Dodaj do ulubionych

Część Ikarusów ma zostać

31.03.07, 02:01
Podobno gdy do Bydgoszczy przyjadą nowe merolki, to MZK ma skasować jedynie
część starych Ikarusów, a pozostałe mają wzmocnić najbardziej obciążone linie.
ZDMiKP planuje m.in. zwiększyć częstotliwość na 69.
Obserwuj wątek
    • intervention Re: Część Ikarusów ma zostać 31.03.07, 08:39
      Skasowane zostaną Ikarusy z harmonijkowymi drzwiami (stopniowo) a
      pozostaną "automaty" te nowsze niebieskie.
      • patriota_lokalny Re: Część Ikarusów ma zostać 31.03.07, 08:54
        A szkoda, bo wolę te bez automatycznej skrzyni. Ikarusy 280.70 są młodsze, ale
        głośniejsze i wolniejsze. Poza tym te "harmonijkowe" drzwi będą za kilka lat
        budzić taki sentyment, jak dziś niektórzy z rozżewnieniem wspominają ogórasy.
        • mc_pele Re: Część Ikarusów ma zostać 31.03.07, 11:36
          patriota_lokalny napisał:

> A szkoda, bo wolę te bez automatycznej skrzyni.

ja też, zresztą każdy kogo znam i potrafi odróznić od siebie rodzaje ikarusów ;)

> Poza tym te "harmonijkowe" drzwi będą za kilka lat
          > budzić taki sentyment, jak dziś niektórzy z rozżewnieniem wspominają ogórasy.

Dlatego właśnie najwięksi zapaleńcy walczą o zarejestrowanie w sądzie
          Bydgoskiego Klubu Miłosników Komunikacji Miejskiej, jako legalnie działające
          stowarzyszenie będziemy mieli szansę powalczyć o pozostawienie jednego z tych
          ikarusów, doprowadzenie go do stanu uzywalności i zachowanie dla następnych
          pokoleń. Na razie niemal 100% członków klubu to uczniowie oraz studenci,
          największym problemem będzie zapewne znalezienie sponsora który pomoże nam
          utrzymać taki pojazd w stopniu pozwalającym na poruszanie się po drogach.
          (jeśli oczywiście plan z ikarusem wypali co też nie jest łatwe, przed nami
          sporo pracy ale zapraszamy wszystkich chętnych do współpracy z nami :)
          TMMB ma kilka ikarusów ale ich wozy już jakiś czas nie nadają się do jazdy...
      • mc_pele Re: Część Ikarusów ma zostać 31.03.07, 11:25
        intervention napisał:

> Skasowane zostaną Ikarusy z harmonijkowymi drzwiami (stopniowo)

najpierw skasowane mają być ikarusy 280.26 ( do numeru 3423 ) - pierwszymi
        ofiarami są 3415 i 3423, potem ikary 280.33.

a
        > pozostaną "automaty" te nowsze niebieskie.

dwa są biało-czerwone i jeden fioletowy ;)
        • intervention Re: Część Ikarusów ma zostać 31.03.07, 11:54
          mc_pele napisał:

> najpierw skasowane mają być ikarusy 280.26 ( do numeru 3423 ) - pierwszymi
          > ofiarami są 3415 i 3423, potem ikary 280.33.

A kiedy skasują "banana" 3600? Niecierpie go!
          • mc_pele Re: Część Ikarusów ma zostać 31.03.07, 12:03
            intervention napisał:

>
            > A kiedy skasują "banana" 3600? Niecierpie go!
            >

3600 pojawia się na ulicach regularnie więc raczej ma się dobrze, poza tym jest
            w tej częsci ikarów przeznaczonej do dłuższej eksploatacji. O tym że najpierw
            mają być skasowane wozy do numeru 3423 wiem od kolegi z klubu którego ojciec
            jest kierowcą w mzk, moim zdaniem powinni najpierw skasować te w gorszym stanie
            a nie patrzyć na numery ale ikary do numeru 3423 są starsze od tych z numerami
            3424 i wyższe, kasując te starsze mzk troche obniża sobie średnią wieku
            taboru ;)

Ja akurat uważam że 3600 to jeden z lepszych wozów ;)
            • intervention Re: Część Ikarusów ma zostać 31.03.07, 12:08
              Jeszcze mam pytanko: nie wiesz gdzie w necie można znależc fotki krótkiego
              ikarusa 3737?
              • keny_1 Re: Część Ikarusów ma zostać 31.03.07, 12:14
                ja mam pytanie czy jeszcze i stnieja i czy mozna znalezc krotkiego 3703 albo
                3705 mam nadzieje ,ze Blady juz nie trzesie zajezdnia
                Misiek jezdzisz jeszcze tam i czy widzisz gdzies Twaroga
                Dawny 1048 legitymacja jeszcze pozostala
                • intervention Re: Część Ikarusów ma zostać 31.03.07, 12:19
                  Ikarusa 3705 już nie ma. Ma zastępce Volvo B10BLE. Oto on:
                  transport.asi.pwr.wroc.pl/2-71528.html
                  • keny_1 Re: Część Ikarusów ma zostać 31.03.07, 12:38
                    no jak wtedy bysmy mieli takie a nie wyciagali spod plotu to przyjemnie by sie
                    jezdzilo
              • mc_pele Re: Część Ikarusów ma zostać 31.03.07, 12:18
                intervention napisał:

> Jeszcze mam pytanko: nie wiesz gdzie w necie można znależc fotki krótkiego
                > ikarusa 3737?

transport.asi.pwr.wroc.pl/autobusy.php?s=15&nr=478&ticket=57
                • intervention Re: Część Ikarusów ma zostać 31.03.07, 12:21
                  Dzięki nie wiedziałem, że ma swoje drugie życie we Wrocławiu :))) Znajomy
                  kiedyś był jego kiermanem, najczesciej pojawiał się na 61.
                  • mc_pele Re: Część Ikarusów ma zostać 31.03.07, 12:33
                    intervention napisał:

> Dzięki nie wiedziałem, że ma swoje drugie życie we Wrocławiu :))) Znajomy
                    > kiedyś był jego kiermanem, najczesciej pojawiał się na 61.

Kilka bydgoskich ikarów jeździ ciągle po ulicach GOPu i ma się bardzo dobrze :)

ikary 260:
                    3734 - Polak Chorzów
                    3759 - PKM Świerklaniec
                    ikary 280:
                    3418 - Zagozda Ruda Śląska
                    2554,2556,3563,3578 - PKM Tychy
                    jeździło też kilka ex Bydgoskich migów ale juz poszły do kasacji. Ikary to są
                    bardzo dobre wozy ( jak na środkowowschodnioeuropejskie warunki ), tylko w
                    Bydgoszczy jakoś wszyscy na nie plują, mzk chce się jak najszybciej pozbyć.
                    • intervention Re: Część Ikarusów ma zostać 31.03.07, 12:42
                      Prawie wszedzie pozbywają się Ikarusów. W Poznaniu na przykład niedobitki bedą
                      jeżdzić tylko na nocnych.
                      • mc_pele Re: Część Ikarusów ma zostać 31.03.07, 12:53
                        intervention napisał:

> Prawie wszedzie pozbywają się Ikarusów. W Poznaniu na przykład niedobitki
                        bedą
                        > jeżdzić tylko na nocnych.

W Poznaniu pozbywają się też 10 letnich solarisów i neoplanów :) ciekawe co u
                        nas będzie jak volvo zaczna zdychać, pewnie kupią następną
                        partię "średnio"podłogowych złomecto...
                        • intervention Re: Część Ikarusów ma zostać 31.03.07, 12:55
                          Myśle, że będziemy pozyskiwać te ich wycofywane autobusy :) (tak jak teraz robi
                          to GOP)
                          • mc_pele Re: Część Ikarusów ma zostać 31.03.07, 13:07
                            Na moje to bardzo dobre rozwiązanie, po co za grube miliony kupować
                            wysokopodłogowe autobusy jeśli kilkunastokrotnie taniej możemy mieć używane
                            niskopodłogowe wozy z Niemiec? Tym bardziej że trudno powiedzieć żeby wozy
                            jeżdżące kilka lat na zachodzie Europy były wyeksploatowane, założe się że
                            niektóre z ośmiolatków których pozbywają się zachodnioeuropejskie miasta są w
                            lepszym stanie niż nasze conecto z pierwszej partii jaka przyszła do miasta...
                            Kraków np. kupił z zachodu używane przegubowe tramwaje, dokupił trochę nowych
                            niskopodłogowych i pozbywa się już typowych dla polskich miast 105/805Na, (
                            oczywiście Tramwaje Śląskie je kupują - nic nie może się zmarnować :) stając
                            się miastem z najlepszym taborem tramwajowym.
              • keny_1 Re: Część Ikarusów ma zostać 31.03.07, 12:42
                znalismy sie bo jestesmy po jednym kursie bylo mas wtedy paru Bajer byl jednym
                z nas
    • troll25 Re: Część Ikarusów ma zostać 01.04.07, 00:28
      Ja ostatnio mialem watpliwa przyjemnosc podrozowania Volvo`em, krotki na trasie 70`tki przez Centrum Onkologii... Panowie... 100x bardziej wole ikarusy od tego czegos... Zamiast predkosciomierza - dykta, zero podswietlenia czegokolowiek na desce oprocz kontrolek po lewej stronie, a jako bonus tak halasujace lozysko w przednim prawym kole, ze mimo mp3`ki huczlo mi w uszach... Mialem ochote zadzwonic po policje zeby zabrali dowod rejestracyjny ale szkoda mi bylo kierowcy bo by zapewne musial placic mandat - ZENADA
      • fox28pl Re: Część Ikarusów ma zostać 01.04.07, 09:30
        Witam kolege

Co do podswietlania deski rozdzielczej to jest regulacja = sciemnianie i
        podswietlanie na maxa tak samo z przysiskami do drzwi. Predkosciomierze sa ok
        nie wiem o co chodzi koledze ze dykta byla bo bez predkosciomierza nie mozna
        jezdzic i taki autobus nie wyjechalby na linie. Co do lozyska to przyznam ze
        mechanicy czesto czekaja az cos sie zjeb.... na maxa niz wola zapobiegac i
        odrazu naprawic i to jest duzy minus. Jak niewiadomo dlaczego to wiadomo ze
        chodzi o kase
        • troll25 Re: Część Ikarusów ma zostać 01.04.07, 13:05
          Witam :)

Z ta dykta to przesadzilem bo to nie byla plyta pilsniowa tylko jakas tekturka z tasma samoprzylepna - ale predkosciomierza nie bylo - przynajmniej widac - bo czy byl pod tym naklejonym czyms to nie wiem...

Pozdrawiam
    • jamnik.szorstkowlosy Re: Część Ikarusów ma zostać 01.04.07, 11:53
      Na 69 i tak jezdzi juz teraz najwiecej tych gratow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka