kozaki_wiesi 22.03.07, 13:53 Mali ludzie zawsze przy korycie. Mam na myśli rzecz jasna tego esbeckiego kapusia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
altstadt Re: Agent 22.03.07, 16:15 To skandal, ze takie szuje jeszcze pracuja w ratuszu. Tak to juz jednak bywa ze najciemniej pod latarnia. Odpowiedz Link Zgłoś
radca " pajecze sieci " 22.03.07, 16:35 skandal i to jeszcze jaki.... tutaj moze jeszcze wyjsc duzo wiecej - bo tam gdzie SB maczala swoje palce - to na jednym takim sie nie konczylo... i nie tylko na tej jednej sprawie... .. tam moga byc jeszcze pewne " pajecze sieci " radca Odpowiedz Link Zgłoś
bromberg1 Re: " pajecze sieci " 22.03.07, 16:40 oj racja,racja. niektórzy już o tym pisali... Odpowiedz Link Zgłoś
radca czy ten agent pisal tutaj na tym forum ? 22.03.07, 16:52 jesli tak - to pod jakim nickiem ? Bo cos mi sie wydaje,ze musial byc aktywny na tym forum i je w pewnym stopniu kontrolowac , badac i " prostowac " Rowniez mogl byc aktywny w zwalczaniu pewnych osob na tym forum .... ale tez mogl dzialac dodatkowo w sposob posredni - czyli wplywac na pewne osoby z tego forum i podzegac do nienawisci i walki przeciwko pewnym osobom. ... i tutaj zakladam sie , ze na 100% sie nie myle ten agent musial dzialac i wplywac na nasze bydgoskie forum radca Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: " pajecze sieci " 22.03.07, 19:46 Pomorska gdyby tylko chciała dokończyć otwieranie" puszki pandory"- scislej " braci lesnych" ( w 2002 r wyhamowała)-juz byłoby po bólu(...). taka opinię zamieściłem przed kilkoma dniami. Pomorska wie do kogo piję(...)! >>>>Odp.: Przespał Pan -redaktorze 7,5 miesiąca. Ale jak mówia starożytni Artykuł: Instytut polityki Autor: Historyk II Data: 17 marca 2007, 14:54 + odpowiedz + przeczytaj artykuł + zgłoś wpis do usunięcia Mnie też ciesza Panskie słowa. O tym, że styl mój jest delikatnie dośc swobodny, moja żona mówi mi od > 25 lat. Panie Jacku- to nie jest ważne, że brak w moich komentarzach gramatycznej ciągłosci -od deski do deski. Gdybym pisał wszystko com przeżył( nie wspominam o Płocku, o tamtym dramacie. Pana nie będę absorbował. zapraszałem niejakiego gumka-7 na otwarcie Izby IPN-w Płocku) po kolei zapewniam, że brakło by mi czasu. Poza tym, że w sposób niezrozumiały dla niektórych( o Panu tak nie sądzę...) wyrazam moje nie do końca zapisane konkluzje( raczej podpowiadam ich tropy,...) to chyba wiemy do kogo piję(????-psiznesmen z B.T...) -Wam POMORSKIEJ społeczność zawdzięcza prawie(!) prawdę( a gdzie cała???) o "nim" , ale wyhamowaliście -albo nie w porę, lub pod rozkaz)...). Czy można nazwać to manipulacją? Dlaczego więc nie dokończycie odkrywania " stajni braci leśnych i psiznesmena" w Regionie, a piszecie o spodziewanych niespodziankach, które wypłyna przy okazji działania Ustawy. Ja także należałem do klasy kierowniczej w PRL-u i mnie naprawdę nic nie stało na przeszkodzie sprawdzić się po ukazaniu Listy Wildsteina. Czy pozostali z tej " klasy" mieli za mało odwagi, a może Pan zupełnie niepotrzebnie teraz próbuje ich osłąniać(...)?? ? W jakim intersie Panie Jacku? Czytał Pan na forum Tucholi- o pewnym moim koledze z TPPD - rocznik chyba 1952 r-ten sam co zakablował mnie do Niemca. A może " jego" -bysmy sprawdzili- czy nie czynił tego samego w PRL_u??? Jestem do Pana usług- wszak Wam dziennikarzom wolno, a on jest prezesem Spółki S.P. Czy to nie byłaby PEDAGOGIKA? A tak - " bijesz Pan pianę", która jak sama nazwa wskazuje- jest " szumowinowa zawiesina " w nietrwałym związku z otoczeniem(...). Zdmuchnijmy ją!!! Bo, lepiej poźno niż wcale???? Pozdrawiam Pana; jeszcze jedno; mam jeszcze dokumenty sprzed 14 lat!!! Jeden z nich, podpisany przez niedoszłego Posła , któremu " psiznesmen organizował festyn na stadfionie w Czersku(...) -cytowałem na forum. Wiem, że pomimo niedoskonałości gramatycznych-ukazywanie prawdy-to pedagogika (SIC!). Poczekamy na " ich ścieżki z IPN-u" Do usłyszenia, raczej do wklikania! Odpowiedz Link Zgłoś
rokoman Re: 22.03.07, 17:01 Wszycy wrogowie lustracji, szkalujący prawicę i przyjętą ustawę o poddaniu się weryfikacji to właśnie - oni! Zdrajcy, nikczemnicy, podli, mali ludzie donoszący na sxwoich niby przyjaciół, sprzedający się za Judaszowe srebrniki. Ilu ich jeszcze jest wokół nas.Wiele akt i dokumentów zniszczono.Ale prawda zawsze wyjdzie na jaw. "...Lepszy dla ciebie byłbywit zimowy i sznur i gałąź pod ciężarem zgięta ! "/Cz.Miłosz/ Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: 22.03.07, 17:05 rokoman napisał: > Wszycy wrogowie lustracji, szkalujący prawicę i przyjętą ustawę o poddaniu się > weryfikacji to właśnie - oni! Zdrajcy, nikczemnicy, podli, mali ludzie > donoszący na sxwoich niby przyjaciół, sprzedający się za Judaszowe srebrniki. > Ilu ich jeszcze jest wokół nas.Wiele akt i dokumentów zniszczono.Ale prawda > zawsze wyjdzie na jaw. > "...Lepszy dla ciebie byłbywit zimowy > i sznur i gałąź pod ciężarem zgięta ! "/Cz.Miłosz/ - nie moge tego pojac.... ilu jeszcze siedzi i udaje kolege i przyjaciela.... .. ajest poprostu swi... ( nie chce tutaj obrazac trzody chlewnej ) ale to jest cos - co zasluguje na szczegolne potepienie.... ile cierpien i zmarnowanego zycia - przez takich gno... radca Odpowiedz Link Zgłoś
maximus100 Re: 22.03.07, 17:42 trzeba też przyjrzeć sie dokładnie innym współpracownikom Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: 22.03.07, 18:12 Drogi Rokomanie, niebawem minie 15 lat od NOCY HAŃBY-4 CZERWCA 1992 R. Wreszcie idzie Sprawiedliwość! Kiedy w lutum( a może styczniu) 2005) r zaproponowałem Pomorskiej - sprawdzenie " jednego takiego", przez którego zwichnąłem karierę zawodową( te same inicjaly są na " liście Bronka")-zapanowała -cisza(...). Dodam, że działali w " stadach z braćmi lesnymi"- jestem przekonany i czekam na kolejne odkrycia-przez Dyrektora RDLP w Toruniu(...). Poszukaj na forach POmorskiej-Historyk II-w polemice z J. Deptułą! Odpowiedz Link Zgłoś
rokoman Re: 22.03.07, 18:55 Witam Cię Historyki serdecznie. Możesz się pewnie spodziewać, że piszący kolejną pracę magisterską znajdzie Twojego donosiciela. Akt mimo, że większość została zniszczonaq są nadal pełne szafy i kilometry. Zawsze, zgodnie ze starą prawdą < uderz w stół, a nożyce się odezwą >, odzywają się ci, w których to uderza. Z lustracją walczył Bp Wielgus, przeciwstawia się jej cała lewica. To są ci, na których czapka gore. Prezydent Dombrowicz stanął twarzą w twarz z problemem. Donosicielem był Jego kolega, przyjaciel i podwaładny. I w tym tkwi cała haniebośćpostaw takich osób!Pozdrawiam Serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: 22.03.07, 19:06 rokoman napisał: > Witam Cię Historyki serdecznie. Możesz się pewnie spodziewać, że piszący > kolejną pracę magisterską znajdzie Twojego donosiciela. Akt mimo, że większość > została zniszczonaq są nadal pełne szafy i kilometry. Zawsze, zgodnie ze starą > prawdą < uderz w stół, a nożyce się odezwą >, odzywają się ci, w któryc > h to > uderza. Z lustracją walczył Bp Wielgus, przeciwstawia się jej cała lewica. To > są ci, na których czapka gore. Prezydent Dombrowicz stanął twarzą w twarz z > problemem. Donosicielem był Jego kolega, przyjaciel i podwaładny. I w tym tkwi > cała haniebośćpostaw takich osób!Pozdrawiam Serdecznie! - czy Drogi Rokomanie.... masz na mysli przyslowie " kto z kim przystaje - takim sie staje " ? radca Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: 22.03.07, 19:33 Panowie-opisywałem moje 3 kuszenia. Ostatnie miało miejsce w lutym 1994 r( w dniu , w ktorym Premier Pawlak odwołał Woj. Bydg. W. G....). Wówczas w '94 r byłem bez pracy( od 1 lutego kończył mi się okres wypowiedzenia...), bez własnego kąta( zamieszkiwaliśmy służbowe miszkanie w Czersku), odbyłem dwie rozmowy w Gdańsku i Poznaniu z myślą o nowym miejscu pracy. Nic z tego - " wieść niosła w branży", a jeden z " moich kolegów (-także ówczesny dyrektor innego ZPD)nawet w 1999r doniósł na mnie do właściciela LUX WOOD-u w Sępólnie Krajeńskim!!! Do dziś szukam na forach pewnej pani -Małgosi- tłumaczki, która przekładała mi (w "sześcioro oczu" ) słowa jakie przekazał właścicielowi L. Woodu( -żeby było śmieszniej -Niemcowi z krwi i kości)mój były kolega-obecnie VIP(!)-d. " towarzysz"( nie mój towarzysz)-z legitymacją PZPR! Odpowiedz Link Zgłoś
rokoman Re:Kuszenie ? 22.03.07, 20:54 Historyki, zawsze śmiałem się słuchając słów: " Pan , jako oficer Wojska Polskiego ma obowiązek z nami współpracować! ". Moja odpowiedż była stała i niezmienna: " obowiązek, proszę pana, to ja mam się wysr.ć!". Kiedy więc słyszę opowiadania o szantażowaniu, przymuszaniu, nakłanianiu siłą do tzw "współpracy", ogarnia mnie pusty śmiech! Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re:Kuszenie ? 22.03.07, 21:08 To Ty byłeś lekarzem wojskowym? To podwójnie się liczy Twoje trwanie przy prawdzie(...)! a'PROPOS LWP- ZNASZ TAKIEGO "POLITRUKA" Z iNOWROCŁAWIA- h= 186 CM, W CIEMNYCH OKULARACH W 1981R , BYŁ Z-CĄ D-CY PUŁKU (???) D/S POLITYCZNYCH. P ODOBNO BYŁ RADNYM MIASTA(...)? NAS TRZECH( W TYM JEDEN MÓJ KOLEGA ZE STUDIÓW mAREK K....KI Z BYDZI...)MOŻE ZAŚWIADCZYĆ JAK NAS PRÓBOWAŁ SZANTAŻOWAĆ I STRASZYĆ KARNĄ KOMPANIĄ. Markowi z Bydzi pokazał " teczkę" i zasugerował fragment z '73 r z Budapesztu(...). Znasz go? Nazyał się - nosił takie " polskie nazwisko" K...ze(...). Odpowiedz Link Zgłoś
rokoman Re:Kuszenie ? 22.03.07, 21:15 Historyki, ocknij się! Podałem swoją wiedzę na temat podejścia do tematu lustracji i przemian społeczno - politycznych w Polsce przez lekarzy wojskowych. Przy okazji opowiem Tobie, kiedy to wiedzę posiadłem! Politruk ,to dla mnie sowiecki nkwdzista, strzelający w tył głowy żołnierzom idącym za wolno do ataku i chroniącym się w nierównościach terenu przed ostrzałem wroga. Odpowiedz Link Zgłoś
rokoman Re:Kuszenie ? 22.03.07, 21:21 Historyki, po ukończeniu studiów wyższych otrzymuje się przecież stopień oficerski podporucznika. Stąd taka forma zwrotu oficera bezpieki czy Informacji wojskowej.Sam wiesz z autopsji, jak te rozmowy " nakłaniające do współpracy " przebiegały.Jak nie prośbą, to groźbą. Stąd to moje odezwanie o tzw " obowiązku ". Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re:Kuszenie ? 22.03.07, 21:40 Rozumiem, odjąłem Ci kilka ładnych lat. Po naszych rocznikach( służyłem w I- szym SPR-owskim ' 81-82) wychodziliśmy bez stopni oficerskich. Kilku - owszem, otrzymalo, między innymi mój " szef" ( obecnie prezes Spóldzielni Mieszkaniowej- w kręgu zamieszanych w aferę w Płocku -z sfałszowanymi wyborami ekipy b. Prezydenta z SLD- W. Hetkowskiego) z wiecznym usmieszkiem na dziecięcym licu(...). Do jesieni '90 r nie awansowano mnie na oficera. Marka z " Bydzi"- do dzis(!) Kilka lat zdjęte z życiorysu- ja bym się nie gniewał. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: wszyscy!? 23.03.07, 00:01 rokomanie, masz powody, aby tak myśleć i pisać, ale to zbytnie uogólnienie. Mimo, że jestem małym ludzikiem pełnym wad, to nie jestem zdrajcą, daleko mi do nikczemności i podłości. Donoszeniem i sprzedajnością się brzydzę, a jednak wydaje mi się, że lustracja więcej szkód przyniesie niż pożytku. Nie będę tego uzasadniać bo pora późna i wolę, aby temat mnie nie wciągnął za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: wszyscy!? 23.03.07, 06:16 Droga Torunianko, Od '90 r byłem z tymi, ktorzy dążyli do lustracji wówczas. Z naszego regionu I- szym był R. Bartoszcze( Tokarczuk, Mężydło, Wybrański...).Niestety dzięki SALON- owi i naszemu Prezydentowi Wałęsie zamiar( koniecznie należało go wówczas zrealizować!) oczyszczenia sceny politycznej został na 15 lat pogrzebany( od 4 czerwca '92 r). Obecna Ustawa lustracyjna i " sędziowie przebierajacy nózkami"-nie dają gwarancji sprawiedliwego sądu nad naszym pokoleniem(...). PS Droga Pani, uczyniłem wszystko co było w mojej mocy(po wyborach w 2006 r w toruńskim PIS-ie, moja moc była nikła...), by ją ucywilizować! Kierowałem się dwoma warunkami, ktore posiadłem z książek i swojego życia(...): 1/ synowie nie mogą sądzić swoich ojców-ani matek(!)-proces norymberdzki jest tego pierwszorzędnym dowodem(...). 2/ czas reakcji( przygotowanie dokumentacji przez jedną stronę...)i możliwości matactwa jakie miała jedna strona, stworzyły ( nie mam wątpliwości...) bezpodstawne bo wybiórcze okoliczności, do kolejnych " sterowanych czystek rękami " tych samych ludzi, którzy przez lata PRL-u tworzyli dokumentację pod zamówienie " bizantyjskiego systemu". Nie wierzę w obiektywizm i zamiłowanie do prawdy tych, ktorzy posiadając wysokie IQ, tak łatwo chwytali się łatwej ale jakże ważnej(-to pewien dysocjacyjno-psychologiczny atrybut tego typu ludzi- patrz prof Kryszak i Jego uzasadnienia współpracy...) w ich mniemaniu -*misji*(!) POozdrawiam i mimo tych zagrożeń, o których powiadomiłem (po 22 lipca ub.r) Wielkich Solidarnosci( czterech )pragnę sprawiedliwości(...)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marboro2 Re: Agent w otoczeniu prezydenta Dombrowicza 23.03.07, 07:27 Tak naprawde to kogo to interesuje ta lustracja?Napewno nie mlode pokolenie nas interesuje przyszlosc Odpowiedz Link Zgłoś
rokoman Re: 23.03.07, 07:37 Wyobraź sobie, że nas też! Człowiek nie planujący przyszłości cofa się w swoim rozwoju. Nie da się jednak odciąć od przeszłości. Tym bardziej, że dla wielu jest ona brudna i cuchnąca. Dzięki ludziom, którzy poświęcali się dla przewrócenia istniejących , narzuconych reżimowych władz żyjemy w innej rzeczywistości. Jak w pieśni z lat 80 " zapytaj Ojca, zapytaj Matki o tych dniach, o tych wypadkach"... Nie da się wszystkiego przekreślić powiedzeniem o " grubej kresce" Odbija nam się to czkawką i będzie przez długie lata. Inna Polska, inne czasy, nowe perspektywy i możliwości - wszystko właśnie dzięki tej dla Ciebie do zapomnienia przeszłości! Odpowiedz Link Zgłoś
dypsoman Re: Agent w otoczeniu prezydenta Dombrowicza 23.03.07, 07:43 Proszę o wyjaśnienie! Czy ten zwolniony esbek, były dziennikarz, Jerzy W. to ten sam, który pracował w "Dzienniku Wieczornym". Najpierw jako redaktor techniczny, skromniutki, cichy, lubiacy dobre piwko??? No, nigdy nie pomyślałbym tego o nim! Boże, jak ja się nie znam na ludziach. A na początku lat osiemdziesiątych pisał, na łamach "DW", takie płomienne artykuły o inżynierach z tajnych kompletów czyli oficjelach gierkowskich ,którzy otrzymali tytuły za friko. Jeżeli to ten sam dziennikarz to kopara mi opadła ze zdziwienia. Jego najmniej bym podejrzewał. Ale się narobiło. W magistracie pracuje jeszcze jeden redaktor z "DW", pan G.W., ciekaw jestem jego kombatackiej przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś