jaha9 Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 17:49 Tak się w życiu wydarzyło, że w ciągu ostatniego półtorarocza byłem czterokrotnie w szpitalach poznańskich i wielkopolskich i kazdorazowo trzeba było mieć swoje sztućce i kubek. W jednym ze szpitali klinicznych, mimo iż zostałem przyjęty po wcześniejszym wezwaniu o godz.8.30, w dniu przyjęcia nie otrzymałem obiadu, w następnym dniu po zabiegu w znieczuleniu miejscowym (rano) salowe zadecydowały, że obiadu również nie należy podawać. Dzisiaj w Wielkopolskim OW NFZ dowiedziałem się,że Sanatoria pomorskie, prowadzą działalność komercyjną i pierwszeństwo w pobycie i wyższym standarcie mają pacjenci z Niemiec,mimo, że mój pobyt jest za częściową odpłatnością!!! Oto sukcesy PiS-owskiego ministra prof. Religi, który nie potrafi naprawić tego co spier..lił minister, ten mały, z SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
sateda Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 17:50 W szpitalu MSWiA w Opolu nie dośc, że trzeba mieć własne sztućce, kubek czy papier toaletowy, należy mieć również ze sobą własny TERMOMETR. Jeśli pacjent musi wypić lek rozcieńczony w dużej ilości wody, wodę tę musi sam sobie kupić. A na badanie USG chodzi się z własnym ręcznikiem, bo szpitala nie stac na ligninę, żeby pacjent miał się czym wytrzeć. Tak zwane "posiłki" to farsa. Śniadanie i kolacja to 2 kromki chleba z masłem i popłuczyny po herbacie. Prawie jak karcer w wiezieniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 17:56 przeciez to norma w wielu szpitalach w calej Polsce... Bieda z nedza i wielki wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś
jola230678 Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 18:13 Jeszcze 2 miesiące temu zdziwiłabym się, że w szpitalu nie ma czym jeść. Teraz myślę, że to pewnie norma. Niedawno leżałam na porodówce i też rodzina musiała mi przywieźć sztućce, kubek, papier toaletowy... Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 18:17 a czy to tylko tego szpitala? Sama szłam z własnymi bo tam tylko łycha. Miś, Miś, ciągle. Dyrektor sie dziwi, to co widzi w szpitalu? Pielęgniarki? (bez obrazy szanowne panie). Odpowiedz Link Zgłoś
kuka9 Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 18:25 ale o co chodzi - przecież od kilku lat tak jest - i z tego co wiem to w większości placówek. Teraz dopiero o tym piszą - czyzby nikt z gazetowych redaktorków lub z ich rodziny nigdy w szpitalu nie leżał? no chyba, że michnik im opłaca jakiś prywatny. Odpowiedz Link Zgłoś
corday Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 18:37 No naprawdę uśmiałam się jak norka z tego świętego oburzenia w temacie sztućców i kubeczków:)Proszę Państwa system się wali, nie ma pieniędzy na nowoczesne leki, zabiegi, remonty, nowy sprzęt, pensje itp., a tu awantura o widelczyki. Gazeta powinna skrzętnie zarchiwizować tę dyskusję, abyście Państwo mogli ją z rozczuleniem przeczytać jak już przyjdzie czas, w którym będziecie sprzedawać samochody, żeby zrobić sobie by-passy.Życzę zdrowia, bo z pewnością już niedługo sporo podrożeje. Dr. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.nowak123 Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 18:29 Tak jest od lat w wielu szpitalach. Moje doświadczenia z 2 szpitali w Poznaniu i 1 szpitala we Wroclawiu i 1 szpitala w Ciechanowie potwierdzaja ta "sensacje". Widzialam chorych jedzacych palcami obiad, bo nie mieli innego wyjscia ...... Odpowiedz Link Zgłoś
irokezik Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 20:21 Współczuję. to tak ciężko zabrać ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
mt7 Sztućców brakuje, bo pacjenci podobno kradną. 05.02.07, 18:30 Myślę, ze częściowo jest to prawda. Chyba w każdym (państwowym)szpitalu jest taki problem od dawna. Nie rozumiem tej odkrywanej Ameryki. Odpowiedz Link Zgłoś
jsk39 Re: Sztućców brakuje, bo pacjenci podobno kradną. 05.02.07, 18:52 mt7 napisała: > Myślę, ze częściowo jest to prawda. Chyba w każdym (państwowym)szpitalu jest > taki problem od dawna. Nie rozumiem tej odkrywanej Ameryki. jsk39 odpisała :W czasie kilku pobytów w szpitalu zdecydowanie preferowałam używanie własnych sztućców ! Oczywista Ostrożność !aby do leczonej choroby nie doliczyć przeniesionej na niestarannie/lub wcale/ wyparzonych sztućcach . Biada obłożnie chorym bez pomocy rodziny lub przyjaciół! Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Sztućców brakuje, bo pacjenci podobno kradną. 05.02.07, 19:11 No przecież i tak kradną wszystko dookoła czyli metale kolorowe i zwykłe! Gdzieś tam nawet jakiś POLAK most ukradł bo stwierdził,że jak na jego działce to jego! A więc nie tylko pacjenci ale przede wszystkim POLACY Z DZIADA PRADZIADA ORAZ z KRWII I KOŚCII zabierają swoje!Swoje czyli ich! Czyli jednym słowem mówiąc pospólstwo rządzi bo wolność jest i basta. A jak wprowadzimy sztućce drewniane to też podpie.., na podpałkę! Odpowiedz Link Zgłoś
bfm-ek Bez przesady!!!!! 05.02.07, 18:51 Probem znany już od conajmniej roku.Owszem.Ale nie jest tak,że jak nie masz łyżki to juz będziesz zdychał z głodu.Żona w szpitalu została poinformowana (właśnie w miejskim)o konieczności zabrania potrzebnych rzeczy w tym wyżej wymienionych.Zapomnieliśmy i nic sie nie stało.Żona dostała a później oddaliśmy.Zastanówcie się gdzie szukacie sensacji Odpowiedz Link Zgłoś
guenterek Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 19:28 Przecież w warszawskich stołecznych szpitalach na Wołoskiej i na Brudnie jest dokładnie tak samo - nie podają pacjentom szpitalnym sztućców!!!!! zresztą nie bardzo jest też co jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
paboz Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 19:42 Co to za początkujący redaktor odkrył Amerykę?W większości polskich szpitali od lat nie dają ani sztućców,ani kubków,ani papieru toaletowego.Proszę to sprawdzić.Pierwszy z brzegu szpital:Pirogowa w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 19:44 Bydgoskie szpitale pewnie nie mają prawdziwych problemów, skoro tak duperelne powodują zamieszanie i oburzenie. Bywałem w wielu szpitalach w całej Polsce, także jako pacjent, i nigdzie nie spotkałem takiego problemu. Wszyscy pacjenci przynoszą własne sztućce, choćby ze względów higienicznych, a ci, którzy są nowicjuszami albo nie odczuwają potrzeby własnych sztuććów, dostają je od personelu. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka2411 Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 20:06 Szpital powinien zabezpieczyc wszystko co niezbedne pacjetowi W szpitalu mozna znalezc sie poza miejscem zamieszkania i daleko od rodziny Widzialam jak chorzy ludzie na boso albo w codziennym obuwiu wychodzili do toalety Oszczedzamy nie na tym co potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
irokezik Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 20:23 Puknij się w głowę. Możan kupić jednorazowe. Dla tych szczególnych przypadków powinien być zestaw dyżurny, ale do planowych nie. Trzeba tylko poinformować przy przyjęciu. Odpowiedz Link Zgłoś
tata60 Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 19:58 No bo są z ,,układu", a ,,układ" trzeba niszczyć. Zobaczycie, jak ludzie zaczną umierać, bo nikt ich nie będzie chciał leczyć, to dopiero się obudzimy, gdzie nas ,,Bracia Kaczyńscy" wpędzili. I co , Jarek wtedy powie,że winny ,,układ", czy PO. Zamiast z troską pochylić sie nad sprawami Panstwa, w jakimś chocholim tańcu daliśmy się wciągnąć w coś, co prowadzi do zguby tego narodu. Może bracia mają rację, że po nas choćby potop? Zamiast pisać durne komentarze anapiszcie co wam w duszy gra! Odpowiedz Link Zgłoś
irokezik "Niezwykły problem" 05.02.07, 20:10 Ale mają jedzenie za darmo. A sztućce moga zabrać ze sobą z domu lub może im je dostarczyć rodzina. Jak sa w cięzkim stanie to są żywieni pozajelitowy. Nie macie się czym HIENY ZAJMOWAĆ? Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa Re: "Niezwykły problem" 05.02.07, 23:01 irokezik napisał: > Ale mają jedzenie za darmo. > A sztućce moga zabrać ze sobą z domu lub może im je dostarczyć rodzina. > Jak sa w cięzkim stanie to są żywieni pozajelitowy. > Nie macie się czym HIENY ZAJMOWAĆ? Jedzenia za darmo nie ma. Zostało opłacone. Żywienie pozajelitowe - też opłacone. Nic za darmo! Skąd ci się to bierze,że za darmo leczenie, za darmo żywienie, za darmo wakacje? Odpowiedz Link Zgłoś
irokezik Re: "Niezwykły problem" 07.02.07, 19:14 Wszystko jest za darmo więc jest takie jakie jest. Zawsze mozna zamówić jedzenie na telefon. Jeśli można otrzymać leki nawet za 1000 PLN/dzień, to można się pogodzić z gorszym jedzeniem (to nie Wierzynek). Przyniesienie własnego kubka oraz sztućców powinno być oczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
romkoc Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 20:18 Szpital w Knurowie (Śląsk) stosuje identyczne praktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
silk67 Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 20:19 "po weekendzie sie wytłucze..." moze w sobote szpital wypożycza sztućce i zastawę na wesela i nie wracają ??? a w zwykły dzień się nic nie wytłucze za to ? idiota z tego dyrektora, i żeby nie wiedzieć że nie ma sztućców we własnym szpitalu to tylko imbecyl tak może Odpowiedz Link Zgłoś
leonard12 Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 20:39 Smiesza mnie wypowiedzi tych co uwazaja, ze sztucce przynosimy ze wzgledow higienicznych.Pomyslcie gdzie sie je zmywa! W umywalce ktora jest w sali i w ktorej wspollokator szpitalnej sali myl lapska albo sie golil.Nedza i brud w tych naszych szpitalach !! Odpowiedz Link Zgłoś
radiomaryja1 musimy płacić po 10 zł więcej, wtedy... 05.02.07, 20:40 będziemy jadać w gabinecie dyrektora i dostaniemy widelec i papier do wycierania dupy... Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 20:47 Nie narzekajcie, nie jest tak zle. poki co pacjent nie musi przyjezdzac z wlasnym lozkiem i stolem operacyjnym A jak sztucce kradna to na lancuch je dac Odpowiedz Link Zgłoś
ewike Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 20:59 Tez mi nowina... na koszalinskiej porodowce i oddz. patologii ciazy tez nie ma sztuccow, kubkow, papieru toaletowego, rok temu jak rodzilam podklady poporodowe wydawali na sztuki, skonczylo sie mydlo, na 5 dni mojego pobytu tylko przez pierwsze 2 dni bylo... MYDLO! W szpitalu.... gdzie ma sie kontakt z noworodkami, karmi sie je przewija... Praktycznie wszystko trzeba bylo miec swoje, wlacznie z kosmetykami dla dziecka i pieluchami. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Założę się, że na etaty dla kapelanów w szpitalu 05.02.07, 21:00 nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
andsin Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 21:07 W Warszawie w wojskowym na Szaserów od trzech nie ma czym jeść i co nikt o tym nie wie ? To już normalka w szpitalach. Odpowiedz Link Zgłoś
marys_ofo hahhaha ameryka 05.02.07, 21:15 w radomiu i zwoleniu już od dawna trzeba mieć własne sztuśce Odpowiedz Link Zgłoś
rokoman Re: 05.02.07, 21:24 najgorsze, że do szpitala pacjent musi być przyjęty z własną chorobą. Rozumiem że dotyczy to ciężarnych kobiet. Ważne przy tym, żeby tatuś byl znany, bo mogą wyniknąć kłopoty jak u niejakiej Renatki z Samoobrony. W poszukiwania tatusia musi się wdać Prokuratura Krajowa. A co który wskazany, to niewypał. No, ale żeby z własną chorobą! A gdzie wolność i demokracja, którą wywalczyliśmy ? Można zrozumieć brak kubków, sztućców, papieru toaletowego, wody, życzliwości, serca i kibla ! Wszystko zakrawa na aferę ! Odpowiedz Link Zgłoś
misspigy W Kaliszu też "ręcami" trzeba jeść 05.02.07, 21:18 W szpitalu Matki i dziecka - trzeba mieć własne sztućce i kubek ... Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 zdychaj narodzie- premzydent bedzie mial gdzie 05.02.07, 21:27 sie za was modlic..... 50 mln i 4 mld rocznie to kasa za zbawienie ciemnogrodu przez kler....... Odpowiedz Link Zgłoś
lexis2 Nie jest to odkrywcze.... 05.02.07, 21:29 mój ojciec chory na raka żoładka poddany został operacji w znanym zabrzańskim szpitalu. Jednym z problemów był nie tylko fatalny personel ale i brak sztućców. Oczywiście wszyscy o tym wiedzieli i nikt nie pisnął ani słówka. Jak u ruskich - myśleliśmy że tak powinno być..hehe Odpowiedz Link Zgłoś
mtw1 Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 21:37 Niedawno rodziłam w największym szpitalu w Płocku. Oczywiście,że sztućce musiałam mieć swoje. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale od kilku lat jest to normalna praktyka w tym szpitalu. Ci co nie mają rodzin mają jeść paluchami??? Bo przecież o "firmowe sztućce czy kubki" nie można się doprosić.To chyba normalna praktyka w szpitalach... Odpowiedz Link Zgłoś