Dodaj do ulubionych

40 mln z kasy ZUS przeznaczono na świątynię....

25.01.07, 21:32
opatrzności bożej...W ciekawym świetle stawia to niedawne propozycje
polityków PiS by ZUS przejął funkcje NFZ...
Obserwuj wątek
    • sztuczna_kobieta Re: 40 mln z kasy ZUS przeznaczono na świątynię.. 25.01.07, 21:43
      to tajny plan PISiaków zabrania emerytur esbekom i innym ;-)
      • intervention Re: 40 mln z kasy ZUS przeznaczono na świątynię.. 25.01.07, 21:48
        Z drugiej strony mozna powiedziec, że mamy panstwo opiekuńcze. Zadecydowano za
        nas, co się stanie z naszymi pieniedzmi. Tak moglibyśmy je przpić albo wydać co
        gorsza na środki antykoncepcyjne ;)
        • sztuczna_kobieta Re: 40 mln z kasy ZUS przeznaczono na świątynię.. 25.01.07, 21:52
          pytanie tylko, czy gdy już ZUS dokona żywota i zbankrutuje,
          prymas bedzie nam wypłacał emerytury?
          • intervention Re: 40 mln z kasy ZUS przeznaczono na świątynię.. 25.01.07, 21:54
            W to akurat wątpie, no ale ryzyk-fizyk może nie zbankrutuje jakims cudem :)))
            • rokoman Re: 25.01.07, 22:08
              Pieniądze Na Swiątynię Opatrzności Bożej nie pochodzą z ZUS !
              Budowa Świątyni została zapisana jeszcze w Konstytucji 3 Maja jako Votum
              Dziękczynne. Jesteśmy ją winni pokoleniom, które walczyły o Wolną i Niepodległą
              Polskę. Korzystamy dzisiaj z poświęcenia i krwi pokoleń Polaków.
              • sztuczna_kobieta Re: 25.01.07, 22:15
                owszem, pochodza z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

o reszcie sie nie wypowiadam, bo mnie takie napuszone słowa drażnią.
                460+100 kolesi nie powinno decydować o tym, na co pójdzie kasa odkładana
                na moja emeryturę. Skoro jesteś takim patriotą, powiedz ile zatem już wpłacileś
                w ramach bycia "winnym pokolenim, które walczyły o wolna i niepodległa"?

męczy mnie taki patriotyzm pełen obłudy.
                • rokoman Re: 25.01.07, 22:34
                  Po informację możesz zgłosić się do ZUS. Uczciwie na swoją przyszłą emeryturę
                  zapracowałem! Za PRL były wydawane na bieżące wspomaganie systemu i całego
                  obozu socjalistycznego. Dopiero reforma AWS stworzyla obok ZUS Fundusze
                  Emerytalne. Teraz możemy te pieniądze kontrolować. Na Świątynię Opatrzności
                  Bożej nie przeznacza się pieniędzy z rent i emerytur tylko z funduszu. To pewna
                  różnica.
                  O obłudzie możesz mówić myśląc tylko o sobie i swoim patriotyźmie/?/ Jeśli
                  czujesz zmęczenie, to widocznie inne są tego powody. A jeśli cię drażnią słowa
                  innych, to widać masz ukryty powód do uznania ich za napuszone.
                  A tych 460 + 100 to wybrani w uczciwych , wolnych wyborach. Konstytucja daje im
                  prawo do podejmowania decyzji . W tym także o naszych pieniądzach!
                  • ethanak Re: 26.01.07, 00:04
                    > Po informację możesz zgłosić się do ZUS. Uczciwie na swoją przyszłą emeryturę
                    > zapracowałem! Za PRL były wydawane na bieżące wspomaganie systemu i całego
                    > obozu socjalistycznego.

Ależ nadal są tak wydawane tylko że teraz podobno ustrój się zmienił.

Dopiero reforma AWS stworzyla obok ZUS Fundusze
                    > Emerytalne. Teraz możemy te pieniądze kontrolować.

Tylko część z nich - tylko część składki ZUS przekazuje wybranemu przez ciebie
                    badź nadanemu w wyniku losowaniu Otwartemu Funduszowi Emerytalnemu.Reszta
                    zostaje w ZUS.

Na Świątynię Opatrzności
                    > Bożej nie przeznacza się pieniędzy z rent i emerytur tylko z funduszu. To
                    pewna
                    >
                    > różnica.

Pozwolę się nie zgodzić - po pierwsze sejm nie ma prawa sięgnąć po środki
                    zgromadzone w OFE a poza tym to dokładnie to samo tylko OFE lepiej obracają
                    środkami...

> O obłudzie możesz mówić myśląc tylko o sobie i swoim patriotyźmie/?/ Jeśli
                    > czujesz zmęczenie, to widocznie inne są tego powody. A jeśli cię drażnią
                    słowa
                    > innych, to widać masz ukryty powód do uznania ich za napuszone.

Ja też jestem zdania że ten gest tylko rozjątrzy część społeczeństwa a już na
                    pewno zniechęci dużo ludzi do instytucji Kościoła - przecież wiemy że Kościół
                    to ludzie a tymczasem konsekwentnie od średniowiecza istota tego zgromadzenia
                    ulega wypaczeniu.Zresztą podstawowa sprawa - pieniądze na budowę świątyni
                    powinny pochodzić z dobrowolnych zbiórek a nie przymusowego obciążenia
                    nadwyrężonego i niewydolnego systemu emerytalnego.Bieda kolejnych pokoleń
                    kosztem wielkiej świątyni?

> A tych 460 + 100 to wybrani w uczciwych , wolnych wyborach. Konstytucja daje
                    im
                    >
                    > prawo do podejmowania decyzji . W tym także o naszych pieniądzach!

Co nie znaczy że są nieomylni a "szarzy ludzie" nie mają prawa ich
                    krytykować.Czyżbyś uwierzył w propagandę PiS która głosi że to jedyne
                    praworządne ugrupowanie w dodatku posiadające jedyną prawdziwą receptę na
                    wszystkie bolączki Polaków? Bo ja im nie wierzę - koalicja rządzącą to obłudni
                    malutccy kłamcy na czele z PiS.
                    • ethanak Re: 26.01.07, 01:50
                      Lekka korekta - FUS to odpowiednik OFE dla osób które nie mają obowiązku
                      korzystać z OFE.Różnica jest taka że nad FUS mają kontrolę nasze urzędasy.
                      • iron_84 Re: 03.02.07, 17:12
                        Zgadzam się z przedmówcą.
              • tlss Re: 25.01.07, 22:17
                To nie ta szala. Skoro proboszcz Lichenia umiał zebrac na ktedrę sam to i cały
                episkopat powinien umiec zrobic to samo a nie wyciągac ręki po pieniądze które
                można by przeznaczyc na leczenie drogich przypadków chorób dziecięcych itd.
                przypominam także że w 20 leciu międzywojennym nikt nie wybudował tej świątyni.
                Widocznie wtedy myślano bradzoej propaństwowow i patrzano na każdą złotówkę.
              • apologetaj Re: Votum Dziękczynne 25.01.07, 23:14
                Z całym szacunkiem do Ciebie, rokoman, ale tu już "nie strzymam"...
                Wiara wielka rzecz, ale modlić się można w skromnej kaplicy, podczas mszy
                odprawianej w lesie na zaimprowizowanym ołtarzu (jak na pielgrzymkach) i
                gdziekolwiek. O potędze modlitwy nie kubatura świątyni przesądza, ani złocenia.
                Mnie przeraża i gorszy kościelny przepych, gdy wkoło codzienna, zgrzebna polska
                bieda. Jan Paweł II przestrzegał, żeby pomników nie stawiać, tylko pomagać
                ludziom. To myślenie jest mi bliskie i jest wskazówką.
                ...Taaak, posłowie wybrani w demokratycznych wyborach... A czy to znaczy, że
                nieomylni? Popatrz, co mówią, co robią, popatrz KOGO wybraliśmy... Nie jesteś
                zażenowany oglądając transmisje z Sejmu? Masz w sobie tyle pobłażliwości, żeby
                spokojnie znosić świństwa, podstawianie nóg, afery rozporkowe naszych
                wybrańców, walki chamów z warchołami i tak dalej? Jesteś pewien, że ten nasz
                demokratycznie wybrany sejm zawsze słuszne decyzje podejmuje w naszym imieniu?
                Ja - nie. I nie podoba mi się takie dysponowanie naszymi, moimi pieniędzmi. Nie
                podoba mi się, że wbrew obietnicom koszty "Państwa" rosną, nie podoba mi się
                przeznaczanie wielu milionów na wzbogacanie fotelami, ornamentami i witrażami
                świątyni Opatrzności Bożej, gdy np. wielu chorych Polaków nie może się dobłagać
                o za drogie na ich kieszeń, ratujące życie leki.
                • rokoman Re: Votum Dziękczynne 26.01.07, 08:40
                  Drodzy Forumowicze. Z pokorą przyjmuję wyrazy krytyki, wyrażone opinie i
                  dziekuję za rzeczową dyskusję.
                  Pozwalam sobie na dalsze wyrażanie moich opinii:
                  Pieniądze przeznaczone na budowę Sw. Op.Bożej to kropla w morzu potrzeb blisko
                  4 mln armii polskich rencistów i emerytów. Potrzeba czasu i miliardów.
                  szczególnie dla emerytów, którzy na swoje pieniądze pracowali w PRL. Wtedy
                  wszystko szło na bieżące wydatki. Stworzenie OFE poprawiło sytuację. Ale mamy
                  inne zagrożenia związane z ubytkiem Polaków i negatywnymi prognozami
                  demograficznymi.
                  Budowa Sw.Op.Bożej to nasz niezrealizowany z wielu względów obowiązek wobec
                  przeszłych pokoleń. Nie rozumię, dlaczego władze kościelne /kard. Glemp/ nie
                  doszły do porozumienia z proboszczem w Licheniu. Zbudowano tam ogromny obiekt
                  sakralny.Pieniądze słano z całego świata. Świątynia piękna i momumentalna.
                  Można było w jej miejsce zrealizować przeszłe zamierzenia. Rażą mnie w Licheniu
                  ściany świątyni pokryte tabliczkami z danymi sponsorów / 1000 zł min. za
                  tabliczkę z nazwiskiem/ . A ludzie Kościoła ? Przecież skrywano afery i nadal
                  się to czyni Kard. kard. Glemp i Dziwisz tuszują zło i afery. Wstyd i żenada!
                  Ale to tylko ludzie, bo wiara i religia są niezmienne i stałe.
                  W Sejmie i Senacie jakich mamy parlamentarzystów każdy widzi. Sami ich
                  wybraliśmy.
                  Nieomylny jest tylko Bóg. Raz jeszcze dziękuję za kulturalne spory i dyskusję !
                  • rokoman Re: 26.01.07, 08:52
                    Chciałbym dodać jeszcze, że z racji zmiany miejsca zamieszkania " Buduję " już
                    kolejny, 3 kościół w Bydgoszczy. Kościoły były i są budowane z datków i pracy
                    parafian. Z życia wiem, że są potrzebne wiernym. Zawsze były miejscem, w którym
                    czuliśmy się uczłowieczeni i wolni. Pod zaborami i w czasach okupacji były
                    ostoją polskości. W PRL niosły nadzieję i poczucie wolności. Nie razi mnie "
                    bogactwo i przepych " w kościele. Sam chętnie, dając datek się do tego
                    przyczyniam i dobrze. Od tych pieniędzy zapłaciłem podatek i mam prawo wyboru.
                    Wobec wysokich apanaży armii urzędników, żyjących w przepychu, w marmurach,
                    jeżdżących luksusowymi samochodami za moje płacone w podatkach pieniądze mam
                    już odmienne zdanie. Armia urzędników w Polsce liczy ponad 500 000 /pięćset
                    tysięcy/!!! Czekam na decyzje PIS, Parlamentu, na zmniejszenie tej liczby
                    darmozjadów!!!
                    • tytt Re: 26.01.07, 10:58
                      Chciałbym dodać jeszcze, że z racji zmiany miejsca zamieszkania " Buduję " już
                      > kolejny, 3 kościół w Bydgoszczy. Kościoły były i są budowane z datków i pracy
                      > parafian. Z życia wiem, że są potrzebne wiernym. Zawsze były miejscem, w
                      którym
                      >
                      > czuliśmy się uczłowieczeni i wolni. Pod zaborami i w czasach okupacji były
                      > ostoją polskości. W PRL niosły nadzieję i poczucie wolności. Nie razi mnie "
                      > bogactwo i przepych " w kościele. Sam chętnie, dając datek się do tego
                      > przyczyniam i dobrze. Od tych pieniędzy zapłaciłem podatek i mam prawo
                      wyboru.

historia historia i jeszcze raz historia.. jakbys nie zauwazyl ze mamy 21wiek.
                      poza tym szkoda ze cie nie razi przepych w kosciele-ze nei razi cie grzeszenie
                      twoich pasterzy,którzy ganią cie na kazdym kroku za grzeszenie wlasnie..
                      niestety wiara w zderzeniu z rzeczywistoscią u wiekszosci wiernych wymusza
                      pewne przem,ilczenia, zgodę na nieprawidlowosci i brak podstawowej logiki w
                      ty,,w czym się jest.

> Wobec wysokich apanaży armii urzędników, żyjących w przepychu, w marmurach,
                      > jeżdżących luksusowymi samochodami za moje płacone w podatkach pieniądze mam
                      > już odmienne zdanie. Armia urzędników w Polsce liczy ponad 500 000 /pięćset
                      > tysięcy/!!! Czekam na decyzje PIS, Parlamentu, na zmniejszenie tej liczby
                      > darmozjadów!!!

ci apanaże to ludzie świeccy ktorzy nie przysięgają zyc skromnie i zgodnie z
                      przykazaniami, w walce z grzechem. takze skala oceny wobec nich jest zupelnie
                      inna,a ty ją odwracasz. poza tym wiesz oni PRACUJĄ, rozumiesz roznice? praca -
                      nierobienie zupełnie nic (księża). poza tym poki co twój pis jak wiesz armię
                      tych darmozjadów powiększył i to znacznie (oczywiscie w ramach taniego panstwa)

pozdrawiam
                      • ethanak Re: 26.01.07, 14:41
                        Hihihi...
                        Apanaże to potocznie uposażenie względem pensja...Człowiek uczy się całe
                        życie...
                        • tytt Re: 26.01.07, 19:04
                          nie no po prostu bezmyslnie na kolanie odpisałem hola hola.. :>
                    • ka_zet Re: 26.01.07, 11:13
                      rokoman napisał:

> Chciałbym dodać jeszcze, że z racji zmiany miejsca zamieszkania " Buduję " już
                      > kolejny, 3 kościół w Bydgoszczy. Kościoły były i są budowane z datków i pracy
                      > parafian. Z życia wiem, że są potrzebne wiernym.

Ale nie zauważyłem, żeby ktoś protestował przeciwko budowie świątyń z datków
                      parafian/wiernych i przy ich wydatnej pomocy.
                      Natomiast wydawanie _państwowych_ pieniędzy to już przegięcie.

> Czekam na decyzje PIS, Parlamentu, na zmniejszenie tej liczby
                      > darmozjadów!!!

Na razie zajmują się jej zwiększaniem.
                    • apologetaj Re: darmozjady 26.01.07, 16:04
                      Oooch, rokoman, proszę Cię... Mam nadzieję, że to wypadek przy pracy ( w
                      ferworze dyskusji), a nie uogólniony sąd lekarza o urzędnikach! Mam nadzieję,
                      bo o lekarzach z kolei pewnie bardzo źle myślą nauczyciele, a o nich rzeźnicy
                      itd. Ad absurdum.
                      W każdym zawodzie ludzie mają coś ważnego do zrobienia, pytanie tylko JAK to
                      robią. I nie obrażajmy całych grup zawodowych. Nie może nam się natomiast
                      podobać, jeśli rząd stwarza stanowiska dla konkretnych ludzi, albo całe zbędne
                      instytucje tylko po to, żeby się wywiązać z umów dla podtrzymania kiepskiego
                      sojuszu.
                      Przyznaję Ci też całkowitą rację: to jest dno, kiedy za publiczny grosz kładzie
                      się marmury w ZUS-ach, delegaturach NFOZ i innych NIE PRYWATNYCH instytucjach,
                      kiedy się zastępuje drogimi samochodami trzyletnie, mało używane wozy
                      wojewodów, czy remontuje za miliony fontanny pałacowe.
                      Powiem więcej: mnie się też jeży włos na głowie, kiedy kolejne miliony płyną na
                      remonty klubów sportowych, słynących imprezami pełnymi bijatyk, chamstwa,
                      piwska i zmarnowanego czasu. Ale to już taki mój, babski punkt widzenia.
                      • ethanak Re: darmozjady 27.01.07, 18:18
                        No z tymi remontami obiektów sportowych (pijesz do Zawiszy jak mam rozumieć?)
                        to nie do końca tak - kibicom-bandytom służą one tylko na meczach - a
                        treningi , dzieci ze szkółek , zawody sportowe z normalnymi kibicami (jak
                        planowane mistrzowstwa świata w lekkiej atletyce juniorów) itd.itp.
                        Czemu sugerujesz że rokoman jest lekarzem?
                        • apologetaj w sprawie ks 27.01.07, 19:14
                          Nie "piję" do żadnego konkretnego klubu, tylko do polskiego (i nie tylko)
                          obyczaju, który każe hordom zdebilałych, nachlanych młodocianych pałkarzy
                          zjeżdżać się na stadiony, demolować je i zabijać niewinnych ludzi. Skoro tak
                          sie dzieje i końca nie widać mimo policyjnych strategii i walk, to może lepiej
                          byłoby zawiesić te urocze widowiska? O nie pchać kasy w pola bitew?
                          A dzieci nie koniecznie muszą się wychowywać fizycznie na terenie "dorosłych"
                          klubów. Pływalnie, sale szkolne, boiska, zajęcia terenowe - mozliwości jest
                          wiele.
                          Dla faceta to jest prawdziwe obrazoburstwo: zabrać mu męską piaskownicę: mecz
                          piłki nożnej!!! Toż to jest świętość, żadna baba tego nie zrozumie, takie to
                          jest mądre, wzniosłe i szlachetne. I te okrzyki, te dyskusje z kumplami i to
                          piwo.
                          A to tylko zabawa. Sztucznie wywołane emocje. ZABAWA - nie życie.
                          Ale tego z kolei żaden facet nie zrozumie.
                          • ethanak Re: w sprawie ks 27.01.07, 19:16
                            Ja akurat za piłką nie przepadam...
                            • apologetaj Re: w sprawie ks 27.01.07, 19:47
                              No i bardzo dobrze.
                    • dj-mix Parafianin... 26.01.07, 16:24
                      Zawsze mnie to słowo irytowało. Ponieważ słowo parafianin oznacza nie tylko, że
                      to człowiek przynależący do danej parafii, ale także określa człowieka
                      ograniczonego i zacofanego.
                      Zastanawiam się,czy księża właśnie tak traktują swoich parafian?
                      • ethanak Re: Parafianin... 27.01.07, 18:27
                        yyy chyba coś się koledze pokręciło.Może chodziło ci o patafiana?Ale to raczej
                        potoczne określenie...
                        • dj-mix Re: Parafianin... 28.01.07, 00:58
                          a gdzie tam... polecam sł. PWN
                          • ethanak Re: Parafianin... 28.01.07, 01:33
                            Szczerze ? Wydaje mi się że nie ma nic obraźliwego w słowie parafianin.
                  • mozilla.org Re: Votum Dziękczynne 26.01.07, 09:37
                    > Budowa Sw.Op.Bożej to nasz niezrealizowany z wielu względów obowiązek wobec
                    > przeszłych pokoleń.

wydaje mi sie, ze takie rozumienie obowiazku jest anachronizmem i ociera sie o
                    intelektualny kicz. nie wolalbys stworzenia funduszu stypendialnego dla biednych
                    dzieci, budowy kilkunastu domow samotnej matki, czy wsparcia rodzinnych domow
                    dziecka? oczywiscie duzo latwiej zbudowac napuszona swiatynie niz zauwazyc
                    samotnych emocjonalnie, zgwalcone nastolatki z dzieckiem w łonie, czy
                    smierdzacych od ropnych ran bezdomnych. tak mamy oazy, strach przed teczkami i
                    ograniczone umysly fanow radyjka. polski kosciol.
                    • rokoman Re: Votum Dziękczynne 26.01.07, 10:12
                      Niestety o intelektualny kicz ociera się twoja wypowiedż.
                      Koścół jak żadna inna instytucja zajmuje się i wspomaga samotne matki,
                      bezdomne dzieci, nastolatki zgwałcone niosące dzieci w swoich łonach. Zastępuje
                      w tym państwo, które z racji instytucjonalnej ma obowiązek się tymi problemami
                      zająć.
                      Kościół, ani żadna religia monoteistyczna nie naucza i propaguje rozpustę,
                      pornografię, brak szacunku dla bliźniego, szczególnie w potrzebie.
                      A już szczegolmnie strachu przed " jakimiś " teczkami.
                      Fani Radia Maryja nie muszą mieć koniecznie ograniczonych umysłów. To ich prawo
                      wyboru!
                      A Polski Kościół zostaw w spokoju! Jeśli nie należysz do kościelnej wspólnoty,
                      wyznajesz ateizm, to też twoje prawo wyboru.
                      • mozilla.org Re: Votum Dziękczynne 26.01.07, 10:47
                        > Koścół jak żadna inna instytucja zajmuje się i wspomaga samotne matki,
                        > bezdomne dzieci, nastolatki zgwałcone niosące dzieci w swoich łonach.

ale jak to sie ma do tego, co napisalem? nijak

> A Polski Kościół zostaw w spokoju! Jeśli nie należysz do kościelnej wspólnoty,
                        > wyznajesz ateizm, to też twoje prawo wyboru.

a kim ty jestes, by mi rozkazywac? kolejnym obronca rozdzierajacym koszule i
                        rzucajacym sie na kolana przed matka ojczyzna, kosciolem i czyms jeszcze?
                        KK jest tak samo twoj jak i moj. poza tym naucz sie wyciagac wnioski wylacznie
                        na podstawie slow innych forumowiczow a nie wlasnych dopowiedzen i zlych
                        interpretacji.
                      • tytt Re: Votum Dziękczynne 26.01.07, 11:05
                        rokoman napisał:

> Niestety o intelektualny kicz ociera się twoja wypowiedż.
                        > Koścół jak żadna inna instytucja zajmuje się i wspomaga samotne matki,
                        > bezdomne dzieci, nastolatki zgwałcone niosące dzieci w swoich łonach.
                        Zastępuje
                        >
                        > w tym państwo, które z racji instytucjonalnej ma obowiązek się tymi
                        problemami
                        > zająć.

przecież to tysiące nierobów-i mała cząstka z nich robi coś pożytecznego-to
                        jakiś sukces? to powinny wypływać z istoty kościoła! jego wspolnotowosci,
                        ewangelii jednej po drugiej! ty naprawdę jesteś niedowidzący.. albo za stary
                        już na poszerzenie swojego widzenia.

> Kościół, ani żadna religia monoteistyczna nie naucza i propaguje rozpustę,
                        > pornografię, brak szacunku dla bliźniego, szczególnie w potrzebie.

propaguje rozne inne niep[ozyteczne rzeczy,ale nie chce mi się wnikac. przede
                        wszystkim archaiczne postrzeganie czlowieka i swiata,przez co wszystkie kraje,w
                        ktorych religia odgrywa dominującą rolę gospodarczo są daleko w tyle..

> A już szczegolmnie strachu przed " jakimiś " teczkami.
                        > Fani Radia Maryja nie muszą mieć koniecznie ograniczonych umysłów. To ich
                        prawo
                        >
                        > wyboru!

prawo wyboru,z którego jednak swiadomie nie korzystają. poza tym niech mają
                        swoj wybór-problem w tym,ze te ich wybory dosięgają mnie

> A Polski Kościół zostaw w spokoju! Jeśli nie należysz do kościelnej
                        wspólnoty,
                        > wyznajesz ateizm, to też twoje prawo wyboru.

cięzko mu pozostawić tę kwestię w spokoju skoro wydawane są jego pieniądze no
                        kolejny debilny projekt? i jak śmiesz mowic ze 40mln to nieznacząca kwota dla
                        emerytow i rencistow! puknij sie kolego w głowę naprawdę!
                  • apologetaj Kropla w morzu 27.01.07, 18:52
                    Rokoman, piszesz: "Pieniądze przeznaczone na budowę Sw. Op. Bożej to kropla w
                    morzu potrzeb blisko 4 mln armii polskich rencistów i emerytów".
                    Przypomina mi to opowieść o człowieku, który szedł plażą, zbierał wyrzucone
                    przez morze ostrygi i wrzucał je do wody. Przechodzący tamtędy obcy rzekł: po
                    co to robisz? Wszystkich i tak nie uratujesz. A ten odpowiedział: "tak, ale dla
                    tych, które wrzucę do wody, to oznacza życie.
                • emax4 Re: Votum Dziękczynne 26.01.07, 17:38
                  Popieram to, co napisałaś.
              • semeon Re: 26.01.07, 14:44
                jesteśmy ją winni pokolenim. Tak za 124 lata niewoli od roku 1795 do 1919.
                • tytt Re: 28.01.07, 13:37
                  semeon napisał:

> jesteśmy ją winni pokolenim. Tak za 124 lata niewoli od roku 1795 do 1919.

LOL

mozesz rozbudować trochę tę myśl? nie bardzo rozumiem ten dość pusty slogan. ja
                  nie czuje się winy budowac koscioła ludziom sprzed setek lat ani bogu, skoro
                  nas tak sprawiedliwie doświadczał.. i jeszcze dołożył nam w 1939 r i w zasadzie
                  odpuscił lekko po 1989, ale lekko, bo przecież tak naprawdę rządzi nami dalej
                  komuna-tak oboje z rokoko twierdzicie.. więc gdzie ta opatrzność? i gdzie ta
                  wina? tym bardziej moja? twoja? nawet jesli by była wolałbym nakarmic tymi
                  milionami głodne dzieci-kto wie,moze i ci ktorym jestescie winni świątynie też
                  woleli by przeznaczyć te pieniądze na bardziej szczytny cel?
                  • ethanak Re: 28.01.07, 14:44
                    Katolicy są winni od urodzenia.Poczucie winy ma zablokować twoją wolną wolę tak
                    byś sprawnie i w bojaźni bożej wykonywał polecenia kościoła a być może ominie
                    cię kara za grzech pierworodny - nie zapominaj że to jedyna ścieżka do
                    zbawienia ;)
          • emax4 Re: 40 mln z kasy ZUS przeznaczono na świątynię.. 26.01.07, 17:33
            Wątpię osobiście. Prymasi nikomu niczego nigdy nie dali. Oni tylko biorą.
    • rozczarowana-torunianka Re: 40 mln z kasy ZUS przeznaczono na świątynię.. 26.01.07, 18:43
      ciekawa dyskusja, to wtrącę swoje trzy grosze także;)

najciekawsze miejsca, które jako turyści na ogół zwiedzamy poza miejscami, gdzie
      można coś zjeść, wypić i się rozerwać, to muzea i kościoły. Kościoły, niestety,
      coraz częściej zamykane. Wśród nich trafiają się czasami także wotywne, bądź
      zawierające obiekty sztuki, ufundowane jako wota z jakiejś okazji.

Dobrze byłoby, gdybyśmy i my także coś zostawili kolejnym pokoleniom, bo te
      bloki betonowe to rozlecą się jeszcze za naszego życia.

Ale jestem przeciwna, aby wybierane przez nas władze, odpowiedzialne niby za
      nasz dobrobyt, z naszych składek budowały pomniki własnej chwały, bez względu na
      to jakiego przeznaczenia.

Świątynię Opatrzności Bożej niech zbudują Polacy z własnych pieniędzy. Jak się
      do tego władze nie będą mieszały, to może też dorzucę swoją składkę. Ta
      świątynia może być budowana długo, aby każdy mógł swoją małą cegiełkę dołożyć.
      Ale skoro ma to być wotum, to pieniądze na ten cel nie mogą być ZABIERANE komuś,
      bo na krzywdzie ludzkiej tylko chwasty rosną. Tak mi się wydaje, nie wiem czy
      słusznie.

• rokoman Re:. 26.01.07, 20:21
        Z każdej dyskusji prowadzonej na odpowiednim poziomie i wzajemnym szacunku
        dyskutantów można wynieść wiele dobrego. Podnieść zasób wiadomości, zmienić
        poglady i ocenę określonych spraw i wydarzeń. Oczywiście pod wspomnianymi na
        wstępie warunkami. Jak jednak oceniać następujące argumenty:
        Patriotyzm pełen obłudy ?
        Obłudni malutcy kłamcy.
        Mamy 21 wiek.
        Parafianin oznacza człowieka ograniczonego i zacofanego.
        Intelektualny kicz.
        Kościół propaguje archaiczne postrzeganie człowieka.
        Puknij się kolego w głowę !
        Niewątpliwie ten ostatni, mocny argument w polemice przeważył!
        Dziękuje serdecznie współdyskutantom, szczególnie za mocne, rzeczowe argumenty.
        Uroczej toruniance za inteligentne i wyważone podsumowanie. Amen!
        • glasnevin Re:. 27.01.07, 16:55
          slyszalem juz okreslenia Polak=katolik ale tu widze patriota=katolik. Czy ty
          czlowieku jestes normalny? puknij sie w dyńke bo tego nie mozna juz czytac.
          • ethanak Re:. 27.01.07, 18:24
            Cóż taka jest nauka naszego kościoła - kim jesteś będąc Polakiem? Przede
            wszystkim chrześcijaninem , potem katolikiem , potem Polakiem.Reszta się nie
            liczy - gejom , komuchom , liberałom , Żydom polski kościół mówi
            nie.Jednocześnie każdy morderca , narkoman , złodziej może uzyskać przebaczenie
            w kościele.Kobieta która dokonała aborcji po gwałcie na miłosierdzie polskich
            księży już liczyć nie może a lekarz (pewnie Żyd) który tego zabiegu dokonał to
            ogóle powinien zostac ukamienowany...
            • rozczarowana-torunianka Re:. 27.01.07, 18:55
              ethanak, czyżbyś otworzył jakiś konkurencyjny kościół, że w wątku poświęconym
              wydatkowaniu funduszy przez rządzących, przez Ciebie założonym, zabierasz się za
              naukę kościoła katolickiego, nazywając go na dodatek "naszym"?

Znowu Cię nie rozumiem;)
              • ethanak Re:. 27.01.07, 19:10
                Jak to jest że katolikowi nie wolno komentować posunięć własnego kościoła?
                Zbliżamy się pod tym względem do islamu.Jestem zwolennikiem kościoła
                nowoczesnego , otwartego , postępowego.Dezycje w stylu przeniesienia milionów
                dzieciątek z czyścca do nieba jednym podpisem papieża wydają mi się
                niedorzeczne.Marzy mi się Kościół , dyskusja społeczna nad jego kształtem w
                poszanowaniu innych religii i kultur.Jest to coraz mniej realne.A wątek już
                dawno zszedł na tematy religijne - w końcu budowa za pieniądze WSZYSTKICH
                Polaków ma być wotum dziękczynnym.
                • rozczarowana-torunianka Re:. 27.01.07, 19:34
                  a to zmienia postać rzeczy. Ja uważam, że nie tylko wolno, ale należy komentować
                  posunięcia własnego kościoła. Stąd dołączyłam do wątku założonego przez
                  rokomana, reagując na oszustwa abpa Wielgusa.

Ale inną zupełnie sprawą jest postępowanie naganne, niezgodne z regułami
                  kościoła, a inną same reguły.

W czasie rozpowszechnionego, żeby nie powiedzieć rozpasanego, relatywizmu
                  moralnego, który skutkuje tym, że złoczyńca zaczyna mieć więcej praw i
                  przywilejów od ofiary, uważam, że Dekalog jest ważnym drogowskazem.
                  Usprawiedliwianie łamania tych zasad nie jest drogą do lepszego świata.

A co do postępowości, to zależy co dla kogo jest postępowym. Zaś dyskusja
                  społeczna nad poszanowaniem innych religii i kultur toczy się. Może trochę zbyt
                  wolno, ale jednak toczy się. Zapoczątkowano ją w Toruniu na Colloqium
                  Charitativum;)
                  • ethanak Re:. 28.01.07, 00:46
                    Brak jest jednej rzeczy w Kościele - świeckiej siły sprawczej zmian.Kościół
                    stoi na stanowisku że może być reformowany tylko od wewnątrz i tylko
                    przez "swoich".Kościół za wszelką cenę broni swojej nieomylności co jest
                    zrozumiałe jeżeli weźmiemy pod uwagę pierwiastek wiary i spuścizny pod postacią
                    następców św.Piotra i Apostołów.Z drugiej jednak strony Kościół jest
                    organizacją tworzoną przez ludzi dla ludzi a nie chce wpuścić w swoje szeregi
                    świeckich reformatorów - brak jest porozumienia z organizacjami pozakościelnymi
                    i inteligenckimi zajmującymi się myślą teologiczną.Ba - nie istnieją takowe bo
                    i po co skoro nikt by nie zważał na to co mają do powiedzenia.
                    • rozczarowana-torunianka Re:.sprawcza siła 28.01.07, 23:02
                      myślę, że jednak to świecka sprawcza siła sprawiła, że ingres abpa Wielgusa
                      został odwołany. Wprawdzie wśród hierarchów widać było różne opcje, ale ta
                      właściwa nie zwyciężyłaby, gdyby nie świeccy, mocno protestujący przeciw takiemu
                      pasterzowi.

Owszem, hierarchia kościelna poczuła się władczo i tytułem władzy chciała
                      posłuszeństwo nakazać, ale jak widać, kościół większy jest niż zgnuśniała
                      hierarchia.

Kościół katolicki jako instytucja nie jest oczywiście wolny od grzechu, gdyż
                      społeczeństwo z którego księża pochodzą, jakie jest, każdy widzi.
                      A co organizacji pozakościelnych to ich istnienie zależy od świeckich, którzy
                      byli w stanie założyć tylko (i aż!) Kluby Inteligencji Katolickiej, które chyba
                      jednak coś do powiedzenia miały i ich głos się liczył.

A skoro my teraz bardziej gonimy za .... (niech każdy sam wpisze swoje cele)
                      i nie mamy czasu na działania własne, a nie cudze, to czyja to wina? Kościoła
                      katolickiego? No tak, skoro jego częścią jesteśmy;) Czyli we własne piersi
                      trzeba byłoby się uderzyć;)

Pozdrawiam
                • tytt Re:. 28.01.07, 13:45
                  zastanawiam się na ile takie marzenia osób no inteligentnych nie są desperacką
                  walką o bycie we wspólnocie, w religii, walką o religię.. wydaje mi się ethanak-
                  nie zrozum mnie źle-ale jakby ta reforma, ten progres i dyskusja o którą wołasz-
                  no ona chyba jednak uderza w istotę kościoła katolickiego.. to o co wołasz
                  pachnie relatywizmem, ewolucją-to są gwozdzie do trumny dla kk. wydaje mi się
                  tym samym,ze chyba jednak osoby takie jak ty kk odrzuca.. musisz sie chyba z
                  tym pogodzic! :)
                  • ethanak Re:. 28.01.07, 16:43
                    Tyle że z tego co wiem kościół prowadzi dyskusję o dogmatach , o kształcie
                    kościoła ale poza głównym nurtem jego nauki.Księża na ambonach sprzedają naukę
                    dla mas - rzadko zdarza się usłyszeć coś odkrywczego , cennego czy zwyczajnie
                    ciekawego.Gdy kościół ma problem z dogmatami albo nowymi wytycznymi zawsze może
                    się odwołać do wiary - to prawie tak samo jak układ dla PiS.Cóż być może masz
                    rację że KK nie jest dla wszystkich...
        • tytt Re:. 28.01.07, 13:58
          rokoman napisał:

> Z każdej dyskusji prowadzonej na odpowiednim poziomie i wzajemnym szacunku
          > dyskutantów można wynieść wiele dobrego. Podnieść zasób wiadomości, zmienić
          > poglady i ocenę określonych spraw i wydarzeń. Oczywiście pod wspomnianymi na
          > wstępie warunkami. Jak jednak oceniać następujące argumenty:
          > Patriotyzm pełen obłudy ?
          > Obłudni malutcy kłamcy.
          > Mamy 21 wiek.
          > Parafianin oznacza człowieka ograniczonego i zacofanego.
          > Intelektualny kicz.
          > Kościół propaguje archaiczne postrzeganie człowieka.
          > Puknij się kolego w głowę !
          > Niewątpliwie ten ostatni, mocny argument w polemice przeważył!
          > Dziękuje serdecznie współdyskutantom, szczególnie za mocne, rzeczowe
          argumenty.
          >
          > Uroczej toruniance za inteligentne i wyważone podsumowanie. Amen!

szczęść boże!

pan wybaczy,ale moje 'puknij się w głowę' jest niczym wobec tego,że nazywa mnie
          pan o zgrozo toruńczykiem L O L :)
          poza tym jest pan przewrażliwiony-nikt tu nikogo nie obraża, bez przesady.
          tak sobie czytam co torunianka pisze o turystyce sakralnej-przypomnailem sobie
          ostatnio moją wizytę w gnieznie. wracalem sobie z poznania a ze jestem ciekawy
          świata postanowilem sobie zajechac do katedry gnieźnienskiej. wyszedlem z niej
          uboższy o uwaga 25pln tylko dlatego,że chciałem...trochę poczytać, zobaczyć św
          wojciecha w świetle jak i inne zakątki kościoła-wszędzie wrzuć monetę, wrzuć
          monetę.. mam nadzieję,ze nie bedziesz się silił na trywializm typu 'ta kasa
          jest potrzebna na utrzuymanie świątyni'.. zachowajmy choć odrobinę zdrowego
          rozsądku!
          • rozczarowana-torunianka Re:. do tytta 28.01.07, 23:27
            tytt napisał:

> poza tym jest pan przewrażliwiony-nikt tu nikogo nie obraża, bez przesady.
            > tak sobie czytam co torunianka pisze o turystyce sakralnej-przypomnailem sobie
            > ostatnio moją wizytę w gnieznie. wracalem sobie z poznania a ze jestem ciekawy
            > świata postanowilem sobie zajechac do katedry gnieźnienskiej. wyszedlem z niej
            > uboższy o uwaga 25pln tylko dlatego,że chciałem...trochę poczytać, zobaczyć św
            > wojciecha w świetle jak i inne zakątki kościoła-wszędzie wrzuć monetę, wrzuć
            > monetę.. mam nadzieję,ze nie bedziesz się silił na trywializm typu 'ta kasa
            > jest potrzebna na utrzuymanie świątyni'.. zachowajmy choć odrobinę zdrowego
            > rozsądku!

czy ktoś zmuszał Cię do włączania oświetlenia przy czytaniu? A utrzymanie
            świątyń właśnie kosztuje i jest skarbonka bez dna. Przeciekają dachy, ściany,
            freski i obrazy wymagają konserwacji i to kosztownej, a mecenasów brak.
            Czyli braki, jak wszędzie.

I tak przy okazji mam jedno pytanie dodatkowe.

Co to dla Ciebie znaczy, że "mamy 21 wiek"?
            • tytt Re:. do tytta 29.01.07, 17:40
              rozczarowana-torunianka napisała:

> tytt napisał:
              >
              > > poza tym jest pan przewrażliwiony-nikt tu nikogo nie obraża, bez przesady
              > .
              > > tak sobie czytam co torunianka pisze o turystyce sakralnej-przypomnailem
              > sobie
              > > ostatnio moją wizytę w gnieznie. wracalem sobie z poznania a ze jestem ci
              > ekawy
              > > świata postanowilem sobie zajechac do katedry gnieźnienskiej. wyszedlem z
              > niej
              > > uboższy o uwaga 25pln tylko dlatego,że chciałem...trochę poczytać, zobacz
              > yć św
              > > wojciecha w świetle jak i inne zakątki kościoła-wszędzie wrzuć monetę, wr
              > zuć
              > > monetę.. mam nadzieję,ze nie bedziesz się silił na trywializm typu 'ta ka
              > sa
              > > jest potrzebna na utrzuymanie świątyni'.. zachowajmy choć odrobinę zdrowe
              > go
              > > rozsądku!
              >
              > czy ktoś zmuszał Cię do włączania oświetlenia przy czytaniu?

niebardzo rozumiem ten argument?

A utrzymanie
              > świątyń właśnie kosztuje i jest skarbonka bez dna. Przeciekają dachy, ściany,
              > freski i obrazy wymagają konserwacji i to kosztownej, a mecenasów brak.
              > Czyli braki, jak wszędzie.

kochaniutka, katedra gnieźnieńska jest drugim bodaj w wielkopolsce miejscem
              odwiedzanym przez wycieczki-każda wycieczka to ogromna kasa.. poza tym wpisana
              jest w rejestr zabytków pierwszego stopnia i ma określone subwencje ze środków
              miejskich! m.in. na konserwacje.. po trzecie za kasę zbieraną tą metodą to
              możnaby już dwie kolejne postawić obok siebie! po czwarte-jak wiesz, podatków
              diecezja nie płąci.. nic nikomu nie płąci, ziemia kościoła-budynek kościoła.
              możesz twierdzić ze te pieniądze są na utrzymanie katedry-ja śmiem twierdzić,ze
              idą na co innego.. jakoś instytucja kościoła i sami księża swoim zachowaniem
              potwierdzają bardziej moje przypuszczenia-ale wiesz, kwestia wiary :)

> I tak przy okazji mam jedno pytanie dodatkowe.
              >
              > Co to dla Ciebie znaczy, że "mamy 21 wiek"?

mówiąc mamy 21 wiek mam na myśli,że jednak-wbrew temu,co chce KK ludzie i świat
              się zmieniają.. wiesz, upływa czas, temu upływowi towarzyszą zmiany.. te z
              kolei zachodzą w umysłach ludzkich również, a przynajmniej powinny
              teoretycznie. itd itd
            • tytt Re:. do tytta 29.01.07, 17:54
              rozczarowana-torunianka napisała:

>
              poza tym zle mnie zrozumiałaś-zeby cokolwiek poczytać trzeba było zapłącić-nie
              chodzi o kwestię oświetlenia.. oświetlenie włączyłem sobie zeby mi się św
              wojciech wyłonił z mroku choć na chwilę..
      • yanko1 Re: 40 mln z kasy ZUS przeznaczono na świątynię.. 27.01.07, 19:46
        Brawo torunianko! Pierwsza mądra wypowiedż. Tak samo rozumiem votum.
        Dobrowolny, osobisty dar serca. Dar dziękczynny za odebrane łaski wzglednie
        jako prośba o dalszą opiekę. I nikt nas w tym nie wyręczy! Rokoman plecie
        bzdury o konstytucji 3-go Maja. Nic takiego tam nie ma! Ciekawe też , że razi
        go prawdziwa świątynia wotywna w Licheniu!
        • rozczarowana-torunianka Re: 40 mln z kasy ZUS przeznaczono na świątynię.. 27.01.07, 20:09
          brawa niezasłużone. Rokoman bzdur nie plecie, tylko przedstawił własny pogląd na
          decyzję finansowania tej Świątyni. Sejm Czteroletni podjął taką Uchwałę, ale nie
          zdołał jej wcielić w życie, bo jak wiadomo, uchwalenie Konstytucji 3-go Maja nam
          się udało, ale niepodległości utrzymać już nie.

Nie wiem czy mam rację. Myślę tylko, że nie można budować świątyni kosztem
          emerytów i rencistów. Może gdyby komu innemu zabierano te pieniądze to byłabym
          za. Ale nie podejmuję się wskazać komu zabrać;)
      • apologetaj Do Torunianki 27.01.07, 20:27
        Słusznie!!!!
    • szczamnapis może pisuary za własne pieniądze będą stawiały 27.01.07, 20:00
      klechom takie współczesne złote cielce-pomniki pychy, bezkarności, pedofilii,
      jeżdżenia po pijaku?? Wtedy proszę bardzo. A na chwilę obecna jest to szybki
      marsz w strone państwa wyznaniowego.

P.S.
      rokofiucie-nie wysilaj się, i tak wyciskam wągry w twoim kierunku, gdyż nie mam
      życzenia z tobą dyskutować (mój kot w porównaniu z tobą jest wulkanem intelektu)
      • rozczarowana-torunianka Re: może pisuary za własne pieniądze będą stawiał 27.01.07, 20:13
        wprawdzie nie jestem godna wzroku podnieść w stronę twego wysokiego intelektu,
        który wprost oślepia, ale ośmielę się zwrócić ci uwagę, że nic ci do zezwalania
        - masz jeden głos i tyle.
        • apologetaj w sprawie intelektu 27.01.07, 20:18
          Już klikałam na kosz, szkoda naszych ócz, Torunianko.
          • rozczarowana-torunianka Re: w sprawie intelektu 27.01.07, 20:20
            no, ale ka_zet nierychliwy;)
            pozdrawiam i oddalam się:)))
          • szczamnapis forma ci nie odpowiada?ale publiczne pieniążki dla 03.02.07, 15:38
            pasożytów to można przekazywać, i to nie razi twoich ócz? A forma łamania prawa
            przez przez tych pseudo-reprezentantów narodu juz ci nie przeszkadza? A to że
            nie ma kasy na leczenie chociażby dzieci z nowotworami, to tobie też nie
            przeszkadza? Bo ogólnie jest super, że klecha będzie miał pałac, a dzieci pójdą
            na cmentarz? to twoich ócz nie nie ukłuje, a i czarnuch jeszcze na pogrzebie
            zarobi.
            • apologetaj Re: forma ci nie odpowiada?ale publiczne pieniążk 03.02.07, 16:41
              Posłuchaj, wulgarny nicku: gdyby ci się chciało czytać wątek w którym zabierasz
              głos, to byś przeczytał, że protestuję przeciwko 40 milionom na Światynię
              Opatrzności Bożej. Opatrzność (i kasa) bardziej jest teraz potrzebna pacjentom
              szpitali, którym skończyły się środki finansowe. Z pewnością.
              Ale TWÓJ WULGARNY NICK nie będzie mi odpowiadał nigdy, mimo zbieżności
              niektórych poglądów. Jest bowiem wyjatkowo chamski i obrzydliwy. I będę klikać
              kosz ilekroć go zobaczę, niezależnie od tego, co potem zrobi ka_zet. Dla zasady.
              • szczamnapis mój nick moim nickiem, jeżeli będę miał zyczenie, 03.02.07, 17:05
                mogę zarejestrować sobie nick defekujęnakaczory,kwiczęnawidomkondoma i równie
                głupawe, możesz więc sobie klikać na nawet na przycisk do mikrofalówki-jest mi
                to zdecydowanie obojętne.
    • and283 ........TO JEST CHORE... 30.01.07, 14:43
      ....znam dwóch sąsiadów, którzy w czynie społecznym, pomagali w budowie
      kościoła, biedacy, przy okazji w swoich chałupach przeprowadzili równocześnie
      generalne remonty swoich mieszkań.. z renty wówczas ok. 500 zł.. Znam biskupa,
      myśliwego...
      na ambonie darł ryja na swych wasali, że dają mało kasy na tacę.. a później
      zaopatrzył się w sztucer wartości ok. 70 tys. PLN....... i
      co?..............biskup myśliwym... a które przykazanie mówi: NIE ZABIJAJ..........
    • lila87 Re: 40 mln z kasy ZUS przeznaczono na świątynię.. 05.02.07, 14:07
      w kraju bieda aż piszczy a oni sobie pomniki i świątynie stawiają, szpitale chcą
      zamykać... onkologie dla dzieci też chcą zamknąć i skazać je na śmierć i mają je
      gdzieś, ale na te ich świątynie to zawsze pieniądze się znajdą! np w bydgoszczy
      na osowej po co ten kościół? następne pięniądze wyrzucone w błoto jak niżej mają
      już jeden kościół... a posłowie to po kiego mają 13 pensje? powinni to oddać,
      nic nie robią a biorą kase...
      • apologetaj Posłowie mają "13-kę"????? 05.02.07, 14:16
        Jeżeli oni maja 13-kę, to ja żądam 13-EJ EMERYTURY!!!
    • dariusz.z Re: 40 mln z kasy ZUS przeznaczono na świątynię.. 06.02.07, 19:45
      to dlatego, że emerytom już bliżej Boga niż lepszej emerytury
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka