Dodaj do ulubionych

Restauracja Kaskada będzie zburzona

11.07.07, 20:15
Na reszcie, myślałem że tego momentu nie doczekam!

Uchleję się z radości w najbliższy łikend!

Obserwuj wątek
    • booterror Restauracja Kaskada będzie zburzona 11.07.07, 20:35
      To gdzie teraz będe jadł.
      • edek47 Nie bedziesz jadl, nie bedziesz mial zajadow. 12.07.07, 11:52
    • rogajos Restauracja Kaskada będzie zburzona 11.07.07, 21:05
      Nareszcie!!Mam tylko nadzieję że uda się przy okazji odtworzyć ulice Jatki,że na
      miejscu kaskady powstaną stylowe kamieniczki co będzie początkiem do odbudowania
      kolejnej pierzei, NAJWAŻNIEJSZEJ- pierzei zachodniej a rynek zyska utracony blask:)
      • edek47 Z tym blaskiem , to bym nie przesadzal. 12.07.07, 11:38
        Pod swiatlo wszystko wyglada podobnie.
    • mac_bakos Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 11.07.07, 21:07
      Otwieram szampana jak tylko zobacze pierwsze wyburzenia!

Byle tylko nastepca byl lepszy architektonicznie, niz to co Sowa stawia
      obecnie. Przywrocenie ulicy Jatki, sam budynek wyzszy niz sasiednia budowa,
      nawiazujacy do poprzednika. Podcieni tez bym tam nie widzial.
    • bzalk Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 11.07.07, 23:07
      i co sie tak podniecasz? Kiedy jedzenia żal.
    • jamnik.szorstkowlosy Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 08:51
      I Bogu dzieki!!!
      Czekalem na ten moment lata
      Nie wierze jednak w To aby sowa wybudowal kamieniczki w stylu retro, raczej
      powstanie taka badziewna bryla jak ta juz budowana obok
      • edek47 Kaskada powinna byc wpisana na liste zabytkow 12.07.07, 11:33
        kultury i sztuki XX wieku,z cyklu 'IDZIE NOWE , A JUZ JEST STARE'.Przeciez po
        PRL-u tez powinien zostac jakis slad.Tyle dobrego betonu chca zmarnowac
        wstretni dorobkiewicze.
    • sylask Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 08:54
      YES YES YES
      chociaż zaktualnie odbudowywana kamieniczna została trochę zjechana przez znanych architektów to i tak Sowie należy sie medal albo jakies inne wyróżnienie!!! Szkoda, że tak mało mamy w mieście ludzi z jakąś wizją rozwoju...
    • tytt Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 09:33
      widzialbym pana adama na stanowisku prezydenta miasta
      wydaje mi sie ze osoba, ktora tak zręcznie operuje wlasnym majątkiem ma ku temu
      najlepsze predyspozycje!
      nei wiem ilu z was wie ale marka sowa w anglii ma sie świetnie! rozwija sie
      niezwykle dynamicznie!

brawo!
      • jamnik.szorstkowlosy Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 09:45
        Moim zdaniem nowa kamienica Sowy nie pasuje do pozostalych
        I licze na to a raczej modle sie o to aby nowe kamieniczki byly
        bardziej ,,dopasowane" do naszej starowki
        • tytt Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 09:51
          jamnik.szorstkowlosy napisał:

> Moim zdaniem nowa kamienica Sowy nie pasuje do pozostalych
          > I licze na to a raczej modle sie o to aby nowe kamieniczki byly
          > bardziej ,,dopasowane" do naszej starowki

niekoniecznie, bo co-za duża? poczekaj na wykonczenie, na elewacje i wez jednak
          poprawkę na to, ze sowa nie buduje pomnika tylko robi biznes (teoretycznie)
          to pierwszy od nie wiem ilu lat budynek w bydgoszczy o jakims charakterze.
          zobacz nawet na bloki mieszkalne ktore sie buduje w bydgoszczy-szkaradztwo,
          ktore za 20 lat bedzie wkurzało tak jak dzisiejsza kaskada.. oprocz
          spoldzielnii SIM i Arkadii wszyscy budują postprlowskie klocuchy!
          moim zdaniem do kamieniczki sowy trzeba bedzie troche przywyknac-zapelnia
          wielką dziurę którą kazdy z nas ma w pamieci. kilka mcy funkcjonowania i sam
          zobaczysz ze bedziesz zadowolony! naprawde nie oczekuje od sowy ze jeszcze nam
          secesje w miescie postawi/odrestauruje. bądźmy realistami i cieszmy sie z
          tego,ze w ogole jest w bydgoszczy chociaz jeden biznesmen

LOL
          • jamnik.szorstkowlosy Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 09:56
            Ale pamietaj ze to nasz Stary Rynek i te kamienice beda tal postawiaone na
            dlugie lata
            Dlatego inwestycja ta powinna byc realizowana pod pilnym nadzorem miejskiego
            architekta
            • tytt Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 10:08

> Ale pamietaj ze to nasz Stary Rynek i te kamienice beda tal postawiaone na
              > dlugie lata
              > Dlatego inwestycja ta powinna byc realizowana pod pilnym nadzorem miejskiego
              > architekta

pamietam,ale umowmy sie-nie bedzie to druga kaskada. nie broniłbym półrodków
              uwierz mi-ja naprawde uwazam,ze ten budynek jest niezły! + wykonczenie i bedzie
              naprawde fajnie. i cieszę się,ze jest duzy-nadaje ciutenke charakteru
              wielkomiejskiego.
              skupmy sie lepiej na usunieciou pomnika co ty na to? :)
              • jamnik.szorstkowlosy Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 10:16
                Tak uwazam ze pomnik powinien byc usuniety i odbudowana zachodna czesc Starego
                Rynku
                Katowice na przyklad na renowacje starowki pozyskali fundusze z UE
        • edek47 Beda tak 'pasowaly' jak to 'akwarium' nad Brda... 12.07.07, 11:02
          do spchrzow.
          • jamnik.szorstkowlosy Re: Beda tak 'pasowaly' jak to 'akwarium' nad Brd 12.07.07, 11:35
            ?!
            pisz logicznie
            • edek47 Ja tylko uzylem przenosni w okresleniu tej szkanej 12.07.07, 11:46
              bzdury architektonicznej stojacej nad Brda.
    • paletz Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 10:17
      hmmm... nie popadajmy w hura optymizm! Bardzo żałuje, że Kaskady nie kupiła
      inna firma -którą stać na lepsze projekty od tych, które serwuje nam bydgoski
      rzemieślnik. Jak widac po budowie tuż obok p. Sowa nie korzysta z najlepszego
      biura projektowego, te projekty akceptuje nienajlepszy architekt miejski i na
      kolejne 50-lat(tym razem chyba na dłużej) będziemy mieć coś tylko nieco
      lepszego od Kaskady, czego już niczym nie da się zasłonić...

bydgoski.blox.pl
      • jamnik.szorstkowlosy Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 10:22
        Masz racje paletz
        • tytt Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 10:27

> Masz racje paletz

przypominam ze pierwotnie sowa siegnal po architektow ktorzy odpowiedzialni
          byli za brebank.
          niestety ci nie chcieli firmowac swoim nazwiskiem czegos,co stanie obok
          kaskady... taki los
          po drugie mocno przesadzacie-polinvest mial kupic? ich architektoniczne cacko
          macie na gdanskiej.. dudzinski? spec od marketow jest skupiony teraz na terenie
          przy chodkieiwcza i tam przetransferuje kase bo jest co robic... watpie by
          udzwignal jeszcze taka inwestycje
          po trzecie ludzie wieczni malkontenci-nie wyobrazacie sobie chyba ile kasy
          potrzeba na projekt i na realizację projektu o wymyslnej konstrukcji? to nie
          amsterdam, nie berlin ani nawet nie wrocław. nie poznan ani nie 3city. to
          bydgoszcz. i jesli porownujecie to co powstaje z tym co zniknie top wybaczcie-
          ja to nazywam malkontenctwem.
          • jamnik.szorstkowlosy Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 10:30
            Wlasnie co sie dzieje na Chodkiewicza?
            Burza kamienice w ktorej byl Peper, co tam teraz bedzie?
            • tytt Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 10:33
              kamienicy nie burzą tylko odrestaurowują. ma to byc wizytówka tego miejsca
              (teoretycznie bna bank albo restaurację)
              jedyny klub w bydgoszczy odszedl do hiostorii.. chcoiaz sprawa nie jest za
              bardzo klarowan-niewazne..
              w kazdym razie na calym terenie ma powstac cos na ksztalt miasteczka
              akademickiego z mieszkaniami, sklepami, gastronomią i klubami czy cos takiego...
              • jamnik.szorstkowlosy Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 10:36
                A slyszalem, prywatne miasteczko akademickie Dudzinskiego
                ciesze sie ze nie burza tej kamienicy, szkoda by jej bylo
                • tytt Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 10:37

> A slyszalem, prywatne miasteczko akademickie Dudzinskiego
                  > ciesze sie ze nie burza tej kamienicy, szkoda by jej bylo

to zabytek wpisany do rejestru zatem taka ewentualnosc nie mogla byc brana pod
                  uwage! zaiste ładna kamieniczka
                  • jamnik.szorstkowlosy Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 10:42
                    Dzieki za informacje
          • krysmat Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 10:41
            tytt napisał:

> jamnik.szorstkowlosy napisał:
            >
            > > Masz racje paletz
            >
            > przypominam ze pierwotnie sowa siegnal po architektow ktorzy odpowiedzialni
            > byli za brebank.
            > niestety ci nie chcieli firmowac swoim nazwiskiem czegos,co stanie obok
            > kaskady... taki los
            > po drugie mocno przesadzacie-polinvest mial kupic? ich architektoniczne cacko
            > macie na gdanskiej.. dudzinski? spec od marketow jest skupiony teraz na
            terenie
            >
            > przy chodkieiwcza i tam przetransferuje kase bo jest co robic... watpie by
            > udzwignal jeszcze taka inwestycje
            > po trzecie ludzie wieczni malkontenci-nie wyobrazacie sobie chyba ile kasy
            > potrzeba na projekt i na realizację projektu o wymyslnej konstrukcji? to nie
            > amsterdam, nie berlin ani nawet nie wrocław. nie poznan ani nie 3city. to
            > bydgoszcz. i jesli porownujecie to co powstaje z tym co zniknie top wybaczcie-
            > ja to nazywam malkontenctwem.
            Wlasnie przez takie wypowiedzi jak Twoja taki minimalizm jaki prezentujesz to
            miasto niestety skazane jest na porazke.To jest typowe podejscie minimalisty na
            ktore niestety nasze miasto jest skazane na przecietnosc a nawet ponizej .Ja
            nie porownuje to co jest z tym co ma byc.Ja twierdze ze w dobie boomu
            inwestycyjnego i budowlanego w sercu miasta prawie 400 tys w jednym z wiekszych
            krajow ue powinno powstac cos ponad przecietnego wcale nie podobnego do czegos
            w Berlinie ,Wroclawia.Cos ponadprzecietnego.Nie traktuj tego postu osobiscie
            • tytt Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 10:56
              nie traktuję osobiescie ale tak jak napisalem-nie broniłbym półsrodka! ja
              uwazam ze ta kamienica jest naprawde spoko! poza tym wiem,ze bedzie inaczej
              wygladala w stanie ostatecznym,a nie surowym.
              tego sie trzymam.
              wydaje mi sie jednak,ze gdybys czytal uwaznie wszystkie moje wypowiedzi na tym
              forum nie zarzuciłbys mi minimalizmu oczekiwan-komu jak komu.
              • krysmat Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 11:03
                tytt napisał:

> nie traktuję osobiescie ale tak jak napisalem-nie broniłbym półsrodka! ja
                > uwazam ze ta kamienica jest naprawde spoko! poza tym wiem,ze bedzie inaczej
                > wygladala w stanie ostatecznym,a nie surowym.
                > tego sie trzymam.
                > wydaje mi sie jednak,ze gdybys czytal uwaznie wszystkie moje wypowiedzi na
                tym
                > forum nie zarzuciłbys mi minimalizmu oczekiwan-komu jak komu.
                Ja nie wnikam jak bedzie wygladala ta kamienica jednym bedzie lezec drugim
                nie.Jednym bank spichze nad Brda sie podoba mi nie i mam takie prawo jak i
                kazdy.Mi chodzi o wypowiedz w stylu ze nawet zakladajac ze powstanie cos
                miernego(nie mowione ze tak bedzie) to i tak jest to usprawiedliwione bo to
                tylko Bydgoszcz a nie Wroclaw czy Berlin.Chodzi o podejscie
                • jamnik.szorstkowlosy Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 12:48
                  Miejmy nadzieje ze tym razem Pan Sowa sie bardziej postara
                  I nie bedzie to nastepny architektoniczny bubel
    • agathas27 Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 18:25
      Najłatwiej zburzyć. Przecież ten budynek to pamiątka po pewnej epoce życia
      Bydgoszczy, charakterystyczny punkt, budynek modernistyczny ehhh
      Lepiej nowy klocek postawić. Kaskada to też klocek, ale pamiątka i MA STYL
      • tytt Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 13.07.07, 09:18
        agathas27 napisała:

> Najłatwiej zburzyć. Przecież ten budynek to pamiątka po pewnej epoce życia
        > Bydgoszczy, charakterystyczny punkt, budynek modernistyczny ehhh
        > Lepiej nowy klocek postawić. Kaskada to też klocek, ale pamiątka i MA STYL

L O L
    • piehemoth Protestujemy! Brońmy Kaskady!!! 12.07.07, 18:56
      My, Katolicko-Narodowy Komitet Obrony Kaskady, protestujemy przeciwko Jej
      wyburzeniu!
    • emeryt21 Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 21:21
      Dziwnie piszecie o ul.Jatki.Po wojnie byly tam sklepy-stragany.Ja to
      pamietam,bo kupowalem tam wspaniale lody.Pamietam "kocie lby" na ktorych
      zwichnalem sobie noge.Po wojnie napewno istniala.Dopiero Kaskada ja
      zlikwidowala.
      • gracz_nr_1 Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 21:23
        Nic nie pisza o odbudowie ul Jatki!
      • emeryt21 Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 12.07.07, 21:25
        Kaskada to zabytek XX wieku,protestuje.
        • jamnik.szorstkowlosy Re: Restauracja Kaskada będzie zburzona 13.07.07, 21:07
          To 8 cud swiata :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka