Dodaj do ulubionych

Brzydgoszcz...

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 20:43
Ostatnio moja siostra brała udział w kursie dla pilotów wycieczek jechali na
trasie Bydgoszcz - Toruń - Gdańsk i mieli opisywać mijane rejony ,jedna z
gdańszczanek studentek AB która opisywała Bydgoszcz w trakcie swojego wywodu
powiedziała że wśród studentów pochodzących z Gdańska a studiujących w Bydzi
funkcjonuje własśnie takie określenie Brzydgoszcz -czyli brzydkie miasto w
którym nic się nie dzieje i którego nie lubią ,w autobusie odezwało się
gromkie :UUUUUUUUUU ( oczywiscie bydgoszczan) też bym tak krzyknął ,ale ta
nazwa podobno w Gdańsku jest modna żeby tylko nie przeniosła się do innych
miast . Szkoda ! Co wy na to wszystko ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ispan Re: Brzydgoszcz... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 21:09
      BRZYDgoszcz funkcjonuje też we Wrocku i Wawie.
      • Gość: wojt Re: Brzydgoszcz... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 21:20
        We wrocku ? A co oni od nas chcą bo że Warszawka za nami nie przepada to
        oczywiste.
        • radca Re: Brzydgoszcz... 03.07.03, 22:13
          slyszalem tez takie okreslenie ; " byg-doszcz "
          np. mowiono; " jade do byg-doszczy "

radca
          • Gość: zonc Re: Brzydgoszcz... IP: *.awacom.pl 03.07.03, 22:18
            eeee tam widac że tu nie byli, a chcą wycieczki oprowadzać... ;P Pięknoszcz nie
            pasuje literkami to wymyślili sobie Brzudgoszcz... ;)

cze pozdr
            • Gość: ispan Re: Brzydgoszcz... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 22:21
              W ostatnich 5 tygodniach słyszałem 4 razy "ten Bydgoszcz". Wcześniej też, tyle
              że teraz się jakoś to skumulowało.
              • Gość: wojt Re: Brzydgoszcz... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 22:35
                Słyszałem kiedyś okreslenie od kumpla warszawiaka Brudnogoszcz . Tak jak mówi
                ispan te okreslenia niepokojąco się kumulują . Nazwa Bydzia jest
                najsympatyczniejsza chyba ze wymyslimy jeszcze cos ciekawego zeby zatrzeć
                wszystkie inne obelzywe nazwy .Chociaż ostatnio kumpel oprowadzał po Bydzi
                grupę Niemców , zachwyciła ich szczególnie Wenecja byli zdziwieni że jest
                zaniedbana i brudna zaznaczając ze niewiele miast ma typowe "Wenecje" i szkoda
                ze tego nie promujemy...
                • Gość: Rafis Re: Brzydgoszcz... IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 04.07.03, 00:42
                  Gość portalu: wojt napisał(a):

.Chociaż ostatnio kumpel oprowadzał po Bydzi
                  > grupę Niemców , zachwyciła ich szczególnie Wenecja byli zdziwieni że jest
                  > zaniedbana i brudna

Tak naprawde to ta prawdziwa Wenecja jest brudna i smierdząca :) jak do tej
                  pory to było moje najwieksze rozczarowanie turystyczne.
                  Co do Bydzi to musze przyznac, że jest nieznana i kojarzona z koministycznym
                  miastem( w którym nie ma zabytków) położonym obok zabytkowego Torunia.
                  Sam tak kiedys myślałem ale od momentu ujrzenia zdjęć juz nie mam tak głupich
                  mysli ;)No i inwestycji macie tez więcej od Torunia.
                  pozdrawiam
          • Gość: zoe Re: Brzydgoszcz... IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 03.07.03, 22:58
            radca napisał:

> slyszalem tez takie okreslenie ; " byg-doszcz "
            > np. mowiono; " jade do byg-doszczy "
            >
            > radca
            a niektórzy to nawet uważaja ,że nasza Bydzia to jest ON - rodzaj męski!
            czaisz? TEN BYDGOSZCZCZ -fajnie?
            czego uczą ich w tych szkołach?
            • Gość: wojt Re: Brzydgoszcz... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 23:02
              Mają kiepskich polonistów ...
            • Gość: lisiczkaa-Jane Re: Brzydgoszcz... IP: 213.25.95.* 03.07.03, 23:03
              "Nie pytaj mnie, dlaczego jestem z Nią, nie pytaj mnie, dlaczego z inną nie,
              dlaczego myślę, że nie ma dla mnie innych miejsc,
              (...) oddychać w Niej i budzić się... " (Republika)

Ja kocham tą naszą Bydzię. I żadne opinie mniej, lub bardziej obiektywne tego
              nie zmienią.

Pozdrawiam @ll
              • Gość: wojt Re: Brzydgoszcz... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 23:21
                Żadne opinie tego też u mnie nie zmienią , ale czy lubisz jak o kimś kogo
                kochasz mówią zle , mówią ze jest brzydki i brudny ?

"Ci których kochamy zawsze będą dla nas najpiękniejsi" -Owidiusz
                • Gość: lisiczkaa Re: Brzydgoszcz... IP: 213.25.95.* 04.07.03, 06:12
                  Pewnie, że nie lubię! Ale przez to moje ćwierćwiecze zdążyłam już przywyknąć
                  do tego, że ludzie zawistni będą zawsze. To przede wszystkim.
                  Ja bardzo lubię nasze miasto, Jego klimat (tak! wierzę, że to miasto ma swój
                  niepowtarzalny klimat, choć niektórzy są innego zdania). Lubię tych kilka
                  zabydków, które mamay "na stanie" i lubię mentalność naszych mieszkańców ;)
                  No i Was lubię oczywiście ;)
                  Nie ma takiego drugiego foroom ;)
                  Jestem lokalną patriotką i nic tego nie zmieni. Wielu próbowało. Bezskutecznie.

Pozdrawiam @ll

Poza tym myslę, że zdrowym społecznie zjawiskiem jest to, że coś ma nie tylko
                  swoich zwolenników, ale i przeciwników.
                  "Bogactwo tkwi w różnorodności" - również poglądów.
      • Gość: Rafis Re: Brzydgoszcz... IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 04.07.03, 00:36
        Gość portalu: ispan napisał(a):

> BRZYDgoszcz funkcjonuje też we Wrocku i Wawie.

Pierwsze słysze.
        • tyciarek Re: Brzydgoszcz... 04.07.03, 00:39
          bo nie chodzisz po stadionach

cw cwks :-)
          • Gość: ispan Brzydgoszcz...- zasługujemy na to. IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 08:18
            Choćby patrząc na tak banalne sprawy jak wygląd trawników i skwerów. Co za
            dureń wymyślił w tym roku tylko dwukrotne koszenie - chaszcze, chwasty, łąki
            wystawiają nam wspaniałą wizytówkę niegospodarności, niechlujstwa i ubóstwa. To
            procentuje wśród przejezdnych turystów i inwestorów:(

Na parunastu osobach więcej w Zieleni Miejskiej nie powinniśmy oszczędzać, bo
            te "oszczędności" odbiją się nam taką czkawką, że szkoda gadać.

Poza tym czemu darmowym koszeniem nie zajmują się więźniowie??? Ile to już było
            artykułów, że jak najbardziej potrzebują jakiegoś zajęcia dla zabicia czasu?

• Gość: cOlo Re: Brzydgoszcz...- zasługujemy na to. IP: 213.77.96.* 04.07.03, 09:23
              I tu masz racje :)
              Jezdze Kamienna i jak patrze na te trawniki przy nowo wybudowanej ulicy to
              plakac mi sie chce :(
              Powinna byc ladna zielona trawka plus ewentualnie jakies ladne krzewy.
              A przewaznie to sa kepki trawy i cala masa chwastow wysokich na 50cm :((
              Zenada
    • Gość: Gall Re: Brzydgoszcz... IP: 217.97.147.* 04.07.03, 08:55

Wcześniej nie słyszałem takiej nazwy i się wkurzyłem.
      Jako lokalny patriota mogę powiedzieć tylko, że najładniej jest bez zdrobnień
      (np. Bydzia). Po prostu Bydoszcz i brzmi to dumnie.
      Pozdrawiam
      Gall
    • Gość: Gdańszczanin Nie przejmujcie sie IP: *.allianz.pl 04.07.03, 09:15
      Mam dość częste kontakty z waszym miastem,tę niezbyt sympatyczną nazwę też
      słyszałem,no cóż każde miasto jest inne,każde ma swoje plusy i minusy,uważam,że
      nie powinniście się tym jednak tak bardzo przejmować,osobiście odbieram
      Bydgoszcz i jej mieszkańców pozytywnie,zawarłem tu wiele interesujących
      znajomości,poznałem ciekawych ludzi,pozdrawiam Bydgoszcz.
      • Gość: lisiczkaa-Jane Re: Nie przejmujcie sie IP: *.amb.bydgoszcz.pl 04.07.03, 09:29
        ;)

A my Gdańsk ;)

Pozdrawiam @ll
    • Gość: cOlo Re: Brzydgoszcz... IP: 213.77.96.* 04.07.03, 09:26
      Slyszalem tez takie okreslenie naszych mieszkancow: bydloszczanie :((
      Bez komentarza :(
      • Gość: wojt Re: Brzydgoszcz... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 12:39
        No nie ! tylko nie bydloszczanie .A co do Gdańska to bardzo sympatyczne miasto
        znam tam wielu fajnych ludzi .Pozdrowienia dla Gdańszczanina .
        Ps. A co do naszych trawników jak pisał Ispan i cOlo to faktycznie ich wygląd
        pozostawia wiele do zyczenia ,szkoda mi takze parku botanicznego przy
        Chodkiewicza nie macie pojecia jaki kiedys był piekny .Kiedyś Bydgoszcz
        nazywano miastem ogrodów i zieleni a teraz tak je zapuszczono .Szkoda.
        • Gość: BND Re: Brzydgoszcz... IP: 213.199.192.* 04.07.03, 17:46
          Gość portalu: wojt napisał(a):

> Kiedyś Bydgoszcz
          > nazywano miastem ogrodów i zieleni a teraz tak je zapuszczono .Szkoda.

dobra diagnoza wojt tylko wnioski cienizna.
          biadoli mi tu jeden z drugim że na bygdoszcz brzydgoszcz mowia i o bydlo-
          szczanach i że trzeba inna nazwę rozpowszechnic. ano trzeba.
          niczego lepszego nie wymyslicie niz bromberg choćbyście pękli. schowajcie te
          glupie uprzedzenia. albo bygdoszcz bedzie bardziej "niemiecka" albo nie
          bedzie jej wcale w obcej swiadomosci. chyba lepiej wziasc szacunek od obcych
          niz osmieszenie od swoich.
          my od brombergu nigdy sie nie odczepimy i nie darujemy wam ze zamieniliscie
          pruski brylant na synonim komunistycznego gówna w Polsce.
          wybierajcie dopoki jeszcze mozecie albo bedziemy wybierac ale juz bez was
          • genuine44 Re: Brzydgoszcz... 04.07.03, 17:58
            Kolejny polglowek ktoremu sie wydaje, ze jest niemcem.
            • Gość: wojt Re: Brzydgoszcz... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 20:16
              Co do zapuszczenia ogrodów to rozkwitły one własnie w 20 leciu wojennym za II
              RP a szczególnie ogród botaniczny . Do moich krewnych w latach 30 przyjechała
              znajoma z Lwowa i była zachwycona zielenią i pieknem naszego miasta .Za komuny
              też całkiem nieżle się to rozwijało . Widziałem zdjęcia mojej matki w botaniku
              w latach 70 -tych wyglądało tam jak w bajce ,podobnie piekne były inne parki
              Kochanowskiego i Witosa .Dopiero po 1989 roku to wszystko padło ,ale powoli
              pieknieje ...
            • Gość: Ted® Re: Brzydgoszcz... IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.07.03, 20:52
              genuine44 napisał:

> Kolejny polglowek ktoremu sie wydaje, ze jest niemcem.

a widziales skad nadaje?
              jaki z niego niemiec? mama dala 5zl na kawiarenke i sie gosc zabawia
              • Gość: PIT Re: Brzydgoszcz... IP: 62.244.143.* 04.07.03, 23:15
                W latach 80-tych najbardziej zieleń (i nie tylko) zapuszczono. Pamiętam
                szarzyznę tych lat. Szaro za oknem, szaro ubrani smutni ludzie. Do połowy lat
                90-tych także nic nie robiono, ale zaczęło się mówić np o plantach nad Kanałem,
                remontować śluzy.
                • Gość: ispan Myślęcinek IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.03, 23:53
                  A propos ogrodu botanicznego w myślu.

Po co inwestowano w skalniak? Po co inwestuje się nadal w nowe nasadzenia? Po
                  co, skoro i tak tego się nie pielęgnuje?

Skalniak (ponoć największy na nizinach w Polsce) wygląda jakby wcale nie był
                  obsadzony. Wszystko albo wyschło podczas suszy albo zielskiem zarosło. Wstyd.
                  Marnowanie publicznej kasy.

A nasadzienia? Ze 3 lata temu posadzono gaj modrzewi. Do dzisiaj przeżyły chyba
                  tylko ze 3 rachityczne sztuki. Szkoda gadać. A krzaki? Full przykładów. Potem
                  się dosadza nowe sztuki, znowu kasa leci, a efekt wizualny jest coraz gorszy -
                  różne odmiany drzew i krzewów są dosadzane chaotycznie, totalnie zaniedbując
                  przyszły krajobraz doliny.
          • Gość: Europejka Re: Brzydgoszcz... IP: *.dip.t-dialin.net 07.07.03, 11:21
            Gość portalu: BND napisał(a):

> Gość portalu: wojt napisał(a):
            >
            > > Kiedyś Bydgoszcz
            > > nazywano miastem ogrodów i zieleni a teraz tak je zapuszczono .Szkoda.
            >
            > dobra diagnoza wojt tylko wnioski cienizna.
            > biadoli mi tu jeden z drugim że na bygdoszcz brzydgoszcz mowia i o bydlo-
            > szczanach i że trzeba inna nazwę rozpowszechnic. ano trzeba.
            > niczego lepszego nie wymyslicie niz bromberg choćbyście pękli. schowajcie te
            > glupie uprzedzenia. albo bygdoszcz bedzie bardziej "niemiecka" albo nie
            > bedzie jej wcale w obcej swiadomosci. chyba lepiej wziasc szacunek od obcych
            > niz osmieszenie od swoich.

Dobrze, ze mowisz "od obcych", tylko pytam sie kim ty jestes wsrod tych obcych
            i swoich? Problemy z samookresleniem?
            Jaki szacunek mamy "wziasc" (masz na mysli: wziac?)?
            Przytocze ci pewnien przypadek:
            Krotko po zjdnoczeniu Niemiec, Hoyerswerda (miasto na trasie Cottbus-Drezno),
            kilku obywateli tego miasta podpalilo dom azylantow. Mieszkali tam mezczyzni,
            kobiety i dzieci w roznym wieku. Po krotkim czasie caly budynek stal w
            plemieniach - widzialam dokladna relacje w TV niemieckiej. Wokol palacego sie
            budynku zgromadzila sie cala gawiedz miasteczka i do psychicznego zalamania sie
            doprowadzal obrazek klaszczacych w rece i wykrzykujacych swoja aprobate ludzi;
            ludzi patrzacych na to, jak pala sie zywcem inni.
            Czy o takim szacunku mowisz? Szacunku dla drugiego czlowieka?

• Gość: rogal Re: Brzydgoszcz... IP: 81.15.220.* 06.07.03, 23:59
      do tych co Bydzi nie znaja !!! Co wy wiecie o Bydzi wy stare dupy jestescie !!!
      i tyle. Ja tam sie jeszcze nigdzie w Bydzi nie pobrudzilem :P
      • Gość: wojt Re: Brzydgoszcz... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.03, 12:11
        gosć portalu ispan napisał :

A propos ogrodu botanicznego w myślu.

Po co inwestowano w skalniak? Po co inwestuje się nadal
        w nowe nasadzenia? Po
        co, skoro i tak tego się nie pielęgnuje?

Skalniak (ponoć największy na nizinach w Polsce)
        wygląda jakby wcale nie był
        obsadzony. Wszystko albo wyschło podczas suszy albo
        zielskiem zarosło. Wstyd.
        Marnowanie publicznej kasy.

Dokładnie tak marnowanie publicznej kasy , a pózniej banda meneli poniszczy
        wszystko i popluje i tak w kółko to samo .Myslałem ze jak park botaniczny
        przejmie AB to cos sie zmieni ale się myliłem . Na szczęście mamy Myslecinek w
        którym park botaniczny jest na prawdę piekny .Myślecinek płuca naszego miasta
        chociaż tam tez wiele skrzaniono.

Pozdrowienia

Wojt

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka