tlss 26.02.07, 21:51 Fajny byłby taki pomniczek z Jeremim i Wasowskim w BYdgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
facet.36 Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 26.02.07, 21:55 z tego co pamietam z artykułu o Nim w Expressie Bydgoskim to był to folwark na terenie dzisiejszego Nowego Fordonu rejon osiedla Mariampol pod górkami prawdopodobnie w rejonie ulicy Jarużynskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 26.02.07, 22:05 Jeremi Przybora: „Pamiętam dęby…” "Moja Bydgoszcz zaczyna się jeszcze przed wojną. Tu chodziłem do Gimnazjum im. Kopernika. Z tamtych czasów najlepiej pamiętam dęby na górze w Fordonie. To było jakieś dwa kilometry od majątku Miedzyń Wielki, który miał mój dziadek (Przybora pochodził z zamożnej rodziny ziemiańskiej). Spod tego dębu, jak niosła wieść gminna, Napoleon spoglądał na Wisłę. W czasach szkolnych pływałem kajakiem po Brdzie. Ćwiczyłem w Bydgoskim Towarzystwie Wioślarskim na kajakowej jedynce. Po wojnie pracowałem w bydgoskim radiu przy dzisiejszej ulicy Gdańskiej, ale zadebiutowałem jako autor radiowej gazetki ściennej pod nazwą "Organ wiszący". I to właśnie w niej zamieszczałem swoje pierwsze, satyryczne teksty. Mieszkałem w Alejach Ossolińskich z widokiem na Bazylikę. Pamiętam jesienny, czerwony kolor liści rosnących tam dębów. To zdaje się są dęby kanadyjskie..." Odpowiedz Link Zgłoś
tlss Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 26.02.07, 22:07 Mieszkałem w Alejach Ossolińskich z widokiem na Bazylikę. Pamiętam jesienny, czerwony kolor liści rosnących tam dębów. To zdaje się są dęby kanadyjskie..." Może tak znalazło by się miejsce dla Jermiego na Sielance ? Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 26.02.07, 22:12 e tam, pomniki będziecie kolejne stawiać. otwórzcie kultową knajpkę, w której tylko piosenki Starszych Panów będą leciały;) Odpowiedz Link Zgłoś
babb Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 26.02.07, 22:22 Pomnik w al.Ossolinskich,urokliwych zwlaszcza jesienia - czemu nie.A twoja propozycja r-t swoja droga. Obie bardzo mi sie podobaja. Odpowiedz Link Zgłoś
marecki_m Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 27.02.07, 20:07 Moze jeszcze jeden link miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35608,2690353.html Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 26.02.07, 22:10 Bardzo dobry pomysł!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tlss Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 26.02.07, 22:16 Nowożeńsy mogliby sobie przy pommniku Przybory z Wasowskim robic zdjecia pewnie by to z czasem się zrobiła tradycja Taka ławeczka z tymi starszymi panami. Odpowiedz Link Zgłoś
rokoman Doskonały pomysł ! 26.02.07, 22:59 Starsi Panowie Dwaj w Alejach Ossolińskich - wspaniały pomysł!Jeremi Przybora zawsze mile wspominał czasy pobytu w Bydgoszczy i pracy w Polskim Radiu.W alejce ich obecność na ławce dodawała by uroku tej pięknej okolicy z Bazyliką Mniejszą św. Wincentego a Paulo. Pomysł wart podania do Urzędu Miejskiego. A Michał Kubiak na pewno stworzy wierne postacie kultowych Starszych Panów! Odpowiedz Link Zgłoś
aledaleko ul. Gdańska przy radiu 27.02.07, 12:34 Pomniki miały powstawać na Gdańskiej.To dobra lokalizacja. Pewnie radio PIK by się dorzuciło do pomnika - mają się przecież kim szczycić. Odpowiedz Link Zgłoś
lew1313 Re: ul. Gdańska przy radiu 27.02.07, 18:43 Pomysl super!!!!!! No to dzialajcie, na Boga! Niech ktos kompetentny sie za to wezmie a na pewno zyska nasza, internautow (i nie tylko) wdziecznosc. Jak trzeba bedzie, to i wsparcie sie znajdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 28.02.07, 23:12 tlss napisał: > Nowożeńsy mogliby sobie przy pommniku Przybory z Wasowskim robic zdjecia pewnie > by to z czasem się zrobiła tradycja > Taka ławeczka z tymi starszymi panami. oj talessie, marzyciel z Ciebie i wojownik w jednym:) Otwórz herbaciarnię (z kawą i czekoladą także) z piosenkami Przybory i Wasowskiego, a z zysków postawisz ławeczkę z nimi przd swoim lokalem. Jak miło byłoby wtedy wpaść do Bydzi;) Odpowiedz Link Zgłoś
tlss Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 28.02.07, 23:30 Z czekoladą bym nie mógł gdyż albo bym zbankrutował albo bym dostal nieżytu żałądka. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 01.03.07, 00:33 no dobrze, to niech będzie tylko herbatka, jak tu;) www.utworki.pl/pl/j/jeremi_przybora/ karaoke - możesz sobie pośpiewać przy akompaniamencie Odpowiedz Link Zgłoś
marecki_m Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 27.02.07, 19:53 nds.wikipedia.org/wiki/Brombarg www.pmedia.pl/showkultura.php?wid=939 www.akant.telvinet.pl/archiwum/kozlowski104a.html www.radiopik.bydgoszcz.pl/go.php/o_nas/70_lat_radiofonii_na_pomorzu_i_k/jak_to_sie_robi/ www.dwumiasto.pl/phpsite/index.php? module=pagemaster&PAGE_user_op=view_page&PAGE_id=52&MMN_position=59:59 www.gim2bydgoszcz.neostrada.pl/dzielnica.htm Odpowiedz Link Zgłoś
marecki_m Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 27.02.07, 19:55 Proponuje ostatni link,tam sam Przybora mowi,gdzie mieszkal,przyjemnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 27.02.07, 20:11 marecki_m napisał: > Proponuje ostatni link,tam sam Przybora mowi,gdzie mieszkal,przyjemnosci. troche sie spozniles ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marecki_m Re: Czy ktoś wie gdzie mieszkał J.Przybora w Bydg 27.02.07, 20:21 Przynajmniej,podaje orginalna strone,a poza tym,co za pretensje. Odpowiedz Link Zgłoś