Dodaj do ulubionych

Radny z laptopem

11.12.06, 20:40
Tym ludziom się chyba wgłowie pomieszało. Ludzie kupcie im wszystkim po
samochodzie, nie będą musieli jeździć swoimi, będzie jeszcze taniej, tylko
dla kogo? bo przecież nie dla mieszkańców.
To jest kpina z biednych ludzi, niech sobie sami kupią komputer, chyba
żebrakami nie są?
Obserwuj wątek
    • sa.rco Re: Radny z laptopem 11.12.06, 20:47
      Akurat większość tych pierników używa komputerów. Podejrzewam że wielu z nich
      nie wie gdzie się go włącza. A młodziki, niech czegoś dla miasta dokonają
      zamiast szukać gadżetów do grania podczas sesji, choć wiem że są one nudne.
      Fela przy komputerze, już to widzę.
      • 111cm Re: Radny z laptopem 12.12.06, 10:19
        co Ci radni właściwie robią???niech ktoś mi pods przykłady dobrej pracy jaka
        oni wykonali--to jest kpina,przechowalnia z budżetowych pieniędzy dla wałkoni--
        a przepraszam ich twarze :zdobią: raz na 4 lata ulice miasta i ot ich wkład
        w ...właśnie w co??a laptop to za mało-a może mieszkania należy im dać,albo
        podwyżkę, albo tanie wczasy itp---niech znajdą pracę nie z rozdania
        pseudowyborów i pokaża co potrafią--jeżeli im tak zależy na pracy społecznej
        niech robia to bezpłatnie jak np w usa a satysfakcja powinna im wystarczyc bo
        oni robia to pro publico bono---
        omnia sunt comunia
        • znajomy_jennifer_lopez Popieram, szkoda papieru na te wszystkie uchwały 12.12.06, 12:19
          odzewy, apele, narady, podsumowania zjazdu, raporty o d... Maryni itp.
          Przy okazji - ufam że tak mądrzy ludzie jak urzędnicy w obliczeniach uwzględlili też koszty prądu (do laptopów) oraz ich napraw itp.
          Wierzę też ze - skoro to uchwały i inne druki - w laptopach tych bedzie jakis Linux i OpenOffice (do uzytku biurowego Windows jest ZBĘDNY).
          W obliczeniach tez uwgledniono tez - jak rozumiem - informatyka który bedzie pomagał instalować, i/lub reinstalowac w miare potrzeby oprogramowanie, sterowniki itp.
    • deepblue69 Re: Radny z laptopem 11.12.06, 21:32
      Dokladnie, co to za problem dla radnego kupic sobie laptop????
      • wodniak_r Re: Radny z laptopem 11.12.06, 21:40
        Proponuję poczytać gazety. Tam są ogłoszenia - "laptopy na raty" itp.
    • matzerath Re: Radny z laptopem 11.12.06, 22:46
      bromberg1 napisał:

> Tym ludziom się chyba wgłowie pomieszało. Ludzie kupcie im wszystkim po
      > samochodzie, nie będą musieli jeździć swoimi, będzie jeszcze taniej, tylko
      > dla kogo? bo przecież nie dla mieszkańców.
      > To jest kpina z biednych ludzi, niech sobie sami kupią komputer, chyba
      > żebrakami nie są?

Noo pewnie! U ciebie na wsi to pewnie prundu ni ma a ludzi żyjo i kury nioso!
      Ludzie jak miasto na tym zaoszczędzi a oni będą pracować lepiej i szybiciej to
      czemu nie?? W czym problem wytłumacz bo nie wiem??
      • ivica Re: Radny z laptopem 11.12.06, 23:06
        po prostu niektórzy stosują stara zasadę "nie bo nie"
        • bromberg1 Re: Radny z laptopem 11.12.06, 23:23
          Nie będę specjalnie dla ciebie powtarzał tego, co napisałem powyżej, a czego ty
          nie rozumiesz, to twój, nie mój problem.
          Jestem w stanie zrozumieć, że osobiście problem ten ciebie nurtuje, ale mnie
          nie, bo to nie ja ewentualnie mieszałbym w tych zakupach, a prawdopodobnie ten
          kto jest "informatykiem" w ratuszu, także zajmij się czymś pożytecznym, jak nie
          dla miasta urzędniku, to chociaż dla urzędu, bo dochodzę do wniosku, że moje
          podatki są źle wydawane, a to na nieudaczników lub laptopy dla jakiś
          polityczków, którzy sobie sami mogą je zafundować.
          • matzerath Re: Radny z laptopem 11.12.06, 23:43
            A czy ty sobie sam kupujesz do pracy papier do drukarki albo kij do grabii?? nie
            wiem co tam robisz... Jak masz firmę to każesz swoim pracownikom przynosić
            własne komputery?? Przecież oni ich nie dostaną na zawsze tylko na kadencje.
            Potem muszą oddać. Ratusz na tym zaoszczędzi. Nie wspominając o drzewach,
            papierze i śmieciach. Aleee nieeee, skądże wydajmy więcej pieniędzy byle radni
            absolutnie nic nie dostali bo to kpina z biednych ludzi. Otóz problem który
            osobiście mnie nurtuje to tacy ludzie jak ty o ciasnym światopoglądzie głośno
            krzyczący NIEE obrońcy uciśnionych. Wiesz nie zauważyłeś zapewne ale świat idzie
            do przodu i bez komórki i laptopa ciężko sprawnie działać. Chociaż zależy co się
            robi...
            • bromberg1 Re: Radny z laptopem 11.12.06, 23:47
              Wiesz - myślę, że bez potrzeby zmieniasz ciągle swój nick.
              • matzerath Re: Radny z laptopem 11.12.06, 23:51
                Jak zmieniam? NO ciągle ten sam mam: Matzerath. O co ci chodzi?
                • ivica Re: Radny z laptopem 12.12.06, 00:48
                  bromberg po prostu widzi świat poprzez pryzmat własnych zagowan. I tak wedlug
                  niego to ze on operuje kilkoma nickami musi oznaczać iz inni tez tak robia :)
                  • bromberg1 Re: Radny z laptopem 12.12.06, 01:50
                    Marny z ciebie prowokator i dziwię się też temu, że jawnie optujesz pod
                    ukrytymi nickami za zakupem sprzętu komputerowego dla radnych, skoro wszyscy
                    wiedzą, że zajmujesz się w ratuszu właśnie:
                    -wspomaganiem obsługi sali sesyjnej środkami informatycznymi, gospodarowaniem
                    sprzętem komputerowym,
                    Czy nie jest to ciekawe?
                    • matzerath Re: Radny z laptopem 12.12.06, 09:39
                      O boże Bromberg bredzisz jakbyś był z PISu. Mylisz mnie z kimś - pewnie twoim
                      urojonym bratem bliźniakiem którego porwali przybysze z przyszłości bo
                      wiedzieli, że on kiedyś powiedzie rebelię przeciwko robotom. Rozumiem w każdym
                      razie skąd twoje zdecydowane i wbrew logice NIE. Byłeś na 15leciu radia maryja? :)
            • 111cm Re: Radny z laptopem 12.12.06, 10:21
              a jak szeroki jest twój światopogląd dzieciaku??
              • matzerath Re: Radny z laptopem 12.12.06, 10:43
                Szeroki dzieciaku!
            • deepblue69 Re: Radny z laptopem 12.12.06, 23:03
              Nie wiem jak ty, ale ja widze pewne roznice miedzy praca w prywatnej firmie, a
              praca w radzie miasta.. ot chociazby kwalifikacje kandydatow - temat szeroki jak
              rzeka, na ktory moznaby polemizowac godzinami..

Co wiecej sadze, ze dokumenty beda nadal kserowane..

Dziwny jestem, ze jeszcze nie odezwala sie czesc konserwatywnych radnych, ktorzy
              juz tak przyzwyczaili sie do wertowania dokumentow w sposob tradycyjny, ze nie
              sposob im sie przestawic na "laptoki"..
      • bylemwanglii Re: Radny z laptopem 12.12.06, 08:15
        matzerath napisał:

> Ludzie jak miasto na tym zaoszczędzi a oni będą pracować lepiej i szybiciej to
        > czemu nie?? W czym problem wytłumacz bo nie wiem??

"Laptopy będą przystosowane tylko do otrzymania poczty elektronicznej i czytania
        korespondencji. Będą za to wyposażone w blokady, które uniemożliwią buszowanie
        po jakichś stronach internetowych"

i jeszcze:

"będziemy się starali, żeby cena jednego laptopa nie przekroczyła 2,5 tys. zł"

do czytania dokumentów i poczty to na 100% można tańsze laptopy kupić.
      • mozilla.org witamy 12.12.06, 10:31
        radnego na forum ;)
        • a_creep Re: witamy 12.12.06, 10:32
          :-)
          • mozilla.org Re: witamy 12.12.06, 10:35
            a_creep napisał:

> :-)

hehe
            no co? ;)
            • matzerath Re: witamy 12.12.06, 10:46
              heh a pstro. Nie wiem o co wam chodzi.
      • deepblue69 Re: Radny z laptopem 12.12.06, 23:05
        matzerath skad u ciebie takie zaciecie?

Dlaczego sugerujesz ze ktos mieszka na wsi jesli ma inne poglady od ciebie? Moze
        jakis malomiasteczkowy syndrom?
    • gorilla5 Kolejny przekręt finansowy w mieście. 12.12.06, 08:31
      Kolejny przekręt finansowy w mieście.
      • paralead Re: Kolejny przekręt finansowy w mieście. 12.12.06, 08:51
        Weź sobie na wstrymanie z tym przekrętem. Normalny zakup sprzętu dla UM.
        Zacznij myśleć zanim coś napiszesz.
        • putekm OKI... ja się zgodze ale pod jednym warunkiem... 12.12.06, 09:21
          tak jak mają przedstawiciele handlowi, zakaz wgrywania swoich programów
          (użytkowych typu GG, TLEN, itp. oraz gier) zablokowanie możliwości wgrywania
          jedynie OFFICE tyle powinno starczyć
      • lifoisa Re: Kolejny przekręt finansowy w mieście. 12.12.06, 09:33
        Krew mnie zalewa jak czytam takie teksty. Tak, oczywiscie, wszystko jest
        przekretem, wszyscy kradna i klamia. Zastanowcie sie co niektorzy zanim cos
        napiszecie, jak mozna wszystko krytykowac?! Chorobliwa zazdrosc o to, ze to nie
        ja jestem przy wladzy...
    • a_creep Re: Radny z laptopem 12.12.06, 09:32
      Nie wiem, skąd u niektórych ta wiara, że jeśli ktoś nie będzie miał na kartce, a
      na wyświetlaczu tekst, to zacznie to czytać. Poprzedni radni raczej nic nie
      czytali, urzędnicy, nawet jeśli coś przedstawiali radnym, nie czytali i
      prezydent też nie czyta planów, które daje pod głosowanie.

Jeśli coś mogłoby to zmienić, to jestem za. Możemy im kupić nawet po dwa
      laptopy, a prezydentowi z pięć laptopów, niech tylko zaczną ich używać do pracy.

:-)
      • tlss Re: Radny z laptopem 12.12.06, 10:51
        niech ktoś mi wytłumaczy czy te laptopy będą uzyczone czy darowane radnym ?
        No bo jak darowane to chyba trzeba będzie zapłacic podatek.
        I pytanie kto go będzie płacił ?
        A pytanie jest o tyle istotne że w przypadku spadków w mieście bydgoszczy urząd
        bardzo niechętnie odstępował od podatku od spadku.
      • matzerath Re: Radny z laptopem 12.12.06, 10:59
        No karteluszki często się gubi na ten przykład. A jak masz wszystko w komputerq
        to możesz sobie zajrzeć, wrócić zacytować i cokolwiek. Oczywiście jeżeli ktoś
        uparcie nie będzie chciał czytać to i tak nie poczyta zdając się na dyscyplinę
        klubową lub na kawę:) No ale jaki naród taki rząd...
        • a_creep Re: Radny z laptopem 12.12.06, 11:04
          > No karteluszki często się gubi na ten przykład.

Dostęp do niektórych dokumentów w Internecie i darmowe kafejki przy UM, nie
          spowodowały, że radni, wiceprezydenci i prezydent zapoznali się z tym, co
          zostało uchwalone na wniosek prezydenta.

Problem jest zasadniczo z tym, że radni i prezydent nie chcą znać treści tych
          dokumentów.
          • matzerath Re: Radny z laptopem 12.12.06, 11:16
            a_creep napisał:

> > No karteluszki często się gubi na ten przykład.
            >
            > Dostęp do niektórych dokumentów w Internecie i darmowe kafejki przy UM, nie
            > spowodowały, że radni, wiceprezydenci i prezydent zapoznali się z tym, co
            > zostało uchwalone na wniosek prezydenta.
            >
            > Problem jest zasadniczo z tym, że radni i prezydent nie chcą znać treści tych
            > dokumentów.

No to może jak im się podstawi to wszystko na tacy i pod nos (w sensie na
            laptopie) to może zaczną... Jeżeli mają podejmować sprawnie decyzje to może
            trzeba by im to ułatwić. Wystarczy że 1 osoba zbierze te wszystkie informacje i
            im wyśle. No chyba że każdy z osobna ma ślęczeć w darmowej kafejce. Wtedy
            faktycznie niektórzy mogą dać sobie spokój...
            • a_creep Re: Radny z laptopem 12.12.06, 11:23
              > (w sensie na laptopie) to może zaczną...

Myślisz, że Dombrowicz nie ma najważniejszych dokumentów na swoim laptopie?

> Wystarczy że 1 osoba zbierze te wszystkie informacje i im wyśle.

Urzędnicy mają wielki problem z wysyłaniem czegokolwiek mailem. Ale zobaczymy.
              Za to jeśli radni dostaną to w formie elektronicznej, to może się znajdzie
              chociaż jeden gotowy to udostępniać mieszkańcom (bo oczywiście UM nie chce).

> No chyba że każdy z osobna ma ślęczeć w darmowej kafejce.

Wygodniej się czyta z kartek. No ale zobaczymy...

Może chociaż kilku wykorzysta te komputery sensownie. Może w związku z tym będą
              mieli swoje adresy email pod które będzie można napisać. Może łatwiej im będzie
              wrócić i zobaczyć, że stare plany nie są realizowane. Może...

• coooler1 Re: Radny z laptopem 12.12.06, 11:04
      Ponieważ obecna Rada Miasta jeszcze nie splamiła się. Nie popełniła rażących
      błędów, to jak narazie, jestem za.
    • izka_74 Re: Radny z laptopem 12.12.06, 11:50
      Jestem przeciw, i to nie dlatego, że z zasady wszystko co urzędowe i się nie
      podoba. Sądzę, że skoro mamy najmłodszych wybranych radnych (podobno) w
      historii, to większośc z nich korzysta z komputera i nic nie stoi na
      przeszkodzie, aby przydzielić im adresy e-mailowe i wysyłać im informacje. Nic
      nie stoi również na przeszkodzie, aby stworzyć specjalną stronę, do której
      dostęp będą mieli za podaniem hasła tylko radni, na której się informacje dla
      nich będzie zamieszczać. Poza tym z doświadczenia wiem, że komputer wcale nie
      likwiduje potrzeby drukowania doumentów więc jak to będzie, każdemu dołoży się
      drukarke i papier? To czysta paranoja.
      Kolejna sprawa - zakup samego komputera to nie wszystko, jest jeszcze kwestia
      oprogramowania, a to kolejne koszty.
    • thehard Jaka oszczędność? 12.12.06, 13:16
      Przecież wiadomo, że materiały najlepiej przegląda się w kiblu. I co, radni
      będą chodzić z laptopami do kibla? Pewnie będzie tak, że oprócz wersji
      elektronicznej radni będą także dostawać kopię na papierze. Jak na razie ponoć
      to u boeinga skonstruowano samolot bez używania dokumentów papierowych ale chyba
      też nie całkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka