Dodaj do ulubionych

kto slyszal o "piwnicy " SB - gdzie bito ludzi ?

11.02.07, 16:14
byc moze ktos cos wie ? byc moze ktos o tym slyszal ? byc moze zyja osoby,
ktore byly bite przez SB i przesladowane w " piwnicy " ? Byc moze MEDIA
wiedza cos o takiej bydgoskiej piwnicy z SB ? w ktorej bito i katowano
ludzi SOLIDARNOSCI ? Bito i katowano za to ,ze " USTROJ SIE NIE PODOBAL " ?

Otoz pewne okolicznosci i pewne wydarzenia wskazuja,ze taka "piwnica , gdzie
bito " - istniala .

Jak do tej pory niewiele bylo na ten temat w bydgoskich MEDIACH i niewiele
publicznie o takiej " piwnicy " w bydgoskim SB mowiono i opowiadano.

ja wiem,ze STRACH i OBAWA o swoje zycie i zycie najblizszych - bierze gore.
Ludzie sie boja i wielokrotnie wola milczec ze strachu... nawet za cene
SPRAWIEDLIWOSCI i ludzkiego SUMIENIA.

Lecz o taka informacje i pokazanie PRAWDY upominaja sie same OFIARY - ktorym
nie bylo dane powiedziec o tym glosno i publicznie.

radca
Obserwuj wątek
    • misiufazi51 Re: kto slyszal o "piwnicy " SB - gdzie bito lud 11.02.07, 22:18
      kiedyś pisali,że przy ulicy Markwarta.Tam podobno bili i przesłuchiwali UB-cy
      • radca Re: kto slyszal o "piwnicy " SB - gdzie bito lud 11.02.07, 22:29
        misiufazi51 napisała:

> kiedyś pisali,że przy ulicy Markwarta.Tam podobno bili i przesłuchiwali UB-cy

- mnie chodzi o ulice Poniatowskiego i Powstancow Wielkopolskich za SB,
        ale i o ulicy Markwarta rowniez warto przekazac...

pzdr.
        radca
        • keny-1 Re: kto slyszal o "piwnicy " SB - gdzie bito lud 12.02.07, 00:21
          ja wiem o jednej no moze dwoch
          Ale o piwnicach UB jedna byla tam gdzie w latach 70-tych wydawano dowody
          osobiste a w latach 80 paszporty a druga piwnica byla na Chodkiewicza gdzie
          bala WSP wiem o tym bo tam byl moj ojciec gdy ktos go zakapowal ,ze chce
          uciekac do Holandi o ile jeszcze pamietam szefem byl pulkownik Kujawa to tylko
          tyle co ojciec opowiadal
        • keny-1 Re: kto slyszal o "piwnicy " SB - gdzie bito lud 12.02.07, 00:22
          jesli chodzi o Poniatowskiego to moze byc ten sam budynek
    • keny-1 Re: kto slyszal o "piwnicy " SB - gdzie bito lud 12.02.07, 00:28
      popytajcie tez ludzi o komisariat na Torunskiej gdy komendantem byl kapitan
      Wlosek co oni tam z ludzmi wyprawiali. nie wiem czy ten komisariat jeszcze
      istnieja po lewej stronie ulicy przed kinem adria

• donia40 Re: kto slyszal o "piwnicy " SB - gdzie bito lud 12.02.07, 07:57
        komisariat istnieje jest po remoncie
        • radca Re: kto slyszal o "piwnicy " SB - gdzie bito lud 12.02.07, 18:49
          donia40 napisał:

> komisariat istnieje jest po remoncie

- a jednak...

radca
      • radca Re: kto slyszal o "piwnicy " SB - gdzie bito lud 12.02.07, 18:48
        keny-1 napisał:

> popytajcie tez ludzi o komisariat na Torunskiej gdy komendantem byl kapitan
        > Wlosek co oni tam z ludzmi wyprawiali. nie wiem czy ten komisariat jeszcze
        > istnieja po lewej stronie ulicy przed kinem adria

- nie wiem czy na dzien dzisiejszy istnieje, ale komisaria POLICJI na Torunskiej
        po lewej stronie jadac od miasta.... to akurat w roku 1997.....13 GRUDNIA
        ( akurat zbiegla sie ta data z data z rocznica Stanu Wojennego) bylem
        zastraszany i stosowano wobec mnie grozby - a czynil to OJCIEC SPRAWCY WYPADKU
        w STRZYZAWIE - gdzie zmarl w tragicznych okolicznosciach moj syn DAWID.

Otoz tenze ojciec sparwcy wypadku powiedzial : " WIEM ZE CHODZISZ PAN I WESZYSZ
        I CZUJE;ZE CHCESZ PAN MOJEMU SYNOWI DOKOPAC: JESLI BEDZIESZ PAN CHODZIL I
        WESZYL TO JA PANU PODLOZE SWINIE "

.. tak oto powiedzial ojciec sprawcy wypadku - KLOS.( nie nazwe go panem - bo
        zachowal sie gorzej niz to okreslenie - ktore chcial podlozyc)

Wiec z OBAWY o LOSY MOJEJ RODZINY - zlosilem te GROZBY na policje ... i to tam
        na ulicy Torunskiej. Spotkalem sie z chamskim zachowaniem FUNKCJONARIUSZA oraz
        z ogromna ignorancja i bezczelnoscia.Wogole to odmawial przyjecia zachowania-
        twierdzac,ze to nic takiego. Po moich stanowczych staraniach - podjal sie w
        koncu z ogromna niechecia sporzadzenie protokolu.

Lecz zorganizowano konfrontacje i spotkanie z tym panem KLOSEM na posterunku
        policji... i co sie okazalo ? Otoz policjant sprawial wrazenie,ze bardzo
        i to bardzo chce pomoc temu KLOSOWI.... i usilnie namawial,aby doszlo do UGODY
        i abym to wszystko wycofal.

Powiedzialem,ze zadnej UGODY nie mam zamiaru robic , a jego zachowanie i teksty
        swiadcza o wielkim chamstwie i gorzej niz jakis LUJ sie zachowal.... i to
        OJCIEC CHLOPAKA - KTORY JEST WINIEN SMIERCI MOJEGO SYNA ???

... bo ja w zyciu ym sie tak nie zachowal - gdyby bylo akurat odwrotnie.

Policjant caly czas namawial do UGODY i bronil KLOSA..... ja poszedlem i nie
        mialem zamiaru wiecej uczestniczyc w tej GRZE POLICYJNEJ ZMOWY.

... to tak nawiasem - jesli chodzi o ta placowke,moze tam panuje "DUCH PRL-u "?

radca
    • bantustan1 SB miala w B-czy jeden z wiekszych w kraju aparat 12.02.07, 13:42
      SB miala w B-czy jeden z wiekszych w kraju aparat przeladowan!
      • keny-1 Re: SB miala w B-czy jeden z wiekszych w kraju ap 12.02.07, 14:47
        Niestety nie tylko bo Lublin takze a to co pisza o warszawie to Bajki bo te
        Cwoki chca byc najbardziej Poszkodowani
        • rokoman Re: SB 12.02.07, 15:23
          Podziemia w budynku na rogu Powst.Wlkp i Poniatowskiego to areszt i mordownia
          kolejno dla więżniów: Gestapo, NKWD, UB i SB. Przez okienka widać jest tylko
          poziom ziemi.Spacerniak ma 6 razy 6 m. Tam właśnie więziono, bito, katowano i
          mordowano kolejnych aresztowanych przez podane "instytucje". Ponury, z krwawą
          historią budynek.
          • radca Re: SB 12.02.07, 18:57
            rokoman napisał:

> Podziemia w budynku na rogu Powst.Wlkp i Poniatowskiego to areszt i mordownia
            > kolejno dla więżniów: Gestapo, NKWD, UB i SB. Przez okienka widać jest tylko
            > poziom ziemi.Spacerniak ma 6 razy 6 m. Tam właśnie więziono, bito, katowano i
            > mordowano kolejnych aresztowanych przez podane "instytucje". Ponury, z
            krwawą
            > historią budynek.

- czyli to prawda....
            tylko dlaczego tak malo sie o tym pisze i informuje ? Dlaczego nie ukazuje sie
            przykladow i zdarzen tragicznych oraz nie opisuje sie KATOW ?

czyzby STRACH ? Ja wiem,ze sieci SB i UBEKOW siegaja daleko i wszedzie - gdzie
            tylkos sie da.... i to w takich miejscach - gdzie sie mozna najmniej spodziewac.

Jak wredni potrafia byc LOTRY z tych zbrodniczych struktur - to wiedza tylko
            Ci , ktorzy doswiadczyli na sobie....

.. wielu bylo tez zwalczanych i przesladowanych ... i wcale nie wiedzieli
            dlaczego.... bo struktury UB i SB poslugiwaly sie podstepnymi dzialaniami -
            czyniac to cudza reka i poprzez manipulacje i intrygi

radca
            • keny-1 Re: SB 12.02.07, 19:06
              Nie rozumie tylko jednego dlaczego pisze sie o budynkach nie o ludziach winnych
              za to ja pamietam jak moj ojciec mowil o pulkowniku Kujawie ale wiem tez
              jeszcze jedno nazwisko mieszkal na ulicy Kapusciska 7 mieszkanie nie pamietam
              dokladnie nr mieszkania17 albo 18 pan Borkowski ubek czy ktos go Pamieta
              • radca Re: SB 12.02.07, 19:19
                keny-1 napisał:

> Nie rozumie tylko jednego dlaczego pisze sie o budynkach nie o ludziach
                winnych
                >
                > za to ja pamietam jak moj ojciec mowil o pulkowniku Kujawie ale wiem tez
                > jeszcze jedno nazwisko mieszkal na ulicy Kapusciska 7 mieszkanie nie
                pamietam
                > dokladnie nr mieszkania17 albo 18 pan Borkowski ubek czy ktos go Pamieta

- wlasnie Keny.... tez sie dziwie, dlaczego sie nie pisze o tych KATACH ( bo
                ludzmi ich nazwac nie mozna .... tacy nie zasluguja na miano czlowieka -
                bo czlowiek posiada swoja godnosc ... i taka godnoscia darzy innych )

to mordercy i kaci.... ak wiele taragedii, tak wiele rodzin zostalo " zabitych
                i zamordowanych " - bo jesli katowali jednego z rodziny - to reszta byla
                DOBIJANA W SWYCH CIERPIENIACH I BEZSILNOSCI.

piszmy i pokazujmy - " A PRAWDA WAS WYZWOLI ".... nie powinnismy bac sie PRAWDY,
                a szczegolnie tam gdzie PRZELALA SIE KREW I ZYCIE W CIERPIENIACH

.... bo wielu z tych KATOW I MORDERCOW - zyje sobie dzisiaj calkiem niezle...
                a ofiary ...?

radca
                • keny-1 Re: SB 12.02.07, 19:40
                  No wlasnie bo lepiej jest wyzywac na cos co nam nie zrobi klopotow i miec
                  spokoj ale innym mowic jaki ja Bohater
                  • radca Re: SB 12.02.07, 19:46
                    keny-1 napisał:

> No wlasnie bo lepiej jest wyzywac na cos co nam nie zrobi klopotow i miec
                    > spokoj ale innym mowic jaki ja Bohater

- oj Keny... ja juz doswiadczylem jak to ludzie potrafia okazac sie TCHORZAMI,
                    a nawet wypierac sie jak JUDASZ...

ale mam nadzieje,ze dowiemy sie wiecej o tej PIWNICY - gdzie bito i katowano
                    oraz kto bil i jakie stosowano METODY ?

radca
                    • keny-1 Re: SB 12.02.07, 20:06
                      Niestety ja tez tego doswiadczylem 18 scie miesiecy bylem w pierdlu i dokladnie
                      nie wiem za co chyba tylko dlatego,ze bronilem kolegi ale byla taka pani
                      prokurator Szumlas ona pakowala wszystkich winny nie winny bo to ja nic nie
                      obchodzilo
                      Lecz teraz mam spokoj 18 scie lat nie ma mnie w Bydzi i dobrze bo rece swedza
                      na nie ktorych
                    • keny-1 Re: SB 12.02.07, 21:02
                      Nic nie rozumie dyskusja rozpoczeta i nikt nie odpowiada
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka