mac_byd 06.07.06, 22:17 Rewelacja. WRESZCIE!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gracz_nr_1 Nie rozumiem! 08.07.06, 17:34 Czegos tu nie rozumiem? To oni ta Kaskade obuduja ma okolo? Wiec czemu tu pisza o jej modernizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek-a-tomek Najlepiej byłoby zrównać Kaskadę z ziemią 06.07.06, 22:22 "Najlepiej byłoby zrównać ją z ziemią". Święta racja. Niestety, my Polacy (a może tylko bydgoszczanie?) nie lubimy słuchać ekspertów i Kaskada długo jeszcze będzie straszyć. Budujemy jej piękne mauzoleum jak w Moskwie zamiast po prostu wyburzyć i zapomnieć raz na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Będzie zasłonięta! 06.07.06, 22:31 Zburzenie jej miałoby o tyle sens że istniałaby możliwość odtworzenia Jatki.Sama Kasakada będzie całkowicie zasłonięta.Nie dziwię się BSS że nie zburzy budynku bo to spora powierzchnia... Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Bardzo dobrze!Dobrze że kamieniczki... 06.07.06, 22:28 a nie obłożenie Kaskady szkłem czy co tam zamierzali zrobić.Bardzo się cieszę! Odpowiedz Link Zgłoś
grypzu Re: Kaskada się chowa 06.07.06, 23:05 Pięknie, pięknie.. :) Tylko żeby kamieniczki nie były w stylu tych nowych z ul. Pod Blankami.. Niestety, na projekcie który był do tej pory pokazywany kamieniczki kipiały "podblankowością".. Mam nadzieję, że coś w tej kwestii uległo zmianie, wzorem niech będzie budująca się obok kamienica Sowy, doskonale pasująca do otoczenia.. Tak czy siak, zegnaj Kaskado, nie będę tęsknił za Twoją facjatą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maly.burek Re: Kaskada się chowa 06.07.06, 23:33 Odp...cie sie w koncu od BSS. Ile razy mozna przypominac ze to nie obiekt BSS SPOŁEM? Odpowiedz Link Zgłoś
snc_brawl Re: Kaskada się chowa 07.07.06, 01:13 CO pan Wlodziu Mucha ma na mysli w tym zdaniu >>> "Bydgoski Stary Rynek wygląda skromniej i uważam, że należy się tego trzymać." ?!? Stary Rynek wyglada skromnie, fakt, ale dlaczego wg. tego pana nie mozna zmienic tej skromnosci i podniesc wyzej poprzeczke. Czy nowe kamieniczki musza byc tandetne i niskie aby tylko pasowaly?.. Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Kaskada się chowa 07.07.06, 09:19 > dlaczego wg. tego pana nie mozna zmienic tej skromnosci i podniesc > wyzej poprzeczke. Czy nowe kamieniczki musza byc tandetne i niskie > aby tylko pasowaly?.. Skromny nie znaczy tandetny. Odpowiedz Link Zgłoś
mikimaus11 Wreszcie ciś się dzieje 07.07.06, 08:23 Wreszcie coś się dzieje. Ale czy na Kaskadzie się skończy albo czy powinno się skończyć. NIc nie chcę sugerować, ale budynek, w którym mieści się księgarnia Matras to nie są kamienice, które tam stały przed wojną. To duży budynek pomalowany na w podziale pionowym imitującym kamienice. Może również dlatego rynek wygląda "skromnie". Odpowiedz Link Zgłoś
donpedro243 Szkoda, że nie wyburzona i zbudowana na nowo 07.07.06, 08:59 Nareszczie coś z tym będzie zrobione. chociaż wolałbym aby została wyburzona i zbodowana od nowa. Apeluję do służb konserwacji zabytków aby powstało coś co pasuje do otoczenia i "ma ręce i nogi". Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Szkoda, że nie wyburzona i zbudowana na nowo 07.07.06, 09:21 > Apeluję do służb konserwacji zabytków aby powstało coś co pasuje > do otoczenia i "ma ręce i nogi". Boję się, że konserwator zadziała tak, jak w przypadku rozbudowy Kwadratu. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
grypzu Re: Szkoda, że nie wyburzona i zbudowana na nowo 07.07.06, 09:39 > Boję się, że konserwator zadziała tak, jak w przypadku rozbudowy Kwadratu. :/ Litości! Odpowiedz Link Zgłoś
tytt Re: Kaskada się chowa 07.07.06, 09:56 fajnie, szkoda ze w serwisie nie ma wizuala-w 'realu'jest obudowanie kaskady wcale nie jest takie straszne, bo i kaskada kiedys bedzie zabytkiem! czyms unikatowym! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Kaskada się chowa 07.07.06, 09:59 > fajnie, szkoda ze w serwisie nie ma wizuala Na SSC można pooglądać więcej nawet niż w papierowej GW. :) > obudowanie kaskady wcale nie jest takie straszne, Dla mnie szkoda ulicy Jatki. Marzenia o jej odbudowaniu prysły. :( Odpowiedz Link Zgłoś
maly.burek Re: Kaskada się chowa 07.07.06, 10:49 Jatki? A masz chociaz pojecie jaka funkcje ta ulica pelnila? Dzis tez widzialbys tam zaplecza i stragany? Czy moze odbudowujemy ulice ale stawiamy piekne kamienice ktorych tak naprawde tam nie bylo? Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Kaskada się chowa 07.07.06, 10:53 > Dzis tez widzialbys tam zaplecza i stragany? Nie. > Czy moze odbudowujemy ulice ale stawiamy piekne kamienice ktorych tak naprawde > tam nie bylo? To co budujemy na Mostowej, tego też tam nie było. Szkoda mi tej potencjalnie urokliwej uliczki przy Rynku i już. :P Odpowiedz Link Zgłoś
maly.burek Re: Kaskada się chowa 07.07.06, 10:56 > To co budujemy na Mostowej, tego też tam nie było. Szkoda mi tej potencjalnie > urokliwej uliczki przy Rynku i już. :P Urokliwa? Moze z twojej perspektywy. Noże tam latały na wysokości oczu, ale dzis obrazek moze sie wydac urokliwy. Smrodu pomyj tez nie widac. Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Kaskada się chowa 07.07.06, 11:05 > Moze z twojej perspektywy. Nie tylko z mojej. Więcej ludzi lubi takie uliczki. > Smrodu pomyj tez nie widac. Co nie znaczy, że teraz musiałoby tam śmierdzieć. Podobnie nie trzeba zabudowywać całego Rynku tylko dlatego, że kiedyś tam był brzydki parking. Odpowiedz Link Zgłoś
maly.burek Re: Kaskada się chowa 07.07.06, 11:12 Musze przyznac ze rozczula mnie wasze kółko wzajemnej adoracji pisujace na skypercity. Wiec złosci was ze nie sa to wierne kopie budynkow,ktore tam staly, ale jestes gotowy poklamac tam gdzie bylo nieco smierdzaco? To znaczy na zapleczach tych pieknych kamienic. Kiedys Mostowa miala 8 metrow a teraz ma miec 16! To znaczy ze chcesz zrobic cos w rodzaju ronda. Kamienice beda mialy i od ulicy Mostowej elewacje fasadowa i od ulicy Jatki? Odpowiedz Link Zgłoś
maly.burek Re: Kaskada się chowa 07.07.06, 11:16 "Jatki - miejsce gdzie w średniowieczu sprzedawano mięso z rytualnego uboju. Jatki powstawały od końca XII wieku wraz z wykształceniem się specjalizacji handlowej. Były to kramy rzeźnicze zwane z łaciny macellum lub mensa carnifiucium (ława rzeźnicza). Być może początkowo były ruchomymi budami, na co wskazywałaby polska nazwa, której rdzeń ja ma podobno związek z jachać - jechać. Nazwa macellum była stosowana także do innych kramów, stąd bywały np. jatki piekarskie, kowalskie i szewskie. Późniejsze kramy z bud przekształciły się niekiedy w rozbudowane domy kupieckie. W Częstochowie pod jatkami znaleziono nawet sklepione piwnice" Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Kaskada się chowa 07.07.06, 11:18 > Musze przyznac ze rozczula mnie wasze kółko wzajemnej adoracji pisujace na > skypercity. :-) > Wiec złosci was ze nie sa to wierne kopie budynkow,ktore tam staly, Nie. Nigdzie tak nie napisałem, nawet nie sugerowałem. Jestem chyba jednym z większych sceptyków, jeśli chodzi o odbudowywanie czegokolwiek jako wiernej kopii, o czym wiele razy pisałem. > ale jestes gotowy poklamac tam gdzie bylo nieco smierdzaco? Nawet smród jestem gotów usuwać z miasta. :) > To znaczy na zapleczach tych pieknych kamienic. One nigdy nie były specjalnie piękne. > Kiedys Mostowa miala 8 metrow a teraz ma miec 16! No. > To znaczy ze chcesz zrobic cos w rodzaju ronda. Rondo chcę robić? Nie myślałem o tym nigdy. Muszę się zastanowić, ale tak na szybko to nie widzę sensu w robieniu ronda. > Kamienice beda mialy i od ulicy Mostowej elewacje fasadowa > i od ulicy Jatki? To, co Sowa będzie miał od strony dawnej Jatki to elewacja fasadowa? Odpowiedz Link Zgłoś
maly.burek Re: Kaskada się chowa 07.07.06, 11:27 > To, co Sowa będzie miał od strony dawnej Jatki to elewacja fasadowa? Sowa bedzie tam mial masakre funkcjonalna. Troche deptak z wyjsciem na Mostowa a troche zaplecze dostawcze. Dziura zostala wymuszona przez kamienice w ktorej sa okna. Olbrzymia strata powierzchni z punktu widzenia inwestora. Odpowiedz Link Zgłoś
gracz_nr_1 Re: Kaskada się chowa 08.07.06, 17:35 Czegos tu nie rozumiem? To oni ta Kaskade obuduja ma okolo? Wiec czemu tu pisza o jej modernizacji? Odpowiedz Link Zgłoś