mac_bakos 10.05.07, 19:33 Wiooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooocha na maxa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blon_die podymi do pierwszego weekendu 10.05.07, 21:29 jak wyjdzie bydlo z pubow :) to pewnie doloza do wulkanu cos od siebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
facet.36 Re: podymi do pierwszego weekendu 10.05.07, 21:33 te wulkany to taki symboliczny i namacalny zarazem dowód na to jak dymi w głowach niektórych urzedników z ratusza! Odpowiedz Link Zgłoś
tortor5 Re: podymi do pierwszego weekendu 10.05.07, 21:51 Przesadzacie! Całkiem ładny ten wulkan. I pasuje do Kaskady. Odpowiedz Link Zgłoś
izka_74 Re: podymi do pierwszego weekendu 10.05.07, 21:55 Przesadzacie :) To element pewnej całości - mamy wulkan, Twardowskiego, a potem pewnie będzie reszta niby-księżycowego krajobrazu ;) To żarty oczywiście - serio uważam, że wszytsko co jest ciekawe, nawet jeśli wydaje się nieco zawriowane czy kiczowete, przyda się temu nudnemu miastu :) Odpowiedz Link Zgłoś
aga-landarchi do wszystkich urażonych escetów miasta;-) 17.05.07, 09:41 serce mi rośnie kiedy widze ilu znawców sztuki spłodziła bydgoszcz;-) to może zadam takie zadanie: - macie minimalny budżet, macie zadanie zrobienia ogrodu na bruku, który wytrzyma w suchym sezonie, ogród ma byc dynamiczny, ma zaoferowac miejsce do siedzenia i zatrzymania się podczas przechodzenia przez rynek - bardzo jestem ciekawa propozycji? 1. dla wyjeśnienia- 'wulkan' to zdecydowanie duża przesada żeby nazwac to co powstało na rynku- to po prostu sposób na wprowadzenie wody na rynek, przy miejscu siedzenia, a jeżeli nazwiemy to po prostu ogrodem na bruku- czy to juz kicz? 2. ogród tymczasowy z definicji jest czymś co bierze się z przymróżeniem oka i na poczucie humoru bydgoszczan liczę 3. dla wszystkich którzy podejrzewaja, że jestem zahukaną urzędniczą z blokowiska;-)- informuję, że w tym roku zdążyłam juz dwa razy przekroczyć równik czyli objechałam świat półtora raza a mamy dopiero maj, i tak dobry strzał- w tym roku zdażyłam wejśc na trzy czynne wulkany w tym "Modor" w Władcy Pierścieni (Ngaruuhoe 2290mnpm) i pomysł wulkanu to żart moich znajomych który jak widać na nieszczęście "estetów" stał sie ciałem;-) 4. takich ogrdów tymczasowych zrobiłam już kilka za czasów 'przedpolskich' lub międzyposlkich mojej pracy i mielismy z nimi duzo zabawy a mieszkańcy przychodzi i pomagali nam w pracach.. zapraszam na www.woistdergarten.de , tymczasem musimy sobie radzić z takim budżetem i materiałem jaki mamy... 5. ci "zadymieni" urzednicy z ratusza są bardzo otwarci na wszelkie propozycje mieszkańców- zapraszam do zaprojektowania czegoś co się wam podoba- chętnie wezmę w tym udział:-) pozdrawiam zadymiona wulkaniara z urzedu Agnieszka Górniak Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: do wszystkich urażonych escetów miasta;-) 17.05.07, 14:03 Aby sie nie pwtarzac: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=62183250&a=62604539 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: do wszystkich urażonych escetów miasta;-) 20.05.07, 22:13 to może zadam takie zadanie: > - macie minimalny budżet, macie zadanie zrobienia ogrodu na bruku, który > wytrzyma w suchym sezonie, ogród ma byc dynamiczny, ma zaoferowac miejsce do > siedzenia i zatrzymania się podczas przechodzenia przez rynek - bardzo jestem > ciekawa propozycji? > 1. dla wyjeśnienia- 'wulkan' to zdecydowanie duża przesada żeby nazwac to co > powstało na rynku- to po prostu sposób na wprowadzenie wody na rynek, przy > miejscu siedzenia, a jeżeli nazwiemy to po prostu ogrodem na bruku- czy to juz > kicz? > 2. ogród tymczasowy z definicji jest czymś co bierze się z przymróżeniem oka i > na poczucie humoru bydgoszczan liczę a może być ktoś z przymróżonym okiem z dajmy na to krakowa?jak tak,to zgłaszam się i proponuję w ramach tego budżetu kilka stylowych balii ocynk,kolorem harmonijnych z brukiem.wypełniłbym je wodą.dookoła naturalnie pelargonie w drewnianych skopkach.ze dwie bujawki drewniane,konik na biegunach,jakiś lniany hamak,no,może dwa(budżet:(((!!!)jak starczyłoby kasy to może kilka bujanych foteli wiklinowych(to mi podpowiedziała żyrafa).i byłaby działka na rynku.zeszłoby się trochę luda z kocykami,termosami,grill i te klimaty.eeeech,pogoniu ja łoszadi... Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: do wszystkich urażonych escetów miasta;-) 20.05.07, 22:14 p.s.czy esceta to taki excentryk typu trochu asceta,a trochu esteta? Odpowiedz Link Zgłoś
sponsor1 Wulkan już dymi na Starym Rynku 10.05.07, 23:00 Dlaczego tylko w Bydgoszczy najwiekszy kicz cieszy sie uznaniem wlodarzy? Zenujaco prostackie. Brakuje tylko krasnali. Sztuczne kwiaty i disco polo. Odpowiedz Link Zgłoś
artartur do krytykantów 17.05.07, 08:48 eh, wyluzujcie, kto z was zrbonił w życiu cos lepszego?, nie, ze jest to jakieś dzieło sztuki, Twardowski z reszta tez nie, ale może sami cos zaproponujecie- chetnie pokrytykujemy na forum.. Odpowiedz Link Zgłoś
bartolini-bartuomiej Re: Wulkan już dymi na Starym Rynku 10.05.07, 23:17 No szok. Ale ten wulkan zapewne nawiązuje do historycznego otoczenia rynku i ma jakieś uzasadnienie historyczne. No bo co niby miałby symbolizować i do czego nawiązywać? Odpowiedz Link Zgłoś
goniec_bydgoski Re: Wulkan już dymi na Starym Rynku 10.05.07, 23:22 Emeryci czy malkontenci... Odpowiedz Link Zgłoś
naska77 Re: Wulkan już dymi na Starym Rynku 04.06.07, 20:56 a czy wszystko musi coś symbolizować? po prostu jest po to żeby zwracać uwagę i jak widać zwraca...i macie rację jest jak disco polo- wszyscy słuchają i podryguja ale nikt sie nie przyzna że to lubi...wulkan może jest kiczowaty , ale przynajmnie interesuje najmłodsze pociechy - i pewnie o to chodzi by spacer na Stary Rynek był dla nich odrobine ciekawszy - bo przeciez na piwko z dzieciakiem nie pójdziesz:) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Wulkan już dymi na Starym Rynku 10.05.07, 23:29 toż to wulkanik zaledwie! A nie było Was stać na większy? No i gdzie jest lawa????? Odpowiedz Link Zgłoś
architomek Masakra normanie.. 10.05.07, 23:43 Wybuchłem głośnym śmiechem, gdy powiększyłem sobię tą fotkę, zobaczcie tylko ta przechodzącą pania, ten wyraz twarzy mówi wszystko... Ja osobiście nie wiedziałem jak mam się zachować, przy tym sondarzu, "tandeta, która szpeci Stary Rynek", tandeta jak najbardziej, ale czy to naprawde szpeci ten Rynek?? Czy jego wogóle coś może jeszcze szpecić?? Ale zgadzam się z jednym, pasuje do tej dyskoteki nad Księgarnią... Odpowiedz Link Zgłoś
tortor5 Re: Masakra normanie.. 10.05.07, 23:51 Wulkan+Kaskada+Twardowski! Suuuuuuuper! Odpowiedz Link Zgłoś
krysmat Re: Masakra normanie.. 10.05.07, 23:54 Boze Ty to widzisz i nie grzmisz!!!!!!!!??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
radca wulkan i "wladca pierscienia "- wojowniczy klimat 10.05.07, 23:56 jesli moge byc szczery... i naprawde powiedziec - jak to odbieram ? Oczywiscie tez powiekszylem to zdiecie i natychmiast skojarzylo mi sie to, ze moze to jest jakis Kiermasz ? .. to tak wyglada jakby byl Jarmark z okazji zblizajacych sie swiat Bozego Narodzenia .... a dlaczego ? - ta Choinka to " psu na bude " jest tam potrzebna i absolutnie nie pasuje do otoczenia Starego Rynku .... i chcyba dlatego to skojarzenie z Bozym Narodzeniem i okresem handlu i przeroznych dekoracji oraz wielkiej Komercji nie chce tutaj nikogo urazac.... ale naprawde tutaj jest wielki niewypal i nic nie pasuje w tej calej " kiczowatej kompozycji " - poprostu KICZ. wulkan - moze bylby dobry - ale nie w tej czesci miasta.... .to fontanna juz jest "niemodnym przezytkiem " ?..... i trzeba bylo,az tyle kiczu powstawiac - by to wszystko zepsuc i sprowadzic do wielkei tandety ? radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca wstawmy jeszcze " babe jage " i Gargamela.... 11.05.07, 00:01 i moze jeszcze jakies makabry ? radca Odpowiedz Link Zgłoś
krysmat Re: wulkan i "wladca pierscienia "- wojowniczy k 11.05.07, 00:01 radca napisał: > jesli moge byc szczery... i naprawde powiedziec - jak to odbieram ? > Oczywiscie tez powiekszylem to zdiecie i natychmiast skojarzylo mi sie to, ze > moze to jest jakis Kiermasz ? .. to tak wyglada jakby byl Jarmark z okazji > zblizajacych sie swiat Bozego Narodzenia .... a dlaczego ? - ta Choinka to > " psu na bude " jest tam potrzebna i absolutnie nie pasuje do otoczenia Starego > Rynku .... i chcyba dlatego to skojarzenie z Bozym Narodzeniem i okresem handlu > i przeroznych dekoracji oraz wielkiej Komercji > > nie chce tutaj nikogo urazac.... ale naprawde tutaj jest wielki niewypal i nic > nie pasuje w tej calej " kiczowatej kompozycji " - poprostu KICZ. > > wulkan - moze bylby dobry - ale nie w tej czesci miasta.... .to fontanna juz > jest "niemodnym przezytkiem " ?..... i trzeba bylo,az tyle kiczu powstawiac - > by to wszystko zepsuc i sprowadzic do wielkei tandety ? > > radca > A ja uraze i powiem wprost ze tylko palanci mogli to wymyslic i tylko jeszcze wieksi palanci mogli na to wydac zgode .Ku.. mac szlak mnie trafia.Dicco polo to jest ch.. przy tym badziewiu Odpowiedz Link Zgłoś
pacator Toż to niezwykłe dzieło sztuki 11.05.07, 22:25 Taaaak... wpatrywałem się, wpatrywałem i wreszcie zrozumiałem !!! Toż to wspaniały przykład artystycznej prowokacji... stworzyć coś tak ochydnego, że poruszy nas wszystkich (także tę przechodzącą panią)i sprawi, że staniemy się wrażliwsi i zaczniemy walczyć z ogólną brzydotą, która nas otacza. To wprost genialne... a my tak płytko interpretujemy te wspaniałe, pełne glębokiej myśli dzieło... Odpowiedz Link Zgłoś
m655 Re: Masakra normanie.. 23.05.07, 22:57 Wcale mnie ta wrzawa nie dziwi. Pani Landarchi nie ma co się obrażać o tak ostre reakcje. Całkiem obiektywie oceniając wniosek może być tylko jeden – dziwactwo. Owszem , takie działania mają sens w szarych podwórzach kamienic z XIX w. , może na małych placykach ... ale na litośc ,nie TU !!!. Ta zielonkawa instalacja rodem z książki o ogródku przydomowym na prawdę raczej drażni niż uspokaja. W kontekście stoi pomnik , który dla prawdziwych Bydgoszczan coś znaczy – ciężko tu o sielankowe westchnienia. Ja nie wiem czy Pan Prezydent ma to gdzieś? Ani ta skala , ani ten kontekst. Myślałem, że zeszłoroczna klapa wystarczy ... ale nie... trzeba dalej draznic i to bez złośliwości „w złym stylu” - rzeczywiście brak tylko krasnalków bydgoskich z muchomorkami /echt dorfduft/. Naprawdę lepiej ustawić ławki wokół rynku – wystarczy!!!. Stary Rynek w Bydgoszczy nie odzyska właściwego charakteru jeśli nie odbuduje się jego zachodniej pierzei i nie uzupełni zabudowy od ulicy Mostowej / oczywiście we właściwym stylu/ . Do tego czasu zawsze będzię „nie tak”. Nie ma pieniędzy ? Właśnie teraz jest jedyna okazja żeby to wszystko odbudowac !!! Można skorzystać ze środków właśnie strukturalnych – przecież to idealny temat do usyskania srodków pomocowych. Teraz mamy tam pustkę i budynek „niby ratusza” tak naprawdę „od tyłu” i to też drażni może tylko tych, którzy potrafią to dostrzec. Widzicie to ? To nie jest fronton to zaplecze :) Tak się do tego przyzwyczailiście, że już wam to nie przeszkadza ? Myslicie że nikt tego nie widzi ? Widzą !!! wszyscy, którzy przyjadą !!! ... i kupka mchu i paproci wam nie pomoże nawet gdyby Twardowski na kogucie odlatywał. To tez świadczy o klasie miasta ... o i to jak !!! Panie Prezydencie Dombrowicz bardzo Pana proszę odbudujcie Stary Rynek. Ten prezydent , który wreszcie do tego doprowadzi będzie Wielki / całkiem poważnie / architekt /zwykły/ przepraszam za złośliwosci ... Odpowiedz Link Zgłoś
poklepywacz Re: Wulkan już dymi na Starym Rynku 11.05.07, 03:26 rozczarowana-torunianka napisała: > toż to wulkanik zaledwie! > A nie było Was stać na większy? > No i gdzie jest lawa????? > skromnośc ponoc bywa zaletą:] ...magma drzemie czekajac az nocne chlody przejda i wystrzeli zalewajac kaskade Odpowiedz Link Zgłoś
rypcumpypcum Hejka krytykanci 11.05.07, 11:26 Witajcie krytykanci. Nie, żeby mi jakoś ten wulkan szczególnie przypadł do gustu, ale czytam te Wasze posty i nie zauważyłem żadnego, który by podpowiadał co _zamiast_ tej wyspy by proponował. Poza tym zastanawiam się, czy mieszkańcy Paryża podobnie wypowiadali sie o "niepasującym do otoczenia" piramidalnym wejściem do Luwru. PS. Nie mam krasnala na podwórku. Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 Re: Hejka krytykanci 11.05.07, 12:13 nic w tym miejscu nie stawiać! lepiej, żeby dostawili więcej ławek dookoła Rynku. p.s. Ławek ogólnie w mieście przydałoby się dużo więcej! m.in. koło ronda grunwaldzkiego koło multikina na Wyspie Młyńskiej koło Dworca PKP Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Hejka krytykanci 11.05.07, 18:26 a czy kto pytał o propozycje? Na głównym placu, czyli Rynku bywają pomniki, ale normalne i długowieczne. Ponadto jest sporo kawiarni letnich. Jak tych brak to mogą być i same ławeczki, a obok jakieś spore donice ze zwykłymi kwiatami, takimi jak pelargonie chociażby, bratki czy cokolwiek. I wystarczy. A wulkan... bambus... palma.... to kicz oczywisty Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Hejka krytykanci 11.05.07, 19:00 rozczarowana-torunianka napisała: > a czy kto pytał o propozycje? > > Na głównym placu, czyli Rynku bywają pomniki, ale normalne i długowieczne. > Ponadto jest sporo kawiarni letnich. Jak tych brak to mogą być i same ławeczki, > a obok jakieś spore donice ze zwykłymi kwiatami, takimi jak pelargonie > chociażby, bratki czy cokolwiek. I wystarczy. > > A wulkan... bambus... palma.... to kicz oczywisty - dokladnie to mialem na mysli :)....tak ,donice z kwiatami - jako dodatek upiekszajacy do przepieknego Starego Rynku :).... a tak - to nie wiadomo w sumie o co chodzi ? i co tutaj podziwiac ? radca Odpowiedz Link Zgłoś
yansik Wulkan straszy na Starym Rynku 11.05.07, 13:06 Żenada. myślałem,że już nic nie przebije wysp z zeszłego roku i tych "dźwięków ptaków" pozawieszanych na drzewkach. Aż wstyd było znajomym rynek pokazywać. Teraz to sam będę unikał Starego Rynku. Ta kobieta co "projektuje" te pomysły to jakieś totalne bezguście. Może ma kompleks mieszkania w bloku i tęskni za ogródkiem czy co.. Odpowiedz Link Zgłoś
tutejszy80 I kto za to płaci? 11.05.07, 13:48 Pan płaci, Pani płaci! Społeczeństwo! Panie Prezydencie, dlaczego marnuje Pan moje ciezko płacone podatki? Dlaczego obraża Pan tysiące podatników? Odpowiedz Link Zgłoś
hagbardceline Wulkan już dymi na Starym Rynku 11.05.07, 15:36 chyba juz go ktos ukradl albo sie zepsul bo nie ma juz dymu :) Odpowiedz Link Zgłoś
janko152 Re: Wulkan już dymi na Starym Rynku 13.05.07, 16:29 hagbardceline napisał: nie dymi ? > chyba juz go ktos ukradl albo sie zepsul bo nie ma juz dymu :) Odpowiedz Link Zgłoś
tortor5 Re: Wulkan już dymi na Starym Rynku 13.05.07, 23:26 Światełek też nie widziałem. Specjalnie pojechałem zobaczyć to cudo. Odpowiedz Link Zgłoś
marboro2 [...] 14.05.07, 00:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ppbraki Wygląd Starego Rynku 14.05.07, 08:50 Wulkan Nooo jakaaaaa bieeeda. Ławeczki tak to dobry pomysł. Donice z kwiatami to już może nie. A choinki no to fatalny pomysł. A może by tak powyciągać kilka płyt chodnikowych i z robić dywany z trawy i kwiatów. Jakaś ciekawa fontanna też nie była by zła. Mogła by jakoś fajnie tryskać wodą nie tylko w górę i na boki ale krótki pokaz elementów z wody i światła to przyciąga. Turystów i nie tylko miło by było posiedzieć w ogródku barowym i przyglądać się "tańczoncej wodzie". Odpowiedz Link Zgłoś
bartolini-bartuomiej Re: Wygląd Starego Rynku 15.05.07, 23:45 No tak, "tańczoncej" wodzie to i ja bym sie poprzyglondał. Odpowiedz Link Zgłoś
maximus100 wulkan 16.05.07, 12:37 a moze zamiast tego wulkanu jakis prezent dla dzieci z domu dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
gracz_nr_1 Re: Wygląd Starego Rynku 17.05.07, 09:02 Za duzo juz tam jest tego wszystkiego, od tego przepychu robi sie syf!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aga-landarchi hej esteci miejscy i znawcy wulkanów 17.05.07, 10:06 serce mi rośnie kiedy widze ilu znawców sztuki spłodziła bydgoszcz;-) to może zadam takie zadanie: - macie minimalny budżet, macie zadanie zrobienia ogrodu na bruku, który wytrzyma w suchym sezonie, ogród ma byc dynamiczny, ma zaoferowac miejsce do siedzenia i zatrzymania się podczas przechodzenia przez rynek - bardzo jestem ciekawa propozycji? 1. dla wyjeśnienia- 'wulkan' to zdecydowanie duża przesada żeby nazwac to co powstało na rynku- to po prostu sposób na wprowadzenie wody na rynek, przy miejscu siedzenia, a jeżeli nazwiemy to po prostu ogrodem na bruku- czy to juz kicz? 2. ogród tymczasowy z definicji jest czymś co bierze się z przymróżeniem oka i na poczucie humoru bydgoszczan liczę 3. dla wszystkich którzy podejrzewaja, że jestem zahukaną urzędniczą z blokowiska;-)- informuję, że w tym roku zdążyłam juz dwa razy przekroczyć równik czyli objechałam świat półtora raza a mamy dopiero maj, i tak dobry strzał- w tym roku zdażyłam wejśc na trzy czynne wulkany w tym "Modor" w Władcy Pierścieni (Ngaruuhoe 2290mnpm) i pomysł wulkanu to żart moich znajomych który jak widać na nieszczęście "estetów" stał sie ciałem;-) 4. takich ogrdów tymczasowych zrobiłam już kilka za czasów 'przedpolskich' lub międzyposlkich mojej pracy i mielismy z nimi duzo zabawy a mieszkańcy przychodzi i pomagali nam w pracach.. zapraszam na www.woistdergarten.de , tymczasem musimy sobie radzić z takim budżetem i materiałem jaki mamy... 5. ci "zadymieni" urzednicy z ratusza są bardzo otwarci na wszelkie propozycje mieszkańców- zapraszam do zaprojektowania czegoś co się wam podoba- chętnie wezmę w tym udział:-) pozdrawiam zadymiona wulkaniara z urzedu Agnieszka Górniak Odpowiedz Link Zgłoś
krysmat Re: hej esteci miejscy i znawcy wulkanów 17.05.07, 11:21 Droga Pani jezeli bedzie Pani stawiac takie (cos )w reprezentacyjnym punkcie miasta i wystawiajac to na smiech osob przyjezndnych to moje poczucie humoru jest zbyt male (ponoc jest przeciwnie).Co do przebytych podrozy przez Pania to tymbardziej oczekiwalbym czegos (lepszego).Na przyszlosc jezeli przy malym budzecie ma Pani stworzyc cos podobnego to prosze nie robic w ogole nic .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga-landarchi Re: hej esteci miejscy i znawcy wulkanów 17.05.07, 12:04 Drogi Panie;-), najłatwiej jest nic nie robic i krytykować... najłatwiej jest też powiedzieć, że coś jest ohydne i juz bo ja tak uważam..;-) jak juz powiedziałam- czekam na propozycje- jest dużo miejsc w bydgoszczy w którym można postawic/zbudować "ładne" rzeczy- jeżeli ten znienawidzony przez Pana ogród na bruku spowoduje, że mieszkańcy będą chcieli się włączyć w estetykę miasta to tylko będę się cieszyć, póki co jedyny odzew mieszkańców na nasze próby działania w mieście skradzione kwiaty, wyrwane drzewa i połamane doniczki.. Dlaczego nie słysze słowa krytyki o tych którzy niszczą a depcze się tych, którzy chca coś zrobić. Jestem otwarta na krytykę, stąd jako jedyna podpisujesie imieniem i nazwiskiem. A pomysł, zeby nie robić nic to świetny patent na martwe miasto..:-( wciąz pozdrawiam AG jak wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
krysmat Re: hej esteci miejscy i znawcy wulkanów 17.05.07, 19:02 aga-landarchi napisała: > Drogi Panie;-), najłatwiej jest nic nie robic i krytykować... najłatwiej jest > też powiedzieć, że coś jest ohydne i juz bo ja tak uważam..;-) > jak juz powiedziałam- czekam na propozycje- jest dużo miejsc w bydgoszczy w > którym można postawic/zbudować "ładne" rzeczy- jeżeli ten znienawidzony przez > Pana ogród na bruku spowoduje, że mieszkańcy będą chcieli się włączyć w > estetykę miasta to tylko będę się cieszyć, póki co jedyny odzew mieszkańców na > nasze próby działania w mieście skradzione kwiaty, wyrwane drzewa i połamane > doniczki.. Dlaczego nie słysze słowa krytyki o tych którzy niszczą a depcze się > > tych, którzy chca coś zrobić. Jestem otwarta na krytykę, stąd jako jedyna > podpisujesie imieniem i nazwiskiem. A pomysł, zeby nie robić nic to świetny > patent na martwe miasto..:-( > wciąz pozdrawiam > AG jak wyżej Drogsa Pani to pani wziela pieniadze za to (cos) wiec to Pani powinna stworzyc cos co przypadnie mieszkanca do gustu.Co do martwego miasta to jezeli zrealizuje jeszcze kilka pani swoich swiatowych pomyslow to rezeczywiscie to miasto bedzie martwe.Moze czas juz zaczac zmieniac na rynku dlugofalowo i przemyslanie a nie tylko wszystko tymczasowo tzn.zima swietne lodowisko ,latem swietny parownik.To wlasnie takie pomysly (tymczasowe )powoduja ze to miasto wyglada jak wyglada czas na zmiany. p.s.Przepraszam ale to ze napisala pani o swoich podrozach i ze ile to pani nie widziala to jakos ten Pani parownik w moich oczach nie urosl. Krysmat ,mieszkaniec Bydgoszczy,staly forumowicz GW Odpowiedz Link Zgłoś
aga-landarchi Re: hej esteci miejscy i znawcy wulkanów 18.05.07, 07:15 po pierwsze nie wzięłam ani pół grosza za projekt, zrobiłam to bo mnie poproszono, w zakresie obowiązków nie mam projektowania a zajmuję się wdrażaniem projektu ze środków strukturalnych, tworząc to miałam na myśli właśnie mieszkańców i tu sie pan zdziwi- wyspy powstały na prośbe mieszkańców, którym sie podobały- przykro mi, że nie wszystkim przypadły do gustu, ale ilość głosów które do nas trafiły pozwoliła nam wierzyc , że taka jest wola mieszkańców, zakłdając nawet że nie wszyscy mają takie samo zdanie. naprawdę interesuje mnie opinia publiczna o ile jest poparta jakims argumentem a nie słowem "nie-bo-nie" i atakiem w eter na niewiadomokogo. jeżeli w tym roku wyspy się nie sprawdzą to na pewno ich nie będzie. a to , ze napisałam o podróżach to tylko dlatego żeby odeprzeć zarzut (kilka wypowiedzi wyżej) że na pewno jestem zahukaną urzedniczka z blokowiska krótej marzą sie dalekie podróże - ten atak był akurat różnie niesprawiedliwy co nietrafny, broniłam tymsamym siebie nie projektu, a to że podróże dają pewien pogląd o skali świata i jego problemów to pozwalam sobie na takie uwagi - skąd taka afera o 60 cm parownik na prawie hektarowym rynku w 400tys mieście? życze bydgoszczy żeby tylko takie problemy miała..;-) AG Odpowiedz Link Zgłoś
krysmat Re: hej esteci miejscy i znawcy wulkanów 18.05.07, 12:13 No coz zostaje mi tylko nadzieja ze w przyszlym roku wezmie Pani pod uwage glosy ludzi z tego forum takze mieszkancow tego miasta.Mam nadzieje ze nastepnym razem jezeli do Pani zglosi sie ktos aby zrobic nastepna (prowizorke) szepnie mu Pani ze jednak dochodza do Pani glosy mieszkancow aby zaczac robic cos od podstaw porzadnie na stale,chociaz krok po kroczku z roku na rok.Mysle ze oczyszczenie fontanny istniejacej i uruchomienie jej to bylby dobry poczatek.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: hej esteci miejscy i znawcy wulkanów 17.05.07, 13:47 > serce mi rośnie kiedy widze ilu znawców sztuki spłodziła bydgoszcz;-) Stac Pania jedynie na ironie? Jakie miasto splodzilo Pania, wybitna architekt krajobrazu? > - macie minimalny budżet, To moze, jezeli jest sie rzeczywiscie dobrym specjalista, nalezaloby powiedziec szefowi: glupi pomysl? > 1. dla wyjeśnienia- 'wulkan' to zdecydowanie duża przesada żeby nazwac to co > powstało na rynku Ma Pani racje: To cos to wlasnie .... COS. :) Moze wystarczyloby nazwac to "instalacja" dodac do tego nazwisko jakiegosc plastyka i byloby dzielo sztuki nieuzytkowej. > 2. ogród tymczasowy z definicji jest czymś co bierze się z przymróżeniem oka Jezeli robimy sobie jaja, to moze w jakims innym miejscu? > na poczucie humoru bydgoszczan liczę Aha, trzeba bylo tak od razu. Prezydent i jego ekipa sobie kpi z mieszkancow wiec nam zostalo sie smiac. HaHaHa. zadowolona Pani? > blokowiska;-)- informuję, że w tym roku zdążyłam juz dwa razy przekroczyć > równik czyli objechałam świat półtora raza a mamy dopiero maj Moglaby Pani wyjasnic co ta informacja ma wspolnego z tym czyms co Pani postawila na rynku? Wiem, ze co najmniej kilkoro internautow (takze ja) podrozuje rownie intensywnie, i co z tego? Przekraczala Pani rownik, mam rozumiec, ze czerpala Pani natchnienie z Kilimandzaro? :) > pomysł wulkanu to żart moich znajomych To do jasnej chol..y niech zartuja za swoje pieniadze i w swoim ogrodzie, > tymczasem musimy sobie radzić z takim budżetem i materiałem jaki mamy Powtarzam jeszcze raz: jezeli nie wie sie jak zrobic cos dobrze w ramach budzetu, nie robi sie wcale. >zapraszam do zaprojektowania czegoś co się wam podoba- chętnie > wezmę w tym udział:-) Rozumiem, ze Pani odpowiada za projektowanie otoczenia w Bydgoszczy, bierze Pani za to pieniadze wiec moze nalezaloby sie troche bardziej do tego przylozyc? A swoja droga gratulacje: Instalacja spelnila swoja role, zakpila z podatnikow i mieszkancow miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: hej esteci miejscy i znawcy wulkanów 17.05.07, 14:08 Przepraszam, jezeli moja odpowiedz miala znamiona ataku ale szczerze mowiac sie gotuje. To nie Pani odpowiada za to to Prezydent o wizjach na miare Pcimia Dolnego i jego "architek/plastyk miejski" o co najmniej dziwnym poczuciu estetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-landarchi Re: hej esteci miejscy i znawcy wulkanów 17.05.07, 14:44 po pierwsze nie jestem odpowiedzialna za projektowanie w mieście, po drugie nie wypowiadam się w imieniu prezydenta (nawet go nie znam:-) po prostu dostałąm zlecenie na zrobnienie ogrodu tymczasowego na rynku w ramach danego budżetu. To że urząd kpi z mieszkańców to dalego posunięta uwaga:-) i chyba troche pompatyczna:-). Wypowiadam sie w moim włąsnym imieniu bo mnie atakujecie. Po prostu próbuje wyjaśnić skąd sie wzięły wyspy na rynku i jakie przyswiecało im założenie. jak już powiedziałam atakować i krytykowąc jest najłatwiej, a jeszcze łątwiej jest nie robic nic i krytykować. Jestm otwarta na krytykę stąd podaję swoje nazwisko. zamiast mieszć mnie i innych urzędników z błotem może po prostu podyskutujemy jak normalni ludzie. Atakowaliście mnie nie wiedząc kim jestem - więc podstawiłam sie przedstawić i wyjaśnić parę rzeczy - jak kopac to może przynajmniej wiedząc kogo? póki co nikt sie tu nie przedstawił poza mna- bardzo mi przykro.. jak już powiedziałam, rozbawiło mnie nazwanie parownika z wodą "Wulkanem"- to była nazwa robocza dla ludzi budujących, uśmiałam sie widząc to w prasie, a zwłąszcza, 60 cm paronik n aprawie hektarowym rynku psuje cała jego dotychczasową estetykę... w innych okolicznościach uznałabym to za komplement:-) ciężko mi prowadzic polemike ze wszystkimi na raz- bo zaczynam się powtarzać jak juz mi Pani zarzuciła - odsyłąm więc do pdyskusji "Skandal na Starym Rynku". niestety dzis musze się wylogowac bo jest jeszcze parę miejsc w naszej Bydgoszczy które mozna zepsuć..;-) PS. przyjechałam do Bydgoszczy 3 lata temu i moje pierwsze wrażenie było- jak mieszkańcy 400tys. miasta moga być tak zakompleksieni..? bo traktowanie "60 cm wulkanu niezgody" jako atak społeczno-kulturow-polityczny na mieszkańców miasta tylko potwierdza moje pierwsze wrażenie pozdrawiam Bydgoszczanka z wyboru AG Odpowiedz Link Zgłoś
krysmat Re: hej esteci miejscy i znawcy wulkanów 17.05.07, 19:08 Parownik na Rynku ,Toi Toi przy Gracjach,zima lodowisko pieknej urody na Rynku.No coz takie dzialnia i wiele innych to pewnie wynikaja z (zakompleksienia )mieszkancow.Widze ze Pani dalej nie rozumie ze mieszkancy tego miasta maja dosc prowizorek.Ironia Pani i inwektywy o zakompleksieniu sa conajmiej nie na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
aga-landarchi Re: hej esteci miejscy i znawcy wulkanów 18.05.07, 06:59 daleka jestem od używania inwektywów, o ile nie jestem zmuszona do obrony, a uwaga o zakompleksieniu nie miała nikogo obrażać- miałą wyrażac opinię kogoś z boku. i tak, ciagle sie nie rozumiemy- ja też nie lubię prowizorek- wyjątkiem jest ogród tymczasowy, bo roślinnośc w takich miejscach jak rynek czy deptaki sama w sobie ma charakter sezonowy, jak kwietniki, wazony i rabaty itp, więc trudno ją traktować inaczej. Wyspy na rynku pojawiły sie jako forma wprowadzenia tzw bliskiej zieleni towarzyszącej, bo o wiele przyjemniej siedzi sie w poblizu roslin niz na betonowej pustyni. Traktowałabym wyspy nie w kategoriach lodowisko/ twardowski/ ogródek piwny ale jako rodzaj kwietnika/małego ogrodu, do którego można wejść. Ja po prostu nie rozumiem co takiego kontrowersyjnego jest w 100m2 trawnika z kilkoma drzewami i jednego parownika na 50l zbiornik, żeby traktowac to jako atak polityczny i robic 'portret psychologiczny biurwy urzędowej';-) osoby, która te rosliny posadziła... czy to naprawde az taka zbrodnia? AG Odpowiedz Link Zgłoś
krysmat Re: hej esteci miejscy i znawcy wulkanów 18.05.07, 12:30 Moze sie powtorze w tym watku .My mieszkancy mamy dosc sezonowych eksperymentow na Starym Rynku w centrum ogolnie.Sama Pani mowi ze ogrod jest prowizorka (choc tymczasowa).Ja osobiscie i mysle ze wiekszosc krytykujacych przyjelaby Pani ogrod nie tak chlodno gdybysmy juz przedtem nie doznali szoku z sezonowym lodowiskiem czy teraz z toi toi .poprostu dosc prowizorek czas na zmiany ktore odmienia ten Rynek na stale abysmy w przyszlym roku nie pisali ze robimy cos aby zastawic betonowy plac.Mysle ze czas zaczac od podstaw.Powtorze sie za redaktorem ktory kiedys napisal ze takie dzialania przypominaja powieszenie obrazu Picassa na brudnej obdrapanej scianie.Mysle ze Pani ogrod i parownik wpisuja sie w to idealnie.Pozdrawiam. Ps.To zde ktos nie podziela entuzjazmu z tworcami lodowiska ,zadowolenia z toi toi oraz z Pani ogrodu i krytykuje to to wcale nie znaczy o zakompleksieniu Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: hej esteci miejscy i znawcy wulkanów 18.05.07, 19:37 Za pomorska: "Niby-wulkan w jednej z nich to wyjątkowe bezguście. " Ale oczywiscie dla Pani wystarczy tylko zmienic wulkan na parownik i wszystko wtedy gra. (parownik to zdaje sie takie urzadzenie do parowania ziemniakow lub pyr, jak ktos woli) Zycze wiecej podrozy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
olka111 Mi sie podoba 23.05.07, 13:50 Ja uwazam ze wyspy sa ładne i ataki na Pania AG sa przesadzone i wielce nieuzasadnione..... czy Wy naprawde nie macie innych zmartwień, tylko krytykowanie wysp na Starym Rynku..... ola Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: Mi sie podoba 23.05.07, 14:36 Alez masz prawo. Nie mam watpliwosci ze jest wielu Bydgoszczan (wielu nie znaczy wiekszosc) ktorym podoba sie wulkan, podobalyby sie gumowe brotozaurusy ziejace ogniem, plastykowe, spiewajace ptaszki, krasnale z wlokna szklanego itp. Jednakze od plastyka miejskiego, architekta, pani od zieleni a nawet naszego soltysa, moznaby spodziewac sie wiecej dobrego smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
lexmarek Re: Mi sie podoba 23.05.07, 20:06 gdy wycena mizerna zawsze jest dylemat: puscic sie czy sie nie puscic? padlo, ze sie puscic,tak w promocji,zeby klientow zlapac, ale reszty rozsadku zabraklo by zrobic to w ustronnym miejscu. nie na oczach wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: Wulkan już dymi na Starym Rynku 23.05.07, 23:52 Zawsze mówiłem że to nawilżacz! Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Wulkan już dymi na Starym Rynku 03.06.07, 21:56 i jak tam ? dymi jeszcze ? radca Odpowiedz Link Zgłoś