27.01.07, 12:27
witam, od jakiegos czasu pracuje w duzej miedzynarodowej firmie. dostalem
niedawno oferte od jednego z dostawcow wspomagania naszej wspolpracy
prywatnie. co robic? etyka w biznesie to raz, ale kusi i to bardzo. a jezeli
sie zdecyduje to co mi grozi? poza wyrzutami sumienia? a jak przeprowadzac te
prywatne tranzakcje jezeli "kooperant" jest bardzo daleko. przelewu na wlasne
konto nie zaryzykuje. a moze powinenem Mu z gory poedziekowac?
Obserwuj wątek
    • ethanak Re: łapówka 27.01.07, 13:44
      No cóż - jeżeli współpraca z kooperantem twojego pracodawcy ma dotyczyć tej
      samej materii co główna działalność twojego pracodawcy to jest to conajmniej
      nieetyczne i musisz liczyć się ze zwolnieniem może nawet w trybie
      dyscyplinarnym a to utrudniłoby ci znacznie znalezienie nowej pracy.Chyba że
      poletko jest ciut inne a ty założyłabyś swoją działalność ale wtedy też nie
      licz że szefowie będą na to przychylnie patrzeli.Podsumowując - możesz to
      zrobić ale tak żeby nikt z firmy się o tym nie dowiedział bo ryzykujesz utratą
      pracy.
      • ziutaziuta1 Re: łapówka 29.01.07, 16:00
        to sie wszystko zgadza i z ta etyka tez ale kusi cholerwsto. a jak to robic
        zeby sie pracodawca nie dowiedzial? wlasnie w tym tkwi problem. tak w sumie to
        nie najwiekszy problem ale wazny dosc. bo strach mnie troche wstrzymuje od
        decyzji.
        • intervention Re: łapówka 29.01.07, 16:05
          Nie da się tego zrobić, zeby przełożeni nie dowiedzieli się. Będzie jakaś
          kontrola i wszystko wykaże. Moja babka zawsze powtarzała: "kłamstwo ma krótkie
          nogi" albo "wypływa na wierzch oliwa sprawiedliwa".
        • ethanak Re: łapówka 29.01.07, 18:37
          > to sie wszystko zgadza i z ta etyka tez ale kusi cholerwsto. a jak to robic
          > zeby sie pracodawca nie dowiedzial? wlasnie w tym tkwi problem. tak w sumie
          to
          > nie najwiekszy problem ale wazny dosc. bo strach mnie troche wstrzymuje od
          > decyzji.

To nic się nie bój tylko licz się ze stratą pracy zrób rachunek - ten interes
          będzie ci się opłacał tylko wtedy jeżeli będzie ci się opłacało robić to nie
          mając dotychczasowej pracy.Zrób to tylko wtedy.A jeżeli tak to może warto się
          po prostu zwolnić i zacząć robić to o czym mówisz ? ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka