Dodaj do ulubionych

Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE?

IP: 10.10.70.* 19.07.01, 13:43
Kiedyś słynęliśmy z rowerów. A teraz? Z żużla?
Obserwuj wątek
    • Gość: jola Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 64.124.150.* 19.07.01, 13:51
      Bydgoszcz to dla moich znajomych z Polski czerwone miasto.
      • Gość: kicikoci Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 10.10.70.* 19.07.01, 14:06
        Tez mam wrazenie, ze najbardziej potrzeba nam ogolnopolskiej propagandy naszych zalet.
        NIC O NAS NIE WIEDZA W POLSCE! Same stereotypy!

W Warszawie dowodzili mi ze jestesmy wielkosci Plocka, tylko ze Plock jest ladniejszy.
        W Poznaniu dowodzili mi, ze jestemy wielkosci Kalisza.
        W Gdansku sadza ze jestesmy mniejsi od Torunia (zreszta malo kto w Polsce zna liczbie
        mieszkancow obu miast i zupelnie szczerze ludzie sadza, ze Torun i Bydzia to dwa rowne miasta -
        tylko Torun szlachetniejszy).

Jeszcze w latach 20-tych gdy bylismy w woj. wielkopolskim podciagano w Polsce nas pod
        wielkopolski etos dobrej roboty i solidnosci - calkiem slusznie. Ale to minelo odkad zerwalismy
        zaleznosc od Poznania w 1938.

Teraz chyba naprawde tylko za pomoca sportu mozemy przypominac o sobie i sie promowac w
        Polsce. To zreszta najbardziej nosna propagandowo i medialnie sfera zycia na progu XXI wieku.
        Strach pomyslec jakie zapomnienie nas okryje jak Gollob przestanie jezdzic, lub odejdzie gdzie indziej
        .
        Pilko nozna! Biegusiem do ekstraklasy!!!
      • Gość: kolarz Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 212.160.232.* 19.07.01, 21:09
        Marek Lesniewski jechał w Tour de France
    • Gość: polo Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 216.104.228.* 19.07.01, 14:00
      Gollob jest teraz naszym znakiem rozpoznawczym.
    • Gość: Magnus Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: *.swipnet.se 19.07.01, 14:09
      Chyba tych niewyksztalconych albo niedoinformowanych. Przypominam, ze poprzedni
      prezydent miasta B. Sapalski nie byl czerwony.
      Jednak wole oceniac gospodarzy miasta nie po kolorze ich pogladow, ale po tym,
      co robia. Jasiakiewicz nie nie zly. Duzo robi. W miescie sie cos dzieje. Miasto
      idzie do przodu.
      A z czego slynie Bydgoszcz?
      Z Krajowego Forum Telekomunikacji. Kazdy kto liczy sie w tej przyszlosciowej
      branzy musi pojawic sie na forum. Lucent Technologies tez ma w Bydgoszczy swoje
      laboratorium, bodaj jedno z dwoch najwazniejszych w Europie. To sie wzajemnie
      napedza. Na tych technologiach miasto moze pojechac naprzod, szczegolnie, ze
      wokol takich wydarzen i duzych firm tworzy sie wiele mniejszych.
      A wiec z telekomunikacji
      • Gość: kicikoci Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 10.10.70.* 19.07.01, 14:20
        Magnus - telekomunikacja to bylby BARDZO dobry koncept - nowe technologie robia wrazenie.
        Ale chyba Bydgoszcz troche przespala tu swoja szanse.
        Niebawem �krzemowe dolinki� zafunduja sobie Bielsko-Biala i Nowy Sacz. Do tego zbudowana wokol
        motoroli specjalna strefa gospodarcza w Krakowie.
        Jesli ziszcza sie kasandryczne przepowiednie, ze Lucent moze wyniesc sie wlasnie pod Krakow, to
        bańka pryśnie. A i Warszawa z Łodzią co roku udowadniają, że KST powinno być �w centrali� (sami
        wystawcy też woleliby mieć na wystawę bliżej ze swoich warszawskich biur i pod ich naciskiem
        finansowym organizatorzy moga sie ugiąć; ATR jest tylko WSPÓŁorganizatorem).

OBY JAK NAJSZYBCIEJ STWORZONO PARK TECHNOLOGICZNY NA TERENIE
        POZACHEMOWSKIM! To bylaby szansa na zatrzymanie high-techu...
        Tylko czy WAADZA zdazy sie za to zabrac...
    • Gość: yucki Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.01, 14:29
      W pewnych kregach slyniemy takze z klubu MOZG, ponoc najciekawszego klubu
      artystycznego w Polsce.
      • Gość: Anka Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: *.gpmedia.pl 19.07.01, 14:46
        Od wielu ludzi z innych części Polski słyszałam, że Bydgoszcz to szare, brudne
        miasto i w dodatku ze skomplikowanym układem komunikacyjnym. I jeszcze, że leży
        obok Torunia. Wiele osób dziwi się też, że Bydgoszcz jest większa od Torunia.
    • hubar Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? 19.07.01, 14:52
      Szczerze mówiąc to Bydgoszcz kojarzy mi się narazie tylko z jednym: byłem na
      meczu ze Szkocją w Bydgoszczy. Było lepiej niż dobrze, a starówka bardzo ładna.
      Aha jeszcze jedno nie lubicie Torunia jak my Stolnicy.

pozdrowy z Łodzi
    • Gość: pepe Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 213.25.90.* 19.07.01, 15:00
      Bydgoszcz kojarzy mi się rzeczywiście głównie z żużlem. No i od niedawna z
      bardzo dynamicznym forum GW. A co do wielkości, to (również rzeczywiście) byłem
      do niedawna (tzn. do momentu, kiedy wszedłem na to forum) przekonany, że nie
      jesteście więksi od Torunia. Ile u was właściwie jest ludu, co?
      Pozdr. z Łodzi
      • Gość: Yanko Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.01, 15:04
        Prawie 400 tysiecy. Jakos tak 394 000 lub cos kolo tego. Pozdrawiam Łódź i
        piekne Rogi.
      • Gość: kicikoci Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 10.10.70.* 19.07.01, 15:09
        Drogi Pepe:
        ostatnie dane jakie mam pochodza z 1999:
        Bydgoszcz - 386,3 tys. mieszkancow
        Torun - 206,1 tys. mieszkancow.

Jak widac bydgoskie stwierdzenia, ze proporcje sa miedzy nami �400 tys. do 200 tys.� to przesada. Ale
        nie taka duza.

Hubar! Mam Ci za zle, ze nie czytasz moich wywodow! :-)
        Na watku �Co trzeba zmienic w Bydgoszczy� wytlumaczylem Ci juz, ze to Torun nie lubi nas tak jak
        Lodz nie lubi Warszawy.
        A my mamy do Torunia taki stosunek jaki Warszawa do Łodzi. To kwestia rozmiarow, proporcji i
        poczucia zagrozenia u mniejszego.
        Pozdrawiam obu Honorowych Forumowiczow Bydgoskich z Lodzi
        • hubar Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? 19.07.01, 15:34
          Oj sobie grabisz! My ich a my ich. Szczerze nie wiem jaki macie stosunek do
          Torunia ale w Łodzi jest tak jak piszę, a stolnicy podobnie nas nie lubią
        • Gość: pepe Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 213.25.90.* 19.07.01, 20:27
          :0 Cztery stówki to naprawdę coś. Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. A propos,
          czytam wszystkie odpowiedzi, ale nie mogę spędzać całego dzionka na forum.
          Muszę podzielić się dniem z familią. Więcej cierpliwości!
          Pozdr. dla Ciebie i wszystkich sojuszników
    • Gość: polka Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 10.10.70.* 19.07.01, 15:23
      Na południu Bydgoszcz kojarzy się jako trochę zaniedbane poniemieckie miasteczko.
    • Gość: olek Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 64.124.150.* 19.07.01, 15:27
      Mi kojarzy się z Brdą i spływami kajakowymi. Sam na takim byłem, a pamiętam, że papież też coś o
      tym wspominał.
      • Gość: kicikoci Tak jest! Splyw! IP: 10.10.70.* 19.07.01, 15:36
        Aż się palnąłem w czoło! Miałem o tym napisać i przez sklerozę zapomniałem:
        Patrzcie jakim symbolem stały się wadowickie kremówki! Ludzie wzięli sprawę w swoje ręce i
        wszyscy cukiernicy robią tam teraz �papieskie� kremówki, a turyści - jak to turyści -cieszą się z nich jak
        dzieci.
        A na to, żeby tak samo na fali papieskiego wspomnienia, które słyszała cała Polska, wypromować
        nasze rzeki i lasy w Bydgoszczy nikomu nie starczyło energii, zapału a może nawet nikt nie miał
        takiego pomysłu.
        Straszna strata.
        • Gość: lala Re: Tak jest! Splyw! IP: 216.104.228.* 19.07.01, 15:52
          Spływamy z Bydgoszczy?
          • Gość: coma Re: Tak jest! Splyw! IP: 216.104.228.* 19.07.01, 16:12
            Potwierdzam, że Bydgoszcz w Polsce słynie z Mózgu. Co tylko przyjadą do mnie znajomi z innych miast, muszę
            ich prowadzić na Gdańską. Sam wolę inne miejsca, ale oni chcą iść tylko tam.
            • Gość: byd Re: Tak jest! Splyw! IP: 10.16.0.* / 217.96.43.* 19.07.01, 16:21
              Jak to sie dzieje ,ze Torun jest bardziej znany w Polsce niz nasze miasto
              Bydgoszcz. Przeciez my tutaj mamy wszystko ,a zapyzialy Torun nie ma nic.
              Odpowiedzcie mi, prosze.
    • Gość: Dubler Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.07.01, 16:20
      Bydgoszcz i bydgoszczanie słyna w Polsce z chamstwa.
      Pozdrowienia w Wa-wy
      • Gość: kicikoci Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 10.10.70.* 19.07.01, 16:24
        Dublerze! (adres: *.torun.sdi.tpnet.pl)
        Pozdrawiasz z Warszawy, wiec Torun juz przylaczono do Stolicy? :-))
        Jako czesc gminy Wola czy Bemowo? :-)))))

SERDECZNIE i nadzwyczaj uprzejmie dziekujemy Ci za przysporzenie nam kolejnego posta na
        naszym liczniczku.
        Wpadaj czesciej, Malutki! Pa, pa!
        • Gość: jola Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 10.10.70.* 19.07.01, 16:43
          Dubler ma kłopoty z własną tożsamością, więc można mu wybaczyć zamiar ubliżenia Bydgoszczy i
          bydgoszczanom.
        • Gość: benek Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 10.10.65.* 19.07.01, 16:43
          Może zabrzmi niepatriotycznie, ale czy w ogóle Bydgoszcz z czegoś słynie? Fakt, kiedyś był Romet. Ten Gollob -
          tylko w wymiarze sportowym. W tym wątku znalazłoby się jeszcze pewnie kilka sław, np. Boniek jest z
          Bydgoszczy, ale kto o tym pamięta. Podobna sala koncertowa naszej Filharmonii Pomorskiej ma jedną z
          najlepszych akustyk w Europie, a bazylika swego czasu też była w czołówce wielkich kościołów. Ale to już
          chyba przeszłość. Bydgoszcz słynie chyba jeszcze z najdłużej budowanej opery i najgorszego w Polsce układu
          komunikacyjnego, ale o tym już ktoś wspomniał.
          • hubar Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? 19.07.01, 16:52
            Mogę Cię zapewnić że ponad połowa łodziaków wie że Boniek jest z Bydgoszczy.
            Kariere zrobił w Widzewie, a my o nim pamiętamy.
            • Gość: Chewie Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 216.104.228.* 19.07.01, 17:11
              Niestety z Polsce slyniemy przede wszystkim z... plagiatow. A to ”dzieki” panu
              Nowakowi i jemu podobnym...
              • Gość: benek Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 216.104.228.* 19.07.01, 17:22
                Gość portalu: Chewie napisał(a):

> Niestety z Polsce slyniemy przede wszystkim z... plagiatow. A to �dzieki&
                > #8221; panu
                > Nowakowi i jemu podobnym...

Wyczuwam, że chodzi o Nowaka z WSP. Przepraszam AB. Ale był jeszcze pan Nowak, co to powołał SSA Zawisza.
                Czy był to plagiat? Takiego syfu nie da się powtórzyć i z tego też (niestety) Bydgoszcz słynie.
    • Gość: lores Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 216.104.228.* 19.07.01, 18:10
      Na Podhalu mówią, że to miasto opanowane przez komunistów. A mieszkańcom szczerze
      współczują.
    • Gość: Macias My slyniemy z ....... dresow ------must read IP: 213.77.40.* 19.07.01, 19:23
      Wedlug mnie romiary Bydgoszczy nie sa zauwazalne niektorzy sadza ze mamy tylko
      ok 100 tys mieszkancow .
      W bydzi duzo jest dresow , znak Bydgoszczy .
      Wedlug mnie powinnismy rozreklamowac siec imforatyczna , liczne kawairenki i
      cos dla duszy , puby , ktorych jest dosyc sporo .
      Moi znajomi kojarza Bydgoszcz z krzyzakami - prusakami.
      Pozdowienia dla maniakow ,hackerow , phreakerow Przesyla MACIAS
      • Gość: Chewie z przelicznika portale/mieszkacy IP: 64.124.150.* 19.07.01, 19:43
        Mozemy sie tez chwalic liczba ”portali”, jak szumnie nazywa sie kazdy serwis
        miejski. Policzmy:

1. www.bydgoszcz.pl - oficjalny
        2. www.info.bydgoszcz.pl
        3. www.bydgoszcz.com - lipa
        4. www.bydgo.pl - kaszana
        5. www.ibydgoszcz.pl
        6. www.bydgoszcz.naszemiasto.pl
        7. www.twojabydgoszcz.pl - pjur flesz
        8. www.bydzia.pl - ”antyportal”
        9. www.wb.kip.pl
        10. www.powiat.bydgoski.pl

a jak doliczyc strony gazet, gdzie mamy newsy i informatory regionalne:

11. www.pomorska.pl
        12. www.gazeta.pl/bydgoszcz

to wychodzi ”portal” na okolo 32 tys mieszkancow
        ciekawe jak wypadaja inne miasta?

• Gość: Krzyżak Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.07.01, 19:52
      Do kicikoci
      Chyba zrobiło Ci sie odrobinę głupio po przeczytaniu lores i benka.
      Pozdrawiam z Torunia.
      • Gość: kicikoci Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 10.10.70.* 19.07.01, 20:23
        Biedny Krzyżaku - tobie sie zawsze robi glupio jak ktos z Twoich szczerz mowi co jest w Toruniu nie OK?
        Prawda jest jaka jest. Trza ją brać z pełnym dobrodziejstwem inwentarza.
        Moze i Toruń ruszy dynamicznie ku przyszłości, gdy w swojej wiekszości torunianie przeczują że:
        - kto zamyka sie na zdrowa krytyke nigdy nie dowie sie jakie bledy krepuja mu ruchy
        - kto zyje wspomnieniem dawnej chwaly, nie zauwazy jak palme pierwszenstwa zgarna inni.

Nie cieszy mnie opinia �czerwonego miasta�. Tak jak nie wierze, ze opinia �miasta rydzykowatego� moze
        szczerze cieszyc Ciebie.
        Numery Nowaka? Syf do potęgi. Ujawnienie afery to dobry punkt wyjscia do oczyszczenia srodowiska.

To lepszy punkt widzenia niz spiewanie piesni pochwalnych pod wlasnym adresem - z zamknietymi oczami, zeby
        tylko niedoróbek wokół siebie nie widzieć.
        I tyle

P.S.
        Pozwol sobie powiedzieć, że jeśli bierze Cie chętka, by wysłać (nam lub komukolwiek innemu) jakąś zjadliwą
        wypowiedź, to opatrywanie jej słówkiem �pozdrawiam� nie jest objawem dobrego wychowania, niestety.
        Raczej czyms w rodzaju szczeniackiej zgrywy.
    • Gość: uni Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 10.10.70.* 20.07.01, 13:02
      Bydgoszcz to: Brda, Boniek, Gollob, baza wypadowa w Bory Tucholskie
      • Gość: Loki Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: *.echostar.pl 20.07.01, 13:24
        Dla mnie Bydgoszcz to : Gollob,Fordon,Bartodzieje,mimo wszystko ciągle
        Romet,miasto 2x większe od Torunia o podłużnym kształcie do którego jest blisko
        (jestem z POZ),ale jednak daleko-nieciekawa komunikacja,"Mózg",spichrze na
        Brdą,Zawisza,Chemik i Polonia
    • Gość: Ochman Re: Z CZEGO SLYNIE BYDGOSZCZ W EUROPIE? IP: 194.203.162.* 20.07.01, 13:17
      Dla moich znajomych Bydgoszcz to miasto z nazwa absolutnie nie do
      wymowienia :-)))))
      • Gość: Loki Re: Z CZEGO SLYNIE BYDGOSZCZ W EUROPIE? IP: *.echostar.pl 20.07.01, 13:26
        aha jeszce piwo "Kujawiak" i radio "POMOŻE"przez "ż" czyż nie?
        • Gość: bydgol Re: Z CZEGO SLYNIE BYDGOSZCZ W EUROPIE? IP: 10.10.65.* 20.07.01, 13:52
          Dla niektórych Bydgoszcz, to także największa wieś na B.
          • Gość: 330... Re: Z CZEGO SLYNIE BYDGOSZCZ W EUROPIE? IP: 10.10.65.* 20.07.01, 16:29
            Ale Bydgoszcz to także ponad 3300 postów w tej chwili, co daje szóste miejsce w kraju, stratę 39 postów do
            piątego na tej zacnej liście Szczecina i przewagę zaledwie 9 nad Katowicami, które robią lipę.

Coż za pasjonujące zajęcie na wakacyjne popołudnie. Pzdr 4every1

• Gość: giess jak zaś chodzi o tak zwaną kulturę: IP: *.atr.bydgoszcz.pl 20.07.01, 16:35
      jak zaś chodzi o tak zwaną kulturę to myślę, że:

kiedyś Oikos + inne expozycje kontrowersyjnej Pani Dyrektor
      na pewno Festiwal Operowy - wydrzenie
      na pewno profil postawa - klub MOZG

.. pewnie troszkę Filcharmonia, ale od czasu jak Bartoka zastąpiły walce
      Straussa i takie tam przygrywajki (The Best Of Bach), a po ulicy jeździ auto co
      tubą hałas robi i i do FP nagania to już raczej mniej
      Choć Festiwal wrześniowy cudowny .......

• Gość: ech Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 192.168.117.* / *.tzmo.com.pl 21.07.01, 11:44
      z konfliktu z Toruniem, sprawy która nota bene bardzo leży na sercu?wątrobie
      Torunianom. Tak serio to miasto kojarzy sie jednym z żużlem, innym z korkami
      gdy jechali na wakacje,innym z Operą. A jeszcze innym z pobytem w wojsku!!!
      Dobrze , że nasze miasto nie kojarzy się tak jak Palermo czy Neapol.
      • Gość: pluto Re: Z CZEGO SŁYNIE BYDGOSZCZ W POLSCE? IP: 10.40.197.* 21.07.01, 14:52
        Bydgoszcz ma kilku znakomitych filozofów. Myślę tu o Ryszardzie Puciato,
        Andrzeju Kmieciku i Ireneuszu Zimińskim.
        • Gość: ehem Wielki balon IP: 10.10.70.* 22.07.01, 18:11
          Co za lipa - z kazdym nowym kontaktem z jakims �cudzoziemcem� dowiaduje sie, ze to wszystko co
          nam w szkole pokazuja i uswiadamiaja jako symbol Bydgoszczy - w reszcie Polski nie jest zupelnie
          znane.
          �Wenecja Bydgoska�? - spytajcie kogokolwiek - zrobi wielkie oczy, bo niby co ma Bydgoszcz do
          Wenecji.
          O Kanale Bydgoskim paru slyszalo. Kojarzy im sie glownie z przeladunkiem, transportem wegla czy
          czymkolwiek innym nudnym.
          Najwikeszy (ale i najzdrowszy) szok przezylem jak poznalem zone mojego przyjaciela - importowana z
          Mazowsza. Dziewczyna, skadinad madra i wyksztalcona byla pewna, ze Bydgoszczy II wojna prawie
          nie dotknela. No bo domy na miejscu, powstania nie bylo... Pytam ja: �no jak to - a Krwawa
          Niedziela?�. Szeroko otwarte oczy. Ja mowie: �no przeciez w szkole o tym ucza - niemiecka
          prowokacja, potem nasi sie bronia, wchodza Niemcy i dwa miesiace rozwalaja Polakow na placach
          miasta...� a ona nic. Naprawde o tym sie nie mowi w szkolach w innych czesciach Polski. Kazde
          miasto mialo swoje ofiary i tylko o nich sie duzo mowi. Bydgoszcz to biala plama w wyobrazni
          Polakow.
          Zmienmy topic watku na: �Jak nauczyc Polakow czym jest Bydgoszcz?�

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka