intervention 16.11.07, 16:36 Nie cierpie przemądrzałych burasów w ich wypasionych samochodach. Ciekawe co mówiłby ten facet gdyby potrocono kogoś z jego bliskich lub znajomych :/// Załamka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radca Re: Dziecko zginęło, bo auto jechało za szybko 16.11.07, 19:16 to - co obronca mowi....to juz samo to swiadczy,ze kierowca jest winien i swiadczy o tym,ze klamie radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca dlaczego utajniono ten proces ? 16.11.07, 19:22 Asesor Karol Przybysz nie zgodzil sie na jawnosc procesu... dlaczego ? Coz takiego przemawialo za tym,aby to utajnic przed Opinia Publiczna ? Jaki byl w tym cel ? " sami - sobie " ?.... czy to nie daje do myslenia ? Ciekawe jakie uzasadnienie padnie ze strony przewodniczacego skladu sedziowskiego ? radca Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 absurd 16.11.07, 20:48 intervention napisał: > Nie cierpie przemądrzałych burasów w ich wypasionych samochodach. > Ciekawe co mówiłby ten facet gdyby potrocono kogoś z jego bliskich > lub znajomych :/// Załamka szantaż polega na ukrywaniu faktów celem wyłudzenia korzyści od winowajcy . nie słyszałem , by szantażysta miał tupet dorabiać fabułę celem wyłudzenia pieniędzy . statystycznie rzecz biorąc , z dużym prawdopodobieństwem można przypuszczać , że kierowca który mówi , że jechał po bydgoskich ulicach z dozwoloną prędkością 50 km / godzinę , kłamie . jak kierowca zbliża swoją prędkość do dozwolonej , inni zaczynają na niego trąbić i na migi pokazywać niemiłe gesty , co bardzo zniechęca do jazdy dozwoloną prędkością . o ile pamiętam , chłopak został potrącony na przejściu dla pieszych . zatem w każdym obywatelskim kraju nie było by żadnej dyskusji - kierowca jest winien , nawet jak mu pieszy skoczy pod samochód . uzytkownik samochodu powinien sobie zdawać sprawę z ewentualnego zagrożenia , jakie stanowi dla innych i zachowania bezpieczeństwa szczególnie przy przejściu dla pieszych . w momencie zderzenia nie powinien mieć nawet 50 k/h , bo była to prędkość dozwolona , a skoro był w trakcie wyhamowywania , ta prędkość powinna być znacznie mniejsza . Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 chyba istotny szczegół 16.11.07, 21:02 intervention napisał: > Nie cierpie przemądrzałych burasów w ich wypasionych samochodach. > Ciekawe co mówiłby ten facet gdyby potrocono kogoś z jego bliskich > lub znajomych :/// Załamka o ile mi wiadomo podczas inspekcji nie znaleziono buta chłopca . czy but ten leżał koło torów tramwajowych daleko od miejsca wypadku . jeżeli chłopiec wtargnął na ulicę z chodnika i tak daleko odrzuciło but , że go nie znaleziono podczas inspekcji , to niemożliwym jest , żeby kierowca jechał 50 km / h . Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 solidaryzuję się z poszkodowanymi rodzicami 16.11.07, 21:31 moje dzieci i żona też znalazły się pod kołami samochodu na przejściu dla pieszych na zielonym świetle - kierowca dostał 200 zł mandatu , a żony nie wpuszczono na salę rozpraw . dlatego wierzę w relację rodziców zabitego na jezdni chłopca , bo sam doznałem szoku traktowania poszkodowanego i gdy "przykładnie ukarano" winnego - z "przykladnego karania" takich kierowców , mamy to , co się zdarza na polskich drogach . gołym okiem widać , że kierowcy nie ustępują pierwszeństwa na przejściach dla pieszych - nie jak w innych krajach . w Europie ustępują pierwszeństwa nawet poza pasami i zwalniają , gdy pieszy zbliży się do krawężnika . wierzę w ponizszą relację rodziców , bo sam doświadczyłem funkcjonowania naszego wymiaru sprawiedliwości w podobnych sprawach . www.express.bydgoski.pl/look/article.tpl?IdPublication=2&NrIssue=737&NrSection=1&NrArticle=81667&IdTag=18 mam nadzieję , że skończy się w końcu ten koszmar darowania win , bo jak mawiają w takich sprawach w naszym patologicznym kraju - "i tak nic poszkodowanemu nie przywróci życia" . fakt , nie przywróci , ale odpowiednia kara spowoduje , że inni będą bardziej uważali na bezpieczeństwo pieszych . Odpowiedz Link Zgłoś
patriota_lokalny Obrońca kierowcy się przyznał 16.11.07, 21:47 "Grzegorz Hawryłkiewicz, obrońca Michała G. zapewnia, że jego klient jest niewinny. - Ta kobieta ma swój interes, by tak mówić - tłumaczy. - Szantażowała mojego klienta. Chciała pieniędzy za utrzymanie informacji w tajemnicy. Nie dostała ich, więc teraz się mści." Albo ja nie rozumiem po polsku, albo on powiedział, że mówienie prawdy przez świadka jest mszczeniem się? Swoją drogą Oliwia K. powinna zostać ukarana za składanie fałszywych zeznań. Podobnie jak prokuratura powinna przyjrzeć się biegłym z Torunia, którzy w bardzo dziwny sposób wydali opinię zgodną z oczekiwaniem oskarżonego i jak wskazują teraz media - najprawdopodobniej nieprawdziwą. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: Dziecko zginęło, bo auto jechało za szybko 16.11.07, 23:31 Dzicko zginęło kiedy były pasy, teraz natomiast idiotyczni piesi przechodzą w tym samym miejsu, kiedy przejścia nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
tycia7 Dziecko zginęło, bo auto jechało za szybko 17.11.07, 12:42 Mój tata zginął w podobny sposób w kwietniu tego roku.Jechał rowerem i uderzył w niego samochód.Rower miał dobrze oświetlony i był widoczny,a jednak doszło do tragedii.Po paru miesiącach prokuratura rejonowa umorzyła śledztwo twierdząc, że to mój tata był winny a biegli sądowi uznali że kierowca jechał z prędkością 50 km/h i nie ma winy.To wszystko to absurd ponieważ to było poza terenem zabudowanym gdzie kierowcy jedżą szybko a poza tym kierowca samochodu zaspał do pracy odległej o 60 km od domu i się spieszył.Niestety sąd odrzucił nasze zażalenie podtrzymując postanowienie prokuratury o umorzeniu śledztwa i winy naszego taty.Było to rano i nie mamy żadnych świadków a bez nich sprawa z powództwa cywilnego jest do przegrania.Mam nadzieję że przy pomocy naszego polskiego wymiaru sprawiedliwosci rodzice tego chłopca udowodnią, że winę za śmierć ich syna ponosi kierowca.Nie chodzi mi o jakąś zemstę ale nie moze być tak że faktyczni sprawcy wypadków pozostają bezkarni. Odpowiedz Link Zgłoś
radca jak policja i prokuratura "zamyka" sprawe......... 17.11.07, 16:29 moze podam autentyczny przyklad ( ku uwadze i przestrodze innym - by nie wierzyli i ufali slepo w ludzi - ktorzy maja stac na strazy praworzadnosci i sprawiedliwosci ).....przyklad ze Strzyzawy - dobitnie pokazuje jak dzialaja takie " sluzby " ( a moze tylko co nieliczni sie tam znajdujacy ? ) - na szkode ofiar i pokrzywdzonych - pomagajac sprawcom tragedii i przestepstw..... czym dzialaja tez wyraznie i dobitnie przeciwko i na szkode Wymiaru Sprawiedliwosci. Gdy sie okazalo,ze lekarz - ktory przybyl do wypadku byl pijany i nieudzielajac pomocy odjechal z miejsca wypadku - kierownik sekcji dochodzeniowej KWP-WRD Wlodzimierz Dolicher powiedzial: " ale bedzie zadyma , tylko geby na klodke ". Bylo to pierwsze zetkniecie sie ze sprawiedliwoscia i pewnych " sluzb " Nastepnie podano do bydgoskich Mediow informacje,z7e : " kierowca spowodowal wypadek i zginal na miejscu wypadku " ( co sie okazalo klamstwem - nie byl kierowca i to nie zmarly spowodowal wypadek ) Nastepnie prokurator Maciej Sikorski z Prokuratury Rejonowej zlecil przeprowadzenie sekcji wraz z dziwnymi dodatkami - dla kierowcy i sprawcy wypadku. Karta Zgonu wystawiona przez Zaklad Medycyny Sadowej w Bydgoszczy wystawiona dzien przed Sekcja Zwlok ( sa dokumenty ktore okreslaja dzien sekcji zwlok na 4.11.1997 r) czyli w dniu 3.11.1997 r gdzie widnieje tekst : " przyczyny zgonu - uraz czaszkowo-mozgowy .Stwierdzil lekarz w wyniku sekcji zwlok .... podpis dr Jolanta Przygonska " .. oczywiscie to byla rowniez absolutna nieprawda i klamstwo - bo nie bylo wtedy jeszcze sekcji zwlok ( dokument wystawiono dzien wczesniej.Nie bylo wtedy jeszcze wiadomo - kto byl kierowca pojazdu.. ale napisano Dawid Kaniecki-kierowca pojazdu.w tym,ze nie byl kierowca,lecz pasazerem Rowniez sekcje przeprowadzala dopiero nastepnego dnia... ale ten sam- ktory wystawial Opinie dla Mateusza ... czyli nie kto inny, a..... dr Przemyslaw Sopel zatrudniony w Szpitalu MSWiA - czyli dawnym Szpitalu MO ( niby wykonywal sekcje Dawida jako " stazysta i w ramach stazu ".........a pomagal mu w tej " sekcji " Dawida Kanieckiego - elektromonter Mariusz Nowak .... zatrudniony jako Prosektor. To oni wlasnie tak " zmontowali " ta cala " sekcje " i odpowiednio to " wyrezyserowali " Ciekawostka jest rowiez to,ze owy Prosektor - elektromonter z zawodu, " pomagajacy " dr Przemyslawowi Soplowi przeprowadzac sekcje zwlok Dawida Kanieckiego - udal sie natychmiast jak bylo to mozliwe do Prosektorium ( a byl to dzien wolny od pracy i bylo to swieto Wszystkich Swietych ) aby jak sie to wyrazil " posprzatac przy zwlokach "..... i tam juz " mail do czynieniaze zwlokami Dawida Kanieckiego - przy ktorym pozniej " manipulowali " To co pisze - jest absolutna prawda Nastepnie jeszcze sam prokurator wojskowy pplk Jan Borowy powiedzial w rozmowi - by umocnic przekonanie,ze : " ale pana syn musial szybko jechac .....itd.itd." Ale Prawda okazala sie inna..... i tylko dzieki opatrznosci, wytrawalosci i Opinii Bieglych spoza Bydgoszczy.... gdzie byli uwiklani w struktury bydgoskie...... napisano i jednoznacznie stwierdzono,ze " prowadzacym pojazd byl Dariusz Klos " ... i to on okazal sie sprawca wypadku .... gdzie smierc poniosl Dawid Kaniecki ..... nie udalo sie oklamac,oszukac i zatuszowac Prawdy ..... Dawid Kaniecki stal sie ofiara wypadku i nieudzielenia pomocy przez anestezjologa kapitana Dariusza Zmyja - znajdujacego sie w stanie glebokiego upojenia alkoholowego w pogotowiu ratunkowym. radca ps. niech ta tragiczna historia pozwoli Wam sie przekonac,jak bardzo i daleko potrafia sie posuwac " ludzie " ( oni nie zasluguja czlowieka ) by z ofiary - czyc winnego i sprawce Odpowiedz Link Zgłoś
radca prokurator Maciej Sikorski zlecil sekcje -ale..... 17.11.07, 16:49 wcale sie na nia nie udal.... zato przybyl inny prokurator - ale wojskowy... mjt Tomasz Glowski .... i to on mial ta sekcje " przypilnowac ". Przypilnowac - bo byla to skandaliczna i bulwesrujaca sprawa.Tym - jak sie tlumaczyla Prokuratura Rejonowa " sprawa Strzyzawy zajmuje sie wojsko " .... wiec jak tylko mozna bylo " umywala od tego rece ". Wygladalo to tak - jak na amerykanskim filmie , gdzie odpowiednie struktury wkroczyly do akcji.... i to nawet dosc brutalnie - bez wszelkich skrupulow . Prokurator wojskowy major Tomasz Glowski mial " przypilnowac " ta sekcje zwlok i to sekcja zwlok miala miec decydujacy wplyw na dalsza " kariere " kapitama wojska polskiego Dariusza Zmyja - ktorego ojciec w stopniu pulkownika pochodzil ze struktur Pomorskiego Okregu Wojskowego .... a starszy brat jako major wojska polskiego pelnil wysoka funkcje w Wojskowej Komendzie Uzupelnien w Bydgoszczy. Juz przed sekcja zwlok pojawila sie tez ( i niby tylko czekala pod drzwiami ) sama kierownik stacji pogotowia ratunkowego - dr Hanna Sliwinska..... gdy prokurator mjr Tomasz Glowski opuszczal sale sekcyjna - gdzie jeszcze dokonywano czynnosci przy zwokach Dawida - dr Hanna Sliwinska dociekala - " jaki byl wynik sekcji i jak to okreslono " ? ... niby to czynila tylko " zawodowo " - przybywajac ,az ze starego Fordonu i z tak wielkim zaangazowaniem a opuscil sale sekcji zwlok prokurator mjr Tomasz Glowski - bo jak sam wyjansial : " ja sie na sekcji zwlok nie znam - wiec tylko slyszalem jak krzyczano,ze :" tutaj to musiala smierc nastapic bardzo szybko "...... wiec zaraz po tym opuscilem ta sale . Po wyjsciu za drzwiami zostalem zatrzymany przez pewna pania - to byla...." no wlasnie - Drodzy czytajacy..... jak i co sie dzieje za kulisami i jakich dokonuje sie " zabiegow " by....... radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca "mielismy ogromne naciski-gdzie jest krew Zmyja ? 17.11.07, 16:54 ...mowilismy,ze zostala przekazana do Gdanska, ale mysmy ja dali do zbadania w Bydgoszczy" ..... takie informacje uzyskalem od szefostwa Zandarmerii Wojskowej w Bydgoszczy. " mielismy ogromne naciski..." - niech te slowa dadza jasny i wyrazny obraz i uzmyslowia - jak i co sie dzieje za kulisami prowadzonych postepowan i spraw. Jak mozna zmanipulowac dochodzenia,postepowania, dochodzenia oraz nawet same procesy radca Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: prokurator Maciej Sikorski?? 17.11.07, 20:58 Jeżeli chodzi o prokuraturę Bydgoszcz-Północ to nie pracuje tam zaden prokurator Maciej Sikorski tylko Tomasz Sikorski i teraz jest na rejonie Sródmiescie. Więc troche sie mijasz z prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: prokurator Maciej Sikorski?? 17.11.07, 21:35 campenile napisał: > Jeżeli chodzi o prokuraturę Bydgoszcz-Północ to nie pracuje tam > zaden prokurator Maciej Sikorski tylko Tomasz Sikorski i teraz > jest na rejonie Sródmiescie. Więc troche sie mijasz z prawdą. - byl to prokurator Maciej Sikorski w Prokuraturze Rejonowej na ul. Bernardynskiej .... bylo to w roku 1997 od 1 listopada kto jest teraz i czy jest inny prokurator Sikorski - czy to pod imieniem Tomasz ? .... tego nie wiem ale wtedy byl to Maciej Sikorski radca ps. wielu z tych ktorzy " prowadzili " i " pilnowali " sprawe Strzyzawy - awansowalo na lepsze stanowiska lub otrzymalo odznaczenia.... czesc z osob zamieszanych w ta sprawe uzyskalo korzysci...... ps. czesc z tych ( dziennikarzy ktorzy informowali o tych przestepstwach ) byli " eliminowani i przesladowani " Odpowiedz Link Zgłoś
radca szefem tej Prokuratury byl prokurator Bitner 17.11.07, 21:46 rowniez " pilnowal " i " otoczyl parasolem ochronnym " zaloge erki z pijanym kierownikiem zespolu reanimacyjnego - w tejze prokuraturze - prokurator Bogacz " odmowa wszczecia postepowania " - prokurator nie " widzial " ,ze popelnione zostalo przestepstwo ..... czy nie chcial widziec ? czy moze z gory ktos tego jemu zakazal ? Przestepstwo bylo dokonane .... i to zagrozone kara do 5 lat pozbawienia wolnosci ... lecz prokurator Bogacz nie " raczyl " tego dostrzec ..... czy tak mozna liczyc na Funkcjonariuszy i " strozow prawa " ? tak ma wygladac ? i tak -jak widac wyglada " Droga do Sprawiedliwosci " ..... Prokurator chroni sprawcow przestepstwa - lecz atakuje i obrzuca atakami osoby pokrzywdzone w wyniku przestepstwa ? pytanie : czy takie osoby awansowaly ? radca ps. i ja - poprzez silna wole i " wytrwalosc " - ktorej tak bardzo zyczylo mi szefostwo Zandarmerii Wojskowej .... udowodnilem,ze prokurator Bogacz nieslusznie dokonal " Odmowy wszczecia postepowania "..... az skakal ze zlosci na korytarzu,ze przeszkodzilem jemu w tej " machinacji " Odpowiedz Link Zgłoś
radca byl tez prokurator Szpala 17.11.07, 21:57 ktory rowniez czynil wszystko,aby utrudnic droge do Sprawiedliwosci. Nawet sobie z tej sprawy kpil i wymienial jego nazwisko - sam zastepca Komendanta KRP-Fordon Andrzej Krajewski. ...przekazywali sobie informacje telefonicznie i wspoldzialali aby zbyt wiele faktow nie ujzalo swiatla dziennego. Zastepca komendanta KRP-Fordon Andrzej Krajewski mial osobisty w tym interes..... by pilnowac sprawy Strzyzawy. Jak powiedzial prokurator pplk Borowy ( pod wplywem wzburzenia - wyciagajac z szafy wynik badania krwi pielegniarza Leszka Siuzdaka) " niech pan tak nie wierzy w tego Krajewskiego - pan zobaczy co on zrobil " !!! ... a stawka byla bardzo wielka dla stacji pogotowia Fordon ... gdzie wszystkim wtedy sterowala dyspozytorka Grazyna Gromadzinska. ..co laczy Andrzeja Krajewskiego z dyspozytorka Grazyna Gromadzinska? ... no wlasnie.... ja wiem i on wie doskonale radca Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: szefem tej Prokuratury byl prokurator Bitner 17.11.07, 22:03 Bitnera juz dawno nie ma. Prokuratury na Bernardyńskiej też nie. Teraz szefami prokuratury Północ są Kaczmarek i Bebyn. Co do tego Sikorskiego to jezeli to taki gruby łysawy facet to może zmienił imie kto go tam wie :) Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: szefem tej Prokuratury byl prokurator Bitner 17.11.07, 22:08 campenile napisał: > Bitnera juz dawno nie ma. - tak , zgadza sie - nie ma > Prokuratury na Bernardyńskiej też nie. - wiem... dlatego podalem date i tamten adres > Teraz szefami prokuratury Północ są Kaczmarek i Bebyn. - tak > Co do tego Sikorskiego to jezeli to taki gruby łysawy facet to > może zmienił imie kto go tam wie :) - nie,nie - tamten byl mlody i z wlosami ...okolo 30 lat radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: najlepiej wine przypisac zmarlemu...adwokaci 18.11.07, 18:11 juz sie o to postaraja.... w przypadku Zmyja - wlaczyl sie nawet osobiscie w machlojstwa i zacieranie sladow sam - byly Prezes Garnizonowego Sadu Wojskowego - pulkownik Korycki ....niestety opatrznosc przeszkodzila jemu w tych niecnych zamiarach radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: najlepiej wine przypisac zmarlemu...adwokaci 19.11.07, 19:53 podobno zle oceniam zamieszanych w pomaganie sprawcom przestepstwa ze Strzyzawy.... to dlaczego ci niby " tak zle oceniani " nie bronia sie przed ich niby " dobrym imieniem " ? bo ja ,to co opisuje - to jest prawda i to mialo miejsce z udzialem tych wlasnie osob..... i czy ich wspolpraca i pomaganie sprawcom przestepstwa - moze swiadczyc o ich niby " dobrym imieniu " ? radca Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Dziecko zginęło, bo auto jechało za szybko 19.11.07, 21:19 ok. Nie chce nikogo bronić. Pewnie gościu jechał za szybko, bo tam nikt poniżej 7o nie schodzi. Ale jeśli prowadzicie auta to wiecie, że nawet przy 50, gdy ktoś wbiegnie na ulice nie ma szans. No i co, że na pasach. To jeszcze nie upoważnia do włażenia na jezdnię nagle. Często zatrzymuję się i przepuszczam , ale tylko wtedy gdy w lusterku nie widzę rozpędzonego audi100 rocznik 1980 z zadartym dziobem i gnającego na oslep byle szybko a wnim rozbawionych gó..arzy z komóra przy uchu. To oczywiście przenośnia. Nie mam zamiaru dać sobie zrobić kuku. A gdy już stanę to szlak mnie trafia jak nastoletnie niunie wtedy spacereczkiem tup tup tup na drugą stronę. Kurcze pieszych też obowiązuje kodeks gdy są na jezdni. Na druga stronę przechodzi się zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Dziecko zginęło, bo auto jechało za szybko 19.11.07, 21:47 Mufon-200.....masz tez wiele racji,ale przeciez tutaj nie przesadzajmy o tym - kto juz jest winien....ja rowniez nie chce byc tutaj postrzegany,ze " juz daje wine kierowcy " ..wiesz o co tutaj chodzi ? - takie przynjamniej odnosze wrazenie i tak to odbieram : chodzi o to,ze zbyt szybko pewne sluzby " zamykaja sprawe ze wzgledu na smierc sprawcy ".Tak jest najlatwiej i najwygodniej. Ktos moze powiedziec,ze ja -jako forumowy " radca " ( a prywatnie wiadomo kto jestem ) odrazu nie wierze w to co okresli policja lub prokuratura....otoz nie - chociaz moge miec watpliwosci i to w pelni uzasadnione i wynikajace z faktow - ktore mialy miejsce w samej Bydgoszczy.... sprawa Strzyzawy pokazala,az nazbyt wyraznie i w pelni udokumentownie ze byly osoby - ktore wspolpracowaly by zacierac slady przestepstwa i pomagac przestepcom w uniknieciu odpowiedzialnosci karnej. i to dzialo sie nie tylko w strukturach prokuratury, sadownictwie czy policji...ale i sluzbie zdrowia..... a wspolpraca odpbywala sie rowniez ze strony obroncow oskarzonych czyz nieraz juz dowiadywalismy sie,ze sami adwokaci - potrafili " ukladac " procey lub miec wplyw na to - czy bedzie wszczynane postepowanie radca Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Dziecko zginęło, bo auto jechało za szybko 20.11.07, 09:31 a to być może . Nie znam sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
lumatic1 Re: Dziecko zginęło, bo auto jechało za szybko 21.11.07, 11:10 czyli kara śmierci za nieprawidłowe przechodzenie przez jezdnię? Kto daje kierowcy prawo wymierzania kary? Jeżeli jesteś z Bydzi, to wiesz że to przejście jest widoczne z odległości ok. 80m i widoczność nie była niczym ograniczona. Dziecko zostało potrącone lewą stroną samochodu, więc było na środku jezdni. Przy wtargnięciu samochód powinien być uszkodzony z prawej strony ( przy jeździe prawym pasem). Czy, Twoim zdaniem, można mówić w tej sytuacji o wtargnięciu? Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Dziecko zginęło, bo auto jechało za szybko 21.11.07, 11:59 alez ja nie napisałem, że ten chłopiec przebigał. W sumie jednak tez miał oczy. Może nie on ale sam zobacz ile osób po prostu wchodzi na pasy i już a Ty kierowco masz stanąc w miejscu i jeszcze właczyć pole siłowe, żeby kaszalot za tobą nie wjechał Ci w kuper. To też punkt widzenia prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
lumatic1 Re: Dziecko zginęło, bo auto jechało za szybko 21.11.07, 12:26 różnica jest taka, że Ty masz pogięte blachy, które łatwo naprawisz, a pieszy albo jest kaleką albo jak w tym przypadku nie żyje. "W sumie jednak tez miał oczy." - sugerujesz, że pieszy na przejściu widząc zbliżający się samochód ma z niego spier..., bo Wielki Pan w BMW jedzie? chyba w PoRD jest to trochę inaczej ujęte. Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Dziecko zginęło, bo auto jechało za szybko 21.11.07, 15:58 nie zrozumiałeś mnie. Napisałem , że ma kierowca stanąc w miejscu co jest fizycznie niemożliwe. Jedziesz sobie te 50 czy 60 na godzinę jest mokro i nie ma mocnych żebyś zdążył się zatrzymać na czas. Pieszy przed wejściem na jezdnię bez względu na to czy na pasach czy nie powinien upewnić się że przejśc może. Absolutnie nie powinien wchodzić gdy samochody jadą i nie oznak że zwalniają by zgodnie z przepisami przepuścić pieszych. Własnie dlatego że człowiek nie blacha tak powinni się zachować. Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoski1 Re: Dziecko zginęło, bo auto jechało za szybko 10.12.07, 21:37 Wiec powiem tak: mamy ekspertyze ze gosciu jechal z odpowiednia szybkoscia, z drugiej pasazerke ktora mowi ze nie jechal z odpowiednia szybkoscia. Zdecyduje sad. Moje zdanie na ten temat jest takie, ze po pierwsze to jest tragedia, a z drugiej strony znam zycie i widze jak bydło jezdzi po ulicach. Słuchajcie, no kurcze, Powstancow Wielkopolskich, Fordonska. Chcesz przejsc? Poczekaj az wszyscy przejada! Moj apel jest taki. Chociaz pewnie tutaj nikt go nie uslyszy: robcie swiatel ile sie da, i zeby ludzie mogli spokojnie przechodzic przez ulice. Mam gdzieś to ze ktos do pracy jedzie fura. Miasto jest dla ludzi, a nie dla samochodow. Tak samo tiry, co mnie jako mieszkanca tego miasta obchodzi to ze tiry maja krocej przez miasto niz przez obwodnice? A teraz co sie dzieje w Bgd to coraz szersze ulice, budowy, supermarkety w centrum miasta (katastrofa, oprocz drukarni), miasto po ktorym przejechac samochodem sie nie da ani autobusem, ciagle korki, a zwykly czlowiek, ktory chce wrocic do domu ekologicznie, autobusem, tramwwajem jest nastawiony na to, ze jakis hormonalny eksperyment w zrobi z niego plame w drodze na przystanek. Odpowiedz Link Zgłoś
higan kiedy wreszcie kladki dla pieszych! 11.12.07, 04:04 dlaczego nikt(?) nie widzi problemu w szerszych kategoriach? W naszym dosc duzym miescie na lekarstwo jest BEZKOLIZYJNYCH przejsc dla pieszych, ktore zapewnialyby maksimum bezpieczenstwa pieszym, bezbronnym w konfrontacji z samochodem. Grzechem kolejnych ekip rzadzacych miastem jest zaniechanie tych rozwiazan komunikacyjnych- dlaczego wlasciciele Media Markt nie zostali zmuszeni do zbudowania takiej kladki. W najblizszym sasiedztwie miejsca tragedii, w poblizu Rzezni-Focus dworca PKS tez nikt nie pomyslal o przejsciu podziemnym.A konczy sie tam wlasnie przebudowa drogowa! Jak nazywal sie prezydent miasta , ktory zgodzil sie na budowe centrum handlowego na rondzie Grunwaldzkim bez przejsc podziemnych. Pojedyncze bezkolizyjne rozwiazania w Bydgoszczy albo sa zamurowane (skandal z podziemnym przejsciem na rondzie Kujawskim) albo organizacja ruchu pieszych nie wymusza korzystania z nich(tunel z peronow dworca PKP na ul Dworcowa). Ile jeszcze bedzie ofiar potracen by prezydenci i kierownicy Zarzadu Drog zrozumieli te proste fakty? Nie mozna tlumaczyc sie kosztami !Tu chodzi o bezpieczenstwo mieszkancow, ich dzieci. W koncu to z naszych podatkow sa oplacani ci ludzie. Stawianie kolejnych znakow ograniczajacych predkosc, nawet tzw wysepek azylowych czy slupow z atrapa(?) radaru nie powstrzyma wariata w aucie z przyciemnionymi szybami w piatkowy wieczor przed pedzeniem z predkoscia ...50 km /godz(jak oceni to specjalista biegly z innego miasta (tego w kierunku Wloclawka). Drodzy Panswto Pyskirowie , macie moralne prawo zadawac podobne pytania ludziom, posrednio odpowiedzialnym za Wasza tragedie. Maja Panstwo tez szczegolne moralne prawo naciskac na prezydenta by w koncu zadbal o mieszkancow Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś