krysmat 06.09.07, 21:02 Pewnie ta tame zobaczymy tak jak zobaczylismy i wykapalismy sie na plazy na brzegu czystej Brdy.Ta tama powstanie tak jak bulwary nad Brda lodowisko i wiele innych inwestycji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paralele Tama 06.09.07, 21:05 Tak, tak problem jednak tkwi w tym, że UE dopłaca część pieniędzy do tych wyolbrzymionych inwestycji. Warto zauważyć, że 1 mld zł na inwestycje wod-kan w Bydgoszczy to o wiele za dużo. Wolę aby woda była tańsza niż jest dzisiaj. Nie uważam, że to dobry, kolejny pomysł zarządu tej firmy, ponieważ prowadzi to do nieuzasadnionych podwyżek za wodę i ścieki, przy jednoczesnym ogromnym przeinwestowaniu w infrastrukturę wodociągową. Czas zakończyć te rozdmuchane, dziwne inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
ewak33 Re: Tama 06.09.07, 21:25 Przepraszam, ale na jakich podstawach uważasz, ze inwestycje wod-kan w Bydgoszczy są przeinwestowane?? Masz niezbędną (branżową) wiedzę na temat stanu sieci, wymaganych standardów, kosztów etc.?? Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Tama 06.09.07, 21:31 Nie wiem czy moi przedmowcy maja racje.Wiem natomiast,ze nasi poprzednicy planowali wiele pozytecznych inwestycji infrastruktualnych i nigdy nic z tego nie wynikalo,bo nie bylo na to pieniedzy.Po kilkudziesieciu latach zapominano o nich i juz teraz do wielu z nich nie mozna powrocic.Przyklad:kanal laczacy istniejacy kanal bydgoski z Brda przez Osowa Gore i Czyzkowko.Jakies 20 lat temu zabudowano trase kanalu i koniec dziela,ktore wymyslili jeszcze Niemcy za czasow Wilusia.To byl b.sluszny projekt.Trasa wodna wschod- zachod a zarazem dotlenienie kanalow przeplywajacych przez miasto.Dawalo to szanse na budowe malych ujec wody pitnej nawet na terenie miast,znaczna obnizka kosztow budowy rozleglych sieci wodociagowych,czyli tego co dzisiaj robi sie kosztem miliarda zlotych.Takich i podobnych inwestycji planowano juz dawno wiele.Nasi poprzednicy Niemcy umieli myslec i przewidywac.Ich nastepcy Polacy przed wojna tez kontynuowali te projekty.Potem nastapil socjalizm i juz nikt nie zajmowal sie tym,bo to obce,wrogie klasie robotniczej.Teraz moi mlodzi koledzy odkrywaja to na nowo,ale jakim kosztem?Moglbym zanudzac tu przypominaniem wielu projektow z terenu calego kraju,planowanych przez wicepremiera Kwiatkowskiego.Np "zawracanie Wisly"na Slask z Wloclawka rura o dlugosci okolo 300 km.Tak,wiem to brzmi jak fantazja,ale taki projekt byl i niedlugo bedzie koniecznosc jego realizacji,bo w Polsce zabraknie wody.Mnie to nie grozi,bo jestem stary,ale moje wnuki to odczuja. Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Na Brdzie stanie tama 06.09.07, 23:28 Ciekawe tylko jaka szeroka będzie ta przepławka... Odpowiedz Link Zgłoś
eladan Na Brdzie stanie tama 07.09.07, 08:02 A od kiedy spowolnienie nurtu rzeki zapobiegnie zakwitom? Jak do tej pory tego rodzaju inwestycje zawsze intensyfikowały to zjawisko. A czerpanie wody z większej głębokości to może jest dobre w przypadku głębokich jezior a nie płytkiego i silnie przepływowego zbiornika o dobrze wymieszanej wodzie. A czyż budowa stawów infiltracyjnych rozpoczęta na Czyżkówku nie ma służyć temu samemu celu tj. polepszenia jakości ujmowanych wód. W tego rodzaju inwestycjach zwrot nakładów trwa dosyć długo, a w tym czasie ktoś (mieszkańcy) będą za nią płacić. Czy przypadkiem nie w cenie wody? Odpowiedz Link Zgłoś
nixodus Re: Na Brdzie stanie tama 07.09.07, 08:24 A czyż budowa stawów infiltracyjnych > rozpoczęta na Czyżkówku nie ma służyć temu samemu celu tj. > polepszenia jakości ujmowanych wód. W tego rodzaju inwestycjach > zwrot nakładów trwa dosyć długo, a w tym czasie ktoś (mieszkańcy) > będą za nią płacić. Czy przypadkiem nie w cenie wody? I tu właśnie jest odpowiedź dlaczego mamy najdroższą wodę w Polsce, bo o jakości tego samego powiedzieć nie można. Co prawda tama z ekologiczną energią się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
eladan Re: Na Brdzie stanie tama 07.09.07, 08:40 Myślę, że z tą opinią o najdroższej wodzie to należy być ostrożnym. Proszę również pamiętać, że w kosztach, które ponosimy jest również cena za oczyszczanie ścieków nowoczesnymi (drogimi) technologiami. Ekologia również kosztuje i to każdego z nas. Ale to chyba lepiej, niż gdyby ściek, jak do nie dawna, "zasmradzały" Brdę. Z jakością wody pitnej w Bydgoszczy też nie jest źle. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
maldini75 Na Brdzie stanie tama 07.09.07, 08:24 Prędzej mi kaktus na dłoni wyrośnie niż Energetyka obniży koszt energii na Czyżkówku. Odpowiedz Link Zgłoś
eladan Na Brdzie stanie tama 07.09.07, 11:00 Jeszcze jedna kwestia. Oprócz przepustu (śluzy) dla taboru pływającego obowiązkowa powinna być przepławka dla ryb. I to niezależnie od tego czy poniżej i powyżej projektowanej przegrody funkcjonują budowle hydrotechniczne, które w takie urządzenia nie są wyposażone. Wymaga tego przyjęta również przez Polskę Ramowa Dyrektywa Wodna. Bez tego drobiazgu mogą być kłopoty z unijną częścią dofinansowania projektu. Natomiast jeżeli chodzi o kąpiele w Brdzie, to nie dalej jak 2 tygodnie temu miałem przyjemność (tak, tak) nurkować w rzece na wysokości dworca PKS. Woda klarowna, zapach naturalny, dno pokryte 2-3 cm warstą czystego piasku, koryto na całej szerokości bujnie zarośnięte roślinnością, ryba śmigają że hej. Oczywiście nie są to parametry, które Sanepidowi pozwoliłyby na dopuszczenie rzeki do kąpieli. Istotny jest tu stan sanitarny a z tym niestety jeszcze bywa różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hens Na Brdzie stanie tama 07.09.07, 12:57 Urząd miasta powinien chociaż umieścić jakąś mapkę z naniesionym odręcznie szkicem.Jeżeli jest już propozycja usytuowania tamy z przejazdem oraz turbinami,to pewnie decydenci nie rozmawiali o powietrzu tylko o realnym usytuowaniu tego projektu. Nie wiem co na tamę powiedzą: węgorze, pstrągi, trocie i brzany których w dolnym odcinku nie uregulowanej Brdy jest mnóstwo, nie mówię już o chwaście rybim.Inwestycja ciekawi też mieszkańców ulic Szamarzewskiego, Błotnej, Piaski istniejących w strefie zalewowej. A co z melioracją po podniesieniu poziomu wody,i w związku z tym - odwadnianie pól w stary korycie Brdy pomiędzy ulicami Szamarzewskiego i Smukalską ???? Same pytania.A inwestycja dotyczy nas mieszkańców Dolnych Jachcic.Czyżkówko jest położone o wiele wyżej i dla nich to tylko atrakcja, a dla drugiej strony rzeki może i horror. Jeżeli wykona się tą inwestycję wg przemyślanego przez fachowców założenia(nie dyletantów magistrackich)..... to może z projektem śluzy dla sprzętu pływającego, przepławki dla ryb, drogi dla samochodów(pewnie jeden pas ze światłami)oraz trzech turbin,to może to być obiekt ciekawy w swoich założeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
grams83 Re: Na Brdzie stanie tama 07.09.07, 17:40 Mam nadzieje że taka tama nigdy nie powstanie w tym miejscu. MWiK i Energetycy patrzą tylko na swój interes, oni będą tanie produkować prąd i pobierać (oczyszczać) wodą, ale ceny nie spadną bo będą musieli pokryć koszty inwestycji! BTW odcinek od Smukały do Mostu na Jachcicach to "odcinek górski". Wędkarze wiedzą o co chodzi. Szkoda tych pięknych pstrągów, kleni, brzan... PS.Może ktoś z zarządu będzie się budował w tej okolicy i potrzebuje skrótu do marketu który będzie po drugiej stronie Brdy? Odpowiedz Link Zgłoś
spinol za ile i dla kogo ta tama 08.09.07, 11:27 wystarczy poczytać lektury z przeszłości, aby zrozumieć o co tym ludziom chodzi: www.infobydgoszcz.pl/wydarz.php?i=57790 Odpowiedz Link Zgłoś