Dodaj do ulubionych

Gdzie sa nasze pieniadze?

11.07.03, 19:08

"Lena Cohen, pochodzaca z Bydgoszczy obywatelka USA zydowskiego pochodzenia,
zapisala miastu swego dziecinstwa majatek, który moze dzis byc wart póltora
miliona dolarów. 80 lat po tej hojnej donacji reporter "Gazety" trafia na
trop pieniedzy. Okazuje sie, ze jeszcze nie zostaly wyplacone - najpierw
miasto ich nie chcialo z obawy przed "zazydzeniem", a potem... "

Troche sie pewnie zdziwia, tym poltora miliona....
Wilkes Barre, 200 mil od NY. Im dalej na zachod w Pennsylvanii, tym domy
tancze. Oczywiscie , sa i bogatsze enklawy.
Domy maja dzis z 80 lat.
Sprawdzilem RE w Luzerne, maja 1 dom na sprzedaz w Wilkes Barre, wystawiony
za 44, 900 dolcow....
powodzenia z szukaniem milionow....
Obserwuj wątek
    • radca Re: Gdzie sa nasze pieniadze? 11.07.03, 19:58
      a gdzie to wyczytales ?

radca
      • uscitizen A tu : 11.07.03, 20:07
        radca napisał:

> a gdzie to wyczytales ?
        >
        > radca

www1.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35608,1567945.html
        • radca Re: A tu : 11.07.03, 20:41
          Jestem zaszokowany - tym co siedzialo tutaj w Bydgoszczy.Wierzyc mi sie
          poprostu nie chce - lecz jednak to fakt.Dlaczego taka agresja ? Dlaczego taka
          nienawisc do innych narodow ? Dlaczego my Polacy rowniez nalezelismy do tych
          " potworow " ? ( oczywiscie nie wszyscy i byc moze nie wiekszosc ? )

Pamietam jak kiedys za czasow PRL-u bylem w Australii w Melbourne na dzielnicy
          SANT - KILDA. Cala szeroka ulica mowila po polsku (poza angielskim ).
          Przepiekne sklepy cale w marmurach - swiecace blaskiem chromu i mosiadzu.
          W samym srodku tej ulicy pewien wlasciciel - narodowosci zydowskiej z Polski -
          powiedzial do mnie : " popatrz sie na to wszystko i pomysl - to wszystko
          mogloby byc w Polsce - niestety " i ze smutkiem spuscil glowe.

Pomyslalem sobie wtedy ; " Dlaczego ??? dlaczego Polacy sa takim narodem ?
          Walki i nienawisc - oraz poczucie wielkie wartosci narodowej prowadzi do tego,ze
          mamy tak jak mamy.

Zaproszony zostalem do najwiekszej Restauracji Zydowskiej - podobno ;
          " nie ma nawet takiej w samym Izraelu " .Urzekla mnie tam niezwykla grzecznosc,
          spokoj i ogromna sympatia do siebie.Wyczuwalem rowniez wielki - wzajemny
          szacunek do siebie.

Pomyslalem sobie wtedy ; " BOZE.... - gdyby tak moglo byc kiedys u nas " ?

radca
          • sator_arepo Re: A tu : 11.07.03, 20:55
            radca napisał:

> Jestem zaszokowany - tym co siedzialo tutaj w Bydgoszczy.Wierzyc mi sie
            > poprostu nie chce - lecz jednak to fakt.Dlaczego taka agresja ? Dlaczego taka
            > nienawisc do innych narodow ? Dlaczego my Polacy rowniez nalezelismy do tych
            > " potworow " ? ( oczywiscie nie wszyscy i byc moze nie wiekszosc ? )

Nie tyle, ''my Polacy'' tylko tak wtedy bylo w kazdym spoleczenstwie. Mniej sie
            o tym mowi, jak duza niechec byla do - nawet zasymilowanych Zydow - w
            przedwojennej Francji itd. Chyba tylko Anglia najłatwiej przymykala oczy na
            energicznosc srodowisk zydowskich. problem w tym radco, ze na tamte czasy mozna
            patrzec z ubolewaniem, ale nie mozna patrzec na nie przykladajac dzisiejszej
            miary.
            Przed holocaustem szykanowanie mniejszosci (kazdej w kazdym kraju) bylo
            niegodne, ale jednak bylo jakas tam norma spoleczenstw. Nie bylismy ani lepsi
            ani gorsi od innych. Nikt NIE MÓGŁ przewidziec, dokąd mozna zajść.
            Prawdziwym skandalem, obrzydliwoscia i czymś godnym tylko zwalczania jest
            antysemityzm (i inne anty- ) w dobie po doswiadczeniu holocaustu.

Ale nie dorabiajmy naszym przodkom ''geby'' na miare naszej dzisiejszej wiedzy
            i swiadomosci. To niesprawiedliwe wobec nich.
            • radca Re: A tu : 11.07.03, 21:06
              Oczywiscie w pelni sie zgadzam z Toba.Napisalem zbyt moze ogolnie - lecz
              napewno nie myslalem o nas - jako o calosci.Takie byly wtedy czasy i taka byla
              prowadzona polityka europejska.Spoleczenstwo zostalo wciagane w propagande
              i ludzie - czym zostali " nakarmieni " - tym zyli poprostu.

Lecz dobrze to okresliles ;

" Prawdziwym skandalem, obrzydliwoscia i czymś godnym tylko zwalczania jest
              antysemityzm (i inne anty- ) w dobie po doswiadczeniu holocaustu. "

Bo tak faktycznie to dzisiaj i na dzisiejsze czasy powinnismy juz patrzec
              inaczej i "swoim rozumem " przerabiac - co sluszne , a co nie.

radca
          • radca SYNAGOGA w Fordonie 11.07.03, 20:57
            " Prezydent Bydgoszczy Konstanty Dombrowicz: - Dziś już niemożliwe jest
            wykorzystanie pieniędzy Leny Cohen na przytułek dla biednych Żydów, bo tych nie
            ma, mogłyby one jednak służyć innym celom: w dzielnicy Fordon nadal stoi
            synagoga, która domaga się remontu. Można by ją odnowić. Zwrócimy się o pomoc w
            odzyskaniu pieniędzy do polskich służb konsularnych.

- Jesteśmy w stanie pomóc - mówi Jarosław Drozd z biura prasowego Ministerstwa
            Spraw Zagranicznych. - Niczego jednak nie mogę obiecać, bez zapoznania się z
            sytuacją na miejscu - w Wilkes Barre. "

- oj gdyby tak sie udalo ? To by graniczylo z cudem bozym.
            FORDON.....

cos mi mowi,ze sie to wszystko pomyslnie zakonczy.Gdybysmy mogli byc czesciej
            informowani o przebiegu tej sprawy.

radca
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka