Dodaj do ulubionych

basen perła

06.07.07, 21:13
postanowiłam wykorzystać fakt że baseny we wakacje są darmowe dla młodzieży
szkolnej i zaraz w pierwszym tygodniu wakacji wybraliśmy się z moim Kubusiem
na basen Perła- jakby kto nie wiedział taka namiastka aquaparku. w sumie to
miałam ochotę się wybąbelkować i odstresować bo to był też początek mojego
urlopu. oczywiście jadąc na basen z racji że dla mnie to zupełnie inna część
naszej bydzi postanowiłam załatwić wszelkie zaległe sprawy w tych okolicach i
na basenie zjawiliśmy się dokładnie o 13:15. pani przy kasie poinformowała
nas że niestety ostanie darmowe wejscie było 0 12:45 i teraz bęziemy musieli
normalnie zapłacić za wstęp. w sumie to pojechałam na basen a nie dlatego że
był ten darmowy bilet dla Kuby - no to weszliśmy. po dokładnie 15 minutach
rozległ się głośny gwizd i wszyscy zaczeli opuszcać basen. w koncu zostaliśmy
tylko my! podeszła do nas pani ratownik i zaczęła tłumaczyć , że w sumie to
oni teraz maja półgodzinną przerwę, że pani w kasie nie powinna nas wpuścić
bo oni takich ludzi za pieniądze to wpuszczają dopiero po drugiej - na
szczęście moja mina na te jej wywody była jednozanczna i panie ratownik
doskonale odczytała co ja o tym wszystkim myślę- w rezultacie pozostawiono
nam basen tylko do naszej dyspozycji! fajnie , bo nie było tłoku, ale trzeba
było prosić o właczanie poszczególnych urządzeń i w sumie nie wymasowałam się
jak należy...ale po raz pierwszy miałam basen sama dla siebie! miło!
Obserwuj wątek
    • mama_idalki Re: basen perła 06.07.07, 23:34
      a dla studentów też free? :)
      Ile tam kosztuje wejście? Fajny ten basen? Kurczę, muszę w końcu gdzieś wykupić
      karnet, żeby się zmobilizować do regularnego pływania.

Btw- podobno w perle nie wolno facetom pływać w szortach :)
      • loola74 Re: basen perła 07.07.07, 00:18
        nie tylko w Perle ale tez w Solcu - szwagier musiał zakupic slipki-kąpielowki w
        sklepiku przybasenowym... byłam tez swiadkiem gdy ratownik wypraszał łysego
        faceta, poniewaz pływa bez czepka - tłumaczenia ze nie ma włosów na nic sie
        nie zdaly - facio musiał kupic czepek zeby ponownie wejsc do basenu...

• natalya20 Re: basen perła 07.07.07, 10:44
          te czepki mnie dobijaja i zniechecaja normalnie. kompletnie nie rozumiem
          czepkowej idei
          • naska77 Re: basen perła 08.07.07, 15:26
            fakt -czepki są do bani i kompletnie tego nie rozumiem , bo zazwyczaj w
            aquaparkach jest bez czepków a w końcu to tez basen...ja mysle ze to dlatego ze
            w czepku długo nie wytrzmasz - uciska w czoło a mnie powoduje zwiększone
            odczuwanie chloru a co za tym idzie ból głowy! i zwyczajnie nie bedziesz mieć
            żalu że to tylko godzinka :) tak poza tym prze czepki mojego małża bardzo
            trudno na basen wyciągnąć:)))
          • ksantypa77 Re: basen perła 08.07.07, 21:38
            Czepek uniemożliwia pływanie włosów w basenie i jesteś lepiej widoczna w
            wodzie. Ja mam krótkie włosy, więc nie narzekam, ale jak ktoś ma długie, to
            wyrazy współczucia, bo próbowałam Mai założyć i powyrywałam jej trochę
            owłosienia i naciągnęłam skórę na czole, aż na moment oczy jej wyszły na
            wierzch :))) Biedne dziecko z taką matką...
      • naska77 Re: basen perła 08.07.07, 19:51
        hehe, własnie dziś w teleekspresie pokazywali naszą Perłę - był temat
        wspomnianych szortów. sama zresztą czytałam na forum o bydgoszczy, że gościa
        wywalili z basenu- i jeszcze mu za bilet nie oddali- bo był w szortach - niżle
        się gość wkurzył jak widać skoro teraz temat zna cała Polska...a swoją drogą to
        niezła reklama dla Perły wg zasady - nieważne co mówią ważne by mówili :)
        a jeśli chodzi o cney - nie wiem jak to ze studentami jest , ale normalny bilet
        kosztuje 9, a ulgowy 6 -są też wejścia rodzinne 2dorosłych + 1 dziecko i za to
        trio płaci się 18 . warto iść bo można też się wymasować z każdej strony a
        dzieciaki mają frajdę , bo jest tam rura do zjeżdżania .
        a może ktoś ma ochotę na wspólny wypad z naszymi pociechami?
        • nikusia79 Re: basen perła 09.07.07, 09:00
          W Solcu bilet rodzinny kosztował nas 12 zł. Brodzik dla dzieci jest spooooooro
          większy + drugi płytszy- 30 cm. Kultura też znacznie wyższa niż w
          Bydgoszczy.Ten basen bardziej polecam na wypad z dzieckiem. No i szatnia dla
          mamy z dzieckiem jest, z przewijakiem, krzesłami, całkiem spora.

Ja często jestem na basenie Perła, bo jest blisko mamy, gdzie mogę zostawić
          Kacpra i chodziłam tam na zajęcia z aqua aerobiku.
          Czystość - zależy od "widzimisie" pani szatniarki, czyli jednych wpiuści do
          szatni w butach tych, w których przyszli, innych nie wpuści w ochraniaczach.

Szatnia dla niepelnosprawnych ma zastępować równiez tę dla mam z dzieckiem -
          brak przewijaka, krzesła z oparciem, wpuszczane są osoby różne - i mamy z
          dziećmi i panie - kumpelki pan z kas, w efekcie (sa chyba 4 czy 6 szafek tylko)
          możesz nie dostać się do takiej szatni, bo są zajęte przez zdrowe osoby, bez
          dzieci.

Czepki - krewni i znajomi królika wchodzą bez czepków(nawet z całkiem długimi
          włosami) ratownik słowem sie nie odezwie. W regulaminie nie ma ani słowa o
          czepkach - obowiązują dla grup zorganizowanych - to akurat odkrył znajomy z
          Krakowa, który dokładnie studiował dostępny regulamin. Zapytał, dlaczego trzeba
          je nosić - odpowiedz - "bo tak!" U nas się nie nosi na żadnym basenie
          powiedział - "gdzie u was?" W Krakowie. "U nas się nosi" Jest tylko info przy
          kasie o czepku, nie ma tego w regulaminie!
          Ratownicy - w Solcu chodzą naokoło basenu, zwracają uwagę jak ktoś biega, stoi
          w basenie do pływania kilkanaści minut gadając z kumpelką i tamując ruch. W
          Perle ratownicy leżą na leżakach, no może krzesełkach, ale leżą, zajadają
          jogurty, wafle, żarcie z McDonalds i czasem zwrócą uwagę, że ktoś wszedł z
          dmuchanym kołem na duży basen. Nie ma nikogo w drugim - najgłębszym końcu
          basenu (chyba, ze jest kierownik, wtedy pełna gotowość). Siedzą przy wejściu do
          brodzika, wszyscy trzej. I gadają. Czasem wyjdzie jakiś na papieroska, co czuć
          na basenie. Nie zwracają uwagi na babki, które stoją na torach, gadają,
          glębiiej nie wejdą bo się boją, a tor zatkany, pływać się nie da. Od gadania i
          stania jest brodzik. Tory od pływania.

Bilety - najdroższy basen w Bydgoszczy, do tego jedna z pań lubi oszukiwać w
          kasie. Jak się idzie większą grupą sprzedaje bilet rodzinny (18zł), a bierze
          pieniądze za np.3 normalne (27 zł). Gdybym wzieła wydruk zorientowałabym się od
          razu, a tak dopiero przy oddawaniu "paska" kiedy inna pani zarządała 3 na raz,
          bo niby weszliśmy na rodzinny - tak mówił komp. Pani, która nam sprzedawała
          bilet bardzo się zmieszała i szybko zaczęła jej coś tłumaczyć. Za kilka tygodni
          obserwuję identyczną sytuację z innymi ludzmi. No i 9 zł w kieszeni. Pani z
          kasy oczywiście.

Kąpielówki - znajomi wchodzą w szortach. Nikt ich nie goni. Ratownicy kłócą się
          z lekarzem, że uciskające kąpielówki nie szkodzą zdrowiu mężczyzn (polecam
          zeszyt skarg jako lekturę). Siostra była świadkiem podobnej sytuacji, jak ta
          opisywana na gazeta.pl. gdzie pan w szortach poszedł się przebrać w zwykłe
          gatki, te w których chodził caly dzień - niech zyję higiena!
          Ratownicy chodzą po basenie w klapkach, tych samych, w ktorych wychodzą na dwór
          na fajeczkę. A inna pani chodzi z wężem i spłukuje wszystko do takiej kratki
          lub basenu - gdzie wpłynie.
          Nie wiem, jak jest na innych bydgoskich basenach. Ja jakoś mam większe
          przekonanie do basenu w Solcu lub "Bajka" w Fordonie jeśli chodzi o wypad z
          dzieckiem.
          • naska77 Re: basen perła 12.07.07, 21:08
            a widzisz jak to ludziska róznie gadają- ja nigdy w Solcu na tym basenie nie
            byłam ale słyszałam opinie że to to prawie samo co w bydzi tylko się
            aquaparkiem nazywa:) z drugije strony ja tez czesto bywam na tej Perle- nie
            żebym sobie chwaliła bo w rankingu ogólnopolskim posadziłabym ją na ostatnim
            miejscu , ale szczerze to jakoś nie spotkałam się z tym co opisujesz , ale coś
            w tym jest bo faktycznie zdarzają sie w necie dziwne uwagi na ich temat, choć
            chyba na innych basenach bywa podobnie, ot taka polska mentalność...
            na Fordonie też nie byłam ale znajoma stwierdziła że gorzej - a że najdrożej-
            no wiesz, jak doliczyć dojazd na Fordon, czy do Solca -to wychodzi najtaniej
            a mając wybór zwykłej pływalni , a namiastaki aquaparku to wybieram to drugie :)
            pozdrówka!
            • nikusia79 Re: basen perła 13.07.07, 11:59
              To prawda, basen w Solcu jest bardzo podobny do naszego, ale mimo wszystko ma
              te pare plusów :)Dojazd faktycznie kłopotliwy. Mi osobiście najbardziej
              odpowiada basen w Fordonie, nie dlatego, że mieszkamy w Fordonie, a dlatego, że
              jest to basen przeznaczony specjalnie dla dzieci. Ciepła woda (ok 37'C) ciepłe
              otoczenie - podobna temperatura, dość płytki, masa zabawek dla
              dzieci,przewijaki w przebieralniach, a panie pilnują, zeby jednorazowo było nie
              więcej niż 4 dzieci z rodzicami. I jest możliwość zapisania dzieci na kurs
              poływania, a może raczej swobodnego unoszenia na wodzie :)Tylko, że nasz szkrab
              ma dopiero 15 miesięcy i dla niego taki basen jest bardzioej odpowiedni,
              inaczej będę patrzeć na to za kilka lat.
              Na innych "normalnych" basenach w Bydgoszczy dawno nie byłam, podejrzewam, ze
              jest podobnie. Albo i gorzej.
              • magda_272 Re: basen perła 13.07.07, 23:54
                a ja na perłę raczej juz nie pójdę (przynajmniej dopoki Martyna jest taka mała -
                15 mcy). Byly pootwierane okna na przeciag, woda chłodna. Brak przebieralni dla
                matki z dzieckiem.Ratownicy faktycznie wiecznie na leżakach. I brak plytkiego
                brodzika. Trzymaliśmy z mezem małą na zmiane na rękach.Męczące i dla niej i dla
                nas. Zdecydowanie wolę Solec.
                • naska77 Re: basen perła 16.07.07, 17:51
                  teraz was rozumiem- mój Kuba ma już 8 lat i raczej zadowoleni jesteśmy jak woda
                  wyżej niz do pasa...ale warto wiedzieć gdzie z maluchami...a fakt- woda zimna
                  jak dla mnie też!
                • lombard23 Re: basen perła 03.07.13, 11:39
                  Niestety Bydgoszczy brakuje dobrego aquaparku, jest tylko PERŁA i ca za tym idzie, że to nie za duży basen chodzi na niego tak kolosalna liczba ludzie, że popływać ciężko. Baseny-aquaparki jak w Inowrocławiu czy Solcu może jednak dużo większe nie są ale te "Ciut" robi jednak różnicę! Nie polecam też kupować karnetu gdyż basen często ma awarie do tego nie ma wejść rano jak w przypadku niektórych basenów gdzie pomimo szkół są od 6-8, wejścia tylko od 16 i niestety w wakacje też, gdzie w wakacje często są takie tłumy że średnia w kolejce to ok 45 min, na to wszystko nakłada się coroczna przerwa techniczna-Efekt tego taki, że karnet jest ważny tylko określoną liczbę dni i środki przepadają. Szkoda, że ludzie którzy dali z góry swoje pieniądze nie mogą wejść poza kolejką! Ponadto po wejściu na basen okazuje się, że połowa torów jest zarezerwowana na prywatne lekcje itp. Na basenach obowiązuje zasada pływania prawostronnego (taka kultura pływacka-jak pływałem np na Delfinie w Inowrocławiu każdy tego pilnował łącznie z ratownikami) na Perle dużo ludzi pływa pod prąd, bądź też są i tacy co pływają całym środkiem, ratownicy sobie siedzą daleko i nawet nie gwizdną. Dużo by pisać dla pływaków, bądź pasjonatów tego sportu NIE POLECAM
                  • anta1981 basen w barcinie 07.07.13, 01:48
                    Pierwszy raz byłam tam z córką zimą. Było super, udało mi się młodą wyciągnąć z basenu po 3 godzinach. Nie wiem jakie ceny obowiązują teraz ale można wejść na ich stronkę i poczytać. Ja za ok 1,5h pobyt płaciłam 15-16 zł za mnie i córkę(4 lata) -bilet rodzinny. Mają brodzik dla maluchów ze zjeżdżalnią, basen z masażami i pływalnię 6 torów, 2 jackuzi ( nie wiem jak się pisze głupia wanna z masażem) do tego strefa saun, jak schodzisz z basenu na saunę czas basenowy zatrzymują i liczą ci saunę, do tego rura do zjeżdżania, duża rodzinna zjeżdżalnia, bicze wodne itp. W szatni damskiej (w męskiej nie byłam to nie wiem) przewijak, niestety tylko 2 kabiny do przebierania, ogólnie czysto, ratownicy ok, panie w kasach bardzo sympatyczne. Przed wejściem na basen jest sklepik, szatnia, solarium i mały bar gdzie można posiedzieć jak dzieciaki mają zajęcia z instruktorem. www.bosir-barcin.pl/
                    • anta1981 Re: basen w barcinie 07.07.13, 01:52

• anta1981 Re: basen w barcinie 07.07.13, 01:54
                        a i jeszcze faceci nie mogą w szortach tylko obcisłe slipki, można bez czepków

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka