawiali.....

radca
        • karolbatory Re: Defibrylatory do wzięcia 31.05.06, 15:53
          chcecie pomóc np ty radco to rozpowszechnij tę stronę tam są wytyczne
          www.prc.krakow.pl/wyt/wyt.htm
          • radca Re: Defibrylatory do wzięcia 31.05.06, 16:07
            karolbatory napisał:

> chcecie pomóc np ty radco to rozpowszechnij tę stronę tam są wytyczne
            > www.prc.krakow.pl/wyt/wyt.htm

- dziekuje za zaproszenie i propozycje
            musze dokladnie jeszcze przeczytac i zapoznac sie z Tym wszystkim....
            jak na poczatek ( a jestem aktualnie w trakcie czytania } - to wydaje mi sie
            To bardzo interesujace

pozdrawiam serdecznie
            radca
    • oy2345xxx szpitale olewaja pomoc innym, mysla tylko o kasie 31.05.06, 08:10
      Ludzie, szpitale - olewaja sobie pomoc innym, mysla tylko o swej kasie, nie o
      rzeczywistej pomocy.
      • sauber1 Re: szpitale olewaja pomoc innym, mysla tylko o k 31.05.06, 10:44
        oy2345xxx napisał:

> Ludzie, szpitale - olewaja sobie pomoc innym, mysla tylko o swej kasie, nie o
        > rzeczywistej pomocy.
        Chyba masz rację ale to nie szpitale czy inne instytucje tylko administujący
        tam ludzie, od których decyzji wiele zależy , a nawet życie innych ......też ludzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka