kacza_zaraza 28.06.07, 20:49 To jest przebiegly krzyzacki lis! Teraz juz chyba nie ma nikt watpliwosci, ze w Toruniu powstanie port lotniczy... Kontrole nad portem przejma i nic nie bedzie do powiedzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michutor Re: Więcej regionu w porcie 28.06.07, 20:56 kacza_zaraza napisał: > To jest przebiegly krzyzacki lis! > > Teraz juz chyba nie ma nikt watpliwosci, ze w Toruniu powstanie port > lotniczy... Kontrole nad portem przejma i nic nie bedzie do powiedzenia!!! szok... trzeba byc niezlym matolem aby tak myslec, zreszta nie tylko w tej kwestii dostaja kase i jeszcze niezadowoleni, to umieja tylko w Bydzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: Więcej regionu w porcie 28.06.07, 21:23 >to umieja tylko w Bydzi.. A co umieja tylko w Toruniewie, inteligencie od siedmiu bolesci? Mam cytowac matolkow toruniewskich z Babikiem, polglowkiem korocostam itp itd? Chlopaki histeryzuja ale oczywiscie Ty jako Torunski inteligent dochodzisz do wniosku "to umieja tylko w Bydzi..". Jak kurocostam czy babik tak pisze, nie robi to na mnie wrazenia ale Ty? Fizyk, naukowiec, inteligent, mieszkaniec niedoszlej kulturalnej stolicy europy? :) Wracajac do tematu to jest chyba oczywiste, ze region finansuje regionalne lotnisko? Nalezy sie tylko zapytac czy 15 mln rzeczywiscie wystarczy aby objac wiekszosciowe udzialy? Sytuacja jest taka, ze Bydgoszcz przez lata inwestowala w lotnisko z nadzieja na zyski W PRZYSZLOSCI. Teraz kiedy Port jest na krawedzi oplacalnosci (zapowiedz nowych polaczen) samorzad stosunkowo tanim kosztem chce to lotnisko przejac. :) Ja nie twiedze, ze nie ale nalezy zadac pytanie ZA ILE. Moze pownien zaplacic 40 mln za wiekszosciowe udzialy? Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Więcej regionu w porcie 28.06.07, 21:48 mudah napisała: > >to umieja tylko w Bydzi.. > A co umieja tylko w Toruniewie, inteligencie od siedmiu bolesci? Mam cytowac > matolkow toruniewskich z Babikiem, polglowkiem korocostam itp itd? dzis ty masz zly dzien:-) > Chlopaki histeryzuja ale oczywiscie Ty jako Torunski inteligent dochodzisz do > wniosku "to umieja tylko w Bydzi..". Jak kurocostam czy babik tak pisze, nie > robi to na mnie wrazenia ale Ty? Fizyk, naukowiec, inteligent, mieszkaniec > niedoszlej kulturalnej stolicy europy? :) ja nigdy siebie w ten sposob nie tytulowalem, zreszta nie mieszkam od 4 lat w Toruniu i byc moze jeszcze dlugo nie. wiec schowaj te polskie, glupie zaczepki. > Wracajac do tematu to jest chyba oczywiste, ze region finansuje regionalne > lotnisko? Nalezy sie tylko zapytac czy 15 mln rzeczywiscie wystarczy aby objac > wiekszosciowe udzialy? Sytuacja jest taka, ze Bydgoszcz przez lata inwestowala > w lotnisko z nadzieja na zyski W PRZYSZLOSCI. Teraz kiedy Port jest na krawedzi > > oplacalnosci (zapowiedz nowych polaczen) samorzad stosunkowo tanim kosztem chce > > to lotnisko przejac. :) Ja nie twiedze, ze nie ale nalezy zadac pytanie ZA ILE. > > Moze pownien zaplacic 40 mln za wiekszosciowe udzialy? ekonomia, misiu, ekonomia:-) (cyt. z misia, abys sie nie obrazal) Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: Więcej regionu w porcie 28.06.07, 22:11 > ekonomia, misiu, ekonomia:-) (cyt. z misia, abys sie nie obrazal) Rozumiem, ze masz na mysli fakt, ze potrzeba 15 mln ktorych port nie ma i samorzad zgodnie z ekonomia korzysta z okazji? Wiesz co a moze dac ogloszenie: masz 15 mln dostaniesz 51% udzialu w 150 mln instytucji. Wiesz ilu ludzi ma 15 mln? sporo. Ile udzialow samorzad zarzadal za 30 mln wkladu w starowke? Ile udzialow ma w UMK? Ekonomia Misiu? Nie , bezczelne korzystanie z okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
bartolini-bartuomiej Re: Więcej regionu w porcie 29.06.07, 10:14 Starówka i UMK to nie spółki akcyjne. A po drugie sprawdz sobie najpierw ile % udziałów można kupić za te 15 mln i będziesz wiedzieć czy da to większosc czy nie. Trochę inteligentnego rozumowania i matematyki tu potrzeba a nie nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: Więcej regionu w porcie 29.06.07, 12:53 Dlaczego ja mam sprawdzac? Sam sobie sprawdz a gwarantuje tobie, ze za 15 mln nie da sie kupic wiekszosciowego udzailu chyba, ze sie robi to na zasadzie santazu. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon_byd Więcej regionu w porcie 28.06.07, 21:01 Zgroza!!!! Co to znaczy że zarząd województwa chce mieć kontrolę nad portem?? Kiedy krzyzaki zmienią nazwę na Port lotniczy Toruń-Bydgoszcz?? A może będzie tylko Port lotniczy Toruń?????? Od teraz wszystkie pieniądze bedą szły na toruńskie lotnisko a nasze bedzie zdegradowane do roli podrzędnego. Pan Dombrowicz już oddał toruniowi bez walki, Akademię Medyczną, teraz przyszła kolej na port lotniczy. Czy to normalne że losem najważniejszych instytucji w mieście kieruje toruń?? Co się dzieję z naszym miastem?? Czy już niema dla nas ratunku?? Odpowiedz Link Zgłoś
adico7 Re: Więcej regionu w porcie 28.06.07, 21:06 Normalne [stop], Upada [stop], Nie ma [stop] ... Odpowiedz Link Zgłoś
bartolini-bartuomiej Re: Więcej regionu w porcie 29.06.07, 10:17 Jasne że chce mieć kontrolę, skoro Bydgoszcz pretenduje do roli regionalnej, a port ma być rzekomo regionalny. Zmiana nazwy też by się przydała na tę którą proponujesz (tak, jak np. Bonn-Kolonia). Akademii Mzed. pan Dobrowicz nie oddał bo to nie jego własność, a akademia rządziła się samorządnym senatem, niezależnie od woli miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
clough Więcej regionu w porcie 28.06.07, 21:20 Może ja nie potrafię czytać, ale Całbecki mówi że chce decydować bo władze Bydgoszczy, delikatnie mówiąc, nie potrafią, a wiceprezydent cieszy się bo Całbecki chce współdecydować i wogóle jest fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Odleci? 28.06.07, 21:21 Jeśli teraz miasto posiada 58% głosów, a po wmocnieniu Całbeckiego miałoby zejść poniżej 51%, to de facto oznaczałoby, że Bydgoszcz za owe 15 mln zł pozbywa się własnego lotniska... Odpowiedz Link Zgłoś
paig Re: Odleci? 28.06.07, 21:27 Lotnisko za kilkaset mln chce przejac za 15... to jest interes... Oby nigdy do tego nie doszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek21 Próba przejęcia bydgoskiego lotniska przez Toruń ! 28.06.07, 21:28 Działania toruńskiego marszałka to kolejna próba osłabienia Bydgoszczy. Toruń próbuje przejąć kotrolę nad bydgoskim Portem Lotniczym - dlaczego nikt tego otwarcie nie napisze? Czeka nas AM bis. Polecam też sprawdzić jakie kwoty na rozwój dostają lotniska we Wrocławiu, Poznaniu czy Łodzi. Są to pieniądze rzędu kilkuset milionów złotych. A u nas nawet 15 mln jest problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Więcej regionu w porcie 28.06.07, 21:30 To chyba w miarę logiczne, jeżeli przekazuję określona kwote to moge za nią wykupić jakiś pakiet akcji. W tym momencie moje udziały sa wieksze i mam więcej do powiedzenia. Pytanie jaka jest aktualna wartosc portu lotniczego i jak to ma się do akcji poszczególych udziałowców. Skoro Kostek nie ma kasy to mówi sie trudno. Skoro marszałek chce miec większy wpływ to musi tez wiecej kasy przeznaczyć na utrzymanie portu. tak więc kij ma dwa końca. Bedzie Ok! Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Więcej regionu w porcie 28.06.07, 21:33 mac_byd napisał: > [...]Bedzie Ok! Chciałbym w to wierzyć, ale już tyle razy miało być OK, a potem wychodziło jakoś nie tak... Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: Więcej regionu w porcie 28.06.07, 21:38 Dokladnie tak. Przeciez mozna okreslic ile warty jest pakiet kontrolny portu. Wydaje sie, ze 15 mln to grubo za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon_byd Więcej regionu w porcie 28.06.07, 21:37 Moim zdaniem zanim sie sprzeda akcje portu komu kolwiek, to trzeba stworzyc cos w rodzaju statutu spółki, w którym powinny byc jasno określone niektóre sprawy. Takie jak m.in. nazwa portu, siedziba(tj. gdzie spółka jest zarejestrowana) itp... No i oczywiście jak ktoś słusznie zauważył, trzeba najpierw ustalić ile wart jest obecnie port lotniczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bartolini-bartuomiej Re: Więcej regionu w porcie 29.06.07, 10:20 Ty mądralo, taki statut ze wszystkimi szczegółami już dawno jest, bo inaczej spółka nie byłaby zarejestrowana w sądzie. Ale najwięcej do powiedzenia jak zwykle mają ci, co się mało znają... To tak jak z przysłowiem o dzwonie, który głośno dzwoni. Odpowiedz Link Zgłoś
kanton2 Re:Panie bartolini 29.06.07, 12:04 Od początku marszałkowania Całbeckiego występuje pan w roli jego rzecznika.Domyślam się ,że w związku ma pan więcej informacji na temat UM niż my . Mam do pana pytanie czy istnieje jakiś tajny PAKT na mocy którego marszałkiem może być jedynie mieszkaniec Torunia? Pragnę poinformować pana ,że pomimo ,iż UW mieści się w Bydgoszczy wojewodą był torunianin, obecnie jest jest poznaniak. W TVB dyrektorem będzie krakowianka i też nie rozdzieramy szat. Bydgoszczanie za wszelką cenę nie pchali się na te stanowiska. Rozumiem ,że zacznie pan opowiadać ,że to instytucje rządowe a UM to samorząd.Jestem jednak przekonany że gdyby insytucje rządowe mieściły się w Toruniu nie dopuszczonoby do nich nikogo z poza miasta Toruń . Jaki więc wniosek ? Skoro do fotela marszałka w Toruniu musi być przyklejony jedynie torunianin może należy rozważyć koniecznośc zmiany siedziby Urzędu Marszałka? Odpowiedz Link Zgłoś
bartolini-bartuomiej Re:Panie bartolini 29.06.07, 20:24 Tak się akurat skłąda, że pierwszym wojewodą toruńskim w 1975 r. był pan z Bydgoszczy. Już raz partyjniacy z Bydgoszczy podnieśli sprawę zmiany siedziby Urzędu Marszałka. A może by tak rozważyć konieczność zmiany siedziby wojewody kuj-pom? Odpowiedz Link Zgłoś
kanton2 Re:Panie bartolini 01.07.07, 21:29 Chyba orientuje się pan jaki ustrój panował w Polsce w 1975 roku? Proszę więc nie ośmieszać się , że to za zgodą polityków toruńskich wojewodą w tym czasie był ktoś inny niż torunianin. Nie jestem i nigdy nie byłem partyjniakiem ,ale niestety uważam żę sadząc po dotychczasowych poczynaniach polityków toruńskich utożasamijących siedzibę U .Marsz. z zasiadaniem wyłącznie toruniania w fotelu marszałka taką zmianę należałoby przeprowadzić. Wojewoda jest ostatnią deską ratunku /na szczęście/, gdyby i U. Woj. miescił się w Toruniu ,oczywiście z czterema literami toruniania w fotelu oznaczałoby to jedno- koniec województwa!! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon_byd Re: Więcej regionu w porcie 29.06.07, 17:18 Ty krzyzacki dupku. Statut powinien jasno okreslac to co napisalem. A teraz tego nie okresla!!!!! To jest koniecznosc, bo inaczej torun bedzie sie promowal za pieniadze wojewodzkie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bartolini-bartuomiej Re: Więcej regionu w porcie 29.06.07, 20:26 Przeczytaj sobie statut spółki PLB - jest dostępny np. w KRS-ie - i dopiero potem okaże się kto tu jest dupkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: Więcej regionu w porcie 28.06.07, 21:39 Cóż jeżeli zarząd województwa chce przejąć większość w Porcie Lotniczym to nie należy "stawiać warunku" tylko wyłożyć odpowiednią ilość gotówki i tyle.Nie jestem pewien ale wydaje mi się że nawet większość udziałów w porcie nie gwarantuje podjęcia decyzji po myśli udziałowca przy sprzeciwie reszty.Jest to w sumie dobra wiadomość bo osłabi pozycję PPL które bydgoskiemu portowi nie sprzyjają.Istnieje obawa że marszałek naciskany przez Toruń będzie transferował fundusze przeznaczone na lotnisko w Bydgoszczy na rozbudowę lotniska w Toruniu.Jak?Poprzez utworzenie jednego zarządzanego organizmu (są przykłady takich lotnisk).Uzasadnieniem będzie że przecież lotnisko w Bydgoszczy działa i samoloty latają a w Toruniu to są kolosalne braki w infrastrukturze.Obym się mylił. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon_byd Re: Więcej regionu w porcie 28.06.07, 21:44 Słuszna uwaga. Dokładnie tak będzie. Toruń już jakiś czas temu wyraził chęć aby toruńskim lotniskiem zarządzał PLB. Teraz wiadomo że od początku kombinowali jak przejąć kontrolę nad PLB, a tym samym nad pieniędzmi które Spółka może otrzymać. Od momentu przejęcia kontroli, przez zarząd województwa nad portem, większość środków będzie płynąć do toruńskiego lotniska. Tak oto toruń po raz kolejny wydyma bydgoszcz. K............ ide spac, znow sobie nerwy popsułem przed snem. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia30001 Bydgoskie PO odda Toruniowi lotnisko 28.06.07, 21:53 Nie zwalajcie wszystkiego na Marszalka, to nie on, a kto to sie domyslcie. Nie podobala wam sie zmiana nazwy proponowana przez jakiegos radnego z PO to teraz zabiora nam kontrole nad lotniskiem. Uwaga do wyborow samorzadowych jeszcze chyba 3 lata i troche. Tez chcialbym kupic lotnisko za 15 mln. Odpowiedz Link Zgłoś
karun Re: Więcej regionu w porcie 28.06.07, 22:02 moze tak tez byc , ale gdy nie dostaniemy kasy do konca roku nie zostana spelnione warunki , to nie ebdzie ogrodzenia ani straznicy czy sprzetu zimowego to od przyszlego roku PORT LOTNICZY BYDGOSZCZ przestanie istniec, bo nie dostaniemy certyfikatu bezpieczenstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: Więcej regionu w porcie 28.06.07, 23:11 A gdzie ten tajemniczy INWESTOR? Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator_kulisy Re: Więcej regionu w porcie 28.06.07, 23:17 To moze Miasto Bydgoszcz dolozy te 15 mln i w takiej sytuacji ukrecimy nos zakusom marszalaka na kontrole nad PLB. Jakisz to problem 15 mln z budzetu na strategiczny PLB?? Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: Więcej regionu w porcie 28.06.07, 23:38 Sęk w tym że w normalnym województwie zarząd województwa już dawno wspierałby lotnisko regionalne w dużo większym stopniu.To po pierwsze.Po drugie czemu marszałek chce warunkowo rządzić lotniskiem skoro wystarczy wykupic w nim udziały za taką kwotę która to zagwarantuje?No i wreszcie obawa całkiem uzasadniona że marszałek wcale nie będzie kierował się dobrem regionalnego lotniska w Bydgoszczy tylko tanim kosztem zyska dostęp do funduszy które przeznaczy na budowę konkurencyjnego lotniska w Toruniu.Paranoja?Torunianie tak właśnie widzą region... Odpowiedz Link Zgłoś
akrytas Zaczęli od zabrania 38 mln euro 29.06.07, 08:24 Całbecki najpierw zabrał portowi 38 mln euro z RPO, a teraz chce większości akcji portu za 15 mln zł. To jest śmieszna cena. Dużo więcej pieniędzy Bydgoszcz (a więc my ze swoich podatków) włożyła w to lotnisko. No ale ten nieudacznik KD pewnie na to pójdzie. Skoro pozwolił na likwidzcję AMed bez słowa sprzeciwu. Odpowiedz Link Zgłoś
kanton2 Re: Więcej Torunia w porcie ! 29.06.07, 08:38 Taki tytuł powinien nosić artykuł a dokładnie kolejna odsłona budowania wielkiego Torunia kosztem Bydgoszczy. Na marginesie K. Dombrowicz nie tylko pozwolił na likwidację AMed. ale wprost o nią zabiegał. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet więcej udziałów tak , decydująca rola - nie 29.06.07, 11:44 Takie jest moje zdanie. Dobrze że urząd marszałkowski w końcu chce się zająć _regionalnym_ portem lotniczym, ale powinien mieć co najwyżej równorzędny w stosunku do miasta głos. PS. Białe Błota chciały objąć jakieś udziały, więc może sobie kupią za 15mln? :> Odpowiedz Link Zgłoś
gracz_nr_1 Re: Więcej regionu w porcie 30.06.07, 17:38 kacza_zaraza napisał: > To jest przebiegly krzyzacki lis! > > Teraz juz chyba nie ma nikt watpliwosci, ze w Toruniu powstanie port > lotniczy... Kontrole nad portem przejma i nic nie bedzie do powiedzenia!!! Dokladnie! Teraz doprowadza do upadku naszego lotniska! Odpowiedz Link Zgłoś
patriota_lokalny A czy to nie jest czasem przestepstwo gospodarcze? 01.07.07, 20:06 Albo jego próba? Może jutro zwrócę się do banku o przyznanie mi kredytu w wysokości 20 000 000 złotych? Wyłożę te 20 milionów i kupię pakiet większościowy portu lotniczego. Co Wy na to kto się chce dorzucić? Za kilka lat te 20 melonów wróci się z nawiązką... A tak poważnie, to jeśli się nie mylę, to w normalnym kraju w przypadku dokapitalizowania spółki albo w publicznej ofercie sprzedaje się nową emisję akcji albo odsprzedaje te akcje inwestorowi, który wyłoży za nie najwięcej... Czy ja przegapiłem ogłoszenie o możliwości wykupienia lotniska? Bo nie przypominam sobie takiego ani w prasie ani nie znalazłem takiej informacji na stronie PLB... Odpowiedz Link Zgłoś
leszek21 Bydgoszcz pod zarządem Torunia ???!!! 01.07.07, 20:22 Dlaczego coraz więcej bydgoskich instytucji dostaje się pod toruńską kontrolę? Toruński marszałek już teraz rządzi wieloma urzędami i instytucjami znajdującymi się w Bydgoszczy. Niedawno bydgoska Akademia Medyczna dostała się w łapy toruńskiego UMK. Stało się to na skutek działań grupki manipulatorów, wbrew woli mieszkańców Bydgoszczy. Teraz w nieoficjalnych rozmowach wielu profesorów AM żałuje tej decyzji. Są traktowani jako „piąte koło u wozu” a podłożem tej decyzji byłą chęć osłabienia bydgoskich uczelni, zwłaszcza powstającego UKW. Skutki tej decyzji są daleko idące – UMK próbuje przejąć kolejny bydgoski szpital – Biziela. Straszy, że w wypadku gdy do tego nie dojdzie, poszczególne jednostki byłej Akademii Medycznej zostaną przeniesione do Torunia. A zatem, albo oddamy Toruniowi kolejny szpital, albo Collegium Medium zostanie po kawałku wywiezione do Torunia. Kolejnym problemem jest bydgoski Port Lotniczy, ponieważ Toruń za wszelką cenę chce mieć lotnisko u siebie. Aby tak się stało, trzeba najpierw zniszczyć Port w Bydgoszczy. Podczas gdy inne lotniska w Polsce są oczkiem w głowie samorządów wojewódzkich, dostają kwoty rzędu nawet 600 mln zł, bydgoszczanom najpierw obiecano tylko 47 mln, potem 30, aż wreszcie stanęło na tym, że Port otrzyma tylko 15 mln i to pod warunkiem że sam zgromadzi drugie tyle. Toruński marszałek natychmiast wykorzystał okazję u zażądał pełnej kontroli nad bydgoskim Portem Lotniczym – w zamian z dodatkowe 15 mln zł konieczne do uzyskania tej samej kwoty z ministerstwa. Pełna kontrola oznacza faktyczną władzę nad Portem przez Toruń, a być może połączenie lotnisk bydgoskiego i toruńskiego, aby pieniądze przyznane Bydgoszczy, zostały zainwestowane w budowę lotniska w Toruniu. Dlaczego nikt nie dostrzega dużych zagrożeń z takiego biegu spraw? Czy bydgoszczanie nie mogą sami rządzić swoim miastem – a zawsze potrzebują do tego żarłocznego sąsiada? Dlaczego prezydent, władze miasta i politycy nic nie robią w tej kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś
bartolini-bartuomiej Re: A czy to nie jest czasem przestepstwo gospoda 01.07.07, 20:49 Za 20 milionów zł nie kupisz pakietu większościowego (tym bardziej za 15 mln) tylko 200 tysięcy akcji (teraz jest ponad 587 tysięcy). Trochę pomyśl inteligentnie zanim zaczniesz siać tu zamęt. Odpowiedz Link Zgłoś
patriota_lokalny Re: A czy to nie jest czasem przestepstwo gospoda 01.07.07, 20:52 bartolini-bartuomiej napisała: > Za 20 milionów zł nie kupisz pakietu większościowego (tym bardziej za 15 mln) > tylko 200 tysięcy akcji (teraz jest ponad 587 tysięcy). Trochę pomyśl > inteligentnie zanim zaczniesz siać tu zamęt. No właśnie, aż dziwne, że się z tobą zgadzam i dochodzimy do tych samych wniosków... Odpowiedz Link Zgłoś