Dodaj do ulubionych

Rewizja u Jana Rulewskiego

12.10.06, 21:31
"Dlaczego akurat teraz, gdy ruszyła kampania, ktoś postanowił nagle zdemaskować "wytwórnię kserowanych książek"? - pisze pani redaktor

odpowiedź jest chyba oczywista. niewielkie dziennikarstwo śledcze powinno panią naprowadzić na inspiratora "akcji".
Obserwuj wątek
    • skiper_1 Re: Rewizja u Jana Rulewskiego 12.10.06, 21:51
      "koledzy" studenci z konkurencyjnych list wyborczych doniesli ?

skip
      • ciekawam Re: Rewizja u Jana Rulewskiego 12.10.06, 22:42
        konkurenci polityczni zlozyli donos, nie inaczej
        • freedompl Re: Rewizja u Jana Rulewskiego 12.10.06, 22:47
          Ja tez uważam, że ktoś po prostu "podłożył mu świnię". Z drugiej strony w
          świetle prawa kopiowanie podreczników jest nielegalne (wiem, wiem wsyscy to
          robią - ale też nie wszyscy kandydują na prezydenta). Głupia sprawa...
          • cyberrafi Re: Rewizja u Jana Rulewskiego 13.10.06, 12:41
            To że nielegalne nie znaczy że złe. W czasach PRL potajemnie powielano
            antykomusze ulotki. Teraz ludzie kopiują podręczniki - też potajemnie. Ciekawe
            czy kiedyś uda się nam uwolnić od absurdów.
            • mlody_junak Re: Rewizja u Jana Rulewskiego 13.10.06, 12:45
              uważam, że kserowanie ksiażek było inspirowane przez agentów obcego wywiadu
              albo siły układu, nie mówiąc już o szarej sieci.

aresztowanie to z kolei będzie inspiracją dla poetów, eseistów, malarzy,
              wolnomularzy, masonów, Żydów, i innych łże-elit!

;)
              • abbon Re: Rewizja u Jana Rulewskiego 13.10.06, 13:11
                U mnie w miescie to jest standard, ze przy wydziałach uniwesytetu można
                skserować podręczniki. W Xero Często mają po jednej kopii "matce" różnych
                podręczników, z których można sobie zamówic odbitki.
                Nie slyszałem,żeby kogoś za to ścigali, więc dlaczego akurat teraz wzięli sie za
                kandydata na prezydenta?
                • cyberdemokracja bo to PiS jest - szukamy haka na przeciwnika - jak 13.10.06, 13:32
                  znajdziemy to wykorzystujemy... jak nie znajdziemy to błotkiem rzucimy, trochę
                  się przyklei. jasne? więc co za głupie pytania zadajesz :-)
                  • cyberdemokracja L__E__P__P__E__R__Y__Z__A__C__J__ A winna upadkowi 13.10.06, 13:33
                    OSKARŻAM LEPPERA!!!
                    Podobno ryba psuje się od głowy. Jedak człowiek - jako istota na świecie
                    dominująca, pomimo świadomości wyższości nie potrafi zgłębić jeszcze wielu
                    tajemnic, jakie kryje przed nami natura... Tak jest w przypadku ryby która
                    psuje się od... nazwijmy to - odwrotnej strony. Zgłębić tą tejemnicę może pomóc
                    przypadek niejakiego Andrzeja Leppera.

Dawno, dawno temu politycy potrafili mówić ludzkim głosem na co dzień, a nie od
                    święta jak obecnie. Choć dziś niektórzy z nas mogą nie pamiętać - ale Jarosław
                    Kaczyński i jego brat potrafili używać rzeczowych argumentów
                  • and-j1 Swoi wycinają swoich, powtórka z 1992 roczku 13.10.06, 16:12
                    Tak wykańcza prawica prawicę !!!????
                  • zorro_zx Re: bo to PiS jest - szukamy haka na przeciwnika 13.10.06, 16:24
                    Kserowanie podręczników przez studentów powinno być dozwolone. Lepiej chyba
                    zamówić ksero części lub nawet całości drogiej (nie każdego stać) lub trudno
                    dostępnej książki. Kiedyś wypożyczyłem książkę z biblioteki UW, zgubiłem ją i
                    musiałem zapłacić za skserowanie drugiego egzemplarza i oprawę. Biblioteka
                    przeze mnie straciła jeden z dwóch oryginałów.
                    • edek733 Re: bo to PiS jest - szukamy haka na przeciwnika 13.10.06, 17:23
                      Wstyd Pani Prokurator. Jechać z 3 (5?) prokuratorami w politycznej sprawie???
                      Awansik obiecali???
                      Niech pani uważa, jak się władza zmieni, może znów będą weryfikować. I przeniosą
                      z powrotem do jakiejś prokuratury rejonowej. Tym razem - na głębokiej prowincji...

Co też siedzi w tych ludziach, zeby godzić się na wszystko, byle tylko
                      troszeczkę awansować...
            • ulisse Re: Rewizja u Jana Rulewskiego 14.10.06, 15:41
              W czasach internetu i e-books, w cywilizowanych uczelniach, wiekszosc skryptow
              profesorowie udostepniaja studentom bezplatnie w postaci pdf. Nie wiem jak w
              Polsce, w Europie kazdy legalny copy-shop placi od udostepnionej kopiarki
              pewien odsetek na prawa autorskie. Czesto w cenie zakupu odpowiedniej
              powielarki wliczone sa odpowiednie oplaty, a szczegolnie wydajne maszyny sa
              zarejestrowane i koduja kazda kopie. Wiadomo, ze 99% kopiowanych rzeczy (gazet,
              map, formularzy, fragmenty ksiazek itd.) chronione sa prawami autorskimi; i te
              sprawy sa prawnie uregulowane. Oczywiscie nastepuja wykroczenia p. prawu
              autorskiemu, wtedy wydawnictwa dochodza swoich praw na drodze cywilnej. Jest to
              sprawa dla adwokatow. Jest rzecza nie do pomyslenia, zeby wlasciciela copy
              shopu nachodzil prokurator uzywajac srodkow przymusu bezposredniego. Pewnie w
              gre weszly koalicyjne prawa autorskie do "chamstwa i warholstwa". ;(((
          • drakoniusz kopiowanie książek na własny użytek jest legalne 13.10.06, 14:08
            Tak polskie prawo stanowi.
            • frant3 Re: kopiowanie książek na własny użytek jest lega 13.10.06, 16:19
              Tak, kupowanie książek na własny użytek jest legalne. Zakupioną książkę można też podarować komuś. Chociaż podarowanie książki lekarzowi może być potraktowane jako łapówka.
              Można też odbić swoją książkę na ksero i korzystać z tych odbitek.

--
              Frant - humor, satyra, krytyka
              • jkwt Re: kopiowanie książek na własny użytek jest lega 13.10.06, 18:54
                wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie
                własnego użytku osobistego.
                Nie ma znaczenia czy książkę pożyczysz z biblioteki lub od kolegi. Możesz
                również pożyczyć takie ksero i zrobić kopię na własny użytek.
                To samo zresztą dotyczy np. filmów na DVD.
            • katrina_bush cytat: "nie ma materialnego dowodu przestępstwa" 13.10.06, 18:48
              "Prokuratura nie ma materialnego dowodu przestępstwa"

To o co chodzi ?!

Nie ma dowodu - ale smrodu przed wyborami narobic trzeba...

Co to za cyrk ?!!!
      • nixodus Rulewski - wynalazca dzwonka do roweru 13.10.06, 14:49
        Taki autorytet i mu taką świnię podłożyli :P
        • prawdziwek1 Re: Rulewski - wynalazca dzwonka do roweru 13.10.06, 15:38
          To wszystko przez ten wybity ząb 24 lata temu przez komunę.
    • ryyys To nie przypadek 13.10.06, 08:08
      Rulewski nie nadaje się na prezydenta, głównie z innych powodów niż opisana
      sprawa. Jeśli podejrzenia się potwierdzą, to będzie to jeszcze jeden zarzut,
      który mozna mu postawić.
      Ale to nie przypadek, że akurat teraz wyciągnięto mu taką sprawę.
      Prokuratura i policja podlegają rządowi, a ten jes rządem PiSu, więc wszystko
      jasne.
    • mylady1 Rulewski podejrzany o kradzież praw autorskich... 13.10.06, 08:13
      Rulewski podejrzany o kradzież praw autorskich...
      • wroxi Czy to jest ten sam Rulewski, ktory wraz z innymi 13.10.06, 14:47
        Czy to jest ten sam Rulewski, ktory razem z innymi solidaruchami
        rozrabial w Bydgoszczy na posiedzeniu rady narodowej, w wyniku czego
        stracil co najmniej jednego zabka? Potem namietnie pokazywano w telewizji jego
        niekompletnie uzebiona fizjonomie i o malo co nie doszlo do strajku generalnego,
        albo nawet antykomunistycznego powstania. Tak sie rodzila obecna wladza, ktora
        dosiegnela chyba tego samego Rulewskiego swa solidarusza reka.
        • prawdziwek1 Re: Czy to jest ten sam Rulewski, ktory wraz z in 13.10.06, 15:41
          wroxi-masz całkowitą rację.Poznaje na własnej skórze co stworzył-brawo
          styropianowcy i solidaruchy.
    • akrytas Express - co było w środę? 13.10.06, 09:17
      Czy może ktoś czytał środowy Express? Były tam jakieś dowody na możliwość
      zakupu u Rulewskiego pirackich kserówek?

Bo z tego co dzisiaj jest w Expressie, to czyste pomówienia. Normalne świństwo
      wyglądające na informacje w stylu Kurskiego - kłamstwo, za które kiedyś się
      przeprosi, ale będzie już po wyborach.

Skandal, że Express uczestniczy w takich machlojkach.
      • kanton2 Re: Express - co było w środę? 13.10.06, 09:30
        Express zachowuje się jak niespełna rozumu nasi toruńscy "przyjaciele" z rodu
        babbików.Zawsze bronił osób związanych z PZPR. Do sejmu promowano zakłamaną
        Ciemniak a teraz pewnie usuwa się rywali Krzyżanowskiej i
        Jasiakiewicza.Wstydzie się redaktorzy !!
        • coooler1 Re: Express - co było w środę? 13.10.06, 10:51
          Rulewskiego sprzedała młodzieżówka innego kandydata. TO pewne.
          • ukw2 ekipa Dombrowicza ? 13.10.06, 11:16
            coooler1 napisał:

> Rulewskiego sprzedała młodzieżówka innego kandydata. TO pewne.

ekipa Dombrowicza ?
            • coooler1 Re: ekipa Dombrowicza ? 13.10.06, 11:25
              możliwe
              • ukw2 Re: ekipa Dombrowicza ? 13.10.06, 11:28
                coooler1 napisał:

> możliwe

na bank
                • coooler1 Re: ekipa Dombrowicza ? 13.10.06, 11:33
                  Dombrowicz nie pierwszy raz stosuje chwyty poniżej pasa
                  • ivica Re: ekipa Dombrowicza ? 13.10.06, 12:33
                    Panie znawco...a jaka to mlodziezowke ktora to mogla by zdradzic Rulewskiego ma
                    Dombrowicz ???

zastanow sie na nastepny raz jak cos napiszesz...
    • skojarek Rewizja u Jana Rulewskiego 13.10.06, 11:54
      Jeżeli całość jest tak prawdziwa jak pierwsze zdania to mam wątpliwości. Przed
      domem Rulewskiego nie można zatrzymać się z piskiem opon. Droga jest gruntowa.
      • ukw2 ludzie Dombrowicza donosili od samego początku 13.10.06, 12:28
        więc co się dziwicie
    • honeyr = Prokuratura Hiacynta Ziobry sięga dna = 13.10.06, 12:31
      Czekamy na wyroki dla studentów robiących notaki na wykładach.
      • kolargolo chyba ze beda to wyklady Kaczynskiego o Leninie 13.10.06, 19:03
        albo sedziego Kryze o opozycji Solidarnosciowej
    • olias kolejne pytania 13.10.06, 12:38
      1. gdzie są te kserokopie które były a ich nie ma?
      2. jeśli już - to Rulewski czy jego żona? W Polsce nie odpowiada
      się "rodzinnie".
      3. pojedyncze (no dobra - więcej niz pojedyncze) kartki - a niby co innego
      potrafi robić ksero?
      ... faktycznie śmierdzi na odległość.
    • incipit Ka-CzKa działa 13.10.06, 12:52
      podjudzana przez kaczki. Taki to niestety naród.
      I dopóki się nie wytnie tego w wyborach to będą smrodzić.
      • m-kow Kraj "xero-braci" .... 13.10.06, 13:02
        ... coraz bardziej mi się podoba !
        Można by Rulewskiego posadzić !
        Viva IV RP !
        • 1zorro Na pewno Rulewski nie popiera kaczorow i stad ta 13.10.06, 13:13
          cala afera! Proste?
    • ben_shaprut Pan jest jednak zerem, panie Ziobro... 13.10.06, 13:14
      Ty i twój piss to banda zachłannych ćwoków, którzy niszczą prawdziwych Bohaterów
      Wolnej Polski. Założ mi sprawę - mam cię w d----
    • onan_barbazynca Za co się pytam???? 13.10.06, 13:16
      Kupując ksero płacę haracz na tzw. "tfurcuf", nagrywarki, płyty, magnetofony,
      magnetowidy itp. też
      Za co się pytam????
    • mixegi Kacza Bialorus :( 13.10.06, 13:26
      Jestesmy juz druga Bialorusia - u nich przed kazdymi wyborami aresztuje sie
      konkurencje, za "nieplacenie podatkow" lub inne rzeczy. Jak potem okaze sie, ze
      to pomylka, to przeprosza, albo i nie. A ze potem wygra kandydat PiSuarow -
      "ojej, no trudno".

Zenada i Kaczystan :(
    • brokowisko Ziobro - dziala ! 13.10.06, 13:32
      Brawo ! Nareszcie PiS robi porzadek ! Jeszcze zostala Begier !
      • uriel.blog.pl Re: Ziobro - dziala ! 13.10.06, 17:47
        Brawo, brawo, po trzykroć brawo.
        Robienie porządków to fajna rzecz.
        Robił Hitler, robił Stalin, ale obaj nie dokończyli - ktoś tę misję podjąć musiał.

---
        milion idiotów nie może się mylić
    • altintop6 Re: Rewizja u Jana Rulewskiego 13.10.06, 13:35
      Kserowanie pojedynczych ksiązek nie jest przestępstwem - bo właściciela punktu
      ksero nie obchodzi skąd student ma przyniesioną książkę. Natomiast jest
      przestępstwem oferowanie przez właściciela punktu gotowych już, skserowanych
      książek. Swego czasu policja robiła małe naloty na punkty ksero w miastach
      akademickich i po kilku procesach ukształtował się taki pogląd jak powyżej.
      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,2433526.html
    • mmikki Re: Rewizja u Jana Rulewskiego 13.10.06, 13:35
      Rulewski jest kandydatem na prezydenta - i założę sie, że nie jest kandydatem PiSu

panie Janku, niech pan sprawdzi, czy przy okazji przeszukania nie zainstalowali
      panu podsłuchu?

ktoś ostatnio cos pieprzył o "zbrodni na demokracji"....
    • borrus A mowiłem Ci Jasiu, zapisz sie do PIS-u 13.10.06, 13:38
      podobno juz jestes na listach do internowania. Czy napewno Janie Rulewski o taką
      Polskę walczyłeś?
    • keyboard3 Re: Rewizja u Jana Rulewskiego 13.10.06, 13:44
      Kurskie PiS-tolety zadziałały. Przecież oni nienawidzą wszystkiego i
      wszystkich.
    • etykieta.zastepcza idiotyczny komentarz p. Piórek 13.10.06, 13:45
      "chciałabym wierzyć w niewinność", ach och, ojoj, legenda, pomnik itd.

A prawda jest jedna: nie ma dowodów - nie ma winy.
      Dobrze, ze policja reaguje na sygnały, ale jeśłi nic nie znajduje, to nie ma
      powodu do snucia domysłów i fantaji nt. domniemanych win.

Tak robią tylko PiSiory z Kurskim i Ziobro na czele, którzy mówią, że jak nie ma
      dowodów, to znaczy, że albo ich jeszcze nie znaleziono, albo już zostały
      zniszczone. A to już czysty surrealizm, niestety smutny i zarazem niebezpieczny
      w ustach rozgorączkowanych polityków.
    • skubi6 A jednak Miller miał rację 13.10.06, 13:54
      ... "pan jest zerem, panie Ziobro"

W ogóle rządy PiS mają jeden niesamowity skutek: SLD jawi się jako coś
      coraz mniej antypatycznego.

Nigdy nie lubiłem za bardzo PiS, ale rok temu do głowy by mi coś takiego
      nie przyszło.

Czym jest PiS dzisiaj: www.skubi.net/pis.html

• ss85 Student żyje dzięki Ksero 13.10.06, 13:59
      1. SPRAWA POLITYCZNA - n/c
      2. Bo to tylko u niego się kseruje podręczniki akademickie?
      Jakby studenci srali pieniędzmi to by było o co aferę robić. A tak "droga książka zabija studenta". Tania książka zabije ksero.
      Komplet podręczników na jeden semestr kosztowałby mnie ok. 250-300 zł., zwłaszcza, że wykładowcy zalecają najnowsze wydania. Za te pieniądze spokojnie wyżywię się przez 1,5 miesiąca. Jakbym korzystał z bibliotek, to bym pół roku spędził w kolejkach. Żyję i jestem na II roku głównie dzięki takim jak Rulewski, tylko że w Krakowie.
      • moki1 Re: Student żyje dzięki Ksero 13.10.06, 14:34
        > Komplet podręczników na jeden semestr kosztowałby mnie ok. 250-300 zł
        To dużo?
        Ile wydajesz na piwo itd.?
      • uriel.blog.pl Re: Student żyje dzięki Ksero 13.10.06, 17:08
        przypadkiem w krakowie lepiej było szukać innych haków niż kserowanie

---
    • bmkms To w Polsce musi juz nie byc przestepcow 13.10.06, 14:06
      skoro policjanci nudza sie az tak, ze pieciu z nich jedzie do ksero. Mnie tez
      ostatnio uparcie szukala policja chcac wreczyc mi wezwanie do urzedu
      skarbowego. Tyle, ze szukali mnie w miejscu, w ktorym juz dosc dawno nie
      mieszkam, o czy zreszta zawiadomilem wczsniej urzad skarbowy.Normalne wiec, ze
      nie odbieralem wezwan.
      A czy prokurator zajmie sie tez ulatwianiem zycia bandytom poprzez zbedne
      angazowanie sil policyjnych ?
      • uriel.blog.pl Re: To w Polsce musi juz nie byc przestepcow 13.10.06, 17:07
        no cóż.
        bandyta może dziubnąć nożem albo strzelić w łeb.
        polityk najwyżej popłacze przed kamerami.
        żyć, nie umierać w tej policji ostatnio

---
    • wojtek2784 Czy podczas zatrzymania Jasio płakał ? 13.10.06, 14:15
      On tym płaczem bardzo wzruszał widzów . Ale willa stoi , a co z bezrobotnymi o
      których tak "walczył" ?
      • uriel.blog.pl Re: Czy podczas zatrzymania Jasio płakał ? 13.10.06, 17:00
        Następnym razem, gdy poczujesz parcie, załatw sprawę za pomocą odbytu, a nie
        klawiatury.

Czy fakt, że facet ma willę (a ja nie) w jakikolwiek sposób zmienia to, że tak
        pani prokurator, jak policja, odegrali rolę CzK?

---
      • harbour5 Re: Czy podczas zatrzymania Jasio płakał ? 13.10.06, 17:42
        A co mu wytkniesz? Łapówki brał, czy dorobił sie się normalnie? Poza tym to co
        On ma to nie willa tylko normalny domek jednorodzinny. Wille to są... a nie
        powiem gdzie i czyje bo sie mna zajmą służby.
      • kotonek Re: Czy podczas zatrzymania Jasio płakał ? 14.10.06, 08:29
        Człowieku, wstydź się że żyjesz!
    • demokratus Legenda Solidarności zwykłym przestępcą? Coć mi 13.10.06, 14:47
      podśmiardywa, jakby kaczowszczyzną okraszoną nazistowską nagonką na bohaterów
      Narodu Polskiego. Wstyd to jest i chańba dla całej Polski.
      • borrus Re: Legenda Solidarności zwykłym przestępcą? Coć 13.10.06, 15:36
        Uważaj co piszesz. Jedynym godnym miana bohatera jest niejaki Kaczkowski,( czy
        jakoś tak), inwiligowano go 48 godzin na dobę, nawet własny kot na niego donosił...
        • uriel.blog.pl kot donosił 13.10.06, 16:56
          to już problem kaczego herosa. gdyby kota nie molestował, to kot by się na niego
          nie skarżył. a tak - z odtajnienia całej szafy Lesiaka nici

---
          • kotonek Re: kot donosił 14.10.06, 08:33
            uriel.blog, jestes moim idolem! Nie odchodź od komputera! Cmok!
    • gtpress Re: Rewizja u Jana Rulewskiego 13.10.06, 14:52
      w tym kontekscie nasuwa sie pytanie, gdzie byla prokuratura i policja gdy za
      bezcen sprzedawano majatek narodowy ?
      • czornyj111 Rewizja u Rulewskiego który z nich to wymyślił ? 13.10.06, 14:56
        W Bydgoszczy o fotel prezydenta walczyć będzie siedmiu kandydatów: Konstanty
        Dombrowicz (niezależny) , Elżbieta Krzyżanowska (Nasza Bydgoszcz) ,
        Roman Jasiakiewicz (niezależny), Teresa Piotrowska (PO),
        Jan Rulewski (niezależny), Roman Sidorkiewicz (Samoobrona)
        Andrzej Walkowiak (PiS).
    • julita28 kopiowanie książek 13.10.06, 14:57
      Nie znam ani jednego studenta, który by nie skopiował książki, podręcznika,
      itp. do nauki na własne czy też kolegi potrzeby. Książki i podręczniki są dla
      przeciętnego studenta bardzo drogie, nie dziwi mnie więc w ogóle fakt ich
      kopiowania. A czy tak powinno być, to zupełnie inna sprawa.
      • y.y Re: kopiowanie książek 13.10.06, 15:03
        Jak tam inna sprawa. Żadna sprawa tak naprawdę. Kopiowanie części utworów dla
        celów niekomercyjnych, własnych, jest dozwolone, co zresztą powiedział również
        ów oskarżony Pan. Student, który sobie skopiuje ten czy inny rozdział książki
        aby się z niej uczyć, nie łamie prawa, nie łamie go też ten, który kopiuje.
        Dowodów nie ma, a więc wygląda to na prowokację przeciwnika politycznego.
        A skoro ktoś w redakcji na to przystał, to świadczy tylko i dziennikarzu.
        • uriel.blog.pl Poruta i Syf 13.10.06, 16:50
          ... po prostu ...

---

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka