Dodaj do ulubionych

Trwa budowa "Parku Milenijnego" nad Wisłą w Sta...

18.05.03, 19:26
I co Ty na to Radco? Szczerze mowiac nie znam tych terenow wiec
opis niewiele mi mowi. Ale brzmi zachecajaco.
Obserwuj wątek
    • radca Czuje sie jak bym wygral cos wspanialego... 18.05.03, 20:02
      genuine44 napisał:

> I co Ty na to Radco? Szczerze mowiac nie znam tych terenow
      wiec
      > opis niewiele mi mowi. Ale brzmi zachecajaco.

- Pieknie,brak mi chwilowo slow ze Szczescia :)))
      Musze przeczytac to dokladnie - ale juz na wstepie przyznaje
      sie,ze chyba nic bardziej szczesliwego nie moglo mnie spotkac.

pozdrowienia i dzialajmy - by Fordon stal sie "bombonierka " :)

radca
      • Gość: ispan Byłem tam zeszłego lata... IP: *.acn.waw.pl 18.05.03, 20:10
        Myślę, że jednak trochę pochopnie wykarczowano wszystkie krzewy. Część z nich,
        np. wyrośnięte bzy można było spokojnie zostawić. W dodatku w parku dominują
        topole i wierzby, gatunki szybko rosnące, ale nie tak piękne jak drzewa
        szlachetniejsze. Mam nadzieję więc, że miasto uzulpełni ubytki zielenią na
        przyzwoitym poziomie, a zwłaszcza długowiecznymi dębami, platanami, lipami, itp
        • radca Fordoniacy 18.05.03, 20:28
          Dobrze byloby sprawe dbrze naglosnic i zaapelowac do Fordoniakow
          ( urodzonych w Fordonie lub zamieszkalych dawniej w Fordonie )
          z calego swiata - by sie rowniez przylaczyli do tej rozbudowy.

Znam wielu Fordoniakow rozsianych po calym swiecie.Byc moze
          bylaby jakas szansa - by sie przylaczyc i dopomoc - by Stary
          FORDON stal sie piekny ?

Moze warto zrealizowac specjalne konto ;
          " FUNDUSZ ROZWOJU STAREGO FORDONU " ?

Oczywiscie to konto powinno byc jawne - czyli do publicznej
          wiadomosci, tak by kazdy mogl sie zapoznac ile jest pieniedzy
          oraz a co jest dalej przeznaczane.

Nie wiem,czy dobrze mysle ? Jesli zle - sprostujcie mnie prosze.
          Jesli dobrze - uzupelnijcie dalszymi pomyslami.

pozdrowienia
          radca
          • radca Re: Fordoniacy 18.05.03, 21:08
            zacytuje tutaj wypowiedz PIT-a odnosnie Starego Fordonu

" Bydgoszcz

Autor: Gość: PIT IP: 62.244.143.*
            Data: 08-05-2003 00:12

Radco w pełni popieram twoje sugestie odnośnie Wisły. To prawda, że Brda to nie
            wszystko. My bydgoszczanie zapominamy, że tuż obok mamy Wisłę i to z unikalnym
            w skali kraju strategicznym zakolem, gdzie jej kierunek zmienia się na północno-
            wschodni. Szczególnie urokliwa jest skarpa na zapleczu elewatorów zbożowych i
            cegielni w Fordonie. Widać stamtąd wspaniałą panoramę Wisły z zakolem, zaś do
            rzeki co pewien czas prowadzą schody osadzone na skarpie. To karygodne, że
            teren ten jest nieużytkiem, tym bardziej, że tuż obok jest grodzisko
            wyszogrodzkie. Wystarczyłoby wytyczyć trakt spacerowy od toru regatowego wzdłuż
            ujściowego odcinka Brdy, dalej wzdłuż skarpy nadwiślańskiej aż do mostu
            Fordońskiego. W okolicach grodziska wyszogrodzkiego postawić tablice
            informacyjne, zorganizować miejsca dla rekreacji.
            Przywrócenie miastu rzeki Brdy i Wisły to jest temat na kompleksowe działania.
            Może byłoby słuszne wzorem ISP-y sięgnąć po fundusze europejskie ? Co pewien
            czas w prasie pojawiają się przecieki, że MWiK zastanawiają się nad kolejnym
            programem z planowanym dofinansowaniem z UE - tym razem zagospodarowaniem
            brzegów Brdy i pól irygacyjnych. "

• radca pisali o Fordonie wczesniej :) i to w 2001 roku 18.05.03, 21:59
              " Autor: Gość: PIT IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl
              Data: 10-07-2001, 18:49:47 + odpowiedz na list

Gdyby Fordonu nie przyłączono do Bydgoszczy, byłby 10-tysięczną mieściną. Teraz
              jest 80-tysięczną dzielnicą. Zauważ, że w latach 80-tych cały impet
              inwestycyjny Bydgoszczy skierowano na Fordon. Rozpisano ogólnokrajowy konkurs
              urbanistyczny aby modelowo zagospodarować te tereny. Co zyskał więc Fordon -
              mieszkańców i infrastrukturę ! Co zyskała Bydgoszcz - nowe tereny inwestycyjne,
              rekreacyjne (Dolina Dolnej Wisły). To prawda jednak, że większy nacisk powinien
              być położony obecnie na wyremontowanie starego Fordonu, zagospodarowanie
              terenów wokół grodziska w Wyszogrodzie i udostępnienie go dla turystów. To
              wstyd, że dotychczas tego nie zrobiono. Swoją drogą polecam spacer wzdłuż Wisły
              na zapleczu elewatorów zbożowych - rozpościera się stamtąd niesamowity widok na
              zakole Wisły. "
              • radca Re: pisali o Fordonie wczesniej :) i to w 2001 18.05.03, 22:02
                " Autor: Gość: PIT IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl
                Data: 12-07-2001, 23:40:06

Masz rację obserwat co do zagospodarowania centrum "starego" Fordonu i terenów
                nad Wisłą, lecz jak mi się wydaje zbyt mało się na ten temat mówi. Potrzeba
                większej aktywności mieszkańców Fordonu. To jest w ICH interesie. "
                • radca Re: pisali o Fordonie wczesniej :) i to w 2001 18.05.03, 22:06
                  " Autor: Gość: fin IP: *.atr.bydgoszcz.pl
                  Data: 14-07-2001, 12:13:44

radca napisał(a):
                  > wszkole podstawowej-kierownik szkoly Pan Spojda usilnie nas przekonywal,ze
                  > Fordon
                  > powinien sie poläczyc z Bydgoszczä.Kreslil swietlane wizje przyszlosci
                  Fordonu.
                  > Miasto Fordon (stary Fordon) zostal opuszczony i zrujnowany.

Opuszczony i zrujnowany to lekka przesada, niemniej jednak niewątpliwie nie
                  jest kwitnący.
                  Niestety, przez prawie 30 lat (od przyłączenia Fordonu do Bydgoszczy) nie
                  stworzono dogodnej
                  komunikacji. Stary Fordon ze swoim przytulnym rynkiem mógłby stać się "drugim
                  centrum"
                  Bydgoszczy. Oczywiscie nie mógłby konkurować z centrum miasta, ale swietnie by
                  je uzupełniał.
                  Problem jednak w tym, że nie bardzo widać, kto miałby to sfinansować. Na misto
                  chyba nie ma
                  co liczyć (brak kasy nawet na doprowadzenie do porządku okolic Starego Rynku) a
                  prywatni
                  inwestorzy wybierają raczej tereny wzdłuż Fordońskiej.

A ten patafian, co napisał że Fordon to "zadupie Bydgoszczy" powinien przejsć
                  się do lekarza.
                  Każdy przecież wie, że FORDON TO DRUGI PEKIN :))))

Pozdrawiam "
                  • radca Re: pisali o Fordonie wczesniej :) i to w 2001 18.05.03, 22:13
                    " Autor: Gość: fin IP: *.atr.bydgoszcz.pl
                    Data: 16-07-2001, 15:39:20

Mały odzew, bo niestety na forum jest bardzo niewielu (jesli są) mieszkańców
                    Starego Fordonu. Nie ma co ukrywać,
                    w dzielnicy tej ludzie mają zupełnie inne problemy niż dyskusje na forum (np.
                    dziwie się że jeszcze nikt nie zgłosił
                    tej kandydatury do wątku "Gdzie dostanę w ryj - ranking?") Nie ma w Starym
                    Fordonie grupy ludzi (jakas rada osiedla
                    czy dzielnicy) którzy chcieliby cos w tym zakresie zmienić.

> Koniecznie wprowadzic na Staröwce Fordonu -zakaz ruchu pojazdöw.

To swietny pomysł, tylko wyobraź sobie, jaka wrzawa by się natychmiast
                    podniosła. W czasach, gdy większosć
                    rodaków, gdy wybiera się do sklepu odległego o 50 m to pakuje się do samochodu,
                    takie pomysły są nierealne.
                    Najlepszym przykładem jest próba ograniczenia ruchu samochodów na Długiej.
                    Okoliczni sklepikarze i mieszkańcy
                    narobili takiego szumu, że ratusz praktycznie z wszystkiego się wycofał.
                    A ile lat mówi się o uczynieniu deptaka z Dworcowej, i co? Nic, opór jest zbyt
                    duży.
                    Pozdrawiam "
                    • radca Re: pisali o Fordonie wczesniej :) i to w 2001 18.05.03, 22:15
                      " Autor: krotoss@NOSPAM.gazeta.pl
                      Data: 22-07-2001, 22:16:08

No tak sie sklada ze od trzech lat zamieszkuje Fordon i to na osiedlu z ktorego
                      mam do Starego Fordonu 3 min. pieszo. Wiem ze trzy lata to malo ale zdazylem
                      sie
                      juz zakochac w tutejszych terenach. Okoliczne tereny warto by bylo
                      zagospodarowac
                      szczegolnie w wyzej wymieniane sposoby, tak samo jak warto uratowac synagoge.
                      Co
                      do deptaka to dobry pomysl choc niemozliwy do wykonania w naszych warunkach
                      drogowych. Sytuacje komplikuje dodatkowo kursujaca linia autobusowa. Choc
                      objazd
                      mozna by skierowac ulicami Ametystowa i Kasztelanska do Andersa i Topazowa i
                      Piastowa do Wyzwolenia(mam nadzieje ze nie pomylilem ulic-mam tez stara
                      mape ;)).
                      Pozdrawiam (szczegolnie fordoniakow). "
                      • Gość: zonc DO RADCY!!! IP: *.awacom.pl 18.05.03, 22:18
                        Zwolnij chopie bo czytać nie nadążam ;-) Massz może zdjecia synagogi?? jak
                        powinna wyglądać?? Jakieś fajne fotosy Fordonu??

Jak tak to pisz:

zonc@op.pl

cze pozdr
                        • radca Re: DO RADCY!!! - odpowiedz :) 18.05.03, 22:24
                          Gość portalu: zonc napisał(a):

> Zwolnij chopie bo czytać nie nadążam ;-) Massz może zdjecia synagogi?? jak
                          > powinna wyglądać?? Jakieś fajne fotosy Fordonu??
                          >
                          >
                          > Jak tak to pisz:
                          >
                          > zonc@op.pl
                          >
                          >
                          > cze pozdr

- wlasnie dalem Zonciu :)))

Kiedys w internecie widzialem wiele zdiec i tekstow o Fordonie.Jak tylko
                          cos,gdzies wyszukam - to ukaze tutaj w tym temacie :)))

Oczywiscie rowniez co tylko bedzie mozliwe - wysle Tobie na meila :)))

pozdr.
                          radca

ps. przepraszam za te linki,ale pragnalem ukazac kilka tekstow - dotyczacych
                          pomyslow dla rozbudowy pieknych okolic fordonskich .
                      • radca Zapraszam do obejrzenia Fordonu - link :) 18.05.03, 22:20
                        www.mikolaj-bydgoszcz.home.pl/spis02.htm
                        radca
                        • Gość: zonc Re: Zapraszam do obejrzenia Fordonu - odpowiedź ;) IP: *.awacom.pl 18.05.03, 22:31
                          Fajny ryneczek, historii nie mam czasu czytać, ale przeczytam... szukam też
                          zdjęć ale pustka... ;)

cze pozdr (czy fordon ma jakies fajne nowoczesne akcenty?? np. Wierzowce ze
                          szkła ;P )
                          • radca Re: Zapraszam do obejrzenia Fordonu - odpowiedź ; 18.05.03, 22:32
                            Gość portalu: zonc napisał(a):

> Fajny ryneczek, historii nie mam czasu czytać, ale przeczytam... szukam też
                            > zdjęć ale pustka... ;)
                            >
                            >
                            > cze pozdr (czy fordon ma jakies fajne nowoczesne akcenty?? np. Wierzowce ze
                            > szkła ;P )

- widziales SYNAGOGE ? jest rowniez zdiecie

radca
                            • Gość: zonc Re: Zapraszam do obejrzenia Fordonu - odpowiedź ; IP: *.awacom.pl 18.05.03, 22:37
                              Widziałem... jest zdjęcie ale kiepskie, szare, mało widoczne... więzienie
                              extra.. chyba ide łąmać prawo to moze tam posiedze ;-)

cze pozdr
                • Gość: zonc Re: pisali o Fordonie wczesniej :) i to w 2001 IP: *.awacom.pl 18.05.03, 22:16
                  Ostatnio jechałem przez Fordon chyba po przeszło roku- jakoś nie mam powodów by
                  tam zaglądać. i przypomniałem sobie o tym parku... Mówiono już dawno że zaczęto
                  robić a ja myślałem że na gadaniu się skończyło... Bydgoszcz trzeba
                  zdecudowanie Wiśle oddać bo mało kto wie że nad nią leżymy... SZczerze nie
                  kojarze mjejsca w którym park powstaje ale mimo iż do Fordony żadko zaglądam to
                  podoba mi się... Jest to takie "miasto w mieście"- zawsze używam tego
                  określenia gdyż pasuje mi ono do Fordonu, który bez Bydgoszczy doskonale by
                  sobie radził. Forsdon jest dość daleko od właściwej Bydgoszczy choć coraz
                  bardziej się do niej przybliża... nasówa mi się jedno pytanie: KIEDY ?? Białe
                  Błota staną się Bydgoszczą, kiedy Fordon dostanie połączenie komunikacyjne
                  godne 80 tysięcznego miasteczka... (można by tę szybką kolej co mam w planach z
                  Torunia przez Fordon pociągnąć ;-))

Denerwuje mnie jeszcze jedna rzecz: Mam wiele map i na większości z nich
                  Bydgoszcz leży kilka milimetrów od Wisły, nigdy jej nie dotyka?? CZemu??
                  Przecież w wyjeździe z Bydzi od strony Fordonu wyraźnie widać że sporo
                  zabudowań stoi nat tą rzeką!

Może pomysłem na trwalsze pzryłączenie Bydgoszczy z Toruniem było by
                  rozbudowywanie mjejskich domów wyłącznie w tej okolicy, w drodze do Fordonu by
                  nie tylko komunikacyjnie a le i urbanistycznie skleić F i B...

cze pozdr

PS. Czy w ty, parku będzie coś prócz drzewek i kwiatów?? Np. tor do jazdy na
                  rowerze lub desce?? A może postawić tam nowy Torbyt?? Więcej Bydziaków przez to
                  by Fordon odwiedzało i zyskał by on wiele?? Park ten prócz drzew powinien mieć
                  coś co by z centrum ludzi zachęcało do podróży do Fordonu...
                  • radca cenne zabytki 18.05.03, 22:37
                    " Autor: Gość: q-man IP: 212.160.204.*
                    Data: 22-12-2002 12:07

"Trakt z łyżek

Podczas budowy kanalizacji w Starym Fordonie, bydgoscy archeolodzy natknęli się
                    na starą, prawdopodobnie żydowską drogę.

- Utworzyły ją śmieci, które przez ówczesnych mieszkańców uznane za
                    niepotrzebne w domu, posłużyły utwardzeniu drogi - powiedział "Gazecie"
                    Wojciech Siwiak , archeolog. - Wyrzucali na nią niepotrzebne żelazne noże, igły
                    krawieckie, żelazne zamki do drzwi, setki naczyń ceramicznych, butelek, wyroby
                    ze skóry oraz drewniane łyżki.

Ze względu na sąsiedztwo synagogi i szkoły żydowskiej, archeolodzy
                    podejrzewają, że twórcami zabytkowej ulicy byli Żydzi.

- Najniższe warstwy znaleziska datują się na koniec siedemnastego wieku aż do
                    końca wieku dziewiętnastego, a wiadomo, że w tym czasie większość mieszkańców
                    Fordonu stanowiła ludność żydowska - tłumaczy Siwiak .- Zbliżamy się do
                    synagogi, życzylibyśmy sobie odkryć drogę w całości wykonaną z drewna, ale nie
                    wiadomo, czy nasze oczekiwania się spełnią. W każdym razie działalność przodków
                    stawała się coraz intensywniejsza od ulicy Piekarskiej w kierunku synagogi.

Synagoga w Fordonie niszczeje. Część dachówek poodpadała i deszcz leje się do
                    środka zabytkowej budowli. Towarzystwo Miłośników Fordonu chce odrestaurować
                    budynek i przeznaczyć go na swoją siedzibę. Zanim to zrobią muszą czekać na
                    decyzję gminy żydowskiej, która ma na to czas do końca maja przyszłego roku. "

• radca Re: cenne zabytki 18.05.03, 22:51
                      bydgoszcz.naszemiasto.pl/wydarzenia/264300.html
                      oto cytat z tego artykulu ;

" Zwiedzając gród nad Brdą warto trafić nad drugą rzekę przepływającą przez
                      miasto. Przyłączony do Bydgoszczy w 1973 r. Fordon jest starszy od Bydgoszczy.
                      Pomiędzy parterową, małomiasteczkową zabudową stoją trzy świątynie trzech
                      różnych religii.

Prawdziwą perełką fordońskiej architektury jest synagoga. Niestety, mocno
                      zniszczona. Ewangelicki zbór, a obecnie katolicki kościół pw. św. Jana,
                      zbudowano w 1879 r. Natomiast znajdujący się na Rynku neobarokowy kościół św.
                      Mikołaja powstał w 1920 r. Jedna z kaplic we wnętrzu świątyni jest dużo starsza
                      i pochodzi z prezbiterium kościółka, stojącego na tym miejsce od XVII w. "
                      • radca PROMENADA nad Wisla 18.05.03, 22:57
                        " PROMENADA nad Wisla w Fordonie
                        Autor: radca@NOSPAM.gazeta.pl
                        Data: 09-03-2003 18:20

" Promenada, aleja ocieniona drzewami, do spacerów pieszych, w parkach
                        publicznych i na wielkomiejskich bulwarach, zazwyczaj położona atrakcyjnie
                        krajobrazowo.

Pojęcie promenady oznaczało w XVIII w. część ogrodu ukształtowaną jako
                        naturalny gaj z alejami wiodącymi do pustelni, altan, świątyń dumania itp. "

" Ogrodowa sztuka, działalność twórcza obejmująca projektowanie, zakładanie i
                        pielęgnację wydzielonych obszarów zieleni z wykorzystaniem przyrody
                        naturalnej oraz dobranej roślinności, często łączonej z elementami
                        architektonicznymi. W niektórych okresach sztuka ogrodowa miała podłoże
                        religijne i filozoficzne. "

radca
                        • radca Re: PROMENADA nad Wisla 18.05.03, 22:58
                          " Re: PROMENADA nad Wisla w Fordonie
                          " Autor: radca@NOSPAM.gazeta.pl
                          Data: 09-03-2003 18:30

Mamy w miescie Bydgoszczy taka dzielnice - jak Stary FORDON.Takie piekne tereny
                          wraz z NADWISLANSKIM PARKIEM NARODOWYM.Dlaczego jest takie male zainteresowanie
                          tymi terenami ? Bydgoszcz jako miasto lezy nad dwoma rzekami; Brda i Wisla
                          Przez Bydgoszcz ( dzielnica Fordon ) przeplywa krolowa polskich rzek Wisla.

Moglibysmy to wspaniale wykorzystac.Pobudzic lokalna spolecznosc do aktywnych
                          dzialan w tym kierunku.Takie piekne i naturalne tereny,az sie prosi by cos z tym
                          zrobic.

radca "
                          • Gość: maria Re: PROMENADA nad Wisla IP: 195.230.41.* 19.05.03, 12:07
                            Pozdrowienia dla ludzi z Fordonu

maria
    • Gość: twur Czy czasem nie kolejny interes SLD IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.03, 23:18
      Pomysł dobry niech takich miejsc Będzie jak najwięcej, ale
      zaangażowanie radnego SLD bardzo mnie dziwi. Czyżby Sojusz
      zwęszył kolejny interes - ja tobie ty mi towja firma zrobi to i
      tamto a pieniąśki jak zwykle na pół.
    • Gość: Jaames A może by tak ulice ... IP: *.elnet.pl / 172.20.0.* 19.05.03, 10:44
      A może by tak przystosować do poruszania się samochodem ulicę Pielęgniarską ,
      przez którą dziennie kilkaset samochodów.
      Za czasów Bolka Chrobrego lepiej układali bruk (kocie łby)...wiocha...
      Chodniki przy ulicy Wyzwolenia budowane są już od 15 lat ... i nadal ludzie z
      Wolnej czy osiedlowej drałują w niedzielę po piachu do kościółka..
      Nie wspomnę już o małych piaszczystych i potwornie dziurawych uliczkach np.
      Altanowa, Kryształowa, Szkolna , piastowa, przy bużnicy, topazowa, Warneńczyka
      etc etc etc etc. Mieszkam w Starym Fordonie od urodzenia tj. od 28 lat i
      niestety widzę agonię starego fordonu wyburzanie domów, brak większych
      inwestycji czy remontów.
      • Gość: mur pruski Re: A może by tak ulice ... IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 13:47
        trzeba być niezle naprutym by uznac rynek fordoński za milutkie miejsce.
        pewnie dlatego tylu mieszkańców się tam zatacza.

p.s. Fordon można posprzątać ,ale perełki architektury się z tego nie da
        zrobić . Nie ma z czego .
        • radca Stara fotografia - dawnego FORDONU 19.05.03, 15:18
          www.mikolaj-bydgoszcz.home.pl/historia/hist02.htm
          radca
          • Gość: mur pruski Re: Stara fotografia - dawnego FORDONU IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 15:37
            nie wiem o co chodzi z tym zdjęciem .
            po pierwsze :pierzeja jakich wiele . nic szczególnego .chyba ,ze porządek ładny
            na zdjeciu ?
            po drugie :na przeciw pseudobarokowego kościółka,w samym sercu Fordonu ,
            rozwaliło się jak słoń w składzie porcelany- więzienie .
            Jest bardzo milusińskie ,ładnie kładzie cień na pół rynku .

po trzecie - sentymentalizm fajna rzecz ,ale architektura Starego Fordonu
            wskazuje ,ze było to miejsce ,gdzie mieszkańcy nie błyszczeli zamożnoscią .
            Ot choćby wyrafinowana architektura synagogi .
            Szkoda ,ze nie zachowała się ta ,która stąła w centrum miasta . Byłaby skala
            porównawcza .
            Jedynym powodem dla którego podniecamy się fordońską synagogą ,jest to ,ze
            bardzo mało jest tego typu budowli w ogóle ,a u nas jest jedynym zachowanym .
            Architektonicznie to kurnik . Mały ,biedny kurnik (proszę o wybaczynie ,jesli
            uraziłem czyjeś uczucia związane z religią ).

to znaczy ,ze Fordon zawsze był miejscem baaaardzo przeciętnym ,a teraz dzięki
            więzieniu i zapuszczeniu ,jest po prostu obrzydliwy .do tego niebezpieczny .
            nie mam pojęcia na czym miałaby polegać rewitalizacja tego miejsca .
            no jak pozbyć się więzienia ?

ładne widoki na rzekę są ,ścieżka wzdłuż rzeki też ,ale co dalej ?

• radca Re: Stara fotografia - dawnego FORDONU 19.05.03, 16:50
              Gość portalu: mur pruski napisał(a):

> nie wiem o co chodzi z tym zdjęciem .
              > po pierwsze :pierzeja jakich wiele . nic szczególnego .chyba ,ze porządek
              > ładny na zdjeciu ?

- tak,tylko ukazalem na szybkiego,ale ... musze przyznac,ze porzadek byl.
              Piekny Rynek i ogromny Plac.

Pamietam jeszcze te czasy - gdy nie bylo tego Pomnika ( zoltego- piaskowiec
              czy cos tam ).Pamietam caly Rynek - byl wybrukowany kamieniem.
              Pamietam ogromna stylowa Pompe na Rynku.Pol Fordonu chodzilo po wode.

> po drugie :na przeciw pseudobarokowego kościółka,w samym sercu Fordonu ,
              > rozwaliło się jak słoń w składzie porcelany- więzienie .
              > Jest bardzo milusińskie ,ładnie kładzie cień na pół rynku .

- Wiezienie ? Pamietam - gdy byl to budynek z czerwonej cegly.Oczywiscie to
              wiezienie byl zlikwidowal i przebudowal na HOTEL z pieknym tarasem i widokiem
              na rzeke Wisle.Byloby to cos naprawde pieknego.

> po trzecie - sentymentalizm fajna rzecz ,

- to dzieki sentymentalizmowi - zachowuja sie resztki dawnej kultury
              i swiadectwa danwych czasow :)

> ale architektura Starego Fordonu
              > wskazuje ,ze było to miejsce ,gdzie mieszkańcy nie błyszczeli zamożnoscią .

- moze i nie blyszczeli zamoznoscia,ale slyszalem,ze przed wojna w Fordonie
              byly 4 knajpki,byl sklep przy sklepie,byli rzemieslnicy i kupcy.

Byly 3 swiatynie ;
              - Kosciol katolicki
              - Synagoga
              - KOsciol ewangelicki ( z czerwonej cegly )

Byly 3 cmentarze :
              jak wyzej z kosciolami

Fordon posiadal swego czasu takie fabryki jak :

- PAPIERNIA
              - CEGIELNIA
              - WINIARNIA
              - SMOLARNIA
              - TARTAK

Fordon mial tez swoje LOTNISKO ( na Siernieczku :)
              ( chyba z tych okolic pochodzi MARIUSZ MAX -KOLONKO :)

Fordon byl rowniez miejscem,gdzie wielu rolnikow z oklic i " spoza Wisly "
              przyjezdzalo handlowac na " KOZIM RYNKU " :)))

"KOZI RYNEK " - to teren za SYNAGOGA oraz dawnej szkoly dla dzieci zydowskich.

Fordon posiadal jeszcze duzo,duzo wiecej.

> Ot choćby wyrafinowana architektura synagogi .
              > Szkoda ,ze nie zachowała się ta ,która stąła w centrum miasta . Byłaby skala
              > porównawcza .
              > Jedynym powodem dla którego podniecamy się fordońską synagogą ,jest to ,ze
              > bardzo mało jest tego typu budowli w ogóle ,a u nas jest jedynym zachowanym .
              > Architektonicznie to kurnik . Mały ,biedny kurnik (proszę o wybaczynie ,jesli
              > uraziłem czyjeś uczucia związane z religią ).

- wazne,ze sie zachowala i przyzyla do dnia dzisiejszego.Caly czas mam nadzieje
              ze bedzie jeszcze taka - jak dawniej.

> to znaczy ,ze Fordon zawsze był miejscem baaaardzo przeciętnym ,a teraz
              > dzięki więzieniu i zapuszczeniu ,jest po prostu obrzydliwy .do tego
              > niebezpieczny .

- moze i Fordon byl miejscem przecietnym,ale takie byly poprostu koleje zycia
              mieszkancow,ktorzy musieli sie wielokrotnie pogodzic - z tym co bylo.

> nie mam pojęcia na czym miałaby polegać rewitalizacja tego miejsca .
              > no jak pozbyć się więzienia ?

- zrobic piekny " HOTEL nad Wisla " o nazwie " FORDON " :)))

> ładne widoki na rzekę są ,ścieżka wzdłuż rzeki też ,ale co dalej ?

- wlasnie... co dalej ?

Akurat wczoraj o Tobie myslalem - Murze pruski :))) - po przeczytaniu tej
              radosnej informacji w GAZECIE WYBORCZEJ.Twoj talent,zmysl,blyskotliwosc umyslu
              oraz - co jest najwazniejsze doswiadczenie zawodowe - mogloby sie tutaj
              naprawde przydac i pomoc w rozwoju i rozkwicie FORDONU.

w koncu jestesmy Fordoniakami ( ja bylym - Ty obecnym :)

Chcialbym bardzo - by Stary FORDON byl tak piekny i zachecajacy - by nie sposob
              bylo przez Niego przejezdzac i sie w Nim nie zatrzymac.

pozdrowienia
              radca
              • radca Re: Stara fotografia - dawnego FORDONU 19.05.03, 16:54
                zapomnialem jeszcze dodac,gdy odpisywalem na post Muru pruskiego,ze...

byl w FORDONIE jeszcze maly port zwany " HAFA " i jest jeszcze to wglebienie.
                Zagladaly tam statki,motorowki,lodki i kajaki.

Mozna rowniez to doskonale wykorzystac dla turystyki i rekreacji.

radca
                • Gość: mur pruski Re: Stara fotografia - dawnego FORDONU IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 00:30
                  1.Ja własnie przeczytałem ,ze Fordon słynął z czystości .

2. Lotnisko w Sernieczku powstało na potrzeby większego braciszka .

3"Akurat wczoraj o Tobie myslalem - Murze pruski :))) - po przeczytaniu tej
                  radosnej informacji w GAZECIE WYBORCZEJ.Twoj talent,zmysl,blyskotliwosc umyslu
                  oraz - co jest najwazniejsze doswiadczenie zawodowe - mogloby sie tutaj
                  naprawde przydac i pomoc w rozwoju i rozkwicie FORDONU."

-Czyzbyś chciał misia na sztuczny miód złapać ?
                  -Po wtóre ,pisałem wyżej ,ze zupełnie nie mam pomysłu co zrobić z więzieniem .
                  Przyglądąłem mu sie i z tej i z tamtej strony rzeki . No czegos tak fatalnego
                  i tak widocznego ...
                  Myśle ,ze bije na głowę wyczyn pt.: Kaskada na Starym Rynku .

O ile mogę uwierzyć,ze stare kamienice na rynku da się z czasem odratować ,to
                  nie wierzę ,że da się cokolwiek zrobić z więzieniem . Trzeba by je
                  zburzyć ,przenieść gdzies na ubocze. To wielki klamot w ogóle nie przystający
                  skalą do okolicznej zabudowy, żadne przerabianie ,kolorowanie nic nie pomoże .
                  Chyba ,ze w kolorach maskujących od strony Wisły ,zeby nie było widać .

4.O klasie i wartości synagogi niech świadczy zerowe zainteresowanie gminy
                  żydowskiej tym obiektem . Na tyle ile zasłyszałem : ponoć po przekazaniu
                  własności gminie -mieli niezwłocznie podjąć się konserwacji ,lub przynajmniej
                  zabezpieczenia przed dalszym niszczeniem .
                  Teraz pan Sambor G. ma zagwozdkę ,bo gmina żydowska twierdzi ,ze nie ma na to
                  pieniązków . Ciekawe ,czy w umowie między miastem a gminą był punkt o
                  mozliwości rozwiązania powyzszej ze wzgledu na brak jakichkolwiek działań
                  zabezpieczjących synagogę ?

Po prostu dla gminy ta synagoga nie przedstawia żadnej wartości .
                  Chłopaczkowie oczywiście by się obudzili gdyby miasto postanowiło zrobić z
                  niej cos innego ,albo zburzyć (obiekt grozi katastrofa budowlaną ,może kogos
                  zabić ) .A moze liczą,ze miasto wyremontuje ,a oni przyjda na gotowe ?
                  Póki co czekamy więc ,aż się sama zawali .

• Gość: PIT Re: Stara fotografia - dawnego FORDONU IP: 62.244.143.* 20.05.03, 01:01
                    Podstawową zaletą Fordonu jest jego położenie nad Wisłą w poblizu Parku
                    Krajobrazowego Dolnej Wisły. Potrzeba, aby wypromować Fordon wśród samych
                    bydgoszczan. Wydaje mi się, że najskuteczniej da się to wykonać poprzez
                    zagospodarowanie rekreacyjne wykorzystując Wyszogród, Park Milenijny, tereny
                    spacerowe na skarpie wiślanej, Park w Ostromecku. Tuż za mostem fordońskim są 2
                    rezerwaty przyrody z naturalnym lesem łęgowym. To są absolutnie fantastyczne
                    tereny, lecz niestety tak mało znane bydgoszczanom. W rezerwacie "Wielka Kępa"
                    roślinność jest taka, jakiej nie znajdzie się nigdzie indziej w okolicach
                    Bydgoszczy. Z kolei architektura dla starych fordoniaków ma znaczenie magiczne,
                    dla ludzi z zewnątrz ważniejszym atutem - jak mi się wydaje - są otaczające
                    walory przyrodnicze. Nie widzę też za wielkich szans na kompleksową
                    rewitalizację Starego Fordonu. Skoro bydgoskie Stare Miasto jest zapuszczone -
                    od niego trzeba zacząć. Trzeba, aby władze miejskie zwróciły większą uwage na
                    Fordon - nie tylko przy okazji wyborów.
                    • radca Re: Stara fotografia - dawnego FORDONU 20.05.03, 16:04
                      Dawniej czesc Fordoniakow przewozila lodkami i motorowkami na drugi brzeg Wisly.
                      Nie potrzeba bylo chodzic tak daleko mostem - ba nastepnie po zejsciu z niego -
                      cofac sie by dojsc do Kepy i "papenwaldu ".Za Wisla w kempach bylo bardzo wiele
                      jezyn i malin.Na lakach za WISLA - Cyganie zakladali swe obozowiska.
                      Palili ogniska,byly spiewy i tance - w poblizu pasly sie piekne konie.

ech... te kolorowe wozy cyganskie - to bylo jak z bajki.

" Dzis prawdziwych cyganow juz nie ma "
                      " tylko koni zal - pozostal tylko siwy kurz "

Mam jednak nadzieje,ze jesli dobrze sie za to wezmie ( odnosnie tego projektu)
                      to bedzie mozna stworzyc cos naprawde wspanialego :)))

Tlumy beda do FORDONU walily drzwiami i oknami - no.... i forsa bedzie
                      leciala :)

Czuje,ze FORDON i Jego przepiekne okolicy - stanie sie atrakcja dla turystow

radca
                      • radca a takpisza o tym w komunistycznej prasie 21.05.03, 15:38
                        --------------------------------------------------------------------------------
                        "pomorska " pisze tak, akurat - jakby to byla wielka laska ze strony urzedu
                        oraz nawet nie pisze,ze to w FORDONIE - tylko " przy ulicy Fordonskiej "

"pomorska " jeszcze podkresla,ze to bylo "wysypisko" itd.

--------------------------------------------------------------------------------

" FORDON. Było wysypisko, jest park Wokół glinianki

Park Milenijny przy Fordońskiej coraz bardziej zachęca do spacerów. W ratuszu
                        przyznają jednak, że prace zakończą się tam za kilka lat.

Jeszcze niedawno teren wokół glinianki przy ulicy Fordońskiej przypominał
                        wielkie wysypisko śmieci. Poprzednie władze miasta zdecydowały, że powstanie
                        tam Park Milenijny.

Wywieźli gruz

W sierpniu 2001 roku ekipy zaczęły wywozić tony gruzu i śmieci. Przez kolejne
                        miesiące wyrównano skarpy, a wywrotki dowiozły nową ziemię. Wykarczowano też
                        część drzew, dzięki temu utworzono alejki spacerowe. Dotąd na wszystkie prace
                        porządkowe w Parku Milenijnym wydano 218 tysięcy złotych.

- Dużo już zrobiliśmy, ale do końca robót jeszcze daleko, prace potrwają co
                        najmniej kilka lat - przyznaje Janina Białachowska , zastępca dyrektora
                        wydziału rozwoju gospodarczego i inwestycji bydgoskiego ratusza. Szacunkowy
                        koszt całej inwestycji to suma ok. 1,2 miliona złotych. - Co prawda w budżecie
                        nie ma osobnych pieniędzy na Park Milenijny, ale co roku będziemy starali się
                        przeznaczać pewną kwotę na ten cel - dodaje Białachowska. "

- czyz nie ma tutaj roznicy w sposobie myslenia miedzy " GAZETA WYBORCZA " -
                        a " pomorska " ?

radca
                    • radca Re: Stara fotografia - dawnego FORDONU 25.05.03, 16:26
                      Gość portalu: PIT napisał(a):

> Podstawową zaletą Fordonu jest jego położenie nad Wisłą w poblizu Parku
                      > Krajobrazowego Dolnej Wisły. Potrzeba, aby wypromować Fordon wśród samych
                      > bydgoszczan.

- zgadzam sie z Toba,jakos malo sie ten Stary FORDON ukazuje i reklamuje

> Wydaje mi się, że najskuteczniej da się to wykonać poprzez
                      > zagospodarowanie rekreacyjne wykorzystując Wyszogród, Park Milenijny, tereny
                      > spacerowe na skarpie wiślanej, Park w Ostromecku. Tuż za mostem fordońskim
                      > rezerwaty przyrody z naturalnym lesem łęgowym. To są absolutnie fantastyczne
                      > tereny, lecz niestety tak mało znane bydgoszczanom. W rezerwacie "Wielka
                      > Kępa"

- tak, do tego jest jeszcze " Mala Kepa " - Mozgowina i przepiekne nizinne
                      tereny ciagnace sie wzdluz Wisly

> roślinność jest taka, jakiej nie znajdzie się nigdzie indziej w okolicach
                      > Bydgoszczy. Z kolei architektura dla starych fordoniaków ma znaczenie
                      > magiczne,

- to prawda

> dla ludzi z zewnątrz ważniejszym atutem - jak mi się wydaje - są otaczające
                      > walory przyrodnicze.

- oby tak.Lecz mysle,ze po zagospodarowaniu tych terenow - Bydgoszczanie beda
                      zagladac tutaj - kiedy tylko najdzie ochota :)

> Nie widzę też za wielkich szans na kompleksową
                      > rewitalizację Starego Fordonu. Skoro bydgoskie Stare Miasto jest zapuszczone -
                      > od niego trzeba zacząć.

- no...,tak

> Trzeba, aby władze miejskie zwróciły większą uwage na Fordon - nie tylko
                      > przy okazji wyborów.

- to rwniez zadanie dla kazdego - komu bliski sercu jest FORDON ( ten FORDON :)

pozdr.
                      radca
                      • Gość: mur pruski Re: Stara fotografia - dawnego FORDONU IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.03, 18:29
                        dokonałem wczoraj oględzin terenów wzdłuz Wisły od Brdyujścia ,aż po Strzelce
                        Dolne .
                        W poszukiwaniu tej pięknie opisanej i rozdmuchanej w prasie inwestycji znanej
                        tutaj pod nazwa Parku Milenijnego : )))

No i nic nie znalazłem . Nic co by wskazywało ,ze tego typu przedsięwzięcie ma
                        sie w ogóle rozpocząć .

Domysłam się że zniknęła jakaś hałda żwiru na wysokości Wyszogrodu ,bo
                        krajobraz górek nieco inny . Niemniej nic poza tym . Syf jak był . Tak jest .
                        Widoki na rzekę przepiękne .

No i znalazłem te drugą gliniankę fordońską :)))

p.s. Po przeczytaniu wczesniejszych swoich wypowiedzi ,chciałbym sprostowac,ze
                        ne jestem za zburzeniem Fryderykowego więzienia ,tylko wszystkiego co potem
                        dobudowano ,a szczególnie dwupietrowego muru .
                        Jeszcze mi brakuje konserwatora na głowie ,he : )
                        • radca Re: Stara fotografia - dawnego FORDONU 25.05.03, 21:14

> dokonałem wczoraj oględzin terenów wzdłuz Wisły od Brdyujścia ,aż po Strzelce
                          > Dolne .
                          > W poszukiwaniu tej pięknie opisanej i rozdmuchanej w prasie inwestycji znanej
                          > tutaj pod nazwa Parku Milenijnego : )))
                          >
                          > No i nic nie znalazłem . Nic co by wskazywało ,ze tego typu przedsięwzięcie
                          > ma sie w ogóle rozpocząć .

- moze sa to dopiero poczatki robot ? :)

> Domysłam się że zniknęła jakaś hałda żwiru na wysokości Wyszogrodu ,bo
                          > krajobraz górek nieco inny . Niemniej nic poza tym . Syf jak był . Tak jest .

- ciekawe wogole kto zaczal te roboty ? Jaka firma ? Kto ma nadzor nad tymi
                          pracami ? Powinien przeciez byc Inspektor nadzoru itd.itd.No i najwazniejsze
                          to pieniadze.Ile przeznaczono na te roboty ? Czy to jest jakas kwota w skali
                          roku ? Czy tez jako calosc rozlozona na pewien okres czasu ?
                          Wreszcie kto placi i kto sie tym zajmuje ?

Pytan jest wiele i mysle,ze sie zgodzisz ze mna - jako Projektant,ze malo
                          informacji na ten temat i malo dzialan.

> Widoki na rzekę przepiękne .

- wlasnie i naprawde szczerze ubolewam nad tym,ze sa to tereny w naszym miescie,
                          a tak mocno zaniedbane.Takie piekne widoki na rzeke - roznorodne.
                          Zrobiles kawal drogi i mozesz wiele powiedziec .

> No i znalazłem te drugą gliniankę fordońską :)))

- druga glinianka ? Tej chyba nie widzialem.
                          >
                          > p.s. Po przeczytaniu wczesniejszych swoich wypowiedzi ,chciałbym
                          > sprostowac,ze ne jestem za zburzeniem Fryderykowego więzienia ,

- prawda,ze mozna by bylo z tego zrobic wspanialy " Hotel- FORDON " ? :)
                          Bylby to Hit.Taki Hotel z tradycjami i roznorodna historia - bylby ciekawy.

> tylko wszystkiego co potem dobudowano ,a szczególnie dwupietrowego muru .

-zgadzam sie z Toba.Jestem rowniez za tym - by jak najszybciej wyburzyc te
                          dbudowane brzydoty.Jest tam rowniez ruina okratowana ( zardzewiale okna
                          i siatki ) wybite szyby itd.Obiekt w ktorym szyto kiedys czapki,rekawice itp.

> Jeszcze mi brakuje konserwatora na głowie ,he : )

- proponuje by oglosic Cie nieetatowym i forumowym projektantem ( architektem )
                          ds spraw Starego FORDONU :)))

Z Twoim uporem, stanowczoscia i zaangazowaniem moglbys wiele zdzialac dla
                          Starego FORDONU.Ktos powie,ze ja moze zartuje lub zarty sobie robie ?
                          Otoz nie, dlaczego nie zaczac dzialac ? To nic nie zaszkodzi ,a moze jedynie
                          pomoc.

pozdrowienia
                          radca

ps.jesli masz jakies ciekawe zdiecia - podeslij mi prosze :)
                          • Gość: mur pruski Re: Stara fotografia - dawnego FORDONU IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.03, 23:27
                            Na moje -nie wiem może głupoty plotę -wygląda to tak jakby cegielnia (?)
                            została zmuszona na własny koszt do uprzątnięcia śmieci po sobie .

Co miało zostać uprzątnięte ,zostało uprzątnięte i tyle .
                            Jak powiedziałem ,nic nie wskazuje na to by miało "coś" sie zacząć .
                            Gdy ma się "coś" dziać , organizuje się miejsce pracy ,plac budowy , składa
                            materiały budowlane ,maszyny ,szatnie robotników ...
                            A tu nic z tych rzeczy . Cisza .

Jeżeli chodzi o moje zaangażowanie dla Fordonu ,to obawiam się ,ze nie czuję
                            tematu .Przykro mi ,ale jestem sceptycznie nastawiony i nie widzę szans na
                            zrobienie z Fordonu ,tego czym Ty i Wojt by go widzieli .

Jezeli chodzi o zdjęcia ,to jest pewien problem natury technicznej .
                            Dobrej jakości sporo ważą (ok 1,5MB w JPG lub nawet 5 MB w TIFF )i 2 ,3
                            zdjęcia w JPG zapchają skrzynkę .
                            W dużo słabszej (800x600 ) -nie bardzo jest juz co podziwiać .
                            Co wybierasz ?
                            Trochę mnie to przeraża ,bo jest ich z 80 ( to juz przebrane)
                            : ))))

A może któreś konkretne miejsce Cie szczególnie interesuje ?
                            • Gość: mur pruski wysłałem IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.05.03, 10:09
                              żeby nie było ,że ściemniam ,wybrałem 24 zdjęcia w słabszej rozdzielczosci i
                              wysłałem w dwóch częsciach (jednorazowo można 1,5 MB ) z gazety na gazetę .
                              ciekawe czy coś z tego bedzie,bo procedura cokolwiek mętna : )))
                              coś za szybko poszło
                              • Gość: Ted® Re: wysłałem IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.05.03, 10:50
                                moge wrzucic na strone po optymalizacji (jesli chcecie)
                                • Gość: mur pruski Re: wysłałem IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.05.03, 11:16
                                  topra ,zaraz ci dam
                                  • radca Re: wysłałem 26.05.03, 17:31

> topra ,zaraz ci dam

- :)))

radca
                                • radca ciekawa i fajna propozycja :) 26.05.03, 17:30
                                  Gość portalu: Ted® napisał(a):

> moge wrzucic na strone po optymalizacji (jesli chcecie)

- byloby super :)))
                                  fajnie Ted i dzieki serdeczne, a jak mysli Mur pruski ?

pozdr.
                                  radca
                              • radca dostalem 26.05.03, 17:27

> żeby nie było ,że ściemniam ,wybrałem 24 zdjęcia w słabszej rozdzielczosci i
                                > wysłałem w dwóch częsciach (jednorazowo można 1,5 MB ) z gazety na gazetę .
                                > ciekawe czy coś z tego bedzie,bo procedura cokolwiek mętna : )))
                                > coś za szybko poszło

- dostalem :)))
                                dzieki serdeczne

pzdr.
                                radca
                            • Gość: Ted® Bydgoszcz miasto nad Wisłą IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.05.03, 13:07
                              www.antyramka.republika.pl/
                              • Gość: ispan Re: Bydgoszcz miasto nad Wisłą IP: *.acn.waw.pl 26.05.03, 15:49
                                Chyba nie dotarłeś do tego parku milenijnego. Przynajmniej nie ma tam ani
                                jednego zdjęcia stamtąd. Przylega on wzdłuż Fordońskiej i jest bardzo wąski.

pozdr

ps. a z silosami da się coś zrobić?
                              • radca Re: Bydgoszcz miasto nad Wisłą 26.05.03, 17:49
                                - super :)))))

pzdr.
                                radca
                                • Gość: mur pruski Re: Bydgoszcz miasto nad Wisłą IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.03, 21:04
                                  ispan:

"Chyba nie dotarłeś do tego parku milenijnego. Przynajmniej nie ma tam ani
                                  jednego zdjęcia stamtąd. Przylega on wzdłuż Fordońskiej i jest bardzo wąski."

-Cholera ,taki szmat drogi zorałem w poszukiwaniu PARKU i wszystko na darmo ???
                                  Lupę mam wziąć następnym razem ?

(Mogłem przejechać i nie zauważyć ,ze to jest to i w wyniku w swej ignorancji
                                  nie uwiecznić postępu prac : )

: )))))))))))))))

p.s. Na stronie www nie pojawiło sie parę zdjęć robionych z wału
                                  przeciwpowodziowego w okolicach Strzelców Dolnych . Radca ma lepiej ,bo wydaje
                                  mi się ,że on akurat je dostał .
                                  Krajobrazy tam równiez są szczególnej urody .

Jak uda mi się namówić kolegę ,to dorzucimy je i może jeszcze żelazny punkt
                                  programu -zdjęcia browaru ???
                                  Zresztą w ogóle nie ruszam się już z domu bez aparatu . Zdjęć jest mnóstwo
                                  i coraz więcej . Jakieś życzenia ?
                                  (przy założeniu ,że ... no wiecie ,kolega )
                                  : ))

• Gość: Ted® Re: Bydgoszcz miasto nad Wisłą IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.05.03, 21:28
                                    aktualna wersja zasluguje na piwo abo 2

www.antyramka.republika.pl
                                    • radca Re: Bydgoszcz miasto nad Wisłą 26.05.03, 21:47
                                      Gość portalu: Ted® napisał(a):

> aktualna wersja zasluguje na piwo abo 2

- widzialem :))) - jest super.
                                      Ogladam to wszystko i to juz po kilka razy :) Nie moge sie napatrzec.

oj naprawde zasluguje na piwo i to niejedno :) Nie moge wyjsc z podziwu Ted.

pzdr.
                                      radca
                                      • Gość: mur pruski Re: Bydgoszcz miasto nad Wisłą IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.03, 00:05
                                        Niestety nie mogę znaleźć Wyborczej z 18 maja ,a wydanie elektroniczne już
                                        w archiwum .
                                        Natomiast wcześniej cytowana Gazeta Pomorska tak lokalizuje Park Milenijny :

„FORDON. Było wysypisko, jest park Wokół glinianki
                                        Park Milenijny przy Fordońskiej coraz bardziej zachęca do spacerów. W
                                        ratuszu
                                        przyznają jednak, że prace zakończą się tam za kilka lat.
                                        Jeszcze niedawno teren wokół glinianki przy ulicy Fordońskiej przypominał
                                        wielkie wysypisko śmieci. Poprzednie władze miasta zdecydowały, że powstanie
                                        tam Park Milenijny.”

-Hmm ,wydawało mi się ,ze mam szukać w okolicach Wyszogrodu ,hmm ?
                                        W każdym razie byłem tam , ze dwa , może trzy zdjęcia glinianki i terenu
                                        wokół są na stronce www (mam jeszcze kilka za pazuchą ) umieszczone .
                                        Faktycznie jest czysto ,choć trudno porównać stopień zadbania z
                                        Myślęcinkiem ,ale upieram się, że nie ma żadnych śladów wskazujących ,że ma
                                        się tam coś jeszcze dziać .
                                        Jeżeli tak – to w jakiejś dalszej przyszłości .
                                        W każdym razie otoczenie glinianki wygląda schludnie , bardzo naturalnie .
                                        Żadnej ingerencji w stylu kosze na śmieci ,ławki , lampy . Nic . Park jest
                                        więc póki co nazwą na wyrost troszeczkę (no chyba ,że to park w stylu
                                        romantycznym ale wtedy brakuje jakiejś imitacji starożytnej ruiny ). To ładne
                                        miejsce .Czysto. Plaża zaprasza wręcz do kąpieli (ciekawe czy to dobrze ?) .
                                        Niestety ( a może właśnie stety ) nie widziałem tego miejsca nigdy
                                        przedtem ,więc nie potrafię docenić zaistniałych zmian na lepsze .

I tu nasuwa mi się taka refleksja :
                                        Brzegi Wisły na terenie Bydgoszczy są piękne i malownicze ( nawet elewator mi
                                        nie przeszkadza ) . Są dzikie i zapuszczone , ale przecież to lepiej ?
                                        Tymczasem w tych dzikich miejscach bawi się już i tak sporo dzieciarni.
                                        Zarówno na wysokości Wyszogrodu ,gdzie skaczą i fruwają po drzewach nad samą
                                        skarpą ,strzelają do siebie z łuków i bawią w podchody , jak i w okolicach
                                        ulicy Wyszogrodzkiej ,gdzie z kolei teren podmokły . Tam dzieci brocząc po
                                        błotku i kałużach polowały z kolei na jakieś stwory . Za mostem w Fordonie
                                        widziałem z kolei ze trzy stanowiska gdzie młodzież zażywała kąpieli w
                                        otwartej (nie żadnej zatoczce ) Wiśle !!!
                                        Bardzo się zastanawiałem i zastanawiam , że właściwie nie słyszę codziennie
                                        wiadomości o skręconych karkach i utonięciach .
                                        Teraz należy sobie zdać sprawę jak to jest trudny i niewdzięczny teren do
                                        zagospodarowania. Jak ma być spopularyzowany ,to w te tereny nadciągną rodziny
                                        z dziećmi ,które niekoniecznie mają zdolności Tarzana .Powiedziałbym ,ze
                                        pojawią się wręcz ofiary losu . Trzeba więc teren nie tylko zagospodarować ale
                                        i solidnie zabezpieczyć .
                                        Tak zabezpieczyć ,by dwu- trzy latek nie przebiegł pod balustradą i nie spadł
                                        z wysokości kilkunastu metrów do wody ,albo na glebę. Ta rzeka płynie .Są
                                        wiry .
                                        Czyli gęsta balustrada wzdłuż całego brzegu ,miejscami- dla bezpieczeństwa -
                                        oddalona od krawędzi .
                                        Czy czujecie jak bardzo to obniży walory widokowe ? Przyjemność obcowania z
                                        przyrodą . Tablice – Nie wychylać się ! , Nie ma przejścia ! itp.
                                        To dopiero początek urbanizacji . Efekt końcowy – patrz Myślęcinek .
                                        To fakt ,że twór sztuczny, acz przyjemny . Z punktu widzenia ekologa jednak,
                                        to co ma się dziać nad Wisłą, to profanacja , ale jeśli ma służyć Fordonowi -
                                        tak chyba trzeba . W kązdym razie drogo będzie .Czyli długo . W jednym miejscu
                                        założą infrastrukturę parkową , w drugim już zdąży zardzewieć : )))

p.s. Co do glinianek ,to ta w starym Fordonie jest dla mnie tą drugą ,ponieważ
                                        wcześniej znałem tylko tą przy Auchanie ( i ta była i jest dla mnie
                                        pierwszą ) .

p.s. 2 Piwo da się zrobić .
                                        • ivica Re: Bydgoszcz miasto nad Wisłą 27.05.03, 15:32
                                          a czy ten maly czlowieczek to Tedzik :))

www.antyramka.republika.pl/gal_6.htm

pzdr.
                                          • radca Port rzeczny w FORDONIE 27.05.03, 17:06
                                            www.antyramka.republika.pl/gal_31.htm
                                            Bylbym za tym,zeby uporzadkowac ten maly Port.Wykonac wokol niego aleje
                                            ( promenade ) z czerwonej kostki.Widzialem cos podobnego wokol terenow wodnych
                                            w ILawie ( sfinansowane z Unii Europejskie ) Oczywiscie dojazd i Parkin
                                            powinien byc - no jakies parasole :)

Podjechaloby sie autkiem lub czymkolwiek.Zostawilo na strzezonym Parkingu
                                            i dalej - kto co woli ? Wycieczka na druga strone Wisly ? - prosze bardzo :)
                                            Wycieczka do Torunia ? - jak najbardziej :)
                                            Wycieczka do Chelmna i okolic ? - czemu nie :)))

Jesli stateczku nie ma jeszcze ? - mozna siasc pod parasolem lub pod markiza
                                            i zjesc loda, wypic kawke - lub jak kto woli - piwo chlodne :)

Od tego bym zaczal - lecz plany perspektywiczne powinny uwzgledniac cale 50 ha.

Pieniadz zaczal by robic pieniadz, a ludzie mieliby zajecie.

Zamiast uciekac do przyslowiowego Torunia - mielibysmy cos fajnego rowniez
                                            u siebie - w bydgoskim FORDONIE .

radca
                                            • Gość: mur pruski Re: Port rzeczny w FORDONIE IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.03, 18:45
                                              mój kolega ma nieograniczone wprost poczucie humoru .
                                              własnie doszedłem po 15 minutach ,że jak pukniecie w prawą połówkę obrazka
                                              startowego ,to dotrzecie do galerii zdjęć browaru z Myślęcinka .

www.antyramka.republika.pl/browar1.html
                                              • radca Re: Port rzeczny w FORDONIE i nie tylko to... 27.05.03, 18:55

> mój kolega ma nieograniczone wprost poczucie humoru .
                                                > własnie doszedłem po 15 minutach ,że jak pukniecie w prawą połówkę obrazka
                                                > startowego ,to dotrzecie do galerii zdjęć browaru z Myślęcinka .

- www.antyramka.republika.pl/browar1.html

- :))) Ted jest naprawde SUPER :)))
                                                Podziwiam, jak to opanowuje :)

Odnosnie Browaru - to wygladem przypomina mi budynki Gorzelni.Sa podobne -
                                                i wiele ich jest na terenach bylych PGR- ow.

Szkoda,ze tak sie to wszystko zaniedbuje i popada w ruine.

pozdrowienia
                                                radca
                                                • Gość: PIT Re: Port rzeczny w FORDONIE i nie tylko to.. IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.03, 13:14
                                                  Potrzeba lobbingu fordoniaków, aby zagospodarowano "Park Milenijny" traktowany
                                                  jako całość z Wyszogrodem i portem rzecznym w Starym Fordonie. Dobrze by było,
                                                  aby temat wracał co pewien czas na forum , a może na łamy gazet ? Im więcej
                                                  mówimy o tym , tym bardziej temat jest "na topie". Kiedyś byłem bardziej
                                                  związany z Fordonem, mieszkałem tam. Pozostało mi z tego dziś zauroczenie tymi
                                                  terenami, przede wszystkim doliną Dolnej Wisły. Wydaje mi się, że potencjalnie
                                                  są to bardziej atrakcyjne tereny niż Myślęcinek.
                                                  • radca Re: Port rzeczny w FORDONIE i nie tylko to.. 28.05.03, 17:02
                                                    Gość portalu: PIT napisał(a):

> Potrzeba lobbingu fordoniaków, aby zagospodarowano "Park Milenijny"
                                                    > traktowany jako całość z Wyszogrodem i portem rzecznym w Starym Fordonie.

- ja rowniez widzialbym taka potrzebe.My tutaj piszemy i dyskutujemy dosc
                                                    dlugo i duzo,lecz nasze mozliwosci i kompetencje - sa zadne.

Moze przy okazji ukaze co to jest "lobbing " i lobby " ( jesli pozwolisz ? )

" lobbing (ang. od lobby ‘przekonywać posłów w kuluarach’) polit. działanie
                                                    wpływowej grupy osób na rzecz danego regionu, grupy społecznej, instytucji itp."

" Grupa nacisku, grupa społeczna posiadająca wyraźnie określone cele i
                                                    interesy. Dąży do realizacji swoich zamierzeń poprzez wywieranie nacisku na
                                                    ośrodki władzy. Nie dąży do zdobycia samej władzy i działa poza jej
                                                    strukturami. Przykładem jest lobby. "

" lobby (ang. ‘kuluar parlamentu’ ze ś.łc. lobium ‘galeria’) polit. wpływowa
                                                    grupa osób wywierająca nacisk na ciała ustawodawcze lub decyzyjne działająca w
                                                    interesie określonych grup społecznych, instytucji itp. "

> Dobrze by było, aby temat wracał co pewien czas na forum , a może na łamy
                                                    > gazet ? Im więcej mówimy o tym , tym bardziej temat jest "na topie".

- ten temat wraca - jak zauwazyles :) i to nieraz czesto nawet :)
                                                    "Na lamy Gazet " ??? - byloby dobre,moze cos sie ruszy ?
                                                    GAZETA WYBORCZA juz cos o tym "PARKU MILEJNIJNYM " pisala,moze Pani redaktor
                                                    zdobedzie jakies ciekawe informacje i znowu cos ukaze ??? :)))

Ja np. mam w zanadrzu cos bardzo interesujacego, ale ukaze to w odpowiednim
                                                    czasie :) To naprawde jest ciekawe - Niespodzianka -:)

> Kiedyś byłem bardziej związany z Fordonem, mieszkałem tam.

- super :)

> Pozostało mi z tego dziś zauroczenie tymi terenami, przede wszystkim doliną
                                                    > Dolnej Wisły. Wydaje mi się, że potencjalnie są to bardziej atrakcyjne
                                                    > tereny niż Myślęcinek.

- oczywiscie, tereny jak z bajki

pozdrowienia
                                                    radca

ps. PIT jesli zechcesz i mozesz - napisz mi na priva.Mam pewne pomysly.
                                                  • Gość: PIT Re: Port rzeczny w FORDONIE i nie tylko to.. IP: 62.244.143.* 30.05.03, 00:52
                                                    Radco, dziękuję za komentarz. Może na obecnym etapie pozostańmy na
                                                    postanowieniu odświeżania co pewien czas tematu "Fordon". Moje możliwości
                                                    czasowe są bardzo ograniczone - jak widzisz przeglądam forum i piszę
                                                    najczęściej po północy, lecz liczę bardziej na twoją inicjatywę. W
                                                    nadchodzących tygodniach - jeśli znajdę wolny termin, zamierzam odwiedzić
                                                    ciekawe miejsca Fordonu, może nasuną mi się przy tym różne refleksje. Niedawno
                                                    przebywałem w okolicach starej śluzy w Brdyujściu (naprzeciw ul. Łowickiej).
                                                    Może dla innych to mało odkrywcze, ale zdziwiłem się, gdyż zbudowano nową śluzę
                                                    z nowym przekopem na wyspie miedzy Brdą, a Wisłą. Nie ma nawet tego na planach
                                                    Bydgoszczy. Poza tym wstęp na śluzę i wyspę jest udostępniony. Dawniej był to
                                                    teren niedostępny.
                                                  • Gość: ispan Re: Port rzeczny w FORDONIE i nie tylko to.. IP: *.acn.waw.pl 30.05.03, 09:21
                                                    Nowa śluza i wykop na nowej mapie jest. Daj maila to wyślę Ci zdjęcie z lotu
                                                    ptaka na Fordon, Brdyujście i Wisłę.

ispan@gazeta.pl
                                                  • radca Re: Port rzeczny w FORDONIE i nie tylko to.. 30.05.03, 13:28
                                                    Gość portalu: ispan napisał(a):

> Nowa śluza i wykop na nowej mapie jest. Daj maila to wyślę Ci zdjęcie z lotu
                                                    > ptaka na Fordon, Brdyujście i Wisłę.
                                                    >
                                                    > ispan@gazeta.pl

- dzieki serdeczne - dostalem.
                                                    Na poczatku ( widzac tylko zdiecie ) pomyslalem sobie,ze to jest Hiszpania.
                                                    Skojarzenie z wczorajsza dyskusja i oczywiscie przepiekne widoki :)
                                                    Dopiero po przeczytaniu informacji od Ciebie - co to jest ; " zaskoczylem,ze
                                                    Brdyujscie i przepiekna panorama Parku Nadwislanskiego :)))

Jest piekne i napewno sie pochwale tym austriackim kolegom i kolezankom w
                                                    pracy.

dzieki jeszcze raz i bardzo prosze o jeszcze :)))

pozdr.
                                                    radca

radca@aon.at

ps.ktokolwiek ma jakies ciekawe zdiecia ze Starego FORDONU - prosze o nadeslanie
                                                    meilem. Z gory dziekuje :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka