Gość: Europejka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.02.03, 23:40 Dzisiaj ogladalam "Polakow portret wlasny" i obok wielu cech pozytywnych, wymieniono miedzy innymi (jako ceche narodowa Polakow) kompleks nizszosci. Czyzby tak naprawde bylo? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ted® Re: Polak potrafi IP: *.cytanet.com.cy 20.02.03, 23:45 jestem niski, jestem polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cygne Re: Polak potrafi IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 21.02.03, 13:17 Gość portalu: Ted® napisał(a): > jestem niski, jestem polakiem Ostatnio modna reklama w TV : .." Pij mleko, będziesz wielki " ( lekarz i tak wyleje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: Polak potrafi IP: *.cytanet.com.cy 21.02.03, 13:29 Gość portalu: cygne napisał(a): > > Ostatnio modna reklama w TV : > .." Pij mleko, będziesz wielki " > za moich czasow, przed wojna, mleko to bylo mleko, krowy niewsciekle, tluszczu 5%, bifidobakterie nasze, polskie a nie sprowadzane w workach z tajwanu a i tak nie uroslo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cygne Re: Polak potrafi IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 21.02.03, 13:40 Gość portalu: Ted® napisał(a): > > > > za moich czasow, przed wojna, mleko to bylo mleko, krowy > niewsciekle, tluszczu 5%, bifidobakterie nasze, polskie a > nie sprowadzane w workach z tajwanu > a i tak nie uroslo ale co nie urosło ? się? to - że było, nie znaczy, że się piło.. ale co za pamięc , pogratulować ! Odpowiedz Link Zgłoś
basia! Re: Polak potrafi 21.02.03, 13:46 czy to tutaj mlekiem częstują ? nie żebym chciała urosnąć...tak dla towarzystwa tylko:) Odpowiedz Link Zgłoś
basia! Re: Polak potrafi 21.02.03, 13:58 dla koleżanki chciałam jeszcze poprosić o szklaneczkę ,bo mówi że uwielbia (mleko nie szklaneczkę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejka Re: Polak potrafi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.02.03, 23:49 Czy chcesz powiedziec, ze to twoje kompleksy? To przeciez moga byc zalety!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia! Re: Polak potrafi IP: *.fordon.sdi.tpnet.pl 21.02.03, 13:19 e tam,zaraz kompleks...skromność i tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Jak nas widza... IP: 62.190.181.* 21.02.03, 14:37 Bylem ostatnio na konferencji, na ktorej m.in. rzad i pare polskich instytucji mialo prezentacje. I tak, na pewno wszyscy byli niewatpliwymi fachowcami i ich przemowienia byly ciekawe, ale niestety paru z nich mowilo tak kiepsko po angielsku, ze zupelnie nie mozna ich bylo zrozumiec. Zupelnym kontrastem byla prezentacja banku rosyjskiego, gdzie czworka mlodych ludzi, mowiacych bezblednie po angielsku (choc dwojka z mocnym akcentem - ale to nikomu nie przeszkadza), bez problemu i swobodnie poprowadzili pokaz. Druga sprawa - przyjecie w ambasadzie. Moze sie nie znam i moze to czesc folkloru, ale dwoch barmanow wygladalo na chlopow panszczyznianych. I moze to samo w sobie nie byloby az takie zle, ale oboje mieli czarna zalobe za paznokciami, co bylo swietnie widoczne przy napelnianiu kieliszkow. Ale moze to ja mam wygorowane wymagania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejka Re: Jak nas widza... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.02.03, 16:49 Gość portalu: ochman napisał(a): > Bylem ostatnio na konferencji, na ktorej m.in. rzad i > pare polskich instytucji mialo prezentacje. I tak, na > pewno wszyscy byli niewatpliwymi fachowcami i ich > przemowienia byly ciekawe, ale niestety paru z nich > mowilo tak kiepsko po angielsku, ze zupelnie nie mozna > ich bylo zrozumiec. Zupelnym kontrastem byla prezentacja > banku rosyjskiego, gdzie czworka mlodych ludzi, mowiacych > bezblednie po angielsku (choc dwojka z mocnym akcentem - > ale to nikomu nie przeszkadza), bez problemu i swobodnie > poprowadzili pokaz. ********** Niestety! Tak jest i nie wiem, kiedy to sie zmieni. Ludzie na stanowiskach musza w koncu zrozumiec, ze bez bieglej znajomosci jezyka ang. nie mog zajmowac takich stanowisk - to jest zenujace. Tutaj nie do pomyslenia. ********** > > Druga sprawa - przyjecie w ambasadzie. Moze sie nie znam > i moze to czesc folkloru, ale dwoch barmanow wygladalo na > chlopow panszczyznianych. I moze to samo w sobie nie > byloby az takie zle, ale oboje mieli czarna zalobe za > paznokciami, co bylo swietnie widoczne przy napelnianiu > kieliszkow. > > Ale moze to ja mam wygorowane wymagania... ************* Bron Boze!, jakie wygorowane wymagania. To przeciez sprawa mycia sie i dbania o swoj schludny wyglad, nic szczegolnego, normalne, ze powinno sie byc czystym. Moze to pozostalosc po latach komunizmu, kiedy wszyscy byli szarzy, zaniedbani i nikt nie przykladal do tego wagi, czy ktos ma czyste paznokcie - przeciez pansto robotnikow i chlopow bylo, a nie elegantow, prawda. Tu chyba nalezy szukac przyczyn. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: #kasia Re: Polak potrafi IP: 217.96.75.* 21.02.03, 15:22 jest dla mnie to mleczko?? za moich czasow, wozkiem rozwozili mleczko.. pyszne bylo i mi sie wyroslo do 170 cm :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: Polak potrafi IP: *.in-addr.btopenworld.com 21.02.03, 15:33 Gość portalu: #kasia napisał(a): > jest dla mnie to mleczko?? > > > za moich czasow, wozkiem rozwozili mleczko.. > pyszne bylo > > i mi sie wyroslo do 170 cm > > :) a, to wtedy zaczeli dosypywac do mleka ja niestety juz bylem uksztaltowany, a i plyny juz tez chyba inne pobieralem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: #kasia Re: Polak potrafi IP: 217.96.75.* 21.02.03, 15:42 aaaaaaaaaaa pewnie mialay wieszka zawartosc % Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: Polak potrafi IP: *.cytanet.com.cy 21.02.03, 15:55 www.antyramka.republika.pl/spicegirls_przed.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cygne Re: Polak potrafi i to jak !!!! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 21.02.03, 16:09 Gość portalu: Ted® napisał(a): > <a href="www.antyramka.republika.pl/spicegirls_przed.jpg"target="_blank" > >www.antyramka.republika.pl/spicegirls_przed.jpg</a> Jak się postara to potrafi przejść samego siebie !!! Czy to na skutek mlecznych skojarzeń? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: [B]B Re: Polak potrafi IP: *.avaya.com 21.02.03, 16:02 Gość portalu: Europejka napisał(a): > Dzisiaj ogladalam "Polakow portret wlasny" i obok wielu cech pozytywnych, > wymieniono miedzy innymi (jako ceche narodowa Polakow) kompleks nizszosci. > Czyzby tak naprawde bylo? > pozdrawiam Temat wydaje sie interesujacy a uwagi hmmm... Powiem tak. Kilka pierwszych moich wyjazdow za granice to faktycznie pewien stopien zakompleksienia itd.Wiazalo sie to raczej jednak ze zdobywaniem doswiadczenia zawodowego.Teraz tak nie jest i uwazam, ze polska mysl techniczna, polscy inzynierowie sa lepsi od zachodnich.Niestety nie przeklada sie to na postep technologiczny.Ale to inny, bardziej zlozony problem. Faktem jest, ze w rozmowach czesto pwtarza sie motym zakompleksienia. BzT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejka Re: Polak potrafi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.02.03, 16:40 Gość portalu: [B]B napisał(a): > Gość portalu: Europejka napisał(a): > > > Dzisiaj ogladalam "Polakow portret wlasny" i obok wielu cech pozytywnych, > > wymieniono miedzy innymi (jako ceche narodowa Polakow) kompleks nizszosci. > > Czyzby tak naprawde bylo? > > pozdrawiam > Temat wydaje sie interesujacy a uwagi hmmm... > Powiem tak. Kilka pierwszych moich wyjazdow za granice to faktycznie pewien > stopien zakompleksienia itd.Wiazalo sie to raczej jednak ze zdobywaniem > doswiadczenia zawodowego.Teraz tak nie jest i uwazam, ze polska mysl > techniczna, polscy inzynierowie sa lepsi od zachodnich.Niestety nie przeklada > sie to na postep technologiczny.Ale to inny, bardziej zlozony problem. > Faktem jest, ze w rozmowach czesto pwtarza sie motym zakompleksienia. > BzT ************** Dziekuje za odpowiedz na temat. Masz racje! Ja tez dlugo zmagalam sie z kompleksami, chyba typowo "polskimi", tzn. wydawalo mi sie, ze tutaj na zachodzie wszystko jest lepsze, ze ja to wlasciwie nic nie potrafie, ale po jakims czasie zauwazylam, ze np. mam szersze horyzonty po polskim liceum, niz tutejsi ludie po tej samej szkole - ich program nauczania nie wybiega daleko poza granice ich kraju. Literatura historia, geografia itp. sa bardzo zawezone. My w Polsce pobieramy wyksztalcenie, ze tak powiem "europejskie" - ale to temat rzeka! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś