-
dostałam 10 kg jabłek, co z nich zrobić, aby nie wyrzucić? (oprócz suszenia)
-
Mam tak przepis:
MAKOWIEC NA JABŁKACH
6 jajek, ¾ kostki margaryny, szklanka cukru, cukier waniliowy, 25 dkg maku, 4-5 jabłek, 6 łyżek kaszy manny, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, bakalie, 1,5 łyżki kakao
Mak sparzyć i zmielić 2 razy. Jabłka zatrzeć na jarzynówce. Margarynę utrzeć (mikserem) z cukrem i żółtkami. Gdy masa będzie dobrze utarta dodać mak, jabłka, kaszę, kakao, proszek, olejek i bakalie (grubo pokrojone). Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać wszystko...
-
Witam serdecznie!
Mam takie dość nietypowe pytanie. Zjadłem ostatnio jabłko z sadu moich znajomych. Kończąc jabłko zorientowałem się, że były w nim wyraźne ślady "tuneli" wydrążonych przez robaki. Jabłko bardzo dokładnie umyłem i wytarłem wcześniej, a nie zwróciłem uwagi podczas jedzenia, bo rozmawialiśmy w trakcie :P
Teraz moje pytanie - czy jest możliwość "złapania" jakiegoś pasożyta po zjedzeniu jabłka, które mogło być robaczywe? Z tego co mi wiadomo, robaki żyjące w jabłkach to nie są...
-
Dostałam mnóstwo jabłek, pyszne są, ale niestety to typowe jabłka "do jedzenia" - twarde, kruche i słodkie.
Obawiam się że nie przejemy takiej ilości. Czy jest jakiś sposób żeby ich nie wyrzucić tylko jakoś użyć?
Z góry dziękuję.
-
Cześć! Pisałaś o tej zupie w wątku o kaczce, możesz podać przepis? Dziś w knajpie jadłam zupę krem z selera, w której pływały surowe kawałki jabłek. Sama zupa była trochę mdła, ale z jabłkami pyszna. Czy Ty miksujesz selera razem z jabłkami? Coś jeszcze do tego dodajesz, czy tylko bulion? Mam ochotę zrobić taką zupę, tylko się zastanawiam, czy miksować jabłka, czy tylko wrzucić surowe?
-
z wysoką warstwą jabłek. Może głupie pytanie, ale... Gdy utrę i dam surowe to podczas pieczenia jakoś się kurczą i robi się cienka warstwa. Gdy podsmażyłam - zrobiły się rzadkie i wypływały podczas jedzenia. Macie jakieś patenty. Zawsze chciałam dorównać szarlotkom z cukierni - cienkie ciasto i grubo jabłek. Dowiedziałam sie jednak, że oni te szrlotki robią z gotowej masy jabłkowej w wiadrach. Nie wiadomo, co tam jest, że te jabłka tak sie trzymają.
-
Ostatnio w restauracji były świetnym dodatkiem do dania pyszne pieczone jabłka z dodatkiem żurwainy/borówki. Pomyslałam sobie - nic trudnego, skopiuję. Włożyłam do piekarnika dwa wielkie ligole, po jakimś czasie popękały, zaczął z nich wyciekać sok, który na blasze (piekłam na kratce, a pod spodem była blacha) zaczął zamieniać się w jakąś pianę (to wyłożyłam blachę alufolią). Były niezłe te jabłka, w części, w której się dopiekły, czyli jakieś 5 cm. od skórki, a niewyjściowe strasznie, popęka...
-
Mam wielką obfitość jabłek, owocują równocześnie trzy jabłonki. Zrobiłam już mnóstwo musu na szarlotkę, mam też wielki worek suszonych jabłek. Podpowiedzcie proszę, co dobrego mogę jeszcze z jabłek zrobić? Nie wiem, jaka to jest odmiana. Najpierw są twarde, winne i soczyste, a w miarę dojrzewania stają się słodsze i bardziej kruche.
-
mam mozliwośc zakupienia wiekszej ilości ktoryś z tych jabłek, tylko ktore wybrac na mus do słoików?
-
Zjadam dziennie co najmniej 1 kg jabłek czy to może być szkodliwe?
-
Witam,
tak się składa, że lubimy z rodziną kompoty (sam napój), jednak pozostałości w postaci np. jabłek, w dość ograniczonych ilościach - ile można wyjadać jablka ze słoika ;-)
Czy można je np. zmiksować i coś sensownego z nimi zrobić? Na razie wykorzystałam je na koktajl na bazie kefiru lub jogurtu naturalnego, z dodatkiem miodu i cynamonu - sprawdziły się :-)
Macie może jeszcze jakieś inne pomysły?
-
Wiem, że najlepsze do ciasta są jabłka kwaskowe typu antonówka lub
szara reneta. Jak sobie poradzić, przy braku dostępu do tych odmien,
żeby ciasto nie było zby słodkie? Mniej cukru do ciasta, sok z
cytryny do jabłek czy może jeszcze jakoś?
-
Witam. Czy ktoś wie jak się je robi. Są takie Kamisa z cynamonem ale
drogie to to strasznie. Może robicie sami w domu i macie sprawdzony
przepis.
-
Kiedyś jako dodatek do Wyborczej był cienki zeszyt z przepisami( w
2008 lu 2009 roku około lata) i tam byl fajny przepis na ciastka
drożdżowe z jablkiem - wykrawao się okrągłe szklanką na to kawalek
jabłka i złożyć - tak jak omlety.
ma może ktoś ten przepis?
-
Eh, zrobiłam dziś wieczorem jabłka z kruszonką, coś powalającego na jesienny
wieczorek:)) Kruszonka z mąki krupczatki( bardziej chrupiąca), dużo
cynamonu...poezja, polecam, naprawdę!!
-
"Przez żołądek do serca? Opowiada aktorka Małgorzata Potocka
''(...)Gdy miałam osiemnaście lat, pojechałam do Macedonii kręcić film. Od
razu śmiertelnie zakochałam się w reżyserze. Ogromnie chciałam zwrócić jego
uwagę. Postanowiłam, że zrobię wspaniały obiad dla całej macedońskiej ekipy i
wtedy mój talent kulinarny ujmie reżysera.
Kupiłam 40 kurczaków, kilogramy jabłek i papryki.Wszystko razem upiekłam.
Niestety, okazało się, że Macedończycy nie znoszą, wręcz nienawidzą takiego
jedze...
-
Witam,
czy moglibyście podać konkretną odmianę, która jest kwaśna i dla nas się nadaje.
DZiękuję.
-
No własnie, po jakie gatunki jabłek sięgacie najcześciej?
Ja uwielbiam antonówkę i szarą renetę, ich lekko kwaskowaty smak przypomina mi sielskie chwile z dziecięcych lat, kiedy w babcinym ogrodzie wyjadałam jabłuszka prosto z drzewa, najbardziej przepadałam wówczas za renetą i antonówką i tym dwom gatunkom pozostałam wierna do dzisiaj. Antonówki nadal rosną w moim sadzie, szara reneta niestety zmarzła, zaś w sklepach coraz trudniej ją dostać. Podobnie ma się sprawa z innymi . a szkoda, bo ...
-
czytam o nich duzo ostatnio i pisze ze działają super na organizm i
ułatwiają oddychanie nawet i przeciwidziałają astmie..pozatym maja
witaminy i to dużo ..i chronią przed rakiem..czy to wszystko wg was
prawda??
-
W sumie nie wiem czy warto nowy wątek zaczynać - z przepisami jest, ale
pierwszofazowy, zresztą żadne to odkrycie :) takie jabłka piekła moja mama i
babcia wiele lat temu, najczęsciej na kruchym cieście :D ale my robimy wersję
dietetyczną, bez ciasta :) Miałam masę jabłek - kupilam świeże bo uwielbiam,
ale żołądek się teraz buntuje (łotr) no a pieczone można. Obieramy, kroimy na
cząstki - ja na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem
obficie, dodajemy kilka goździków...