Dodaj do ulubionych

prezydent Dombrowicz

IP: cache:* 16.05.03, 10:22
Jestem rodowitym bydgoszczaninem, ale na stałe mieszkam w Warszawie. BYłem
jednak na wyborach, postanowiłem zagłosować na Dombrowicza... Co o nim
myslicie? Czy jest lepszy niż Jasiakiewicz? Czy sprawiedliwy, zaradny? Czekam
na opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: bydgoszczanin Re: prezydent Dombrowicz IP: *.atr.bydgoszcz.pl 16.05.03, 10:50
      Gość portalu: slayer napisał(a):

> Jestem rodowitym bydgoszczaninem, ale na stałe mieszkam w Warszawie. BYłem
      > jednak na wyborach, postanowiłem zagłosować na Dombrowicza... Co o nim
      > myslicie? Czy jest lepszy niż Jasiakiewicz? Czy sprawiedliwy, zaradny? Czekam
      > na opinie.

Trudno powiedzieć, na razie. Jest z pewnością uczciwszy, ale jest, niestety,
      dziennikarzem, czyli wykazuje zawodową skłonność do dominacji słowa nad myślą.
      Dowodem na tę jego cechę jest fanatyczne przywiązanie do idei tworzenia w
      Bydgoszczy uniwersytetu. Poprzednicy gadali to samo, bo tego chce publika i
      żurnaliści, ale mieli świadomość, że to bzdura (z powodu realiów, które są,
      jakie są). Dombrowicz tego, niestety, nie widzi - czyli brak mu rozsądku. A
      szkoda, bo sama cnota nie wystarczy by robić rzeczy słuszne
      • Gość: slayer Re: prezydent Dombrowicz IP: cache:* 16.05.03, 11:39
        Czyli jest po prostu naiwny... nie świadom jak się to robi w świecie
        polityki...
        • radca Re: prezydent Dombrowicz 16.05.03, 14:30
          malo skuteczny i ulegly
          mysle,ze stal sie prezydentem miasta "zbieranym " i dlatego nie moze sam
          podejmowac decyzji.Do podzialu staje wielu, ale czym tutaj dzielic ?

"mysmy sie zebrali na ciebie, a teraz chcemy tez cos z tego "

Przypomina sie stare powiedzenie ; " i znowu od nowa polska ludowa "
          lub " i tak w kolko macieju "
          dodam jeszcze + az do nastepnych Wyborow - a kasa leci +

radca
          • Gość: zonc Re: prezydent Dombrowicz IP: *.awacom.pl 17.05.03, 21:02
            Już to czytałem wcześniej ale nie komentowałem bo mi sie tylko płakać chce...
            jedyna rzecz która mnie ucieszyła to KASKADA!! A reszta co o bydzi czytam to:
            buuuuuuu ;-(

Dombrowicz zapowiadał mi się na dobrego prezydenta, albo chociaż lepszego od
            JAsiaka... ale zaczynam wątpić bo ten to nawet marketu nie ściągnie...

cze pozdr
            • radca " Jabluszko , jabluszko - jabluszko ...... 17.05.03, 21:16
              pelne slow - jabluszko tam i tu itd.

radca

ps. byla kiedys taka piosenka
              • ife5 Re: ' Jabluszko , jabluszko - jabluszko ...... 19.05.03, 13:44
                Obserwując poczynania jego ludzi w kulturze (Krupa, Obremski) myślę, ze jest
                gorzej, a myslałam, ze większego głupka niż Frelichowski nie znajdą. W każdym
                razie wygląda na to, ze panowie ze sztuką postanowili sie rozprawić, przegnać
                ja na cztery wiatry, zamiast tego postawić na kazdym placy karuzele i promować
                artystów amatorów, najlepiej niepełnosparwnych, bo to najbezpieczniej, bo
                wtedy nie wyjdzie na jaw kompletny brak rozeznania w dziedzinie, która maja się
                opiekować.
                • Gość: zonc Re: ' Jabluszko , jabluszko - jabluszko ...... IP: *.awacom.pl 19.05.03, 14:48
                  Jabłuszko było piękne, smaczne i wogóle takie ekologiczne... czas mija "japca"
                  nie ma a jedyna ekologia to Qpa pozostała z robaczka który cały czas był w
                  środku...

cze pozdr
    • Gość: Gall Re: prezydent Dombrowicz IP: 217.97.147.* 22.05.03, 13:39
      Też jestem jego wyborcą, ale niestety potwierdzają się moje obawy. Brak
      konkretów i realizacji obietnic wyborczych. Zapowiadało się świetnie -
      urzędnicy oszuści (tak bowiem trzeba to nazwać) mieli wylecieć. przyłapano ich
      na kłąmstwie i ........ pękł. Duży minus. Czyżby przestraszył się grupy
      nacisku. No jeśli tak to już po nim i będzie się bał każdej decyzji. Niektóre
      rzeczy, nawet naprostsze, sprawiają problemy - np. obietnica wyprowadzenia
      ciężarówek ze Sródmieścia. Przecież szkoda tych pieniędzy na remoty ulic, skoro
      szybko wracają do stanu poprzedniego.
      Po co babrać się w Uniwerek. Lepiej energię i kasę przeznaczyć na inne cele.
      Pozdrawiam Zawiedziony Elektor

• ivica Re: prezydent Dombrowicz 26.05.03, 00:35
        Gość portalu: Gall napisał(a):

> Też jestem jego wyborcą, ale niestety potwierdzają się moje obawy. Brak
        > konkretów i realizacji obietnic wyborczych. Zapowiadało się świetnie -
        > urzędnicy oszuści (tak bowiem trzeba to nazwać) mieli wylecieć. przyłapano ich
        > na kłąmstwie i ........ pękł. Duży minus. Czyżby przestraszył się grupy
        > nacisku.

Jak bys nie zauwazyl to SĄD nie dopatrzyl sie w zachowaniu urzedasów znamion przestepstwa. Tak wiec wywalenie ich z pacy spowodowalo by tylko to iz trzeba by bylo im wyplacic wielkie odszkodowania po procesach sadowych.

No jeśli tak to już po nim i będzie się bał każdej decyzji. Niektóre
        > rzeczy, nawet naprostsze, sprawiają problemy - np. obietnica wyprowadzenia
        > ciężarówek ze Sródmieścia.

Czemu nie zauwazasz tego co zostalo kuz zrobione tylko meczysz sie tym co jeszcze przed nami. Zapomniales moze o ratuszu w Fordonie, Otwartyh saalch dla mlodziezy, darmowej Kawiarence internetowej, walce z korupcja itp.

Przynajmniej w porównaniu z Jasiakiem zauwazalne dzilanie jest od poczatku a nie tylko w ostatnim roku rzadów.

pzdr.
        • Gość: gostek Re: prezydent Dombrowicz IP: *.gdansk.pl 27.05.03, 08:59
          ivica napisał:

> Gość portalu: Gall napisał(a):
          >
          > > Też jestem jego wyborcą, ale niestety potwierdzają się moje obawy. Brak
          > > konkretów i realizacji obietnic wyborczych. Zapowiadało się świetnie -
          > > urzędnicy oszuści (tak bowiem trzeba to nazwać) mieli wylecieć. przyłapano
          > ich
          > > na kłąmstwie i ........ pękł. Duży minus. Czyżby przestraszył się grupy
          > > nacisku.
          >
          >
          > Jak bys nie zauwazyl to SĄD nie dopatrzyl sie w zachowaniu urzedasów znamion
          pr
          > zestepstwa. Tak wiec wywalenie ich z pacy spowodowalo by tylko to iz trzeba
          by
          > bylo im wyplacic wielkie odszkodowania po procesach sadowych.
          >
          >
          > No jeśli tak to już po nim i będzie się bał każdej decyzji. Niektóre
          > > rzeczy, nawet naprostsze, sprawiają problemy - np. obietnica wyprowadzenia
          >
          > > ciężarówek ze Sródmieścia.
          >
          >
          > Czemu nie zauwazasz tego co zostalo kuz zrobione tylko meczysz sie tym co
          jeszc
          > ze przed nami. Zapomniales moze o ratuszu w Fordonie, Otwartyh saalch dla
          mlodz
          > iezy, darmowej Kawiarence internetowej, walce z korupcja itp.
          >
          > Przynajmniej w porównaniu z Jasiakiem zauwazalne dzilanie jest od poczatku a
          ni
          > e tylko w ostatnim roku rzadów.
          >
          > pzdr.

Miej litośc człowieku !!!!
          Ratusz w /Fordonie ? A co się zmieniło od czasów Jasiaka? Miejsce w którym
          przyjmują urzędnicy bo biuro w Fordonie wcześniej nie było.
          O otwartych salach dla młodzieży się nie wypowiadam bo nie znam tematu.
          Kawiarenka internetowa ok ale sorry czy to jest takie osiągnięcie bo tym to
          mógłby się ktos z rady osiedla poszczycić ale nie prezydent.
          Walka z korupcją ??? Jak Walkowiak się za to wział to go szybciutko spuszczono
          do Polonii.
          Nie cierpię komuny ale Dombrowicz jest tylko atrapa prezydenta bez żadnej wizji
          i pomysłu na miasto.
          szkoda słow.
          • ivica Re: prezydent Dombrowicz 27.05.03, 15:09
            A w Gdańsku to pewnie wiedza co sie dzieje w Bydzi tak??

pzdr.
            • Gość: Gostek Re: prezydent Dombrowicz IP: *.gdansk.pl 29.05.03, 08:31
              ivica napisał:

> A w Gdańsku to pewnie wiedza co sie dzieje w Bydzi tak??
              >
              >
              > pzdr.

Szkoda słów. Idąc Twoim tokiem "myślenia" to musiałbym się dziwić że
              jugosłowianin pisze po polsku :-P
              Swoją drogą czy jak bym miał w adresie hotmaila to bys uznał że piszę z
              Waszyngtonu? :-)
              coraz więcej półgłówków nawet w sieci.

• ivica Re: prezydent Dombrowicz 29.05.03, 11:32
                to wyjasnij geniuszu jak mozesz miec IP z domena gdansk.pl. Widzisz to nie chodzi o poczte wielki inteligencie
                • Gość: Gostek Re: prezydent Dombrowicz IP: *.gdansk.pl 30.05.03, 09:03
                  ivica napisał:

> to wyjasnij geniuszu jak mozesz miec IP z domena gdansk.pl. Widzisz to nie
                  chod
                  > zi o poczte wielki inteligencie

Powtarzam jestes półgłówkiem. Nie zamierzam Ci niczego tłumaczyć. Debil po
                  treści mojego listu domyślił by się że jestem z Bydgoszczy. Co za znaczenie ma
                  IP w adresie? Masz niewielkie pojęcie o sieci więc pozostań w takim stanie
                  świadomości.
                  nie ma sensu tu bywać bo nie ma z kim rozmawiać. Ja piszę o swoich odczuciach
                  dotyczących prezydenta mojego miasta a jakis półgłówek IP w adresie się czepia.
                  Pewnie pacownik Dombrowicza. :-)
                  • ivica Re: prezydent Dombrowicz 30.05.03, 11:03
                    Gość portalu: Gostek napisał(a):

> Powtarzam jestes półgłówkiem. Nie zamierzam Ci niczego tłumaczyć.

Odpowiedzial intelident

Debil po
                    > treści mojego listu domyślił by się że jestem z Bydgoszczy. Co za znaczenie ma
                    > IP w adresie?

Takie iz wbrew temu co piszesz nie ma cie w Bydgoszczy.

Masz niewielkie pojęcie o sieci więc pozostań w takim stanie
                    > świadomości.

A ty napewno masz niewielkie pojecie o kulturze. Wiesz moze co to netykieta?? Pewnie nie.

> nie ma sensu tu bywać bo nie ma z kim rozmawiać. Ja piszę o swoich odczuciach
                    > dotyczących prezydenta mojego miasta a jakis półgłówek IP w adresie się czepia.
                    >

nie sie czepia tylko stara sie zauwazyc iz przebywajac w gdansku to pewnie masz duze pojecie o Bydgoszczy

Pewnie pacownik Dombrowicza. :-)

Tak jestem PACOWNIKIEM

A tak wogole to naucz sie synku dobrych manier i wtedy pomysl czy warto wrócić na forum

• Gość: Gostek Re: prezydent Dombrowicz IP: *.gdansk.pl 30.05.03, 11:48
                      ivica napisał:

> Gość portalu: Gostek napisał(a):
                      >
                      >
                      > > Powtarzam jestes półgłówkiem. Nie zamierzam Ci niczego tłumaczyć.
                      >
                      > Odpowiedzial intelident
                      >
                      >
                      > Debil po
                      > > treści mojego listu domyślił by się że jestem z Bydgoszczy. Co za znaczeni
                      > e ma
                      > > IP w adresie?
                      >
                      >
                      > Takie iz wbrew temu co piszesz nie ma cie w Bydgoszczy.
                      >
                      Ty nawet półgłówkiem nie jesteś tylko jakims nawiedzonym socjalistą który uważa
                      lepiej ode mnie skąd jestem i skąd piszę.
                      Jestes młotkiem i umrzesz młotkiem.
                      >
                      >
                      > Masz niewielkie pojęcie o sieci więc pozostań w takim stanie
                      > > świadomości.
                      >
                      > A ty napewno masz niewielkie pojecie o kulturze. Wiesz moze co to netykieta??
                      P
                      > ewnie nie.
                      >
                      >
                      >
                      > > nie ma sensu tu bywać bo nie ma z kim rozmawiać. Ja piszę o swoich odczuci
                      > ach
                      > > dotyczących prezydenta mojego miasta a jakis półgłówek IP w adresie się cz
                      > epia.
                      > >
                      >
                      >
                      > nie sie czepia tylko stara sie zauwazyc iz przebywajac w gdansku to pewnie
                      masz
                      > duze pojecie o Bydgoszcz
                      >
                      > Pewnie pacownik Dombrowicza. :-)
                      >
                      >
                      > Tak jestem PACOWNIKIEM
                      >
                      > A tak wogole to naucz sie synku dobrych manier i wtedy pomysl czy warto
                      wrócić
                      > na forum
                      >
                      >
                      • ivica Re: prezydent Dombrowicz 30.05.03, 12:23
                        hehehehehehe ja socjalista.

normalniesynku ale kawala zapodales. niech cie dawno sie tak nie ubawilem.

Widac zes na forum świezynka
                  • Gość: zonc Re: prezydent Dombrowicz IP: *.awacom.pl 31.05.03, 23:19
                    Gość portalu: Gostek napisał(a):

> ivica napisał:
                    >
                    > > to wyjasnij geniuszu jak mozesz miec IP z domena gdansk.pl. Widzisz to nie
                    >
                    > chod
                    > > zi o poczte wielki inteligencie
                    >
                    > Powtarzam jestes półgłówkiem. Nie zamierzam Ci niczego tłumaczyć. Debil po
                    > treści mojego listu domyślił by się że jestem z Bydgoszczy. Co za znaczenie
                    ma
                    > IP w adresie? Masz niewielkie pojęcie o sieci więc pozostań w takim stanie
                    > świadomości.
                    > nie ma sensu tu bywać bo nie ma z kim rozmawiać. Ja piszę o swoich odczuciach
                    > dotyczących prezydenta mojego miasta a jakis półgłówek IP w adresie się
                    czepia.
                    >
                    > Pewnie pacownik Dombrowicza. :-)

Ty debilu każdy widzi ze ty z Gdańska i ściem nie wal!!! A ty widocznie lamer i
                    kretyn jak nawet nie wiesz gdzie mieskzasz i że po ip można Miasto krecie
                    poznać!!!
                    • Gość: Gostek Re: prezydent Dombrowicz IP: *.gdansk.pl 02.06.03, 08:22
                      Następny kretyn.
                      Zadzwoń sobie do np. COR na rondzie Jagiellonów i poproś żeby ktoś coś na
                      forum wpisał. Tylko nie mów ze nie wiesz co to jest COR -
                      Bydgoszczaninie ? :-P
                      Sprawdź jakie będzie IP. Niestety nie Bydgoszcz.
                      O Boże czyli oni wczyscy nie pracują w Bydgoszczy ? Ich po prostu nie ma ?!
                      I co teraz młotki ? :-)
                      Kto tu jest lamerem ? :-)
                      A słyszeliście kiedyś o sieci WAN ? Lamerzy ?
                      Nie dziękujcie mi Lamerzy poznajcie moje serce.
                      Ale na więcej nie liczcie.
        • Gość: Ted® Re: prezydent Dombrowicz IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 09:04
          "Jak bys nie zauwazyl to SĄD nie dopatrzyl sie w zachowaniu urzedasów znamion
          przestepstwa. Tak wiec wywalenie ich z pacy
          spowodowalo by tylko to iz trzeba by bylo im wyplacic wielkie odszkodowania po
          procesach sadowych."

odpusc sobie te herezje bo w koncu w nia uwierzysz;)
          • ivica Re: prezydent Dombrowicz 29.05.03, 11:34
            co czyzby przyszedl czas na mnie.

Pierwszy byl Krzyżak , potem m.in Radca , ispan, a ostatnio polonus. Jestem przygotowany :)))))))))))
            • Gość: Ted® Re: prezydent Dombrowicz IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 30.05.03, 13:06
              ivica napisał:

> co czyzby przyszedl czas na mnie.
              >
              > Pierwszy byl Krzyżak , potem m.in Radca , ispan, a ostatnio polonus. Jestem
              prz
              > ygotowany :)))))))))))

przykro mi bardzo twoj czas jeszcze nie nadszedl
              a w tym wypadku chodzi tylko o to, ze to nieprawda
              • ivica Re: prezydent Dombrowicz 30.05.03, 13:12
                po pierwsze: jestem zaszczycony. sam On w moich skromnych progach:))))))))

po drugie: co jest nieprawda?? czy nie uwazasz iz gdyby zostali oni wywaleni z pracy i odwolalui sie od tej decyzji perzed sądem pracy to ten nie poparłby urzędników. W koncu Sąd uznał iz dzilanie ich nie mialo znamion przestepstwa.

pzdr.
                • Gość: Ted® Re: prezydent Dombrowicz IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 30.05.03, 16:23
                  do zwolnienia urzednika nie jest 'wymagane' popelnienie przez niego
                  przestepstwa (przy tym zalozeniu niekarany mialby posade dozywotnio)
                  pewnie, ze wyrok sadu to sytuacja komfortowa dla pracodawcy ale nie niezbedna
                  w tej konkretnej sprawie albo dombrowicz okazal sie mieczakiem albo zagraly
                  uklady a wersja o sądzie jest dla publiki ('chcialem ale nie moglem')

ps
                  nie zagladam do forow 'niszowych' (wszedlem tu przypadkowo) wiec nie czekaj na
                  polemike

• radca Re: prezydent Dombrowicz 30.05.03, 16:46
                    Nie wiem,nie znam sie na tym - lecz moge przytoczyc pewien przyklad,ktory
                    kiedys zaslyszalem od pewnego pracownika UM ( zastrzegam,ze bylo to w czasach
                    PRL ) - powiedzial wtedy ; " jestem urzednikiem panstwowym i nie moga mnie
                    tak latwo zwolnic ".

radca
    • Gość: Gall Re: prezydent Dombrowicz IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.06.03, 08:49
      Wracam, bo jak widzę dyskusja stała się ostra.
      Krótko, kawiarenka itd - to drobiazgi. Owszem cenne inicjatywa, ale nie
      ukrywajmy - pod publikę i nie wymagająca konfrontacji z inną siłą polityczną
      (co tam inną, nawet z własnym "zapleczem"). Tam gdzie trzeba męskiej decyzji,
      to Dombrowicza nie ma, no chyba, że podejmie ją wiadomoa posłanka (podobnie
      faktycznie rzadząca miastem).

Co do pracowników - to kiepskie wytłumaczenie, a mam nad Wami przewagę bo
      trochę znam się na tych sprawach.

Do zawodów, które zapewnił nam Prezydent dodajmy bezczelny szantaż wobec ATRu,
      aby zmusić go do realizacji chorego pomysłu połeczenia z AB pod płaszczykiem
      Uniwerku (brrrr).

Panie Prezydencie mój głos Pan utracił bezpowrotnie już przed upływem
      pierwszego roku kadencji, a podkreślić warto, że jestem człowiekiem cierpliwym.

I przy okazaji. Drodzy Forumowicze - bez inwektyw, bo nie o to tu chodzi, a
      wypowiadać się może każdy (nawet z Pcimia Dolnego - mieszkańców tej słynnej
      osady przepraszam).
      • Gość: Gostek do Galla IP: *.gdansk.pl 04.06.03, 12:23

> Wracam, bo jak widzę dyskusja stała się ostra.
        > Krótko, kawiarenka itd - to drobiazgi. Owszem cenne inicjatywa, ale nie
        > ukrywajmy - pod publikę i nie wymagająca konfrontacji z inną siłą polityczną
        > (co tam inną, nawet z własnym "zapleczem"). Tam gdzie trzeba męskiej decyzji,
        > to Dombrowicza nie ma, no chyba, że podejmie ją wiadomoa posłanka (podobnie
        > faktycznie rzadząca miastem).
        >
        > Co do pracowników - to kiepskie wytłumaczenie, a mam nad Wami przewagę bo
        > trochę znam się na tych sprawach.
        >
        > Do zawodów, które zapewnił nam Prezydent dodajmy bezczelny szantaż wobec
        ATRu,
        > aby zmusić go do realizacji chorego pomysłu połeczenia z AB pod płaszczykiem
        > Uniwerku (brrrr).
        >
        > Panie Prezydencie mój głos Pan utracił bezpowrotnie już przed upływem
        > pierwszego roku kadencji, a podkreślić warto, że jestem człowiekiem
        cierpliwym.
        >
        > I przy okazaji. Drodzy Forumowicze - bez inwektyw, bo nie o to tu chodzi, a
        > wypowiadać się może każdy (nawet z Pcimia Dolnego - mieszkańców tej słynnej
        > osady przepraszam).

Witam !
        Wreszcie ktos z kim mozna pogadać o bydgoskiej władzy.
        Sorki za te teksty wczesniej trochę mnie ponisło.
        siedze w centrum miasta a ktos mi wmawia że jestem z Gdańska i na tym się
        skupia. Zresztą nieważne
        W dzisiejszym ekspresie wielki artykuł o tym ze Dombrowicz podał 3 byłych
        członków zarządu do prokuratury. Myslę że znalazło by sie wiele innych spraw za
        które powinni beknąć Jasiakiewicz i jego kumple.
        Ciekawi mnie tylko czemu to wypłyneło teraz?
        Przed ostatnią sesją Dombrowicz był na klubie SLD i ustalili wspólnie poprawki
        do budżetu.
        A teraz przypuścił na nich atak. Nie bardzo rozumien co On gra.
        Nie widzę po prostu w takim działaniu konsekwencji .
        Co myslisz ?
        Pozd
        Gostek
    • Gość: fin Re: prezydent Dombrowicz IP: *.atr.bydgoszcz.pl 04.06.03, 13:30
      Niestety, wygląda na to, że Dombrowicz nie sprawdza się jako prezydent.

Założenie bezposrednich wyborów prezydenta miasta było takie, żeby prezydent wybrany przez
      obywateli (a nie przez Radę Miejską) miał dużo silniejszą pozycję. Ale Dombrowicz okazał się
      niestety zbyt mięki (czego dowodzi przegrane na własną prosbę starcie z urzędnikami) by
      wykorzystać możliwosć prawie samodzielnego kierowania miastem.
      Po przegranej bitwie z urzędnikami nikt już chyba nie uwierzy, ze Dombrowicz będzie
      konsekwentnie egzekwował swoje polecenia. Układy okazały się silniejsze i Dombrowicz się ugiął.
      To dla prezydenta klęska.
      W ratuszu nadal rządzą tak na prawdę ci sami urzędnicy (nastąpiła tylko częsciowa wymiana ludzi
      między Urzędem Miasta a Urzędem Wojewódzkim - "zamiana stołków").

Jesli chodzi o to, co moim zdaniem jest najważniejsze: sciąganie do miasta inwestorów
      przemysłowych i usług ponadregionalnych to niestety jak na razie klapa kompletna. Nie dosć, że
      nie ma żadnych sukcesów, to jeszcze nie udało się Dombrowiczowi powstrzymać przeniesienia
      banku Pocztowego do Warszawy.

A w sprawie uniwersytetu tez zabiera się nie od tej strony, od której powinien. Jakies dziwne listy
      rozsyłane do członków senatu ATR, eeeeech, aż szkoda pisać.
      Pozdr
      • Gość: Gostek Re: prezydent Dombrowicz IP: *.gdansk.pl 04.06.03, 15:43
        Gość portalu: fin napisał(a):

> Niestety, wygląda na to, że Dombrowicz nie sprawdza się jako prezydent.
        >
        > Założenie bezposrednich wyborów prezydenta miasta było takie, żeby prezydent
        wy
        > brany przez
        > obywateli (a nie przez Radę Miejską) miał dużo silniejszą pozycję. Ale
        Dombrowi
        > cz okazał się
        > niestety zbyt mięki (czego dowodzi przegrane na własną prosbę starcie z
        urzędni
        > kami) by
        > wykorzystać możliwosć prawie samodzielnego kierowania miastem.
        > Po przegranej bitwie z urzędnikami nikt już chyba nie uwierzy, ze Dombrowicz

> dzie
        > konsekwentnie egzekwował swoje polecenia. Układy okazały się silniejsze i
        Dombr
        > owicz się ugiął.
        > To dla prezydenta klęska.
        > W ratuszu nadal rządzą tak na prawdę ci sami urzędnicy (nastąpiła tylko
        częscio
        > wa wymiana ludzi
        > między Urzędem Miasta a Urzędem Wojewódzkim - "zamiana stołków").
        >
        > Jesli chodzi o to, co moim zdaniem jest najważniejsze: sciąganie do miasta
        inwe
        > storów
        > przemysłowych i usług ponadregionalnych to niestety jak na razie klapa
        kompletn
        > a. Nie dosć, że
        > nie ma żadnych sukcesów, to jeszcze nie udało się Dombrowiczowi powstrzymać
        prz
        > eniesienia
        > banku Pocztowego do Warszawy.
        >
        > A w sprawie uniwersytetu tez zabiera się nie od tej strony, od której
        powinien.
        > Jakies dziwne listy
        > rozsyłane do członków senatu ATR, eeeeech, aż szkoda pisać.
        > Pozdr

Witam !

Nie pozostaje tylko dodać że szansę na powstanie centrum logistycznego poczty
        tez nie wykorzystano.
        Co do urzędników to myśle ze po prostu się zapędził z tym wyrzucaniem i nawet
        nie wiedział jak się z tego wycofać.
        Z zastępców to tylko Nowak ma konkretną wizję finansów ale finansista nie
        stworzy nowych perspektyw dla miasta.
        Wilniewczyc i Tadzak to dla mnie kompletne pomyłki.
        Moze to nie przypadek że otoczył się takimi ludźmi, chyba tak.
        Żeczywiście poza supermarketami to tu się nic dużego nie dzieje
        chcąc niechcąc stajemy sie na własne życznie peryferią
        tak ja tez na Niego głosowałem
        :-(
        tym "optymistycznym akcentem "
        Pozd
        Gostek
        • Gość: gostek Re: prezydent Dombrowicz IP: *.gdansk.pl 04.06.03, 15:44
          sorki za "rzeczywiście" przez samo "ż"
          aż w oczy szczypie ;-)
          • Gość: Gall Do Gostka i fina od Galla IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.06.03, 16:29
            Podzielam Waszą ocenę. Szkoda, że nie trafił nam się jako Prezydent człowiek
            zdecydowany i jednocześnie przyzwoity. W układzie z lewicową radą tym więcej
            potrzeba determinacji i charyzmy. No ale cóż mleko się rozlało i bądźmy
            szczerzy, czy była realna inna alternatywa dla Jasiakiewicza ?

Oceniając politykę Dombrowicza należy traktować Go jako wektor, którego
            kierunek uzależniony jest od działających na niego sił nacisku. Dlatego też
            czasami może się wydawać bezwładny i dziwnie ukierunkowany.

Do dnia dzisiejszego nie zapadła żadna z istotnych decyzji. Owszem można
            powiedzieć - zbyt mało czasu upłynęło od elekcji itd. Jednakże są sprawy, które
            nie wymagają zbyt wiele wysiłku i nakładu czasu. Nie chodzi mi tutaj o
            dokopywane poprzednikom (choć czasami włos staje na głowie od opowiadanych i
            opisywanych historii), ale do rzeczy:

Bydgoszcz powinna koncentrowac się na gospodarce i tutaj jest wiele do
            zrobienia. To nie tylko kwestia ewidencji gruntów do sprzedaży, lecz także
            przygotowanie zaplecza. Musi istnieć bardzo dobry system informacji o mieście,
            dostępny w kraju i za granicą. Warto wykorzystać organizacje polonijne. Zamiast
            ośmieszać się w Polsce Uniwesytetem postawmy na politechnikę (nie jestem
            absolwentem ATRu), trzeba wesprzeć konferencje i sympozja biznesowe (są ku temu
            warunki lokalowe), na których będą uczesticzyć romaici goście. Stwórzmy
            specjalny specjalną ściezkę administracyjną dla cudzozimców, którzy chcą
            zostawić tutaj pieniądze (mówiono mi, że w UM pod tym względem było fatalnie i
            ludzie się nie zmienili).

Niech miasto - oprócz ścieżki rowerowej (przynaję, że pomysł dobry) stworzy
            jakieś formu dla biznesu bydg. - toruńskiego. A jakie wrażenie na biznesie robi
            miasto, w którym jadąc on przez centrum musi non stop mijać tiry ?

Itd., itd.
            Pozdrawiam
            • Gość: ispan z "murowanego rynku" IP: *.acn.waw.pl 04.06.03, 21:26

>Stwórzmy
              > specjalny specjalną ściezkę administracyjną dla cudzozimców, którzy chcą
              > zostawić tutaj pieniądze (mówiono mi, że w UM pod tym względem było fatalnie
              i
              > ludzie się nie zmienili).
              >
              >

Swego czasu na forum były podbne postulaty. Nioestety trafiają w próżnię.
              Również przez to, że bydgoskiej GW daleko do stołecznej, która wspiera, wręcz
              wymusza posdobne inicjatywy. Strata czasu.

W artykule w dziesiejszym Murowanym Rynku w artykule "Lokomotywy z zadyszką"
              możemy przeczytać (znów): "... poważny kapitał, taki powyżej 1mln dol.,
              najchętniej lokuje się w Warszawie, Opolu i Poznaniu. Najmniej jest go w
              Białymstoku, Bydgoszczy i Zielonej Górze"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SUPER ANTYREKLAMA!

Parę ciekawych rzeczy:

"zagraniczni inwestorzy-zamiast być uwodzeni przez władze lokalne - są często
              zniechęcani..."

"...gminy, by przyciągnąć inwestycje, powinny w pierwszej kolejności udzialać
              ulg podatkowych oraz:
              -rozwijać infrastrukturę techniczną,
              - działac na rzecz ochrony środowiska,
              -rozwijać infrastrukturę społeczną,
              - pomoagać w znalezieniu partnerów nbiznesowych,
              - tworzyć planyrozwoju lokalnego lub regionalnego"

"kolejny plus w oczach obcego kapitału to stabilna władza lokalna"

Z artykułu "Tygrysy prowincji":

"Gminy nie siadają na laurach [Długołęka, Kleszów, Mszczonów] - dalej
              rozbudowują infrastrukturę techniczną i walczą o klejnych inwestorów. Jaka jest
              ich recepta na sukces? - Przestaliśmy polegać na Warszawie, bawić się w wielką
              i małą politykę. Liczymy sami nqa siebie - odpowiadają urzędnicy"

"Duże firmy potrzebuja dobrej komuinkacji i łatwego dostępu do dróg krajowych
              szybkiego ruchu(...) Dla inwestorów liczy sie też uzbrojenie działek.
              Doprowadzenie wody, prądu, położenie łączy telekomunikacyjnych kosztuje bowiem
              ogromne pieniądze. Wszystkie trzy gminy oferowały potencjalnym inwestorom
              uzbrojone działki z uregulowanym stanem prawnym. (...) Długołęka nie tylko
              pomaga inwestorom uzbroić działki, lecz też wspiera ich przy załatwianiu
              różnych pozwoleń od urzędów centralnych, np. o przyłączenie nieruchomości do
              drogi krajowej..."

"Niebagatelną rolę w przyciąganiu nowych inwestorów odgrywają zwolnienia
              podatkowe. - Jeśli połowa zatrudnionych w firmie osób pochodzi z naszej gminy,
              to inwestor może starać się o umorzenie podatku od nieruchomości nawwet na 1-0
              lat."

Niby to wszystko takie proste, a nasi kretynowaci urzędnicy, rajcy i prezydent
              nie moga tego pojąć:((((

pozdr

• Gość: Gall Re: z 'murowanego rynku' IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 05.06.03, 08:24
                Faktycznie przedsiębiorcy, którzy inwestują swe środki bacznie oglądają się na
                ew. zwolnienia w podatku od nieruchomości. Wbrew pozorom zaczyna to być coraz
                większe obciążenie, a jego zmniejszenie przez włodarzy (odpowiednio
                rozpowszechnione) może zainteresować biznes.
                Niestety materiały które zacytowałeś są prawidzwe, co jest tym bardziej smutne.
                Pozdrowionka
                • Gość: Gostek widzę szansę IP: *.gdansk.pl 06.06.03, 10:47

> Faktycznie przedsiębiorcy, którzy inwestują swe środki bacznie oglądają się
                  na
                  > ew. zwolnienia w podatku od nieruchomości. Wbrew pozorom zaczyna to być coraz
                  > większe obciążenie, a jego zmniejszenie przez włodarzy (odpowiednio
                  > rozpowszechnione) może zainteresować biznes.
                  > Niestety materiały które zacytowałeś są prawidzwe, co jest tym bardziej
                  smutne.
                  > Pozdrowionka

Szczerze mówiąc to widzę na to szansę obecnie.
                  Ale nie dlatego że większośc w Radzie Miasta maja madrzy tylko dlatego że SLD :-
                  )
                  Które lubi robic psikusy dombrowiczowi i pewnie chetnie obniżyło by mu na
                  krótką metę wpływy do budrzetu
                  Raz by cos pozyteczniego zrobili
                  a że ze złośliwości
                  to niech tak będzie skoro inaczej nie potrafią ;-)
                  Pozd
                  Gostek
                  • Gość: PIT Re: Nie widzę szans IP: 62.244.143.* 09.06.03, 23:19
                    Ja nie głosowałem na Dombrowicza i coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu,
                    że dobrze zrobiłem. Zachowuje sie jak panienka, jest zmienny, miękki,
                    konfliktowy. Bardziej nadawałby się na skarbnika miasta, niż prezydenta. Moim
                    zdaniem to pomyłka. Na prezydenta powinien startować Obremski.
                    Może obiektywne warunki sprawią, że coś się ruszy w tym mieście, ale ze strony
                    Dombrowicza nie oczekuję żadnych rewelacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka