Dodaj do ulubionych

Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydgoszcz

26.02.07, 21:51
Fajny byłby taki pomniczek z Jeremim i Wasowskim w BYdgoszczy.
Obserwuj wątek
    • facet.36 Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 26.02.07, 21:55
      z tego co pamietam z artykułu o Nim w Expressie Bydgoskim to był to folwark na
      terenie dzisiejszego Nowego Fordonu rejon osiedla Mariampol pod górkami
      prawdopodobnie w rejonie ulicy Jarużynskiej.
      • mozilla.org Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 26.02.07, 22:05
        Jeremi Przybora: „Pamiętam dęby…”
        "Moja Bydgoszcz zaczyna się jeszcze przed wojną. Tu chodziłem do Gimnazjum im.
        Kopernika. Z tamtych czasów najlepiej pamiętam dęby na górze w Fordonie. To było
        jakieś dwa kilometry od majątku Miedzyń Wielki, który miał mój dziadek (Przybora
        pochodził z zamożnej rodziny ziemiańskiej). Spod tego dębu, jak niosła wieść
        gminna, Napoleon spoglądał na Wisłę. W czasach szkolnych pływałem kajakiem po
        Brdzie. Ćwiczyłem w Bydgoskim Towarzystwie Wioślarskim na kajakowej jedynce.
        Po wojnie pracowałem w bydgoskim radiu przy dzisiejszej ulicy Gdańskiej, ale
        zadebiutowałem jako autor radiowej gazetki ściennej pod nazwą "Organ wiszący". I
        to właśnie w niej zamieszczałem swoje pierwsze, satyryczne teksty.
        Mieszkałem w Alejach Ossolińskich z widokiem na Bazylikę. Pamiętam jesienny,
        czerwony kolor liści rosnących tam dębów. To zdaje się są dęby kanadyjskie..."

• tlss Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 26.02.07, 22:07
          Mieszkałem w Alejach Ossolińskich z widokiem na Bazylikę. Pamiętam jesienny,
          czerwony kolor liści rosnących tam dębów. To zdaje się są dęby kanadyjskie..."

Może tak znalazło by się miejsce dla Jermiego na Sielance ?
          • rozczarowana-torunianka Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 26.02.07, 22:12
            e tam, pomniki będziecie kolejne stawiać.

otwórzcie kultową knajpkę, w której tylko piosenki Starszych Panów będą leciały;)
            • babb Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 26.02.07, 22:22
              Pomnik w al.Ossolinskich,urokliwych zwlaszcza jesienia - czemu nie.A twoja
              propozycja r-t swoja droga. Obie bardzo mi sie podobaja.
            • marecki_m Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 27.02.07, 20:07
              Moze jeszcze jeden link
              miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35608,2690353.html
    • mac_byd Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 26.02.07, 22:10
      Bardzo dobry pomysł!!!
      • tlss Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 26.02.07, 22:16
        Nowożeńsy mogliby sobie przy pommniku Przybory z Wasowskim robic zdjecia pewnie
        by to z czasem się zrobiła tradycja
        Taka ławeczka z tymi starszymi panami.
        • rokoman Doskonały pomysł ! 26.02.07, 22:59
          Starsi Panowie Dwaj w Alejach Ossolińskich - wspaniały pomysł!Jeremi Przybora
          zawsze mile wspominał czasy pobytu w Bydgoszczy i pracy w Polskim Radiu.W
          alejce ich obecność na ławce dodawała by uroku tej pięknej okolicy z Bazyliką
          Mniejszą św. Wincentego a Paulo. Pomysł wart podania do Urzędu Miejskiego. A
          Michał Kubiak na pewno stworzy wierne postacie kultowych Starszych Panów!
          • aledaleko ul. Gdańska przy radiu 27.02.07, 12:34
            Pomniki miały powstawać na Gdańskiej.To dobra lokalizacja. Pewnie radio PIK by
            się dorzuciło do pomnika - mają się przecież kim szczycić.
            • lew1313 Re: ul. Gdańska przy radiu 27.02.07, 18:43
              Pomysl super!!!!!! No to dzialajcie, na Boga! Niech ktos kompetentny sie za to
              wezmie a na pewno zyska nasza, internautow (i nie tylko) wdziecznosc.
              Jak trzeba bedzie, to i wsparcie sie znajdzie...
        • rozczarowana-torunianka Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 28.02.07, 23:12
          tlss napisał:

> Nowożeńsy mogliby sobie przy pommniku Przybory z Wasowskim robic zdjecia pewnie
          > by to z czasem się zrobiła tradycja
          > Taka ławeczka z tymi starszymi panami.

oj talessie, marzyciel z Ciebie i wojownik w jednym:)
          Otwórz herbaciarnię (z kawą i czekoladą także) z piosenkami Przybory i
          Wasowskiego, a z zysków postawisz ławeczkę z nimi przd swoim lokalem.

Jak miło byłoby wtedy wpaść do Bydzi;)
          • tlss Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 28.02.07, 23:30
            Z czekoladą bym nie mógł gdyż albo bym zbankrutował albo bym dostal nieżytu
            żałądka.
            • rozczarowana-torunianka Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 01.03.07, 00:33
              no dobrze, to niech będzie tylko herbatka, jak tu;)

www.utworki.pl/pl/j/jeremi_przybora/
              karaoke - możesz sobie pośpiewać przy akompaniamencie
    • marecki_m Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 27.02.07, 19:53
      nds.wikipedia.org/wiki/Brombarg
      www.pmedia.pl/showkultura.php?wid=939
      www.akant.telvinet.pl/archiwum/kozlowski104a.html
      www.radiopik.bydgoszcz.pl/go.php/o_nas/70_lat_radiofonii_na_pomorzu_i_k/jak_to_sie_robi/
      www.dwumiasto.pl/phpsite/index.php?
      module=pagemaster&PAGE_user_op=view_page&PAGE_id=52&MMN_position=59:59
      www.gim2bydgoszcz.neostrada.pl/dzielnica.htm
      • marecki_m Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 27.02.07, 19:55
        Proponuje ostatni link,tam sam Przybora mowi,gdzie mieszkal,przyjemnosci.
        • mozilla.org Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 27.02.07, 20:11
          marecki_m napisał:

> Proponuje ostatni link,tam sam Przybora mowi,gdzie mieszkal,przyjemnosci.

troche sie spozniles ;)
          • marecki_m Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 27.02.07, 20:21
            Przynajmniej,podaje orginalna strone,a poza tym,co za pretensje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka