-
Kupiłam parowar, ma specjalną miskę do przygotowywania ryżu, ale nigdzie nie
moge znaleźć informacji jak ten ryż przyrządzić, jaka ilością wody zalać, czy
woda ma być zimna, czy gorąca?
bardzo proszę o pomoc.
-
Niedawno informowano o arsenie, który znajduje się w ryżu. Podobno pochodzi z chińskich magazynów. Jak żyć bez ryżu? Używacie go czy unikacie?
-
Zamówiłam razem z zakupami czarny ryż i chciałabym zrobić jakieś fajne danie na sobotę. Przejrzałam galerię ale znalazłam tylko jeden przepis, który średnio estetycznie mi pasuje. W necie jest trochę przepisów ale nie wiem, które są sprawdzone. Może macie jakieś swoje sprawdzone przepisy, najchętniej z kuchni orientalnej takie żeby były dobre ale jednocześnie efektowne na talerzu, skoro kolor ryżu taki niecodzieny. ;)
-
Bardzo prosze o pomoc osoby bardziej doświadczone. Otóż pełna dobrej
woli zakupiłam ryż jaśminowy tajski. Wychodząc z założenia, że
producent wie jak używać jego produktu ugotowałam go wg przepisu
zamieszczonego na opakowaniu. Tfuuuu..... wyszło paskudne
paskudztwo. Otóż opłukałam tak jak trzeba, wody odmierzyłam
dokładnie taką ilość jak powinnam, gotowałam dokładnie z zegarkie w
ręku odpowiednią ilość czasu. Nie dodałam soli , zostawiłam do
wchłonięcia ! I co ? a właśnie to , ...
-
Gdzie najczęściej kupujecie (w dobrej cenie) ? I jaki możecie polecić ? Opłaca się np kupowac w sieci ?
-
Chodzi mi głównie o ryż, ale makarony też. Tak z ręką na sercu, czy komuś one naprawdę smakują, a nie tylko jadacie je, bo są zdrowsze? Jak dla mnie to to jest niejadalne bez smacznych dodatków. Biały ryż mogę zjeść na sypko bez niczego i bardzo mi smakuje, a ten dziki (czy jak on tam się nazywa) brrr.
-
Proszę o przepisy, linki do sosów do ryżu z kurczakiem. Jem go 3 razy w tygodniu po treningach i gotowanie jednego i tego samego sosu zaczyna być uciążliwe.
-
Stosujecie w kuchni? Jeszcze nigdy nie jadłam, mam ochotę spróbować :-) Gotujecie go tak samo jak biały bez mieszania?
-
Proszę mi powiedzieć co robię źle? Na oleju zeszkliłam cebulę, wsypałam ryż arborio, podsmażyłam, aż wszystkie ziarenka stały się przezroczyste, dodałam trochę wina, podsmażyłam, zalałam bulionem, przykryłam. Gotuje się na wolnym ogniu już pół godziny i ryż nadal jest twardy :( Spodziewałam się, że będzie "al dente", twardawy, ale elastyczny, a on ma miękką otoczkę, a w środku jest dosłownie twardy, kruszy się w zębach jak niedogotowany ryż :( Ile jeszcze mam gotować? mam jeszcze bulion, żeb...
-
Mam ochotę na jakąś potrawę z ryżem. Najlepiej jakąś zapiekankę. Ryż jadam rzadko, najczęściej na słodko - zapiekany z jabłkami, śmietaną i cynamonem. Czasem również w sałatkach, np. z kurczakiem wędzonym i ananasem albo w obiadach typu: potrawka z kurczaka i pieczarek z ryżem.
Nie mam pomysłu na coś nowego, smacznego i szybkiego. Pomożecie? ;)
-
Płuczecie kaszę i ryż przed gotowaniem? Przyznam, że nigdy tego nie robię, kasza i ryż zawsze wychodzą mi dobre i nie wiem, dlaczego bardzo często zaleca się to płukanie... No więc, płuczecie i jeśli tak, to dlaczego?
-
Witajcie :)
Od dawna podczytuję FK i zaczerpnęłam stąd już wiele cennych informacji i inspiracji, liczę na Waszą pomoc i tym razem :)
Moja koleżanka, nie-Polka, zwróciła się do mnie z problemem, a ja nie bardzo potrafię pomóc.
Zamarzyła jej się owsianka na ryżu i poszukuje odpowiedniego. W Tesco czy Almie podobno nie znalazła(a może po prostu nie wiedziała, że to ten, bo na razie prawie nie zna polskiego). Ja niestety znam się na tym, jak żaba na długipisach, google nie pomógł...
Ja...
-
przepis moze i dobry,ale mam zastrzezenia:
ryz musi byc specjalny do sushi,i nie gotuje sie go na sypko,powinien byc
ugotowany sos do ryzu a nie oddzielne skladniki.
-
Proszę o Wasze sprawdzone przepisy z ryżem. Pozdrawiam i dziękuję z góry za odp.
-
Coś mi odboło i nagotowałam ryżu dla pułku wojska. Wczoraj było ri sotto z
kurkami, dzisiaj tzw. chińszczyzna, ale już zaczynam mieć jakieś odruchy na
myśl o kolejnym żarciu z ryżem. Czy można zrobić z niego coś innego? Innego w
sensie, że nie chcę robić kolejnego dania pod tytułem cośtam z ryżem. Mam
pewne opory przed wyrzucaniem jedzenia a mrozić tego nie ma sensu. Pomożecie?
-
Prośba o oświecenie:
paelli nigdy dotąd nie robiłam a w Hiszpanii wszelakie smakowały mi do bólu:)
Wynalazłam przepis na taką z frutti di mare a tu wymóg ryżu średnioziarnistego (przed chwilą zresztą ot tak podejrzałam - generalnie takie wymogi w przypadku paelli).
Dziś zrobiłam rajd po okolicznych sklepach mniejszych, większych oraz na bazarku: ryżu pod dostatkiem różnych rodzajów, gatunków, firm, ale kiedy pytałam o średnioziarnisty to widziałam tylko zdziwienie (w tym i u takich gdzie...
-
Czy ktoś z Was robił rizotto z ryżem z marketu? Często spotykam takie ryże i
chciałam się dowiedzieć, czy nadają się do tej potrawy, czy lepiej
zainwestować w ryż ze sklepu z żywnością ze świata.
-
Wypróbowałam właśnie wersję z kalafiorem- pyszna, choć myślę, że z kurczakiem
ma bardziej zdecydowany smak ! DO tego wystarczy na nakarmienie pułku wojska:)
-
Niedawno pierwszy raz w życiu robiłam sushi, myślałam że najtrudniejsze będzie
zawijanie, ale poszło mi dobrze, natomiast z ryżem coś chyba było nie tak. W
związku z tym mam pytanie do znawców tematu o właściwe z nim postępowanie, ja
robiłam tak: płukanie, moczenie 30 min, gotowanie 12 min, odstawienie 10 min,
zalanie octem z cukrem i solą, odstawienie pod przykryciem do ostygnięcia,
może moim błędem było zawijanie lekko ciepłego ryżu? Mam jeszcze pytanie, co
to jest czym posypują sushi...