Dodaj do ulubionych

Pacjenci szpitali nie mają czym jeść

• jaha9 Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 17:49
      Tak się w życiu wydarzyło, że w ciągu ostatniego półtorarocza byłem
      czterokrotnie w szpitalach poznańskich i wielkopolskich i kazdorazowo trzeba
      było mieć swoje sztućce i kubek. W jednym ze szpitali klinicznych, mimo iż
      zostałem przyjęty po wcześniejszym wezwaniu o godz.8.30, w dniu przyjęcia nie
      otrzymałem obiadu, w następnym dniu po zabiegu w znieczuleniu miejscowym (rano)
      salowe zadecydowały, że obiadu również nie należy podawać.
      Dzisiaj w Wielkopolskim OW NFZ dowiedziałem się,że Sanatoria pomorskie,
      prowadzą działalność komercyjną i pierwszeństwo w pobycie i wyższym standarcie
      mają pacjenci z Niemiec,mimo, że mój pobyt jest za częściową odpłatnością!!!
      Oto sukcesy PiS-owskiego ministra prof. Religi, który nie potrafi naprawić
      tego co spier..lił minister, ten mały, z SLD.
    • sateda Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 17:50
      W szpitalu MSWiA w Opolu nie dośc, że trzeba mieć własne sztućce, kubek czy
      papier toaletowy, należy mieć również ze sobą własny TERMOMETR. Jeśli pacjent
      musi wypić lek rozcieńczony w dużej ilości wody, wodę tę musi sam sobie kupić. A
      na badanie USG chodzi się z własnym ręcznikiem, bo szpitala nie stac na ligninę,
      żeby pacjent miał się czym wytrzeć.

Tak zwane "posiłki" to farsa. Śniadanie i kolacja to 2 kromki chleba z masłem i
      popłuczyny po herbacie. Prawie jak karcer w wiezieniu :)
    • mysz1978 Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 17:56
      przeciez to norma w wielu szpitalach w calej Polsce... Bieda z nedza i wielki
      wstyd...
    • jola230678 Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 18:13
      Jeszcze 2 miesiące temu zdziwiłabym się, że w szpitalu nie ma czym jeść. Teraz
      myślę, że to pewnie norma. Niedawno leżałam na porodówce i też rodzina musiała
      mi przywieźć sztućce, kubek, papier toaletowy...
    • sto100 Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 18:17
      a czy to tylko tego szpitala? Sama szłam z własnymi bo tam tylko łycha.
      Miś, Miś, ciągle. Dyrektor sie dziwi, to co widzi w szpitalu? Pielęgniarki?
      (bez obrazy szanowne panie).
      • kuka9 Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 18:22

• kuka9 Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 18:25
          ale o co chodzi - przecież od kilku lat tak jest - i z tego co wiem to w
          większości placówek. Teraz dopiero o tym piszą - czyzby nikt z gazetowych
          redaktorków lub z ich rodziny nigdy w szpitalu nie leżał? no chyba, że michnik
          im opłaca jakiś prywatny.
      • corday Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 18:37
        No naprawdę uśmiałam się jak norka z tego świętego oburzenia w temacie sztućców
        i kubeczków:)Proszę Państwa system się wali, nie ma pieniędzy na nowoczesne
        leki, zabiegi, remonty, nowy sprzęt, pensje itp., a tu awantura o widelczyki.
        Gazeta powinna skrzętnie zarchiwizować tę dyskusję, abyście Państwo mogli ją z
        rozczuleniem przeczytać jak już przyjdzie czas, w którym będziecie sprzedawać
        samochody, żeby zrobić sobie by-passy.Życzę zdrowia, bo z pewnością już niedługo
        sporo podrożeje. Dr.
    • dorota.nowak123 Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 18:29
      Tak jest od lat w wielu szpitalach. Moje doświadczenia z 2 szpitali w Poznaniu
      i 1 szpitala we Wroclawiu i 1 szpitala w Ciechanowie potwierdzaja
      ta "sensacje". Widzialam chorych jedzacych palcami obiad, bo nie mieli innego
      wyjscia ......
      • irokezik Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 20:21
        Współczuję. to tak ciężko zabrać ze sobą.
    • mt7 Sztućców brakuje, bo pacjenci podobno kradną. 05.02.07, 18:30
      Myślę, ze częściowo jest to prawda. Chyba w każdym (państwowym)szpitalu jest
      taki problem od dawna. Nie rozumiem tej odkrywanej Ameryki.
      • jsk39 Re: Sztućców brakuje, bo pacjenci podobno kradną. 05.02.07, 18:52
        mt7 napisała:

> Myślę, ze częściowo jest to prawda. Chyba w każdym (państwowym)szpitalu jest
        > taki problem od dawna. Nie rozumiem tej odkrywanej Ameryki.

jsk39 odpisała :W czasie kilku pobytów w szpitalu zdecydowanie preferowałam
        używanie własnych sztućców ! Oczywista Ostrożność !aby do leczonej choroby nie
        doliczyć przeniesionej na niestarannie/lub wcale/ wyparzonych sztućcach . Biada
        obłożnie chorym bez pomocy rodziny lub przyjaciół!

• jozefosmenda Re: Sztućców brakuje, bo pacjenci podobno kradną. 05.02.07, 19:11
          No przecież i tak kradną wszystko dookoła czyli metale kolorowe i zwykłe!
          Gdzieś tam nawet jakiś POLAK most ukradł bo stwierdził,że jak na jego działce to
          jego!
          A więc nie tylko pacjenci ale przede wszystkim POLACY Z DZIADA PRADZIADA ORAZ z
          KRWII I KOŚCII zabierają swoje!Swoje czyli ich!
          Czyli jednym słowem mówiąc pospólstwo rządzi bo wolność jest i basta.
          A jak wprowadzimy sztućce drewniane to też podpie.., na podpałkę!
    • bfm-ek Bez przesady!!!!! 05.02.07, 18:51
      Probem znany już od conajmniej roku.Owszem.Ale nie jest tak,że jak nie masz
      łyżki to juz będziesz zdychał z głodu.Żona w szpitalu została poinformowana
      (właśnie w miejskim)o konieczności zabrania potrzebnych rzeczy w tym wyżej
      wymienionych.Zapomnieliśmy i nic sie nie stało.Żona dostała a później
      oddaliśmy.Zastanówcie się gdzie szukacie sensacji
    • guenterek Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 19:28

Przecież w warszawskich stołecznych szpitalach na Wołoskiej i na Brudnie jest
      dokładnie tak samo - nie podają pacjentom szpitalnym sztućców!!!!! zresztą nie
      bardzo jest też co jeść.
    • paboz Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 19:42
      Co to za początkujący redaktor odkrył Amerykę?W większości polskich szpitali od
      lat nie dają ani sztućców,ani kubków,ani papieru toaletowego.Proszę to
      sprawdzić.Pierwszy z brzegu szpital:Pirogowa w Łodzi.
    • lubat Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 19:44
      Bydgoskie szpitale pewnie nie mają prawdziwych problemów, skoro tak duperelne
      powodują zamieszanie i oburzenie.
      Bywałem w wielu szpitalach w całej Polsce, także jako pacjent, i nigdzie nie
      spotkałem takiego problemu. Wszyscy pacjenci przynoszą własne sztućce, choćby ze
      względów higienicznych, a ci, którzy są nowicjuszami albo nie odczuwają potrzeby
      własnych sztuććów, dostają je od personelu.
      • sasanka2411 Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 20:06
        Szpital powinien zabezpieczyc wszystko co niezbedne pacjetowi
        W szpitalu mozna znalezc sie poza miejscem zamieszkania i daleko od rodziny
        Widzialam jak chorzy ludzie na boso albo w codziennym obuwiu
        wychodzili do toalety
        Oszczedzamy nie na tym co potrzeba
        • irokezik Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 20:23
          Puknij się w głowę. Możan kupić jednorazowe. Dla tych szczególnych przypadków
          powinien być zestaw dyżurny, ale do planowych nie. Trzeba tylko poinformować
          przy przyjęciu.
    • tata60 Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 19:58
      No bo są z ,,układu", a ,,układ" trzeba niszczyć. Zobaczycie, jak ludzie zaczną
      umierać, bo nikt ich nie będzie chciał leczyć, to dopiero się obudzimy, gdzie
      nas ,,Bracia Kaczyńscy" wpędzili. I co , Jarek wtedy powie,że winny ,,układ",
      czy PO. Zamiast z troską pochylić sie nad sprawami Panstwa, w jakimś chocholim
      tańcu daliśmy się wciągnąć w coś, co prowadzi do zguby tego narodu. Może bracia
      mają rację, że po nas choćby potop? Zamiast pisać durne komentarze anapiszcie
      co wam w duszy gra!
    • irokezik "Niezwykły problem" 05.02.07, 20:10
      Ale mają jedzenie za darmo.
      A sztućce moga zabrać ze sobą z domu lub może im je dostarczyć rodzina.
      Jak sa w cięzkim stanie to są żywieni pozajelitowy.
      Nie macie się czym HIENY ZAJMOWAĆ?
      • porannakawa Re: "Niezwykły problem" 05.02.07, 23:01
        irokezik napisał:

> Ale mają jedzenie za darmo.
        > A sztućce moga zabrać ze sobą z domu lub może im je dostarczyć rodzina.
        > Jak sa w cięzkim stanie to są żywieni pozajelitowy.
        > Nie macie się czym HIENY ZAJMOWAĆ?

Jedzenia za darmo nie ma.
        Zostało opłacone.
        Żywienie pozajelitowe - też opłacone.
        Nic za darmo!
        Skąd ci się to bierze,że za darmo leczenie, za darmo żywienie, za darmo wakacje?
        • irokezik Re: "Niezwykły problem" 07.02.07, 19:14
          Wszystko jest za darmo więc jest takie jakie jest. Zawsze mozna zamówić
          jedzenie na telefon.
          Jeśli można otrzymać leki nawet za 1000 PLN/dzień, to można się pogodzić z
          gorszym jedzeniem (to nie Wierzynek).
          Przyniesienie własnego kubka oraz sztućców powinno być oczywistością.
    • romkoc Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 20:18
      Szpital w Knurowie (Śląsk) stosuje identyczne praktyki.
    • silk67 Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 20:19
      "po weekendzie sie wytłucze..." moze w sobote szpital wypożycza sztućce i
      zastawę na wesela i nie wracają ??? a w zwykły dzień się nic nie wytłucze za
      to ? idiota z tego dyrektora, i żeby nie wiedzieć że nie ma sztućców we własnym
      szpitalu to tylko imbecyl tak może
      • leonard12 Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 20:39
        Smiesza mnie wypowiedzi tych co uwazaja, ze sztucce przynosimy ze wzgledow
        higienicznych.Pomyslcie gdzie sie je zmywa! W umywalce ktora jest w sali i w
        ktorej wspollokator szpitalnej sali myl lapska albo sie golil.Nedza i brud w
        tych naszych szpitalach !!
    • radiomaryja1 musimy płacić po 10 zł więcej, wtedy... 05.02.07, 20:40
      będziemy jadać w gabinecie dyrektora i dostaniemy widelec i papier do wycierania dupy...
    • szlachcic Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 20:47
      Nie narzekajcie, nie jest tak zle. poki co pacjent nie musi przyjezdzac z
      wlasnym lozkiem i stolem operacyjnym
      A jak sztucce kradna to na lancuch je dac
    • ewike Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 20:59
      Tez mi nowina... na koszalinskiej porodowce i oddz. patologii ciazy tez nie ma
      sztuccow, kubkow, papieru toaletowego, rok temu jak rodzilam podklady
      poporodowe wydawali na sztuki, skonczylo sie mydlo, na 5 dni mojego pobytu
      tylko przez pierwsze 2 dni bylo... MYDLO! W szpitalu.... gdzie ma sie kontakt z
      noworodkami, karmi sie je przewija... Praktycznie wszystko trzeba bylo miec
      swoje, wlacznie z kosmetykami dla dziecka i pieluchami.
    • piwi77 Założę się, że na etaty dla kapelanów w szpitalu 05.02.07, 21:00
      nie brakuje.
    • andsin Re: Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 21:07
      W Warszawie w wojskowym na Szaserów od trzech nie ma czym jeść i co nikt o tym
      nie wie ? To już normalka w szpitalach.
    • marys_ofo hahhaha ameryka 05.02.07, 21:15
      w radomiu i zwoleniu już od dawna trzeba mieć własne sztuśce
      • rokoman Re: 05.02.07, 21:24
        najgorsze, że do szpitala pacjent musi być przyjęty z własną chorobą. Rozumiem
        że dotyczy to ciężarnych kobiet. Ważne przy tym, żeby tatuś byl znany, bo mogą
        wyniknąć kłopoty jak u niejakiej Renatki z Samoobrony. W poszukiwania tatusia
        musi się wdać Prokuratura Krajowa. A co który wskazany, to niewypał. No, ale
        żeby z własną chorobą! A gdzie wolność i demokracja, którą wywalczyliśmy ?
        Można zrozumieć brak kubków, sztućców, papieru toaletowego, wody, życzliwości,
        serca i kibla ! Wszystko zakrawa na aferę !
    • misspigy W Kaliszu też "ręcami" trzeba jeść 05.02.07, 21:18
      W szpitalu Matki i dziecka - trzeba mieć własne sztućce i kubek ...
    • arahat1 zdychaj narodzie- premzydent bedzie mial gdzie 05.02.07, 21:27
      sie za was modlic..... 50 mln i 4 mld rocznie to kasa za zbawienie ciemnogrodu
      przez kler.......
    • lexis2 Nie jest to odkrywcze.... 05.02.07, 21:29
      mój ojciec chory na raka żoładka poddany został operacji w znanym zabrzańskim
      szpitalu. Jednym z problemów był nie tylko fatalny personel ale i brak
      sztućców. Oczywiście wszyscy o tym wiedzieli i nikt nie pisnął ani słówka. Jak
      u ruskich - myśleliśmy że tak powinno być..hehe
    • mtw1 Pacjenci szpitali nie mają czym jeść 05.02.07, 21:37
      Niedawno rodziłam w największym szpitalu w Płocku. Oczywiście,że sztućce musiałam mieć swoje. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale od kilku lat jest to normalna praktyka w tym szpitalu. Ci co nie mają rodzin mają jeść paluchami??? Bo przecież o "firmowe sztućce czy kubki" nie można się doprosić.To chyba normalna praktyka w szpitalach...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka