Dodaj do ulubionych

Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do pracy?

12.06.06, 21:42
Mam 29 lat, tytuł magistra pedagogiki od listopada 2005, tytuł technika
ochrony środowiska od 1997 roku. Szukam pracy, bo od ośmiu lat siedzę w domu
i wychowuję córkę, mam ogromny zapał, tyle, że nikt nie chce zatrudnić mnie,
bo "kobieta, po studiach?" - tak najczęściej słyszę. Nie muszę pracować w
zawodzie, byle nie za najniższą krajową w jakiejś kasie w
supermarkecie.ksantypa
Obserwuj wątek
    • natalya20 Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.06.06, 07:02
      ja jednego nie rouzmiem?? co ma znaczyc to stwierdzenie?? "kobieta, po
      studiach???"
      mimo wszystko mysle ze jestes w tej dobrej sytuacji ze studia skonczylas
      calkiem niedawno, a mysle ze takiego pracownika predzej wezma niz kogos kto
      mial kilkuletnia przerwe po nauce:)
      ja sie pocieszam po przeczytaniu wczoraj artykulu ze 2mln polakow wyjechalo:)
      wiecej pracy dla nas:)
      • basiamroz5 Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.06.06, 08:28
        Najpierw wszyscy mówili, że po średniej szkole mam za niskie kwalifikacje,
        potem podczas studiów uznawano, że jestem niedyspozycyjna, a nikt nie pytał się
        czy mam dziecko, tylko uznawano, że studia zaoczne w jeden weeked w miesiącu to
        problem nie do przeskoczenia. Teraz pada pytanie "po co te studia?". Czy
        pracodawcy boją się zatrudniać wykształcone kobiety? Nie wiem, ale czuję się
        gorsza, bo uczyć się chciałam. Zawsze można iść za 5.11 brutto za godzinę do
        McDonalda, bo tam nikt nie pyta o wykształcenie, ale nie po to sie uczyłam!
        ksantypa
        • luca28 Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.06.06, 08:38
          wiesz co ja też szukałam pracy kilka miesięcy ale nigdy nikt mnie nie
          zapytał "co kobieta po studiach?". Dzisiaj to raczej już jest standard a nie
          wyróznik,20 lat temu osoba z maturą to był standard a dziś standardem jest mgr.
          Nie wiem jakiej pracy szukasz ale jeżeli przy dziecuiach, w przedszkolu czy
          osrodku kultury to bez mgr cie tam nie zatrudnią.

Głowa do góry i może zacznij szukać w innych niż dotychczas firmach. Jeśli
          chciałabyś być przedstawicielem biznesowym PLUSA to u mnie w firmie poszukują
          takich ludzi.

powodzenia.
          • basiamroz5 Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.06.06, 09:54
            Jasne, że chcę do PLUSA (ale czy nie będzie to konflikt interesów, bo mam
            telefon w orange?) Tylko jakie musiałabym posiadać cechy i co miałabym robić i
            w jakim miejscu Bydgoszczy, bo świetlica w szkole czynna jest tylko do 16? Mam
            nadzieję, że płacą więcej niż w supermarkecie! Skończyłam pedagogikę ogólną,
            nie mogę uczyć dzieci, a wszędzie chcą stażu, nie mam pleców, więc nikt mi nie
            pomoże! Ja chcę sama znaleźć pracę, żeby tym bucom, co mnie nie chcieli
            pokazać, że kobieta w wykształceniem jest dużo warta! Napisz proszę gdzie, co i
            jak! ksantypa
            • luca28 Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.06.06, 10:06
              to jest praca w charakterze przedstawiciela handlowego. napisze na priv
              szczegóły
              • natalya20 Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.06.06, 10:14
                luca to moze we wrzesniu bedziesz miala cos dla mnie:)
                ja mam prace ale dla faceta z dobrym angielskim lub niemieckim w holandii:)
                wiec nie dla mnie..ale moze znacie kogos chetnego, najlepiej z jakims
                budowlanym wyksztalceniem:) moze byc zawodowka, byle byl pracowity
              • basiamroz5 Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.06.06, 10:16
                Możesz pisać na basiamroz@orange.pl basiamroz@tlen.pl albo na
                basiamroz5@gazeta.pl Dzięki. Cieszę się, jakby mi ktoś w kieszeń narobił! hahaha
              • natalya20 Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.06.06, 10:17
                jest jeszcze praca w danii ale musi to byc osoba ktora bardzo odbrze gra w
                pilke reczna:)
                w sumie niby jest bezrobocie a chetnych znalesc nie mozemy:( moj kolega mila
                jechac na 3 miesiace ale moze od polowy lipca bo musi jechac zobaczyc sie z
                dziewczyna w anglii, na babyboom oferowalam prace dla chlopaka jedenj
                dziewczyny, ale tez nie byl chetny, mimo iz tu malo zarabia i wczesniej pisala
                ze on bardzo chce za granice....chcialam im pomoc bo maja ciezka sytuacje..ale
                widocznie nie az tak ciezka ze nie zalezy
                • basiamroz5 Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.06.06, 10:25
                  Może mają w tyłkach za dużo, albo brak znajomości języka ich odstrasza? Idę
                  podszkolić angol, bo bez niego ani rusz...ksantypa
                  • natalya20 Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.06.06, 13:11
                    nie wiem co ich odstrasza, pare osob juz pojechalo, praca jest u naszych
                    znajomych, dobre warunki, mieszkanie za darmo ale chetnych brak:( oczywiscie to
                    nie moze byc tez ktos kto sie obija a niestety wielu wychodzi z zalozenia ze na
                    wakacje jedzie
    • loola74 Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.06.06, 18:39
      > bo "kobieta, po studiach?" - tak najczęściej słyszę.

słucham????? nie chce mi sie wierzyć, to nie są czasy na taki slogan!
      a nawet gdyby to przeciez dopiero pół roku jesteś "kobietą po studiach" a co z
      pozostałymi, powiedzmy piecioma latami?
      • natalya20 Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.06.06, 19:44
        wlasnie tak sobie mysle ze najwieksza przeszkoda jest to ze nie masz
        doswiadczenia a przegladajac w prawie kazdym widze ze chca z doswiadczeniem,
        nawet czasami zaznaczaja ze prawojazdy ma byc min iles tam lat. zobaczymy jak
        mi bedzie szlo w poszukiwaniach:)
        • basiamroz5 Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.06.06, 20:30
          Prawko zrobię jak coś zarobię (ale rymek), bo prawda jest taka, że właściwie to
          nie musiałam dotychczas pracować, ale nasze warunki finansowe są tak złe, że ja
          muszę zarabiać!!! I to częściowo zasługa szefostwa mojego męża, co nie płacą mu
          od kwietnia (jak chcecie wiedzieć jaka to firma, to napiszę, ale tylko
          prywatnie, bo nie wiadomo, kto to czyta, a ta firma nie jest godna polecenia,
          ani jako pracodawca, ani jako wykonawca - 52 osoby odeszły z niej przez 2,5
          roku - niezła rotacja!) Więc czas pokaże, jak sobie poradzę na tym dzikim i
          agresywnym rynku pracy!
    • kliklik Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 24.06.06, 19:35
      Nie rozumiem... przecież ukończone studia w tych czasach to nic wielkiego.
      Bardziej liczy się fachowość w danej dziedzinie, praktyka, języki obce, a
      ukończone studia to po prostu standard.
      • wieloszka otóż to n/t 24.06.06, 20:56
      • basiamroz5 Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 25.06.06, 21:45
        Myślałam, że jak skończę studia, to będzie łatwiej, nic bardziej mylnego... A
        jak mam zdobyć praktykę, doświadczenie kiedy nikt mi nie chce dać szansy?
        ksantypa
    • martha_s Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 25.06.06, 22:07
      no właśnie, też chciałam zadać to pytanie. Kończę studia i już nie mam zamiaru
      siedzieć w markecie, choć jak nie będę mała innej moliwości jakiegokolwiek
      stalego zarobku to dobro i to.... Może ma ktoś możliwość uratowania mnie od
      takiego losu??

Marta
    • jusiadyk Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 27.06.06, 09:46
      w ramach pocieszenia: dziewczyny tyle rodaków powyjeżdżało za granice, że
      powinno teraz być łatwiej znaleźć pracę tym, którzy zostali. W branży
      budowlanej co prawda głównie potrzebni są faceci ale często w tych firmach
      budowlanych na stanowiskach biurowych dotyczczas zatrudniano facetów a teraz
      stopniowo "z braku laku" zatrudniane sa kobiety. Spotykam już nawet kobiety
      przedstawicielki handlowe w branży budowlanej!. I prosze się na mnie nie
      gniewać za to "z braku laku" ale sama wielokrotnie doświadczałam sytuacji, że
      mając w moim asortymencie wieloletnie doświadczenie byłam olewana przez
      klientów, którzy z pytaniami zwracali się do faceta, którego ja właśnie od
      dwóch dni szkoliłam bo to był nowy pracownik. Zwłaszcza w produkcie
      typu "ciężka budowlanka" klienci wolą być obsługiwani przez facetów. No ale to
      się będzie musiało zmienić. Inna sprawa, że jeśli nasz populistyczny rząd
      będzie forsował rozwiązania typu "3 letnia gwarancja zatrudnienia dla matek" to
      pewnie pracodawcy będą chcieli zatrudniać raczej kobiety w śrenim wieku.
      Zobaczymy. Może złóżcie cv do bydgoskich firm budowlanych typu: Konbud,
      Kontbud, Ebud, PiecMatBud.
    • martha_s praca 27.06.06, 22:22
      pisze o tym bo może kogoś to zainteresuje

widziałam dziś ogłoszenie : zatrudnię panią do pralni
      a także poszukiwane są osoby do pracy w solarium
      oraz do pracy w butiku z garniturami

pozdrawiam

Marta
      • natalya20 Re: praca 28.06.06, 12:11
        kolo mnie szukaja fryzjerki:)
        ogloszen jest sporo, ale czesto niestety podawany jest inny charakter pracy,
        bez prawa jazdy ani rusz. czesto podawane sa jakies dodatkowe kryteria. studia
        i angielski czy niemiecki juz nie wystarczaja do dobrej pracy. ostatnio jak
        przegladam ogloszenia to przewijaja sie mniej popularne jezyki, szuka sie
        fachowcow o jakiejs konkretnej specjalizacji nie mowiaz juz o tym ze wlasciwie
        zawsze chca kilka lat doswiadczen...tylko jak je zdobyc?? przeciez trzeba jakos
        pierwsze kroki postawc?? bardzo sie ciesze ze tylu ludzi wyjechalo, mysle ze
        bedzie mi dzieki temu latwiej prace zdobyc, a pracodawcy zaczna bardziej
        doceniac swoich pracownikow:)
        • martha_s Re: praca 28.06.06, 12:31
          też na to liczę...

mam już trohę przejść w związku z pracą, nieuczciwymi pracodawcami, wyzyskiem, itp. itd.... :/

Mam nadzieję, że się to niebawem skończy.

W ostateczności też wyemigruję..

pozdrawiam

Marta
    • jusiadyk Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.07.06, 09:29
      Wiem, że na dzień dzisiejszy firma Vox poszukuje pracownika handlowego
      najlepiej z doświadczeniem w branży budowlano-wykończeniowej. Chcieli przejąć
      mojego pracownika ale im powiedział, że tu ma blisko i świetną szefową (nie
      żebym się chwaliła, nie nie). W każdym razie piszę bo wolę, żeby ten Vox
      znalazł pracownika a nie moich podbierał. No i może komuś z Was się uda.
      • luca28 Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.07.06, 09:34
        słuchajcie a ja widziałam w Wyborczej dwa fajne ogłoszenia, jedno dla
        pracownika biurowego z firmy UPS (w ogłoszeniu są inne dane, ale znam tą firmę
        bo byłam tam kiedyś na rozmowie i ogłoszenie to jest warte uwagi) i jedno było
        dla grafika komp, moze któraś z was jest zaintersowana?
        • natalya20 Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.07.06, 10:17
          bardzi mi sie podoba ze piszecie tu ogloszenie o prace, a tu ups to chyba cos
          dla mnie bo logistyke studiuje, zreszta u mnie w szkole wisialo podobne
          ogloszenie:)
        • mama_idalki Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.07.06, 14:22
          Luca napisz coś więcdj o tym grafiku. jakie mają wymagania?
          • luca28 Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.07.06, 14:33
            sprawdzę w gazecie i jutro napisze, mam ogłoszenie w domu
          • luca28 Re: Nie znacie kogoś, kto potrzebuje mnie do prac 13.07.06, 14:39
            nie wiem czy to to ale cos znalazłam w internecie:

ogloszenia.pracagazeta.pl/texis/jobsearch/details.html?id=44b1f07f48b620&q=grafik&qField=All&qState=kujawsko-
            pomorskie&qSort=slut&qMatch=all&pp=20&view=2&page=1
            i jeszcze to:
            ogloszenia.pracagazeta.pl/texis/jobsearch/details.html?id=44aa850348b740&q=grafik&qField=All&qState=kujawsko-
            pomorskie&qSort=slut&qMatch=all&pp=20&view=2&page=1

ale sprawdze jeszcze w domu i jutro napisze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka