Dodaj do ulubionych

Dorada modowa

18.12.25, 07:55
Jakie macie pomysły na ogranie tej kiecki?
Potrzebuję wersji do pracy i na imprezy.
Przetestowałam z czarnymi rajstopami 40den, czarnymi buciorami i szarą marynkarką oversize. Do tego podwójne, duże, krótkie perły na szyję.
Jakie inne buty/rajstopy/góry proponujecie, drogie Panie?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Dorada modowa 18.12.25, 07:56
      A, kiecka!
      • krwawy.lolo Re: Dorada modowa 18.12.25, 08:00
        😜
        skleprzeznika.pl/fartuch-ochronny-ze-skory-naturalnej,id587.html
        • dekoderka [...] 18.12.25, 08:16
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • andallthat_jazz Re: Dorada modowa 18.12.25, 08:56
        Musztardowy golf pod to (przylegajacy), czarne rajty, buty na platformie, no ciezsze takie. Bluzka z zabotem pod to, najlepiej body ktore udaje bluzke, rajty i buciory. Z reszta bodziaki roznej masci w stylu golfy, koszule, ze stojka. Jak bardzo chcesz bez to dlugi, grubo pleciony plaszczo sweter z welny, z paskiem, jak z guzikami do gora i dol rozpiete, rajty, buciory. Tak ja ja widze.
        • primula.alpicola Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:07
          Dzięki!
          Żabot, stójka i kołnierz się nie zmieszczą, jest micno zabudowana pod szyją. Może bym zawiozła do krawcowej żeby wycięła ze 2 cm, ale tak mi się nie chceeee.
          • andallthat_jazz Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:10
            Sa same kolnierzyki i zaboty do zapiecia pod szyja. Tak podpowiadam. 🙂
            • homohominilupus Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:20
              andallthat_jazz napisała:

> Sa same kolnierzyki i zaboty do zapiecia pod szyja. Tak podpowiadam. 🙂

O jesu
              • andallthat_jazz Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:26
                O jesu, nie chce widziec jak sie ubierasz "ekspertko". Ci sie pewnie nie znaja. 😂 Wez im maila wyslij, ze obciachowi sa. 😂
                • homohominilupus Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:38
                  O jesu
                • azalee Re: Dorada modowa 18.12.25, 10:00
                  O jesu ²
        • andallthat_jazz Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:08
          Z reszta nie mialabym problemu z zalozeniu do niej miesistej bluzy z kapturem i martensow.

A w wrsji "grzecznej" kardiganek rozpinany w kolorach klasycznych chanel (czyli kremowo czarny), cienkie cieliste rajstopy i baleriny w stylu chanel, czyli znow krem i czarne przody.

• andallthat_jazz Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:18
            O tym mowie piszac chanel klasyczny
            • primula.alpicola Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:22
              Ładne, ale poza moim zasięgiem.
              O bluzie nie pomyślałam, a mam taką krótką szeroką żółtą
              • andallthat_jazz Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:35
                Nie mowie o oryginalach, tylko kolorach. Znajdziesz tysiac "no name". 🙂 A efekt bedzie fajny. A na impreze? Nie wiem jak dluga kiecka na tobie. Jak max do polowy ud, to bym sie nie cykala i zamiast rajt zalozylabym skorzane leginsy i potraktowala jak tunike. Do tego mocniejsze dodatki. I masz rockowa stylowe. 🙂 Sukienka fajna jako baza do zabawy z moda. Nie sluchaj ciotek, dla ktorych max. To sweterek z kotkiem. Sukienka ma potencjal, tylko musisz kombinowac. 🙂
                • andallthat_jazz Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:51
                  Patrz. Specjalnie wyjelam z szafy dla ciebie max mara. Ale daje rade. Swietnie by ograla ta sukienke.
                  • homohominilupus Re: Dorada modowa 18.12.25, 10:42
                    O jesu
                    • andallthat_jazz Re: Dorada modowa 18.12.25, 10:50
                      Uznaje przy twoim guscie za komplement. Dzieki!
                  • szarmszejk123 Re: Dorada modowa 19.12.25, 09:55
                    Geez!
                    No ale jest to spójne z resztą tego, co Anna pokazywała na forum..
                    • kk345 Re: Dorada modowa 20.12.25, 10:03
                      szarmszejk123 napisał(a):

> Geez!
                      > No ale jest to spójne z resztą tego, co Anna pokazywała na forum..
                      Tak, do sweterków pod sukienkę też pasuje. I do odpinanego żabotu.
              • homohominilupus Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:38
                O, z bluzą byłoby cool
        • philippa_p Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:47

> Musztardowy golf pod to (przylegajacy), czarne rajty, buty na platformie, no ci
          > ezsze takie. Bluzka z zabotem pod to, najlepiej body ktore udaje bluzke, rajty
          > i buciory. Z reszta bodziaki roznej masci w stylu golfy, koszule, ze stojka. Ja
          > k bardzo chcesz bez to dlugi, grubo pleciony plaszczo sweter z welny, z paskiem
          > , jak z guzikami do gora i dol rozpiete, rajty, buciory. Tak ja ja widze.

Nosi sie jeszcze bluzki pod sukienki? Od jakichs lat 90-tych nie widzialam. No, w jakims odcinku Friends, ktorych powtarzaja non stop - z lat 90 wlasnie wink

Bo kamizelki nierozpinane z bluzka pod to jedno, ale tu mamy fajna sukienke. Nie szlabym w to.
          • andallthat_jazz Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:54
            Jesli sie potrafi, to sie nosi. Przypomne, ze obecnie (na szczescie) nosi sie wszystko a najlepiej wchodza lata 60-70-te co mnie bardzo cieszy.
            • philippa_p Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:59
              Alez mozna, mozna, kto zabroni wink
      • kotejka Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:28
        ja kiedys podobną stylizowałam na stroj czarownicy na halloweenową imprezę big_grin
        fajna jest i bardzo bazowa, w zasadzie wszystko z nia zrobisz w zaleznosci od dodatków
        z czego to jest? wyglada na jakąs woskowaną
        • primula.alpicola Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:34
          Imitacja skóry, dość udana, nie jest połyskliwa i ma ładną fakturę.
          • philippa_p Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:59
            Bardzo mi sie podoba, z wygladu i opisu
            • primula.alpicola Re: Dorada modowa 18.12.25, 10:33
              philippa_p napisał(a):

> Bardzo mi sie podoba, z wygladu i opisu

smile

Stary poczciwy Reserved
          • kotejka Re: Dorada modowa 18.12.25, 10:08
            primula.alpicola napisała:

> Imitacja skóry, dość udana, nie jest połyskliwa i ma ładną fakturę.

ciekawa - na imprezę - minimalistycznie
            czolenka lub sandalki na cienkim obcasie - czarne, nude, metaliczne
            noga gola albo eleganckie satynowe wykonczenie cielistej ponczochy, kabaretki i skora to jak dla mnie tumacz i robi się wulgarnie, bizuteria minimalistyczna, nowoczesna, duzy oversize zakiet lub krociutki wlasnie, czerwone usta - efekt wow

do pracy smart casual - biala koszula lub cieniutki golf pod spod, botki na niskim lub loafersy, grube rajstopy, szoperka

rock style
            ramoneska lub dzinsowa kurtka, ciezki ebotki albo bikery, grube rajstopy wzorzyste lub czarne
            ciezkie kolczyki

na sportowo - bialy tshirt pod spod, bluza, bomberka, sneakersy biale lub czarne
            na zimowo - krotki ale szeroki grubo dziany sweter i kozaki

kolory - biel, bez, camel, burgund, butelkowa zielen , jeans klasyczny denim, zloto i srebro smile
            • andallthat_jazz Re: Dorada modowa 18.12.25, 10:18
              Auc! Butelkowa zielen to moj senny koszmar... Nie sadzilam, ze istnieja ludzie, ktorzy po to dobrowolnie siegaja. To nie krytyka, tylko subiektywne odczucie. Faktem jest, ze czern i biel to podstawowe barwy i kazdy kolor sie dopasuje i w rgb i cmyk, w realu pod warunkiem, ze i typ urody odpowiada zestawieniu i tolerancja na okreslone kolory. 🙂
              • kotejka Re: Dorada modowa 18.12.25, 10:23

> Auc! Butelkowa zielen to moj senny koszmar... Nie sadzilam, ze istnieja ludzie,
                > ktorzy po to dobrowolnie siegaja. To nie krytyka, tylko subiektywne odczucie.
                > Faktem jest, ze czern i biel to podstawowe barwy i kazdy kolor sie dopasuje i
                > w rgb i cmyk, w realu pod warunkiem, ze i typ urody odpowiada zestawieniu i tol
                > erancja na okreslone kolory. 🙂

a ciekawe, dla mnie to ukochany kolor, idealnie pasuje mi do zielonych oczu i karnacji big_grin
                siegam po niego bardzo bardzo czesto
                • andallthat_jazz Re: Dorada modowa 18.12.25, 10:34
                  Dla mnie tez ciekawe, bo mam rowniez zielone oczy, jasna cere, blad/siwe wlosy. Organicznie nienawidze bitelkowej zieleni. 😂 Nawet nie wyobrazam sobie zalozenia na siebie tego koloru. Wyjasnic nie potrafie logicznie. Za to w petrol, czy ciemnej zieleni czuje sie dobrze. Pracowalam jako grafik i cierpialam muszac na zyczenie klienta uzywac tego koloru. 😂
              • mikams75 Re: Dorada modowa 18.12.25, 10:39
                uwielbiam butelkowa zielen i nie tylko butelkowa.
                • andallthat_jazz Re: Dorada modowa 18.12.25, 10:48
                  Uwielbiam zielen, byle nie butelkowa.
      • pffpffpff Re: Dorada modowa 18.12.25, 15:06
        Czarny matowy cienki golf i matowe czarne rajty 40-50 den.
        Buty to już zależy od nastroju. Od balerin, przez zamszowe czółenka po martensy.
    • jakis.login Re: Dorada modowa 18.12.25, 08:09
      Długi, koniecznie zapinany, najlepiej na stałe, kardigan.
      • raczek47 Re: Dorada modowa 18.12.25, 08:16
        Też mam taką. Ostatnio miałam do niej biały półgolf i fuksjowe rajstopy. Botki czarne do kostki.
        • zerlinda Re: Dorada modowa 18.12.25, 15:00
          raczek47 napisała:

> Też mam taką. Ostatnio miałam do niej biały półgolf i fuksjowe rajstopy. Botki
          > czarne do kostki.

O matko..
      • primula.alpicola Re: Dorada modowa 18.12.25, 08:45
        jakis.login napisała:

> Długi, koniecznie zapinany, najlepiej na stałe, kardigan.

Mnie się kiecka podoba i nie chcę jej zakrywać.
        • gryzelda71 Re: Dorada modowa 18.12.25, 08:48
          Na impre kabaretki z kryształkami.
          I mnóstwo bransoletek zloto- srebrnych.
          • daniela34 Re: Dorada modowa 18.12.25, 08:51
            Na większą imprę długie czarne rękawiczki i perły. Na Audrey Hepburn smile
            • gryzelda71 Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:02
              O tak. Zapomniałam.o rękawiczkach. Tylko takie z palcami a ni gumką na srodkowy😉
              • primula.alpicola Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:07
                Too much! Nie udźwignę długich rękawiczek!
                Kryształowe kabaretki jak najbardziej
                • gryzelda71 Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:19
                  A ma ona ta sukienka np dekolt na plecach, czy też zabudowana?
                  • primula.alpicola Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:22
                    Zabudowana
                    • gryzelda71 Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:24
                      No właśnie przyjrzałam się. Szkoda. To fajnie wygląda.
    • piataziuta Re: Dorada modowa 18.12.25, 08:53
      Do pracy sobie już "ograłaś". Ewentualnie rajstopy szare/grafitowe i kolczyki zamiast pereł.
      Ale na imprezę w tym nie idź.
      • primula.alpicola Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:15
        piataziuta napisała:

>
        > Ale na imprezę w tym nie idź.

Dlaczego? Tzn. na tańce faktycznie nie, bo umarłabym z przegrzania, ale jakieś puby, drinki na siedząco?
        • piataziuta Re: Dorada modowa 18.12.25, 11:56
          > Dlaczego? Tzn. na tańce faktycznie nie, bo umarłabym z przegrzania, ale jakieś
          > puby, drinki na siedząco?

Dwanaście lat temu miałam dziesiątki tego typu kiecek, w stylu biurwo/paniusi i do tej pory mi to jakoś bokiem wychodzi.
          Ale dobra, moje skojarzenia nie są Twoimi, więc:

na imprezę do takiej kiecki wkładałam najczęściej niezbyt długi sweter oversize, z obszernym dekoltem opadającym z ramienia i rękawem 3/4. Do tego duże kolczyki boho, bransoletka, kozaki ponad kolano na obcasie, kabaretki z dużymi dziurami (ale mogłyby być też jakieś ładne koronkowe - zwłaszcza jeśli kolczyki mają motywy organiczne).
          • primula.alpicola Re: Dorada modowa 18.12.25, 12:07
            Aaa, masz przesytwink
            Mam mnóstwo rajstop koronkowych czy ażurowych, kabaretek i z wzorami, będę testować
            • piataziuta Re: Dorada modowa 18.12.25, 16:14
              w zarze są teraz takie
              https://static.zara.net/assets/public/23bf/9333/e87746dea481/5a2bdc33fc9a/01274208800-p/01274208800-p.jpg?ts=1765882724366&w=1430
              • danaide2.0 Re: Dorada modowa 18.12.25, 17:54
                Jakbym wlazła w lesie w pajęczyny.
          • pffpffpff Re: Dorada modowa 18.12.25, 15:09
            Dla mnie też to był mój typowy fason do biura smile dlatego mam awersję do princessek.

Ale ta jest fajna, bo skórzana.
      • nuta15 Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:26
        Do pracy z koszulą, dopasowanym golfem, półgolfem. Na imprezę z bluzką, koszulą z przezroczystymi rękawami, cekinową bomberką. Biżuteria prosta w formie, wyrazista i nowoczesna. Buty i rajstopy pasujące do głównych elementów stylizacji.
        • primula.alpicola Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:36
          nuta15 napisała:

> Buty i rajstopy pasujące do głównych elementów stylizacji.

Świetna uniwersalna doradabig_grin
          • nuta15 Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:53
            Prawda? W zasadzie wszystko można ze sobą połączyć, przebrać się albo ubrać w zależności od nastroju, potrzeby chwili czy sytuacji 😉
            • primula.alpicola Re: Dorada modowa 18.12.25, 10:34
              Boli mnie fakt, że nie mam tego DARU, co z czym, żeby było ok
              • andallthat_jazz Re: Dorada modowa 18.12.25, 10:45
                Masz pierdyliard dorad. Wybierz ta, w ktorej czujesz sie ubrana, nie przebrana i bedzie git!
                • primula.alpicola Re: Dorada modowa 18.12.25, 11:17
                  Oczywiście, po to założyłam wątek, i już w głowie robię przegląd szafy i układam te puzzle
                  • gryzelda71 Re: Dorada modowa 18.12.25, 11:27
                    I za bardzo nie stosuje się do rad typu absolutnie to nie,tak zle, tak niefajnie. Ty to zakładasz i ty masz się czuć dobrze.
                    Nikt nie sprawdzi.
              • danaide2.0 Re: Dorada modowa 18.12.25, 17:54
                To nie dar, to przymiarki!
                • primula.alpicola Re: Dorada modowa 18.12.25, 18:06
                  To jest dar. Jedne to czują i dobierają tak jak oddychają, a inne się męczą i jedyne na co je stać to odtwórczość, z rozmaitym efektem.
                  • danaide2.0 Re: Dorada modowa 19.12.25, 10:39
                    Dobra odtwórczość nie jest zła, przy czym ostatecznie ważne jest, by grało z nami. Zawsze powstaje jakiś przekaz i info o sobie. Tu ktoś dał pięć propozycji fajnie opisanych i mnie nie każda by odpowiadała, bo nie jest o mnie.

Tak a propos odtwórczości - czasem widuję dziewczyny, które do małej czarnej zakładają długie... nie wiem, powiedziałbym, że kamizele, ale to równie dobrze mogą być narzutki z rękawem z koronki. Może z czegoś innego. Do tego buty, mogą być mocniejsze. Zatem - niekoniecznie sukienka musi być najdłuższym elementem kreacji i niekoniecznie musisz coś upychać pod spód. Pytanie - czy i co pasowałoby akurat do twojej sukienki (to skóra, tak?).

I tu wchodzą przymiarki.
                    • primula.alpicola Re: Dorada modowa 19.12.25, 11:12
                      Skóropodobna.
                      Przymierzyłam z szarym kardiganem o długosci kievki, jest ok.
                      • danaide2.0 Re: Dorada modowa 19.12.25, 11:24
                        Dłuższego nie masz? W takim układzie kontrast robi robotę. Niby krótko, a trochę zasłonięte!
                        Szary to moje barwy roboczo-ochronne. Też przekaz.
                        • primula.alpicola Re: Dorada modowa 19.12.25, 11:36
                          Mogę mieć, rozejrzę się
    • demodee Re: Dorada modowa 18.12.25, 09:43
      Jaki typ sylwetki i jaki typ urody?
      • primula.alpicola Re: Dorada modowa 18.12.25, 10:34
        demodee napisała:

> Jaki typ sylwetki i jaki typ urody?

Zajebiste, jedno i drugie big_grin
    • koko8 Re: Dorada modowa 18.12.25, 10:08
      Moja propozycja- krótki puszysty sweter na wierzch. Czarne kryjace rajstoy 100 den i biker boots, jak na zdjeciu, bez sprzączek.
    • snakelilith Re: Dorada modowa 18.12.25, 10:21
      Sukienka jest klasyczna i ładna, ale ja bym złamała czymś tą smentną czerń, która wywołuje u mnie trochę odruch obronny.
      Rajstopy nosiłabym więc cieliste, cienkie, nie czarne. I dodała kolorowe dodatki, albo rozjaśniła bielą lub kolorami różu. Ciekawie może być też z dżinsem, jako wersja codzienna.
    • geez_louise Re: Dorada modowa 18.12.25, 10:48
      www.facebook.com/lieblingsstil

U niej można podpatrzeć dziesiątki zestawień czarnych krótkich kiecek i podobnych kompletów z roznymi rajstopami, butami, bluzkami, swetrami.

Moim zdaniem to ubranie z gatunku “pasuje do wszystkiego i na każdą okazję”. Mam taką zamszową, teraz do niej noszę najchętniej czarne i bordowe rajstopy w duże koronkowe wzory.
    • majenkirr Re: Dorada modowa 18.12.25, 14:53
      Czy to skóra/niby skóra? Bo ja taką kupiłam ze dwa lata temu i od tego czasu tak sobie ciągle wisi na wieszaku😭
      • zerlinda Re: Dorada modowa 18.12.25, 15:04
        Oddaj na jakąś zbiórkę odzieży czy coś. Nie nosisz to już nie założysz. I nie k7puj więcej takich paskudnych kiecek.
        • majenkirr Re: Dorada modowa 18.12.25, 15:07
          Haha, w teorii było dobrze😅
      • primula.alpicola Re: Dorada modowa 19.12.25, 10:06
        I niech wisi na tym wieszaku
        • majenkirr Re: Dorada modowa 19.12.25, 16:13
          😂😭
    • azalee Re: Dorada modowa 18.12.25, 15:10
      Nic nie zaproponuje, ale przez ciebie wlasnie zamowilam sobie te sukienke
    • ekstereso Re: Dorada modowa 18.12.25, 17:42
      Podobną nosiłam do pracy pasjami a pod spod b cienkie golfy fiolet, szafir, czarny. Do tego kozaki na płaskim wysokie oficerki. Pamiętam ze to było 20 lat temu ale w sumie uważam to za look niezależny od mody
    • szarmszejk123 Re: Dorada modowa 19.12.25, 09:57
      Fajna kiecka, można nosić właściwie z czymkolwiek :p
      Byle nie z żabotem! wink
      • szarmszejk123 Re: Dorada modowa 19.12.25, 10:00
        A, mam podobną w kroju sukienkę i próbowałam ją z tymi golfikami no i wygląda to, że tak powiem, bardzo oldschool'owo, więc pod spód to bym nic nie zakładała, na wierzch jedynie. A tu już można i ze sweterkiem ( rozpinanym albo nie- tu wchodzi trick z cienkim paskiem do podwinięcia swetra i z jakąś kontrastowa marynarka i ta wspomniana bluza też ok smile
        • primula.alpicola Re: Dorada modowa 19.12.25, 10:08
          Nie założę nic pod spód, nie ma mowy. Wyłącznie na wierzch, o to głównie pytam. Oraz o rajstopy i buty
          • szarmszejk123 Re: Dorada modowa 19.12.25, 10:13
            No to ja na pierwszy rzut założyłabym do tego puchaty, szary, oversizeowy sweter podwinięty na pasku, cienkie albo udające cienkie czarne rajty i bikery/ glany/ martensy. I tak bym mogła iść do pracy :p
            • primula.alpicola Re: Dorada modowa 19.12.25, 10:17
              Podwijanie na pasku sprawdza się do fotek na Ig, a nie do normalnego życia w ruchu, kiedy po kwadransie wyglądam jak łajza, bo tu i tam wylezie i wystaje.
              Wolę założyć krótki, a nie przerabiać na krótkiwink
              • szarmszejk123 Re: Dorada modowa 19.12.25, 10:31
                Co ty opowiadasz, ja tak noszę i się trzyma :p
                Efekt jest inny, niż z faktycznie krótkim :p
                • azalee Re: Dorada modowa 19.12.25, 11:08
                  Zgadzam sie z primula, dwa razy probowalam podwinac swetr na pasku i dwa razy po jakiejs godzinie wygladalam co najmniej dziwnie gdy swetr zaczal miejscami wylazic.
                  Na mnie to dobrze wyglada jedynie jak stoje nieruchomo przed lustrem.
                  • primula.alpicola Re: Dorada modowa 19.12.25, 11:13
                    azalee napisał(a):

>
                    > Na mnie to dobrze wyglada jedynie jak stoje nieruchomo przed lustrem.

No!
                • primula.alpicola Re: Dorada modowa 19.12.25, 11:13
                  szarmszejk123 napisał(a):

> Co ty opowiadasz, ja tak noszę i się trzyma :p
                  > Efekt jest inny, niż z faktycznie krótkim :p

Nie u mnie
                  • szarmszejk123 Re: Dorada modowa 19.12.25, 11:18
                    No to trudno, jak się nie da, to się nie da 🤷
                    • piataziuta Re: Dorada modowa 19.12.25, 11:23
                      Lekkie passive aggressive!
                      • szarmszejk123 Re: Dorada modowa 19.12.25, 11:24
                        Gdzie? 🤔
                        • piataziuta Re: Dorada modowa 19.12.25, 11:59
                          Usłyszałam, jak pisząc: "No to trudno, jak się nie da, to się nie da"
                          mówisz pod nosem:
                          "Va a cagare! "
                          • szarmszejk123 Re: Dorada modowa 19.12.25, 12:03
                            Gupia 😅 wcale nie 🤷 mogłabym, ale jakoś primula nie wzbudza we mnie takich uczuć:p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka