radca 30.05.03, 20:48 www.fordon.org/ widzieliscie to ? radca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wojt Re: FORDON ma rowniez swoja stronke internetow IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.03, 12:55 No zapowiada sie niezle ale narazie to tylko strona w budowie miejmy nadzieje ze bedzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: FORDON ma rowniez swoja stronke internetow 31.05.03, 13:21 Gość portalu: wojt napisał(a): > No zapowiada sie niezle ale narazie to tylko strona w budowie miejmy nadzieje > ze bedzie lepiej. - mysle,ze juz wreszcie nadszedl czas - by docenic te piekne tereny w FORDONIE. Teraz wiele zalezy od samych mieszkancow FORDONU, przyjaciol FORDONU, dawnych mieszkancow - ktorzy urodzili sie i wyrosli w FORDONIE ( wielu z Nich rozsianych jest w roznych zakatkach Swiata.To dzieki INTERNECIE maja i beda mogli miec okazje do zapoznawania sie z aktualnosciami Ich FORDONU. No,a przede wszystkim bedzie wiele zalezalo od dobrej woli i rozsadku naszych " politykow " , lecz czy mozna na nich liczyc ? - tego nie wiem. Ogromna role i pomoc widzialbym tutaj w lokalnej GAZECIE - sila Mediow jest wielka i dzieki Nim moga zyskac bardzo wiele sami mieszkancy FORDONU. Jesli zyskaja mieszkancy FORDONU - to zyskamy my wszyscy przy okazji. I o to chyba chodzi ? radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojt Re: FORDON ma rowniez swoja stronke internetow IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.03, 20:56 Fordon dla mieszkanców Bydgoszczy jest odległą dzielnicą o której nic nie wiedzą na nowy Fordon mieszkancy Bydzi mówią Sypialnia , a Stary kojarzy się im tylko z wiezieniem , nie wszyscy nawet dobrze wiedzą czym jest dolina śmierci poza miejscem każni mi kojarzy się z miejscem wbrew pozorom sympatycznym szczególnie pieknie wygląda jesienią , to takie małe fordońskie Bieszczady .Ostatnio bardzo pręznym osrodkiem stało się centrum kultury katolickiej Wiatrak działające przy kosciele Matki Bozej królowej meczenników brawa dla księdza Bucholza za propagowanie piekna Fordonu m.in przez wycieczki rowerowe, a przed chwilą w Fordonie mielismy małą ulewę przydała się... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
radca FORDON - szybowisko i skoki spadochronowe 31.05.03, 21:42 Gość portalu: wojt napisał(a): > Fordon dla mieszkanców Bydgoszczy jest odległą dzielnicą o której nic nie > wiedzą na nowy Fordon mieszkancy Bydzi mówią Sypialnia , a Stary kojarzy się > im tylko z wiezieniem , - mysle,ze to jest "zasluga " komunistycznych wladz.Chodzilo o to- by umniejszac znaczenie Starego FORDONU.Zabijac tradycje i dorobek kilkuset leci - pieknego nadwislanskiego miasteczka. > nie wszyscy nawet dobrze wiedzą czym jest dolina śmierci > poza miejscem każni mi kojarzy się z miejscem wbrew pozorom sympatycznym > szczególnie pieknie wygląda jesienią , to takie małe fordońskie > Bieszczady . - rzeczywiscie,mozna tam chodzic godzinami i podziwiac wspaniale widoki. > Ostatnio bardzo pręznym osrodkiem stało się centrum kultury > katolickiej Wiatrak działające przy kosciele Matki Bozej królowej meczenników > brawa dla księdza Bucholza za propagowanie piekna Fordonu m.in przez > wycieczki rowerowe, - to naprawde wspaniale i wielce pozyteczne ze strony ksiedza Bucholza. Naleza sie wielkie brawa.KIedys byl w FORDONIE taki ksiadz Galigowski - On rowniez urzadzal wycieczki i propagowal sport np.pilke nozna :) Byl rowniez ksiadz proboszcz - Aszyk.On natomiast byl wielkim fanem i kibicem lotow szybowcowych,milosnikiem lotnictwa ( byly wtedy "Antki " - AN-2 ) Byl rowniez kibicem skokow spadochronowych. Jakie bylo moje zdziwienie kiedy bedac w Bieszczadach na KURSIE SPADOCHRONOWYM w Aeroklubie Podkarpackim - gdy powiedzialem,ze jestem z FORDONU - uslyszalem; " a czy jeszcze jest ksiadz ASZYK w FORDONIE ? Byl to wielki milosnik lotnictwa.Bywal u nas czesto na lotnisku " ( obecnie nowy Fordon ) O to zapytal instruktor spadochronowy i szybowcowy - Pan WESOLOWSKI :))) Bieszczady, a tam znany byl FORDON - ten nasz malenki FORDON nad Wisla :))) Bylo to dla mnie mile przezycie.Fordonskie lotnisko bylo znane na cala Polskie. Znam wiele osob - ktorzy skakali na spadochronach i odbywali loty nad fordonskim Niebem.Znam psjonatow - dla ktorych Lotnisko w FORDONIE -to bylo "drugie zycie " > a przed chwilą w Fordonie mielismy małą ulewę przydała się... - tutaj tylko zagrzmialo pare razy w dzien,ale deszczu nie bylo.Musialem sam podlewac ogrod wieczorem :))) > Pozdrawiam - pozdrowienia radca Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: FORDON - szybowisko i skoki spadochronowe 31.05.03, 23:09 rok temu chyba w dziale netBiTu powstał post informujący iż jeden z adminów napisał o tej inicjatywie na swojej stronie. Jego strona była bardzo rozbudowana i na bieżąco aktualizowana, z dbałością o najmniejsze nawet wydarzenia. Jeżeli dobrze pamiętam był tez czat i forum. Niestety pomimo sporego ruchu i moim zdaniem bogatych i obfitych treści strona upadła. Dla czego piszę o tym tutaj?.. ponieważ strona miała adres (o ile nie przekręcę) www.fordonet.pl warto skorzystać z doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: FORDON - szybowisko i skoki spadochronowe 31.05.03, 23:26 krotoss napisał: > rok temu chyba w dziale netBiTu powstał post informujący iż jeden z adminów > napisał o tej inicjatywie na swojej stronie. Jego strona była bardzo > rozbudowana i na bieżąco aktualizowana, z dbałością o najmniejsze nawet > wydarzenia. Jeżeli dobrze pamiętam był tez czat i forum. Niestety pomimo > sporego ruchu i moim zdaniem bogatych i obfitych treści strona upadła. Dla > czego piszę o tym tutaj?.. > > ponieważ strona miała adres (o ile nie przekręcę) www.fordonet.pl > warto skorzystać z doświadczeń. - dzieki Krotii :) cos mi sie kojarzy z ta strona,ale nie moge sobie dokladniej przypomniec. Mysle,ze FORDON zasluguje na to - by mial strone internetowa. Tak wiele sie dzialo na przestrzeni kilkuset-lat. pozdr. radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca RADA osiedla - FORDON 31.05.03, 23:44 Mysle,ze Rada Osiedla - Fordon powinna zadbac o to - by taka strona internetowa powstala oraz ja aktualizowac.Kto - jak kto,ale Rada Osiedla wie co sie dzieje ? Jakie sa plany perspektywiczne ? Co zostalo zrobione ? Co sie aktualnie realizuje ? itd.itd. Moglaby zbierac rowniez wszelkie informacje skad tylko idzie, a dotyczace Fordonu.Ukazac swoj adres internetowy oraz skald Rady Osiedla- FORDON. Dzieki takiej mozliwosci - kontaktowania sie, uzyskalaby napewno wiele interesujacych korespondencji z kraju i ze Swiata. a tak naprawde - na obecny stan,to malo kto wie o wielu z tych spraw. Ja np. wiem,ze RADA OSIEDLA - FORDON miesci sie na Rynku w budynku po dawnym komisariacie MILICJI OBYWATELSKIEJ.Urzeduje w kazdy poniedzialek od 17- 19:00. Przewodniczaca Rady Osiedla jest Pani Zydowicz. Na ile moje informacje sa prawdziwe i aktualne ? - tego nie wiem. radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mur pruski ni z gruchy ni z pietruchy - do wojta IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.03, 11:42 taka prośba : wojt możesz cos więcej powiedzieć o grobowcu rodziny Alvensleben-ów w Ostromecku. o ile dobrze pamiętam to pisałeś ,ze tam byłeś . czy można gdzies zobaczyć jak grobowiec wygladał gdy był cały ? co miesci się teraz w grobowcu ? czy jego renowacja jest w planach ? Odpowiedz Link Zgłoś
radca RADY OSIEDLA - w tym FORDON 01.06.03, 12:47 Strona głównaSamorządRada MiastaRady Osiedli Według stanu na 15.02.2002. Nowy Fordon, Przewodniczący - Feliks Michalski ul. Thommee 5, tel. 346-35-88, dyżury: wtorki, godz. 17-19; Bocianowo-Śródmieście-Stare Miasto, Przewodnicząca - Barbara Majewska ul. Bernardyńska 3, II p, tel. 373-17-20, dyżury: wtorki, godz. 17-19; Szwederowo, Przewodniczący - Ignacy Kołata ul. Ks. Skorupki 2, tel. 373-19-71,dyżury: poniedziałki, godz. 17-19; Wyżyny, Przewodniczący - Zygmunt Woś ul. Glinki 79, tel. 348-44-13, dyżury: wtorki, godz. 18-19; Bartodzieje, Przewodniczący - Michał Benedyk ul. Darłowska 7, tel. 342-27-60, dyżury: poniedziałki, godz. 17-19; Kapuściska, Przewodnicząca - Maria Fundament ul. Kapuściska 10, tel. 361-28-28, dyżury: poniedziałki, godz. 17-19; Błonie, Przewodniczący - Jan Jankowiak ul. Broniewskiego 1, tel. 373-84-92, dyżury: poniedziałki, godz. 17-18; Stary Fordon, Przewodniczący - Józef Maćkiewicz Rynek 6, tel. 343-91-92, dyżury: wtorki, godz. 18-20; Leśne, Przewodniczący - Ryszard Strzelecki ul. 11 Listopada 8, tel. 371-01-50, dyżury: pierwszy i trzeci poniedziałek, godz. 17-19; Wzgórze Wolności, Przewodniczący - Kazimierz Koziński ul. Słowiańska 7 , tel. 371-14-20, dyżury: wtorki, godz. 18-19; Okole, Przewodniczący - Witold Schmidt ul. Grunwaldzka 35, tel. 322-20-81, dyżury: wtorki, godz. 16-18; Miedzyń–Prądy, Przewodniczący - Dominik Ostrowski ul. Pijarów 4, dyżury: pierwszy poniedziałek, godz. 17-18; Wilczak-Jary, Przewodniczący - Barbara Parucka ul. Nakielska 70, tel. 373-10-87, dyżury: wtorki, godz. 17-18; Osowa Góra, Przewodniczący - Kazimierz Oziębłowski ul. Dolna Waleniowa 1 B,tel. 372-30-01, dyżury: czwartki, godz. 17-18; Łęgnowo Wieś, Przewodniczący - Maria Dybowska ul. Toruńska 185/187, dyżury: pierwsza środa miesiąca, godz. 18-19; Czyżkówko, Przewodniczący - Jerzy Walkowiak ul. Głucha 15, dyżury: pierwszy i trzeci poniedziałek miesiąca, godz. 17-19; Jachcice, Przewodniczący - Jerzy Bocian ul. Średnia 34, tel. 340-31-50, dyżury: czwartki, godz. 17-18; Bydgoszcz Wschód-Siernieczek-Brdyujście, Przewodniczący - Jan Latuszek ul. Przemysłowa 8 b,tel. 342-70-78, dyżury: 1 i 3 wtorek miesiąca, godz. 17-18; Łęgnowo, Przewodniczący - Karol Będkowski ul. Świetlicowa 8, dyżury: pierwszy i trzeci poniedziałek miesiąca, godz. 17- 18; Piaski, Przewodniczący - Henryk Waźbiński ul. Drzycimska 7, tel. 340-28-91, dyżury: wtorki, godz. 19-20; Flisy, Przewodniczący - Krzysztof Wąsowski ul. Mińska 15, dyżury: w co drugą środę, godz. 17-18; Zimne Wody–Czersko Polskie, Przewodniczący - Barbara Ziółkowska ul. Równa 1, dyżury:w co 3 wtorek, godz. 18-19; Smukała-Opławiec-Janowo, Przewodnicząca - Elżbieta Zielaskowska ul. Opławiec 132, tel. 328-31-66, dyżury: pierwsze poniedziałki miesiąca, godz. 17-19 Glinki-Rupienica, Przewodniczący - Rajmund Dąbrowski ul. Glinki 79,tel. 348-44-13, dyżury: poniedziałki, 17.30 - 19 Górzyskowo, Przewodniczący - Jan Gaul ul. Gnieźnieńska 21, dżury : środy, godz. 17 - 18 Tatrzańskie, Przewodniczący - Andrzej Kozłowski ul. Pod Reglami 1, dyżury : wtorki 18 - 20; Terenów Nadwiślańskich, Przewodniczący - Marek Grzybowski ul. Wyzwolenia 102, dyżury : wtorki 18 - 20 Bielawy, Przewodnicząca - Zofia Ławicka ul. Cicha 59, dyżury : 2 i 4 poniedziałek 17-19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojt Re: RADY OSIEDLA - w tym FORDON IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.03, 12:59 Swoje dyżury mają takze rady poszczególnych osiedli np. Rada tatrzanskiego spotyka sie we wtorki w Liceum Salezjanskim od 17-19 , Swoją droga Salezjanie też robią dużo dobrego w Fordonie mają wszystkie typy szkół od podstawówki do liceum prowadzą przy parafii św. Marka oratoria dla chłopaków z osiedla oraz klub sportowy Salos są bardzo zaangazowani ... Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: RADY OSIEDLA - w tym FORDON 01.06.03, 13:09 Gość portalu: wojt napisał(a): > Swoje dyżury mają takze rady poszczególnych osiedli np. Rada tatrzanskiego > spotyka sie we wtorki w Liceum Salezjanskim od 17-19 , Swoją droga Salezjanie > też robią dużo dobrego w Fordonie mają wszystkie typy szkół od podstawówki do > liceum prowadzą przy parafii św. Marka oratoria dla chłopaków z osiedla oraz > klub sportowy Salos są bardzo zaangazowani ... - Drogi Wojcie Gdyby tak polaczyc te wszystkie sily w jedna calosc i ukazywac wiele ciekawostek i inicjatyw z FORDONU - jako calosci ( Nowy i Stary ) - bylby napewno ciekawy material.FORDON ma i gory i rzeke :))) a to jest bogactwo natury.Marzy mi sie ( byc moze istnieje ? ) takie male MUZEU regionalne dotyczace samego FORDONU. Pamietam jak bylem kiedys w BRODNICY - to rowniez z checia poogladalem sobie - co tylko mozna bylo w takim MUZEUM .Zawsze pozostaja jakies wspomnienia. Byc moze i w FORDONIE cos takiego zrobic ? radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojt Re: RADY OSIEDLA - w tym FORDON IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.03, 15:04 radca napisał: > > > - Drogi Wojcie > Gdyby tak polaczyc te wszystkie sily w jedna calosc i ukazywac wiele > ciekawostek i inicjatyw z FORDONU - jako calosci ( Nowy i Stary ) - bylby > napewno ciekawy material.FORDON ma i gory i rzeke :))) a to jest bogactwo > natury.Marzy mi sie ( byc moze istnieje ? ) takie male MUZEU regionalne > dotyczace samego FORDONU. > > Pamietam jak bylem kiedys w BRODNICY - to rowniez z checia poogladalem sobie - > co tylko mozna bylo w takim MUZEUM .Zawsze pozostaja jakies wspomnienia. > > Byc moze i w FORDONIE cos takiego zrobic ? > > Dobry pomysł Stary Fordon to kawał historii , trzeba by było zainteresować tym radnych( ja współpracowałem kiedyś z panią Żydowicz) albo historyków szczególnie nauczycieli fordońskich szkół przy gimnazjum na osiedlu Bajka dział klub Miłosników Fordonu ,a MDK nr 5 na osiedlu Przylesie takie wystawy organizuje ,organizuje także coroczny konkurs Wiedzy o Fordonie nie masz pojęcia jaką wiedzą dysponują niektóre dzieciaki Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: RADY OSIEDLA - w tym FORDON 01.06.03, 15:44 Gość portalu: wojt napisał(a): > Dobry pomysł Stary Fordon to kawał historii , trzeba by było zainteresować > tym radnych( ja współpracowałem kiedyś z panią Żydowicz) albo historyków > szczególnie nauczycieli fordońskich szkół przy gimnazjum na osiedlu Bajka > dział klub Miłosników Fordonu ,a MDK nr 5 na osiedlu Przylesie takie wystawy > organizuje ,organizuje także coroczny konkurs Wiedzy o Fordonie nie masz > pojęcia jaką wiedzą dysponują niektóre dzieciaki - wyobrazam sobie :) radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: RADY OSIEDLA - w tym FORDON 01.06.03, 13:27 Gość portalu: wojt napisał(a): > Swoje dyżury mają takze rady poszczególnych osiedli np. Rada tatrzanskiego > spotyka sie we wtorki w Liceum Salezjanskim od 17-19 , Swoją droga Salezjanie > też robią dużo dobrego w Fordonie mają wszystkie typy szkół od podstawówki do > liceum prowadzą przy parafii św. Marka oratoria dla chłopaków z osiedla oraz > klub sportowy Salos są bardzo zaangazowani ... - moze dodam Wojcie ( jesli pozwolisz ? ) " Salezjanie, Towarzystwo Św. Franciszka Salezego, zakon założony w 1857 przez św. Jana Bosco. Zajmuje się głównie opieką nad młodzieżą, zwłaszcza sprawiającą trudności wychowawcze. " radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojt Re: RADY OSIEDLA - w tym FORDON IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.03, 15:08 Oczywiście że pozwole jak zwykle zadziwiasz mnie swoją wiedzą . Znam doskonale historię Salezjanów .Polecam ci szczególnie książke Jana Bosco " Sny i wizje Jana Bosco" bardzo interesująca...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: RADY OSIEDLA - w tym FORDON 01.06.03, 15:15 Gość portalu: wojt napisał(a): > Oczywiście że pozwole jak zwykle zadziwiasz mnie swoją wiedzą . Znam doskonale > > historię Salezjanów .Polecam ci szczególnie książke Jana Bosco " Sny i wizje > Jana Bosco" bardzo interesująca...Pozdrawiam - jesli bede w naszym Kraju - to koniecznie kupie sobie te ksiazki. Jesli napotkam na trudnosci z kupnem - to poprosze Ciebie o pomoc. Chyba,ze bylbys w stanie - mi taka zalatwic ? dzieki i pozdrawiam serdecznie radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojt Re: RADY OSIEDLA - w tym FORDON IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.03, 00:59 Co konkretnie chciałbyś Dzieje Fordonu i okolic, czy Sny i wizje Jana Bosco ? A tak w ogóle to gdzie cie tak daleko zaniosło od naszej kochanej Bydzi jeśli to nie tajemnica ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cz.... Re: FORDON ma rowniez swoja stronke internetow IP: *.tvgawex.pl 05.06.03, 16:36 radca napisał: > www.fordon.org/ > widzieliscie to ? > > radca ciekawe czemu tresc historii jest taka sama jak tu: www.mikolaj-bydgoszcz.home.pl/historia/hist02.htm pozdr.cz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mur pruski Re: FORDON ma rowniez swoja stronke internetow IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 18:54 mnie zastanawia dlaczego w quizie pt. "W którym roku Fordon stał się dzielnicą Bydgoszczy ? " nie ma możliwości wyboru roku 1973 ,albo "żadna z powyższych" ? wojt jestes na mnie obrażony ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojt Re: FORDON ma rowniez swoja stronke internetow IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 21:04 Wybacz ale moja spostregawczość jest tak wspaniała , że nie zauważyłem twojego pytania. Byłem tam gdzieś w 1997 albo 1998 na praktykach studenckich wpuszczono nas do podziemi ,chociaż podziemia to za wielkie słowo . Grobowiec Albrehta von Alnvenslebena z tego co widziałem nie znajduje się w samych podziemiach jest tam jedynie epitafium ku jego pamięci i krypty blizej nieznanych osób moze słuzby .To wszystko nie znajdowało się w najlepszym stanie , a renowacja jest w gestii Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, który raczej zbiera fundusze na odbudowę wnętrza i zewnętrnej strony pałacu niestety o jego pierwotnych włascicielach sie zapomina .Chociaż od 1998 roku mogło się wiele zmienić dlatego nie chce cie wprowadzać w błąd. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojt Re: FORDON ma rowniez swoja stronke internetow IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 21:07 A no i oczywiście mur pruski ma rację na stronce jest błąd . Fordon został włączony do Bydzi w 1973 roku... Odpowiedz Link Zgłoś