Dodaj do ulubionych

Praca za łapówkę

04.11.24, 12:55
Czy zapłaciły byście pracodawcy za przyjęcie do pracy? Ostatnio dowiedziałem się że tak zrobił znajomy. Fakt że był zdesperowany - pracy szukał pół roku, żona w ciąży a on nie może wyjechać za granicę. W dodatku facet ma inżyniera pracował w jakiejś firmie wytwarzającej drzwi. A myślałem że mamy rynek pracownika...
Obserwuj wątek
    • ministra_prawdy Re: Praca za łapówkę 04.11.24, 13:25
      tanebo001 napisał:

> facet ma inżyniera pracował w jakiejś firmie wytwarzającej drzwi.

Pewnie to inżynier sprzedaży.
      Normalni inżynierowie po politechnikach są rozchwytywani.
      • poszetka Re: Praca za łapówkę 04.11.24, 13:29
        Handlowcy są poszukiwani wszędzie, to praca zwykle mobilna.
    • poszetka Re: Praca za łapówkę 04.11.24, 13:28
      Zastanawiam się komu miałabym zapłacić i jak to zaproponować? HR na rozmowie wstępnej czy przyszłemu szefowi podczas 3 etapu? Rozumiem, że tak może działać Polska w mniejszych miejscowościach u tzw prywaciarza, ale i tak ciężko mi w to uwierzyć. Inżynier płacący za pracę ?? Jakie to województwo?
      • tanebo001 Re: Praca za łapówkę 04.11.24, 13:46
        Śląskie. Zapytałem jak to zrobił. Powiedział że to miał być żart. Na koniec rozmowy pani z HR zapytała czy chce coś dodać. Zażartował że może dodać 5 tys. A pani nie załapała żartu i powiedziała ok. Wieczorem dostał telefon że został przyjęty. Pani z HR wręczył kwiaty i kopertę.
        • bazia_morska Re: Praca za łapówkę 04.11.24, 14:15
          To zapłacił pani z HR, a nie pracodawcy.
          Teraz pójdzie do szefa i opowie o tym, a pani z HR straci pracę. Pani z HR pójdzie na rozmowę, doda kolejnej pani 5 tysięcy i tak się to kręci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka